- Leica kamerákat kap a Xiaomi Mix Flip 2 is
- iPhone topik
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Magisk
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
-
Mobilarena
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Krystal_s #158269 üzenetére
És Krealon.
Nem megy. Nem tudom mit rontok el, már töröltem az efiről az egész Win bootbejegyzést és újracsináltam bcdedit alól szűzen és utána kísérleteztem a leírtakkal.
Marad a uefi választómenübe 2 darab Windows.
Egyiket beállítva azonnal elindul a Windows.
Másikat beállítva elindul az Ubuntu grubja ezzel a képenyővel:
Ha itt a Windowst választom, ez jön be, ez már viszont a Win választómenüje,
Viszont ez nem grafikus, akár ez is jó lenne nekem ha valahogyan el tudnám ezt indítani elsődlegesen.
Meg ez olyan fura. Nem lehet hogy ez egy mbr indítási választómenü? de a lemez gpt meg minden uefibe van telepíve, nem bios/mbr.
Maga a uefi legacy módban van azaz képes mbr és uefi rendszerindításra is.
Vagy én már nem tudom. Feladom lassan csak az zavar hogy a neten keresgélve ez rengeteg emberkének sikerült, nekem meg elhasal. -
válasz
Krystal_s #158263 üzenetére
[eszerint] okés, minden parancs lefutott hiba nélkül, eredmény nulla.
-
-
Geth
veterán
válasz
Krystal_s #155922 üzenetére
Nem követi le azonnal (ezt már írtam), de akkor pontosítok: nem a restartok darabszámától függ, hogy mikor állítja, hanem az eltelt időtől...
Keress közös pontokat azon rendszerek között, ahol tapasztalod a jelenséget: pl. Sandboxie, disk cache kiiktatása, szolgáltatások buherálása, stb.
Ha azonosítottál ilyet, az egyiken szüntesd meg. Ha idővel a jelenség megszűnik, meg is találtad az okot.
Egyébként érdekes hobbinak tűnik, nekem nem lenne ilyenekre időm. -
Krystal_s
addikt
-
King Unique
titán
válasz
Krystal_s #155914 üzenetére
"Nem tudok rájönni mi kavart be ennyire és állította át szó nélkül C-ről D-re és miért nem volt elég neki 55 GB hely."
Azért mert a #155901 alapján esetedben eleve be van kapcsolva, hogy minden meghajtón automatikusan kezelje a Windows 10 a lapozófájlt, azaz a C kívül lehet másik meghajtón (pl. D) is. Ellenben ha az fölül nincsen bejelölve (bővebben), akkor csak a C meghajtón lesz lapozófájl, ilyen egyszerű. + Attól még adott, hogy a rendszer kezelje automatikusan a lapozófájl méretét.
Egyébként nem világos miért akkora téma ez, mármint hogy mekkora a lapozófájl mérete amikor eleve van a C meghajtón kellő méretű szabad terület, akkor kellene az legyen ha nincsen.
-
Geth
veterán
válasz
Krystal_s #155914 üzenetére
Nem tudok rájönni mi kavart be ennyire és állította át szó nélkül C-ről D-re és miért nem volt elég neki 55 GB hely.
Nekem most már van tippem. Ahhoz képest, hogy ennyire rá vagy feszülve, mégiscsak Nálad van probléma
(Nekem még egyszer sem tette 2-3 GiB fölé, mondjuk nem is barmolom szét a memóriakezelést. De tudom, én csinálom rosszul.)
Sztorinak jó volt, köszi. -
válasz
Krystal_s #155901 üzenetére
Képek alapján dinamikusra van állítva, azaz a rendszer annyit használ a lemezről lapozni amennyit ő jónak lát.
"csak"böngészés? Hehe, laptopon ha pár hétig csak böngészel meg csak altatod, kukkantsd meg mekkora. Meglepődsz.
Ha van hely, 55Gb, vagy már befogta a D-t is,
vagy így hagyod és nem foglalkozol vele, vagy beállítod fixre valamelyik meghajtón.
Ez utóbbi nem tudom jó ötlet-e
Nekem így van beállítva de én 8 giga ram mellé 10 giga lapozót állítottam be, mivel kicsi a C 50GB, az F meghajtón.
Eddig még elég volt. -
Geth
veterán
válasz
Krystal_s #155901 üzenetére
A lapozófile méretének változása a felhasználási szokásokkal van összhangban, de nem követi le azt azonnal, főleg nem lefele.
Valószínűleg volt egy nagyobb terhelés korábban, ezért megemelte, Te pedig az aktuális állapotot látod, ahol éppen nincs ekkora terhelés. Idővel változik lefelé is, ha úgy ítéli meg, hogy lehet csökkenteni.
Hogy rosszul jelzi-e ki (erősen kétlem), az kiderül, ha megnézed a meghajtókat, hogy valóban ekkora pagefile.sys-t került-e rájuk.
Nem ismerem a teljes algoritmust, valamiért a D-re döntött (sok paramétertől függhet, pl.: szabad hely abszolút értéke, szabad hely aránya, töredezettség, másik fizikai disk-e, stb.). -
King Unique
titán
válasz
Krystal_s #154661 üzenetére
Akkor futtatja a Windows 10 itt a meghajtóoptimalizálást, ha szükséges, ami hetente beállításnál nem feltétlen fog minden esetben napra pontosan 1 hét múlva történni, az előbbitől függően történhet akár előbb vagy később is. Ha a gyakoribb meghajtóoptimalizálás a cél, akkor át lehet állítani akár napi rendszerességre, vagy igény szerint manuálisan futtatni.
A TRIM amúgy ATA utasítás és SATA SSD-knél van, NVMe SSD-knél a Dataset Management deallocate parancs a megfelelője, ami ott elvileg inbox.
(#154688) smallmer:
A KB5034441 számú frissítés sikertelen telepítése nem újdonság ha rákeresel itt a topikban, amit a helyreállítási (WinRE) partíció méretének növelése megoldhat (példa + blogbejegyzés).
A KB5036979 egy a 3. héten (C) / 4. héten (D) kiadott választható (preview) frissítés, amit nem kötelező telepíteni és automatikusan a Windows Update sem telepíti, elég ha a 2. héten (B) kiadott kumulatív frissítés (KB5036892) telepítve van.
Ha sikertelen egy havi kumulatív frissítés telepítése, akkor pl. a #150629 és #152085 számú hozzászólásokban lévő javítási módszereket lehet kipróbálni.
Hogyan oldjuk meg, ha Windows 10/11 telepítése során nem találhatók meghajtók?
A szokásos IRST / VMD driver probléma, lásd a linkelt útmutatóban és pl. a #148289 számú hozzászólásban leírtakat.
-
-
Krystal_s
addikt
válasz
Krystal_s #154553 üzenetére
Na találtam is egy elég komoly emberkét, ráadásul nő.
Eléggé ki van akadva hónapok óta, már cikket is írt erről.
Nem értem miért nem perelnek legalább a cégek. -
King Unique
titán
válasz
Krystal_s #154130 üzenetére
Ha eredetileg belső SSD-re lett telepítve a Windows 10 és az utána külső házba téve majd USB-n bootolva, vagy mentve képfájlba majd utána a lemezképből visszaállításnál USB-n csatlakoztatva és úgy bootolva, akkor annyira nem meglepő a bootolási probléma és a BSOD, mivel az USB-s használathoz alapesetben eleve Windows To Go szerinti telepítés szükséges (bővebben). + Ha ráadásul bekapcsolt Fast Startup funkció mellett lett leállítva a Windows 10, aztán úgy áttéve az USB-s külső házba, vagy mentve majd visszaállítva és utána USB-s külső házba téve, akkor pedig szintén nem meglepő.
Jó esetben ugyan működhet akár a helyi telepítés is utólag Windows To Go módban (példa), de ez nem törvényszerű, normál esetben vagy eleve Windows To Go szerinti telepítés szükséges ehhez, vagy utólag a helyi telepítés Windows To Go szerintire konvertálása.
1 hsz-t elég 1x elküldeni, a többit radíroztatni kellene...
-
Geth
veterán
válasz
Krystal_s #152745 üzenetére
Ez a Samsung TV mitől Android? A képen nem látszik, nem mondják, a leírásban nincs benne, a kommentekben egyszer sem esik szó róla. Ez tippre egy nem-Android-os TV, amire MIracastol.
Nézesd másokkal a sz*rjaidat, nekem elég volt (2/2) - tényleg nem értem, hogy ha szerinted igazad van, miért vagy képtelen linkelni egy (1 darab) videót, amiből ez kiderül, illetve akkor miért nyitott még a probléma?
(A videós "guide"-okat rettenetesen megvetem, ha nincs melle rendes leirat, mert nem lehet keresni benne. Mintha idiótáknak csinálnák.). -
válasz
Krystal_s #152736 üzenetére
Minden platformtol es egyebtol fuggetlen a Miracast.
En 7 eve vettem egy ilyen adaptert, hdmi-be kell bedugni, es usb vagy kulso tapos 5V kell neki.
Eddig kb. 30 Androidos telefonrol es kb. 15 Wines laptoprol mukodott monitorba, tevebe dugva.
Mivel chrome, Samsung, etc. gyartofuggetlen szabvany.
FHD- tud, es nagyon picit kesik, ezt raadasul random, vagyis jatekra alkalmatlan de teljes ertekuen atviszi a telefon, tablet, laptop kepet, az Asztalt, videot, barmit 8-10 meteren belul.Az hogy okostevek nem tamogatjak nativan, hisz ott van benne a wifi, az a gyartok es a teveken futo Android szegyene, mert onfejuek, csak sajat eszkoz, gratula.
En ezt a Chromecast, meg Samsung-Samsung, Sony-Sony stb. eszkozok kozotti atvitelt nem is ertem, egy rakas sz@r hisz meg van szabva mit visz at meg csak sajat eszkozok stb.
-
-
King Unique
titán
válasz
Krystal_s #152721 üzenetére
Ha már használatban van "A" PC-n, akkor a "B" PC-n előfordulhat, hogy erre utaló hibaüzenettel sikertelen lesz az aktiválás.
Megoldható a jelentős hardvermódosítás utáni újraaktiválás többféleképpen is, ahol igen, egyik lehetőség a Microsoft-fiókhoz kapcsolt digitális licenc.
Az meg ugye korábban már ki lett tárgyalva itt és le lett írva egy másik válaszban, hogy Windows 7/8/8.1 termékkulcsokkal már nem aktiválható a Windows 10/11.
-
válasz
Krystal_s #152448 üzenetére
Telepítés után is ott maradnak a telepítéshez szükséges állományok, bizonyos esetekben meghatározott ideig, vagy manuális tisztításig.
Ha már nincs rá szükség, eltávolítható onnan manuálisan minden. Igaz ez a Temp mappára is. Csak a mappák tartalma törlendő, maguk a mappák nem. -
King Unique
titán
válasz
Krystal_s #152239 üzenetére
What is RUXIM Folder in Program Files and Can I Delete It?
Miért zavarjon, amiikor világosan le van írva, hogy a Windows Update működéséhez szükséges?
Egyébként annyira azért nem feltétlen újdonság, van akinél már a 21H1 verziónál megjelent 2 éve. -
válasz
Krystal_s #152129 üzenetére
Amivel találkoztam még pár hónapja:
Egy másik ssdre telepítettem win11-et ugyanazon gépen amin jelenleg is fut az aktivált win10-em. És nem volt hajlandó aktiválódni. Telepítés után bepötyögtem az eredeti win7 licenszkódot és egyből beaktiválódott! De teljesen más termékszámot kapott. Win10 még retailnek mondja magát, win11 már oem-nek (a win7 valóban külön vett oem).Szerintem az ok: Még a legeslegelső win10-en frissítettem 7-ről 10-re amikor még nem szériaszám alapján történt ez hanem csak ha aktivált volt aktivált lett alapon, (csak a fél évvel későbbi 10 verziója váltott szerial alapján vizsgált aktivációra), de addig a digitális licenszem már megvolt.
Gondolom ezen serial nélküli digitális licenszek alól is kihúzták a talajt.
Még szerencse hogy pár hónapja megkaptam a serial alapján is a digitális licenszet, gondolom sok elsőként frissítő csak ezután fognak szembesülni ezzel. (és már a 7/8 kulcsot se fogadja el). -
King Unique
titán
válasz
Krystal_s #152129 üzenetére
• Ennyi volt: Elkezdte blokkolni a Windows 7 és 8 kulcsokat a Microsoft
• Bajba kerülhetnek azok, akik anno régebbi kulccsal rakták fel a Windows 10-et vagy 11-etItt újabban arról van szó, hogy a Windows 7/8/8.1 termékkulcsokkal aktivált Windows 10/11-nél jelentős hardvermódosítás (pl. alaplapcsere) után szűnhet meg a már meglévő aktivált állapot, utána nem megy már az újraaktiválás, holott nemrég még működött. Ellenben arról nem, hogy változatlan hardverkörnyezetnél akár már egy szimpla újratelepítés után is, az azért kissé meredek lenne...
Mindez azért is érdekes, mert ha 1x már aktiválódott a Windows 10 a hardverazonosító alapján generálódott digitális licenccel, akkor annak pont az a lényege, hogy utána automatikusan aktiválódik az ahhoz rendelt Home / Pro / egyéb kiadás és nem kell újra megadni a termékkulcsot, amit pl. egy tiszta telepítés során a Windows 10 telepítője is leír az aktiválásnál. Itt ilyenkor max. a jelentős hardvermódosítás (pl. alaplapcsere) lehet téma, de Microsoft-fiókhoz kapcsolt digitális licenccel akár olyankor is megoldható (volt) az újraaktiválás.
-
King Unique
titán
válasz
Krystal_s #152039 üzenetére
Igen, a Microsoft aktiválószervein van tárolva a hardverazonosító alapján a digitális licenccel kapcsolatos információ, a BIOS/UEFI-nek ahhoz semmi köze, az utóbbi max. gyárilag Windowszal előtelepített PC-knél játszik.
Adott a lehetőség kipróbálni és akkor majd kiderül, hogy van-e a laptopon Pro kiadáshoz digitális licenc és beaktiválódik-e azzal vagy sem.
-
-
King Unique
titán
válasz
Krystal_s #152037 üzenetére
• Mármint a Windows 7/8/8.1 termékkulcsokkal a Windows 10/11 ingyenes aktiválása ami nemrég végleg megszűnt, ami miatt nyilván már a Windows 7
—►
Windows 10 in-place upgrade utáni automatikus beaktiválódás digitális licenccel sem fog menni.• Ha korábban 1x már sikeresen aktiválva lett a PC-n a Windows 10 adott Home / Pro / egyéb kiadása digitális licenccel, akkor azt elvileg megjegyzi és ugyanazon Home / Pro / egyéb kiadás újratelepítésekor automatikusan aktiválódhat, amit lényegében a telepítő is leír az aktiválásnál.
• Lehet helyi fióknál is digitális licenc a hardverazonosító alapján, mint azt a linkelt screenshot világosan szemlélteti, a Microsoft-fiókhoz kapcsolt digitális licenc csak egy plusz opció.
• Ez a "BIOS kulcs" a gyárilag Windowszal előtelepített modernebb, UEFI-s PC-knél, laptopoknál szokott lenni és ott is leginkább Windows 8/8.1/10/11 rendszereknél, nem a legacy Windows 7-nél és legacy BIOS-os PC-knél.
-
kezo0
addikt
válasz
Krystal_s #150311 üzenetére
Találtam egy reddit-bejegyzést, ami talán közelebb visz hozzá, hogy miért lehet az ember akkor is bejelentkezve a OneDrive-ba, amikor pedig ő meg van róla győződve, hogy nincs.
Ha használsz MS Office-t, akkor pl. ha megnézed a Wordben a fiókoknál, akkor ott nálam pl. mutat egy olyat, hogy kapcsolódva vagyok a OneDrive-hoz, pedig hétszentség, hogy én ilyet nem állítottam be soha. De az automatikus mentés beállításához is állandóan erőszakoskodik a Word, hogy azt csak a felhőbe tudja elvégezni, amihez OneDrive kell. Na, ezért van nálam kikapcsolva az autosave… De így is ott van kapcsolt fiókként a OneDrive, és nem is lehet onnan sehogy sem kivenni. Na szóval, csak oda akarok kilyukadni, hogy lehet, a sok logbejegyzést ez csinálja. De persze lehet, hogy ez mind csak teljesen alaptalan találgatás.
Mindenesetre amíg nem fal fel gigabájtokat ez a mappa, addig nem izgatom magam rajta túlságosan… -
-
sz.j
nagyúr
válasz
Krystal_s #150120 üzenetére
Jelenleg ilyen a kép .., lényeg, hogy jó.
-
sz.j
nagyúr
válasz
Krystal_s #150105 üzenetére
Ez ne ugyanaz a hiba mint amit említesz, mert a hiba észlelésekor az volt az első dolgom, hogy ellenőrizzem a színkezelést/színprofilt (ICC-profilt), ami a gépen sRGB IEC61966-2.1-ra volt/van állítva ...
Ha csak a win7 időkből ismert sárgás elszíneződés lett volna akkor azt az ismert módszerrel megoldom, de mint írtam itt valami "kevert színű" elszíneződésről van szó ....
-
Cs1csó
titán
válasz
Krystal_s #150105 üzenetére
A Windows-hoz úgy kell hozzállni hogy az egy OPERÁCIÓS RENDSZER tehát a feladata, hogy PROGRAMOKAT FUTTASSON.
Tehát önmagában a Windows fabatkát sem ér sőt akár jobb lehet a Linux (stabilitás, erőforrás menedzsment, méret stb.) amiben a legerősebb, hogy iszonyat SOK programot írnak RÁ és sokszor KIZÁRÓLAG WINDOWSRA.
Tehát hiába van számos beépített programja az okosabbak ezeket inkább NEM használják (funkcióhiányosak, bugosak, lassúak, csúnyák stb.) hanem egy olyan programot választ amit szívvel lélekkel akár évtizedek óta készítenek, fejlesztenek, csiszolgatnak stb.
Mint pl. az IrfanView vagy akár a közösség megoldás pl. a VLC Media Player (ami ha MINDEN paramétert mérlegre teszünk akkor a legjobb - legoptimálisabb - választás elsősorban videó tartalom lejátszására PC-n)
De akár a Firefox-ot is ide vehetjük vagy a Qbittorrentet, Everything-et, HWiNFO-t, F.LUX-ot, de akár az általam is elismert Windows Defender alternatívájának is kiváló Kaspersky Free-t, Avast Free-t vagy Bitdefender Free-t.
Vagy a Foobar-t, Total Commander-t stb.Tehát nem érdemes használni a kicsit mint ha kényszerből a Windows-ban hagyott programokat.
Vegyünk egy konkrét példát a "képmetszőt" helyette ott van a PicPick, Share X meg még kismillió ingyenes alternaítva olyan funkciókkal amiket lehet soha nem is fogsz használni annyi van beépítve. -
King Unique
titán
válasz
Krystal_s #149866 üzenetére
Azért nem egészen, mert pl. a "windows to go" kifejezésre rákeresve is eleve kijön több olyan találat, ahol le van írva a lényeg, tapasztalatok, konvertálás, stb...
"Nincs is szükség ilyen wintogo programokra, mert még jobban működik sima klónozással."
Mármint a meglévő local install utólagos klónozásnál és USB-s csatlakoztatásnál vagy bootol, vagy nem, ha nem, akkor átkonvertálás is szükséges.
Ha tiszta telepítés a nulláról, akkor pedig az hagyományos módon és élesben (nem virtuális gépen) ugye USB-s meghajtóra eleve nem támogatott, ahhoz alapesetben Windows To Go szerinti telepítés szükséges arra való célprogrammal.Kipróbálni a klónozásos módszerrel akkor nem lehet pendrive-ra, ha az adott klónozóprogram nem enged arra (cserélhető lemezre) közvetlenül klónozni vagy képfájlba menteni és visszaállítani, egyéb esetben viszont nyilván igen.
-
King Unique
titán
válasz
Krystal_s #149858 üzenetére
Hát ez az, miről is beszélünk illetve írogatunk itt még mindig, amikor már bőven megkaptad a szükséges információkat a Windows To Go létrehozásához, már csak megfelelően alkalmazni kellene valamelyiket.
Az olvasottak alapján pont hogy nem ártott a részletes leírás egyik-másik módszerhez, mivel ha annyira világos lenne számodra minden és annyira menne ez, akkor valószínűleg nem lett volna kérdés, meg elég lett volna max. a topik keresőjét vagy a webes keresőt használni...
"Írtam, hogy nekem a WinToUSB nem ok"
"Te mégis azt ajánlottad leginkább"Mármint neked, másoknál meg gond nélkül működik, amiből egyértelmű, hogy valószínűleg nálad lehet valami hiba...
Nem, nem én ajánlottam okvetlenül, a WintoUSB-t eleve te kérdezted és hoztad szóba, én csak leírtam hogy azzal hogyan lehet megoldani a Windows To Go létrehozását, miket és hogyan próbáltam eddig, stb."Hiba történt a fájlrendszer ellenőrzése közben"
Na, akkor adott a lehetőség futtatni a fájlrendszer ellenőrzését (CHKDSK futtatása).
Ha Windows 10 & Windows 10 vagy Windows 10 & Windows 11 dual boot van, akkor meg alap mindkét Windowsnál a Fast Startup kikapcsolása vagy a Shift + leállítás módszer használata."a gépben lévő lemezt. 2 Rendszer is van rajta."
Mármint 1 db meghajtón, 1 db SSD-n van 2 db Windows, amik ilyenkor alapesetben közös rendszerpartíciókat (SR / ESP, WinRE) használnak és abból akarsz te a 2 helyett 1 db Windowst Windows To Go célra alakítani, átmásolni a pendrive-ra? Az megint szép!
"A kiválasztott eszköz a próba idejére egy 64 GB-os Pendrive"
Mármint ha nem pl. ezek közül valamelyik vagy standard külső SSD, hanem egy átlagos pendrive, akkor az rendszerint eleve lassú, kis írásterhelhetőségű vacak, nem pont az olyan a legideálisabb Windows To Go célra...
"Bíztam benne, kapok itt jobb ajánlatot."
Normál esetben nem kell jobb ajánlat, mivel ha alkalmas az adott program Windows To Go létrehozásához, tud olyat a meglévő rendszerről is készíteni, akkor tud és az működik, ennyi.
Na meg ha ajánlanak másik programot és esetedben abnormális módon az sem működik, akkor ajánljanak helyette megint egy másikat?Nem! Ilyenkor először értelemszerűen a hibát kellene megszüntetni és akkor utána már kb. akármelyik program működni fog, megoldható lesz a Windows To Go létrehozása.
"Amit még nem próbáltam, az a sima klónozás és azt indítani."
Akkor ideje lenne minél előbb azt kipróbálni, sőt már eddig is ki lehetett volna, jó esetben pedig még konvertálás sem kell utána. Na persze ha gond van a fájlrendszerrel vagy a meghajtóval, akkor a klónozóprogram is elhasalhat és jöhet a hibaüzenet, ahol ilyenkor először értelemszerűen a hibát kellene megszüntetni.
-
válasz
Azóta nem érdekel a WinToUSB amióta fizetős lett. A freenek nevezett verziója nem volt hajlandó csak feltételekkel működni. Pl home verziót másol de prót nem, vagy win7 et igen de win10 et nem.
Ezen kívül engem nem érdekel a meglevő rendszer usb-re másolása, teljesen más rendszert szeretnék usb-n látni. Pl [link] -
válasz
"Nincs itt véletlenül valaki, aki egy már telepített Win 10-ről készített Win to Go-t USB-s lemezre?"
Én igen de neked pendrive kéne.
Lemezzel semmi gond, átklónoztam a redszeremet egy m2 ssd-re, azt betettem egy m2-to-usb3 házba és lett egy hordozható W10-em ami pontosan úgy működik mint egy normál.
Frissít szoftverezhető stb. vagyis fényévekkel jobb mint bármelyik WinPe mert az statikus,
de pendrájvra nem engedik a klónozó szoftverek. Én legalábbis nem tudtam megvalósítani.
Felismerte hogy hordozható lett, kiabál mindig hogy amíg nincs leállítva addig ne húzzam ki a cserélhető meghajtót és mondja is hogyTo-Go módban van, tucatnyi gépbe megfordult és hibátlan.
Ne mérgelődj meg ne szentségelj, tényleg próbálnak itt segíteni de PONT ilyenbe még senki nem futott bele ezért saját tapasztalat nincs.
Keresem amúgy amit te akarsz arra a megoldást (off, Linuxot pofonegyszerű bármire így átpakolni, az a sikítókorongról bebootol) és anno itt is kérdeztem mert ott hasal el a Win nálam hogy hülye vagyok a BCD-hez. Ha abba át tudnám úgy irkálni a másolat meg az EFI meg a többi part UUID-t mint egy linux grub/fstab-ba akkor a Win is elindulna bármiről.
Sajnos ezen elakadtam.
Nevem alatt a blogomba olvasd el a Ventoyos cikkemet, abba van egy hivatkozás hogyan lehet Wint vhd vagy vhdx fájlba begyömöszölni és bárhol-bármiről indíthatóvá tenni de nekem ez sem sikerült. -
King Unique
titán
válasz
Krystal_s #149853 üzenetére
Igen, használtam már a WinToUSB-t Windows To Go létrehozásához és local install
—►
Windows To Go konvertáláshoz - már amikor szükség volt arra, mert ugye akár anélkül is működhet (példa) - egyaránt, ahol nyilván mindkettő működött, jelenleg is üzemel ezzel a programmal készített Windows 10-es Windows To Go meghajtóm, ahogyan a Rufus által kreált is.
A klónozást viszont nem a WintoUSB programmal csináltam, hanem egyéb programmal (Macrium Reflect), valamint a meglévő rendszerről Windows To Go létrehozását még nem próbáltam a WinToUSB-vel, de normál esetben elvileg annak is működni kellene.Esetedben akkor most nem sikerül a linkelt útmutatók lépéseit követni, majd utána a külső meghajtóról történő bootoláshoz a BIOS/UEFI boot menüben kiválasztani a megfelelő eszközt illetve boot bejegyzést?
"de valamiert nem lett jó, a végén hibát írt."
Nem derült ki, hogy pontosan mi volt ez a hibaüzenet.
Normál esetben egyébként nyilván nem ír hibát a létrehozásnál egyik említett program sem, hanem gond nélkül végigfut a létrehozási folyamat és utána már csak bootolni kell a külső meghajtóról a Windows 10/11-et. Ahol igen, ott akkor eleve gondok lehetnek a forrásmeghajtón lévő rendszerrel vagy a célmeghajtóval, ahol akkor nincs min csodálkozni... -
King Unique
titán
válasz
Krystal_s #149832 üzenetére
Nemrég egy másik esetnél újra ki lett tárgyalva itt ez a téma, újra le lett itt írva erre vonatkozóan a lényeg.
Ahol a meglévő, eredetileg helyi lemezre telepített Windows 10 utólagos USB-s bootolása működhet akár konvertálás nélkül is (példa), de szükség esetére van a konvertálás funkciót ingyenesen biztosító külső program is erre a célra, mint pl. a WinToUSB."a WinToUSB, 4-5 registry kulcsot is megakart változtatni, amikor elindítottam USB-re a telepítést"
Nem telepítés, hanem konvertálás kell, amit a linkelt útmutató világosan szemléltet, meg ami normál esetben pár másodperc alatt lefut... Előtte az USB-s meghajtóra pedig értelemszerűen klónozni kell a Windows 10-et majd utána konvertálni, ha nem a meglévő belső HDD / SSD lesz pl. USB-s külső házba / dokkolóba téve.
-
King Unique
titán
válasz
Krystal_s #149810 üzenetére
Úgy kerül, hogy nem úgy telepítenek, nem figyelnek oda a kedves felhasználók a nemrég leírtakra, ilyen egyszerű.
Valamit itt / máshol félreolvastál, mert olyat általánosan nem nagyon javasolt senki, hogy a fontos adatokat tartalmazó partíció is törölve legyen a céllemezen a telepítésnél... Max. olyat, hogy értelemszerűen akkor legyen törölve az össze partíció, ha nincsen fontos adatokat tartalmazó partíció a céllemezen. Ha van, akkor pedig elég az előtte lévő összes rendszerpartíció törlése, ellenben az adatpartíció maradhat érintetlen, ami jogos is az előbbinél, mivel nem kell őrizgetni a korábbi Windows "maradékát" és arra rátelepíteni.
-
válasz
Krystal_s #149791 üzenetére
"be lehet azonosítani melyik lemezre, partícióra akarom telepíteni és ilyen esetben nem írhatna kérdés nélkül egy másik lemezre. Amennyiben másik rendszert, boot loadert érzékel jelezze és kérdezze mi legyen. Ez annyira alap lenne."
A helyzet az hogy a telepítő pont azt teszi amire utasítod. De a szoftver nem tudja hogy az ember nem tudja hogy az előzőleg beállított beállításai miatt az ember utasítja hogy a másik meghajtóra kerüljenek dolgok de nem azt akarja valójában. Pedig ez az ember hibája. Uefi módban és helyes telepítéssel ilyen már nem fordul elő.
-
Geth
veterán
válasz
Krystal_s #149795 üzenetére
Nem tudom, Linux is jelez és kérdezi mit szeretnél. Szerintem intelligensebb és optimálisabb, ha rákérdez.🙃
Jaja, rákérdez, aztán lesz*rja, szerintem is sokkal intelligensebbIlyen esetben valóban van értelme.
Én azért örülök, hogy ilyen eset van itt is (gyorsabb SSD, mint net), ellenkezőleg lehet én is tiltanám a háttértárra kiírást.ne halmozza hetekig, hónapokig
Ez egy cache, a tartalma pörög, van méret és kor alapján eviction policyje.#149797 efi99 Gondolom arra, hogy ha több OS-t telepítenek, akkor egy (konfigurálható) boot menüből akarják indítani azokat (nem a BIOS boot menüből tapicskolva). Még egyszer: nem csinál ilyet soha, ha a többi elérhető meghajtó partícionált és nem tartalmaz ESP-t. Az első feltétel nem teljesülése esetén sem feltétlenül rakja máshova, ha nincs máshol ESP (számozás, sorrend).
-
makoss
veterán
válasz
Krystal_s #149787 üzenetére
Igen, alapból úgy kellene ha kilép az ember, vagy ha elzárja a gépet akkor töröljön mindent ami aznap összegyűlt.
A belépési kódot meghagyhatja szerintem.
Amikor törlök a programmal, az oldalakból is kiléptet.
Viszont azt nem tudom még, ha le szeretnék törölni egy nagyobb fájl, miért írja ki, hogy valahol nyitva van, - holott sehol nincs nyitva - ekkor ugyan eltűnik a fájl, de sem az eredeti helyén nincs, sem a lomtárbanCsak a CC Leaner tudja törölni.
-
Geth
veterán
válasz
Krystal_s #149791 üzenetére
De miért kell trükk egy Win telepítéshez?
Nem kell, lemaradt egy ""
Miért jelezzen? Egy darab ESP per gép teljesen megszokott és normális, elfér ott több os dolga is.
Én nem lepődök meg, ha pl. a második lemezt jelölik ki, akkor ha van hely az elsőn, oda teszi az ESP-t. Az os-nek jelölöd ki a helyet a telepítőben, nem az esp-nek. Ha nem tetszik, tedd rendbe a sorrendet, hozd létre előre/deployolj telepítő nélkül vagy kapcsolgasd/huzigáld a lemezeket.Már másodszor emeled ki a normális netet, ezért írtam, hogy tiltsd le teljesen, hiszen ott a normális net. Ha csak a háttértárral lenne problémád, akkor csak a RAM-ot írtad volna.
Azért mert nem olvasod el újra, attól még ha többször tölt be egy oldal, ott bizony elég sokszor vannak gyorsítótárazott dolgok. Tiltogasd nyugodtan, egy combosabb oldalnál észre fogod venni (ne egy lájtos fórumon nyomkodd a Shift-F5-öt). Btw azért írja ki, mert a legtöbb embernek gyorsabb az SSD-je, mint a hálózat, ennyi.#149792 SchumiBácsi
Shift+F10 a telepítőben bedob egy cmd-t (ha telepítőt használsz). -
Geth
veterán
válasz
Krystal_s #149787 üzenetére
Sosem nézem meg kétszer ugyanazt
A dupla hsz mutatja, hogy legalább kétszer betöltötted ezt az oldalt...
Próbáld ki böngészőben, hogy teljesen letiltod a cachet (developer tools alatt ki lehet kapcsolni, csak nyitva kell hagyni). Kicsit böngéssz, hamar vissza fogod kapcsolni -
válasz
Krystal_s #149696 üzenetére
Mi vagyunk a tesztelők...
Mondjuk ebbe az a poén, hogy ha nem utazok a páros számokra, vagy ha pont kettő mappát gyalul le, talán fel sem tűnik ez a feature. Csak azért tűnt fel mert páratlanná vált a dolog.
Illetve ha ez egy jóval fontosabb, pl. családias fotóalbum, aztán a hiány kiderül 2év múlva, ha át akarom adni valakinek vagy visszanézni és jön a meglepi, hogy valami onnan hiányzik.
Na mind1, sztem a W12-höz már ECDL vizsga is kell majd...
-
válasz
Krystal_s #149131 üzenetére
Szia, teljesen őszinte leszek, Windows alatt én eseménynaplót 23 év alatt talán 5xnéztem, akkor is azért mert szemmel látható durva hibákat produkált a rendszer.
Ha működik akkor minek, ha hiba van akkor meg Windowson roppant szegényes, noninformatív, vélenényem szerint használhattlanok a naplóbejegyzések. Leglábbis én semmit nem tudtam kibogarászni soha.
Ugyanez a Win hibaüzenetei, mit kezd bárki egy ilyennel hogy pl.
A BBHH12X művelet során a kivételnél KKIIM hiba keletkezett a ram művelet közbe...?
sztem. ezt Redmondba se tudják értékelni nemhogy halandó.
Ha megy a géped normálisan, használd és ne naplóolvasással töltsd a drága idődet
Linux más, azt is naplózza ha egy légy szállt a monitorra, az használható, meg bármit terminálba indítva azonnal kiírja mi a baja. -
-
Krystal_s
addikt
válasz
Krystal_s #149060 üzenetére
Kicsit kezd kiakasztani ez a W10.
Most meg az én gépemen jelent meg sárga felkiáltójel a meghajtóknál. Mellette azt írta Bekapcsolás. Azaz nem volt bekapcsolva. Viszont a Gépházban, meg azt írta a titkosításnál, hogy a Bitlocker készen áll, már csak egy MS fiókot adjak meg. Ott csak annyi volt, hogy Kikapcsolás és nem Be.
Soha nem kapcsoltam be, de inkább rámentem a Kikapcsolásra ÉS elkezdte magától visszafejteni. Írta nyugodtan használhatom a gépet közben, addig ment végig a csík. De ilyenkor mit fejt vissza, ha nem is volt bekapcsolva, hiszen még kódot sem kért?
Tegnap még nem volt sárga felkiáltójel a meghajtóknál, ma meg magtól megjelent.
furcsa -
-
-
-
King Unique
titán
válasz
Krystal_s #148998 üzenetére
• Ugyanúgy működik a Windows 7-nél is, ha hibát talál, akkor egy log fájl (
CBS.log
) jön létre és abban megtekinthető mi a probléma.• Mint már le lett írva az előző válaszban, ha nincsen gond akkor ilyen, ha gond van akkor pedig ilyen kimenete van az SFC ellenőrzésnek és javításnak.
• Futtatható az SFC-nél csak ellenőrzés is, lásd
sfc /verifyonly
.• Ha az SFC többszöri futtatásra is hibát jelez, akkor adott a lehetőség a javításra a DISM parancsokkal.
• Ha huzamosabb használat után sem tapasztalni tényleges problémát a Windows 10 működésénél, akkor nem feltétlen kell foglalkozni azzal, hogy mit ír ki az SFC.
-
Krystal_s
addikt
válasz
Krystal_s #148998 üzenetére
Az a vicc, hogy nem írta ki miket javított. Lehet semmi komoly. Egyedül ami feltűnt azonnal a javítás után, hogy újra bekapcsolta a Win saját tűzfalát, amit én tiltottam előtte pár órával. Lehet ennyi volt az egész javítás. Külön IS-t használok, AV és Tűzfal, mégis ha érzékel egy programot akkor a Win saját is jelez. Ez zavart és letiltottam.
Javítás után már újra be volt kapcsolva. -
King Unique
titán
válasz
Krystal_s #148995 üzenetére
Akár mindkettő maradhat, mert a "teljes" leállítás megoldható a Shift + leállítás módszerrel is, a bekapcsolt Fast Boot Ultra Fast opció miatt a POST után nem lehet belépni az UEFI / WinRE menübe problémát pedig a speciális rendszerindításba történő bootolás hivatott elhárítani.
• How to Repair System Files with SFC Command in Windows 10
• How to Repair Windows 10 Image using DISM"For example, you would use DISM to fix Windows component store corruption when a sfc /scannow command is unable to repair corrupted or modified system files because the component store (source) is corrupted. SFC should be able to repair the files afterwards."
A DISM parancsok futtatása alapesetben akkor indokolt és javasolt, ha az SFC hibát talál és nem tudja azt Windows 10 alól vagy a bootolásnál többszöri próbálkozásra sem javítani. Ahol nem világos miért ne lehetne az SFC-t önmagában futtatni.
"Nálam ok nélkül javított pár dolgot"
Ha nincsen semmilyen hiba, nincsenek korrupt rendszerfájlok, akkor nem talál hibát az SFC és annak megfelelő üzenetet jelenít meg. Ellenben ha ilyet / ehhez hasonlót, akkor eleve gondok vannak és nem ok nélkül próbálta azokat javítani...
-
King Unique
titán
válasz
Krystal_s #148991 üzenetére
• Fast boot kikapcsolása és Csökkentett mód
• How to start Windows 10 in Safe Mode (9 ways)
• How to Boot to Advanced Startup Options in Windows 10Normál esetben mind a Shift + újraindítás, mind a gépházban a speciális rendszerindítás eleve a WinRE menübe bootol, ahol elérhető a csökkentett mód.
-
-
King Unique
titán
válasz
Krystal_s #148888 üzenetére
Hát persze, pl. a VirusTotal szerint is valóban patyolattiszta mindegyik említett program és még sem véletlenül sem riaszthat rá semmilyen AV
hack tool / PUA / Riskware / Trojan
alapon, vagy ja mégsem: WebBrowserPassView, PasswordFox, Defender Control...Vagyis ezek után annyira talán nem meglepő, ha az ilyen vackokra a Defender is beriaszt és karanténozza / törli az ilyeneket, + az sem véletlen, hogy mindegyiket ZIP fájlként lehet letölteni a készítő weboldaláról és még jelszó is kell a kitömörítéshez.
Normál esetben nem kellene egy külső hajtót mindenféle tákolmány hack tool és társai programokkal megpakolni, vagy ha annyira muszáj akkor legalább ZIP / RAR fájlba tömörítve az olyanokat és akkor nem kezdene el kapásból karanténozni / törölni a Defender vagy más AV, ilyen egyszerű.
Ha karanténozva lett az adott fájl, akkor onnan van lehetőség visszaállítani, a kivételekhez adni, stb.• How to Restore a Quarantined File in Microsoft Defender
• How to Add or Remove Exclusions for Microsoft Defender Antivirus in Windows 10
• Enable Windows Defender Scan Removable Drives in Windows 10Egyébként van Microsoft Security Essentials & Windows Defender topik és vírusirtó topic, szükség esetén inkább ott kellene folytatni a témát, meg ha már ott is el lett kezdve.
Ha annyira nem felel meg a Defender, akkor lehet helyette 3rd party AV-t - az említett vackokra általában azok is ugrani szoktak - telepíteni, stb. -
svgyula
addikt
válasz
Szia! Elméletileg a "védelmi előzményeknél" meg tudod nézni és ott van egy alsó művelet ki nyíllal. Ott a művelet kiválasztásnál kell lenni visszaállítás, engedélyezés ezen az eszközön résznek! Nekem is sokszor belekotnyeleskedik a pendrive-on lévő fájokba így szoktam visszaállítani. A kivételhez adás csak addig jó amíg nem nyitod meg azt a meghajtót/könyvtárat! Ez olyan mintha a defender a kutyád lenne és ott liheg a sarkadban ha bemész a házba és nyitva a ajtó akkor bemegy ő is
-
válasz
NIncs valami ismertebb és komolyabb gyártótól származó alternatívája ezeknek a programoknak, amiket telepíteni szeretnél? Életemben nem hallottam erről a NirSoftról, persze ettöl még lehetnek valakik.
Jelszavakat csak nagy és megbìzható cégek termékeire mernék rábízni. A Bitwardenről pl. jókat írnak. De bármi másra keresel alternatívát, kiindulásnak ez az oldal jó lehet: [link]
-
válasz
Krystal_s #148885 üzenetére
Valós idejű vizsgálat tiltásánál (defender) biztos nem vizsgálja (nem törli) a fileokat. Ha ezt nem kapcsoltad le, vagy véletlen visszakapcsoltad, akkor törli a forrást is. Ez gyorsítja a nagy mennyiségű fileok másolását is.
Vagy diskpart-ban jelöld meg írásvédettnek a lemezt vagy partíciót is. (de ettől még nem fogja átmásolni)
-
King Unique
titán
válasz
Krystal_s #148885 üzenetére
Hát márpedig kénytelen lesz a felhasználó a kivételekhez adni azokat a fájlokat, ha ugrik azokra a Defender és a PUA kikapcsolása sem oldja meg, máskülönben előbb-utóbb újra törölve lesznek.
Egyébként ha annyira patyolattiszták lennének azok a programok, a programok telepítői, akkor normál esetben nem törölné vagy tenné azokat karanténba a Defender, kivétel ha csupa false positive találat (sok esetén mindnél azért nem feltétlen reális), ilyen egyszerű. -
King Unique
titán
válasz
Krystal_s #148882 üzenetére
How to Make Microsoft Defender Automatically Scan Removable USB Drives
Nem, közvetlenül a csatlakoztatás után elvileg nem vizsgálja át automatikusan, ahhoz külön beállítás szükséges, mint a linkelt útmutató szemlélteti.
Ha a fájlkezelőben tallózva van a külső meghajtó tartalma, valamint azzal másolva egyik mappából / meghajtóról a másikra a fájlok, akkor viszont átvizsgálhatja a Defender az ott lévő fájlokat.A kivételekhez kell adni az ilyen kókány 3rd party programokat, meg ha false positive találat, amit pl. a Defender Control esetében írnak is a hivatalos weboldalon.
Másik opció becsomagolni a problémás programokat ZIP / RAR fájlként, akkor elvileg nem / kevésbé ugrik rá az AV. -
Geth
veterán
válasz
Krystal_s #148867 üzenetére
Régen is a sz*rul megírt programok okozták a gondot, azaz nem jól (reg vagy környezeti változó) kérték le a speciális mappákat (ilyenből van pár, ami a felhasználói fiók alatt van).
Ezen semmit nem ront vagy javít, ha a példában kicseréled alattuk a rendszert Win10-re. -
cidalain
veterán
válasz
Krystal_s #148867 üzenetére
A névmódosítással az a baj, hogy pl a user mappa neve ettől nem változik meg. Nekem egyszer fordítva kellett: ékezetes volt a felhasználónév, és így a user mappa is. De valami program ezt utálta, és ékezetmentesíteni kellett a user mappa nevét. Eléggé hosszasan kellett bíbelődni vele, mire minden jó lett.
Hozz létre új fiókot, admin joggal persze, majd töröld a mostanit, ez a legegyszerűbb szerintem (persze a mostani fiók sajátosságaira figyelni kell - dokumentumok, user settings)
-
King Unique
titán
válasz
Krystal_s #147232 üzenetére
• Nem egészen, mivel MBR-lemeznél 1 kiterjesztett köteten belül lehet több logikai partíció is, akár pl. 5-10 db is.
• Értelemszerűen akkor indokolt a 100 MB-os rendszer számára fenntartott partíció méretének növelése, ha a telepítő problémázik a kis méret miatt és hibaüzenetet jelenít meg, egyéb esetben kb. felesleges, meg pláne hogy akár anélkül is működhet a BIOS/MBR módban telepített Windows 10, mint már le lett írva az előző válaszban.
• Pedig megoldható és normál esetben bootol átkonvertálás után virtuális környezetben is a Windows, mint a linkelt leírás szemlélteti.
• Ha van a PC-ben másik fizikai meghajtó (SSD), akkor arra telepítve a Windows 10-et is megoldható a dual boot, sőt akár USB-s meghajtóra is lehet Windows To Go megoldással.
• A már nem támogatott "pótrendszer" éles használata helyett lehet Inkább időnként rendszermentést lenne javasolt készíteni képfájlba a Windows 10-ről, amiből szükség esetén (ha gond van) 1:1-ben visszaállítható a jól működő állapot. + A tartalék Windows lehet akár USB-s meghajtón is a már említett Windows To Go megoldással.
-
King Unique
titán
válasz
Krystal_s #147200 üzenetére
• MBR-lemeznél vagy 4 darab elsődleges partíció lehet, vagy pl. 3 db elsődleges és 1 kiterjesztettem belül több darab logikai partíció.
• BIOS/MBR módban akár a lemez elején lévő System Reserved partíció nélkül is működhet a Windows 10 és olyankor a C partíció lesz megjelölve aktívként, arra kerül a rendszerindítás. De akkor még ott van a WinRE partíció is, bár technikailag jó esetben akár anélkül is működhet a rendszerindítás.
• Egyazon lemezen dual boot telepítésnél az újonnan telepített Windows használhatja az előző Windows által már létrehozott rendszerpartíciókat (pl. System Reserved). Viszont ha túl kicsi a rendszer számára létrehozott partíció, akkor amiatt lehet gond (példa), bár újabban van hogy alapból csak 50 MB-osat kreál BIOS/MBR módban a telepítő (példa).
• A telepítésnél a szabad területet megadva eleve rákérdez a telepítő, hogy létrehozhat-e újabb partíciókat a rendszer számára. Ha létező, üres elsődleges partíció van megadva, akkor pedig lásd az előző pontokban leírtakat.
• Lehet jobb lenne inkább mellőzni a már nem támogatott - és ezért biztonsági kockázatot jelentő - Windows 7 éles + online használatát és pl. virtuális gépen használni inkább VirtualBox / egyéb megoldással, sőt a meglévő Windows 7 is utólag átkonvertálható virtuális PC-s használatra.
-
Zoz
őstag
válasz
Krystal_s #147200 üzenetére
Egy külön partíció kezelő program (Minitool, Paragon, stb) úgyis kelleni fog a meglévő partíciók átméretezéséhez, azzal konvertáld át a D-t logikaivá, és úgy intézd, hogy az SSD végén legyen a szabad hely. Win10 telepítőnek (legacy módban) aztán ezt a helyet add meg telepítési helynek, a többit elintézi, sajátján kívül csinál majd még egy kicsi helyreállítási partíciót a lemez végére.
Ami még fontos: amint elindult a 10, első dolgod a gyorsindítás kikapcsolása legyen! Különben fájlrendszer sérülés lesz amikor váltogatja a Windows-okat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
- VR topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Hardcore café
- Valós időben generálhatja a jövőben a GPU a fákat
- Leica kamerákat kap a Xiaomi Mix Flip 2 is
- Formula-1
- Everest / AIDA64 topik
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- iPhone topik
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- AKCIÓ! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged