-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gregory91
senior tag
-
gregory91
senior tag
-
-
törölt tag
Neked nem valami olyan cucc kéne, ami akár egy valamilyen HDD-n lévő ISO-t be tudna bootoltatni? A Puppy-ék valami ilyesmivel operálnak, csak Ők frugal telepítésnek hívják. Holott nem telepítenek, csak egy live iso-t bootoltatnak a rendszer betöltőjükkel. Nem emlékszem a nevére, de egyszerűbben megoldja, mint egy Grub.
-
bambano
titán
"Simán wine a hostra, és a futó programokat X forwardon nézem?": igen. ismétlem: ez RENDES grafikus alrendszer, nem szemétdomb.
ha olyan dolgot kell futtatni, aminél tiltott a hálózat, akkor a wine hálózatát kell letiltani oszt jónapot.
notebookhoz is lehet venni párhuzamos portot, pcmcia-t vagy pccardot. újonnan nem olcsó, de lehet, hogy találsz használtat.
-
fatpingvin
addikt
pont ezt akartam mondani, hogy IOMMU passthrough segítségével megoldható lenne
amúgy erre a kérdésre én lehet hogy fenntartanék egy külön vasat, mondjuk egy VIA mITX deszkát valami minimál konfiggal aminek kb csak az a dolga hogy parporton pofázzon lülső hardverrel
esetleg ReactOS -
Világos. Linux topikba írtál, így azt feltételeztem, hogy Linuxot szeretnél bootolni virtual diskről, amire egyébként a Ventoy a linkelt pluginnel képes a pluginnel (mezei virtualbox diskre gondolok). Amúgy valóban inkább arra találták ki, hogy USB telepítő isokat lehessen (sokat) egy pendrivera rakni, majd ezek közül a ventoy bármelyiket bebootolja, nem kell mindig kiírni az éppen aktuálisan telepítendő rendszert bootolható pennek. Nyilván úgy gondoltam az elképzelést egyébként, hogy nem usb stickre kerül a másodlagos rendszer, hanem PXE-n töltöd be a Ventoy-t, majd az indítja a virtual diskes rendszert.
Az adott pluginnak van egyébként windows verziója is, de ahogy olvasom, csak win7+t képes betölteni, a winxp elvileg még nem rendelkezik a megfelelő virtual disk driverrel.
Bare metal xp telepítés nem játszik semmiképp?
-
A Ventoy, ezzel a pluginnel nem játszik?
-
-
vicze
félisten
-
-
Így látatlanban nehéz mit mondani, hacsak nem valami bug az adott változatban, akkor nincs összefüggés a kulcs algoritmusa és a fejlécek között.
Hogy miért nem teszi bele, ez is lehet sokféle. Nem kizárt, hogy rossz ágon nézi, vagy van egy feltétel, ami mégse teljesül, ilyesmi. Érdemes lehet egy foo.bar headerst betenni debugnak. -
Itt azért némileg keveredik a HSTS és az SSL/TLS történet. HSTS egy header, amit hozzáadsz a HTTPS kiszolgálóhoz és kész. Header always set Strict-Transport-Security "max-age=X; includeSubDomains"
Amennyiben jelenleg nincs HTTPS, na az gondterhesebb. Azt gondolom, hogy a TLSv1.3 már amúgy is bukta, szóval nem kell ECC-re támaszkodni, ott az oldstable RSA.
Illetve van egy olyan SO téma, ami leírja, hogy redirect esetén nem dobja a headert ez a régi verzió. Érdemes leválasztani a HTTPS és a sima HTTPt virtualhost szinten. [link]
Amennyiben minden kötél szakad le kell választani a hálózatról, és egy friss reverseproxy mögé kötni. -
-
-
janos666
nagyúr
Ez azóta is így megy. Az sdg egy SSD USB 3.0 csatlakozóval (régen egy HDD volt, de az szektorhibákat kezdett dobálni, és hirtelen ez volt kéznél lecserélni), szóval nem az limitál. [kép]
Az még rendben lenne, hogy az írás lassú, mert ~90%-ig tele van, de az olvasásá úgy, hogy minden este lefut egy defrag és balance is...?U.i.: Most már én is tudnék RAID-5-ről boot-olni, ha frissíteném a mod-olt MB firmware-t újabb Btrfs driver-el.
De nincs kedvem.
("Ami működik, azt ne nagyon piszkáld". A compile task-ok miatt szerintem jobb Gentoo alá az SSD...)
-
janos666
nagyúr
Ha particiók nélkül lett létrehozva 5 HDD-n egy Btrfs RAID-5 filerendszer, azt lehetséges valami értelmes módon cache-elni Bcache-el (vagy hasonlóval)?
Vagy legfeljebb csak úgy lehetne, hogy egyesével kirántok egy-egy HDD-t a filerendszerből, (mint ha lecserélném őket pl. meghibásodás okán), teszek rájuk partíciókat, és mindig újraépítgetem a RAID-5 kialakítást?
Ezzel a legnagyobb baj az lenne, hogy iszonyat lassú a scrub és convert RAID-5/6 módokban (olyan ~25Mb/s a ~160Mb/s helyett, amit egy-egy lemez tudna, szóval még "kínozza" is a lemezeket, ezért nem is szoktam on-demand scrub-olni sem az 5x4Tb-t).Valahol olvastam, hogy lehetséges partícionálatlan lemezt Bcache-elni, de ott csak annyit írtak, hogy "but it's out of the scope of this...", máshol pedig olyan leírásokat dob a google, ahol kapásból adatvesztős még a particiónált állapot is.
-
inf3rno
nagyúr
Ja valahogy így. Ez is egyetemi műszer volt, az előző hallgató tropára szétcseszte, aztán odaadták, hogy mérjek rajta. Utána egy mérés sem volt ismételhető, de azért csak csináljam. A végén már annyira ki voltam akadva és napi 16 órát mértem vele, hogy produkáljak valamit diplomához, hogy figyelmetlenségből én adtam meg neki a kegyelemdöfést. Utána adtak egy régebbi gépet, amin egy hét alatt lemértem amit ezzel 3 hónap alatt nem sikerült.
-
inf3rno
nagyúr
Ez addig rendben van, amíg nem iratnak veled alá nyilatkozatot azzal kapcsolatban, hogyha ilyen módon kárt okozol a cégnek, akkor te állod a költségeket. Szerintem csak idő kérdése amúgy, hogy egy cég mikor kezdi el biztonsági szempontból egy kicsit komolyabban venni magát.
-
inf3rno
nagyúr
Ha megnézed az eredeti kérdést, semmi szó nem esik arról, hogy milyen fontosságú a dolog, hányan használják, milyen adatokról van szó: [link] Én továbbra is tartom, hogyha fontos az adat vagy a helyes működés, akkor tesztelni kell a kódot. Ha nem fontos, akkor azt csinálsz, amit akarsz. Hogy a kérdésre is válaszoljak, akkor éri meg ezeknek a tesztelése, ha egy elgépelés miatt lecsukhatnak x évre vagy rádvernek egy több milliós bírságot, de akár már akkor is megéri, ha csak otthon mókolsz valamin, és számodra pótolhatatlan adat veszhet el miatta. Szóval ez inkább biztonsági, mint üzemeltetői kérdés, bár van némi átfedés. Szoftverfejlesztői szempontból azért jó automatizáltan tesztelni, mert az utólagos tesztek nélküli hibakeresés sokkal tovább tart, de ez pár soros szkripteknél annyira nem szempont. Én mondjuk már megszokásból csinálom ebből a szempontból rövidebb kódnál is, mert rühellek debuggolni. No mondjuk én sem szoktam a unit tesztek szintjére lemenni, mert ott több lesz a teszt, mint a futó kód, de azért alapvető dolgokat mindig kitesztelem legalább néhány e2e vagy integrációs teszttel.
-
inf3rno
nagyúr
Természetesen jól működik, csak az egyik esetben erre a bizonyíték a te szavad, a másik esetben meg az, hogy átmegy a működést ellenőrző teszteken. Egyébként bash-t is lehet automatizáltan tesztelni, mint minden mást: [link] [link] Én csak azért szeretem a komolyabb nyelveket, mert ott több a nyelvi eszköz és a kód amit kapok is könnyebben megérthető, nem kell agyon kommentelni, plusz nem függ annyira a környezettől, hogy rendesen működik, mint egy bash scriptnél. De ez valamenyire ízlés, feladat kérdése. Ha nem tud nagy kárt okozni, akkor egy teszteletlen bash script is jó lehet, csak pl egy törlés tipikusan olyasmi, amit ha elcseszel, abból komoly károk lehetnek.
-
-
Nem nagyon, főleg nem susén ahol a btrfs az alap fájlrendszer és elég alaposan tesztelt. A ramhiba onnan jött elő amúgy, hogy egyszer jártam így, szétszedte a metadatat, hiába töröltem fájlokat továbbra is tele volt. A régebbi susékon a snapper default configja nem igazán szerencsés, újabbakon már agreszzívebben takarít.
-
bambano
titán
-
bambano
titán
elbeszélhetünk egymás mellett.
az alaplapcsere nálam azt jelenti, hogy egy gépből kitéped az alaplapot, diszkek maradnak a helyükön, betolod az újat és bedugod a sata kábeleket. pont.
ebben az esetben semmit nem kell csinálnod, a raidról be fog bootolni, összerakja a kötetet és minden működik, kivéve, ha systemd-vel pofánvert disztród van, mert abban a hálózat szinte biztosan nem fog menni. de a konzol login megy, megszögelheted a hálózati konfigot.mdadm-mel akkor kell összerakni a kötetet, ha a diszkeket tépted ki a gépből és tetted bele egy másikba.
-
-
-
Archttila
veterán
Azt miként tudom ellenőrizni?
Köszönöm, hogy foglalkozol vele!márcsak azért is, mert ez az egyetlen programom ami miatt még mindig fent van az Xwayland csomag. Minden egyéb wayland alatt fut, nativan.
edit:
google eső találat szerint:[alucard@rpi4 ~]$ $?
bash: 127: command not foundvagy nem erre gondoltál?
-
vargalex
félisten
-
-
Frawly
veterán
Eléggé meg leszel szivatva, csak úgy mondom. Nem is konkrétan a appod miatt, hanem ha új feltöltőként csatlakozol a store-jukban, akkor mindenféle regisztrációs díj, meg igazolás, meg lófütyi van állítólag. Én még nem csináltam, de aki ezzel foglalkozik, az azt mondja, hogy állati szopás. Persze ha az appod is olyan, hogy beleesik egy szűrőbe, amiatt is megszivathatnak extrán.
-
-
samujózsi
senior tag
Hogy gyorsabb-e, azt nem tudom, de virtio esetén a guest nem tud róla, hogy a diszk ismeri a trim funkciót. SCSI+writeback cache beállítással viszont elvileg megy.
A telepítő karakteres UI-t használ, indításkor rögtön a telepítéshez szükséges dolgokkal indít. Nem tudom, miért lett live a neve.
-
samujózsi
senior tag
De azzal telepítettem. Valami k.ra bugos lehet.
Főleg, hogy EFI nélküli telepítésnél már install után változtattam a diszk típust VirtIO-ról SCSI-ra és gond nélkül ment tovább a rendszer.
Mindegy, most nem az a cél, hogy tökéletes legyen.Bár az kiakasztott, hogy a szerver telepítő nevében ott a "live", aztán egy nyomorult rescue rendszer sincs a menüben...
-
Frawly
veterán
Elvileg támogatottnak kéne lennie, mivel a 4.19 a legutolsó LTS. Az a legtöbb disztrón támogatott, a Debian meg amúgy is konzervatív, meglepne, ha pont ott nem lenne támogatva.
Érdekes, amit írsz, hogy egyikkel megy, a másikkal nem. A 4.19-es kernel sem olyan régi, és időben, verzióban nem esett messze az 5.x-es ágtól. Lényegében az 5.x kernelek 4.21-4.2x-esek, csak a számozás változott meg.
-
zkoos7
csendes tag
Köszönöm szépen!
Sikerült elindítanom, viszont lenne még egy problémám:
root@nas:~# parted -l
Típus: ATA WDC WD30EZRX-00D (scsi)
/dev/sda lemez: 3001GB
Szektorméret (logikai/fizikai): 512B/4096B
Partíciós tábla: gptSzám Kezdet Vég Méret Fájlrendszer Név Jelzők
1 1049kB 500GB 500GB ext4
2 500GB 2035GB 1535GB ext4
3 2035GB 3001GB 965GB ext4Típus: ATA WDC WD30EZRX-00S (scsi)
/dev/sdb lemez: 3001GB
Partíciós tábla: msdosSzám Kezdet Vég Méret Típus Fájlrendszer Jelzők
1 1049kB 1500GB 1500GB primary ext4 raid
2 1500GB 3001GB 1501GB primary ext4Típus: ATA WDC WD5000LPCX-2 (scsi)
/dev/sdc lemez: 500GB
Partíciós tábla: msdosSzám Kezdet Vég Méret Típus Fájlrendszer Jelzők
1 1049kB 496GB 496GB primary ext4 boot
2 496GB 500GB 4292MB extended
5 496GB 500GB 4292MB logical linux-swap(v1)Típus: ATA WDC WD30EZRX-00D (scsi)
/dev/sdd lemez: 3001GB
Partíciós tábla: gptSzám Kezdet Vég Méret Fájlrendszer Név Jelzők
1 1049kB 500GB 500GB ext4 raid
2 500GB 2000GB 1500GB ext4 raid
3 2000GB 3001GB 1001GB ext4 raidNem tudta becsatolni az SDA-t, szerintem azért, mert hiányzik a partició jelzőjéből a raid.
Vissza tudom tenni, vagy jobban járok, ha formázom és új lemezként csatolom bele a rendszerbe?Köszi szépen előre is!
Zoli -
-
buherton
őstag
-
Victor Súgó
tag
Hogy mennyire nem szokás mellényúlni: gmail.com helyett valami gmai.hu vagy .com címet írtam be, a router máris visított,hogy malware terjesztő lap...
És hát a SOHO router egyben tűzfal is, szóval van létjogosultsága egy ilyen szoftvernek(lásd még IPS), csakhát a kivitelezése... na mindegy. (Aiprotect privacy kifejezésre keresve lehet olvasni a vele kapcsolatos aggodalmakról) -
Victor Súgó
tag
Maga az ötlet nem lenne rossz, de fogalmam sincs, mina rosszabb: kikapcsolni vagy beletörődni, hogy ilyen. Mert anno utánanéztem és azt olvastam, hogy egyik oldalról spyware - de a facebook/win10/google korában mi nem az -, másik oldalról olyan sérülékenységektől is megvéd, mint pl. a router bugok egy része vagy a veszélyes oldalak véletlen megnyitása.
Na mindegy, ezen még filózok egy sort -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Honor Magic7 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7900XT 20GB Videokártya! Bemutató darab!
- Samsung DM48E 48" LED Monitor
- Gamer laptop felvásárlás Magas áron, gyorsan és egyszerűen!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest