Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Romvr

őstag

Sziasztok,

Kis segítségre lenne szükségem

A következő az alapfelállás:
    Adva van egy HDD, 3 partícióval:
    - Windows 8 (to go)
    - Live Linux (perzisztenciával)
    - Meg egy nagyobb amin adatokat tárolok/hozok/viszek

A probléma:
    Szeretném megoldani úgy ezt a külső merevlemezt hogy Boot-olásnál feljöjjön egy Boot menü, amiben kiválasztom éppen melyikre van szükségem. Sajnos a Google segítségével nem találtam rá érdemi megoldást, mert a kettő nem készre telepített rendszer (csak a Windows az), illetve a kettő nem install média (csak a Linux az).

Tudtok ebben segíteni?

Ezt most nem akarom Linux topikban fokozni azzal hogy a jövőben szeretnék még egy 3. OSX partíciót is feltenni rá és a Partíciós tábla ennek értelmében GUID/GPT kell legyen :) (ez a jövő zenéje)

Köszönöm!

Romvr

• Romvr

őstag

Jelentem a kutatási eredményem.

Lenovo IdeaPad s205-re próbáltam valami Linux-ot feltenni. Az eredmények a következők:

- Ubuntu 11.04
    Live megy jól, bár se a kártya olvasó se a Wireless egységek nem működnek (nem is látja őket). Települni települ, de aztán nem bootol be.

-Fedora 15:
    Live ugyanazt csinálja mint ubinál, Telepíteni viszont lehet, bootol, fut, csak a WiFi-t és a kátyaolvasót nem lehet feltelepíteni rá (egyszerűen legalábbis nem sikerült) így pedig nálam használhatatlan az egész.

- Linux Mint 11:
    Se live, se install nem indul el. Egy nanomásodpercre kiír valami fehér szöveget bootnál és fekete képernyő. A gép megy, de nem történik semmi, nem reagál semmire.

- openSUSE 11.4:
    Se Live se Install nem tölt be. Bejön a választó képernyő, kiválasztom amit akarok, aztán bejön a töltés, majd rá pár percre közli hogy 2 percen belül újraindul a gép. Ha instalt, ha live-ot választom akkor is.

- Ubuntu 11.10 beta 2:
    Live megy jól, már látja hogy van WiFi herkentyű a gépben, csak éppen nem tud mit kezdeni vele. Tovább nem is próbálkoztam.

Szóval azt hiszem a Lenovo S205-ösöm marad megrögzött Windows gép. Az asztalit meg lényegében csak játékra használom így Linux alapból kilőve rajta.

Tehát szerintem nekem Linux akkor lesz a gépen ha már képes kiszolgálni az alábbi követelményeket egy AMD Zacate E-350-es Lenovo gépen, történetesen:
    - Hardveres Videódekódolás (A HD tartalmak lejátszásához)
    - WiFi, BlueTooth felismerése és kezelése
    - Kártyaolvasó felismerése és kezelése
    - Akkumulátor élettartam maximalizálása (2 és fél órát bír, míg egy Win7 majd 5 órát)

Amíg ezekre nem jelenik meg a gyógyír addig nálam a Linux nem alternatíva. Hiszen ha felteszem a Win7-et akkor mindezt megkapom azonnal.

Pedig ez az új Gnome felület nagyon tetszik és a benne rejlő lehetőségek is. Illetve hogy totálisan ingyenes az egész. Bár kinézetre a Fedora jött be a legjobban de adnék egy esélyt az Ubi-nak is.

Talán majd egy fél-egy év múlva lesz valami. Reménykedem.

• Romvr

őstag

válasz lapa #11868 üzenetére

Hát nem tudom. Most azon agyalok hogy megpróbálok még egy másik distro-t hátha azzal klappol. Anno nálam Ubi, Kubi (subi-dubi-dú :D ) nem játszott én a Knopix-ot használtam majd egy évig. Illetve egyszer rásasoltam a Süsü-re is. Most még szétnézek valami szimpatikus distro után, aztán meglátom mit sikerül összefércelnem.

Ezt USB-s dolgot nem igazán értem. Nekem egy 4 gigás prendrive-ra ment rá Windows alól valami segédprogrammal. Az nem kérdezett semmit. Leszedtem a Live ISO-t majd ezzel cuccal fel a pendrive-ra. És ennyi. Lett egy Live USB-m, amiről próbáltam telepíteni.

A 10.4-et most hanyagolom. Ha már 2011.09 hóban teszek fel Linuxot akkor a lehető legfrissebbet. Ez az Ubi-val nem jött össze, meglátom valami mással. Pl Fedora-val :)

• Romvr

őstag

válasz lapa #11864 üzenetére

Köszi de úgy látom hogy hagyom a fenébe. 3x próbáltam boot-olásra bírni, de nem ment. Ráadásnak olvastam hogy S205-ön egy rakás dolog nem megy ubival. Olyan apróságok mint kártyaolvasó, wifi, hangszórók és a hibernálással is vannak gondok. Ki a tevének kell még egy púp a hátára? Teszem vissza a Win7-et, az legalább elindul ha telepítem.

Amúgy most meg az ötlött a pici agyamba hogy nem-e lehetne-e valahogy a live usb-s ubi-n végzett beállításokat lementeni? Hiszen az USB az nem Read-Only. Tehát ha beállítom a Live alatt a Keyboard Layout-ot akkor azt lementeni a Live-ba úgy hogy legközelebb is az maradjon. Meg a többi dolgot amit csinálok. Pl Teheme, Wallpaper, meg esetleg wi-fi ha sikerül beállítanom. Van erre mód? Mert USB-ról tök jól fut a cucc, csak HDD-ről nem hajlandó.

• Romvr

őstag

Hajjaj bizony. Úgy látom hogy még telepíteni sem egyszerű a linuxot erre a masinériára. Külön kell abajgatni a boot-olást hogy menjen. Nem jó ám neki a "gyári" grub.

Vladi:
    A Brazos-al meg mi a bajod? Win7 alatt csípőből viszi az 1080p-t is, 50-60%-os terheltség mellett. a 720p-t meg 30% körül. Ha ezt az ubi 11.04 nem tudja akkor maradok a kaptafánál.

Kép kirakást úgy látom még nem oldották meg 2 kattintásosra... van rá valami gyorsgomb, hogy kilőjjem a képet TV-re, úgy hogy a netbook-on meg ne legyen? vagy csak ez az ON-OFF megoldás?

Most még Live USB-ről írok mert az első telepítés tegnap nem sikerült terveim szerint (nem boot-olt történetesen), most telepítem újra :)

Nah megyek vissza "szöszölni" :DDD

lapa:

Én most a 11.04-et próbálom stabil lábakra állítani. Mi a vélemény erről? Bár most hogy nézem 2 óra 30 percet mond hátralévő időnek a live és most húztam le 20 perce a dugóról. Ha ezt tényként közli akkor összeakasztom a bajszomat vele ;]

• Romvr

őstag

válasz sh4d0w #11855 üzenetére

Köszi, ez jópofa. :)
    De már felnéztem a distrowatch-ra és most csurog egy ubuntu 11.04. Már csak egy pendrive-ot kell majd hozzá szervíroznom hogy telepíthessem. Csak tudnám hova tettem őket (lakás-felújítás átka ) :P

• Romvr

őstag

Üdv.

Totál amatőr kérdéssel állnék a tisztelt publikum elé:
    Adva van egy Lenovo S205-ös gép és mostanság vettem a fejembe hogy rápróbálnék egy Linux-ot, hiszen kb 3-4 éve használtam utoljára ilyen OS-t és megnézném mit fejlődött. Ám mielőtt eget-földet megmozgató telepítésbe kezdenék, tájékozódnék.

- Milyen distro-t érdemes feltenni egy ilyen (erős) netbookra?
    Jó lenne valami "Plug & Play" -féle, azaz ne keljen "szöszölni" pl ha monitorra akarom kirakni a képet, vagy bedugok egy pendrive-ot. (Jah kérem, a point-and-click windows pudinggá tett :D)

- Egy kellemes kezelőfelület sem árthat. Régen a KDE-t preferáltam, de talán a GNOME is fejlődött már az óta. (vagy még mindig alul-felül foglalja a képernyőt?)

- Kéz a kézben járjon az akksival.
    Jelenlegi Win7 mellett átlag 4 órát megy netezés mellett. Szeretném ha ez az idő nem csökkenne. Anno ezzel a dologgal rossz tapasztalataim voltak linuxok terén

- Multimédia támogatás feltétel.
    1080p / 720p mkv/avi lejátszás GPU gyorsítással, akadás-mentesen FullHD TV-re kötve. Ennél lejjebb nem adom. Ha ezt nem tudja akkor marad Kapuk Vilmos -féle Ablakok Hét.

Illetve a Google Chrome futtatása sem lenne hátrány, bár "rókázni" is szeretek. :)

A gép csak netezésre és a fentebb említett felvételek visszanézésére van használva 90%-ban. Illetve Word / Excel fut rajta, meg PDF nézegető.

Ilyen mérhetetlen és kielégíthetetlen sok/nagy vágyak mellett melyik a számomra legoptimálisabb distro jelenleg a "piacon"?

Minden segítséget előre is köszönök!

Romvr

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés