- Fotók, videók mobillal
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Megjött a jubileumi Pixel széria
- Hitelesítették az S26 Ultra csalódást keltő telepét
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Apple Watch
- Szuper Szigettel futott be a HyperOS 3
Aktív témák
-
ViZion
félisten
válasz
Neil Watts #44198 üzenetére
pfff háát yah, sebaj.
ITT azt írják odahúzom, kész. Akkor csak nálam nem működik ilyen egyszerűen? Még a saját mappámból sem tudok újat felvenni a bal oldalra... -
-
-
válasz
hallari #44194 üzenetére
Biztosan nem magától állítódott el, normál esetben ilyesmi nem következhet be. Azért is gyanús, hogy esetleg nem csak ennél az egy rendszerfájlnál áll fent a probléma. De persze ez úgyis kiderül, mert akkor más sem indul el, illetve nem működik megfelelően.
(#44195) ViZion: A /mnt könyvtár alatti videók alkönyvtárat linkeld át a saját könyvtáradba Videók néven. Természetesen írasd felül vele az ott levő eredeti könyvtárat.
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
Segítséget kérnék... Van egy dual-boot (néha trial-boot) rendszerem, W7+Ubuntu+néha vmi kipróbálásra. Ők egy SSD-n osztoznak, ööm bódottá. Ehhez jön egy merevlemez, amin az adatok vannak (képek, videók, munkák... MINDEN).
Ubuntuval nem akartam cifrázni, mivel ez egy NTFS partíció a windóz miatt, így a /Home is SSD-n van, jórészt üresen.
Az adat partíció FSTAB-ban felcsatolva /mnt -be, de azt szeretném, h videókra kattintva a saját mappa oldalsávjában az adat partíció videói nyíljanak meg. Próbáltam átállítani (mint windózban ugye), de nem lehet. Próbáltam a felcsatolt mappákról linket az oldalsávba húzni, azt sem lehet... Erre van vmi buhera? Esetleg mappánként csatolni kell FSTAB-ban? Arra van egy példa esetleg?
Lehet /dev/sdb1/Videók /home/user/Videók formában csatolni?
Köszönöm!Win supportot hívják:
-Jó napot, van egy Win Vistám...
-Igen
-Bekapcsolom a gépet, és nem működik.
-Ezt már mondta. -
Richter36
őstag
válasz
God Vazzeg #44182 üzenetére
Működik, köszi
-
Kollégám épp most futott bele intel driver bugba, amitől a 20-30 percre lockoltan hagyott gép akkorát fagy, mint állat, csak kikapcs-bekapcs segít. Ennyit az intel "jó minőségű" drivereiről...
-
válasz
hallari #44183 üzenetére
Akkor az lesz a baja, valami történt a dpkg-al... Keresd meg a file-t, és nézd meg, milyen jogok vannak rá...!
@rybank : Nem álltam még neki cikket írni, mert nem vagyok benne biztos, hogy kell, illetve nem is lesz kis meló, meg azt is ki kéne találnom előtte, hogy mi lesz a megközelítés.
-
MacCaine
őstag
válasz
Babetta-X #44177 üzenetére
"Kérdésem az lenne, hogy olyat tudok csinálni, hogy egy 300GB-s winyó két particióját megformázom az ubuntunak a saját fájlrendszerére (gondolom ezzel gyorsabb is lesz) a többit meghagyom ntsc-ben? (Tudom, hogy ezt látja, de a telepítő ad ilyesmikre lehetőséget?)"
Igen. Ntfs-re nem tudsz telepíteni linuxot.
"Ezen jelenleg win7 van, ha felteszem az ubuntut várhatok gyorsulást, vagy inkább lassabb lesz?"
Szerintem kicsit gyorsabb lesz.
Speedfan-al venti sebességet akarsz állítani?
(#44179) hallari: a dpkg-t tudod egyébként futtatni?
-
hallari
tag
Némi segítségre lenne szükségem, mert nem megy a Frissítéskezelő. A fájlokat letöltötte ugyan, de amikor installálni akarja, akkor azonnal hibaüzenettel leáll.
-
Nowhereman
őstag
válasz
hallari #44166 üzenetére
Örülök neki, hogy felfedezted, de mint mondtam, van néhány progi, amely nem csak pillanatnyi FPS-eket tud kiírni(erre legtöbb 3D-s játék képes), hanem egy kurta benchmarkra is képes, viszont olyan kifejezetten átfogó teljesítménymérésre alkalmas cucc nincsen mint mondjuk a 3Dmark...
-
Babetta-X
senior tag
Sziasztok! Jópár héttel ezelőtt írogattam, hogy szeretnék (ismét) visszaváltani ubuntura. Akkor ajánlottatok más alternatívákat is, de sajnos már nem találom a hsz-t, nomeg valahogy az ubuntu mindig is nagyon tetszett.
Kérdésem az lenne, hogy olyat tudok csinálni, hogy egy 300GB-s winyó két particióját megformázom az ubuntunak a saját fájlrendszerére (gondolom ezzel gyorsabb is lesz) a többit meghagyom ntsc-ben? (Tudom, hogy ezt látja, de a telepítő ad ilyesmikre lehetőséget?)
A másik, hogy a mostani gépem konfigja: 3000+ a64 amd, 2*512mb ram, nvidia 7600gs videókártya. Ezen jelenleg win7 van, ha felteszem az ubuntut várhatok gyorsulást, vagy inkább lassabb lesz?
Utolsó kérdésem, hogy van-e közöttetek aki ismeri a speedfan nevű remek programot, és, hogy ennek van valami linuxos megfelelője esetleg?
Köszönöm előre is a válaszokat!
-
leslieke
Jómunkásember
Ezt a linket elég lenne betenni az első hsz-be:: http://sugo.ubuntu.hu/
Kezdőknek ezt ajánlott átolvasni.
-
MacCaine
őstag
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
Mtbsrác #44162 üzenetére
Terminálba beírva ezekkel a parancsokkal tudsz törölni:
sudo apt-get clean
Csomagok telepítésekor minden letöltött .deb fájl a /var/cache/apt/archives/ könyvtárba kerül, és itt is marad, hogy egy esetleges újratelepítésnél ne kelljen újra beszerezni. Egy idő után ezek elég sok helyet foglalhatnak, így a clean paranccsal törölhetjük őket. Ha mégis újratelepítünk valamit, akkor a csomagkezelő letölti a szükséges fájlokat, és visszakerülnek az említett mappába.sudo apt-get autoclean
Az autoclean parancs hasonló a clean-hez, a különbség annyi, hogy csak a régebbi verziójú fájlokat törli, a legfrissebbeket meghagyja.sudo apt-get autoremove
Az olyan feltelepített csomagokat törli, amelyek már nem szükségesek semmihez, csak feleslegesen foglalják a helyet -
hallari
tag
-
hallari
tag
válasz
Nowhereman #44157 üzenetére
A CompizConfigban van realtime fps-mérés, szerintem nagyon hasznos.
Rendszer->Beállítások->CompizConfig beállításkezelő->Extrák->Teljesítményvizsgáló.
Windows+F12 lenyomására indul. -
MacCaine
őstag
válasz
#16820480 #44160 üzenetére
A Sony alapból egy külön állatfaj, olyan speciális hardvereket képes a notijaiba rakni, hogy window$ alatt is nehézkes vagy akár lehetetlen működésre bírni. Főleg, ha olyan merész vagy, hogy mondjuk egy amerikai piacra szánt modellt akarsz mondjuk Magyarországon, magyar beállításokkal használni.
-
Mtbsrác
senior tag
Másik kérdés: létezik olyan ubi linux ami nagyon kicsi de van grafikus felülete, hw támogatások bennevannak de viszont office meg ilyen dolgok nincsenek belerakva? És bőségesen elég neki a 2gb-os tárhely úgy hogy maradjon is elég sok hely! Nomeg magyarul is tudjon
-
Mtbsrác
senior tag
válasz
leslieke #43822 üzenetére
/var/cache/apt/archives ehhez a könyvtárhoz hogy tudok adni magamnak jogot hogy törölhessek belőle? Kis 2giga tárterületü laptopon használok egy ubi butitott linuxot és kellene a plusz tárhely amit feltudnák szabadítani általa. Van így kemény 100mb szabadom, felszabadítva lenne olyan 400mb amin bővel elfickándozna a gép.
-
törölt tag
válasz
rybank #44159 üzenetére
nem tudom, szerintem lehet, hogy sorozatokkal lehetnek gondok. mondjuk tény, hogy például a quadro széria az elvileg professzionális használatra van kitalálva. van egy ismerősöm, akinek a sony laptopjában is nvidia van (nem tudom milyen), de folyton bajai vannak linux alatt, minden kernelfrissítéskor azon izgul, hogy elindul-e a grafikus felület, vagy egy feketeségben elhal az egész (a legtöbb disztróban már a telepítő sem indul el).
-
törölt tag
válasz
floatr #44152 üzenetére
ez érdekes, mert nekem eddig pont hogy intel és nvidia kártyákkal nem volt gondom. az előző laptopban egy quadro 135m volt, most meg egy core-i5 520m mellé integrált intel van, de tökéletesen megy mindkettő. remekül szuperál a 3D gyorsításos asztal, van hardveres videolejátszás, flash is megy vele, szóval nekem semmi gondom nem volt még.
-
Nowhereman
őstag
válasz
floatr #44152 üzenetére
Az a baj, hogy Linux alatt nincs 3D-benchmark, amivel mérni lehetne, max. néhány játékban van egy kurta kis benchmark. Pedig ha a visszajelzés bug szintjén van, akkor csak bug kijavításnak szintjén jönnek a javítások. Ha a 3Dmarkban mérhető tempójával is fel tudna sülni egy zsuga-driver csomag, akkor valszeg a tempóra is figyelnének. Sok egyéb mellett ez is hiányzik a Linuxból, ezerszerte értelmesebb lett volna ezeket a hiányokat pótolni, mint Gnome3-ra és Unityra pocsékolni az időt.
Eddig Linuxos videodriverekből egyedül az Intel régi cuccaihoz találkoztam olyannal, hogy amire az ember csak annyit mond, hogy ez csöcs(A i945-ös Wine alatt is alázta a XP-s 3Dmark eredményeket)!
-
rybank
senior tag
válasz
szoke12 #44154 üzenetére
Amennyiben letöltötted az ATI oldaláról a driver-t és felraktad, azt le kell szedned.
Utána. Nézd meg melyik a jobb neked. Ha aktiválva van a jockey, vagy ha nincs.Nálam jobb, ha aktiválva van. Habár így nem viszi a 720p-t youtube-on, de van energiagazdálkodásom. De lehetnek sebességbeli különbségek is.
(#44155) benzol Nekem viszont van fogalmam róla mi az a benzol. Az egészségre és környezetre gyakorolt hatása miatt "Különösen veszélyes" szennyező anyag.
Környezettan vizsga holnapKöszike, nyúltam a PDF-et.
-
benzol
aktív tag
Ezzel kezdem, ahogy beleolvastam már látszik is hogy fogalmam sem volt pontosan mi is az a linux, meg GNU stb...
. Ráadásul emészthető formában van tálalva, egész érdekes olvasmány. Ha ezen túl leszek jönnek a gyakorlatiasabb irományok is.
-
floatr
veterán
válasz
Neil Watts #44140 üzenetére
Én már belekóstoltam a zinteltől kezdve nvidián át egész az ati-ig bezárólag, de ha annyit mondok h a következő gépemben is ati lesz. Ennek igen prózai oka van, binugz alatt is ez tűnik a három közül a leghasználhatóbbnak. A zintel önmagában komolytalan. Az nvidia driverei akkora teljesítménykülönbséget produkálnak a binugz hátrányára, hogy én szégyellem magam, amikor a család fintorog. Ehhez képest az ATI-nál csak kisebb szokható hibák vannak, és amiket sorolnak a guglinál, azok is inkább a rutin hiányának tudhatóak be. Márpedig rutin a winnyózos driverekhez is kell.
-
-
-
rybank
senior tag
válasz
"Az egyik legjelentősebb fejlesztés az Ubuntu 12.04 LTS kiadásában a tervek szerint a több monitoros rendszerek jobb támogatása lesz" - Mogorva Mormota +
-
válasz
A 4. ATi-m van Linux alatt és soha nem volt vele gondom... és még játszom is.
-
válasz
Elég sok embernek megy amúgy, de sajnos tényleg nem jobb az arány, ahogy nézem, mint Nvidia-val...
Mondjuk nekem meg a VDPAU nem akar menni Nv 9600-zalDe akármit csinálok vele.
-
válasz
rybank #44139 üzenetére
Szia!
Akkor olvasgass ubuntu.hu-t, meg társait, s rájössz hogy nem valami jók az atis linux driverek.
Tessék. 10 oldalnyi anyag megfelel?
Üdv. core2
-
rybank
senior tag
válasz
Neil Watts #44138 üzenetére
Valaki írja már megy nekem! Az NV drivere jobb Ubuntu alatt, mint az ATI-é.
core2 előzményeit nem tekintem törvényszerűségnek, csupán nekem sem tökéletes a unity. -
Vágj bele nyugodtan! Ha elakadsz, adunk ötletet. Szerintem nem egy ember lenne itt aki segítene neked.
Hajrá!
-----------
Izé... Sikerült a HD5770 ---> 9600 GT upgrade. Hát ez valami hatalmas. Halk, nem akad, nem ragad, s még a Win7 is gyorsabb lett valahogy. De az sem utolsó, hogy Megy a dual desktop jól, akadásmentesen.Üdv. core2
-
-
-
vilmaboy
őstag
MacCaine - Kendek köszi a válaszokat
-
válasz
benzol #44124 üzenetére
225 oldal terjedelmu, na majd megnezem hogy meg van-e meg.
n00n: Peldaul az nem logikus, hogy miert van 2x minden fontosabb panel elem (ido, nevem, datum, stb) itt. Nem lehet ugy megcsinalni, hogy csak az egyiken legyen?
Meg akad az ablakmozgatas atival. Szerintem a rossz driver miatt van. Direct rendering amugy yes-en van.
Udv. core2
-
-
MacCaine
őstag
válasz
vilmaboy #44127 üzenetére
Ha a /home könyvtárat külön partícióra raktad, akkor egy esetleges újratelepítés nem fogja törölni az adataidat, kivéve, ha kifejezetten erre kéred a partícionálásnál. Vagy ha nem manuális partícionálást választasz.
A Samba segítségével tudsz megosztani window$-os gépekkel mappákat. Használd a manualt.
-
vilmaboy
őstag
Linuxban mi is pontosan a Samba? És mire is jó?
-----
Van olyan progi ami egy esetzleges reinstall előtt képes leszedni a telepített programok információit és visszatölte reinstall után azokat? Progikat esetleg drivereket stb... Az menyire juttat előrébb, ha előtte a felhasználói mappámat kimentem? /user/akárki.... -t ???
-
n00n
őstag
válasz
Neil Watts #44122 üzenetére
Nálam is ilyen a kiterjesztett monitor és szerintem jó így. Mi nem tetszik neked ezzel kapcsolatban?
-
válasz
Neil Watts #44122 üzenetére
Win alatt ilyen.
KATT, nagy a kép, bocsiSzóval ilyen kiterjesztett asztal kivitelezhető Ubuntu alatt nVidiaval? Ha igen, akkor átcserélem a két gép VGA-ját.
-
válasz
Kendek #44119 üzenetére
Ilyenre sikerült beállítanom
Ez jó? Nem csak egy sima csíknak kéne végig lennie felül?
-
Iginotus
addikt
Lehetséges Ubuntu linuxra menteni backup céllal egy windows 7 es gépen lévő könyvtárat, hálózaton belül, automatikusan mondjuk hetente szinkronizálva?
Van egy könyvtáram a gamer gépen amit a linuxos szerverre szeretnék szinkronizáltatni, de ha elfelejtem/lusta vagyok akkor már egyből jobb lenne egy ilyen progi.
Szóval kéne egy progi név, vagy kettő, ha windows 7 re is fel kell tenni.
(Windowsba már be van meppelve egy Samba kliens szóval lehet elég lenne egy windows os sw is hozzá, csak hátha foglalkozott már valaki a témával és tud jobb megoldást..) -
-
-
válasz
Neil Watts #44113 üzenetére
Miért nem a Catalyst Control Centerben kattintgattál hozzá?
-
Sziasztok!
Felraktam a HP550-emre egy 11.10-et elsődleges OS-nek, OOTB megy minden, tök jó.
Ezen felbuzdulva felraktam wubival az adatlapomon lévő Phenom II gépre az Ubuntu 11.10-et, megy itt is minden tökéletesen, kivéve egyetlen dolog:Vettem még egy monitort, így Win7 alatt megy a kiterjesztett asztal, de Ubuntu alatt nem tudom belőni. Hogy kell?
Ez alapján próbáltam. Xineramaval megy, de bugaos a GNOME, nem tudok normálisan kattintani, mert ahogy kattintok eltűnnek a gnomeos menük. Csak akkor maradnak lenyitva ha a kattintást lenyomva tartom végig.
Van erre megoldás?
Köszi a választ!U.i.: NVidian könnyebb ennek a beállítása? Gondolom ott 1 kattintás, ugye? Így szokott ez lenni.
Üdv. core2
-
rybank
senior tag
válasz
benzol #44110 üzenetére
Egyre többen írnak ide ilyen kérést. Ez azt jelenti, hogy szükség van egy ilyen írásra. Sajnos nem tudok.
Ahogyan említették, amikor problémába ütközöl, akkor tanulsz.
Ki kell tűznöd célokat, ha gyorsítani akarod a folyamatot. Pl.: Szeretnél videót szerkeszteni, vagy játszani. Netán virtuális gépen szórakozni valamivel. stb. stb. stb. Ezer dolgot csinálhatsz. Ja ott van még a desktop modding. -
MacCaine
őstag
válasz
benzol #44110 üzenetére
A legjobb módszer erre, ha valami problémába ütközöl, akkor specifikusan arra keresel rá.
Egyébként a szabilinuxon van egy egész jó leírás, bár egy kicsit régi. Ha tudsz angolul, a manualok olvasgatása is sokat segít. Ha meg nagyon nem találsz megoldást, kérdezz itt minket. -
benzol
aktív tag
Szevasztok!
Próba szerencse alapon telepítettem egy 11.10-est, és tetszik. Abszolút kellemes csalódás volt a részemről. Anno még Az UHU 1.0-val szerencsétlenkedtem 2002 környékén
, de el is ment tőle a kedven. Utána próbáltam a SUSE illetve a RedHat valamelyik változatát de egyiknél sem tudtam leragadni.
Viszont ami most van az tetszik. Win7 után egy felüdülés, ha nem dolgozom a gépen, akkor tökéletes. Úgy is mindegy alapon próbálgatom, a Compiz Configgal el is intéztem a felhasználói felületet, nem maradt más csak egy menüsor semmi több...
majd kijelentkeztem, és bejelentkeztem az UBUNTU 2D-s (shell ?)-el, ott már eltudtam érni a terminált és unity --resettel nagyjából visszaállt minden. Viszont a bejelentkezési képernyőnél már nincs az UBUNTU illetve az UBUNTU 2D megjelenésen kívül semmi, pedig alap állapotban volt még egy pár választható lehetőség.
Használat során jön elő sok minden amit nem értek, illetve nem tudok. Én 17 évig DOS/Windows-on szocializálódtam, így csak hallottam a linux-ról, de soha nem használtam. Viszont most szeretnék egy normális felhasználó szintig eljutni.
Ezért is keresek valami linux-ról illetve az Ubuntu-ról szóló, valami bővebb leírást amiben nem csak a telepítésről és a felhasználó felületről van szó, hanem egy kicsit segítene megérteni az egész oprendszert. Ha esetleg tudnátok nekem linkelni ilyen doksikat azt nagyon megköszönném. Mert amiket én találtam azokban csak a telepítés és „felhasználói felület”-ről van felületesen szó.
-
MacCaine
őstag
-
Richter36
őstag
válasz
Balázs1621 #44100 üzenetére
terminálba: gksu nautilus
elvileg így engedni fog másolni a rendszermappákba is. -
Richter36
őstag
Sziasztok!
2 HDD van a gépemben, az egyiken csak adatokat tárolok és szeretném ha az energiagazdálkodás lekapcsolná ezt egy idő után. Az energiagazdálkodási beállításoknál be van pipálva a "merevlemezek leállítás, ha csak lehet" de még sem kapcsolja le. Van erre valami más megoldás is esetleg?
(10.04 LTS)
Aktív témák
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: FOTC
Város: Budapest