- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Telekom mobilszolgáltatások
- Google Pixel topik
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Google Pixel 7a - venni vagy nem venni?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Magisk
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stitch
őstag
A ColorChecker szériáról mit kell tudni? Ezek mennyire "elmászós" fajták?
-
Stitch
őstag
Sziasztok,
Ha aktív a DispCAL Profile Loader, akkor egy olyan szoftvert, ami amúgy is használ színkezelést (pl. Picasa3), hozzá kell adnom a Profile Loader-ben, mint kivételt?
Köszi előre is.
-
Stitch
őstag
Nem értem.
Azért nem értem, mert a Picasaban a "Nézet/Színkezelés használata" bepipálásával változnak a megjelenített fotó színei és árnyalatai akkor is, ha a DisplayCAL Profile Loader-ben hozzáadom Exceptions közé a Picasa.exe-t (indításkor a Profile Loader azt mondja, Calibration loading disabled) és akkor is, ha aktív a Profile Loader.
A DxO OpticsPro is egy legördülőt kínál a beállításra - Preferences/Display/ICC profile used for display:
1. Current profile of the display device
2. Generic Profile (sRGB) - for display device with no specific calibration
3. Adobe Profile (Adobe RGB) - for display device specifically calibrated for this profile -
Stitch
őstag
Sziasztok, DisplayCAL Profile Loader használata mellett a képfeldolgozó szoftverekben (Picasa, DxO OpticsPro) is szükség van a színkezelés használatára? Vagy ez a Profile Loader minden képernyőn lévő dologra "ráhúzza" a korrekciókat? Bocs a hülye kérdésért...
-
Stitch
őstag
Egy butyuta kérdés, de egy kicsit megkavarodtam; ha a kalibrációs fájl meg lett adva a Win7 Színkezelés ablakban, mint rendszer-alapértelmezett profil, akkor pl. a Picasa-ban vagy a Mozillában már nem kell engedélyezni a színkezelést, igaz? Ha a szóban forgó programokban is engedélyezve lenne a profil, akkor úgymond kétszer alkalmazná a rendszer a profilt és elmászna a kalibráció?
-
Stitch
őstag
Nem gyári szoftvert használnék, hanem ArgyllCMS+dispcalGUI-t.
Viszont Nyugdíjas fórumtárs linkelt oldalai és rávezető válaszai után sem tiszta néhány dolog. Lehet bennem van a hiba.
Mondjuk az utóbbi időben nem volt időm "mélyebbre ásni".
A profil típusok közötti különbségekről tudtok valami használható linket, olvasnivalónak?
(XYZ LUT + matrix, Single curve + matrix, Single gamma + matrix, stb.)Wide Gamut monitornál nagyobb testchart is célszerű vagy a kevesebb, fő színmérési pontok alapján a finomabb árnyalatok is helyesen jelennek meg? (egy újabb pongyola megfogalmazás..)
Egyébként milyen "Testchart file"-t ajánlotok ArgyllCMS+dispcalGUI-ban? Egész napos kalibrációt azért kerülném..
-
Stitch
őstag
Colormunki display-jel van értelme "nekimenni" egy Adobe RGB-s monitornak?
-
Stitch
őstag
Erről a Dell P szériáról mit kell tudni? A hasonló árban lévő S szériás modellektől miben különbözik a fényes bevonatot és a kis eltérést leszámítva a fényerőben és a válaszidőben? Árban nagyon hasonlóak, viszont az IPS az AH-IPS-sel szemben milyen hátrányban szenved?
AH-IPS-ről ennyit találtam: "Improved colour accuracy, increased resolution and PPI, and greater light transmission for lower power consumption."
Egyébként 27 collhoz nem kevés a fHD, mik a tapasztalataitok? Monitort max. 1 méterről nézi az ember..
-
Stitch
őstag
válasz
Nyugdíjas #1339 üzenetére
A feketéket nem tudom leszorítani.
Brightness már 0-án, ha az RGB csatornákat visszaveszem (mondjuk 90/90/90-ről kezdem a kalibrálást) az járható út vagy totál hülyeség és felejtsem el? Vagy ennyit tud a 2209WA.
-
Stitch
őstag
Egyébként aki ezzel, mármint monitorkalibrálással foglalkozik, honnan tudja meddig bízhat meg a műszerében? Van valami etalon a műszerek kalibrálásához?
-
Stitch
őstag
válasz
Nyugdíjas #1341 üzenetére
Kösz a linket, hasznos!
Azt vettem észre, hogy a Dell 2209WA nagyon lassan melegszik be. A melegedési idő (első 1 óra) alatt meg közel nem produkálja azt a pontosságot, mint rendes üzemi hőmérsékleten.
Az újabb, LED háttérvilágítású Dell monitoroknak is ennyi idő kell?
-
-
Stitch
őstag
Lehetőségem adódott hozzájutni egy Colormunki Display kalibrálóhoz.
Viszont van pár butyuta kérdésem.
Ha van egy ilyen kalibráló segítségével készített icm fájl, ami hozzá van rendelve a monitorhoz, akkor egy sRGB-ben készített digitális fénykép ezen az icm fájlon "keresztül", a monitor hibáit korrigálva jelenik meg?
Gondolom a kalibrálás során a kívánt fényerőt több fényesség/kontraszt variációval el lehet érni. Ezeknél az értékeknél mi alapján érdemes elindulni?
ArgyllCMS+dispcalGUI: ilyen kalibrálás előtti reportot, hogy lehet kivarázsolni a programból? Nekem hiányolta a kalibrációs fájlokat.
Előre is köszönöm.
-
Stitch
őstag
válasz
Nyugdíjas #1268 üzenetére
Köszönöm a választ, értem az üzenetet.
Nem mondom, hogy nem érdekel és nem ásnám bele magam, sőt.
Szoftver téren viszont a gyári programmal csak ez yes-next-next módszer érhető el, nem?Olvastam, egy oldalon (khmm
), hogy ArgyllCMS+dispcalGUI párost használnak, ez a két nyílt forrású program együtt kell vagy külön is használhatóak?
Szerk.: közben gondolkoztam egy így kicsit kora reggel és leesett, hogy a GUI miért is GUI.
-
Stitch
őstag
válasz
Nyugdíjas #1266 üzenetére
Ha csak sebességben, akkor a sima Display nekem bőven elég.
Régi alatt mit kell érteni?
Igazándiból azzal kapcsolatban szeretnék dűlőre jutni, hogy érdemes-e megvennem egy ilyen, viszonylag drága cuccot olyan céllal, hogy mondjuk negyed-fél évente (nem tudom milyen gyakran van értelme) kalibráljam vele a monitoromat (Dell 2209WA). Egyébként fényképek miatt szeretném, hogy kalibrált legyen. Ilyen használat mellett és normál tárolási körülmények között mennyi ideig számíthatok olyan eredményekre, amiket kalibráltnak lehet nevezni?
-
Stitch
őstag
A Colormunki Display és az i1 Display Pro miben különböznek?
Egy ilyen műszer állásában is amortizálódik vagy csak a mérések során?
-
Stitch
őstag
ColorMunki Smile-al volt már valakinek dolga?
Hasonló árú Datacolor Spyder4-nél jobb cucc?
Otthoni felhasználásra lenne.
-
Stitch
őstag
Ja, közben leesett, hogy a sima VA az már nagyon régi technológia. A Prad-os cikk első bekezdésébe néztem csak bele és meggondolatlanul írtam.
Kalibrálás előtti és utáni report ábrát tud az i1D2 és/vagy a Spyder3-4 Express? Ilyenre gondolok.
-
Stitch
őstag
Itt még van raktáron. Ez az i1D3 változat nálam nem játszik, ennyit nem szeretnék rááldozni.
És az említett monitorokhoz érdemes egyáltalán a sokkal jobb eszközt venni?
-
Stitch
őstag
Sziasztok!
Van egy Belinea 101920 és egy Dell 2209WA monitorom amiket mostantól kalibráltan szeretnék járatni.
(a Dell vásárláskor, vagyis két éve kalibrálva lett, de ugye semmi sem tart örökké..)
Fotószerkesztés a legfontosabb munkafolyamat a monitorokon, melyik kalibráló eszközt javasoljátok? Spyder4 Express vagy Eye One Display 2?
Nekem a Spyder4 szimpatikusabb, főleg az ára miatt, mert már a 40 ezret is sokallom egy kicsit, de ha sokkal jobb az Eye One, akkor esetleg..
-
Stitch
őstag
Ma melyik a legolcsóbb kalibráló eszköz a piacon ami megfelelő teljesítményt nyújt?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- ZIDOO médialejátszók
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Béta iOS-t használók topikja
- LCD, plazma és projektoros TV-k hibái
- OLED monitor topik
- Silicon Power XS75: Játékosoknak, DRAM nélkül
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- FÓLIÁS! LG UltraFine 32UN88A-W Ergo IPS Monitor! 3840x2160
- LG UltraGear 27GR95QL-B LoL Edition OLED Monitor! 2560x1440 / 240Hz / 0.03 ms / G-Sync!
- Samsung 32" M8 4k Smart Monitor!32"/4k/VA/Smart Remote/DEX /Airplay/Type-C/Slimfit Kamera/Beszámítás
- Dell Alienware AW2521H
- HP Z24i G2 Monitor 24"/FHD/IPS/1920 1200/USB Type-C
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest