-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Romvr
őstag
Sziasztok,
Kis segítségre lenne szükségem
A következő az alapfelállás:
Adva van egy HDD, 3 partícióval:
- Windows 8 (to go)
- Live Linux (perzisztenciával)
- Meg egy nagyobb amin adatokat tárolok/hozok/viszekA probléma:
Szeretném megoldani úgy ezt a külső merevlemezt hogy Boot-olásnál feljöjjön egy Boot menü, amiben kiválasztom éppen melyikre van szükségem. Sajnos a Google segítségével nem találtam rá érdemi megoldást, mert a kettő nem készre telepített rendszer (csak a Windows az), illetve a kettő nem install média (csak a Linux az).Tudtok ebben segíteni?
Ezt most nem akarom Linux topikban fokozni azzal hogy a jövőben szeretnék még egy 3. OSX partíciót is feltenni rá és a Partíciós tábla ennek értelmében GUID/GPT kell legyen
(ez a jövő zenéje)
Köszönöm!
Romvr
-
Romvr
őstag
Jelentem a kutatási eredményem.
Lenovo IdeaPad s205-re próbáltam valami Linux-ot feltenni. Az eredmények a következők:
- Ubuntu 11.04
Live megy jól, bár se a kártya olvasó se a Wireless egységek nem működnek (nem is látja őket). Települni települ, de aztán nem bootol be.-Fedora 15:
Live ugyanazt csinálja mint ubinál, Telepíteni viszont lehet, bootol, fut, csak a WiFi-t és a kátyaolvasót nem lehet feltelepíteni rá (egyszerűen legalábbis nem sikerült) így pedig nálam használhatatlan az egész.- Linux Mint 11:
Se live, se install nem indul el. Egy nanomásodpercre kiír valami fehér szöveget bootnál és fekete képernyő. A gép megy, de nem történik semmi, nem reagál semmire.- openSUSE 11.4:
Se Live se Install nem tölt be. Bejön a választó képernyő, kiválasztom amit akarok, aztán bejön a töltés, majd rá pár percre közli hogy 2 percen belül újraindul a gép. Ha instalt, ha live-ot választom akkor is.- Ubuntu 11.10 beta 2:
Live megy jól, már látja hogy van WiFi herkentyű a gépben, csak éppen nem tud mit kezdeni vele. Tovább nem is próbálkoztam.Szóval azt hiszem a Lenovo S205-ösöm marad megrögzött Windows gép. Az asztalit meg lényegében csak játékra használom így Linux alapból kilőve rajta.
Tehát szerintem nekem Linux akkor lesz a gépen ha már képes kiszolgálni az alábbi követelményeket egy AMD Zacate E-350-es Lenovo gépen, történetesen:
- Hardveres Videódekódolás (A HD tartalmak lejátszásához)
- WiFi, BlueTooth felismerése és kezelése
- Kártyaolvasó felismerése és kezelése
- Akkumulátor élettartam maximalizálása (2 és fél órát bír, míg egy Win7 majd 5 órát)Amíg ezekre nem jelenik meg a gyógyír addig nálam a Linux nem alternatíva. Hiszen ha felteszem a Win7-et akkor mindezt megkapom azonnal.
Pedig ez az új Gnome felület nagyon tetszik és a benne rejlő lehetőségek is. Illetve hogy totálisan ingyenes az egész. Bár kinézetre a Fedora jött be a legjobban de adnék egy esélyt az Ubi-nak is.
Talán majd egy fél-egy év múlva lesz valami. Reménykedem.
-
Romvr
őstag
Hát nem tudom. Most azon agyalok hogy megpróbálok még egy másik distro-t hátha azzal klappol. Anno nálam Ubi, Kubi (subi-dubi-dú
) nem játszott én a Knopix-ot használtam majd egy évig. Illetve egyszer rásasoltam a Süsü-re is. Most még szétnézek valami szimpatikus distro után, aztán meglátom mit sikerül összefércelnem.
Ezt USB-s dolgot nem igazán értem. Nekem egy 4 gigás prendrive-ra ment rá Windows alól valami segédprogrammal. Az nem kérdezett semmit. Leszedtem a Live ISO-t majd ezzel cuccal fel a pendrive-ra. És ennyi. Lett egy Live USB-m, amiről próbáltam telepíteni.
A 10.4-et most hanyagolom. Ha már 2011.09 hóban teszek fel Linuxot akkor a lehető legfrissebbet. Ez az Ubi-val nem jött össze, meglátom valami mással. Pl Fedora-val
-
Romvr
őstag
Köszi de úgy látom hogy hagyom a fenébe. 3x próbáltam boot-olásra bírni, de nem ment. Ráadásnak olvastam hogy S205-ön egy rakás dolog nem megy ubival. Olyan apróságok mint kártyaolvasó, wifi, hangszórók és a hibernálással is vannak gondok. Ki a tevének kell még egy púp a hátára? Teszem vissza a Win7-et, az legalább elindul ha telepítem.
Amúgy most meg az ötlött a pici agyamba hogy nem-e lehetne-e valahogy a live usb-s ubi-n végzett beállításokat lementeni? Hiszen az USB az nem Read-Only. Tehát ha beállítom a Live alatt a Keyboard Layout-ot akkor azt lementeni a Live-ba úgy hogy legközelebb is az maradjon. Meg a többi dolgot amit csinálok. Pl Teheme, Wallpaper, meg esetleg wi-fi ha sikerül beállítanom. Van erre mód? Mert USB-ról tök jól fut a cucc, csak HDD-ről nem hajlandó.
-
Romvr
őstag
Hajjaj bizony. Úgy látom hogy még telepíteni sem egyszerű a linuxot erre a masinériára. Külön kell abajgatni a boot-olást hogy menjen. Nem jó ám neki a "gyári" grub.
Vladi:
A Brazos-al meg mi a bajod? Win7 alatt csípőből viszi az 1080p-t is, 50-60%-os terheltség mellett. a 720p-t meg 30% körül. Ha ezt az ubi 11.04 nem tudja akkor maradok a kaptafánál.Kép kirakást úgy látom még nem oldották meg 2 kattintásosra... van rá valami gyorsgomb, hogy kilőjjem a képet TV-re, úgy hogy a netbook-on meg ne legyen? vagy csak ez az ON-OFF megoldás?
Most még Live USB-ről írok mert az első telepítés tegnap nem sikerült terveim szerint (nem boot-olt történetesen), most telepítem újra
Nah megyek vissza "szöszölni"
lapa:
Én most a 11.04-et próbálom stabil lábakra állítani. Mi a vélemény erről? Bár most hogy nézem 2 óra 30 percet mond hátralévő időnek a live és most húztam le 20 perce a dugóról. Ha ezt tényként közli akkor összeakasztom a bajszomat vele
-
Romvr
őstag
Üdv.
Totál amatőr kérdéssel állnék a tisztelt publikum elé:
Adva van egy Lenovo S205-ös gép és mostanság vettem a fejembe hogy rápróbálnék egy Linux-ot, hiszen kb 3-4 éve használtam utoljára ilyen OS-t és megnézném mit fejlődött. Ám mielőtt eget-földet megmozgató telepítésbe kezdenék, tájékozódnék.- Milyen distro-t érdemes feltenni egy ilyen (erős) netbookra?
Jó lenne valami "Plug & Play" -féle, azaz ne keljen "szöszölni" pl ha monitorra akarom kirakni a képet, vagy bedugok egy pendrive-ot. (Jah kérem, a point-and-click windows pudinggá tett)
- Egy kellemes kezelőfelület sem árthat. Régen a KDE-t preferáltam, de talán a GNOME is fejlődött már az óta. (vagy még mindig alul-felül foglalja a képernyőt?)
- Kéz a kézben járjon az akksival.
Jelenlegi Win7 mellett átlag 4 órát megy netezés mellett. Szeretném ha ez az idő nem csökkenne. Anno ezzel a dologgal rossz tapasztalataim voltak linuxok terén- Multimédia támogatás feltétel.
1080p / 720p mkv/avi lejátszás GPU gyorsítással, akadás-mentesen FullHD TV-re kötve. Ennél lejjebb nem adom. Ha ezt nem tudja akkor marad Kapuk Vilmos -féle Ablakok Hét.Illetve a Google Chrome futtatása sem lenne hátrány, bár "rókázni" is szeretek.
A gép csak netezésre és a fentebb említett felvételek visszanézésére van használva 90%-ban. Illetve Word / Excel fut rajta, meg PDF nézegető.
Ilyen mérhetetlen és kielégíthetetlen sok/nagy vágyak mellett melyik a számomra legoptimálisabb distro jelenleg a "piacon"?
Minden segítséget előre is köszönök!
Romvr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest