- Huawei P30 - kell ennél több?
- Netfone
- One mobilszolgáltatások
- Megjött a jubileumi Pixel széria
- Megdöntheti az iPhone 4 rekordját az iPhone 17
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Nothing Headphone (1) – nem kell ide idézet
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Magisk
- Kínos szituba keveredett a Nothing
Aktív témák
-
ko9
addikt
Üdv!
Asztali gépemen Ubuntu 10.10et használok. Nemrégóta ismerkedek a rendszerrel, de eddig nagyon tetszik.
Van egy érdekes problémám, mégpedig: Van nekem egy AsusTEK P7131 Tv Tuner kártyám. A rendszer gyönyörűen felismeri, a TVTime gondolkodás nélkül használja, csatornákat is megtalálta. Egy bajom van vele. Nincs hang. Mármint van, csak nem hallom, mert nem jön ki a hangszóróra. GNOME-ot használok, mikor bemegyek a hangerőszabályzóba, és a bemenetek között kiválasztom a TV Tuner kártyájét, akkor felül mozog a kis sáv, ami a bejövö hangerőséget jelzi. Viszont ezt sehol nem hallom. Kipróbáltam hangrögzítővel, vettem fel egy kis időt, és visszajátszva a TV hangja volt a felvételen. Az a furcsa, hogy ha megy a TvTime a Hangbeállítások Alkalmazások füle alatt nincs semmi program megjelenítve.
Valaki tudna segíteni mi a teendőm? Remélem érthető a problémám, eléggé este van már
Köszönöm a segítséget! -
RBJ
addikt
RMP package vagy DEB package mit takar. progi telepítő csak nem tudom mi a különbség köztük.
-
válasz
buca84 #34694 üzenetére
Hát, a 16 GB-os alig drágább annál, és mégiscsak kétszer annyi hely meg két és félszeres olvasási/írási sebesség. Ezeknél kell hagyni szabad helyet, hogy a vezérlő optimalizáltan tudja az írási műveleteket eloszlatni a rendelkezésre álló helyen, így már csak ezért is érdemesebb inkább ezt választani. Éppenséggel én is pont ma rendeltem egy SSD-t, bár ennél kicsit komolyabbat (64 GB). Én úgy tervezem, hogy simán Ext4 fájlrendszert használok, csak visszafogottabb naplózással, ennyi.
-
buca84
őstag
Szerintetek egy ilyen jó lenne rendszernek egy otthoni ubi szerverbe/nasba?
Bármilyen fs jó lenne rá? -
válasz
cybear #34678 üzenetére
Thinkpadekkel, Dellekkel kevés gond van Ubuntu alatt, a Dellnek még kimondottan ubuntus gépei is vannak. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy beleférsz a 150-be ilyen hardverrel a fenti gyártók közé. Én egy T400-ast használok gond nélkül (igaz, akksiról még sosem futtattam ki teljesen), cimbimnek egy Dell 1525-öse van.
-
Mahesa
tag
válasz
simongab #34688 üzenetére
'sudo bash' sem megy? Mert akkor az rm-el tudsz törölni, nem kell hozzá még GUI sem, csak egy konzol/terminálablak.
Legeslegvégső megoldás pedig egy live cd-ről bebootolni, partíciót felcsatolni és törölni. Pl. system rescue CD-ről, ott van mc is, azzal kényelmesen lehet fájlokat böngészni és törölgetni -
simongab
senior tag
Egy ubuntus kérdés?
Fiam teletorrentolta a HDD t, így nem indul el a rendszer
De a CD vel bebootolva nem enged törölni
Valami trükk???még egy hibaüzi
To run a command as administrator (user "root"), use "sudo <command>".
See "man sudo_root" for details.ubuntu@ubuntu:~$ sudo nautilus
Initializing nautilus-gdu extension** (nautilus:4577): WARNING **: Failed to get the current CK session: GDBus.Error
rg.freedesktop.ConsoleKit.Manager.GeneralError: Unable to lookup session information for process '4577'
(nautilus:4577): GConf-CRITICAL **: gconf_value_free: assertion `value != NULL' failed
(nautilus:4577): GLib-GIO-WARNING **: Missing callback called fullpath = /root/.config/user-dirs.dirs
Nautilus-Share-Message: Called "net usershare info" but it failed: 'net usershare' returned error 255: net usershare: cannot open usershare directory /var/lib/samba/usershares. Error No such file or directory
Please ask your system administrator to enable user sharing. -
Numspa
tag
Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy tudtok-e nekem olyan freeware módszert ajánlani UBUNTU alatt, amivel a jelszóval védett PDF-et DOC, vagy PDF fáljba tudom konvertálni (nyomtatni)?
-
válasz
#40553216 #34682 üzenetére
Ha a PPA-kat a szokásos, ppa:valami/akármi formában veszed fel, akkor beszerzi a kulcsot (a Synaptic is) és nem a /etc/apt/sources.list fájlba rakja a címet, hanem a /etc/apt/sources.list.d könyvtárba, külön .list fájlba. Ha a tradicionális módon adod meg a címet, akkor már "A hivatalos Ubuntu szoftverforrások" mellé rakja azt és nem szerzi be automatikusan a hitelesítőkulcsot. Viszont egy apt-get update után, mikor kiírja, hogy hiányzik, egy egyszerű paranccsal pótolni lehet.
-
V.Stryker
nagyúr
Jó reggelt
Hálózati meghajtó felcsatolásával kapcsolatban kérnék segítséget.
Van a melóhelyen egy debian, ubuntu szerver, már nem tudom melyik és sima megosztással mappák. Valahogy így néz ki //server/közös/mappa és kér nevet jelszót. Na, és szeretnék valami olyan fájlt,hogy ha arra kattintok, akkor ezt automatikusan felcsatolja mint meghajtót.
-
RBJ
addikt
Processzor hőmérséklet figyelő alkalmazást tud ajánlani valaki?
Létezik Ubuntuval foglalkozó könyv vagy hasonló dukomentáció?
A firefox 4 másnak hibátlanul működik. nekem voltak furcsaságai így a 3.6.16 van fent. -
törölt tag
"A hivatalos Ubuntu szofverforrások egy fájlban vannak (/etc/apt/sources.list)">Meg minden más tárolónak is itt van a címe, ha felvetted.
RBJ
A Linux alapvetően úgy épül fel, hogy mindent (értsd szó szerint) meg lehet csinálni a "maszek" megoldással, azaz a terminálon keresztül. A grafikus felület "csak" "élő szövet a belső fémvázon".Új tároló felvételénél a terminál azért jobb, mert az a hitelesítő kulcsot is automatikusan letölti. A Synapticban elfelejtődhet, mondjuk az első progi új tárolóból való letöltéséig, mert akkor jelez, hogy nem hitelesíthető.
-
ntomka
nagyúr
A flashnek ma már mindegy, hogy 32 vagy 64 bit. Ha jól látom, ez egy 1 magos proci? Memóriád mennyi van hozzá? Ha 2GB-nál nem több, én egyáltalán nem erőltetném. Különben sem hiszem, hogy sok változást tapasztalnál 64 biten, az a proci mai szemmel már nem igazán rendelkezik erőtartalékokkal sajnos.
-
M.W.H
aktív tag
nah cseréltem a bartonos konfigot
helyette msi neo2 939 + opteron 144.
poén hogy megy a gépnem telepítettem újra.
de már most is érzékelhető változások vannak. 64 bitesre váltanék (van értelme?) mert támogatja a proci és hátha nem akad a flash.
szóval most hogy így deszka plusz proci válltás után is megy az ubuntu, (ugyan az mint az abit nf7+bartonos konfigon) használjam bátran így?, amíg meglesz az új vinyóm amit a 11.04 el egy időre szeretnék időzíteni.
kösz!
üdv! -
zed01
őstag
válasz
lakatosturbo #34668 üzenetére
Próbáld meg úgy, hogy felrakod a zárt drivert. (elérhető eszközillesztők menüpont)
-
cybear
csendes tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni tőletek. A napokban szeretnék vásárolni egy notebook-ot. Olyanra lenne szükségem ami tökéletesen kompatibilis az Ubuntuval (nekem voltak olyan problémáim a mostani Toshiba Satellite A200-al, hogy gyorsabban merült az aksi, túlmelegedett a gép Ubuntu alatt). Ami még fontos, hogy legalább 4Gb RAM legyen benne és max. 150 legyen az ára (ideális esetben egy i3-as procival és 500Gb vinyóval).
Mit tudnátok ajánlani? -
törölt tag
válasz
Kendek #34614 üzenetére
ó, köszi, ez remekül települt!
közben írtam a csomag karbantartójának, az is válaszolt, hogy egy másik csomagot tegyek fel (libwebkitgtk-dev), mert átnevezték... de ezt meg megint nem tudta feltenni rendesen (a függőségeinél az apt-get azt mondta, hogy ne mbírja letölteni őket... -
Állíthatod magasabbra a sudo timeoutját.
Szerintem ne csináld. Ha jól emlékszem, tán a grafikus műveletekre nem vonatkozik.
-
RBJ
addikt
El is felejtettem. hogy az állandó hitelesítésnél, meg egyéb műveleteknél állandóan a jelszót kéri. olyan majdnem mint az uac. van valami lehetőség ez ellen?
-
RBJ
addikt
Mégegyszer köszönöm a ppa s tippet. nekem tetszik a synaptic os megoldás.
legalább nem kell hülye pakkok vagy tömörített állományok után keresgélnem és utána meg nézni mint borjú, hogy mi a teendő. így meg frissités és telepítés .
köszönöm. csak azt nem értem , hogy miért nem javasoltátok előbb.Most nézem a promo s oldalon csak bit es a cd amit lehet rendelni.
-
buca84
őstag
válasz
Speeedfire #34671 üzenetére
Én is szívesen vennék egy gyári cd-t.
ubuntu.hu-n szoktak rendeléseket összeszedni kiadásokkor. Legalábbis ha jól emlékszem...
-
Egy touchscreenel kuzdok maverik alatt. Itt nincs calibrate_touchscreen, mint mar masnak is javasoltatok. A kepernyo szelen korben van egy csik, amit nem erzekel. Az eszkoz egy Asus R2H. Amit eddig probaltam;
- Az xinput szerint 0-4000 a ket szelso ertek beallitasa
- Az xinput teszt modjaban az tapasztaltam, hogy ez nem igaz, nagyjabol 200-al kevesebb minden iranyban.
- xorg.conf-ban xmin, xmax, ymin es es yman beallitasok nem valltak be.A kerdes:
Hol lehet kalibralni Ubuntu alatt? Az xiniput elvileg kepes ra, de nem jottem meg ra hogyan. Esetleg ha van valami mas megoldas, az is erdekel.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #34653 üzenetére
Valaki? Vagy már megszűnt ez a lehetőség? Nova96 hozta fel ezt a témát, aztán rendelnék még az lts verzióból.
-
buca84
őstag
-
RBJ
addikt
A babámnak feltettem az ubi netbook. a baloldai sávot hogyan lehet beállítani pl egy böngésző megnyitásakor ne legyen ott mivel kisebb lesz az egész megjelenítési felület.
Más. most olvasom, hogy lehet telepítő lemezt is rendelni.
a magyar oldalon nem találtam. hol van ez a lehetőség? -
lakatosturbo
aktív tag
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy van egy alaplapom amin integrált intel VGA van nem mai darab.
Felraktam az Ubuntut és nem tudom a 800*600-as felbontásnál nagyobra állítani és a 60Hz-se tudom nagyobraa venni.
Ebbe szeretnék segítséget kérni, hogy ezt miként lehet megolnadni.
Nagyon kezdő vagyok úgy magyarázzátok el lécci.Előre is köszönöm a válaszokat.
-
PuMbA
titán
Én csak akkor szoktam Synaptic-ozni, ha nem tudom a csomag nevét, mert sok idő mire megnyit.
"nekem az az érdekes hogy a terminálos megadásnál honnan szedi a gép a frissitéseket."
A hivatalos Ubuntu szofverforrások egy fájlban vannak (/etc/apt/sources.list) és innen szedi a Synaptic is a címet.
-
RBJ
addikt
de ugy látom a terminálos parancskiadást ki lehet váltani a synapt. csomagkez. vel.
az utóbbi jobban tetszik személyesen nekem. nem tűnik olyan maszek megoldásnak.
nekem az az érdekes hogy a terminálos megadásnál honnan szedi a gép a frissitéseket.
pár parancsszó és sity-suty valahonnan levakarja. pedig a parancsszóban szó sincs http forrásról . a synapt. linkben legalább ott van.értem. megint okosabb lettem valamivel.
-
RBJ
addikt
mi a különbség a parancssoros terminálos telepítés között és a synaptis csomagk. között.
-
RBJ
addikt
hogy van az, hogy a csomagkezelőben elvileg szerepelt ez a link
deb http://ppa.launchpad.net/ssakar/ppa/ubuntu maverick main
de van egy másik ami ugyanaz a végén /forráskod/ ez van .
a kettő közt mi a különbség? érdekes gyári egyéb szoftverforránál nem találta meg a kereső az iplist. -
PuMbA
titán
Általában ha új stabil verziókat akarsz feltenni akkor és beírod gugliba a program nevét és utána hogy ppa (Personal Package Archives) akkor megtalálhatod a legutolsó hivatalos stabil verziót. Transmission PPA. Ezután már csak a
"sudo add-apt-repository ppa:transmissionbt/ppa"-t kell beírnod a Terminálba (a PPA hozzáadása a rendszerhez egyébként le is van írva angolul az oldalra képekkel együtt) és frissíteni kell. Pidgin, VLC Player,Firefox. Az ilyen hivatalos PPA-k sosem kavarnak be. -
Nova96
őstag
de az alternatívákba pl belépek windowsos névvel az úgy működik?(Tudom,de csak ez a három fontos most.)
-
Nova96
őstag
Most rendeltem egy cd-t ha megjön egyből felteszem érdekelne hogy windows progik futnak e rajta?Skype Opera windows live stb.
-
RBJ
addikt
na itt vagyok. most telepítettem először pendrive ról. nagyon gyors. de kicsi bibi mégis volt a végén mert mikor lemezzel telepítettem magától kidobta a lemezt és ugy fejezte be.
most a pendrive nál nem csinált semmit , hogy levegye az ember. sőt mikor le akartam kapcsolni szoftveresen azt irta nem lehet.
mindegy gép kikapcs és kihuz.
muszály más szoftvereket is használnom mint amit a ubi szerver felkinál.
pl a transmission ezen verzióját ami van alapból sok oldal nem támogatja.
vagy az ipblock nekem feltétlenül kell mert megszoktam.stb stb
Ptóbálok olvasgatni igaz magyar forrás nem sok van és ha lehet minél tobbet kérdezni kérdezni ha nem megyek az agyára valakinek. -
Speeedfire
félisten
Üdv!
Akartam rendelni ubi cd-t, de azt írja hogy túl sokat rendeltem már.
Already received too many shipmentsTavaly rendeltem csak amikor a 10.04 kijött. Akkor rendeltem egy desktopot meg egy servert. Én azt hittem többször is lehet rendelni.
-
RBJ
addikt
Mondom hogy nem csináltam vele semmit véletlenül rákattintottam valahogy.
szerintem tényleg csak én vagyok az egyedüli aki most a héten harmadjára teszi ujra a linuxt.
abban igazad van, hogy míg nem ismeri az ember probálgat de elvileg azt az első vel. letudtam. meg mit csináljon az ember ha olyan dolgot akar ami nincs az ubi szoftverbázisában.
Azért ne harapd már le a fejem. boot logo nincs cserélve semmi se csak delugot tettem fel, iplist tet, meg rendszerment et amit fontosnak találok.
na megyek telepíteni, majd jövök. -
zed01
őstag
Mert állandóan reformálni akarsz. A linux nem gondolkodik ha hülyeséget csinálsz, megcsinálja az akkor is ha végképp tönkremegy, pl. egy hirtelen ötlettől vezérelve leveszed a tálcáról az alkalmazásokat. Az is érdekes, hogy windowson soha nem voltál olyan nagy reformer, pl azon jó volt a windows saját boot logója is. Mi lenne ha feltelepítenéd a linuxot és egész egyszerűen csak használnád? Majd akkor reformálj ha használtad a linuxot pár évig és értesz hozzá, nulla tudással felelőtlenség.
-
V.Stryker
nagyúr
Van valami billentyű kombináció az asztalok váltására? Illetve megoldható,hogy ha pl az egyik asztalon netezek, akkor csak annak az asztalnak a tálcáján legyen rajta a böngésző?
-
Numspa
tag
válasz
Brutforsz #34634 üzenetére
Karakteres? Na-figyelj:
ide kéne írnom: ...................................................................
Ez lesz belőle: .........................hahó, ide írtam.................
Én a pontvonal fölé, nem pedig bele szeretnék írni. Hiszen ez egy formanyomtatvány.
A GIMP-es mutatvány viszont működik.
-
RBJ
addikt
ELtüntettem véletlenül a jobb felső panelból a nevem és kikapcsológombot. hogyan tudom visszavarázsolni.
azért történt mert másodjára van valami bibi, hogy kétszer egymás mellettvan a nevem és nem látszik a kikapcs ikon. -
Brutforsz
senior tag
válasz
Numspa #34633 üzenetére
"Különben is, a kipontozott helyek fölé szeretnék írni. Ha karakteres módon oldanám meg, ez nem lenne lehetséges."
Nem értem, milyen karakteres módról írsz, a PDFedit teljesen grafikus módon működik, pont úgy tudnád kitölteni vele, ahogy szeretnéd.
De lehet, hogy a jelszó - gondolom módosítási, nem megnyitási - tényleg bekavar. Ebben az esetben nyisd meg a pdf-et GIMP-ben (megnyitáskor állítsd mondjuk 300dpi-re a felbontást, hogy utána szép nyomatot kapj), ott is tudsz szöveget elhelyezni a dokumentumban.
-
RBJ
addikt
Docky alkalmazás csak alul helyezhető el? nem találok benne utalást arra hogy felül, oldalt vagy máshol elhelyezhető lenne
vagy ha új ikont huzok oda nem tanulja meg mert mikor kikapcsolom az adott alkalmazást eltunik a dokk ból az ikon. vagy ha marad utánna nem működik parancsikonként
-
RBJ
addikt
válasz
#40553216 #34627 üzenetére
ha fejen állok is 0.28 lesz. pedig a csomagkezelőben is 0.29 van írva.
A telepített verzió elvileg 0.29 de ha a progit megnézem a help nél 0.28.
szerintem az iplist hülyéskedik. azt nem értem , hogy a source dolgot ha nem irom be akkor nem találja a frissitési lista között a iplist elvileg. amiket beirtam app cimet azokat nem látom. törölném, hogy ne legyen bibi. -
Numspa
tag
Védett PDF-formanyomtatványt szeretnék
írógéppelkitölteni. Vagyis nem. Tekintve, hogy nincs is írógépem, jobb lenne az egészet számítógéppel csinálni. Arra gondoltam, hogy a PDF-ből készítek egy képet, azt behívom szövegszerkesztőbe vízjelként és máris tudok rá írni. De már az elején elakadtam. Mivel, hogyan csinálnátok meg ti? -
törölt tag
Ja,ja, a csomagkezelőben.
Elvileg az újabb is ott van mellette. A szoftverforrásokat frissíted a kék nyíllal, balra fent. Eltávolítod a régit, vagy felajánlja frissítésre.
A source nem feltétlenül kell, de beadhatod. Legfeljebb kiveszed előle a pipát. Minden ilyen eksön után kék nyíl.Blokkolás: felesleges, hogy mutassa, úgyis mindent blokkol. Nézd meg a fájlokat, amiket írtam. AZ ufw.log-ban nem nagyon fogsz allowed kapcsolatot találni.
-
pethYeti
addikt
KDE 4.6 mennyivel gyorsabb mint a 4.5? Pár hete próbáltam a Kubuntut de effektekkel használhatatlan volt effektek nélkül pedig szintén nem volt túl gyors:S
Ennyire nagy gépigénye lenne?
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Kendek #34622 üzenetére
Na jóvan. Valami laikus nagymamás, akarom mondani eccerű grafikus megoldás a hülyéknek nem létezik?
Az ilyen apró szarok miatt nem használ sok ember linuxot. Nézhet ki jól, tudhat sokat, ha egy ilyen windows alatt két kattintásos dolog itt egy terminálos paranccsal oldható meg.
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok
Kubuntu alá keresnék egy olyan progit, ami ubuntu alá van, hogy több gmailes emailcímet tud kezelni, vagyis csak az óra mellett ott van és egy rakat címet beállíthatsz neki, jelzi melyikre hány mail jött. Ilyen nyitott boríték az ikonja. KDE alá keresnék ilyet.
Egyébként most először próbálom a KDE-et az index-es cikk hatására, csak a suse kiesett,mert fos, tele volt hibaüzikkel. No de dícsérni akartam, mert épp itt van nálam egy iBook, meg a saját Win 7-es notim és hát látványra meg ötletes megoldásokban sehol nincsenek a KDE-hez képest.
Persze a működéssel, ismerkedéssel, programokkal még küzdök, de ez az új 4.5-4.6-os KDE lenyűgözött.
-
RBJ
addikt
deb http://ppa.launchpad.net/ssakar/ppa/ubuntu maverick main
deb-src http://ppa.launchpad.net/ssakar/ppa/ubuntu maverick mainmind a két parancsot be kell adni a syn.csomagkezelőnél vagy elég az egyik.
ugy látom ez a csomagkezelő hasonlo a win féle program. unistall al. -
RBJ
addikt
Eszem megáll annyira intelligens dolog ez a synaptis csomagkezelő. sejtem,hogy mi csodálatos. sajna hiába reinstall a iplist még mindig csak 0.28 lesz telepítés után.
-
RBJ
addikt
válasz
#40553216 #34615 üzenetére
én meg azt hittem a tűzfal alapból aktiv a linux on.
ha nem akkor a tűzfalteszten hogyan megyen át?És tényleg milyen igaz a mottód. Nagyon bölcs.
Kezdek ráérezni a lini re.mutatni mutaja a blokkolásokat csak a tálcán bocsánat a panelon levő ikonon nem látszik semmi. mert arra gondoltam , hogy mint a peerguardianon volt hogy villogot az asztali ikon mikor dolgozott.
de úgy látom a tökéletes boldoguláshoz teljesen el kell felejteni a win berögződéseket.
Lassan biztosan állíthatom 1 heti használat után, hogy lassan elásom a win 7 t.
Kezdem kedvelni. régen is próbáltam, próbálgatam de driver gondok miatt lemondtam róla.
de most üzemel minden.
egy kicsi gondom van,hogy biztonság terén paranoid vagyok és ezért szerettem volna peerguardian hoz hasonló dolgot és comodo tűzfalhoz hasonlót , hogy végül biztonságba érezzem magam. de ez is szemlélet kérdése mert tökéletes biztonság nincs és felhasználó függő. Így az ubi miatt az egyik hobbim az antivirus tesztelést abbahagyhatom.
az is érdekes számomra, hogy a nod mégis megoldotta a full grafikus program telepítést és használatot. -
törölt tag
Frissebbet ezt a tárolót felvéve rakhatsz fel.
Az előbb leírtak nem túl mély turkálások, mi több, a
sudo ufw enable
alapvetően csak bekapcsolja az amúgy nem aktív tűzfalat, így mindenképp kell.
Ez az iplist, ahogy elnézem, grafikus lehetőség ipcímek blokkolására/engedélyezésére. Nem tudom, ez mutatja-e a blokklásokat, az ufw maga grafikusan biztos, hogy nem, de a /var/log/messages, a /var/log/kern.log és a /var/log/ufw.log fájlokban megnézheted a blokkolt/engedélyezett ipcímeket.
Az előző tárolót meg töröld. Nem kell. -
válasz
#16820480 #34610 üzenetére
Ja várjál, ezt elnéztem kicsit. Natty-ra persze, hogy nem megy fel, abban nem ez a neve a csomagnak, hanem libwebkitgtk-1.0-0, de ugyanarról van szó. A PPA-ban meg csak maximum Maverickhez van készítve cucc. Gyorsan átírtam neked, hogy működjön Natty-n is, az alábbi linkekről letöltheted.
handbrake-gtk_0.9.5~natty1_amd64.deb
handbrake-gtk_0.9.5~natty1_i386.deb -
RBJ
addikt
Annyira megvagyok szokva a win el , hogy inkább nem piszkálom a linux tuzfalát vagy lehetőségeit. csak védve leszek.
telepítettem az iplist ezek alapján.:
sudo wget http://iplist.sf.net/sources.list.d/maverick.list -O /etc/apt/sources.list.d/iplist.listsudo apt-key adv --recv-keys --keyserver keyserver.ubuntu.com C6E3D905C8BCD56BB02E6E0B39456311108B243F
sudo apt-get update
sudo apt-get install iplistannyi gondom van, hogy ez nem a legfrissebb 0.28 csak . ennél meg van frissebb.
[link] innen leszedtem a 0.29 t kicsomagolom és nem igazán kapisgálom a telepítését. van még egy jar file ha jól tudom telepítő file de nem boldogulok.
itt egy install leírás benne de nem tudom értelmezni, hogyan kell állományból telepíteni.[link] -
törölt tag
De a legegyszerűbb alap "kezelő":
terminálbansudo ufw enable
és be lesz kapcsolva egy alapkonfig tűzfal. Ez minden portot zártnak mutat kifelé, csak bentről kezdeményezett kérésekre érkező választ fogad. Ha a pingre sem akarsz választ, akkor ezt tedd:
/etc/ufw/before.rules fájlban
sudo gedit /etc/ufw/before.rules
kikommentezni (#-et rakni elé) a
-A ufw-before-input -p icmp --icmp-type echo-request -j ACCEPT
sort, utána
sudo ufw disable
sudo ufw enableés már az új szabályokkal megy a tűzfal.
Ha egy kicsit grafikusan akarod, akkor telepítheted agufw
csomagot, de ez a configfile manipuláláshoz képest kevesebb lehetőséget biztosít.
-
törölt tag
Amolyan Windowshoz való tűzfalakat ne várj! Gyakorlatilag más funkciót lát el az egyébként a kernel része netfilter/iptables. A rendszer felépítése eleve más. Ha egyes programoknak tiltani akarod a netre menést, akkor az ufw config fájljában ezt megteheted. De itt eleve nem akar minden program a netre szaladgálni.
Ha pedig a programok erőforrásokhoz, rendszerhez vagy egymáshoz férését akarod szabályozni, akkor az AppArmor vagy a SELinux a te programod.
Vagy ha tűzfalat akarsz komolyabban piszkálgatni, első körben FirewallBuilder. Régebbi csomag fwbuilder néven telepíthető a tárolókból, vagy a website-ról felvett tároló után a legújabb csomag is.
Package repository for Ubuntu pontnál -
RBJ
addikt
Milyen tűzfal kezelőt ajánlottok az ubihoz.
Olyasmire gondoltam amin van tanuló mód és menetközben kérdez és tanulja a szabályokat. -
RBJ
addikt
Örömmel tudatom, hogy sikerült felvarázsolnom. az iplist.
ennek nincs animációja a tálcán mikor blokkol? -
-
törölt tag
válasz
Kendek #34605 üzenetére
problémának probléma, de ezzel a levlistás megoldással nem vagyok kibékülve
nem igazán tartom átláthatónak a dolgot...
valaki próbált már handbrake-et feltenni natty-ra? azt mondja kell neki a libwebkit1.0.2, ami nem telepíthető. ez igaz is, mert alapból nincs a tárolóban csak 1.0.0, de ha felveszem a webkit ppa-t, akkor sem tudja telepíteni, pedig akkor már megjelenik a csomaglistában, de a synaptic továbbra is azt mondja a libwebkit csomagra, hogy nem telepíthető.
-
törölt tag
válasz
Kendek #34595 üzenetére
köszi, ezzel tényleg sikerült, most jól megy végre!
amúgy hol lehet javaslatokat tenni a natty fejlesztésben? mert például az szerintem kritikus dolog a használhatóságot tekintve, hogy ha egy ablak 'urgent' státuszt kap, akkor a unity launcher ne 1 másodpercig csinálja azt a nyamvadt urgent animációt, hanem amíg rá nem kattintok, mert így kb azzal ér fel, mintha beírná a system logba, hogy történt valami...
-
Ben96
tag
Sziasztok! Segítséget szeretnék tőletek kérni. Kezdő vagyok linuxban, ubuntut használok. Miután kipróbáltam és bevált, szeretném a régi partíciómat összevonni a linuxos partícióval, ehhez a Gparted programot használnám, de az kér tőlem egy e2fsprogs-1.41+ fájlt, hogy tudja kezelni az ext4-es partíciókat is. Ezt letöltöttem, de most hogyan tovább?
De úgy is jó lenne nekem, ha a Dokumentumok, Képek, Zenék, Videók, Letöltések mappákat át tudnám pakolni a nagy partícióra, úgy ha megnyitom őket a tálcáról a helyekből akkor ők jöjjenek elő a másik nagy partícióról. Windowson egyszerűen át lehetett rakni ezeknek az alapértelmezett helyét egy másik partícióra, itt hogyan működik? -
Brutforsz
senior tag
Hangbeállítások > Hardver lap > Kiválasztod a HDMI Audiot > Profil: Kikapcsolva,
majd a Kimenet lapon - ha nem ott van, akkor - a Belső hangforráshoz állítod a hangkimeneti eszköz rádiókapcsolójátEgyébként próbaképp bekapcsoltam az enyémet, és ugyanúgy volt hang, mint előtte...
-
RBJ
addikt
valaki tud segíteni moblock vagy ipblock telepítésével. nem találok semmi hasznosat.
Aktív témák
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- Ritkaság! Új! Microsoft Surface Laptop 5 Alcantara 13.5" i5-1245U 16GB 1000GB 1év garancia
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! R9 3900X / RX 6700XT 12GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Samsung Galaxy Tab S6 Lite / 4GB RAM 64GB / Független / 12 Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest