Új hozzászólás Aktív témák

• kymco
    veterán
    válasz Dalai Láma üzenetére #1898

Abban az időben falvakat írtot ki a katolikus egyházat ki és felhasználó francia király, ha kiderült, hogy egy település szentháromságtagadóvá lett...
    Ha a reformációt sikeresen összemossák Szervét tévelygéseivel, akkor emberek tízezrei kerültek volna életveszélybe. Más se kellett a királynak, mint egy ilyen indok. Kálvin nem véletlenül figyelmeztette Szervét-et, hogy kerülje el Genfet. De Szervét úgy vélte, hogy sikeresen provokálhatja a konzisztóriumot... aki végül halálra ítélte. Halálraítélte, mert egész európában ez járt a szentháromságtagadásért, halálraítélte, mert a kálvini reformációt nem akarta összemosni ezzel a tévtanítással, halálraítélte, mert meg volt győződve arról, hogy a lelkek megtévesztése nagyobb bűna a gyilkosságoknál.
    Nem volt gyilkos Kálvin. Én ezt a szót nem koptatnám el rá. Felelős volt az ítéletben, de gyilkosa nem volt. Az eljárás törvényes volt, abban a korban jogszerű is... ne ítélezzünk a 21. sz-i szemmel. Egy főorvos mondta nekem, hogyha ma az egyetemi tanulmányainak megfelelően gyógyítaná a betegeket, akkor börtönbe kerülne... pár évtized akkora változást hozott a gyógyítás tudományában és etikájában, hogy az akkori megoldások már sok esetben törvénytelenek, pedig anno törvényesek és korszerűek voltak. És vitatott esetben nem is egy emberöltőről van szó. Mégegyszer kérlek, ne légy anakronisztikus.... lehet, hogy jópofa anakronisztikusan leírni a hülyeséget, hogy Kálvin gyilkos, de nincs igazad.... Ezzel az erővel az igazságos Mátyásunk se nem igazságos, se nem humanista, mert számos előreformátor vére szennyezi a palástját....De ez abban a korban törvényes volt.... el kell ismerni. És a történelemtudomány mindezt figyelembe is veszi... Természetesen a Blikkben ez másképp válna ''hírré''.
    Én sem bántom a katolicizmust, és a hülyeség alól az sem adna felmentést, ha másokat is besároznék...
    A keresztény vallások közti különbségben pedig szvsz a lényeg a Bibliához való viszonyuk.... engem nem irritál a liturgiák eltérései, az énekek és más kultúrális különbségek. Nekem az számít, hogy a tanítás mennyire áll közel, vagy távol Krisztushoz... És ha itt ég és föld a különbség, akkor nincs értelme keresni hasonlóságokat.
    Egyébként a katolikus egyház tanításaival protestánsként fura módon nem igen szoktam vitatkozni...inkább védem őket :)

Új hozzászólás Aktív témák