-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Jester01
veterán
válasz
MacCaine #16152 üzenetére
Nem egy nagy kaland. Elmész az adobe-hoz és letöltöd a .tar.gz változatot, majd a benne lévő libflashplayer.so fájlt bemásolod a ~/.mozilla/plugins alá. Kész. Valahol biztos van rendszer-szintű directory is.
-
-
-
-
-
bambano
titán
válasz
MacCaine #16072 üzenetére
mindenhova 64 bites debiant rakok, ahol egy kicsit is io igényesebb dolgok mennek, nekem nem volt még soha semmi bajom velük. az igaz, hogy le-lemaradozva követem a verziókat, nyugodtan béta tesztelje más helyettem, majd ha már tutti, akkor rakom fel. Mostanában szanáltam pár lenny-s gépet
valamikor nagyon régen azt olvastam (és emiatt lehet, hogy tévedek), hogy más a buffer kezelése a 64 bites kerneleknek, kevesebbet hagyatkozik az alsó 1 megára, ha egyáltalán van még ilyen, ezért akkor is 64 bitet rakok, ha a memória mérete nem indokolná.
hmm. igazság szerint jobban belegondolva, default 64, csak akkor 32, ha valami nagyon extra különös indok van rá. Eddig egy ilyenre emlékszem.
-
Jester01
veterán
válasz
MacCaine #16072 üzenetére
Atomstabil. A 64 bit azért nem újkeletű dolog például én is már 5 éve használom.
00:43:35 up 60 days, 9:05, 9 users, load average: 0.99, 0.80, 0.63Van probléma a nem a repóból telepített szoftverekkel?
Csak annyira mint 32 biten
Ajánlott őket külön helyre pakolni, hogy ne keveredjenek a disztró cuccokkal.
-
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
MacCaine #14640 üzenetére
Hát eddig nem tudtam (nem sikerült, hiába próbáltam minden meglévő vagy éppen nem meglévő tudásom szerint), de erősen rajta vagyok a témán, mert baromi idegesítő... Viszont lehet hogy inkább a formázás fogja ezt beállítani, mert nem ér ennyi időt... Ezt esetleg megcsinálom, aztán ott a másik 300 baja...
-
Siriusb
veterán
válasz
MacCaine #14434 üzenetére
Azért kösz
@Speeedfire
Hoppá, tényleg a v7-ben nem látom a wine függőséget, pedig a korábbi verzió még wine-os volt.Nézd, döntened kell, ha - mint írtad - hardcore felé akarsz nyitni, az munkás lesz, időt és energiát igényel, ill. linux tudásod bővítését. Ha meg a stabilitás kell - amennyire én tudom, bár soha nem használtam -, maradj a debiannál.
Én már a gnome-shell-t is otthagytam, pedig adtam neki esélyt, bétától a 3.2-ig használtam, de pl. az össze-vissza integrálás nekem nem tetszik. Pl. miért kelljen nekem az evolution server az empathy-hoz? Úgyhogy maradt az openbox.
nagyon off:
Nemrégiben kellett feltelepítenem egy Win7-et. Azt hagyjuk figyelmen kívül, mennyi ideig tart egy rendszerfrissítés, de hogy anélkül is frissít, hogy engedélyeznéd, na az durva. És kikapcsolásnál csak pislog az ember, hogy fél órán keresztül nem lehet lelőni a gépet, mert neki frissítenivalója van. Szóval a linux nagyon elkényezteti az embert bizonyos téren. -
bambano
titán
válasz
MacCaine #14426 üzenetére
de annak nincs hosszú távon haszna, hogy összeraksz saját networking scripteket, saját csomagkezelőt, saját ezt-azt.
tanulni akkor is lehet, ha kibogarászod, hogy mit hogy csinál a debian például. aminek utána hasznát veszed.
de mindegy, ez szubjektív magánvélemény volt.
-
Melack
veterán
válasz
MacCaine #14404 üzenetére
Beírom a net jelszavát, elkezd dolgozni, majd a hitelesítésnél visszadobja a jelszót. Fórumokon olvastam, hogy elviekben a wifi kártya vmiért nem szereti, hogy első helyen van a boot sorrendben (ezt ne kérdezd miért), de azt már nem leltem meg, hogy miként tudok ezen módosítani. A menu.lst fájlt ugyan meg tudom nyitni, de nincs benne semmi módosítható adat.
-
válasz
MacCaine #14358 üzenetére
ez UUID, nem by-id, ami meg nem jó, mert a RAID1-ben lévő partícióknak nálam ugyanaz az UUID-je.
[root@RenderServer ~]# blkid
/dev/sdc1: UUID="8efdd7b3-483a-5d33-acbe-0d84da5d2a97" TYPE="linux_raid_member"
/dev/sdb1: UUID="c669eb7a-6f99-ae26-5241-990451489ef3" TYPE="linux_raid_member"
/dev/sdb2: UUID="bcb886b8-7abf-cc95-5241-990451489ef3" TYPE="linux_raid_member"
/dev/sdb3: UUID="3b69d361-61f7-126b-5241-990451489ef3" TYPE="linux_raid_member"
/dev/sdb4: UUID="8da216d5-bccc-3fe0-5241-990451489ef3" TYPE="linux_raid_member"
/dev/sdd1: UUID="8efdd7b3-483a-5d33-acbe-0d84da5d2a97" TYPE="linux_raid_member"
/dev/sda1: UUID="c669eb7a-6f99-ae26-5241-990451489ef3" TYPE="linux_raid_member"
/dev/sda2: UUID="bcb886b8-7abf-cc95-5241-990451489ef3" TYPE="linux_raid_member"
/dev/sda3: UUID="3b69d361-61f7-126b-5241-990451489ef3" TYPE="linux_raid_member"
/dev/sda4: UUID="8da216d5-bccc-3fe0-5241-990451489ef3" TYPE="linux_raid_member"
/dev/md1: UUID="3626c18a-25ce-4097-88ab-76039ebefadd" TYPE="ext2"
/dev/md3: UUID="58d7ebe3-2ea1-4a1f-8801-6d2874f2b7c1" TYPE="ext4"
/dev/md4: UUID="d0b4a231-9fc2-4a55-a10e-bb92d64260ee" TYPE="ext4"
/dev/md5: UUID="d591e10b-ec79-478e-90ef-2f223e8b897c" TYPE="ext4"
/dev/md2: UUID="eb1157f3-494c-4fa2-9ec4-84e0e1ae8db2" TYPE="swap" -
MoneyHunter
csendes tag
válasz
MacCaine #13949 üzenetére
Köszi! sikerült módosítani a fájlt, de még mindig nem tudok írni a vinyóra. :-(
Most így néz ki az fstab fájl:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0
# / was on /dev/sda3 during installation
UUID=73dced8c-e3d4-477d-9529-a3fbb4c77a86 / ext3 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda4 during installation
UUID=e4282348-e975-4706-ab1b-15337de3591e none swap sw 0 0
UUID=17E5-0A33 /mnt vfat defaults,noauto,users,noatime 0 0Nem kell vmi más még bele?
-
MoneyHunter
csendes tag
-
válasz
MacCaine #13765 üzenetére
ezt én értem, hogy mire jó, mert én is pont erre akarom használni.
csak így, a jelen helyzetemben használhatatlan:beloggolok tty-ról rootként - nem színez
átjelentkezek su - - nem színez
átjelentkezek su - színez
source ~/.bashrc - színezaz esetek 99%-ban az első eset áll fönn, tehát alapból rootként jelentkezek be, ekkor viszont nem működik, és most bambano azt mondja, hogy ez a normális
Akkor mi van, ha az eredetit állítod vissza? A /etc/bash.bashrc-t pakolod be a /root-ba? Meg utána a színezős PS1 sort is természetesen.
változatlan
nem lehet, hogy valahogy bejelentkezéskor figyelmen kívül hagyja a .bashrc-t?
-
válasz
MacCaine #13759 üzenetére
eredmény ugyanaz: su vagy source után vált színt.
Arch Linux
a wikin van is ehhez leírás, de nem írnak semmi kapcsolódót a problémámra. lehet, hogy bedobom az ottani fórumba is a kérdést... -
-
válasz
MacCaine #13755 üzenetére
az ott a teljes .bashrc. mármint a root-é
ez a rendszerszintű
#
# /etc/bash.bashrc
#
# If not running interactively, don't do anything
[[ $- != *i* ]] && return
PS1='[\u@\h \W]\$ '
PS2='> '
PS3='> '
PS4='+ '
case ${TERM} in
xterm*|rxvt*|Eterm|aterm|kterm|gnome*)
PROMPT_COMMAND=${PROMPT_COMMAND:+$PROMPT_COMMAND; }'printf "\033]0;%s@%s:%s\007" "${USER}" "${HOSTNAME%%.*}" "${PWD/#
;;
screen)
PROMPT_COMMAND=${PROMPT_COMMAND:+$PROMPT_COMMAND; }'printf "\033_%s@%s:%s\033\\" "${USER}" "${HOSTNAME%%.*}" "${PWD/#
;;
esac
[ -r /etc/bash_completion ] && . /etc/bash_completion -
hzcs
senior tag
válasz
MacCaine #13746 üzenetére
köszi, megnézem, jelenelg ezzel próbálkozom:
mount -t nfs 10.216.9.2:/mentes /mnt/deepsee
de mindig ilyen hibát ad ki, hogy remote system error - connection refused. Gondolom mert anonymoust nem enged, csak felhasználónév-jelszó párossal, de azt meg nem tudom hova kell írni (mtabot ír, most azt nézem hogy épül fel) -
coco2
őstag
válasz
MacCaine #13728 üzenetére
Thx. Még az érdekelne, hogy ez a smart mennyire elterjedt a mai winchesterekben? Azt látom google pajtás találataiból, hogy már az ezred fordulón is incselkedtek vele, de azóta mennyire vált általánossá? Pld ha vesszük az egyáltalán sata winchestereket (tehát eide-re már rá sem nézünk), tudni fogja mindegyik, amelyikkel egyáltalán összeakadhatok?
-
coco2
őstag
válasz
MacCaine #13726 üzenetére
Ez nekem csak félig jó. Az persze jó, hogy 1-2 hibás szektor miatt még nem kell eldobnom a winyót, de az sem lenne rossz, ha tudhatnék róla, hogy a hátam mögött már halódik a winchester.
Szóval ezt a smart trükköt le tudom kérdezni valahogyan a hdd-től "soron kívül"? Egyszerűen csak tudni szeretném, hogy aktuálisan hány szektor van átmappelve. Afféle "hamarosan tényleg tönkre fog menni" előrejelzésnek használnám.
-
coco2
őstag
válasz
MacCaine #13721 üzenetére
Thx. Ezt még valahogy nem egészen értem (idézet az oldal elejéből):
since modern high capacity hard drives can remap physical sectors,
no partition is guaranteed to be contiguousSzóval ha csak file-t kezelek egy partíción belül, akkor a winyó remapolgathat, de ha partíciót, akkor nem? Amikor szektorokat hív be a linux kernel, a winchester elektronikája honnét tudja, hogy most nem fizikai partíció adatként fogja majd felhasználni, hanem logikai adatként? Vagy kicsit csubakkás a megfogalmazás, és igazából a linux kernel a huncut?
-
lapa
veterán
válasz
MacCaine #13564 üzenetére
igen, így remek. mondom, működött eddig is, csak a szerver gépen nem tudtam egyből azzal bejelentkezni. várnom kellett nagyjából 10 mp-et, csak utána kérte a pint, addig jelszavazni akart.
egyébként smart kártya for prez. a hálózati meghajtóktól a távoli asztalon át a truecryptig (meg persze a loginig) minden nagyon kényelmes vele.
persze azért relatíve egyszerű dolgom volt, mert nekem az sshfs és a tsvnc is ssh, szóval az ssh-hoz belőve minden arra épülő cucc automatikusan használja.
talán az egyetlen hiányzó részlet, hogy az ubuntu beépített home titkolása nem tudja használni, ezért lett a truecrypt a b terv. már könyörögtem itt-ott egy fde implementációért, és van is egy elvileg működő pakk, de gyak dokumentáció nélkül, szóval az nekem nem elég.
-
lapa
veterán
válasz
MacCaine #13560 üzenetére
köszi, félig értem. rc 0-tól 6-ig mindegyik könyvtárban van ilyen:
... K50pcscd -> ../init.d/pcscd*
szóval akkor a K50-et mindegyikben átírom K20-ra (csak mondtam valamit, látom van egy lehetséges függősége egy másik daemon személyében), és aztán
update-rc.d K20pcscd defaults
? vagy a daemon nevét adom meg
update-rc.d pcscd defaults
?
-
válasz
MacCaine #13387 üzenetére
nálam viszont egyáltalán nem egyszerű, ugyanis a kettes és hármas monitorok "egymásra lógnak"
a scenario: 2 monitor a GeForce-on, a TV az Intel GPU-n, és az asztalt is ebben a sorrendben alkotják.
a probléma viszont: egérkurzor a bal képernyőn. áthúzom a jobb képernyőre (középső monitor), eddig rendben, amikor eléri annak a szélét, akkor viszont a TV-nek nem a bal szélén, hanem úgy balról a kétharmadánál (valószínűleg az 1281. pixelnél) jelenik meg. onnantól a TV teljes felbontásán használható a kurzor. ha visszahúzom, akkor a TV bal szélét elérve "átugorja" a középső monitort és rögtön a bal képernyő jobb szélén jelenik meg.
tehát a rendszer számára a kettes monitor 1280x1024 pixelnyi területe azonos a TV bal felső sarkából kiinduló ugyanekkora területtel.
remélem érthetően magyaráztamezen kívül nem tudok semmilyen ablakot áthúzni a TV-re, bár ez valószínűleg összefüggésben van a fenti hibával.
a Xorg.conf-ot legalább ötször átnéztem, elvileg jól vannak elhelyezve a monitorok, de így is szinte biztos vagyok benne, hogy valahol ott a hiba. este bemásolom ide is, hátha ti észreveszitek, hogy hol írtam el.
-
atesss
addikt
válasz
MacCaine #13361 üzenetére
Google-el meg is találtam: [link]
Ezen gépen amibe beraktam a vinyót, nincs most Linux.
Egy CD/DVD-s live Ubuntu 10.04, 11.04, Mint 11, Slitaz (aircrack-ng -hez) alól ugye menne ?
Persze ha felismeri az NTFS particiót a másik vinyón.
És akkor fájlba menteném.Ebben a két példában miért van máshogy megadva a forrás ? :
Clone one hard drive onto another
$ dd if=/dev/sda of=/dev/sdb
Clone a hard drive to an image file
$ dd if=/dev/hda of=/image.imgMOD: megtaláltam mi a kulonbseg az sda és hda közt: [link]
Bár azt nem teljesen értem mi a különbség, miert SCSI az egyik.
Lehet át kéne mennem a linux kezdoknek topicba...Illetve a `noerror' is kellhet ha jól gondolom.
-
Speeedfire
félisten
-
Speeedfire
félisten
válasz
MacCaine #13317 üzenetére
De ez csak félmegoldás. Akkor is a saját gépre le kell valahogy menteni.
bambano: Igen vannak saját domain-esek is. De nem az itthoni gépen akarom tárolni, hanem csak tükrözni. Nálam sokkal okosabbak által felszerelt komoly szervereken tárolják őket.Na most akkor a fetchmail 100, hogy kell. Dovecot kell?
-
-
Narancs
őstag
válasz
MacCaine #13243 üzenetére
Na, mielőtt elvittem volna hozzájuk a Lubuntut, gondoltam kipróbálom egy régi itthoni gépen, ne élesben tegyem fel először. Viszont se az Ubuntu, se a Lubuntu nem hajlandó sem CD-ről, de Pendrive-ról települni / Live üzemmódban elindulni. Odáig jut mindig, hogy mennek a pöttyök a logo alatt, és ez megy órákon át. 4 órára hagytam magára, visszatérve is még mindig mentek a pöttyök. Szerintetek mi lehet a baj, és hogyan lehetne Linuxot tenni a gépre?
Konfig: A64 3200+, Foxconn 6150k8ma-ekrs, 256mb ddr, pio dvd, 20gb quantum ideGugli szerint is többen szívnak ugyanezzel a gonddal, semmilyen Linux nem települ a lapra. Valakinek az ACPI és APIC kikapcsolása utána már megy, de másnak úgy sem (nekem sem).
Létezik, hogy erre a lapra egyszerűen nem lehet Linuxot tenni? -
Speeedfire
félisten
válasz
MacCaine #13221 üzenetére
Az csak egy backdoor nekem ha valamit rosszul sikerülne, akkor be tudok lépni root-tal lan oldalon. Lehet, hogy felesleges, de ez legyen a legkisebb sebezhetőségi felületem.
Egyelőre a router-t próbálom ddos-olni...nem hal le, de nem is védi ki. Már nem tudom milyen szabályt írjak rá...
Igaz a dosolo program előbb halt le udp csomagoknál. -
Speeedfire
félisten
válasz
MacCaine #13203 üzenetére
Alháló alatt mit értesz? pl 192.168.1.0/24? Mert így nem megy.
Más: Ha be akarom illeszteni a google dns szervereket, akkor azt hova kell és milyen módon?
Ma kicsit játszadoztam a routerrel meg az asztalival, belőttem egy csomó mindent, meg csináltam egy aldomaint, amit a routerre eresztettem. Most tök jó minden, de ezzel az aprósággal még meg akarom fejelni. -
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Mass Effect
- Crohn betegség
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- PlayStation 4
- Formula-1
- FOTÓS beárazás
- Háztartási gépek
- Az AMD-vel tervezi a következő generációs Xboxokat a Microsoft
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Gyermek PC játékok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- iKing.Hu - Apple 16 Pro Max - Natural Titanium - Új, kipróbált
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- iKing.Hu - Honor Magic 7 Pro - Black - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest