- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Yettel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Archttila
veterán
Ennek a miértjét írtam le az előző válaszomban.
(vagy előtte még kipróbálhatod ezt is.)
Az általad ajánlott LUTmanager szoftverre reagáltam. Elnézést valószínűleg én voltam félreérthető!
Ezt viszont tegyük tisztába
Magyarán kellenek a profilok az sRGB módban használt monitorhoz is
Itt most a monitorhoz mellékelt profilra, vagy a rendszerben megtalálható sRGB színprofilra gondolsz?
-
Archttila
veterán
Ezt és sok más hasonló programot már próbáltam, de sajnos mindegyik elereszti a profilt amikor betölti a játékot.
Ami még érdekelne az az, hogy ha pl. én most ugyebár az sRGB színtérben használom a monitorom akkor kell-e bármiféle ICC prfolt hozzáadni az operációs rendszerhez vagy sem. Gondolok itt elsősorban a monitor drivere által telepíthető ICC profilra és a rendszerben alapértelmezésként megtalálható sRGB ICC profilra.
Remélem érthető voltam.
Tömören ha gyárilag kalibrálva van egy monitor akkor szükséges-e ezen felül bármi más profilt behúzni a rendszerbe?
Csak a natúr sRGB színteret szeretném használni...
-
arthur3d
tag
A menübe kalibrálás után szerettem volna belépni, de nem lehet, csak miután a monitort ki/be kapcsolom. Végülis mindegy, csak érdekesnek találom. A régi NEC monitorjaimnál nincs ilyen, ráadásul azoknál tudom használni a BasicColor 5 hardveres kalibrálását, míg ennél a Dell-nél csak a saját progiját.
-
arthur3d
tag
-
Cseréltem többször is mostanában AMD-NV oda-vissza. Minimális mértékben, de változtak az értékek. Tapasztalatom szerint nem is inkább a színek, hanem a gamma, a görbék stb apró részletek változnak. Átlag usernek nem kalibrálnám újra ilyenkor, color-critical környezetben igen.
-
arthur3d
tag
Rákötöttem a monitort másik 2 gépre - mielőtt írtam volna az eladónak - és azokon tökéletes volt, az op.rendszer ugyanaz. Már korábban rendeltem egy új procit az én gépembe, tegnap megjött, újratelepítettem a rendszert és most megy minden zökkenőmentesen, hibátlanul. A régi proci egy ES verzió volt, nagyon úgy tűnik, hogy az alaplap nem szerette.
A monitor amúgy valóban nagyon jó, gyönyörű képe van. Ma kipróbálom a hardveres kalibrálást is.general Amikor monitorokat néztem, köztük volt ez az LG is, a monitor minőségéről, képéről jókat írtak, viszont a support-ot mindenki lehúzta, így választottam a Dell-t
Lenne mégegy kérdésem. A grafikus kártyának mennyire van szerepe egy kalibrált monitornál? Tehát ha lecserélem, akkor gondolom érdemes újra kalibrálni a monitort.
-
arthur3d
tag
A gyári, azaz a Dell által csomagolt kábellel kötöttem össze, megnézem valahol kell lennie még USB 3.0 kábelnek. Tegnap egész nap ezzel játszottam, többször újraindítottam a gépet, sőt az op.rendszert is újra raktam, hogy véletlenül se vesszen össze semmivel, de tegnap valamiért nem ment. Most meg, hogy készítsek róla screenshotot, hibátlanul elindult. Továbbgondolva a történetet, megnéztem a windows frissítéseket, a ma reggeli indítás után frissített pár system dolgot magától, pedig manuálisra állítottam, a device manager-ben is megnéztem nincs telepítetlen eszköz...no mindegy, a lényeg, hogy most megy.
Az 1.5.9-es verzióval próbálkoztam, most pl. hogy ismét elindítottam a progit kiírta, hogy elérhető az 1.5.10-es, majd leszedem és megnézem azzal is. -
general
addikt
sikerült, köszi!
van "némi" különbség...nem tudom, látszik-e ezen a képen, de megpróbálom. balra az elvileg színhelyes firefox ablaka, ugyanaz a képrenyő (az 500px fotósoldal képei, nem amatőrőktől), jobbra a chrome.
sokat veszít így is a színéből, gogy screeshottal mentettem, de a firefox a pirosakat, vöröseket rendesen megjeleníti, a chrome-ban ezek fakó, szinte narancsos színek. viszont a firefoxban minden egy kicsit vöröses árnyalatot kapott. fura. vagy csak élénkebbek lettek ezek a tónusok.. -
jjeahh
nagyúr
-
jjeahh
nagyúr
Ez elég gáz mert egyrészt azért tértem át chrome-ra mert a firefox túl macera volt már, másrészt újra kéne szokni, átköltözni, pluginok nem tudom vannak-e amit chrome alatt használok stb. No meg az emberek nagyja chrome-t használ, ami most akkor azt jelenti, hogy mindenkinél vörössek lesznek a fotóim?
Na de lássuk, felteszem
firefox alatt kell valami plugin hozzá?
-
jjeahh
nagyúr
Úgy tűnik bírja...Van benne egy NVIDIA NVS 4200M is, de alapértelmezettként a HD 3000-et használom, mert egyrészt netezgetni, filmet nézni gondolom fölösleges az nvidia, másrészt sokkal durvábban melegedik vele a notesz és az akksit is zabálja. Persze Ps meg hasonló progik azért nvidiával futnak.
Amúgy leporoltam és bekalibráltam a szintén sz*r TN paneles philips monitoromat is és nem mászott el vörösbe mint a notesz, egész jó lettSzal úgy tűnik tényleg nincs gond a kalibrátorral csak a noti kijelzője gáz... pedig a nagy monyóhoz képest szemre jobb minőségűnek tűnt
Ezt amúgy rendes monitoron mivel kell szintbe hozni? A monitor menüjével? Vagy azt is kalibráljam laptop módban?
-
jjeahh
nagyúr
Oké, kösz, az enyém t520 mondjuk, de megpróbálom
Most megyek a szokásos hétvégi túrára, de este vagy holnap valamikor megcsinálom. Teamviewer-ezhetünk is felőlem majd ha itthon leszek bármikor. Kissé elegem van már, ha közelben laknál már rég elhívtalak volna kalibrálni
-
jjeahh
nagyúr
No, tegnap leittam magam, nem jutott idő kalibrálásra
Ma reggeli gyorsteszt: [link]
Kalibrálás 0.05-el (tényleg ez a legkisebb érték): [link] [link]
Kalibrálás 0.06-al: [link] [link]
És még mindíg szétesik meg vörössessárga, lassan tényleg öngyi leszek, ha nem sikerül bekalibrálni kidobtam egy jó objektív árát az ablakon -
jjeahh
nagyúr
Nem volt még kalibrált monitorom
Íme a beállítások: [link] [link] [link]. Speed és quality azért gyors meg low, mert most használnom kell a lapost, ennyire volt időm. De később valamikor bekalibrálhatom újra alaposabban is, mondjuk a lényeg ugyanaz, így is úgy is vörösses sárgásak a sötét meg középtónusok.
-
jjeahh
nagyúr
Már kiléptem, sőt ismét újrakalibráltam gyári progival, de sehogyse oké
Lehet, hogy eddig túl hideg színeket szoktam meg és szoknom kéne, de akkor is furcsa, mert általában hamar megszokom minden monitor színeit, no meg az asztali pc monitora eddig is sárgásnak tűnt, bekalibrálva viszont az is még sárgább lesz, így már-már vállalhatatlannak tűnik
Az is fura, hogy most minden film "szépiás" és minden fotón süt a nap
No nem tudom mi legyen, olvasgatok még a témában...
-
jjeahh
nagyúr
Fura, hogy bármelyik progival bárhogy próbálom mindíg sárgás-vörösses az eredmény, főleg a szürkék csúnyák, nem tudja megszokni a szemem. Lehet, hogy ez így oké? Próbáltam másik gépen másik monitort is, az is sárgás lett. Fogalmam sincs mit kell nézni, de ha már ezt a sok izét mutogatjátok, nekem a szirsz*r laptopon így néz ki
Am jó bulizást mindenkinek, el is felejtettem, hogy év vége van -
Jéézus 35 perc után CCFL-t kalibrálni?
Egyebként az a tapasztalat nálam, hogy lehet hidegen is pontosat kalibrálni pl 30 perc után, viszont ha rajta hagyod a kalibrálót mondjuk 5 órára utána, akkor a korábbi pontosról kiderül, hogy igencsak elmászott az, inkább biztosra szoktam menni.
Rengeteg hasznos infót írtál le egyébként, ha privátban még ehhez hozzá is tettél akkor egy 1.hsz legalább kijönne ebből. Anno amikor elkezdtem az egészet mit nem adtam volna egy ilyen kompakt összefoglalóért, hónapokba telt összevadásznom az infókat csak az alapvető lépésekhez. (Régi DispcalGUI még nem is volt ennyire user friendly mint ma)
-
-
-
Emlékszem, mintha anno lehetett volna valami html reportot csinálni színenként is, amit aztán chorme-ban nyitott meg. Azt nem tudod véletlenül, hogy hogy lehet? Vagy a másik ami nagyon jó lenne, az az RGB együttfutását megtudni profilkészítés nélkül.
Akkor ennek a Contrast fajtának is van egy maximuma? Gyárilag 80-ra lövi be, járhat bármilyen negatív hatással ha 100-ra emelem?
-
Miért gondolod, hogy ez a panel wide gamutos? Ez az AUO B156HW01 v4 nem WCG kijelző: 6 Bit + FRC-s meghajtása van és csak 262 ezer árnyalatot tud 400:1-hez kontrasztaránnyal: az átlagosak 16.7 millió színt tudnak, a valóban WCG-k pedig minimum 16.2 milliárdot nagyságrendekkel jobb kontraszttal. Innentől érthető, hogy miért kapsz ilyen eredményt.
írják is róla, a mérés is ezt mondja, és az alapállapotban túlszaturált színek is erre utalnak. attól mert kevés benne a szín, még lehet nagy térre széthúzva
alapvetően egy dell u2515h-n szerkesztek képet, és a laptopba is csak a felbontása miatt került ezt a panelt, viszont egyrészt nézzenek ki normálisan rajta az srgb dolgok (kalibrálás nélkül egészen nonszensz pirosak tudnak megjelenni), másrészt a kíváncsiság, hogy mi van az srgb-n túl (tudom, neonszínek
)
de majd egyszer elviszem szakemberhez, kíváncsi vagyok, mit lehet ebből kihozni.
-
ha zöld a szürke, azt a koloriméternek nem kellene látnia? ha meg kézzel nyúlok bele a folyamat végén és szemre állítok fehéregyensúlyt, akkor szinte kár volt műszerrel belekezdeni.
eleve nem értem, hol csúszik el a folyamat, ugyanezzel megcsináltam még négy kijelzőt (gb-led ips, w-led ips, ccfl ips, w-led tn), de csak ez a wide gamut kijelző a problémás.
ddc értelmezhető laptopnál?egyáltalán ha a wide gamut kihasználása a cél, és többnyire színmenedzselt dolgokat látok rajta (főleg firefox), akkor jó az srgb target, vagy a sok olvasásban már összekeveredett valami?
-
keccsa
aktív tag
Szia!
A "szervizmenü" alatt mit értesz? Mert nekem a szervizmenü azt a menürendszert jelenti, amely a júzer előtt rejtve van, speciális módon hívható elő, és nagyon el lehet vele cseszni a tévét...
Nem a "Képbeállítások-ra" gondolsz, mert hogy a képparamétereket ott lehet egyszerűen állítani?
-
keccsa
aktív tag
Szia!
Bocsánat, rutinból ment a linkelés...
Arra gondoltam, hogy az otthoni összes megjelenítőt megpróbálom beállítani, de ezek közül természetesen a tévék (plazma, CCFL és LED háttérvilágítású) a legfontosabbak (mivel nem végzek hivatásszerűen képszerkesztést). De ha azok beállítása a CMD-vel, vagy az i1D3-mal nyűgös (szervizmenüs korrekció only), akkor nem biztos, hogy mégis ez a megoldás!
Csak (vagy főleg) tévék EGYSZERŰ/gyors kalibrálására melyik eszközt ajánlanád?
Köszönöm!
-
keccsa
aktív tag
Szia!
A Colormunki Display-el hogyan lehet tévét kalibrálni úgy, hogy a tévén állítod a paramétereket, és nem a számítógépen színprofilt?
Azért kérdezem, mert szeretnék venni egy olyan eszközt, amelyikkel tudok nem monitorként használt tévét (LED LCD, plazma), illetve monitort (ill. noti kijelzőt) is kalibrálni, és erre a CMD-t néztem ki magamnak.
Szerinted alkalmas erre a CMD, vagy mást kell néznem?Köszönöm!
-
madgie
titán
Hallod, inkább legyen átlag 0.2 dE 0.1 helyett, de ne a félcentis recéket nézzem. Nekem az fárasztja a legjobban a szemem.
Rosszul csak te választottál, elsősorban oprendszert
Fotós/videós munkára olyan OS-t használni, ami évek óta visszafogja a fejlődést, mert képtelen normális skálázást végrehajtani? Ejnyeno.
-
Bib
őstag
Hát tényleg nagyon hálás vagyok, hogy ennyit foglalkozol a problémámmal és köszönöm. Asszem feladom.Ezt a progit is próbáltam már korábban ,de resetel ezzel is.
Várok hátha valami új driver megoldja,ha nem,akkor veszek egy monitort. 27" -osba érdemes fullhd-ban gondolkodni ? -
B-L-A-C-K
titán
VGA-n beállítottam most, meglátom majd csinálja e..
"AMD kijelzőkalibrálás visszaállítása" -> ilyenem nincs Intel HD4600-as a vga, nem AMD (ati).
Amúgy a Win10-em meg ilyen félig migrált dolog, mert valójában egy Szűz Win7-et tettem fel, és onnan ment fel a Win10.
Használsz bármilyen 3D-s megjelenítést (akár játékok, akár látványtervező programok)?
Nem.
-
-
koxminator
senior tag
LG29UM67 az egyik monitor, egy korábbi LG 2452V a másik, és van még egy harmadik is, ezenkívül van egy MBPro. Keret olyan 40k, ebbe mondjuk a Spyder5 express belefér. Mivel nem csak egy monitorról lenne szó, ezért mindezek kalibrációját ha összeadom, akkor ott vagyok, hogy érdemesebb vennem egyet. De akkor ezekszerint a SPyder5-tel nem lőhetek nagyon mellé, és Win10 alatt is fog futni, ugye?
Igazából semmi komoly grafikai munkát nem csinálok, egész egyszerűen szeretném, ha jól be lennének lőve a színek. Spidert korábban már használtam (talán 2-es széria lehetett), és azzal könnyedén boldogultam még én is, gondolom az 5 azért már jóval fejlettebb, még ha csak az expressről beszélünk is. -
Chase
csendes tag
Wow! Először is köszönöm, hogy ilyen részletesen, screenshotokkal tűzdelve leírtad.
Az egész általad leírt procedúrát már többször is végigcsináltam, de nem hozott eredményt... Eddig!
Ugyanis én sosem nyomtam rá a Reload current calibrations/Aktuális kalibrálások újbóli betöltése gombra.
És e nélkül nem is kezdte el használni a beállított helyes profilt. Most viszont rányomtam és a beállított régi, de jó profilnak megfelelően azonnal változott is a kép és újraindítás után is megmarad a helyes beállítás és megjelenítés.
(A Huey kalibráló ment a fiókba, ha majd lecserélem a monitorokat komolyabbakra, akkor majd veszek vmilyen újabb eszközt is.)
Örömbódottá!
Mégegyszer köszi a segítséget! -
Chase
csendes tag
Igen, akkor is ha SHIFT+DEL-lel törlöm.
A rendszer visszaállítás = system protection? Ha igen, az be van kapcsolva. Angol nyelvű a Windows.
ESET NOD32 Antivirus 8 (paid license)
Ha nem fut a Huey, akkor nem, akkor lehet törölni v. másik profilt beállítani, a gond az, hogy hiába: bármelyik profilt is állítom be, nem érvényesül, nincs semmi hatása a megjelenítésre. -
Chase
csendes tag
Ha a Win indulásakor elindul a Huey szoftvere is, akkor az mindenképpen betölti az őáltala létrehozott profilt. Ha utána manuálisan beállítok egy másik profilt a Color Management-ben, akkor pár másodperc múlva a Huey visszaállítja a sajátját. Ha fizikailag letörlöm a Huey által létrehozott profil file-t a windows\system32\spool\drivers\color folderből, akkor szintén pár másodperc múlva újra megjelenik a file.
Ha kilépek a Huey szoftveréből akkor amit beállítok a Color Management-ben az úgy is marad. És ez így működik a régi és az új telepítésű Windowsban is.
A különbség az, hogy a régiben mindez érvényesül is és változnak a megjelenített képek színei, míg az újban semmi hatással nincs a profil változtatás, mindig ugyanaz a kép. -
Chase
csendes tag
Valóban mások. 100%, hogy mások. Esküszömbecsszó! Állati zavaró munka közben, az időm nagy részét Photoshopban, Illustratorban és InDesignban töltöm és régi Windows-on tökéletes volt, amit a monitoron láttam, az jött ki a nyomdából. Most meg köszönőviszonyban sincsen a kettő.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Spórolós topik
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Eredeti játékok OFF topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Konteó topic
- További aktív témák...
- Samsung Odyssey OLED G8! 32"/4k/240hz/0,03ms/10BIT/Freesync-G-sync/HDMI 2.1/Smart Monitor
- Hibás LG 27GR95QE-B Oled Monitor
- Dell 1707FP 17" LCD monitor eladó
- Samsung ViewFinity S6 34" (S34C650TAU) monitor garanciával
- 2 év garancia 32" Samsung Odyssey G6 G65B QHD 2K 240Hz VA QLED Smart Gaming Monitor - LS32BG650EUXE
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Precision M4800 i7-4800MQ I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I K1100M I Cam I W10 I Gari!
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest