- Íme az új Android Auto!
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Watch GT 3 Pro - korlátolt szépség
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Fotók, videók mobillal
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Lacces
őstag
válasz
Kendek #10032 üzenetére
Kérlek szépen ez a parancs a Google találat 31. oldalán a remény sugara volt. Az alap parancs ami tele van a net, az nem volt hatásos. Nekem egy egyedileg összeomlott Ubuntum van
Egyedi terminállal ami többsoros parancs esetén is elszállt
. Ide egyedi megoldások kellettek.
Már megvan, a 2 of-os megoldást az egyik fórumon láttam, valakinek bevált
.
Elszállás a következő volt normálisan: Not a directory. (az if-es résznél). (ahogy olvastam a No file or directory hibának kellett volna jönnie, de mindig ez a Not a directory jött)
Aztán végül nézegettem az 1 of-os verziót. és végül meglett az volt a lényeg, hogy az if=`elérésiút' jelek közé kellett raknom az elérési útvonalat az iso-nak. Ekkor nem dobta a Not a directory, és 1.91GB-os boot-ot hozott létre, de úgy tűnik működik.
A jelek tippje onnan jött, hogy a terminál is ilyenek közé dobálta az elérési útat
És telepít, oh yeah... szépen zárul a hétvége.sh4d0w: Volt hibával elszállos részek is, de a cucc megmaradt
-
Thusor
őstag
-
-
quailstorm
félisten
az a gáz hogy erre már nem emlékszek pontosan hogy történt, mert az se biztos hogy aktív volt az a gomb hogy sda1.re rakja ne sda-ra...
de az 2 percbe telne neki hogy hozzáad 3 féle grub konfigot a win8 BOOTMGR-hez és kipróbálja hogy mi történik. Nálam tökéletesen megy.EDIT
(#9679) sz.balazs.95: ezt
persze értelemszerűen a megfelelő grubot válaszd, ha régi az ubuntu 12.04 vagy korábbi, akkor még a sima nem a 2-es.
-
-
quailstorm
félisten
Baromság... macerás és semmi értelme. Max ha majd frissül a GRUB fordul a sorrend. De a 2 bootloaderes körjárat az kiválóan működik nálam több mint egy éve... egy titka van, a linux partícióra raktam a grubot.
De igen, az is megoldás amit írtál, csak nem szeretem, mert a grub(most az elsődleges) olyan tetűlassan jön be. (igen az az 5 másodperc zavar
)
majd megfordul ha akarja -
-
-
PuMbA
titán
-
Thusor
őstag
Liveról elindítottam a rendszert. Feltelepítettem a systemback programot. Elindítottam a programot be is csatoltam neki a boot partíciót, amikor visszalépek viszont nem tudom neki beszatolni a systemback mentett filejait, mert nem tudom kiválasztani ahol van. Egy piros X van a könyvtára előtt és nem engedi leokézni. Ilyenkor mit lehet tenni?
-
Foose
addikt
De mivel nálam teljes képernyőn van az az ablak ahonnan akartam volna kitenni ikont,így nem megoldható. (vagy csak nem értem hogyan lehetne) Mondjuk az a baj,hogy eddig még nem kezdtem el keresgélni a telepített dolgok hová kerülnek a vinyón,így nem is onnan próbáltam "kihúzni" az ikont. (dash-ból)
(#9205) Syl Utána nézek,köszönöm!
-
-
-
joecontra
addikt
-
törölt tag
Akkor lehet, hogy gui-t is fel kell tennem hozzá? Egy openbox esetleg elég lehet?
Az a gondom vele, hogy SSH-n akartam állítgatni.
Próbából felteszek egy openbox-ot és azon indítom el. Hátha ...Ezen leírás szerint elméletileg megy SSH-n. Csak gondolom, hogy azért teszi fel hozzá.
-
törölt tag
Újratelepítettem, csináltam deb csomagokat a catalyst-ből, feltettem függőségekkel együtt, APP SDK is felment, cgminert lefordítottam, de ugyanaz a hiba.
./cgminer -n
[2013-04-30 10:16:49] CL Platform 0 vendor: Advanced Micro Devices, Inc.
[2013-04-30 10:16:49] CL Platform 0 name: AMD Accelerated Parallel Processing
[2013-04-30 10:16:49] CL Platform 0 version: OpenCL 1.2 AMD-APP (1113.2)
[2013-04-30 10:16:49] Error -1: Getting Device IDs (num)
[2013-04-30 10:16:49] clDevicesNum returned error, no GPUs usable
[2013-04-30 10:16:49] 0 GPU devices max detectedsudo aticonfig --lsa
* 0. 03:00.0 ATI Radeon HD 5900 Series
1. 04:00.0 ATI Radeon HD 5900 Series
2. 07:00.0 ATI Radeon HD 5900 Series
3. 08:00.0 ATI Radeon HD 5900 Series -
törölt tag
Teljesen igazad van, de rosszat másoltam be.
sudo aticonfig --adapter=all --odgt
ERROR - X needs to be running to perform AMD Overdrive(TM) commandsroot-ként a lista rendben van:
sudo aticonfig --lsa
* 0. 03:00.0 ATI Radeon HD 5900 Series
1. 04:00.0 ATI Radeon HD 5900 Series
2. 07:00.0 ATI Radeon HD 5900 Series
3. 08:00.0 ATI Radeon HD 5900 SeriesEz nem tudom mennyire hasznos, de cgminer ilyen hibát ad:
./cgminer -n
Setting of real/effective user Id to 0/0 failed
libkmod: ERROR ../libkmod/libkmod-module.c:791 kmod_module_insert_module: could not find module by name='fglrx'
ERROR: could not insert 'fglrx': Function not implemented
Error! Fail to load fglrx kernel module! Maybe you can switch to root user to load kernel module directly
No protocol specified
[2013-04-30 08:47:04] CL Platform 0 vendor: Advanced Micro Devices, Inc.
[2013-04-30 08:47:04] CL Platform 0 name: AMD Accelerated Parallel Processing
[2013-04-30 08:47:04] CL Platform 0 version: OpenCL 1.2 AMD-APP (1113.2)
[2013-04-30 08:47:04] Error -1: Getting Device IDs (num)
[2013-04-30 08:47:04] clDevicesNum returned error, no GPUs usable
[2013-04-30 08:47:04] 0 GPU devices max detectedFordításnál lehet valami gondja, hogy az fglrx nincs implementálva?
Fentebb linkeltem a leírást ami alapján csináltam, annyi különbséggel, hogy Ubuntu 13.04 mini-ből indultam ki. -
-
-
lapa
veterán
nekem friss rencör kéne, de a vritualboxxal eszembe juttatál egy jó megoldást. merthogy azzal iso-t is tudok csatolni meg fizikai partíciót is. szóval nekifutok így, kényelmesnek tűnik elsőre.
a bootot majd legfeljebb összeerőlködöm live usb-vel, a többi matatás a sok idő, és nem szeretném végig azt bámulni.
-
Male
nagyúr
Igen, az feltűnt, és megpróbáltam úgy is, hogy "sudo rm /etc/X11/xorg.conf*" ...de ugyan az volt az eredmény.
Igen, ez a lényeg
Mégegyszer köszi!
Már csak egy dolgot kéne megoldani: Wint elindítom, az idő mondjuk 21:00... újraindítom a gépet, Ubuntu elindul, 21:01 mondjuk, tehát még jó... újraindítom ismét, és most a Win-t indítom, erre 19:02 ...tehát két órával visszább áll az óra minden alkalommal, miután a Linuxot használtam... (időzóna mindkét rendszerben jól van belőve)
Ezt hogyan csinálja, és melyik rontja el... -
Zs0lt
csendes tag
Hopppá! Lehet ám, hogy hülye vagyok és ezt a 'Secure Boot'-ot kell "csak" megkerülni. Na ennek utánanézek. Ha meg nem ez a gond, úgyis visszatérek, mint Bobby a Dallas-ban. (Mondjuk az tény, hogy most jól kiszúrok magammal, mert egy SSD-vel rendelkező új gépre akarok Linuxot tenni. SSD-m se volt még és Linuxot is most telepítek először, úgyhogy duplán fogalmam sincs, hogy mi újság van. De haladni kell a korral, nemde?)
-
Zs0lt
csendes tag
Ha nyomok egy 'c'-t, akkor ugyan előjön a command line, de azt írja, hogy ez csak egy ilyen korlátozott verzió, korlátozott számú paranccsal. A 'nomodeset' nincs benne ebben a listában; azt írja, hogy nem ismeri ezt a parancsot. Az 'acpi' viszont benne van; el is fogadja az 'acpi=off'-ot, de nem történik semmi változás. A BIOS-ban nem kell matatni valamit?
-
didros
senior tag
Köszönöm. Nálam valóban sötét képernyő van, nem logo. Talán azért, mert Lubuntu-t használok, nem tudom... Mindenesetre megcsináltam amit írtál, de vegyes eredmény született.
Továbbra is jó ideig sötét a képernyő, majd megjelenik pár sor, de már grafikus módban (apró betűkkel) és mintha nem is a teljes rendszerüzenet jelenne meg. Az össz. boot idő meg mintha megnőtt volna ezáltal.
Azt hiszem egyelőre inkább visszaállítom a korábbi beállításokat. -
Penge_4
veterán
Vagyis
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
helyett
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=""
?Mert nem mindegy. Valaki törli az egész sort, aztán nem bootol be az OS és jön a szarfoslinuxozás.
És akkor ez érvényes lesz a KDE bejelentkezőképernyőjére is, vagy ott mást (is) kell csinálni?
-
Penge_4
veterán
Ez engem is érdekelne. Simán törölni (vagy #-el kikommentelni) az egész
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
sort? És ez érvényes a KDE splash screen-jére is? Mert ha lehetne, azt is kiiktatnám, ott is inkább jelenítsen meg hasznos információkat, mint a hülye animációt (vagy a sima feketeséget az opcionálisan választhatók vagy a None (ami sima feketeséget eredményez infók nélkül) helyett).
-
-
Semmi előnye nincs Linux alatt az UEFI-nek(GPT-nek meg különösen nem), nem használja ki azokat a lehetőségeket, amit a W8 igen, pl UEFI GOP (bekapcsoló gomb + 2 sec és áll a rendszer stb stb)
"Ahhoz, hogy normál módon tudja telepíteni a rendszert, az UEFI-nek tartalmaznia kell Compatibility Support Module-t."
Minden UEFI támogatott deszkára lehet Legacy-ban telepíteni -
Nem notebook-ja van, és Windows 8 sincs a képben...
(Attól, hogy egy deszka támogatja az UEFI-t, attól még simán lehet Legacy-ben telepíteni Linux-ot) -
-
ajani
aktív tag
Igen, komolyan. Bár nem kérdezted, de elárulom az okát is: Egy Lenovo x220-as gépen használok pendrive-ról futtatva privát op. rendszerként linuxot, a céges win7 mellett. A 12.04-es ubuntunál sehogy sem találtam megoldást arra, hogy ne dobálja el a wifi jelet 5-10 percenként fél-1 percre. Gondoltam adok egy esélyt a 13.04-nek, és láss csodát, működik. Atom stabil a wifi. Emiatt kezdtem el belakni az új rendszert, már csak a nyomtatóval van problémám.
Van esetleg ötleted, hogy mit próbáljak meg?
-
quailstorm
félisten
Ezzel egyetértek, új verzióért már semmiképpen nem akarok fizetni, mondom hogy számomra nem csináltak semmit, csak a helyigénye lett nagy.
CD-DVD-t írni kiváló a gBurner, minden formátumot visz, míg a nero nagyon nem. A netre meg aztán tényleg raknak fel mindenben cuccokat. Alcohol, gburner, nero saját lemezképfájljai is előfordulnak a CDRwin és az iso mellett. Ja meg a clonecd...
DVD író nálunk is szétment egy, NEC. Még olvas. 2006-os, iszonyat sokat volt használva, de az elmúlt 2 év termése az max 30db. Tényleg nincs rá szükség. A Nero megszokás, de linuxon még nem mertem írni, csak felraktam a k3b-t. De most hogy itt láttam screenshotot, megnézem, mert annyira nem is buta. Nomeg neroval rengeteg klippekből összefűzött VCD-t csináltam már, azért mondtam. Igaz WindowsXP-n...
(#7977) RBJ: ez esetben egy konvertálás, vagy újrarenderelés is segíthet, bár sokszor ront a minőségen, és nagyobb lesz. Jelenleg nem is tudok értelmes konvertálót mondani... -
quailstorm
félisten
Jójó, még körüljárom a dolgot. De a nero nevet meg kell fizetni... Windowson nincs ellenfele, legalábbis nem találtam. Olcsó alternatíva a gburner, az is megvan, dehát tudásban sehol nincs.
Szerintük mennie kell 12.10-en, de majd kipróbálom újraírhatón. Aztán ha eszembe jut, ideposztolom az eredményt. -
quailstorm
félisten
És akkor mi van? Gépen is jó volt a 2 évvel ezelőtti. Igazából én semmit sem használok ki a Nero 7 óta az újdonságokból, csak van. Szerintem attól hogy abbahagyták még használható, elvileg a CD DVD világ sem fejlődött tovább. CD írásra meg tízéves programokat használok mert jobb
De komolyan, a PSX csak akkor veszi be a lemezt...
Ami nekem kell: Burning ROM, Wave Editor. Na ez kb a 6-os óta nem változott semmi hatalmasat. DVD4,7 és CD700 Ennyi. Egyébként meg ott a K3B. -
törölt tag
No, küzdöttem vele, letiltottam, de aztán a megoldás lionhearted tanácsa nyomán lett: az első, alapból bent lévő soron kívül minden egyebet töröltem az /etc/network/interfaces fájlból.
@lionhearted
Amúgy maga a fájl, vagyis inkább csak a léte ismerős, de eddig sosem kellett szerkesztenem.Amúgy fogadjunk hogy 3000PB/s letöltési sebességet egyikőtök sem produkált még.
VGA:
Ezzel eljutottam a letöltésig, kicsomagolásig.
Ezek után?
A ./configure-ra azt írja: nincs ilyen fájl vagy könyvtár.Alig fordítottam forrásból, nem tudom, miért nem megy.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Milyen autót vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Windows 11
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- OLED TV topic
- Formula-1
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Assassin's Creed Odyssey
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Antivírus szoftverek, VPN
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- LG UltraGear Gaming Monitorok: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- AKCIÓ! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R9 5900X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest