- Fotók, videók mobillal
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Magisk
- Yettel topik
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Az átlagnál kisebbek ugyan, de bírják a strapát
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
Új hozzászólás Aktív témák
-
yodamastah
őstag
Fére ne érts, nem kötözködni akarok
Csak segíteni próbálok, mert én is sokat szívtam ezzel a koloriméterrel (3 darabon mentem át, mire meguntam). Mindegy ha nagyon eldriftelt akkor már szemmel láthatóan is rossz fehér pontot fog beállítani. Szóval ha ránézésre úgy ahogy jól néz ki az eredmény akkor max "4-500k" drift van.
CMYK-hoz meg ha nincs lehetőség külső szakembert bevonni, akkor menjen az sRGB gamut és mondjuk egy D55 fehér pont (bár ez héttérfény függő dolog is hogy mi a jó). Ehhez persze az is kell hogy a monitor közel sRGB legyen, mert ugye a vga lutos profilozással nem lehet gamuton módosítani.
-
yodamastah
őstag
Kezdd azzal hogy hozzáméred egy új koloriméterhez vagy spektróhoz hogy mennyit driftelt el. D2-nél esélyes hogy mellé mér kicsit (vagy nagyon).
CMYK hoz kalibrálni a monitort meg eleve necces móka. A CMYK szükebb gamut még az sRGBnél is, de vannak olyan részei amik kilógnak srgb-ből, és csak pl aRGB-vel lehet lefedni. Viszont telibe aRGB-ben meg nem jól dolgozni mert az meg sokkal szélesebb gamut (a 100% RGB pontok közelében sokkal színesebb). Valahogy emulálni kell CMYK-t a megfelelő gamutot használva a megfelelő programokban (photoshop, indesign). Ha tényleg pro felhasználás megy, és kell a színhelyes monitor, akkor lehet nem árt nyomdai kalibrálásra szakosodott szakembert meg keresni.
-
yodamastah
őstag
válasz
gyeniko #1452 üzenetére
Az 1. kiadással volt dolgom. Nem rossz, de sajnos 255ig engedi fel BD forrásból a végpontot ami szerintem elég nagy hiba. (BD = 16-235) Van is erről a problémáról egy óriás topic avsforumon
2nd editiont nem láttam még, az lehet jó.
Mindenesetre nem tudok ennél jobbat szemre állítgatáshoz
-
yodamastah
őstag
válasz
Nyugdíjas #1445 üzenetére
Nekem 5000-5300k között vált be. Bár csináltam hidegebb profilt is melóba, mert ott nagy ablakok vannak, és nappal borult ég mellett meleg az 5000k. Viszont 2700k lámpáink vannak (itthon is) és ehhez este inkább az 5000k környéke ami passzol. A D65 nagyon hideg lenne. A házimozi persze D65re van kalibrálva, de ott az jó is, mivel más fényforrás nincsen ha filmet nézek.
-
yodamastah
őstag
Nem hinném hogy 100 euróért kapsz kalibrálást. Ha találsz ISF kalibrátort, akkor inkább 300 körül menne ki szerintem. Bár lehet hogy vannak olcsó és jó emberek arrafele.
TV és projektor esetében a kalibrálás teljesen eltér a számítógépeknél alkalmazott kalibrálástól. Szg. esetében a monitoron keresel egy jó alapbeállítást, és egy programmal lefuttatsz egy gyors kb pár perces automatizálst 1D korrekciós táblás kalibrációt. Ez gyors és egyszerű, de gamut kalibráció igy nem eszközölhető.
Házimozi (TV, projektor) esetében a teljes videolánc átvizsgálásra kerül (jó esetben), ha a megjelenítő engedi, gamut kalibrációt is illik csinálni. Ez többnyire teljesen manuális állítgatást jelent, rengeteg méréssel. (nem automazizált) Sokkal tovább tart, és sok tapasztalat kell hozzá.
Jó műszert 50 euróért nem fogsz találni, max mázlival használtat. Használt kolorimétert én csak úgy vennék ha a vásárlás pillanatában meg tudnék győződni arról hogy nem mászott el (minimum egy spektrofotométerhez hozzá kellene mérni).
-
yodamastah
őstag
Hát igen a széles gamutos megjelenítő jó móka, kérdés mit jelenítesz meg rajta ami arra a gamutra készült. Főleg hogy ahány féle monitor, annyi féle a natív gamut. Gamut kalibráció pedig monitorokon nagyon nagyon ritka...
MIndeközben szinte minden tartalom amit jelenleg fogyasztunk sRGB gamutra készül. Pl: HDTV / Bluray, Web, videojátékok stb... szóval szinte mindent sRGB gamutra kalibrált megjelenítőn kéne nézni.
Talán lesz változás video szabványban a REC2020 (UHD) szabvány bevezetésével, de az meg olyan széles gamut, hogy sok megjelenítő nem is fogja tudni
Lesz káosz ha bevezetik
-
yodamastah
őstag
válasz
viserion #1328 üzenetére
Van megoldás. sRGB-ben csinlálod meg a végterméket. Szükebb lesz a gamut mint adobe RGB-vel, de sokmindent nem tudsz csinálni, jelenleg a web tartalom standard az sRGB gamut.
Ezt csak úgy lehetne rendberakni ha teljes color managelt oprendszer és böngészők lennének. Az oprendszer tudja hogy milyen gamutban van a monitor. És a böngészüben megjelenő tartalom elemenként közli a böngészővel hogy milyen gamutra készült. És akkor minden úgy jelenne meg ahogy kell.
-
yodamastah
őstag
Sikerült rátennem a kezem egy Jeti Specbos 1211-re. Végigmértem egy rakás ábrával az i1Pro-t mennyire pontos a JETI-hez képest, és azt kell mondjam kiválóan teljesített. Kb. 4 éves korára a rengeteg használat mellett sem veszített a pontosságából az i1Pro. Mondjuk nem is vártam mást, de megnyugtatásnak jól jött a lehetőség a visszaellenőrzésre.
Közben egy Xrite Hubble-t is kipróbáltunk ami egy már kifutott de jó drága koloriméter. Ez kb 1 éve volt gyári kalibráción, de már most a kelleténél jobban el volt driftelve. Próbáltuk offsetelni a jetihez, az xy pontossága jó lett, de a fényesség mérés az offsetelés után is kicsit pontatlan maradt.
Az i1 D2-met vagy 2 éve nem használtam, van vagy 5 éves valamelyik nap megnézem mostanra mennyit drfitelt
-
yodamastah
őstag
I1pro esetében kutattam én is információ után ezzel kapcsolatban. Általában akik visszaküldték ellenőrzésre, nem kellett utána állítani, specifikáción belüli volt a pontosság évek múlva is. Mindenesetre néha nem árt utána ellenőrizni egy referencia műszerrel hogy biztos legyél benne hogy minden rendben van.
-
yodamastah
őstag
válasz
yodamastah #1230 üzenetére
Azért korrekt hogy 1 mondaton belül 3 szót is fére tudok gépelni
Bocs kicsit sietve gépeltem
-
yodamastah
őstag
válasz
M@trixfan #1231 üzenetére
Spektrókat is vissza kell küldeni a gyártóhoz időnként. I1pro-t legalábbis igen. Én is most tervezem a visszaküldést, de előbb hozzámérem egy zsír új 8k eurós spektroradiométerhez, és ha nincs problémás eltérés akkor nem küldöm vissza. 100k lenne a visszaküldés, és csak azért nem fogok 100k fizetni, hogy kapjak egy papírt hogy minden rendben
-
yodamastah
őstag
válasz
M@trixfan #1181 üzenetére
Nem egyertelmuen hogy melyik a jo, a 2.2 vagy 2.4es gamma. A megjelenito kontrasztjatol es a kornyezeti feny mennyisegtol fugg. Projektoroknal neha nehez ezt tokeletesen eltalalni, mivel az atlagos szobakban kornyezetrol visszaverodo feny is elegge beleszol a kepbe. En 2.2-t veszem kiindulasi alapnak, es ez eleg jol szokott is mukodni. Egyebkent kb 2.2-2.4 kozott erdemes probalkozni.
-
yodamastah
őstag
válasz
Szatesz. #1092 üzenetére
Amennyiben sRGB-t szeretnel, es nincs a monitornak normalis sRGB modja, akkor elegge eselytelen a dolog.
A problema ugye ott van, hogy a tartalom amit meg akarsz rajta jeleniteni az java reszt sRGB-ben keszul. Pelda HDTV, Bluray, HD-DVD mind sRGB (BT.709) gamutra keszulnek . A DVD-k is az sRGB-hez nagyon kozeli gamutot hasznalnak. Ezen kivul a web standard is sRGB. Azaz a kalibralast azzal kellene kezdeni, hogy a szinkevero rendszer alapjait (RGB) berakod oda ahova az sRGB szabvany leirja. Ezt keves monitoron lehet csatornankent allitani, azaz vagy van normalis sRGB modja a monitornak, vagy soha nem lesznek normalis sRGB szineid....
Persze azert erdemes az elerheto kalibralast igy is megcsinalni, mert legalabb a feher pontot, a szuke skalat es a gammat helyre tudod tenni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Autós topik
- Fotók, videók mobillal
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Jelszókezelők
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Magisk
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte G5 KC Gamer notebook - i5 10500H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN10
- Intel Core i7-8700, i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- Honor 400 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest