- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- One mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Fejlődik az okosóra piac, csak visszafelé
- Yettel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rasiel
senior tag
válasz
Nyugdíjas #1463 üzenetére
Na, ilyenről még nem hallottam. Én meg már arra gondoltam, hogy OSD állítgatás közben véletlenül benyomtam valami gomb kombót, amitől aktív lett a lehetőség.
Viccet félre téve, amilyen nagy szerencsém van szerintem simán az lesz, ha egyszer megjön gariból a kártyám, visszateszem, IGP letilt és inaktív lesz a funció.
Minden esetre addig megpróbálkozok vele, bekalibrálom így, kíváncsi vagyok mit hoz.
Köszönöm a választ!
-
yodamastah
őstag
válasz
Nyugdíjas #1445 üzenetére
Nekem 5000-5300k között vált be. Bár csináltam hidegebb profilt is melóba, mert ott nagy ablakok vannak, és nappal borult ég mellett meleg az 5000k. Viszont 2700k lámpáink vannak (itthon is) és ehhez este inkább az 5000k környéke ami passzol. A D65 nagyon hideg lenne. A házimozi persze D65re van kalibrálva, de ott az jó is, mivel más fényforrás nincsen ha filmet nézek.
-
Stitch
őstag
válasz
Nyugdíjas #1339 üzenetére
A feketéket nem tudom leszorítani.
Brightness már 0-án, ha az RGB csatornákat visszaveszem (mondjuk 90/90/90-ről kezdem a kalibrálást) az járható út vagy totál hülyeség és felejtsem el? Vagy ennyit tud a 2209WA.
-
Stitch
őstag
válasz
Nyugdíjas #1341 üzenetére
Kösz a linket, hasznos!
Azt vettem észre, hogy a Dell 2209WA nagyon lassan melegszik be. A melegedési idő (első 1 óra) alatt meg közel nem produkálja azt a pontosságot, mint rendes üzemi hőmérsékleten.
Az újabb, LED háttérvilágítású Dell monitoroknak is ennyi idő kell?
-
-
Stitch
őstag
válasz
Nyugdíjas #1268 üzenetére
Köszönöm a választ, értem az üzenetet.
Nem mondom, hogy nem érdekel és nem ásnám bele magam, sőt.
Szoftver téren viszont a gyári programmal csak ez yes-next-next módszer érhető el, nem?Olvastam, egy oldalon (khmm
), hogy ArgyllCMS+dispcalGUI párost használnak, ez a két nyílt forrású program együtt kell vagy külön is használhatóak?
Szerk.: közben gondolkoztam egy így kicsit kora reggel és leesett, hogy a GUI miért is GUI.
-
Stitch
őstag
válasz
Nyugdíjas #1266 üzenetére
Ha csak sebességben, akkor a sima Display nekem bőven elég.
Régi alatt mit kell érteni?
Igazándiból azzal kapcsolatban szeretnék dűlőre jutni, hogy érdemes-e megvennem egy ilyen, viszonylag drága cuccot olyan céllal, hogy mondjuk negyed-fél évente (nem tudom milyen gyakran van értelme) kalibráljam vele a monitoromat (Dell 2209WA). Egyébként fényképek miatt szeretném, hogy kalibrált legyen. Ilyen használat mellett és normál tárolási körülmények között mennyi ideig számíthatok olyan eredményekre, amiket kalibráltnak lehet nevezni?
-
gyuri86
tag
-
gyuri86
tag
válasz
Nyugdíjas #1224 üzenetére
Azt gondoltam hogy kell műszer, csak reménykedtem hogy progival is megtudhatom a dE-t.
Tehát betöltöm a icc-t és bízom benne hogy azt az értéket kapom mint a tesztben?
A displayProfile proginál jól sejtem hogy csak ki kell választani melyik profilt szeretném és kész? Egy kattintás az egész és azt a beállítást használja?! -
M@trixfan
addikt
-
M@trixfan
addikt
válasz
Nyugdíjas #1186 üzenetére
Mondjuk lehet, hogy pont neked nem fog sok új dolgot mondani
Számomra többek között az egy chip-es DLP-k esetén alkalmazott fehér szegmens "parasztvakító" faktorának meglétére jól rávilágított. Meg arra, hogy nem kéne sajnálni azt a pártízezer dolárt a legjobb spektrométerre
-
KTTech
veterán
válasz
Nyugdíjas #1176 üzenetére
Elég fail az illető... Mondjuk tény, hogy a kódolás ebben történik, és az a jó, ha ebből nincs kibillentve (DVD-nél stb. nem RGB-ben hanem YCbCr-en van átlökve az anyag). De ez csak a filmekre vonatkozik, semmi más nem igazán használ ilyen kódolást, mivel eleve a 16-235 közt lehet csak a jel értéke benne, a normál RGB 0-255 értéke helyett.
De attól még a szabvány az szabvány, amire be kell állítani a megjelenítést
-
tomic
addikt
válasz
Nyugdíjas #1160 üzenetére
Otthon szeretném használni. 3 tv-nk van a családban.
Ezeket kéne belőni.
A baj ,hogy 2 kint van németben az egyik itthon. De nem igen szeretném hurcibálni a tv-t sehová. A környékemen meg nincs vagy nem tudok olyan embert aki ezzel foglalkozik. (Szeged)*Ropi* Amit linkeltem azzal nem?
-
easy...rider
őstag
-
KTTech
veterán
válasz
Nyugdíjas #1118 üzenetére
Nem vették ki, sőt kezeli az ICCv4-es profilokat is normálisan windows alatt - erre rajta kívül talán csak a Safari képes, de azzal kapcsolatban igen rosszak a tapasztalataim - illetve a Chrome is kezel, de csak ICCv2-t, azt sem alapból, mondjuk a FF-ben is be kell kapcsolni a funkciót.
-
i are robot
senior tag
válasz
Nyugdíjas #1073 üzenetére
Még a 4-est próbáltam a korábbi i1D2-mel, csak ezt az új DisplayPro-t az 5-össel még egyáltalán nem, a korábbival viszont valamiért nem ment a kalibrálás, csak az ellenőrzés. A kütyü most viszont nincs nálam, szóval nem tudom itthon kipróbálni ezt a párosítást, hanem annál van, akinek a monitorát kéne belőni, hozzá viszont utaznom kéne. Vagyis kicsit összetett a képlet, de valahogy majd úrrá leszünk a káoszon.
-
gtotti
csendes tag
válasz
Nyugdíjas #1065 üzenetére
Nem tudom, de ha van a futó folyamatok között igfxpers.exe, akkor meg kéne próbálni anélkül, és az msconfigban kivenni az automatikusan induló folyamatok közül. Ugyanakkor ezt minden driver frissités után meg kell csinálni. Én még a saját gépemen nem tudtam kipróbálni, csak holnap lesz rá lehetőségem.
-
flash-
veterán
válasz
Nyugdíjas #1053 üzenetére
Én a helyedben -ha csak nem ez a hepped, hogy ezzel szórakázz- ezt profira bíznám, mert te egy olcsó műszerrel úgy sem fogod tudni úgy megcsinálni (eleinte meg főleg), és még pénzben is jobban jössz ki.
Csupán arról van szó,hogy az ember látja üzletekben,webáruházakban az ilyen spyder termékeket,amikről annyit a dobozáról is ki lehet deríteni hogy monitorkalibráló eszközök.De azt nyilván nem tüntetik fel rajta hogy 10 es skálán mennyire használható,mennyire jó minőségű..Ezért kérdeztem itt utána,mert gondoltam hogy itt kapok erre választ és így már tudom hogy nem érdemes venni.Ha azt mondtátok volna hogy király,érdemes venni,stb akkor mentem volna venni.
Amiről nincs infóm azt nem fogom megvenni esztelenül hanem előtte utánakérdezek. -
partymaci
aktív tag
válasz
Nyugdíjas #1041 üzenetére
Köszönöm!
Még arra lennék kíváncsi hogy dispcalGUI-ban ezt a kiértékelő táblázatot honnan lehet előcsalogatni?
Ebből a cikkből van a kép. -
flash-
veterán
-
-
válasz
Nyugdíjas #959 üzenetére
Beltérben használom általában netezésre/filmnézésre, utcán/napfényben csak telefonálok vagy emailt nézek maximum, ahol teljesen mindegy a kalibráltság már nem csak maga funkció, de a napsütés miatt is, ott úgy is az az elsődleges, hogy egyáltalán lássam a kijelzőt. Beltérben van a fő szerepe a kalibráltságnak, ezért is lőném be 120-ra.
*Ropi*: Ez fájt
Egyébként nem azzal van a baj, hogy magától állítja.
-
ez_meg_emaz
őstag
válasz
Nyugdíjas #924 üzenetére
Pont ilyesmi leírást kerestem!
Ha nem találtam volna, amikor megyek hozzátok kalibráltatni úgy is megkérdeztem volna(Sikerül eljuttatnom a cuccot Pestre, így nem lesz gond a kalibrációval. Helyben nem találtam senki erre a feladatra)
Még egy kérdésem viszont lenne kalibrálással kapcsolatban. Most vettem dell 2412m monitort és itt áll az asztalon bontatlan csomagolásban (per pill nincs vga a gépben, várom az újat a nagykertől). Van-e bármi jelentősége annak ha "be van járatva" kalibrálás előtt? Jelent-e bármi hátrányt a kalibrálás szempontjábol (mit tudom én... pontatlanabb lesz mondjuk mintha x órát üzemelt volna már) ha bontatlan csomagolásban viszem el hozzátok és ott bontjuk ki?
-
-
válasz
Nyugdíjas #874 üzenetére
Más monitorokon/TV-ken/egyéb eszközökön abszolút stimmel a fényerő, kizárt, hogy az eszköz mérte volna félre, ráadásul szemre is sötét volt, tehát itt a monitorral van a gáz. Ez garis vagy gariban azt mondják, hogy amíg legalább 1 cd/m2-et ad addig nem szólhat senki semmit?
*Ropi*: Nem tudom már megnézni, mivel nem az enyém a monitor, de ez ennyi, ez kalibrált érték, tökmindegy min mit ad, mivel itt kellene a 120-nak kijönni. (ahogy ki is jön más monitorokon)
-
-
-
AtHoS
nagyúr
válasz
Nyugdíjas #859 üzenetére
dE-hez nem tudok mit hozzáfűzni, nem kalibráltam két különböző szoftverrel ugyanazon kijelzőt eddig. Ötletem mindössze annyi lenne, hogy talán a részletesebb mérésnek köszönhető ez.
icm fájl előkerült nálam is
kalibrálásnál a Create matrix-ot kellett választani, akkor létrehozta az icm fájlt is, sőt egyből kalibrálás után ajánlotta, hogy telepíti a rendszerbe. Ezt elfogadva szépen be is került a megfelelő helyre, ahol alapértelmezetté is tudtam tenni.
Nagy örömömben végig kalibráltam Gamma 2.2, L*, rec709, smpte és srgb módokat is.
Erről majd megpróbálok egy kis összefoglaló képet összedobni holnap görbékkel és kalibrálás utáni riportból kiszedett értékekkel.
Mondjuk sok értelme nem lesz, mivel sRGB módban van a moncsi így profilozás kilőve, de azért talán lehet valakinek jól fog jönni majd később.
A korrekciós mátrix ugyanazon monitor esetében egy colorimeter eredményét egy spectrometer eredményének ismeretében korrigálja. Azaz hozzáigazítja az adott megjelenítőhöz.
Gyakorlati példa:
Nekem van egy U2410-es wide gamutos monitorom, amit az Eye One Display LT-vel nem lehet rendesen kalibrálni, hacsak nincs szoftverből korrigálva a készülék. Ha jól emlékszem több NEC wide gamutos moncsihoz alapfelszereltségnek adtak i1 display 2 colorimetert, de ugye speckó programot mellékelve hozzá, így lehetővé vált a pontos kalibrálás.janos666 tőle vettem a kütyüt rákérdezett milyen monitorom van. Ekkor derült ki, hogy neki is ugyanilyen volt akkor. Mondta, hogy wide gamut lévén nem éppen jó ez a készülék hozzá, hacsak nem használok korrekciós mátrixot. Viszont ezzel szoftverhez leszek kötve, mert a korrekciós mátrix nem lesz jó más kalibráló szoftverhez. Szóval a fentebb linkelt korrekciós mátrixokat tartalmazó oldalon az Ő általa számomra elkészített és feltöltött fájlok találhatóak az U2410-nél.
Ezt a korrekciós mátrixot megadom kalibrálás előtt (ill. egyszer kellett megadni, azóta már megjegyezte és automatikusan ott figyel már a dispcalGUI indításakor) és mehet a móka
Remélem érthetően írtam
Mod:
Validációt a Tools -> Report on calibrated display devices részen tudsz csinálni
Illetve van itt még verify Calibration isA report az egész rövid procedúra, pár sec alatt megvan
-
AtHoS
nagyúr
válasz
Nyugdíjas #857 üzenetére
No utánanéztem a changelognak és találtam egy ilyen sort benne:
"Add more metadata to generated profiles to allow better automatic selection/ranking on systems that support it and standardized a few previously dispcalGUI-only keys (ICC meta Tag for Monitor Profiles / GCM metadata specification)."
Tehát az icc profil most került bele. Na teszem is fel, megnézem hátha tud a régi kalibrálás eredményéből ilyet készíteni
-
AtHoS
nagyúr
válasz
Nyugdíjas #855 üzenetére
Melyik dispcal verziót használod?
Látom most jött ki nemrég egy új belőle 0.8.5.2 verziószámmal. Lehet ebben alkottak valamit?
Hol találtad meg egyébként?Nálam ilyen fájlokat hoz létre:
DELL U2410 2011-11-08 max native min native 2.2 HQ 1xCurve+MTX.cal
DELL U2410 2011-11-08 max native min native 2.2 HQ 1xCurve+MTX.ccmx
DELL U2410 2011-11-08 max native min native 2.2 HQ 1xCurve+MTX.all.cmd
DELL U2410 2011-11-08 max native min native 2.2 HQ 1xCurve+MTX.dispcal.cmd -
AtHoS
nagyúr
válasz
Nyugdíjas #838 üzenetére
Én ezt a progit használom janos666 javaslatára egy Eye One Display LT készülékkel.
Van korrekciós mátrixom U2410-hez hála janos666-nak, szóval tudom rendesen használni a moncsihoz
Korrekciós adatbázis [link] és egyből letölthető ccmx fájlok [link]
Elég széles határok között lehet vele dolgozni és a gyártói szoftverek korlátozásait is szépen el lehet felejteni ennek használatával.
Mivel nagyon amatőr vagyok a témában, így sok minden jót nem tudok elmondani róla.
Amit tapasztaltam a saját készülékemmel, hogy mind az ArgyII CMS mind a dispcalGUI tartalmaz drivert készülékekhez, szóval a gyári drivert lehet ledobni mielőtt nekiállunk használni.Egyetlen problémám volt/van mindössze. Szabványos icc/icm profil fájlt sehogy sem sikerült kicsalnom a programból, tehát winnél nem tudtam alapértelmezett profilt beállítani.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Nyugdíjas #844 üzenetére
Tegnap kalibráltam egy első generációs TN paneles notit. Majdnem sírva fakadtam, amikor kalibráció közben a fényerő növelésével a kijelző alja zöld volt, a teteje meg lila
. Aztán vagy 3 patchen keresztül nem tudta leképezni az árnyalatokat, így minden ugyanolyan kék volt...Majdnem félbe is hagytam, mert értelme nem sok volt foglalkozni vele. Kontraszt: 306...
-
válasz
Nyugdíjas #810 üzenetére
Köszi, tényleg rendes tőled.
Gondolom az lenne az egyszerűbb, hogy csak a kalibrálót viszem és ráküldünk egy validálást az általad már korábban biztosan jól bekalibrált monitorra és ha hibásnak mutatja akkor megvan a hunyó, ha ugyanúgy helyesnek akkor meg WTF van, hogy mi ez a sárgaság.
Egyébként --Disztroj-- i1D2-je van nálam most egy ideig, ez így mond valamit?
-
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- OLED TV topic
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- BestBuy topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Autós topik
- Mass Effect
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- További aktív témák...
- Samsung Odyssey OLED G8! 32"/4k/240hz/0,03ms/10BIT/Freesync-G-sync/HDMI 2.1/Smart Monitor
- LG UltraGear 27GR95QL-B LoL Edition OLED Monitor! 2560x1440 / 240Hz / 0.03 ms / G-Sync!
- FÓLIÁS! LG UltraFine 32UN88A-W Ergo IPS Monitor! 3840x2160
- Hibás LG 27GR95QE-B Oled Monitor
- 2 év garancia 32" Samsung Odyssey G6 G65B QHD 2K 240Hz VA QLED Smart Gaming Monitor - LS32BG650EUXE
- Bomba ár! HP EliteBook 2570P - i5-3GEN I 4GB I 320GB I DVD I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- Csere-Beszámítás! Lenovo Legion 5 White ! R5 5600H / RTX 3050Ti / 16GB / 500GB SSD
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest