- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Mobil flották
- iPhone topik
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dabadab
titán
válasz
sh4d0w #12055 üzenetére
duplikalt sorok kiiratasa (a -c hatasara kiirja azt is, hogy melyikbol mennyi van, ha ez nem kell, akkor hagyd el):
sort file | uniq -dc
duplikalt sorok megszamlalasa (az nem volt teljesen vilagos, hogy egy sor mondjuk haromszor szerepel, az egynek vagy haromnak szamit-e - ha az elobbi, akkor a D nem kell)
sort file | uniq -dD | wc -l
-
sto1911
veterán
válasz
sh4d0w #12055 üzenetére
for i in `cat ttt | cut -d"." -f1,2 | uniq`
more>do
more> num=`cat ttt | grep $i | wc -l`
more> if (( $num > 1 ))
more> then
more> echo $num $i
more> fi
more>doneKicsit modositani kell, sztem ez eleg:
for i in `cat fajl | uniq`
do
num=`cat fajl |grep $i | wc -l`
if (( $num > 1 ))
then
echo $num $i
fi
done -
ko9
addikt
válasz
sh4d0w #11976 üzenetére
Őőő értem.
Nekem is azért kéne, ha hogy:
1.: 4 rendszer van fenn, ne kérdezzétek miértJó lenne mindegyikből egyszerűen elérni az adataimat.
2.: Ha véletlen valamelyik "elszáll" vagy bármi lenne vele, akkor ne kelljen mentegetni, csak format-reinstall.Mit ájánlanál akkor, ha nem Hard Link.
Más:
Fennvolt a Windows 7, azzal kezdtem, majd felment a Fedora 15, most meg a Debian. Telepítéskor felismerte a Vista Loadert és a Fedora-t a Grub telepítésnél, mikor végzett a telepítéssel és bootolnék, akkor a Grubban mégis csak 2 bejegyzés van (mindkettő Debianos).
Sajnos a Grub2-höz nem értek, hogyan lehet visszahozni a többit? -
atesss
addikt
válasz
sh4d0w #11750 üzenetére
Ok, köszi, akkor a Linux megy az első kiterjesztettre.
A particionálás megoldására nincs ötletetek ?
A probléma az, hogy mivel az NTFS particiókat nem szeretném a linux particionálójával (gparted) formázni, így csak létrehoznám. Viszont az így létrehozott particiókat nem látja az XP és a Win7 telepítője. -
Jester01
veterán
válasz
sh4d0w #11734 üzenetére
a használható partíciók számában nem látok változást
Wikipedia szerint "GPT allows 128 partitions."
Akárhogy is, a partíció szám csökkentése önmagában ezt nem oldja meg, ahhoz vissza kell partícionálni hagyományos formátumra és utána létrehozni a partíciókat (amikoris már feltehetőleg rendesen kiterjesztett partíció lesz)
-
bambano
titán
válasz
sh4d0w #11652 üzenetére
eddig arra jutottam, hogy egy másik user alatt összefaragok egy külön postgres konfigot és annak korlátozom a memóriafelhasználását.
a portot meg port-knockinggal nyitnám ki arra, ahonnan el kell érni.másik megoldás, kulcsos ssh és portforward.
sose próbáltam még a passphrase-t, csak azt tudom, hogy egy-két program nem a szabvány bemenetről veszi az inputot hanem a szabvány terminálról, és akkor nem lehet átirányítani. pl. passwd-t sem lehetett a régi szép időkben átirányítani.
-
bambano
titán
-
petya80
tag
válasz
sh4d0w #11419 üzenetére
néztem tegnap este ezt a topicot de nem jutottam előbbre.
ha ezt tudnám hova kéne beírnom akkor talán
:
"The simplest solution is to add iocharset=utf8 to the boot parameters."ezt a modult "glibc-i18n-2.11.1-i486-2 " aktívált amúgy.
+ ezt a sciptet "Language-Selection-Tool Slax-6.1.2 " is végigfuttattam de sajna semmi.
Amúgy arch-ot már telepítettem sikerrel, tehát teljesen hülye nem vagyok a dolgokhoz de ez most nem világos
-
Fooler89
őstag
válasz
sh4d0w #11191 üzenetére
Se ubuntun se debianon se windows 7-en nem így megy.
Leállitja, majd induláskor elindítja és visszadobálja azokat az ablakokat amiket használtam. Firefoxba is úgy van beállitva, hogyha leállitom a programot az előzőleg használt oldallakal adja vissza. Olyankor szokta ezt a hibaüzenetett kiírni mikor becsúszik egy áramszünet.A lényeg, hogy elfelejti azt amit csináltam rajta. De most, hogy így gondolkodtam rajta rájöttem, hogy azóta qbittorrentet használok és lehet, hogy újrainditásnál újra leszedi azokat a torrenteket amiket én letöröltem de a listában még benne van.
-
bambano
titán
válasz
sh4d0w #11170 üzenetére
backtrack mint desktop linux??? az egy behatolás-tesztelő disztribúció, nem desktop.
"BackTrack is a Linux-based penetration testing arsenal"
"the penetration distribution has been customized down to every package, kernel configuration, script and patch solely for the purpose of the penetration tester."
[link] -
Laprasi991
aktív tag
válasz
sh4d0w #10746 üzenetére
Valószínű a root jelszó nem volt megfelelő, aki ismert könnyen kitalálhatta. Most átírtam.
Ezenkívül írtam a szolgáltatónak (egy VPS-ről van amúgy szó) azt írták holnap átnézik a gépet, én sajnos annyira nem vagyok otthon a Linuxban.Amúgy elképzelhető, hogy van valami backdoor is a gépen, mert történtek furcsa dolgok mostanában, meg miközben mentettem le a fájlokat FTP-n, a Norton többször jelezte, hogy trójait talált. Az egyik ilyen trójait letöltöttem egy másik gépre is amin Linux fut és egy komplett kezelőpanel tárult elém, PHP-ben megírva. Root joggal hozzáfértem az adatbázisokhoz, fájlokat tudtam szerkeszteni, ilyenek.
-
djyuri
őstag
Rendben.
Köszönöm szépen!
Megfogadom. ismeretlen emberkének amúgy is úgy szoktam hogy akkor is lementem,ha csak átellenőrzésen van nálam a cucca. Majd ha minden kész,akkor törlöm a mentéseket.
Álltatában így szoktam.A mentés mennyisége pedig akkor ok..xp-nél megy szal a fizetősnél úgy szoktam,hogy a teljes dokumentumok and settings mappát lementem meg a syste32-t...a driverekkel...ha esetleg nem lenne jó valamelyik netes vagy ilyesmi.
-
djyuri
őstag
SZia
Ne haragudj,hogy további kereszt kérdésekkel jövök,de nekem igen szűz a terület(linuxon).A biztonsági mentésre és a particionáló program odafigyelendő részéle lennék kíváncsi.
A mentésnél például,hogy ilyen,hogy dokumentumok mappa,mint a fizetős OS(xp)-nél,olyan van a linuxnál is? Csak hogy tudjam hol keressem mentéskor.
Illetve,ha rádugok egy usb vinyót,akkor azt kell még csatolgatnom,vagy felismeri annyira,hogy én csak rá tudjam húzni az esetleges adatokat?
A particionáló programnál pedig van valami speciális különbség a többi particionáló programhoz képest? pl.: amire oda kéne figyelnem,hogy ne formázással,hanem csak simán resize és utána create funkciókat alkalmazza. Tehát a tömörítésen kívül mást ne végezzen esetleg az adatokkal.Köszönöm
-
Steve-0
őstag
Itthon van nekem pár modulom 1 db 128 Mb-os meg 2 db 64 Mb-os! Csak még nem tudom, hogy működnek e, meg neki is van benne vmennyi!
Nagyon különbözik a két verzió egymástól?
Flashsel tudnak boldogulni?Köszi!
Ami lemaradt a merevlemez is elég csekély mérettel rendelkezik, 1,8 Gb-t
-
-
Bikkrom
senior tag
Töltöm is a legújabb Ubuntut. Érdekelne még 1-2 dolog.
1. Vírusirtó és tűzfal? Windows userként ezek voltak az elsők amiket feltettem.Itt szükséges? Ha igen miket rakjak fel?
2. A 64 bites verziót szedem. Mi az az amd64 a nevében? Hogy fog produkálni az intel 2 magosom?
3. Driverekre szükség van? Mert a Gigabyte GA-P31-DS3L alaplapomhoz kapásból nem találtam lunixos drivert, vagy itt nincs is szükség rá?Előre is kössz a válaszokat!
-
dabadab
titán
Ezek a mai fiatalok, mar X-et se tudnak konfiguralni kezzel
Valami olyasmi kell bele meg, hogy:
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
# HorizSync 31.47 - 60
# VertRefresh 55 - 75
Option "DPMS"
EndSectionElvileg DPMS-bol meg kellene tudnia az adatokat, de ha valamiert nem, akkor a ket kikommentezett sor segitsegevel kezzel is megadhatod az ertekeket.
Aztan meg kell egy ilyesmi a Screen sectionbe:DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1152x864" "1024x768" "800x600" -
bambano
titán
-
dabadab
titán
Ugy tunik, itt meg van belole egy mirror:
http://sunsite.mff.cuni.cz/MIRRORS/ftp.debian.org/debian/dists/oldstable/Egyebkent ha kell, most rendrakasnal talaltam Woody CD-ket is
-
fsb1000
nagyúr
Köszönöm!
Nagyon sok hasznos tranácsot kaptam itt és 2-3 nap alatt meg tudtam oldani a dolgokat alsó hangon úgy hogy elötte még sosem telepítettem egyedül linux szervert.
(15 éve novell-t igen.....)X-edszer rakom újra és már megy fejből, de sajnálom rá az időt.
Próbáltam Nortonnal ghostholni a linux particókat, de visszaállítás után nem müködött.Van valami okos dolog amivel ghostolhatnám? Akár pendrájvról? (de CD-s boot is ok)
Ezzel rengeteg időt nyernék...
Persze ha értenék rendesen a linuxhoz, akkor tudnám az elcseszéseket javítani, de addig igy egyszerübb lenne.És a perc6 raid még mindig nem megy... ha van kernel szintű SW raid akkor beüzemelném. Nagyon "ciki" lenne a hw-val szemben?
-
bambano
titán
No, lapozz akkor az álmoskönyvben, ott van az is, hogy ez rossz jel
-
Vladi
nagyúr
Mondjuk ez így kicsit erős. A fedora gyakorlatilag a szabad RedHat folytatása. Önálló disztribúció és közösség a RedHat támogatásával és szoros technológiai együttműködésével.
Pl: a RHEL 5 a FedoraCore 6 alapjaira épült.A RH viszont az egész rendszerét elérhetővé tette forráskódként (srpm). Ezt építette újjá a CentOS project. Persze az összes logót és designt eltávolították és néhány csomagot átalakítottak. 99%-ban egyezik a RHEL-al. De teljesen függetlenek tőle. Nem véletlenül próbálkozok vele.
-
rii
nagyúr
nagyon köszi! (-:
megnézem akkor mi van a fizetős redhat-ban
bár ez itt érdekessé teszi kérdést -
dabadab
titán
Ha nem kell a vmsplice, akkor le is tilthatod:
http://www.ping.uio.no/~mortehu/disable-vmsplice-if-exploitable.cLeszeded, leforditod, sima userkent futtatod (a rootot megadja maganak
), kipatcheli az egeszet, nyilvan a hatasa csak a kovetkezo rebootig tart.
Update: Illetve itt van egy kernel modul is, ez egy fokkal szebb (es valoszinuleg stabilabb) megoldas a problemara.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR VI EXTREME alaplap garanciával hibátlan működéssel
- HP Rack szerverek és tartozékok egyben vagy külön-külön
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE H77-DS3H H77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest