- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Netfone
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #148587 üzenetére
De ez egy feliratfajl formatum amit CSAK a mediaplayerek hasznalnak, miert zavar ha a vlc hasznalja? vs Tarsitsd a notepaddal, ugyis textfajl.
De a jpeg egy bináris formátum, amit CSAK binárisan lehet értelmezni, miért zavar ha a hexeditor hasznája?
Viccet félretéve, mindent azzal, amivel érdemes ("nézni"/szerkeszteni). -
xy.zsolt
őstag
válasz
tordaitibi #148587 üzenetére
Köszi, ezt fogom tenni
Amúgy a 76éves anyámat zavarja, az ő gépén van a szituszintén köszi
-
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #148517 üzenetére
Hát elhiszem, egyrészt régen használtam ilyet valami USB-s ócskaságot megosztani, másrészt itt 11 van és nincs több meghajtóm, de egyébként a C:-re engedi a betűjel mellé (nincs tiltva a gomb).
Harmadrészt az álmos könyvek szerint nem ez a jó irány -
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #148513 üzenetére
Miért veszed le a megosztást létrehozó host-on a partícióról az F: betűjelet? Elvileg könyvtárra be lehet csatolni amellett is.
-
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #148509 üzenetére
Nem írtam, hogy nincs igaza. Azt írtam körül, hogy nem kell szemetelni a rendszert ilyesmivel, és akkor nincs probléma
Nem értem mi történik Nálad. Felcsatolod a megosztani kívánt partíciót egy másik partíción lévő mappába, majd a mappát osztod meg. A túloldalon olyan hálózati meghajtót rendelsz hozzá, amilyet szeretnél (és szabad).
-
Jarod1
veterán
válasz
tordaitibi #148448 üzenetére
vagy egy win10 telepítővel bebbotolni és választai a rendszer javítást.
-
King Unique
titán
-
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #148417 üzenetére
Lehet bekavar a rejtett share. Csatold be egy mappába és oszd meg azt.
-
spleenszuru
őstag
válasz
tordaitibi #148400 üzenetére
Remek, köszönöm szépen.
-
Sztlaci
aktív tag
válasz
tordaitibi #148337 üzenetére
Bocs ez kicsit tömör lett. Nem értem, picit részletesebben légy szíves.
Előre is Köszönöm! -
coco2
őstag
válasz
tordaitibi #148334 üzenetére
A gammával játszadozást már próbáltam a laptop tool-jával is. Nagyon pocsék. A gammával játszadozás eltérő színű pontokat teljesen egybe mos. A kontrasztot pedig nem támogatja a laptop monitorom. A brightness-t igen, de az ugyan az, mint a windows saját tool-jával lehúzni a fényerőt.
Menet közben találtam olyat, mint SunsetScreen, de van egy olyan vacak feature benne (fix, nem kikapcsolható), hogy a színhőmérséklet skálázva van a képernyő aljától a teteje felé, a képernyő teteje világosabb. Nem szimpi.
Még mindig a windows beépített night light-ja vezet
-
isti732712
aktív tag
válasz
tordaitibi #148324 üzenetére
-
Jarod1
veterán
válasz
tordaitibi #148211 üzenetére
vissza lehet állítani 10 re vmi gombal ha nem tetszik?
-
Imi1981
veterán
válasz
tordaitibi #148197 üzenetére
Gyári Windows vírusirtó volt fent de kilőtték. A legjobb hogy nem is használtam a gépet csak ment a háttérben (letöltött és plex szergerként) és nem telepítettem semmit.
Ja de mégis telepítettem az adb controller programot ami amazon fire tv fórumon van ajánlva. Szerintem nem az volt a ludas de kitudja.
-
nesh_019
senior tag
válasz
tordaitibi #148173 üzenetére
Köszönöm szépen.
-
mferi2
friss újonc
válasz
tordaitibi #148082 üzenetére
bebootolás után simán ment. De még nem láttam korábban olyan gépet, amiből alig emelkedik ki egy kis csík, megnyomod és sokáig semmi sem történik. Ez a kis csík még csak megvilágítva sincsen. Nem tudni egyáltalán áram alatt van e vagy se. Aztán semmi információ nincs a képernyőn. Elkezdtem próba-szerencse alapon nyomogatni F1-től a gombokat. Legutoljára jutott eszembe az esc. :-( indító lemez készítéshez nem ajánlja fel sem pendrive-t, se külső hdd-t.
-
mzso
veterán
válasz
tordaitibi #148086 üzenetére
Hányféle van ezekből az előtöltés marhaságokból? Vagy mindig csak az elnevezés változik. Rémlik ilyen is hogy superfetch, de még legalább két elnevezéssel találkoztam már.
-
mzso
veterán
válasz
tordaitibi #148075 üzenetére
Én a sima bootra gondoltam. Kikapcsolva ezt a funkciót is gyors volt.
Pont arról van szó, hogy emiatt a "gyorsindítás" funkció miatt nem indul alapról.
-
St3ven
addikt
válasz
tordaitibi #148046 üzenetére
Ha a Windows Update manuálisra állítását és a driverfrissítések keresésének tiltását be lehet vele állítani, akkor nekem már jó.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #148028 üzenetére
Jobb klikk tálcán, keresés, open on hover elől vedd ki a pipát
(amúgy állíthatod csak ikonra a keresést, illetve Win gomb start menüben elkezdesz gépelni akkor is keres)
-
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #147999 üzenetére
bcdedit, nem bonyi win-en sem.
-
andaman
tag
válasz
tordaitibi #147972 üzenetére
Köszönöm a válaszokat.
Az AIDA adta ezt a feszültség értéket.
Ma megyek az elemért, javaslataid szerint körbenézek a BIOS-ban.
Üdv. -
Doky586
félisten
válasz
tordaitibi #147837 üzenetére
Talán 100kB az enablement package ?
floppyn akarod szállítani? -
€uro
őstag
válasz
tordaitibi #147805 üzenetére
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #147715 üzenetére
Strapabírónak kell lennie ezeknek az eszközöknek, különben nagyságrendekkel több adatvesztés panasz lenne. Mert te és én szépen leválasztjuk számítógépen megszokásból, az átlag viszont amint látja végig ért a másolás csík, már tépi is kifele.
NTFS kevésbé kényes, mint FAT32. Ráadásul úgy emlékszem, Windows alapból a kis eject ikon el is bújik a tálcán a felfele nyíl maradék ikonok részre, tehát az átlag nem is látja, nem is tud róla és a Microsoft se tolja az arcukba. Sőt, pár éve a quick removal lett az új default policy.
Rajtunk kockákon kívül kevesen foglalkoznak a biztonságos eltávolítással. Én általában csak a backup külső lemezemet szoktam biztonságosan eltávolítani, mert nem tudom háttérben éppen zajlik-e a mentés. Egy filmes meghajtót simán kihúzok. Múltkor voltam fotókat előhívatni, srác is simán kihúzta a flash drive-om, nem foglalkozik ezzel a többség.
(lásd még backup, mi itt toljuk a több adathordozó és felhő elvet, a többség meg egyetlen eszközén egyetlen példányban tárolja a pótolhatatlan fotóit)
-
válasz
Volt valaha egy 3,5"-os OEM HDD-m talán PATA volt külső házban, ... már homályos az emlék. Valamiért elromlott , bex@rt. Gparteddel akartam rátenni egy új msdos partíciós táblát és újrainicialzálni, de nem hagyta magát. Mérgemben kihúztam a tápját és visszadugtam.... és ezt megette. Lehet erre érthető magyarázat?
-
válasz
A lemezre parkolásra nem inkább a régi HDD-k voltak képesek?
Az új parkolóvillásokba már nincs meg a lemezen a külön parkolópálya, így ha adatra száll, mert máshova nem is tud, akkor az adatvesztés mellett ugrik a fej is, mert gondolom erre már nincs úgy felkészítve.
Bennem az új meghajtók úgy vannak, ha nem tud kiparkolni villára akkor kuka az egész.
A többieknek köszi az infót a W10 letölthetőségével kapcsolatban. El is teszek majd belőle egyet későbbre, aztán ha a lejárat után ellehetetlenítik a telepítést/használatot is, a Végső megoldás: Win7
-
Tamy
őstag
válasz
tordaitibi #147694 üzenetére
Csinálj egy vbs scriptet ezzel a tartalommal:
CreateObject("Wscript.Shell").Run "Fájl elérési helye\valami.cmd",0,True
Ha ezt futtatod, nem fog látszani az ablak.
-
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #147669 üzenetére
Lehet, hogy valami leakel, pl. itt írnak monitoring cuccokról.
0 db. Intel SoC-os gépem van. Intel proci + chipset-es, na abból akad, de mindegyik auto update-el, és egyik sem produkál ilyet. Sőt a Defender is elvan.
Én a további tákolás helyett mégis inkább az okokat tárnám fel.#147671 Doky586
Nem mindenkit boldogít az ótvar kábelek látványa. -
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #147662 üzenetére
Egy gyors keresés szerint minden NET parancs elfogadja a /y kapcsolót, ami átugorja yes-szel a promptot.
Btw ez az egész WMI pöcögtetés nekem rendkívül büdösnek tűnik, nekem még soha nem kellett ezt az alapszolgáltatást (se) simogatni... -
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #147569 üzenetére
RDP. A gép inkább ne jelentkezzen be
A servicek elindulnak, tehát ha valaminek futnia kell keltés után, akkor serviceként kell futnia. Minden más tákolás, és nem is biztonságos.
-
King Unique
titán
válasz
tordaitibi #147569 üzenetére
Alvó, hibernált és modern készenléti állapotból történő ébresztésnél eleve beállítható, hogy ne kelljen újra manuálisan bejelentkezni jelszó vagy PIN-kód újbóli megadásával. A teljes kikapcsolás után lehet téma amit írsz.
-
Imi1981
veterán
válasz
tordaitibi #147559 üzenetére
Király vagy! Köszönöm!
-
firefalcon
csendes tag
válasz
tordaitibi #147491 üzenetére
A MiniTool Partition Wizard pár kattintással megoldotta. Úgy tudtam, hogy a Win 8-1 től felfelé az ilyesmit könnyen meg lehet oldani a Windows saját eszközeivel, d ezek szerint nem :\ Na de megoldódott, köszönöm neked is!
-
firefalcon
csendes tag
válasz
tordaitibi #147484 üzenetére
A MiniToolnak van ilyen programja. Azzal újabb újratelepítés nélkül meg tudom oldani?
-
alratar
addikt
válasz
tordaitibi #147119 üzenetére
Ahh. é2rtem.
-
alratar
addikt
válasz
tordaitibi #147108 üzenetére
A Dualshock 4 controller adatkábele elvesett. Mivel az is vezeték nélküli, így gondoltam, ha másra nem is, tölteni majd jó lesz, hisz a gejest tölti a kábel akkor a Dualshock 4 töltésére is jó. És valóban jó, de simán tudom a konzolt is vezérelni. Ezért gondolom, hogy adat is megy a kábelen.
-
alratar
addikt
válasz
tordaitibi #147101 üzenetére
Erre nem is gondoltam, de akkor miért működik a controllemnél?
-
King Unique
titán
válasz
tordaitibi #147008 üzenetére
Ja, van, viszont ilyen számoknál nyilván nem tömegigény.
Mármint 50 felesleges kérdés a kereső mellőzésének használata miatt, meg alapesetben csak a Windows Hello kikapcsolása szükséges és akkor eleve megjelenik a kívánt beállítási opció, ami ugye 2004-es verziótól van, nem évente változik 50-szer.Az az aprólékos tesztreszabhatóság megint csak rétegigény, a nagy többség nyilván nem "veri szét font és egyéb tweak programokkal" a rendszert (szerencsére), rendszerint elegendők számukra azok beállítási lehetőségek, amik inbox rendelkezésre állnak.
-
King Unique
titán
válasz
tordaitibi #147006 üzenetére
Nyilván nem arról van szó, hogy nem lehet 3rd party programokat telepíteni, felesleges kiforgatni, ahol az Autologon eleve microsoftos és nem 3rd party program, vagyis pont rossz a példa... A válasz arra ment, miszerint a "Classic Shell egy régi Startmenü szoftver. Nem tweak", mintha valami kötelezően használandó, Microsoft által validált programról lenne szó, ami egyáltalán nem nyúl bele a rendszer illetve a Start menü működésébe, mintha csak egy inbox alkalmazás lenne, meg soha senkinél semmilyen problémát nem okozhat, ami ilyen formában nyilván nem feltétlen igaz.
Nem világos mennyi is az a nagyon sok felhasználó, van-e erről valami konkrét hivatalos adat, hogy a kb. 1,4 milliárdból mennyi, meg hogy többen használják 3rd party Start menü tákolmányokkal a Windows 10-et, mint anélkül. Nem nagyon, meg általánosan nyilván nem létszükséglet a felhasználók többsége számára az ilyen programok használata, inkább csak opcionális.
+ Ezt a Start menü mizériát amúgy még a Windows 11-nél inkább el lehet sütni, ellenben a Windows 10-nél már egyre kevésbé, pláne hogy sok felhasználó pont a Windows 10-féle klasszikus Start menüt akarta / akarja visszaállítani Windows 11-re is.Mármint millióan nincsenek azzal teljesen tisztában, hogy a felhasználói fiók védelmében miért alapértelmezett a felhasználónév és a jelszó / PIN-kód létrehozása, megkövetelése a bejelentkezéshez, sőt pont az lenne a probléma, ha egyáltalán nem kellene jelszót vagy PIN-kódot megadni és alapértelmezett lenne a passwordless autologin.
Az utóbbit beállítani "egyre nehezebb" pedig megint nem feltétlen helytálló kijelentés, mivel eleve megoldható helyi fiók és Microsoft-fiók esetén egyaránt, sőt ugyanúgy az aktuális 22H2 verziónál is, komolyabb változás (pl. Windows Hello) ilyen téren meg a 2004-es verziónál történt, vagyis majd 3 éve.
-
King Unique
titán
válasz
tordaitibi #146999 üzenetére
Dehogynem tweak, mivel eleve egy 3rd party program és alapból nem része a Windows 10-nek, meg nem a Microsoft adta ki a Windows 10-hez Start menü kiegészítő szoftverként.
Egyébként a Classic Shell fejlesztése 2017 végén leállt, Open Shell néven fut tovább és az utóbbi javasolt inkább használni, már akinek ilyenre szüksége van. -
beef
őstag
válasz
Ne a classic shell-t használd, évek óta nem fejlesztik, hanem az open shell-t. Ugyanannak a folytatása.
-
Abrion
senior tag
válasz
ok most vettem csak észre, minden ablak teteje is fehér
-
UnSkilleD
senior tag
válasz
tordaitibi #146925 üzenetére
ja de ami furcsa ebben az optimalizálásban hogy a sata ssdnél trimet jelent de nekem nvme ssdn is csinálja, aminél ugye nincs trim szóval nem tudom hogy pontosan mit csinál rajta
-
Lenry
félisten
válasz
tordaitibi #146888 üzenetére
nagyobb Windows frissítés. ez sajnos ilyen, ha szűkösek az erőforrások, de hagyd úgy éjszakára, majd végez.
-
Ramsan
lelkes újonc
válasz
tordaitibi #146773 üzenetére
törölve
-
Ramsan
lelkes újonc
válasz
tordaitibi #146770 üzenetére
Itt látható ami a gépben van. Nincs több.
#146757 -
Krystal_s
addikt
válasz
tordaitibi #146689 üzenetére
Hogy mondhatsz ilyet ebben a topikban? 🙀
más:
Mi volt itt ma? Miért lett ennyi hsz törölve? Engem érdekelt volna mi lett a tegnapi linuxos-wines telepítés vége.
Kösz annak a ........ ,aki miatt törölve lett nehogy más tanulhasson belőle, vagy csak eltudja olvasni az is, aki nem dekkol itt egész nap. 😠 -
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #146694 üzenetére
Erősen kétlem, hogy egy screenshot sokat segít a nyomozásban.
Nem tudom én mit csinálok rosszul, de akárhányszor felhúzok egy rendszert, sose csinál ilyesmit (és még tiltva sincs a frissítés). -
Geth
veterán
válasz
Jó lenne tudni mit bütyköltök rajta, mert itt egyik rendszeren sem csinál ilyeneket (és még tiltva sincs semmi).
-
Aureal
őstag
válasz
Én vmit nem értek! Ha újraindítom a gépet is eljátsza. Magyarul mi a búbánatot winupdatel ez??? Meg van adva, hogy esti holt időszakba 22:00 után okoskodjon a frissítésekkel és akkor ez?
Na meg ha neki fél percenként kellenek a gigás frissítőcsomagok és Edge frissítés is, ami megint egy ilyen kakis folyamat és tényleg nem lehet dolgozni addig a gépen, akkor a w10 egy bughalmaz lett mára ennyi folyamatos javítással?
Nagyon érdekelne, hogy az Edget is amit sosem használunk, hogy lehetne végérvényesen letirhítani, mert már nagyon az van hogy inkább linuxhoz kéne nyúlni. Az a minimális irodai feladat azon is elvégezhető ami itt kell és a w10 marhaságaira meg egyszerűen nincs idő. Nem lehet használni gyakorlatilag a gépet. 2022-re pár éves "modern" (de nem csúcs) géppel szarabbul állunk, mint kevés RAM-al Pentium 2 terén anno w98-on... -
Csupingo
veterán
válasz
tordaitibi #146639 üzenetére
Igaz. Egy 7 vagy 8 talán települne és azokat 10-re frissíteni?
-
Vladislav
tag
válasz
tordaitibi #146600 üzenetére
A tagtárs által belinkelt HVG-s cikkre hivatkoztam. A cikk arra utal vagy azt sugallja, (pontosan nem mondja ki) hogy a feltűnően olcsó termékkulcsot vásárló felhasználók azon buktak meg Németországban, hogy az operációs rendszert torrenten szedték le.
-
King Unique
titán
válasz
tordaitibi #146372 üzenetére
• Haladóbb felhasználóknak, meg akik tudják mit csinálnak, speciális esetekben igen, lehet akár előre particionált célmeghajtóra is telepíteni.
• Alapesetben viszont semmi szükség az előzetes, fix particionálásra és kb. zéró értelme van, amikor a Windows 10 telepítője eleve létrehozza a telepítésnél a szükséges partíciókat. Na meg ugye pont az olyan eseteknél szokott rendszerint gond lenni, amikor előre, fixen particionálják a céllemezt, amiatt a telepítő hibaüzenetet dob vagy nem tudja létrehozni a szükséges egyéb partíciókat, vagy a rendszer számára fenntartott kicsi partíciók másik fizikai lemezre kerülnek, netán az MBR / GPT nem stimmel, stb., nem véletlenül szokták ilyenkor a törlést javasolni, majd utána a szabad terület megadását telepítési célként és tovább.
• A jelen esetnél pedig megint semmi szükség arra, hogy a Windows 10 telepítésénél előre és fixen particionálva legyen a célmeghajtó, meg pláne nem másik OS (Linux) alól. Ahogyan dual-boot esetén a Linux partícióit sem Windows alól hozzuk létre a telepítéshez, max. a nem lefoglalt (unallocated) területet választjuk le arra a célra a lemezkezelőben.
-
joci86
senior tag
válasz
tordaitibi #146373 üzenetére
Köszi, Rufusom van, bootolható pendriveot elvileg tudok vele csinálni. Arra gondoltam, hogy a Hiren's Boot CD-hez hasonló gyűjtemény elérhető-e esetleg modernebb változatban :)
-
Doky586
félisten
válasz
tordaitibi #146372 üzenetére
Mert nem csinálod meg.
-
VGYke
addikt
válasz
tordaitibi #146356 üzenetére
Doky586, King Unique, és neked tordaitibi köszönök mindent! XP óta nem volt szükségem csökkentett módú indításra. Most sem lett volna szükségem rá, de kipróbáltam a csökkentett módban történő Nvidia driverek eltávolítását, meg a DDU-t. Felesleges volt kísérleteznem, minden úgy volt jó, ahogyan volt, ezután meg tekergethetem vissza az Nvidia driver beállításait...
-
King Unique
titán
válasz
+ Ugye ha a modern ("kék metro") a rendszerbetőltő megtartása a cél és még F8-at se kelljen nyomogatni, akkor adott a lehetőség hozzáadni a rendszerindító menühöz a csökkentett mód opciót.
-
Csupingo
veterán
válasz
Nekem is ezek voltak az első gondolataim, hogy ezt minek kellett így megvariálni.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #146314 üzenetére
Megjegyzés ehhez, hogy ezt a Microsoft öt éve, a 1709 build kiadásakor nyugdíjazta. Nem foglalkoztak vele azóta. Ha restore idején kidob egy random hibát, az nem lenne kellemes.
Deprecated features in Windows
System Image Backup: We recommend that users use full-disk backup solutions from other vendors.Van több külső program: macrium, veeam, easus, minitool, acronis...
-
fradi81
veterán
válasz
tordaitibi #146300 üzenetére
Jó hogy mondod, elmenteném a rendszert a vinyóra most úgyis jól működik, erre mit használsz?
-
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #146279 üzenetére
A whitespace fedi le a karakterek azon csoportját, amik teret jelölnek a "fehér" háttéren, a szóköz mellett ilyen pl. a tabulátor, de UTF-8 esetén még van néhány. Szerintem ha nem is mind, de előfordulhatnak filenévben, egyszerűbb volt így hivatkozni rájuk
-
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #146275 üzenetére
Egyezményesen a <> karakterek határolják a kötelező paramétert parancs példákban, tehát esetedben helyesen a második tétel:
"C:\Users\tibi\Desktop" (bár mivel nincs benne whitespace, az idézőjelek is elhagyhatók). -
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #146270 üzenetére
Shortcut így:
Target: "%COMSPEC%" /C "nemisportable.cmd"
Start in: "<a nemisportable.cmd könyvtára>"
Ikon, amit szeretnél, pl. a C:\Windows\System32\shell32.dll ikonjai közül.Ha a "%COMSPEC%" kifejezés nem oké (már régen rossz), akkor kiírhatod: "%SystemRoot%\System32\CMD.exe"
Mivel .exe lett, kitűzhető, tudom, próbáltam.
-
válasz
tordaitibi #146266 üzenetére
Portable alkalmazás, amit egy bat file-al indítasz.
Rendben, köszönöm szépen!
-
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #146264 üzenetére
-
válasz
tordaitibi #146264 üzenetére
Én egyszer sem írtam, hogy exe fájlról és annak parancsikonjáról lenne szó.
Köszönöm az ötletet, próbálkozom!
-
válasz
tordaitibi #146261 üzenetére
-
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #146259 üzenetére
A zárolás csak a tálca pozíciójára/méretére vonatkozik. Legalábbis nálam.
-
akerbis
aktív tag
válasz
tordaitibi #146251 üzenetére
kösz...
-
Krystal_s
addikt
válasz
tordaitibi #146157 üzenetére
Szerintem is úgy lenne logikus, hogy minden régi fájl megy az .old mappába és mellette egy teljesen új tiszta rendszert hoz létre.
Van, aki szerint meg nem mondható tiszta rendszernek.
Majd átnézem a registryt stb., csak azt hittem egyszerűbb, ha itt rákérdezek, kapok 1 egyértelmű mondatot és téma lezárva. 🙂májkimiki: Egyetértek és köszönöm a megerősítést. Fel sem merült bennem, hogy bármilyen hiba miatt lenne ez, sem eszköz, sem port, sem hibás telepítő, vagy Bios nem megfelelő beállítása. Az a gép olyan és kész. 🙂 Persze, néha jó meghallgatni más véleményt, hátha van vmi ötlet, trükk, de az a gép még Biosban sem látja.
Doky586: Hát te már csak tudod. 😺
Amúgy jó ideje a fontos telepítőknek Ventoyt használok, az a legkényelmesebb (nekem), de számtalan megoldás van kinek mi a jobb. Rufus (portable) régóta jó és kényelmes. Számos hasznos beállítási lehetőséggel egy gyors telepítő készítéshez. Kinek mi.... ISO2USB is sokszor elég, régen Yumit is kedveltem. Van pár.
Te MCT-t használsz? Nem a sima rámásolást (kitömörítés után) egy aktívvá állított penre? Úgy emlékszem. -
cs.zs.
veterán
válasz
tordaitibi #146168 üzenetére
Az igen!
Nekem 256 GB Sandisk 3.0 van, kb 3 éve vettem ebayről, (talán 11.000 Ft volt) amikor még nagyon ment az ilyesmi. Bejáratott megbizható helyről jött,
250.000.000.000 Byte tárhely, nettó~233GB.
160/60 MB/sec sebességgel olvas/ír. Folyamatosan van rajta 100-150 GB adat.Azt a 6 milliárd Byte-ot mér kellett lesajnálni, azt nem értem...
-
King Unique
titán
válasz
tordaitibi #146168 üzenetére
Olyan olcsón az valószínűleg nem 2 TB-os pendrive, hanem eleve fake, lehet csak 16 GB-os (példa).
-
cs.zs.
veterán
válasz
tordaitibi #146145 üzenetére
De tökmindegy, a héten nem volt otthon a bevált telepítő pendrive-om, előkapartam egy kidobott 60MB/sec sebességű 160 GB-os régi laptop HDD-t, és külső tokban megoldottam azzal...
Rufust nemnagyon érdekelte. Megírta, működött... -
mzso
veterán
válasz
tordaitibi #146117 üzenetére
Particionáltam, nem tudom jól-e.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #146099 üzenetére
Mert te a ritka kivételek egyike vagy. Az a hobbid, hogy a gépet/op.rendszerd ekecseled.
Egy átlag felhasználó nem fog azzal játszani, hogy a "home" mappát, a swap-et stb... átrakja másik meghajtóra, hogy a programokat máshova telepíti. Ugyanakkor még így is n+1 alkalmazás másol rendszerfájlokat, telepít különböző verziójú runtime fájlokat a C:-re.Nem mellesleg hibás elképzelés nem SSD-n használni a swap-et, telepíteni a programokat "kiemelés" címszóval.
-
cs.zs.
veterán
válasz
tordaitibi #146006 üzenetére
DC-DC konverternek hívják, meg step-up-modulnak. Ha 400 wattot használsz, akkor 1,5-2x akkorát kell megvenned, tehát minimum 600 wattosat.
Pl fruugo.hu-n találsz ilyesmit -
ginola
addikt
válasz
tordaitibi #145674 üzenetére
Köszönöm
-
ginola
addikt
válasz
tordaitibi #145669 üzenetére
A kulcs tökéletesen működött újratelepített Windows után.
-
válasz
tordaitibi #145646 üzenetére
Nem, sajnos semmi ilyen opció nincs a beállításokban.
Akinek van T-online-os ímélcíme, tenne egy próbát, hogy neki sikerül-e csatlakozni a win10 Postában, és ha igen, hogy?
-
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #145522 üzenetére
Szorri, hosszú lesz
Lement egy 25 perces kisfilm, még nem állította be.
A HKLM\SYSTEM\ControlSet\Services\W32Time\TimeProviders\NtpClient kulcs alatt a SpecialPollInterval bejegyzés szerint nálam nagyjából 9 óra van beállítva, emlékeim szerint nem állítottam át soha.
(Domain member kliens esetén elvileg az alapbeállítás 1 óra, mivel neki a domain szerverrel szinkronban kell maradnia, hiszen rengeteg fontos dolog múlik a kettő szinkronján.)
Hogy miért ilyen sok idő alapvetően? Hát mert normális működés esetén (a dual boot helytelen konfigurációja nem az! nem normális működés például egy lemerült cmos elem sem) az esetek döntő többségében relatíve elég pontos tud maradni, semmi szükség arra hogy millió kliens félóránként synceljen egy külső time providerrel.Dehogy kenem, már azért sem mert ez nem probléma hanem hiba.
Nem, ez még mindig nem hiba, és nem lesz hiba attól sem mert Te azt írod.
A kétfajta rendszernél ez a működés 1) talán a kezdetek óta így van, 2) jól dokumentált és 3) nem tudok róla, hogy a közeljővőben akár az egyik, akár a másik változtatni tervezne ezen.
Önmagában ez nem hogy nem hiba, de még probléma sem. A probléma abból fakad, hogy dual boot esetén a két működés egymás ellen dolgozik. Ekkor ezt a működést pontosan az egyik oldalon meg kell változtatni.
Nyakatekert példa: dual boot mellett használsz időzített bekapcsolást. Ha nem kezeled ezt a különbözőséget, akkor előfordulhat olyan szituáció, hogy pusztán egy átbootolás miatt kimarad az időzített bekapcsolás. Ugyanakkor ha nem ráncigálja egyik rendszer sem az RTC-t, ez nem fordulhat elő.
Még egyszer: ezt a beállítást pontosan az egyik fajta rendszeren/rendszereken kell megtenni, rendszerenként pontosan egyszer. És még mindig nem nyúltál semmilyen synceléshez :)Linuxn undorodok a termináltól, Winen ugyanez a regedit és egyéb cmd ablakok.
Ezzel valszeg. nem vagyok egyedül.
Szerintem ezzel semmi gond nincs. Viszont néha muszáj előkapni. Ha linuxon erre a beállításra (rtc kezelés) van grafikus felület, nosza, állítsd be ott.Ebből az jön le,
1. Mindenki aki dualbotos az unuverzumban, az egy síkhülye kendácsoló szakbarbár.
Rosszul jött le, mert nem ezt írtam, a "fogalom nélkül" kimaradt a Te olvasatodból. Ugye mennyire más?
(Btw, szerintem egy csomó dual/multi boot instance kiváltható lenne virtualizációval.)
2. Aki ezt meg meri tenni, annak akkor (kendácsolás elkerülése végett) egy legalább középfokú IT vizsgát (nem OKJ, jajj dehogy, profi!) , és min. 5 éves szakmai rutint kell beszerezni?
Abszolút nem. A probléma detektálása után ("mi a retekért mutat félre az óra folyton amikor átbootolok?") ott az egész internet a segítséghez. Ha nem tudtad előre, még mindig megoldhatod utólag, nem dől össze semmi. Ha hivatalosabb forrást nem találsz, érdemes több találatot is elolvasni, mert elképzelhető hogy belefutsz olyan félrevezető jótanácsokba, hogy "syncelj gyakrabban".És Redmond, az Isten, az egyedüli a világban, a nompluszultra, képtelen volt 20 évig egy normális rendszerindítót kreálni, a nyomorult BCD-be felvetetni mást csak a Windowst.
Ilyenkor fel szoktam tenni magamnak a kérdést: van-e esetleg más oka ennek az inkompetencián kívül?
Én nem mentegetem az MS-t (soha nem is fogom), de lássuk be, hogy a Windows egy zárt forráskódú, fizetős termék (lehet ingyen is használni). Nem látom miért lett volna jó nekik, hogy könnyebbé teszik más OS-ek használatát. Ettől függetlenül akár holnap kiadhatnak egy sokkal flexibilisebben működő szuper megoldást, én abszolút nem vagyok ellene, szimplán nem érint. -
King Unique
titán
válasz
tordaitibi #145515 üzenetére
• De, nyilván pont a dual boot miatt van ez, ahhoz van köze, meg a két rendszer eltérő működése (helyi idő vs. UTC) miatt ilyen szempontból.
• Arra a registry-s vagy egyéb módszerre max. csak az előbbi esetben lehet szükség, meg ha Windowsnál van átállítva, ellenben alapesetben nyilván nem, amikor Windows van csak telepítve.
• Működik a Windowsban az automatikus időszinkronizálás is, igaz nem feltétlen 25 percenként fog lefutni, ahol adott a lehetőség manuálisan is futtatni, + akár módosítani a gyakoriságát..
• Ez a "nagyon sokan" a Windows & Linux dual-boot esetében valójában a felhasználóknak inkább csak egy kis részét érinti, a nagy többség Windowst eleve single-boot megoldással használ, egy szűkebb rétegnél jellemző a multi-boot, de ott is elsődlegesen Windows & Windows dual-boot formában, vagy a másik OS-t pl. virtuális gépen / WSL formájában futtatva.
• Az előbbiből kiindulva ahogyan a multi-boot, úgy az sem tömegigény, hogy a Windowsok rendszerbetöltője natívan kezeljen multi-boot esetén mindenféle egyéb OS-t, aki az utóbbit szeretné megoldani, annak adott a lehetőség utólagos
bcdedit
ésbcdboot
parancsokkal vagy 3rd party programmal beállítani mind legacy (CSM), mind UEFI szerinti telepítésnél. Sőt, az utóbbinál pláne nem nagyon kell mókolni, mivel alapesetben eleve ott lesznek az operációs rendszerek indítóbejegyzései az UEFI boot menüben és tetszőlegesen lehet választani adott boot bejegyzés kiválasztásával vagy a sorrend módosításával egyik / másik indítása közül, nem feltétlen kell Windowson belüli közös boot menü. -
Doky586
félisten
válasz
tordaitibi #145522 üzenetére
20 éve MBR-en is faék egyszerű volt a dualboot, ha 2db lemezed volt és a másikat lehúztad a telepítés idejére. Nem zavarták egymást, mindegy melyiket telepítetted előbb/utóbb.
Azt hogy dualbootnál csak az egyik rendszer szinkronizálja az alaplap óráját az meg mindenkinek magától érthetődő szerintem. -
Geth
veterán
válasz
ezt valóban rosszul írtam.
Teljesen világosan és érthetően fogalmaztál. Csak nem azt akartad amit sikerültVisszabootolok Winbe, a rossz időt mutatja, annak ellenére hogy nála is az automatikus időbeállítás van kipipálva, van netelérése, engedélyezve van a telemetria meg a redmondi hazapofázás, minden engedélyezve van.
És ha várnál is, megcsinálná magától. Annyi a történet, hogy nem ész nélkül csinálja mint a linux. Biztos sokkal jobb lenne, ha minden win-t futtató gép, minden egyes bootolásnál automatikusan syncelne, ez ilyen, ez van.
Btw, ne kezd el a win-re kenegetni ezt a problémát, mert az alapprobléma még mindig az, hogy egyformán kellene kezelni azt a nyomorult rtc-t. Az NEM megoldása ennek, hogy mindegyik OS syncel bootoláskor, mintha nem lenne holnap. Ha beállítod helyesen, a probléma amit rosszul próbálsz megoldani, megszűnik (és rögtön észre se veszed, hogy nem syncel azonnal induláskor)azt tutujgatni kell meg ki-be kapcsolgatni az időbeállítást meg regedittel szarakodni.
sc start W32Time; w32tm /resync
Ennyi, ezt azért ne dimenzionáld túl. -
sandró60
addikt
válasz
Én is jártam így
Nálam a megoldás a routerben a megfelelő beállításnál állítódott el. A közép európai idő visszaállítása.
Lehet,hogy nálad is ez van -
sh4d0w
félisten
válasz
+1
-
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #145506 üzenetére
Ez röhej (nem(!) sic!)? Én azon gondolkodtam, hogy 2002(upsz, eltelt közben röpke 20 év)-ben mekkora röhej, hogy fogalom nélkül állnak neki emberek dual boot konfigurációt üzembe helyezni ("ehhez nem értek, cserébe a másikhoz sem, kendácsolok össze-vissza, hátha mind a kettő tré lesz").
Vagy, hogy ez a probléma mostanában rendszeresen előkerül ebben vagy a másik win topikban, és látszólag keresőképtelen emberek jelentkeznek gyakorlatilag néhány hsz-en belül. Erősen koncentrálnom kell, hogy eldöntsem melyik a nagyobb röhej -
.LnB
titán
válasz
tordaitibi #145506 üzenetére
De van Ubuntu-m egy másik ssd-n. Ez a hiba oka? Nemár!
Egyébként vissza tudtam állítani én is, csak nem értettem, hogy miért csinálja.. -
válasz
tordaitibi #145460 üzenetére
Jaja. Intel WiFi kártya mindkettőben.
Az új gépbe életet leheltem.
A régivel nem foglalkozom, kiköltözök, eladom. -
mzso
veterán
válasz
tordaitibi #145408 üzenetére
Megvannak jóval kevesebbel is. Egy ilyen nem napi használatra lenne. Csak ha valamit nem sikerül megoldani normál körülmények között.
-
Vikus
tag
válasz
tordaitibi #145133 üzenetére
Köszi! Ez jó lehet lényegében. Megpróbálom. Bár ugye itt a meghajtó betűjele miatt lehet korlátozott a lehetőség nem? Na mindegy, lényegében jó lehet.
+ @King Unique köszi neked is! -
Wasquez
senior tag
válasz
tordaitibi #145116 üzenetére
Win 7 is jó lenne, de azzal is ugyanaz a helyzet, nem tud túljutni az állapotsávon.
Driver problémáim vannak, a gyári oldal már nem elérhető driver ügyileg, a hw infóban meg olyan eszközök vannak, amikhez nem találtam működő drivert.
Nem megy a hálókártya, nem találok normális chipset drivert, stb. -
Nerazim
őstag
válasz
tordaitibi #145154 üzenetére
Igen ezek már mind megvoltak. Nem tudom hogy az mennyire számít, de amikor nem volt éppen valamelyik rádugva és az eszközkezelőben megjelenítettem a rejtett eszközöket (aszem az volt a neve de nem biztos) akkor kitöröltem ezeket.
-
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #145135 üzenetére
1 lemez, 1 partíció, mindegyik usernek ugyanaz felcsatolva.
A lemezen kvóta, hogy mindegyik user csak x MB-ot használhat.
Természetesen lehet dedikált mappa a lemezen jogosultságokkal levédve (csak oda írhat, stb).
Valamiért erősen azt érzem, hogy ezt az igényt nem lemezek és/vagy partíciók darabszámával szokták skálázni. Nekem egy picit retardnak tűnik. -
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #145133 üzenetére
Ha már úgyis drive-ot csinál, lehet elég egy nagyobb is, amin már a quotát kapcsolja be?
-
válasz
tordaitibi #145127 üzenetére
-
Vikus
tag
válasz
tordaitibi #145124 üzenetére
Én is arra gondoltam ha nincs más választás, akkor berakok egy új vinyót, és azt particionálom szanaszét.
Csak mert azért 15-20 felhasználónak kellene leosztani...
Nyilván egyszerűbb lenne ha adott mappákat korlátoznék le, bizonyos adatmennyiségre ha lehetne...
De akkor ezek szerint nincs nagyon más út.. Azért köszi -
válasz
tordaitibi #145118 üzenetére
DE MÉR küldted az elektronika udvarba?? szekrény alá is jó lett vola.
Vagy vitrinbe téve, ha más szép a képe. -
válasz
tordaitibi #145116 üzenetére
Szerintem sincs sok értelme XP-nél újabbat rátenni
De a kérdező szeretné, erre írtam egy alternatív megoldást. -
sunavlys
senior tag
válasz
tordaitibi #145085 üzenetére
De hát én azt tanultam anno, hogy rendszergazdaként nem szörfözünk
Új hozzászólás Aktív témák
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Sweet.tv - internetes TV
- Fujifilm X
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Óra topik
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- 48 GB-os AMD Radeon PRO W7900
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Lenovo ThinkPad X13 Yoga i5-10310U 16GB RAM 256GB SSD 13.3 FHD Touch 2in1
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest