- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Google Pixel topik
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
atesss
addikt
Visszaraktam az Ati4670-re a rendszert, és safe módban sikerült elindítani.
Az alap benne lévő driver (ez a "nyílt", vagy még valamit fel kéne raknom ?) monitorbeállírtásaival nem tudtam zöld ágra vergődni. Egymás mellé húzom a monitorokat, elvileg minden oké, de amikor alkalmazom azt írja ki, hogy kívül esik az alkalmazható tartományon.
Közben felraktam az előbb a zárt drivert a honlapról.
Az install log:
./amd-driver-installer-catalyst-13.1-legacy-linux-x86.x86_64.run
Created directory fglrx-install.zENR3D
Verifying archive integrity... All good.
Uncompressing AMD Catalyst(TM) Proprietary Driver-8.97.100.7....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
=====================================================================
AMD Catalyst(TM) Proprietary Driver Installer/Packager
=====================================================================
Detected configuration:
Architecture: i686 (32-bit)
X Server: X.Org 6.9 or later
loki_setup: directory: (null)
Removing temporary directory: fglrx-install.zENR3DAz eredeti rendszer XORG.CONF-ja (azt nem tudom, módosult-e az upgrade miatt):
# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
# nvidia-xconfig: version 295.40 (buildmeister@swio-display-x86-rhel47-04.nvidia.com) Thu Apr 5 22:33:07 PDT 2012
Section "ServerLayout"
Identifier "amdcccle Layout"
Screen 0 "amdcccle-Screen[1]-0" 0 0
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
EndSection
Section "InputDevice"
# generated from default
Identifier "Keyboard0"
Driver "keyboard"
EndSection
Section "InputDevice"
# generated from default
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "auto"
Option "Device" "/dev/psaux"
Option "Emulate3Buttons" "no"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "0-CRT1"
Option "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
Option "DPMS" "true"
Option "PreferredMode" "1152x864"
Option "TargetRefresh" "60"
Option "Position" "0 0"
Option "Rotate" "normal"
Option "Disable" "false"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "0-CRT2"
Option "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
Option "DPMS" "true"
Option "PreferredMode" "1152x864"
Option "TargetRefresh" "60"
Option "Position" "1152 0"
Option "Rotate" "normal"
Option "Disable" "false"
EndSection
Section "Device"
Identifier "amdcccle-Device[1]-0"
Driver "nvidia"
BusID "PCI:1:0:0"
EndSection
Section "Device"
Identifier "amdcccle-Device[1]-1"
Driver "fglrx"
Option "Monitor-CRT1" "0-CRT1"
BusID "PCI:1:0:0"
Screen 1
EndSection
Section "Screen"
Identifier "amdcccle-Screen[1]-0"
Device "amdcccle-Device[1]-0"
Monitor "0-CRT1"
DefaultDepth 24
Option "Monitor-CRT1" "0-CRT1"
Option "Monitor-CRT2" "0-CRT2"
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Virtual 3200 3200
Depth 24
EndSubSection
EndSection
Section "Screen"
Identifier "amdcccle-Screen[1]-1"
Device "amdcccle-Device[1]-1"
Monitor "0-CRT1"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
EndSubSection
EndSectionMit tudtok ebből megállapítani ?
-
atesss
addikt
Sajnos úgy tünik...
Az Ati-val eddig én legtöbbször csak problémát hallottam... Annó a kollegának is eltartott egy jó ideig mire beüzemelte megfelelöen.
De neked legyen igazad !A PC szoftverben igazad van, de nem én hagytam el a forrást...
Amúgy nem kell olyan bonyolult dologra gondolni, ha nagyon kellene pár ôra alatt újra tudná irni. Az AVR oldali forrás meg van még szerencsére. -
-
-
peter9228
aktív tag
Az Easeus megoldotta. Próbáltam kikapcsolni a hibernálást, a lapozófájlt pedig áthelyezni a C-re, de úgy sem volt jó neki. Az Ubuntu telepítôje meg nem látta, hogy mennyi a foglalt hely, ezért nem is volt hajlandó átméretezni.
bob.zxr
Köszönöm! Közben megoldódott, sikerült neki csinálnom 15GB helyet, úgyhogy rábíztam a telepítôre a beosztását. -
RBJ
addikt
pont ez a baj, hogy még win alatt se tudom életre kellteni Fn+ f1 el. Lehet fizikailag a gombbal gond? lámpa nem ég.
ezért gondoltam, hogy szoftveresen nem lehet bekapcsolni valahogy?
Jé most jöttem rá, vagy nem használtam, plus billentyűzet van hozzátéve a gépemhez úgy használom, hogy a plussz hangerő és start,stop,play, tekerés gombot is tudom használni nem kell egérrel a clementinében kattogtatni. -
-
-
kertsa
senior tag
Mégis akadt egy kis gondom ezzel. Ha kirakom a mappanézetet, akkor az egész home belekerül és az asztalon lévő dolgok ott maradnak az asztalon. Ha az asztalon lévő fájlokat törlöm, akkor a mappából is törlődnek.
Hogy lehet azt beállítani, hogy csak az asztal mappa legyen az asztalon mappanézetbe?
-
Olyan nincs amihez root kell és a sudo nem jó hozzá. Mert a sudo az root, te leszel a root, csak a saját jelszavaddal azonosítod magad. A sudo -i egyenesen ugyanaz mint a su, csak nem mindegy, hogy a root felhasználó jelszavát adod meg ahhoz, hogy root legyél, vagy a sajátodat. Vagyis te mint rendszergazda nem arra vagy jogosult, hogy a saját felhasználóddal hozzáférj bármihez is, hanem arra, hogy átválthass root-ra, akinek már bármire van joga.
A sudo-t pedig csak azért nem használjuk grafikus alkalmazásokhoz, mert nem a root, hanem a felhasználó futtatja az X-et, és a grafikus felület indításához pedig szükség van a normál felhasználó .Xauthority fájljára. Ennek a jogosultságait lehet elcseszni vele, és ha te mint felhasználó nem férsz hozzá, akkor nem tudsz grafikusan bejelentkezni. A gksu és a többi hasonló (pl. Systemback) annyit csinál, hogy elmenti ezt a fájlt a /tmp könyvtárba, és azt adja át használatra a rootnak. Azt pedig cseszegetheti kedvére. -
A sudo mellett semmi értelme annak, hogy jelszava legyen *, egyedül akkor van haszna ha azzal valami történik. Például ilyenkor amikor elveszed magadtól a használati jogot, vagy mikor elcseszed a beállítófájlját. De ilyen esetekben is ott a helyreállítási mód vagy egy Live rendszer.
Egyébként azért jó a sudo, mert a root nevében tudsz cselekedni, de a saját jelszavaddal. Több felhasználós környezetben például nem kell közösködni, illetve nyomon követhető, hogy mégis ki ténykedett.
* Mert ugye root felhasználó az van mindenhol, és minden rendszergazda használja is. -
-
Amartus
senior tag
Egy valamit felejtettem el, talán a legfontosabbat: úgy akarom használni, hogy a tv legyen a monitor. Ha jól sejtem akkor ez klónozást jelenthet, akkor a felbontás, amit a kártya ad a tv felé, gondolom hd lenne. Zárt drivert javasolt feltenni a rendszer és én azt engedélyeztem, úgy hogy felkerült.
-
törölt tag
De biza zúgott, remélem nem fogja megismételni. Olyan volt, mint mikor a ventilátor darál.
A Skype oldaláról letöltöttem a telepítőt, majd ahogy rákattintottam a telepítéshez, megnyitotta a szoftverközpontot. Gondolom ez eddig rendben is lenne. Amúgy nekem is rendben működik, csak az megijesztett.
Amúgy lehet, hogy én is Galambokat fogok eregetni.
Apropó, most nézem, hogy Viber is csak 64bit-es van. Ezért ez nekem nem jó. Miért nincs 32bit-es?
Pedig az teljesen kielégítené a vágyamat, hiszen a telefonomon van mindenki aki a legfontosabb, így csak azt kellene használnom, hogy mindenkit elérjek és engem is elérjenek.
-
törölt tag
Nem vagyok válogatós, de nem szeretnék rakás más-más képszerkesztőt feltenni amiből úgy is csak egyet fogok használni.
A Gimp alap és ilyen viccel még nem szembesültem őkelme részéről, de mellékesen megjegyzem, nem egy fájl megnyitása esetében "hisztizett", de akkor is kényes, szerintem.
Egy megnyitása után természetes, hogy nem hal bele.
Esetemben különböző fotókról beszélünk, tehát lehet jogos a felvetés, miért nem nyitom meg külön-külön. Mi van ha panoráma fotót akarok összerakni?
Ez csak egészséges szóváltás, de attól a Gimp is Gimp marad. Nem rosszindulatosságból jön, de a 4 éves Ubuntus júzerkedésem alatt feltűnt, bizonyos grafikus és DTP munkákra szánt applikációk, még megkívánnak maguknak ezt-azt.
Kérek mindenkit, meg nem sértődni! Csak a meglátásomat ecsetelgetem, ennyi.
-
Dragon27
senior tag
de mivel szinte csak most ismerkedek a rendszerrel így nem tudom hol és hogy keressem .. mert én csak azt veszem észre hogy fan magas fordulaton forog + fogyasztásmérő +100W mutat . de nem csinálok semmit közben .... biztos egyszerű a megoldás de több éves Win után nehéz (váltani ) ...
A célom az hogy annyira megismerjem és megbarátkozzak vele hogy bátran tudjam telepíteni Ubuntut pl. E2KM1I
állandó használatra -
-
-
atesss
addikt
No meg van az új gépbe a külön videókártya is, egy NV 9400GT személyében.
Enélkül az XBMC menüje is iszonyatosan akadt amúgy.
Ez most már ok (pedig még nincs is fent driver külön). De akár csak a menüben, akár bármilyen (nem HD) videólejátszás közben 100%-on megy CPU még igy is
XMBC rendszerinfo, és Rendszerfigyelő szerint is.
A továbi illszetőprogramokra rámentem, van több találat is. Legfrissebbet ?
- 173-updates (kiadás utánis frissitések)
- 304
- 304-updates
- 319 <Ajánlott>
- 319-updates304 után 173 ? És abból hol van maga a driver (csak updates-t mutat) ?
Vagy telepitsem inkább terminalbol ? Ha azt mondjátok az biztosabb, és tudtok egy teljes lerást, részemről az is ok akár.
-
cigam
titán
iMac-em van, de nem fussa macbook-ra, így egy T400-ast nyüstölök. Természetesen OSX-en, windows-on is van parancssor, nem egyszer trükkös dolgokat csak ott lehet. Egy jelszó beállítása nem tartozik ezek közé sem windows-on, sem OSX-en. Szó nélkül tudomásul veszi, ha úgy tartja úri kedvem, hogy 4 karakteres jelszót akarok, és nem hisztizik( úgy mint én
). Nem kell mindenféle trükkös konfigurációs fájlokban turkálni, hogy méltóztasson úgy működni, ahogy én akarom.
Amúgy miközben írtam az előző üzenetet, egy furcsa jelenségre bukkantam: Nem a kijelölt szöveget formázza
Erre ötlet? -
atesss
addikt
Megpróbáltam felrakni a szoftverközpontból a "Bináris Ati X.Org meghajtó"-t.
A telepítés végén valami hibát írt ki.
De egy restart után is azt írja hogy telepítve.
A Rendszereszk. - Beállítások - AMD Catalyst C. C. pedig inicializálási hibát ír ki :"Nincs AMD Grafikus illesztőprogram telepítve, vagy az AMD illszetőprogram nem működik megfelelően."Az AMD letöltési oldalát megnéztem, és az a helyzet, hogy PCIe-s Radeon HD-khez van Linux driver (HD2000-hez a 13.1), de az AGP-sekhez csak Windows-ost mutat.
-
törölt tag
az a féléves feladat, hogy legyen egy Server 2008 R2, Active Directory-vel, DNS-sel, domainnel és egy Ubuntu képes legyen ebbe a domainbe becsatlakozni és be lehessen lépni a tartományi felhasználókkal.
ez a feladatkiírás:
" Windows szerver + Linuxos desktop kliensek 1-2 db.
Szolgáltatások: AD, FTP, RemoteDesktop
Jogosultságok:
o Felhasználók: tulaj1, admin1, user1-4
o Csoportok: adminisztrátorok <admin1>, főnökök <tulaj1>, eladók <user1-3>, számlázás <user4>
o Fájlmegosztáson adminok és főnökök mindent látnak, számlázás csak a saját állományait látja, user1-
3 közös megosztást használ.
A főnökök és az adminok távolról beléphetnek a saját gépükre távoli asztallal, de a dolgozók nem.
Adminok távolról a szerverre is beléphetnek.
Alkalmazzon naplózást a belépésekre és a fájlok hozzáférésére.
Legyen egy hálózaton megosztott nyomtató (PDF printer megosztva a kliensekkel, Win2008 szerveren egy
PrintServer role)
A windows szerver állapota (load, tárhely, stb.) legyen monitorozva.
[OPCIONÁLIS]
Legyen naplózva ki mit mikor nyomtatott (pl.: PaperCut Print Logger)
[OPCIONÁLIS]
Készítsen egy powershell szkriptet amely valamilyen feladatot automatizál."Ubuntu 12.04.3 LTS alatt próbálkoztam, a likewise-open-gui csomag alkalmazásával.
Error: Lsass Error [code 0x00080047]
9502 (0x251E) DNS_ERROR_BAD_PACKET - A bad packet was received from a DNS server. Potentially the requested address does not exist.
ennyi volt az error.
-
atesss
addikt
Ok, megnézem akkor az NV oldalán (remélem nincs nagyon eldugva a linuxos információ).
Ubuntuban hol kell megadni ? Software Centerben ?Az ok, hogy csak 1 monitorral megy; de a kérdés az hogy el tud-e állítódni, ha utána meg vissza van dugva mindkét monitor ?
A mostani lap AGP-s.
Driver a mostanihoz:
Ok, végül is megpróbálhatom, ha nem bonyolult.
Ati (HD 2600XT AGP)-hez pontosan hogyan rakjam fel a drivert ? -
atesss
addikt
Akkor azt mondod FX 5000-s széria is elég lenne ?
Mert aprón azok vannak legolcsóbban (ki lehet fogni 6000-st is alig drágábban, de az jó áron ritka).
Ez a 2 monitor beállítás így egyszerűnek tűnik - reméljük a gyakorlatban is tényleg működik így.
Illetve mi történik ha egy így beállított, NV kártyával szerelt gépen úgy indítom a rendszert, hogy az egyik monitor nincs rádugva ?
Elszállhat a 2 monitoros konfiguráció ?
Vagyis hogy utána visszadugva - és ha szükséges akár újraindítva a rendszert (ezt a felhasználók is meg tudják tenni) - nem áll vissza a 2 monitoros kiterjesztettre magától ?
Ha igen, akkor ebből a szempontból lehet különbség hogy melyik monitor (elsődleges/másodlagos) lett kihúzva ?A probléma az, hogy úgy tűnik az XBMC-hez kevés a gép.
Memóriával úgy tűnik nincs probléma (XBMC-s lejátszás alatt sem megy 400MB fölé a memóriahasználat a rendszermonitor szerint). Valószínűleg a CPU lehet a kevés (ami amúgy egy P4 2.4Ghz).
Elkezd csúszni a hang (kb. 3 perc alatt már 3-4 másodpercet), és mintha kicsit akadna a kép is néhol.
A videofájlok 720*576-os AVI-k (asszem xvid).
VLC alatt lejátssza csúszás/akadás nélkül.
Az is lehet, a VLC ki tudja használni a videokártya hardveres gyorsítását, az XBMC pedig nem ?
Ugyanis jelenleg a saját AGP-s ATI HD 2600XT-m van a gépben.Amúgy párszor elszállt a rendszer tegnap. Az esetek nagyobb részében akkor, ha videólejátszást indítottam el (VLC-ben).
Nem néztem végig pontosan, de a lényeg hogy a videokártya driverre panaszkodott.
Nem raktam fel semmit a kártyához, gondoltam próbának ez is elég lesz (ezt a saját HD2600 kártyámat úgy sem adom oda a gépbe).
Mivel úgyis NV kártya kerülne bele, majd ahhoz felrakok.
Csak azt akartam kipróbálni, megy-e a géppel az XBMC úgy ahogy kell. De pont hogy úgy tűnik hogy nem nagyon... -
God Vazzeg
veterán
Nekem ha mindig menne a mikrofon része legalább megfelelne, de nem jól ismeri fel szerintem, mert egész más nevű eszköz amikor nem működik, és más nevű amikor igen. Minden disztro alatt ez van, szóval valami olyan bug lehet amit vagy nem javítanak, vagy csak nálam jön elő. Majd veszek egy microsoftos webcamot oszt zabáljon
-
rybank
senior tag
Kubuntu változat?, vagy a unity-s? Mert szerintem a unity-s stabilabb, lévén jobban támogatott a KDE-nél, szerintem kevesebb hibaüzenetet dobál.
Amúgy kis babrálással nálam eszik vagy 180 mega ram-ot, és baromi gyors. Számomra ez a két dolog volt negatív a 12.04-ben. Ezeket kiküszöböltem.
-
LógaGéza
veterán
Végül Rescue módban beállítottam a jelszót. Amúgy Install Base után rebootolt, én is azt hittem visszadob majd szépen a menübe, de semmi...
Lehet Debian lesz belőle, már pedig szépen megbarátkoztam a Fluxboxal, de az NVidia driver telepítése után természetesen nem indul az Xorg, úgyhogy a nyaka nyúljon meg -
hege1989
tag
Én ezt a leírást követem.
http://www.umip.org/docs/umip-install.htmlMit kéne még azon kívül csinálni ami ott van?
-
atesss
addikt
Ezekhez sajnos nem értek.
De érdekel a dolog, szóval ha tudtok mondani valami jó irodalmat a témáról (lehet esetleg angol is, de azért inkább magyar), lehet belerágom magam a témába.Azóta üzemel a másik gépen a digitalizáló prímán.
Amit viszont észrevettem: Ez a gép (amire felment végül a 11.04-es Ubuntu) hardveresen nagyon hasonló a másikhoz, mégis sokkalta lassabb.
Lehet a hardverrel van valami gond ?
Vagy lehet a 12.04-es LTS verzió sokkal jobban optimalizált a 11.04-nél ?
A 12.04 alatt amúgy egy Unity felület van (azt a gépet még nem én telepítettem), de annak végképp kétlem hogy kisebb lenne a hardverigénye. -
Syl
nagyúr
Én simán kikapcsoltam bios-ban az uefit.
De ha már itt vagyok, kérdeznék.
Adott egy ubuntus gép ami pendrive-ról indul. Azon van a grub meg a /boot (ext2). (meg a maradék fat partíció, de az lényegtelen)
Erről a pendrive-ról kellene egy biztonsági másolatot készítenem. A lemezkezlőt és a gparted-et próbáltam, nem sikerült.
A dolog szépséghibája, higy a forrás pen 16 gigás, a cél pedig 8. De mivel a fat partíció üres, csak a pen "elejét" kellene klónozni.
Mivel próbálkozzak? DD? -
Janos_
csendes tag
így már értem.
még egy utolsó kérdés, csak hogy biztosra menjek!
a 15 gigát a cikkből szedtem hogy annyi kell a rendszernek..szerintetek akkor a 15 gb-os rendszer partíción bőven ellehet férni? és köszi a segítséget.
szerk: és ha nem is a kétszerese, akkor 4 Gb ram mellé végülis mekkora swap ajánlott?
-
atesss
addikt
Kimásolom az oldaról a lényeget:
Select : Media -> Open Capture Device -> Advanced Options
There ist an input field labeled 'Input'
Select 1 for Composite and 2 for S-Video inputMost két kamerát dugtam rá, az 1. és a 2. kompozit bemenetre (S-Video nincs is - vagy legalábbis kivezetve biztosan nincs).
A VLC-vel működik ez a beállítás annyiban, hogy az adott bemenetet (kamerát) nyitja meg kapásból.
De utána ugyanúgy eltűnik 2 másodperc után. -
atesss
addikt
Mplayer:
mplayer tv:// -tv driver=v4l2:norm=PAL:input=0:amode=1:width=384:height=288:outfmt=yv12:device=/dev/video0:chanlist=europe-west:channel=E2
MPlayer2 UNKNOWN (C) 2000-2011 MPlayer Team
mplayer: could not connect to socket
mplayer: No such file or directory
Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control.
Playing tv://.
Detected file format: TV
Selected driver: v4l2
name: Video 4 Linux 2 input
author: Martin Olschewski <olschewski@zpr.uni-koeln.de>
comment: first try, more to come ;-)
Selected device: EasyCAP DC60
Capabilities: video capture audio read/write streaming
supported norms: 0 = PAL_BGHIN; 1 = NTSC_N_443; 2 = PAL_Nc; 3 = NTSC_N; 4 = SECAM; 5 = NTSC_M; 6 = NTSC_M_JP; 7 = PAL_60; 8 = NTSC_443; 9 = PAL_M; 10 = PAL_BGHIN_SLOW; 11 = NTSC_N_443_SLOW; 12 = PAL_Nc_SLOW; 13 = NTSC_N_SLOW; 14 = SECAM_SLOW; 15 = NTSC_M_SLOW; 16 = NTSC_M_JP_SLOW; 17 = PAL_60_SLOW; 18 = NTSC_443_SLOW; 19 = PAL_M_SLOW;
inputs: 0 = CVBS0; 1 = CVBS1; 2 = CVBS2; 3 = CVBS3; 4 = CVBS4; 5 = S-VIDEO;
Current input: 0
Current format: UYVY
tv.c: norm_from_string(PAL): Bogus norm parameter, setting default.
Selected input hasn't got a tuner!
Failed to open VDPAU backend libvdpau_nvidia.so: cannot open shared object file: No such file or directory
[vdpau] Error when calling vdp_device_create_x11: 1
MPlayer interrupted by signal 4 in module: init_video_filters
- MPlayer crashed by an 'Illegal Instruction'.
It usually happens when you run it on a CPU different than the one it was
compiled/optimized for.
Verify this!
- MPlayer crashed by bad usage of CPU/FPU/RAM.
Recompile MPlayer with --enable-debug and make a 'gdb' backtrace and
disassembly. Details in DOCS/HTML/en/bugreports_what.html#bugreports_crash.
- MPlayer crashed. This shouldn't happen.
It can be a bug in the MPlayer code _or_ in your drivers _or_ in your
gcc version. If you think it's MPlayer's fault, please read
DOCS/HTML/en/bugreports.html and follow the instructions there. We can't and
won't help unless you provide this information when reporting a possible bug.Current input: 0
Current format: UYVY
Szerintem utóbbival lehet a gond, nem ? -
atesss
addikt
Miért, mit tud az Lubuntu ?
Pedig nem megy 12.04 LTS-el.
A régi laptopomon 11.04 van, azzal pedig működik - ezért akartam pont ugyanazt a verziót felrakni.Amit használni szeretnék, az egy EasyCap 4 csatornás digitalizáló, ilyen: [link]
Tavaly nyáron már kikísérleteztük egy Linuxhoz jól értő kollégával, hogy a 4 csatornás EasyCap-et olyan chippel szerelik (STK 1160), ami 13-as Mint alatt alapból működik (és amúgy 9-es Mint alatt nem). A 13-as mint pedig a 12.04-es Ubuntura épül.
Ezért egy másik helyre is ilyet vettem áprilisban, vateráról, az azóta is tökéletesen megy Ubuntu 12.04 LTS alatt.
Múlt héten ugyanettől az eladótól vettem 2 db ugyanilyet - azok még sem működnek 12.04 LTS alatt.
VLC-ben megnyitva 2-3 másodpercre megjelenik a kép, majd eltűnik.Annak ellenére hogy 4 csatornás volna, csak egy csatornát használtunk belőle mindig (nem sikerült olyat beállítani hogy - pl. a 25 FPS felezésével - nézhető legyen két csatorna képe is normálisan). De minimálisan olcsóbbak az 1 csatornásak, szóval nem foglalkoztunk ezzel túl sokat. Ez bevált Linux alatt, akkor ezt használjuk alapon.
Hétvégén felraktam a digitalizálókhoz adott drivert és szoftvert Win XP alá - és így kiderült hogy mégis van egy apró különbség a régi és az újak között.
Egy csatorna használatával (egy bedugott kompozit jelforrással);
Régi típus:
Megjelent az egy kép, és a többi 3-ra kiírta, hogy "Nincs jel". Automatikus csatornaváltást a programban bekapcsolva folyamatos maradt a kép az 1. csatornánál - gondolom tudva hogy nincs jel, meg sem próbált átváltani a többi 3 bemenetre a program.
Új típus:
Nem írta ki a többi 3-ra hogy nincs jel. Automatikus csatornaváltásnál átváltott a többi 3 csatornára is (amiken ugye csak feketeség jött be), de így 3 másodperc mozgókép után kb. 9 másodpercig állt a kép; aztán ahogy visszaért a CH1-re, megint 3 másodpercig volt kép - és ugyanez így ciklikusan.Van esélye, hogy ezt a fajta automatikus csatornaváltást valahogy meg tudjam szüntetni ?
-
Thusor
őstag
Hálózati nyomtató saját fix ip címmel. Ez egy Ricoh Aficio MP 2000 PCL nyomtató. Az a baj, hogy egyáltalán nem enged új nyomtatót hozzáadni, elötte mindenképpen csatlakozni kell kiszolgálóhoz, de a localhostnál nem enged mert CUPS hibára hivatkozik. Amit küldtél linket azon is azt írja hogy már kiszolgálóként localhoston van és úgy ad hozzá új nyomtatót. De az esetemben már a localhosthoz sem tud csatlakozni, így új nyomtatót sem enged hozzáadni.
-
Keeperv85
nagyúr
A fájlkezelő nem része a grafikus felületnek közvetlen, viszont ahhoz frankón bele van drótozva, hogy te még véletlen sem tudd külön kiszedni. Pl. nálam a Mate magától hozza a Caja-t a Nautilus helyett és nem tudom kivenni és a Nautilust használni, mert annak minden függését ("Startmenü", ikonok stb...) kicseréli.
-
weinmaker
őstag
Vinyó nincs, mert úgy kaptam a notit, hogy rossz volt a képernyője, meg az akku. A tulaj nem akart vele foglalkozni, így kivette a hdd-t, és nekem adta. A gyerekeknek meg netezni tökéletes lenne. Közben sikerült megjavítani a kijelzőt, és hálózatról jól szuperál.
Jelenleg egy ubuntu megy rajta pendriveról tökéletesen. Csak ugye ha kikapcsolom, akkor elvesznek a beállítások, meg az esetleges telepítések.
-
weinmaker
őstag
USB-ről bootol, meg dvd-ről is. Csak a fránya noti nem bootol ext4-ről (asszem erre formázta az ubuntu, amikor installáltam).
A legtutibb az lenne, ha elmenne pendrivre-ról, azért akartam puppyt, de ott meg a wifi nem működött.
Én meg nem vagyok egy linuxguru (mondanom sem kell, hogy windowst használok), de erre a notira csak ez a megoldás. -
n00n
őstag
Tudom, hogy nem ír ki semmit. De ott marad a pendrive tartalma a /mnt/pendrive mappába. Továbbá, ha egymás után kiadom többször az umount parancsot, akkor a másodiknál már azt kellene írnia, hogy nincs csatlakoztatva az eszköz. Erre 100x is üzenet nélkül kapom vissza a promptot.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Futás, futópályák
- Haditechnika, harcászat
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Tesla topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- pfSense - Avagy az okosított házirouter
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kerékpárosok, bringások ide!
- OTP Bank topic
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX VEGA64 8GB CM 690 III FSP 600W
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R9 5900X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged