Új hozzászólás Aktív témák
-
win7
csendes tag
most már egyre inkább olyan laptokok vannak, amelyek olcsók és jól működnek. már nekem is macem van, az asusom pedig meghalt, pedig amíg normálisan működött nem volt vele gond, csak az a baj, hogy az kb egy év se volt. és 220 ezer volt. a macemet meg 190ért vettem. szal csak meg kell nézni, hogy mit veszel. drágán is ugyanúgy vehetsz szart.
-
Nyugdíjas
nagyúr
Én is használom mindkettőt, szinte egyforma időben,de azért sokkal jobban szeretem a Macet. nekem kézreáll, valahogy jobban a kezem alá dolgozik,de abszolút egyértelmű számomra, hogy ugyanezt abszolút szinten nem lehet elmondani. Nekem ez jön be, van akinek meg a windows, nincs is ezzel baj. De ezt elmondtam már sokszor.
-
HThomas
őstag
válasz
Nyugdíjas #139 üzenetére
Egyébként vicces, a designer kollegák Mac-et használnak, néha megy is a viccelődés, hogy "hehe, a vacak Windows", pl amikor az egyik Vistás gép elég ramaty állapot került valamiért (valami boot hiba, meg az IE 8 is brutál lassú azon a gépen). De ezt leszámítva szépen megfér egymás mellett a két rendszer egy irodán belül...
-
Nyugdíjas
nagyúr
Nem, ez nekem elég. Egyébként ezt én sem hiszem, hogy instabillá válna egy windows attól, hogy sokmindent futtatsz egyszerre, nem erre céloztam. Csak azt tudom, hogy 2GB RAM, és egy kisebb, esetleg mobil Core2 esetén egy Netbeans mellett nem sok minden fog gördülékenyen futni. Macen sem. Tudom... Használom mindkét rendszeren. Szóval egyáltalán nem win vs. mac-re gondoltam, hanem kib..zott gépzabáló NetBeans vs. kisebb konfigra
Szóval félreértés ne essék, én nem az vagyok aki megkérdőjelezi egy windows stabilitását, nekem soha semmi bajom nem volt se XP-vel,se Win7-el (Vista kimaradt az életemből). Csak azt mondom azért azt kicsit nehezemre esik elhinni, hogy egy NetBeans mellett (persze ha rendesen hálózatban ugyanarra a projectre dolgoztok benne egy páran, esetleg több project is fut) túl sokminden elkocog normálisan egy alapabb gépen (mondjuk 2GHz körüli Core2, és 2GB RAM).
-
HThomas
őstag
"nagy részük egyszerre futott"
Mármint egyszerre volt aktív, pl az egyik monitoron a DW és egy böngésző, a másikon a Photoshop... a stúdió vagy a netbeans mellett az adobe cuccok meg szépen mentek minimalizálva a tálcára.
Csak gondoltam pontosítok mielőtt ebbe is belekukacoskodtok -
HThomas
őstag
válasz
Nyugdíjas #135 üzenetére
A nagy részük egyszerre futott, nyilván a többit addig kiswappelte... a gépben egy átlagos kétmagos proci van 2 gb RAM-mal... de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ez így semmit nem jelent, hogy mennyi minden "fut" egyszerre, ettől még stabil marad egy Windows is, maximum taskváltásoknál izzad kicsit... egy másik kollega írta, hogy megnyitott valami harmic ablakot mac-en... és?
A netbeans meg tényleg durva, az ismerősöm sokéves sony laptopján taljesen használhatatlan volt, viszont egy mai gép azért szépen elboldogul vele... az adobe webes cuccok egyébként szépen mentek eggyütt, a stúdió meg a netbeans az akaszott picit ahogy írtam is...
Ha még mindig érdekel a konfig hétfőn megnézhetem pontosan...
-
HThomas
őstag
válasz
Cyberbeni #129 üzenetére
Az a hsz tényleg elég vicces volt...
Nekem a munkahelyi gépen a Powerpointot és a Skype-ot leszámítva hasonlóak futnak rendszeresen, beleértve 4-5 Firefox ablakot bennük átlagosan darabonként 3-6 füllel. Ezenkívül egy rakás szerkesztő program és IDE (pl Dreamweaver, Photoshop, Fireworks, esetleg Illustrator vagy Netbeans, igény szerint). Múltkor jöttek egy kéréssel, hogy az egyik belsős programban ki kéne javítani gyorsan valamit, na ekkor erre az egészre jött egy Visual Studio (nyilván nem kezdek el mindent bezárogatni). Ok, annak az indításakor kicsit megdöccent a gép.
Mindez egy többé-kevésbé rendszeresen frissített, több mint három éve telepített Windows XP-n, ami jelenleg kb 30 napos uptime után betonstabilan fut.
És most akkor essek hanyatt? Ez azért minimum elvárható lenne bármilyen rendszertől, főleg ha egy jobb gépen fut elég memóriával...
-
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
Laurent73 #132 üzenetére
Látom sikerült felfognod a lényeget. Én arról beszélek, hogy hülyeséget hordasz össze,de halommal, és égeted a Mac felhasználókat azzal, hogy kamu hülyeségeket fröcsögsz a windowsról, közben süt rólad hogy fingalmad nincs az egészről.
Részemről ennyi, ne is válaszolj szerintem, az lesz a legegyszerűb. -
Laurent73
csendes tag
válasz
Nyugdíjas #130 üzenetére
Miért égetlek Téged pl? Azért, mert elmentem egy mac tanfolyamra? Szerinted az iStyle miért szervez ilyet ingyen? Hm? Bocsáss meg, de nem ismerjük egymást. Lehet ettől függetlenül hülyének nézni. Nem azért mentem tanfolyamra, mert nem tudtam, hogy hol kell bekapcsolni a gépet, hanem mert a valódi előnyeiről akartam meggyőződni, ha már 320e-t kiadok érte... Vagy te mindig minden döntésed 2 másodperc alatt hozod meg? Legyen! Én nem ilyen vagyok és kész.
-
Laurent73
csendes tag
"Barátom"! A te magasabb szférákban nyugvó intelligenciádhoz már nem tudok mit hozzá tenni. Te csak sértegetni és alázni tudsz másokat! Semmi értelmeset nem szólsz hozzá, csak fikázol mindenkit. Szerintem írdd te az egész Blogot és írts innen ki mindenkit, aki megpróbál hozzászólni. Menj el az Adrássy úti iStyle-ba egy ingyenes Mac tanfolyamra és hallgass pár órát csendben. Majd vagy rá jössz, vagy nem! Veled tényleg nem érdemes foglalkozni! Ott látod szakemberrel vitatkozhatsz arról, hogy miért jobb sokkal de sokkal a Winfos...
-
Cyberbeni
addikt
válasz
Laurent73 #88 üzenetére
ezek a progik nem igazán terhelik le a procit, a memóriát is csak a google earth, meg esetleg a safari, ha meg van nyitva 10-15 oldal legalább.
egyébként meg se a winhez se a machez nem kell elvégezni semmilyen tanfolyamot/megszerezni semmilyen papírt. aki nem néz utána/végez el tanfolyamot, az könnyen szétbassza bármelyik rendszert. aki egy kicsit is utánanéz/tanfolyamot végez/van normális rendszergazda, aki karbantartja a rendszert, ott nincs semmi probléma. -
sanp
tag
válasz
zsolidodd #124 üzenetére
1. Belépsz a képeket tartalmazó könyvtárba
2. Cmd+A (mindet kijelöl)
3. Ütsz egy Space-t (QuickLook feature)
4. itt aztán kánaán van: kurzorbillyentyűkkel navigálsz, slideshowt indíthatsz, lehet full screenbe rakni, lehet közvetlen iPhoto importálni, átnézheted az összes képet indexkép formájábanMegnyithatod Previewban is, de felesleges: Cmd+A majd dupla click
-
zsolidodd
senior tag
Lenne egy osx-szel kapcsolatos kérdésem:
Ha csatlakoztatok egy külső adattárolót, akkor a rajta található képeket hogyan tudom úgy megnyitni, hogy windows képnézegetőhöz hasonlóan nézhessem őket? Mert ugye a preview megnyitja, de a next gomb inaktív....
-
passatgt
aktív tag
válasz
WonderCSabo #122 üzenetére
most tényleg a hivatalos statisztikával kell vitatkozni?
ott van feketén-fehéren, hogy lefagy
-
passatgt
aktív tag
válasz
WonderCSabo #119 üzenetére
-
doc
nagyúr
válasz
WonderCSabo #119 üzenetére
marmint OSX alatti masik bongeszokre gondolsz?
a flash amugy valoban szar, vegre valami amiben mindenki egyetert
-
djozsi
senior tag
válasz
Nyugdíjas #117 üzenetére
Azért szerintem sokan túldrámázzák ezt a flash problémát.
Fel kell tenni click4flasht, vagy mi a neve, innentől kezdve a flashtartalmak helyén megjelenik egy nagy FLASH felirat és ha rákattintasz betölti.
De aki nem akar ilyennel vesződni annak nem kell, az a néhány flash banner semmit nem árt.
Személy szerint az egész flash dráma nálam annyi, hogy ha flashes videót teszek teljes képernyőre akkor megakad 2 másodpercre, itt a vége, fuss el véle. -
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
WonderCSabo #115 üzenetére
Ez a Flash dolog igazán nem az Apple hibája, az Adobe szarik évek óta arra, hogy Macre jó FlashPlayert irjon. Kicsit meg is értem amugy, hogy teliszaladt a dologgal Steve f..za
-
djozsi
senior tag
Nekem se jön be semmi azon a linken, pedig érdekelt volna.
Amúgy én se érzek ezen a téren különbséget. Winen is elindíthatok egy rakás programot, nem lesz baja.
Az azért szembetűnő, hogy a macem specifikáció szintjén jóval gyengébb, mégis alapvetően gyorsabban indulnak el rajta a RENDSZER dolgai.
Winen például egy computer management első indítása kábé 4-5 másodperc.
Macen a leglassabban elérhető beállítás a preferences/mobileme tapasztalatom szerint. Friss indítás után a preferences 1 sec alatt felugrik, a mobileme további 2 másodperc.Viszont például a word/excel/powerpoint 2007 SOKKAL, összehasonlíthatatlanul gyorsabban indul el win7en, mint a pages/numbers/keynote 09 snow leopardon. De ez amúgy szerintem a legtöbb telepített programra igaz, érezhetően lassabban indulnak el snow leon.
A következő lépcső, a program működése viszont már megint osx javára dönt. Lassabban indítja el, de ennek megvan az eredménye. A tényleg nem túl erős macbookomon imovie valós időben tekerhető, módosítható, variálható, alig-alig akadozik. A win movie maker ehhez képest - ezen nincs mit szépíteni - szar.
Az idvd dvd minőségű, valós idejű sample renderelése az egyetlen dolog, ami stabilan megröcögteti a gépet, de ha elkezd homokórázni a program, csak nyomok egy exposét, ami tökéletesen megy, rányomok a safarira és netezgetek addig, amíg az idvd dolgozik.
Ahogy fentebb írtam, a win7 már nagyon sokat haladt e felé, de még van hová fejlődni, sokkal gyakoribb a globális megakadás. -
WonderCSabo
félisten
Egyébként a tápod a Windows miatt szállt el. Úgy kell Neked.
A Win nem tom mitől nem gördülékeny, a screenshotos dolog van Win7-ben, igen, Winen is egyszerre lehet sok programot futtatni. Lehet, hogy a Safari a Flashtől száll el, de vmiért a többi böngi attól sem...
-
<NewL>
addikt
ahh lassan professional szinten fogom kezelni a windowst, hala a Mac-es blognak
-
doc
nagyúr
nem 'kell' OSX-en sem (en a listadon felsoroltak kozul egyiket sem csinaltam, kb. 2-3 kerdesem volt forumokban, ennyi, illetve 1-2 guglis kereses, foleg programfejlesztessel kapcsolatos sajatsagokrol)
viszont abban tokeletesen egyetertek, hogy az elofordulo, meg forumokora bedobott problemak 90%-a eltunne ha a user megtanulna normalisan hasznalni az OS-t (teljesen fuggetlenul attol, hogy eppen melyik OS-rol van szo)
-
gerilee
aktív tag
Mennyi tévhittől és felesleges vitától meg lehetne szabadulni ha néhányan fele annyi energiát fektetnének a Win megismerésére, mint amennyit egy Osx-re (tanfolyamok, könyvek, prezentációk, netes turkálás, stb...) kell, hogy "Just works" legyen...
-
passatgt
aktív tag
amúgy csak úgy menőzés képpen, elindítottam 30 programot(+pár finder ablak), köztük safariban hd videó vimeon, imovie, idvd, iphoto, googleearth ilyesmik, és hibátlanul tudtam váltogatni a programok között, exposé nem akadt be sehol, tök simán műödött minden, egészen addig, amíg elindítottam a quicktimeban a videó felvevőt, hogy megmutassam, ott már eléggé belassult
tudom, nem real-world teszt, mert ilyet épeszű ember nem csináll, de azért tök jó -
moonman
titán
Bog most ismerkedik a rendszerrel, érdekli és kíváncsi volt rá. csak azt nem értem, hogy Windowson miért nem. az elég gyenge magyarázat, hogy "sosem kellett, nem kerestem", mert ezek szerint kellett és most is megtalálta.
ha egyszer rákattintottál, akkor felkúszik a start menübe és onnantól nyilván tudod, hogy van olyan, tehát ha sokat használod (és teszemazt nem tudod, hogy mindenhez lehet hotkey-t társítani), akkor kihúzod a tálcára és örülsz.
-
doc
nagyúr
aha és a user honnan a bánatos picsából tudná, hogy mi a hotkey, ha nem néz utána
kerdezd meg Bog-tolennyi erővel már bele lehet kattintani a start menübe és ugyanott vagy.
aha, tehat ha EGYSZER belekattintottam valamikor a start menube, onnantol windowson is mukodni fog a hotkey + 1 click megoldas? -
bLaCkDoGoNe
veterán
Pedig bizony triviális. Kell hozzá egy kis problémamegoldó készség és egy kis adag informatikai tudás (tizeniksz évnyi Windows tapasztalat elég), de switch után szinte rögtön lehet használni mindenre a gépet. (Tapasztalatból beszélek, egy Hackintosh-t használok munkára ill. a mindennapokban nagyjából négy hónapja, előtte majd' 20 évig DOS/Win környezetben szocializálódtam.)
-
moonman
titán
"vs hotkey + kijelol (hotkey + 1 click)"
aha és a user honnan a bánatos picsából tudná, hogy mi a hotkey, ha nem néz utána? ennyi erővel már bele lehet kattintani a start menübe és ugyanott vagy. szerinted a userek hány százaléka születik úgy, hogy fejből vágja az összes OS X billentyűparancsot?
-
doc
nagyúr
start-kellekek-snipping tool - kijelol - mentes - desktop kivalasztasa - bezaras (7 click, a snipping tool hotkey beallitasa utan hotkey + 3 click ha a desktop mar ki van valasztva)
vs
hotkey + kijelol (hotkey + 1 click)
ha nem vagy hajlando a ketto kozti kulonbseget felfogni, akkor tenyleg menthetetlen vagy, sajnalom
fogd mar fel, hogy nem fogja mindenki ajnarozni a szamara bonyolultabb megoldast csak azert mert szines zaszlocska van rajta!!erdekes modon mikor egyszerubb (par klikkel kevesebb) egy feladatot windows alatt megoldani, akkor hatalmas elannal vered a melled, hogy marpedig ez milyen jo, bezzeg mashol ez nem ilyen egyszeru
amikor forditott a helyzet, akkor meg hulye az akinek a kenyelmesebb megoldas jobban tetszik, ugye -
s_zozoka
csendes tag
-
doc
nagyúr
ne jatszd a hulyet
hatalmas kulonbseg van az 'itt van, probald ki, mukodik' es az 'itt van, be lehet ugy allitani, hogy ugy mukodjon' kozott...
engem nem zavar ha konfigolgatni kell (sot, szinte minden programnal vegig szoktam turni a beallitopanelt, legalabb tudom hogy miket tud), de a legtobb 'egyszeri felhasznalot' nagyon is -
Cathfaern
nagyúr
Fájlokkal én azért szórakozok, mert az esetek 99%-ban ha én képernyőmentést csinálok, azt utána feltöltöm valahova, vagy átküldöm valakinek.
És igen, igazad van, windows alatt is lehet pontosan olyan egyszerű, mint OSX alatt... de: alapból nem olyan, átlaguser ha odaül, nem fog eszébe jutni, hogy a desktopra mentse, nem fog eszébe jutni, hogy akár csak beilleszthetné valahova mentés nélkül, stb. Szóval én nem vitatom, hogy Windows alatt mindennél meg lehet oldani, hogy olyan legyen, mint OSX alatt, csak az a gond, hogy Win esetén ezek többségét megoldani kell, OSX meg tálcán kínálja fel. Átlagfelhasználónak eszébe se fog jutni, hogy keresse ezeket, de adott esetben a "poweruserek" is örömmel veszik, ha a kezük alá rakják a dolgokat."egy HD2 pl. ugyanolyan gyorsan tölt be bizonyos programokat meg fordítja el a képernyőt, csak iPhone-on "várni" kell a grafikus átmenetekre, míg WM addig eléd dobja a pörgettyűt és utána minden animáció nélkül bevágódik az ablak."
Igen, pontosan erről beszélek. Ahogy írtam is, objektív szempontból nincs különbség, de szubjektív szempontból az emberek 90%-a jobbnak érzi az animációt. Te a 10%-ban vagy.
Laurent73:
Win98 (esetleg XP) óta láttál Windowst? Mert amit leírsz, az arra igaz, Vista óta egyáltalán nem így van. Mondjuk adatvesztésem sose volt, hardverhiba nélküli kékhalálom se... Win95 óta használok Windowst.
Szerk: lassan írok, látom használtál Vista-t is. Akkor tényleg nem értem miért írod ezeket. -
Beantech
aktív tag
válasz
Laurent73 #52 üzenetére
Most mértem le mennyi idő alatt áll fel a win7 -es rendszerem (nem egy atom gép, de nem is szar azért) 8mp alatt használat kész volt a rendszer. Imádom azt amikor szidják a win7-et, hogy milyen lassú kiváncsi vagyok hány éves rendszerre volt feltolva a win7 egy 15-20 éves hardveren el is hiszem, hogy nem a leggyorsabb.
Suliba 24" Imac-eket használunk photoshopra, hangtechnikára, és én egy nap legalább kétszer simán megtudom fagyasztani ha akarom. Nekem nem jön be a osx, persze én nagyrészt photoshopozok rajta, de az valami tragédia rajta, itthoni win7-em a cs4 (suliba is az van) ezerszer jobb sztem. -
Laurent73
csendes tag
Bocsáss meg, de mielőtt ítélkezel, inkább kérdezz! Vista Professionel-t használtam a sok XP és NT után! Nem vagyok egy nagy számítógép szakértő. Inkább amolyan átlag felhasználó. De bocsáss meg, nem láttad, hogy hányszor nem tudott a Windows-om elindulni. És ha már lealázol azzal, hogy biztos olcsó gépem volt és azért hangos a ventillátor, hát elmondom, hogy Toshiba-m volt és 200.000 Ft körüli áron ment újonnan. A ventillátor egy évesen már nagyon pörgött és a combomra téve igenis epillálta a szőrt, mert a ventillátor bemeneti nyílás alul volt. Ha ölben volt, olyan meleg volt a bal oldala, hogy megégette majdnem a lábam! Nekem alapvetően az egyszerű működés a lényeg! Nem szedem le a Garage Band-et, mert nem akarok beletúrni. A file struktúrát sem nézegetem, mert nem az én dolgom! Azt tegye meg ő! de a 160 gigás HDD-m ellenére elmondhatom: van rajta hely...pedig ezen már 2X több fotót és MP3-at tárolok mint a régi Toshibámon...
-
Laurent73
csendes tag
Moonman tudsz konkrétumokat is írni, vagy csak magas nyeregből vagdalkolózol? A Mac-em megvétele előtt bementem egy mac tanfolyamra és vettem egy könyvet arról, hogy hogyan kell Windows-ról átváltani Mac-re. Hát ott leírják, hogy mennyi baromságot felejthetsz el... És full igazuk lett! Szívesen vitatkozom veled, de CSAK konkrétumok szintjén! A Windows-om sokszor nem akart elindulni tudod, kék képernyő és társai. Adatvesztés, lefagyás és ilyenek! Megsúgom, hogy igen terhelem a gépem, pl: egyszerre fut Pages, Keynote, és Numbers, Skype, Safari, és még Google Earth is... És nem fagy le, nem lassul be. Nem bénul meg! Ja Pages= Word, Keynote=Power Point, Numbers= Excel, Safari ugye egyenlő Explorer... Szóval sokkal stabilabb. És lehet, hogy a CPU-ja nem olyan fejlett, de nem is kell, mert a rendszer nem terheli le... Ja és nem hagy maga után szemetet. Barátom! A Windows ha programot távolít el, akkor sok komponenst benthagy. Tudod miért stabilabb a Mac? Azért mert a programok nem egymásba kapaszkodva épülnek fel. A Windows azért omlik össze, mert ha ezt és azt is telepítesz rá, akkor bizony ez is, meg az is a maga előnyére igyekszik a rendszeren alakítani. Elállítgat mindent. És a végén egy nagy káosz az egész...
-
doc
nagyúr
akkor legyünk fair-ek és a driverproblémákról meg nem a Microsoft tehet.
szerintem ez mindenkinek egyertelmu (mar ha a driverek meglete/meg nem lete a kerdes)iPhone-on "várni" kell a grafikus átmenetekre, míg WM addig eléd dobja a pörgettyűt és utána minden animáció nélkül bevágódik az ablak.
vagyis ugyanannyi ideig tart az adott feladat, csak amig wm-en azt latod hogy 'mar megint homokorazik ez a szar, milyen lassu', addig szifonon ez esetbe sem jut, mert latod hogy tortenik valami. na EZ az a bizonyos dolog, amirol mar beszeltunk tobben. nem merheto/kvantalhato kulonbseg, de teljesen mas erzes (szubjektiv nyilvan)djozsi
ha jól tudom unixos örökség, hogy egy csomó a meghajtóval kapcsolatos beállításért a gyökérben elrejtett fájlok a felelősek
nem tudom milyen file-okra gondolsz, Unix rendszereken hagyomanyosan nincsenek file-ok a gyokerben, csak konyvtarak, az dos/windows szokas, hogy midenfele hulye file-okat hanynak a gyokerbe
nalam az OSX rendszerparticion 4 db file van a gyokerben, ebbol az egyik a kernel (ez Linuxokon a /boot konyvtarban szokott lenni), a masik 3 db file, aminek a neve ponttal kezdodik (ez Unixokon hagyomanyosan a 'rejtett' jelzes) -
djozsi
senior tag
Kár ezeken a dolgokon lovagolni, ahogy írtam, több, mint 5 éve használom mind a két rendszert rendszerenként napi legalább 2-3 órán át.
Innentől kezdve ha akarod, elhiszed, hogy osx-ben a hálózaton való megosztása bárminek szuperlatívuszokkal kényelmesebb, mint winen, ha nem, akkor nem, nem fogok belehalni. 1 gombnyomással (és amikor azt mondom, 1, akkor tényleg annyit is gondolok) tehető ftp szerverré az egész gép, osztható meg nyomtató, scanner, külső meghajtó, asztalkép, filmek, bluetooth eszköz, internet, adható át távoli kapcsolatra a gép, satöbbi.
És ezzel semmi olyasmit nem állítottam, hogy winen valami komoly projekt lenne megosztani egy mappát.Nem vagyok egy osx fan, akár csak 1 hozzászólásommal feljebb nézel láthatod, hogy savazom, ha valami rossz benne, de ami jobb, az jobb, ez a része pedig sokkal jobb és kész. de biztos, ami biztos hozzáteszem: szerintem.
-
moonman
titán
"egy gépet használó közös felhasználók mindent elérhetnek közösen a saját privát useren kívül"
ezt most nem értem. hogy érted azt, hogy "mindent elérhetnek"? dehogy érhetnek, pont ezért van egy public mappa, hogy oda kell tenni, amit mindenki használ.
amúgy a hálózati megosztás is nagy fejtörést okoz: jobbkatt bármelyik mappán, share.
-
djozsi
senior tag
A finder search része a spotlight által beindexelt dolgok között keres.
Óriási hiba, hogy osx-en nem indexelt tartalomban nem is lehet keresni, ha egy meghajtón tiltod az indexelést akkor az a rész láthatatlan lesz a kereső számára.Továbbá osx-en sokkal több fájl van szanaszét, mint winen, csak ezek rejtettek. Winen a rejtett fájlokat láthatóvá lehet tenni 2 kattintással, amit a legtöbb felhasználó egyből meg is tesz.
Osx nem engedi, hogy láthatóvá tedd a rejtett fájlokat. terminalban kell ügyeskedni ahhoz, hogy ezt elérhesd.
Osx gyökeremben látható 13 mappa/fájl, terminal "ls -la"-ra 37 dolgot sorol fel.
Az igazság az, hogy ha valaki osx-en láthatóvá teszi a rejtett fájlokat sokkal nehezebben fog tudni eligazodni, mint winen. Ez amúgy ha jól tudom unixos örökség, hogy egy csomó a meghajtóval kapcsolatos beállításért a gyökérben elrejtett fájlok a felelősek, mint ahogy az indexelés is a gyökérbe pakol és a trash is.Ráadásul winen két lépcsője is van a rejtett fájloknak, vannak a rejtettek, amik azért rejtődnek el, mert feleslegesek, hogy szem előtt legyenek. Ugyanakkor vannak a rendszer fájlok, amik a rendszer működéséhez szükséges rejtett fájlok. A rejtett fájlok láthatóvá tételéhez nem feltétlenül kapcsolódik a rendszerfájlok láthatósága is, azokat rejtve lehet hagyni.
-
djozsi
senior tag
Arra gondoltam, hogy látványosan kiír elérhetőséget.
De maga a /users/public teljesen más elgondolsá. Ez egy publikus felhasználó, de én már felhasználó vagyok és fájlokat szeretnék megosztani nem pedig egy publikus, fiktív felhasználón keresztül kommunikálni.
Ráadásul a wines publikus felhasználó egyáltalán nem érhető el hálózatról könnyedén, ugyan úgy meg kell osztani. Az arra van, hogy az egy gépet használók oda tehessék a közös dolgokat, ami szerintem teljesen felesleges, hisz egy gépet használó közös felhasználók mindent elérhetnek közösen a saját privát useren kívül, akkor meg minek külön közös felhasználó? -
zoltanz
nagyúr
USB 2.x óta nem kell leválasztani külön az USB eszközöket (persze csak akkor ha az eszköz is támogatja a 2.x vagy magasabb feature -t.) Ha mégis kirántod rosszabb esetben adatvesztés jobbikban semmi vagy konzisztencia hiba (ezt könnyen lehet orvosolni).
-
s_zozoka
csendes tag
Bizony. Macen is mindennek megvan a helye, csak máshogy mint Windowson.
OS X-n szintén ugyan ez a szerepe (program törlése, kukába dobás) ha meggondolod magad és vissza raksz egy progit a régi lesz. Végleges törlésre ott vannak az ingyenes vagy fizetős alkalmazások (AppCleaner, AppZapper), ill. Spotlight keresésekkel utána nézel a progi megmaradó dolgai után, esetleg benézel az aplications support stb. mappákba.
Bizony a Macet ugyan úgy karban kell tartani, mint a Windows-t.
Erre vannak szintén ingyenes alkalmazások (Onyx), esetleg a rendszerre is hagyhatjuk.iPhoto jó kis program, de bevezettem ott is egy szabályt képeket csoportossan dobom be később, törléskor könyebb véglegesen kiszedni.
-
djozsi
senior tag
És már csak 11 mappám van winen, volt 2 tök üres, egyiken a win media player hozta létre, másikat a win live messenger, ki tudja miért. Volt egy régen használt programom 5megás szemete, azt töröltem, illetve az AppData alapból rejtett, szóval nem látszik, szóval azt se számolom.
-
djozsi
senior tag
Ez utóbbiban amúgy az osx is pont ugyan így viselkedik, ezért se értem, hogy miért hozta ki a fenti postoló győztesnek.
Van a gyökéren egy users, abban a saját felhasználóneved azon belül pedig nagyjából ugyan az, mint winen: music, movies, pictures, downloads, satöbbi. Ennél a wines max 1-2 almappával bonyolultabb attól függően, hogy melyik wint használja az ember.
Win7en például 100%ig ugyan ez az elrendezés.A fő különbség az az, hogy míg winen a userben 15 mappa van, addig osx-ben 9, illetve osx-en ebbe belefér egy publikus mappa is, amit egyetlen gombnyomással oszt az ember és a megosztó képernyőn ki van írva, hogy milyen ip-n, gépnéven érhető el. Winen ilyesmi nincs. Az ilyen apróságok miatt mondom azt, hogy jobb a júzer ikszpíriensz. Mert ilyen apróságból rengeteg van.
-
moonman
titán
ehhez a Windowson minden összevissza van meg nem jó az uninstall dologhoz:
Windowson nincs semmi összevissza, mindennek pontosan megvan a helye. a binárisok a \Program Files\cégnév\programnév alá kerülnek, a megosztott erőforrások a \Program Files\Common Files\cégnév\programnév alá, a felhasználói beállítások és cache-ek pedig a \users\usernév\appdata\local*\cégnév\programnév alá. (* lehet roaming is, ha úgy van megírva, hogy vándorló profillal is működjön - részemről ezeket szeretem jobban)
normális uninstallnál (pl. Windows Installer) a teljes folyamat vissza van forgatva, tehát nem kell a felhasználónak szemét után kutakodnia. amik esetleg ott szoktak maradni, azok szándékosan maradnak ott, mert ha újratelepíted az alkalmazást, nem kell a beállításokkal előről szarakodni. nekem ez a fícsör Office 2010 bétáról rtm-re váltáskor jött nagyon jól, fél nap lett volna újra felkonfigurálni az Outlook-ot, ehelyett 10 perc után ott folytattam a munkát, ahol abbahagytam. akit pedig az zavar, hogy ezek az ottmaradt bejegyzések lassítanák a rendszert, ne foglalkozzon vele, ugyanis nem lassítják. amit a rendszer nem tölt be, az nem lassít, ilyen egyszerű. a registry- és rendszerpucolókat meg tessék nagyon sürgősen elfelejteni, mert semmi de semmi hasznuk nincs, csak a galibát okozzák.
és igen, tisztában vagyok vele, hogy léteznek hulladék szoftverek, amik eszement helyre akarnak települni, nem működnek korlátozott fiókkal és szar az uninstalljuk is, de ez hadd legyen már a programozók (és a user) felelőssége. az ember nézze meg, hogy mit telepít, a lakásomba se engedek be bárkit az utcáról.
Laurent fröcsögéséhez még annyit, hogy természetesen a fájlrendszert sem neked kell kitalálnod, mindennek megvan ott is a helye, a "Documents, Music, Pictures, Videos, Downloads, Games, stb." mappák nem viccből vannak ám létrehozva, szerintem eléggé ki lehet találni, mire valók, szépen gyárilag be van állítva a nézetük is, alapból fel vannak indexelve, ráadásul a mentés/megnyitás ablakok is ott kezdenek, így még te sem fogsz eltévedni. bár az alábbiak alapján kétlem, hogy valaha is láttál közelről Windowst.
-
moonman
titán
válasz
Cathfaern #69 üzenetére
jaj nemár, miért kell folyton csúsztatni meg szándékosan túlbonyolítani, amikor Windowsról van szó? mit szarakodunk a tallózással, mentéssel, majd nyitunk intézőt és tallózgatunk megint? eleve a save as ablakban egy kattintással eléred a desktop-ot, és ha egyszer már oda mentettél, akkor legközelebb is azt fogja felajánlani. de egyáltalán nem kell menteni, ha nem akarsz rárajzolni, becsukod és kész, kint van a vágólapon, beilleszted, ahová akarod, nem kell fájlokkal szarakodni. tehát: 1. snipping tool megnyit, 2. keret rajzol, 3. ablak becsuk. kész. ha meg egy ablakot akarsz lekapni, akkor alt+prscrn és kész is vagy.
"Nálam Win+D-re az asztal jön elő, a sticky notes is eltűnik az összes ablakkal együtt."
igen, a Sticky Notes ablakként működik, tehát eltűnik. ebből az következik, hogy nem kell eltűntetni mindent az asztalról, csak megnyomni a sticky ikonját a tálcán és jegyzetelni, majd alt+tabbal vissza a munkához. de jegyzet-gadget-ek úgy működnek, ahogy leírtam, ha az kell."Viszont erről nem az Apple tehet."
akkor legyünk fair-ek és a driverproblémákról meg nem a Microsoft tehet."IE esetén rányomsz, akkor elkezdi a háttérben tölteni az oldalt (fél secig), majd utána vált át az új tabra."
hát az új tab nyitás nálam olyan gyorsan történik, hogy mire megtalálom az első betűt, amit be akarok írni, már rég ott figyel fél sec vagy nem fél sec. ezt én nem tudom "döcögésnek" érezni. Mac-en meg iPhone-on minden szar animálva van, hogy elfedje a késlekedést, és amíg a user a csúszómászó GUI elemekre csorgatja a nyálát, addig a rendszernek van ideje betölteni a komponenseket. meg lehet nézni, hogy egy HD2 pl. ugyanolyan gyorsan tölt be bizonyos programokat meg fordítja el a képernyőt, csak iPhone-on "várni" kell a grafikus átmenetekre, míg WM addig eléd dobja a pörgettyűt és utána minden animáció nélkül bevágódik az ablak. -
Cyberbeni
addikt
egyébként a .msi telepítővel rendelkező programok uninstallja mindent letöröl, amit felrakott az elején. persze ezt a legtöbb fejlesztő leszarja, és olyan installokat csinálnak, ami sokkal hosszabb ideig tart és sok szemetet hagy uninstall után.
meg akinek van esze az használ valamilyen keresőt, mondjuk a google-t és pl ilyet talál, de akinek nem kell ilyen, annak nem foglalja a helyet a gépén. -
djozsi
senior tag
válasz
Cathfaern #69 üzenetére
Bizony az osx-es képmentés sokkal hatékonyabb. Nem bonyolult, nem lehet vele sok dolgot csinálni, de valahogy mindig elég arra, amire kell az embernek.
Cmd+3 - egész képernyőt lekapja
Cmd+4 - te jelölheted ki, mit kapjon le
Cmd+4 majd space - ez a kedvencem, így lehet konrét ablakot lekapniAlapból asztalra teszi, ami winen nem lenne annyira jó, mert ott sokan használnak sok parancsikont, elveszne, de osxesek asztalán általában 2-3 ikon szokott lenni, szóval ott azonnal szem előtt van.
Ha pedig adsz neki egy ctrl-t is, akkor vágólapra teszi a képet.
A júzer ikszpiriensz, vagy mi pedig tényleg nem írható le tökéletesen, ezt igazából az ember maga érzi és tényleg az apró kis részletekben rejlik az egész titka. És ebben az osx nagyon ott van.
Én talán azt emelném ki, hogy a grafikus felülete egyszerűen soha nem akad meg és programokból is egyszerre csak egy. Akármennyire is görcsöl a rendszer, vergődik egy idvd rendereléssel vagy valami nagyon komoly képszerkesztési művelettel 100%, hogy a spaces, az exposé, a dashboard, satöbbi ugyan olyan folyamatos mozdulattal ugrik elő, hiába pörög az egyik programban a strandlabda egy pillanat alatt ugrik is elő a másik, ha váltok és az tökéletesen megy.
Erre a jelenségre amúgy nagyon ráment a win7 is, ott is nehéz már kiakasztani a grafikus felületet, de winen sajnos ha egy program megakad, akkor visz magával mindent, lehet kezdeni kínlódni a task managerrel, ami a legritkább esetben zárja be elsőre a programot, satöbbi.
De ezt a júzer ikszperiensz dolgot szerintem nem lehet igazán leírni és talán tényleg nem is mindenki számára ugyan az a nyerő ebből a szempontból. -
djozsi
senior tag
Wines appdata mappám 550 mega. 2 éve belakott gép, minden szart ezen tesztelek, ezen dolgozok, erre telepítek szinte mindent.
Macem fél éve kapott formatot, főleg filmezek rajta, illetve fotókat ezen kezelek, szoktam 1-2 videót összerakni saját szórakoztatásomra. Nem sok dolgot telepítek rá.
/Library/Application Support/ mappa 4,34 giga (pont akkora, mint az egész Applications mappám)
~/Library/ mappa 275 megaAz mondjuk igaz, hogy valahogy az osx egy strukturáltabb rendszer érzetét kelti, nem vesznek el benne annyira a fájlok, egy friss telepítés után nincs egyből 20 mappa a gyökérben. De saját 5 éves tapasztalatom alapján szigorúan üres hely tekintetében sokkal pazarlóbb az osx, ha nem figyel oda erre az ember. Egy átlagfelhasználót pedig ez jobban zavar, mint az, hogy hány felesleges fájl van darabra a gépen és hogy hányfelé helyezkednek el.
Viszont az is tény, hogy winen akármilyen hozzáértéssel se fogod tudni tökéletesen legyalulni az ilyen kaotikusan települő programokat, mert egy kis appdata, egy kis documents and settings, 1-2 dll ide, 1-2 dll oda, a program filesba is tegyünk ezt-azt, satöbbi. Osyen ugyanakkor ha kicsit belemerül az ember nayon hatékonyan le tudja vadászni ezeket a dolgokat.
-
Cathfaern
nagyúr
Alapvetően W7 párti vagyok, de:
"kiteszed a snipping tool-t a tálcára, vagy adsz neki tetszőleges billentyűparancsot"
Tehát elindítom snipping toolt (1. katt), kijelölöm a területet (2. katt), rányomok save-re (3. katt), (pictures mappába mentek, amit alapból bead, szóval csak) rányomok a mentésre (4. katt). Nyitok egy fájlböngészőt (5. katt), elmegyek a pictures mappába (6. katt), majd áthúzom a képet oda ahova szeretném (7. katt).VS.
Command-Shift-4 (1. katt), kijelölöm a területet (2. katt), az asztalról oda húzom ahova szeretném (3. katt)
"kiteszed a beépített Sticky Notes-t vagy választasz egyet a százféle note gadget közül, majd nyomsz egy Win+D-t, jegyzetelsz"
Nálam Win+D-re az asztal jön elő, a sticky notes is eltűnik az összes ablakkal együtt. Magyarul elő kell külön szednem (tudom, 1 katt, de...). Ráadásul így vagy mindig elől van (foglalja a helyet), vagy külön le kell küldeni."az esetek zömében valami Flash tartalom akasztja ki a Safarit"
magam is meglepődve tapasztalom, hogy kb. egy éve nem láttam a gépemen IE fagyást, Flash-től sem.
Viszont erről nem az Apple tehet. Persze ettől függetlenül itt a Win nyerésre áll."sokszor hallom ezt, úgyhogy valaki végre elmagyarázhatná, mit jelent a "döcögősebb", mert esküszöm, fogalmam sincs, milyen az."
Ez kérlek szépen a júzerikszpíriensz. Hasonló a helyzet, mint Chrome és IE témakörben. Chrome-ban ha egy linket új tabon nyitsz meg, akkor ahogy rányomsz, rögtön átvált az új tabra, igaz egy fél secig csak fehér oldal van, utána tölti be. IE esetén rányomsz, akkor elkezdi a háttérben tölteni az oldalt (fél secig), majd utána vált át az új tabra. Ugyanúgy fél sec mindkét esetben, csak előbbinél a user azt érzi, hogy amint ő "rendelkezett", a rendszer azonnal reagált. Konkrétan nem tudom (mivel sajnos nincs Macem), hogy ott mitől másabb, de hasonlót tudok elképzelni oda is (talán bizonyos animációk meg ilyesmik vannak jobban eltalálva). -
doc
nagyúr
A Garage Band apple által a machez adott termék
ez sok mindent megmagyaraz. vagy ha a windowsbol kiszeded mondjuk az IE-t, vagy a media playert, akkor egy sima uninstall mindent letorol?
(oszinten szolva nem ismerem a Garage Bandet, az en gepemen nincs, mivel vinyocsere miatt ujra lett telepitve, a gephez adott lemezek meg Nemetorszagban vannak...)macen komolyabb programoknál pont fordított a helyzet, a program oroszlánrésze megmarad, az applicationsból törölt valami csak egy kis szelete az egésznek
en eppen az ellenkezojet tapasztaltam, nagyon szepen egyben vannakTovábbi jóság, hogy a wines telepítők szemetet általában temp könyvtárakban hagynak
a problema nem (csak) a telepitovel van, hanem pl. a Local Settings/Application Data, meg hasonlo szanaszejjel levo konyvtarakban levo szemetek (legalabbis xp-nel meg igy volt)Nem kéne túlbonyolítani, dek amikor behúzom a kukába a dolgot és annak vannak másfelé az fájljai, akkor írja ki, hogy "van máshol is cucc, azokkal mi legyen?".
normal korulmenyek kozott nincsenek mashol file-jai (vagy max. configok, amiket meg a Linuxos csomagkezelok sem szednek le alapbol, csak ha megmondod nekik hogy meg azt is torolje) -
proci985
MODERÁTOR
ja, a cikkhez már időn kívül:
elég sok maces játék van egyébként, szóval korántsem linuxos "quake2 van!" a helyzet. quake2, diablo2, sacred2 mennek, meg emlékeim szerint volt sok más is. bár tényleg nem mind.
-
djozsi
senior tag
A Garage Band apple által a machez adott termék. De az összes iakármi (iphoto, idvd, imovie, satöbbi) hagy szemetet, nem is keveset, sőt, a helyzet az, hogy winen valóban fent maradhatnak apróságok, de macen komolyabb programoknál pont fordított a helyzet, a program oroszlánrésze megmarad, az applicationsból törölt valami csak egy kis szelete az egésznek.
További jóság, hogy a wines telepítők szemetet általában temp könyvtárakban hagynak, amiből sok van sokfelé és átláthatatlan, de tetszőleges ingyenes karbantartóprogrammal (ccleaner tipikusan) pillanatok alatt nagyon hatékonyan kipucolhatóak ezek, macre ilyen megoldás nincs, googlen kell keresgélni, hogy ki hol talált xy programból maradványokat.
Sokan az osx pozitívumának tartják azt, hogy az uninstall annyiból áll, hogy áthúzom a kukába, szerintem viszont nagyon is kéne egy uninstaller rendszer. Nem kéne túlbonyolítani, dek amikor behúzom a kukába a dolgot és annak vannak másfelé az fájljai, akkor írja ki, hogy "van máshol is cucc, azokkal mi legyen?".A registry más tészta, nem megfeleltethető unixon semminek, arra nem érdemes összehasonlításnál időt fecsérelni.
itunes/iphoto: ha nem engeded akkor is nézd meg, hogy milyen pofátlanul nagyra híznak például az iphotonak a projekt fájljai. Teljesen érthetetlen, hogy ha iphotoba beteszek 10 képet és csinálok rájuk egy slideshowt, akkor az mi a fenéért húz le 60 megát magának. De szerintem az alapbeállítás az kéne, hogy legyen, hogy nem másol vagy fel kéne, hogy hívja a figyelmet arra, hogy másol, mert erre semmi nem utal az ember pedig alapértelmezetten nem gondolna erre, szóval megbízik a programban. Én is csak azért kezdtem azzal, hogy kilőttem a másolást, mert hallottam hírét, hogy milyen fos a rendszer.
sleepből egyértelműen gyorsabban felkel a mac, ez vitathatatlan. Amire rá akartam világítani az az, hogy a winen se tart ez zavaróan sokáig, az illető által említett 30 másodperchez pedig köze sincs a dolognak.
Nem célom egyik platform lehúzása se, azon kevesek közé tartozom, akik szeretik a wint is, osxet is, 5 éve párhuzamosan használom mind a kettőt napi szinten több órán át, elsődleges célom, hogy megpróbáljam objektív mederbe terelni a fentihez hasonló fanboy megnyilvánulásokat.
-
proci985
MODERÁTOR
nézd, felesleges
rossz tapasztalatai vannak a winnel, jók a maccal, nekem ez még hihető is. mmint az ő tapasztalatai. nekünk meg jó tapasztalataink vannak winnel, ennyi.
apropó: sticky notesért meg köszi, svéd win7ben nem találtam meg (ez alapvetően nem csak a win7 hibája, a rendszerbeállításokkal is szívtam sokat emiatt). vistán imádtam, win7 alatt pedig hiányoltam, csak nem leltem.
-
doc
nagyúr
sokszaz meganyi uninstall utan ottmaradt szemetet toroltem mar windowsrol, nagyon sokszor. ha az uninstaller nem szedi le, akkor ottmarad es kesz (ebben meg moonmannel is egyetertettunk anno, a fejlesztok altalaban lesz*rjak hogy normalis uninstallert csinaljanak).
ettol a gyakorlat meg az, hogy embertelen mennyisegu szemet marad a windowson (ld. kulso uninstaller programok, registry pucolok, stb)
OSX-en ha egy program, mint az altalad emlitett Garage Band oda pakol ahova nem kene, az szinten a fejleszto f*szsaga, olyat ne csinaljon es kesz.
szoval mindket rendszernel ugyanaz a problema az uninstall kapcsan, mindketto fenyevekre van a Linuxos csomagkezelok rugalmassagatol es tisztasagatolaz itunes/iphoto valoban lemasolja a talalt zeneket/kepeket - HA ENGEDED NEKI! alapesetben valoban be van ez kapcsolva iTunes-ban, egy mozdulattal kikapcsolhato, onnantol semmit nem masolgat
sleepbol ebredes: felnyitom a laptop tetejet, mire meglatom a kepernyot mar ott a login ablak, mire beirom a jelszot + enter mar ott varnak a leveleim, szoval kb. instant a dolog (beleertve a wifi-kapcsolodast helytol fuggetlenul)
a rendezgeteses tema nekem pont aktualis, ma alltam neki rendezni a fenykepeimet Picasa-val, egyelore nagyon furcsa ez a 'metakonyvtaras' rendszer, probalom szeretni, remelem sikerulni fog
tenyleg, valaki meg tudja mondani hogyan tudom Picasa-bol az OSSZES kepemet egyszerre feltolteni? ugy tunik hogy csak albumonkent lehet, de 50-100 albumnal ez nem igazan nyero...
-
PuMbA
titán
válasz
Laurent73 #52 üzenetére
"Hanem egyszerűen a felhasználói egyszerűség, az élmény teszi jobbá. Az, hogy nem kell hozzá feltétel nélkül PC specialistának lenned, hanem egyszerűen csak használod és kész."
Csakhát ez az egyszerűen használod és kész sokszor nem jön össze. Szobatársam 13,3"-as (2009 végi) Macbook Pro-ján az volt a nagy élmény amikor egy eredeti DVD-t nem bírt beolvasni az olvasója és engem kért meg hogy tegyem ISO-ba és küldjem át neki. (egyébként minden más DVD-t beolvas a meghajtó).
Olyan is volt,hogy egy pendrive-on nem láttott egy pdf fájlt és szintén az én gépemen keresztül jutott hozzá. Ennyit a Macről. Semmivel sem jobb az OS és a gép ,mint más laptopok és a Windows. -
djozsi
senior tag
Sajnos már nem tudok szerkeszteni az előzőt.
The PlayStation 3 game console has an OpenGL implementation but it's not used by any developers because of performance issues.
-
djozsi
senior tag
Tévhit, hogy a ps3 opengl-lel megy. Csak benne van az api, lehet rá opengl-ben fejleszteni, de ezt a kutya se teszi meg, mert nem optimális. Szóval nem lebeghet ott a macesek lelki szeme előtt, hogy egyszer majd ps3 lesz a gépükből, ez sajnos lehetetlen.
A mac játékplatform-léte az OnLive-on és a hozzá hasonló rendszereken múlik, nem pedig az applen, ő már hosszú ideje bizonyítja, hogy leszarja ezt.
-
oO7
őstag
válasz
bmwk1200s #53 üzenetére
ezen pont nemrég agyaltam, és flesseltem egy sort hogy mennyire durva, hogy az apple -nek van a kezében a hardver is és tehetné meg hogy szanaszerteszét optimalizálja a rendszerét és konzol szintű teljesítményt hozna ki belőle (PS3 is OpenGL grafikát használ... nem lehetetlen a dolog)...
és ottvan a microsoft akik meg csak szoftvert készítenek, és a directx windows only mégis egymást tapossák a VGA gyártók, hogy a legújabb DX-et ki támogatja előbb...
nem fordítva kéne hogy legyen ez, úgy logikusan nézve a dolgot ?djozsi: hmm azthittem opengl alapú... valahol ilyet olvastam
-
djozsi
senior tag
válasz
Laurent73 #52 üzenetére
Te milyen windowst használtál, 3.1-eset?
Az első gondolatodat nem is értem, mi az, hogy a win oda pakol ahova gondolja? A programok beállításaira gondolsz? Dehát ezt az osx is pont ugyan úgy megteszi! Csak a win uninstallnál le is szedi (vagy felajánlja), osx ezt nem teszi meg, külső programot kell telepíteni hozzá és még azzal se biztos a dolog.
Próbálj meg egy Garage Bandet letörölni osx-ről. Foglal vagy 5-7 gigát a gépen akkor is, ha soha nem is használtad, az uninstallálása (értsd apps-ból áthúzod a kukába) ebből leszed körülbelül 400 megát. Minden mást egyesével kell levadásznod, keresgélned, neten nyomozgatnod.
Ugyan ez az itunes-szal, iphotoval: azt te csak hiszed, hogy mindent helyben hagy. Mindent beszippant a saját fájljaiba, így minden duplán fog helyet foglalni a gépen, ami tekintve, hogy piszkosul kis winyókat tesznek a macbookokba eléggé nagy gond. Aperture ha kicsit dolgozol is egy képpel nem ritka, hogy ugyan azt a képet 5-10 példányban tárolja el a gépeden!
Szóval a fájlok terjeszkedésének, elhelyezkedésének, másolódásának ellenőrizhetősége, felesleges fájlok törölhetősége egész egyszerűen siralmas osxen.A hardver előnyeivel maximálisan egyet értek, bár nekem még nem alu a gép (úgy tudom az alu hőelvezetésre jó, de például a wifit eléggé lefogja). Annyit azért hozzátennék, hogy a halk működésben nagy szerepet játszik az, hogy a mai napig nem képesek 7200 rpm-es vinyókat tenni a gépbe... Meg azért azt is megjegyezném, hogy nem tudom, milyen laptopokat láttál már, de azért a többi laptopra se jellemző az, hogy zúgna-búgna, meg hogy szőröket tépkedne (???) meg hogy bőrt égetne. Lehet, hogy egy olcsó fos laptopnak vannak konstrukciós hibái, de 300ezressel biztos, hogy nem lesznek ilyen gondjaid.
Megvilágított billentyűzet szinte minden drága laptopon van, a képernyő a macbookban is ugyan úgy elavult TN paneles, mint a többiben, illetve simán lehet találni 300ezer körül ips paneles laptopokat már, szóval ebben se az apple jár az élen.
A win7 sleepből max 10 sec alatt visszatér, de inkább gyorsabban. A boot se sokkal rosszabb. Amit irigylek az osxtől az a nagyon gyors kikapcsolási idő.
A win7 keresője: win+f, az indexelés miatt ugyan olyan gyors, mint a spotlight, egy gombnyomással adhatsz hozzá bármilyen szűrőt nagyon felhasználóbarát módon. Például rányomsz a "date modified" szűrőre és máris ott egy naptár, ahol kiválaszthatod, satöbbi. Ennek ellenére a "referenciarendszer" és a kategorizálás miatt a spotlight a nyerő számomra is.
A rendezgetés pedig felfogás kérdése. Van, aki például idegbajt kap attól, ha egy program eldönti helyette, hogy mi hogyan legyen berendezve. Én megszoktam, de nem állítom, hogy 100%ig tetszik az iphoto/itunes rendszere.
Hardver téren pedig megint nem értem, miről beszélsz, amit a mac felismer felismeri a win is, viszont ez fordítva egyáltalán nem igaz, nagyon sok hardverrel gondban van a mac. Win7en már simán plugnplay minden, de már xp-n is az volt emlékeim szerint.
Szerintem nagyon sok ember beleesik abba a hibába, amibe te is. Használt annó valami win95öt vagy ilyesmit aztán jöttek az újabb winek és egyből azzal állt hozzájuk, hogy "hol van a klasszikus nézet", "hol van a klasszikus kereső", satöbbi ahelyett, hogy vette volna a fáradtságot és megismerkedett volna az új lehetőségekkel. Aztán most ezek az emberek mindig lejáratják magukat az ilyen osx kontra win témákban, mert olyan dolgokat húznak rá a winre, amik talán már a winxp-re se voltak igazak.
-
oO7
őstag
bocsi lusta vagyok, nem olvastam el teljesen az összes hozzászólást...
a screenshot -os problémádra esetleg még megoldás lehet a OneNote (ha van kéznél)... ott Win+S és beállítástól függően ablakkijelölés vagy manuális kijelölés... majd szintén (ha akarod csak egyszeri) beállítás után kérheted a note -ba vagy a clipboard -ra a készített képet... de mondjuk csatlakoznék moonman -hez is akár a snipping tool -al kapcsolatban... rá tudod bind-olni valami billentyűkombóra és már kész is vagyOneNote jegyzetelésre megintcsak... Win+N és már ottis a kis jegyzeted... nem kell save -t nyomni automatikusan ment
VAGY
ha ragaszkodsz a gadgetekhez bizonyos funkciók miatt akkor azokat is előre tudod hozni a Win+G kombóval...remélem tudtam újat mondani
-
bmwk1200s
őstag
válasz
Laurent73 #52 üzenetére
Óóóóó ember! Mit fogsz te itt kapni!
Azért ennyire nem szar a windows...sőt! Bár én is váltani szeretnék, álmom egy új mac mini, de azért nem felejtem el, mennyi mindent adott nekem az MS ennyi éven át. Te jó ég...kimondani is fura, de már majdnem 20 év....
Igen, nekem is elegem van sok hülyeségéből, de ahogy te leírod ez irracionális...
Váltani személy szerint azért szeretnék, mert szeretném megismerni ezt a rendszert, ezzel is több leszek, új ismeret. Vonz egyszerűen...de ki tudja? Lehet ha lehetőségem lesz és veszek még a végén megbánom és vissza a win (bár kétlem)
Fel tud rendesen b@szni a win, de azért nem ennyire rossz, bizony szempontokban jobb, pl. hol tartanának a GPU-k DX9, DX10, DX10.1, DX11 nélkül? Egyenlőre az OpenGL, OpenCL vicc kategória amíg Macnél kb 1 éves lemaradásban vannak a GPUkkal.
Oké, nem játék platform, de szerintem egy PC sem alapvetően az, mert akkor nem nagyon lenne piaca a PlayStation-nek, X-Boxnak, stb.
Na mindegy, majd moonman megmondja a tutit! -
Laurent73
csendes tag
Hát nekem pár hónapja ellopták a laptopom... Így választottam a mac-et, mert már utáltam a Windows sok hülyeségét! Komolyan. Az, hogy a mac utálható, hát nem tudom... Eléggé el van szállva magától Bog, amióta ilyen nagy ember lett. Anélkül nyilatkozik, hogy megismerné alaposabban a rendszert. Ez nem Windows. Ezt tudomásul kell venni! Teljesen más a rendszer! Igaz, hogy a Windows 7-essel sok ötletet loptak APPLE-től, de akkor is... Először is ez olyan mint az iPhone. Nem biztos, hogy sokkal többet tud, vagy éppen jobban felszerelt. Hanem egyszerűen a felhasználói egyszerűség, az élmény teszi jobbá. Az, hogy nem kell hozzá feltétel nélkül PC specialistának lenned, hanem egyszerűen csak használod és kész. Itt tanultam meg, hogy ezek a gépek arra lettek fejlesztve, hogy állandóan működjenek. Nem kell kikapcsolni őket. A file struktúra a HDD-n úgy van megoldva, (Windows-zal ellentétben), hogy nem mindenhova ír mindent, hanem egy helyre pakolja a Pages doksikat, a rendszerfile-okat, stb. S nem oda, ahova éppen eszébe jut, vagy ahol hely van! Kezdjük a praktikus okokkal, miért szeretem: 1) Nincs ventillátor hang. A PC-n legyen akár milyen jó is, mindig megy a ventillátor. Zúg, búg... Nézd meg a mac-et! Ezen Skype-os videóchat alatt indul be a hűtés, akkor kb. fele olyan zajos mint a PC-n! Nem égeti le a térdem, nem csípi be a szőröm a ventillátor, mert nincs nyílás rajta sehol! Az alumínium háznak rengeteg előnye van. Nem roszog, egy darabból van kiöntve, az egész felület hőt vezet el! Az akksi csak úgy nem vehető ki! Körül-belül 30% helyet spóroltak a mechanizmusok elhagyásával! Az akksi lapos henger. Nagyobb a hagyományos akksikhoz viszonyított kapacitása. Navigálással kibír egy töltéssel 4-5 órát lazán. Filmnézéssel is 4-et. A Skype videóchet-tel kb 2 órát. Az nagyon terheli! Van más laptopnak is iylen jó megvilágított billentyűzete? A LED-es kijelző? Szóval itt indul a dolog! A másik: Valóban hibernálásból feláll a rendszer 6-7 mp alatt! Teljesen használható módon. Ez Windows alatt kérem minimum 20-30 mp! No csak hogy pár egyszerű dolgot említsek: A keresés! Windows-nál meg kell határoznod mit keresel, hogy keresed, hol keresed! Itt annyi kritérium alatt szűrsz, amennyi alatt csak akarsz! Szűrés nélkül is pillanatok alatt megtalálja. Pl: Intelligens dossziék a levelező programban. Beállítod, hogy milyen szűrők szerint válogassa. A cím/tárgy/címzett/küldő tartalmazza azt a szót, hogy... vagy feleljen meg az alábbi kritériumok egyikének/összességének. Bocsánat! Lehet, hogy egy ostoba hülye vagyok és a windows is tudja ezt alapból, de kb 15 éve használok napi szinten windows-t de ilyet ott sosem láttam! Akkor ugyanez van a képekkel! Miért kéne neked berendezned mindenféle későbbiekben elfeledett logika szerint a képeket? Nem jobb, ha egy helyen van az összes? Csoportosítja esemény, (Mappa név, pl: Utazás) szerint, vagy dátum szerint! Sőt! Arc-azonosítás szerint vagy a készítés helye szerint! Ez miért rossz? A windows legnagyobb hibája, hogy NEKED Kell kitalálnod a file-struktúrádat. Hogy hova mented a leveleid, melyiket, egyéb dokumentumot, magánt, ügyfelest! Itt nem kell! Itt egyrészt a Spotlight-tal rá tudsz könnyedén keresni, másrészt virtuális mappákat használ. Csoportosíthatod te olyan logika szerint és azt, amit akarsz, de a csoporosított objektum, (program, kép, hang, videó stb) marad a helyén! Mindent csak virtuálisan "mozgat" ! Ebből az adódik, hogy a keresés sokkal könnyebb! Az internetre való csatlakozás könnyítése a windows-on és mac-en olyan messze van egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől! A windows-on minden lószart be kell állítani, míg a mac-en SEMMIT! Megtalálja és kész! Már csatlakozik is! Emlékszem mennyi minden szart kellett állítgatni a windows alatt mire jó volt minden. Ugyanez igaz a driverekre is. Windows alatt felismeri, majd keresi, majd próbálja installálni, majd nem tudja, majd tedd be az eredeti CD-t majd azon sem találja, majd megtalálja, majd konfigurálja, majd indítsd újra, majd felismeri, majd álltsuk be és lehet nyomtatni! Mac-en leírhatatlan, hogy a HP nyomtatóm milyen játszi egyszerűséggel kúszott fel a Mac-re, pedig a driver-t nem találta jónak először! Folytassam?
-
Stimpy001
aktív tag
Az USB lecsatolás parára visszatérve, én a CMD+E kombinációt ajánlanám. Sokkal gyorsabb és egyszerűbb mint fogni és behúzni a meghajtó ikonját a trashbe.
-
djozsi
senior tag
válasz
Cyberbeni #46 üzenetére
Azért szerintem elég gáz, hogy szerinted az, aki nem mindenből a legalsóbb kategóriát veszi az "erre veri". Szerinted akkor mire van a pénz? Miért dolgozik az ember?
Hidd el, autóból se mindenki a 100ezres 30 éves használtat veszi (különben akkor honnan lenne használt?), kekszért se megy mindenki a tacskóba gazdaságosat venni, tévéből is sokaknak van kábel és nem csak a szociális csomag, netből se mindenkinek 56k-s modemes van.
Hidd el, van, akinek csak azért megéri egy mac az árát, mert tetszik neki, szereti használni akkor is, ha főleg filmezésre használja, amit egy fele annyiba kerülő géppel is megtehetne.
A negyedannyit túlzásnak érzem, macbook most 290ezer, 70ezerért pedig értelmes, használható laptop azért még nem sűrűn van. -
Cyberbeni
addikt
hát nem tudom. otthon itt van a jó gép, amin simán elfut a win7. de azért win+tab és átlátszó ablakok nélkül is meglennék, ha pl csak annyit tud egy noti. elvitelre meg túl drága játékszer a mackönyv, feleannyiért veszek egy olyan wines notit, amin jobban mennek a játékok (ráadásul a támogatásuk is winen 100szor jobb, mint osxen). ha meg csak netre/zenére/filmre kell, akkor meg negyed ennyibe se kerülő laptop is simán elmegy, ha meg linuxos is jó, akkor még annyi se. ráadásul ha elég netbook, akkor szinte ingyen kijövök a vásárlásból.
másszóval ezt nem nekem találták ki, hanem annak akinek: 1. munkára osx jó csak, meg hordozhatóság kell neki vagy 2. van annyi pénze, és erre szereti verni
szerk.: winre is megvan a megfelelő program bármire. ráadásul azt teszed fel, ami neked tetszik. aki meg nem néz be egy start menü->kellékekbe, az nem biztos hogy végigböngészi, hogy a billentyűzeten melyik gomb mire való. aki cikket ír róla/érdekli az nyilván megnézi(de az benéz a kellékekbe is, meg esetleg ismeri a googlet is, ha kell neki valamilyen progi), de más(mezei user) nem hinném. -
Bog
HÁZIGAZDA
Naná, tökre igazad van, és én ezt értem, elfogadom, egyetértek, meg ilyesmi. Az az én külön mákom, hogy a képmentő tool pont azt tudja, ami nekem kell. Az is tiszta sor, hogy a Win elfut mindenféle hardveren, OSX-et pedig lehetett a végletekig optimalizálni. Ez is így van. De ettől még az nem változik, hogy ezen a gépen elég jó ezt a rendszert kezelni, ez a blog meg leginkább erről szól.
Az iPhone vs Android sem állja meg a helyét, sőt, nekem az, hogy az 1.6-os OS röhögve elfut egy 5 éves Marvel CPU-n maga volt a beszarás. Az Android baromira ki van találva.
-
moonman
titán
jelentkeznék kivételnek, mondjuk szarnak sem mondom. kiestem a statisztikából.
egyébként kétlem, hogy bárkire rászóltak, itt azért eltelt egy jó hónap, az alatt sokmindent meg tud szokni az ember.
Doc: elolvastam, magamra is ismertem.
egyébként tényleg poén, hogy a Wines hozzászólások vannak ontopicban és a bloghoz tartozók offban.
-
Bog
HÁZIGAZDA
Bogra meg szerintem rászóltak "felülről", hogy írjon jókat, ekkorát nem pálfordul egy ember egyik pillanatról a másikra...
Nem, ebbe a blogba nem ugat bele senki. Egyszerűen az van, hogy mostanra nagyjából minden megvan, ami kell nekem, tudom használni, tudok vele dolgozni, s ilyenformán tudok örülni jó ötleteknek. Sokat dobott a hangulatomon, hogy megvettem a Sharkoon dokkolót is, most végre megvan minden adatom, összerendeztem iTunes-ben a zenéimet, ilyesmi. Belaktam a gépet.
Nyilván ha baromsággal szembesülök, akkor megírom, lásd Android SDK, meg ez a hülye USB leválasztás.
-
Gusztáv
addikt
Azért a Képmetsző-t meg a Sticky notes-t nem rejtették el marhára, ott van a kellékekben
, meg lehet találni. Érdekes, nekem meg pont az nem jön be, ha egy program nem kérdez meg dolgokat, hanem csak csinál valamit, amibe én nem tudok beavatkozni. Pl Powerdirector, tök jó, hogy 3-4 kattintással lehet videót kódolni, de az agyam eldobom, hogy nem lehet beállítani azt hogy csak videót akarok, hang nélkül. És ha a forrásban nincs is hang, akkor is a kész videóban ott a hangsáv, ami üres
. Így kódolás után egy másik progival kell demuxolnom a fájlt.
Az OSX könnyedségére meg annyit, hogy sokkal jobb helyzetben vannak, mert véges számú hardveren kell futnia, így lehet optimalizálni ezerrel. Iphone - Winmo összehasonlítás meg sántít, mivel a Winmo egy 100 éves rendszer, amit csak foltozgatnak, de ezt gondolom jobban tudod mint én. Akkor legyen Iphone - Android, az úgy korrektebb.
-
djozsi
senior tag
Szerintem aki használ pár hétig osxet mindenképp megkedveli, ez alól nem sok kivétel van. Az is, aki azzal hitegeti magát, hogy szerinte szar. Én is így voltam vele.
Ugyanakkor használom már 2 éve és nem tartom akkora csodának se. Van benne tényleg egy csomó jó dolog, de legalább annyit használom a win7es gépemet, mint az osxeset, sőt, a macemen is fent van a windows, van 1-2 program, ami miatt kell.Bogra meg szerintem rászóltak "felülről", hogy írjon jókat, ekkorát nem pálfordul egy ember egyik pillanatról a másikra...
Bog, a handrashu-s kommentekre pedig ne adj, ott olyan szintű apple fanok tobzódnak, hogy még az alsógatyájuk is apple logós.
-
moonman
titán
"És hova menti le?"
vágólapra. ha fájlként kell, akkor nyomsz egy mentés gombot a bezárás előtt: PNG, GIF, JPG, MHT."fel sem merült bennem, hogy ilyen létezhet, nem is érdekelt, nem is kerestem."
ezek szerint mégis érdekelt, mert megláttad az ikont a gombon és megnyomtad. anyukám pl. úgy kezdte a Win7-es pályafutását, hogy végigkattintgatta a start menüt, mert kíváncsi volt, mi minden van benne."Mert nem úgy érzed."
bocs, én úgy érzem. te nem érzed úgy."meg kell védenem az Apple-t, mert ebben a júzerinterfész dologban nagyon ott vannak."
vannak ötletes megoldásaik, és ha nem undorodnék zsigerből a mostani Apple GUI-któl még azt is mondhatnám, hogy igen, jól vannak megcsinálva, de nekem egy Aero még mindig esztétikusabb látványt nyújt és ráadásként még csak nem is érzem, hogy szenvedne vele a gép. persze ez innentől elmegy ízlés kérdésébe, az meg jó vitatéma.Doc: "hiaba mondasz barkinek, aki nem erti "
napi szinten van a kezemben iPhone és egy héten egyszer biztosan MacBook is, hidd el, értem. betűzöm: n e m t e t s z i k. -
doc
nagyúr
az Apple nyilvan tudatosan gyur ra teljes gozzel a 'jo hasznalni' erzesre
ez az, amit hiaba mondasz barkinek, aki nem erti (nem AKARJA megerteni). ezt nem lehet szamokkal, grafikonokkal kimutatni, stopperral merni, mert az ember ERZI hasznalat kozben, hogy ez bizony jo... (nyilvan elkepzelheto hogy van olyan, akinek pont ez a nem jo, neki nem fog tetszeni akkor sem ha kiprobalta)
-
Bog
HÁZIGAZDA
Ctrl+Alt+S, meghúzom a keretet, X gomb (mert épp nem akarok rárajzolni). nálam ennyi egy kép elkészítése, azt ne mondd már, hogy ebben a műveleti sorrendben egy átlag user eltéved. és még csak el sem megy a fókusz az aktív ablakról.
És hova menti le?ember, azért a lustaságnak is van határa.
Nem lustaság ez, hanem tudatlanság. Fogalmam sem volt a stickynotes-ról, fel sem merült bennem, hogy ilyen létezhet, nem is érdekelt, nem is kerestem. OSX-en meg ott van, nyilván ha visszaülnák Win elé, akkor egyből használnám.Lehet, hogy elvakítanak az animációkkal, lehet, hogy a Win7 sem terheli le a CPU-t és a videokártyát, de ez nem számít. Mert nem úgy érzed. Ennyi a lényeg, bármennyire is fáj nekem ez, de Docnak igaza van: meg kell védenem az Apple-t, mert ebben a júzerinterfész dologban nagyon ott vannak. De hangsúlyozom: más dolgokban meg nőjön köröm a pöcsükre (miniDVI, wazze).
-
Bog
HÁZIGAZDA
De ez talán így is van jól, nem? Megismertem, sőt meg KELLETT ismernem és szoknom ezt a rendszert, ami nem megy egyik pillanatról a másikra. És nem fogom azt mondani, hogy JOBB, mert nem az. Bizonyos dolgokban egyszerűbb, más dolgokban pont az egyszerűsége miatt használhatatlan (lásd Android SDK). Most már nem utálom, s ez gondolom lassan átjön a postokban is.
-
moonman
titán
"én, mint júzer, nem akarok ötvenmillió ikont egy ablakban. Nincs save as, meg adj neki nevet, meg rajzolj rá, hanem a pontosidő.png néven elmenti a desktopra."
Ctrl+Alt+S, meghúzom a keretet, X gomb (mert épp nem akarok rárajzolni). nálam ennyi egy kép elkészítése, azt ne mondd már, hogy ebben a műveleti sorrendben egy átlag user eltéved. és még csak el sem megy a fókusz az aktív ablakról."ott van az F4-en, rá is van rajzolva a gombra. A kezembe adják, vágod, nem nekem kell utána keresgélnem"
ember, azért a lustaságnak is van határa."Win7 alatt azt éreztem, hogy majd megfeszül a rendszer, hogy produkáljon valamit, OSX alatt viszont olyan, mintha kisujjból, oda sem nézve csinálná."
elbutítanak az animációkkal.de én valahogy Winen sem érzem, hogy megfeszülne, főlet, hogy kint van a cpu gadget és látom, hogy hüjére unja magát...
#31: ni. (az akadozást a kamera csinálja, nem a gép, mert telefon.
)
-
-
Bog
HÁZIGAZDA
Pár válasz egy nem fizetett, egyszerű felhasználótól
kiteszed a snipping tool-t a tálcára, vagy adsz neki tetszőleges billentyűparancsot. a kép automatikusan a vágólapra kerül vagy mentheted fájlba is, de előtte még rajzolhatsz és írhatsz rá.
Sosem láttam ezt a toolt. Most megnéztem YouTube-on, hogy miképp működik és nem. Egyszerűen azt értsd, hogy én, mint júzer, nem akarok ötvenmillió ikont egy ablakban. A Command-Shift-4 megnyomása után minden kommentár nélkül kereszt alakú lesz a kurzor, kihúzom a megfelelő keretet, felengedem az egeret és KÉSZ. Nincs save as, meg adj neki nevet, meg rajzolj rá, hanem a pontosidő.png néven elmenti a desktopra. Kész, ennyi, és nekem pont ennyi is kell. Még csak el sem megy a fókusz az aktív ablakról.A Stickynotes biztos jó, eddig nem használtam, mert nem tudtam, hogy létezik. Most meg fixen ott van az F4-en, rá is van rajzolva a gombra. A kezembe adják, vágod, nem nekem kell utána keresgélnem.
"Az is működik hiperbiztosan, de sokkal döcögősebb."
sokszor hallom ezt, úgyhogy valaki végre elmagyarázhatná, mit jelent a "döcögősebb", mert esküszöm, fogalmam sincs, milyen az.
Oké. Egyszerűen olyan, mint az iPhone és a WinMo közti különbség. Smoothabb, bármilyen hülye is ez a szó. Nem tudom máshogy megfogalmazni, Win7 alatt azt éreztem, hogy majd megfeszül a rendszer, hogy produkáljon valamit, OSX alatt viszont olyan, mintha kisujjból, oda sem nézve csinálná. Egyszerűen más érzés, a totálegybőltörténik érzése. Nyilván ez rohadtul mindegy a működés szempontjából egyébként.A többivel nyilván egyet tudok érteni, vagy nem értek hozzá egyáltalán, a driver - mint olvashattad - pont kellett volna az Android SDK miatt.
-
Alex91
félisten
Ugy latom, hogy Mac-es topicbol fogom megtanulni a Win hasznalatat
.
(Intezhetne nekem is valaki egy Win-es notit, en is irnek rola blogot...
)
-
moonman
titán
"en w7-en kerestem vagy fel orat hogy hogy a kukacba tudom levalasztani, hogy lehuzhassam, aztan kirantottam a francba..."
"Computer" ablakban jobbkatt a drive-ra és Eject?vagy tálcán usb ikonra katt és mégegyszer a leválasztandó eszközre.
#22: az USB eszközök Windows alatt alapértelmezetten kikapcsolt írási gyorsítótárral kerülnek felmountolásra.
-
moonman
titán
néhány tipp, ha esetleg mégis cserélnél tápot.
"két napja a screenshot funkción flashelek. Command-Shift-4 és kapsz egy kurzort, amivel akkora négyszöget rajzolsz a képernyőre, amekkorát épp akarsz, s amint elengeded az egeret, egyből kész a kép, kirakja a desktopra"
kiteszed a snipping tool-t a tálcára, vagy adsz neki tetszőleges billentyűparancsot. a kép automatikusan a vágólapra kerül vagy mentheted fájlba is, de előtte még rajzolhatsz és írhatsz rá."csak nyomok egy F4-et és beúszik egy számológép meg egy jegyzettömb a képre, firkálhatok rá telefonbeszélgetés közben egy számot, vagy valami egyéb jegyzetet [..] bizonyára van ilyesmi Windows alá is, csak magamtól eszembe sem jutna keresgélni, itt meg gyárilag figyel."
kiteszed a beépített Sticky Notes-t vagy választasz egyet a százféle note gadget közül, majd nyomsz egy Win+D-t, jegyzetelsz (ha érintőképernyőd van, akár rajzolhatsz is), majd Win+D megint és visszakapod az ablakaidat.és pár megjegyzés egy fizetett MS bérenc wintrolltól:
"egyből feláll a rendszer"
sleep. 2 mp."az esetek zömében valami Flash tartalom akasztja ki a Safarit"
magam is meglepődve tapasztalom, hogy kb. egy éve nem láttam a gépemen IE fagyást, Flash-től sem."de ilyenkor sem omlik össze a rendszer, Force Quit, az alkalmazás bezárja magát, minden megy tovább."
ehhez azért remélem nem kell tapsolni."Az adatvesztést szinte kizártnak tartom."
azért a vendégfiókkal óvatosan."Ezek futnak most egyszerre, röccenés nélkül"
gondolom, láttad már a másik topicba linkelt videómat a Vistáról. nem is fűzök hozzá többet."Az is működik hiperbiztosan, de sokkal döcögősebb."
sokszor hallom ezt, úgyhogy valaki végre elmagyarázhatná, mit jelent a "döcögősebb", mert esküszöm, fogalmam sincs, milyen az."OSX alatt miért kell minden USB eszközt gondosan leválasztani kihúzás előtt"
Windowson is le kell, persze csak adathordozókat."Tökre idegesít, pontosan tudom, hogy épp írok-e rá, vagy olvasok-e róla, nem vagyok hülye"
sosem tudhatod, hogy a rendszer épp ír-e rá, max megsaccolhatod a led-ből. (fájlrendszer-cache ugyebár)"a driverek nélkülözése megkönnyíti az életem"
nehogy azt higyjük már, hogy az OS X driver nélkül működteti a hardvereket - gondolom, te sem egészen így akartál fogalmazni - sőt még azt sem mondanám, hogy Mac-en sosincs driverprobléma, mert bizony sajnos van. -
-
-
s_zozoka
csendes tag
válasz
#16820480 #14 üzenetére
Huh. Ennyire nem mentem bele sose a fájrendszerek lelki világába.
Ökölszabály az igaz, hogy ha fontos az adat az eszközön le kell választani, akár Win akár OS X. Rántottam már ki én is USB-t (nem is 1x) és semmi nem történt.
Vannak Unix, Linux, OS X alatt naplózó fájlrendszerek. Ott pont az adatvesztést igyekszenek elkerülni, pl. áramszünet esetén.
OS X alatt lehet kényelmetlen a figyelmeztetés és lehet van rá valami Terminál parancs, de szerintem a felhasználó érdeke, hogy tartsa be a szabályokat. -
"Más a földön csúszna örömében pár Macbook (Pro)ért."
és még nem tűnt föl nekik, hogy itt pont az a lényeg, hogy Bogék nem fosták magukat össze örömükben az MBP miatt?
én szeretem ezt a blogot, mert 13 évnyi Windows-zal a hátam mögött valószínűleg én is ugyanezekkel a problémákkal küzdenék meg.
így ha egyszer valami agybaj miatt Macet vennék, elég lesz csak visszaolvasnom ebben a blogban -
Nx
csendes tag
Azért, hogy rászoktasson, mert lehet, hogy lesz következménye.. Lehet, hogy te megnyomtad a save-et, és a pendrive se villog mert nem ír rá, de mégsincs ott a file, mert az OS úgy döntött hogy kicsit később írja ki (vagy majd amikor leválasztod)
Windows alatt ha jól tudom alapból azonnal ír, hogy elkerülje az ilyen problémákat. De ezért persze kevésbé hatékony.
-
törölt tag
nem akarok hülyeséget mondani, de szerintem ez fájlrendszer függő (lehet), hogy mennyire gáz, ha nincs rendesen lecsatolva egy valamilyen eszköz az áramtalanítás előtt. ugye amikor lehúzod, akkor az annyival egyenlő, hogy elvágod az áramot. ilyenkor nem tud mit kezdeni a rendszer, mert nem előre tervezett esemény, mint amikor az ODD-n megnyomod a kiadás gombot.
például ha egy ntfs fájlrendszert nem zár le a rendszer a kilépéskor, cksa elvágod az áramot, akkor azt nem lehet csak úgy egyszerűen felcsatolni mondjuk linux alatt, csak valami force paraméterrel, mert úgy veszi alapból a rendszer, hogy még használatban van.amúgy legközelebb majd válthatsz gnome-ra, az az igazi
-
KKT-255
csendes tag
Persze, de tud olyan dolgokat csinálni a rendszer a háttérben, hogy gáz lesz.. Pl. elkezdi index-elni a pendrive-ot, Te nem másolsz, nem csinálsz vele semmit, de ő a háttérben dolgozik és akkor bibi van ha lerántod.. Win alatt ilyenből már elszállt egy pendrive és egy memóriakártyányi adatom - látszólag ott se volt semmi adatfolyam..
-
madgie
titán
Ilyen instant vágóizé a win7-ben is van, csak botor (?) módon a startmenübe rejtve, így ha az elején nem rakod ki parancsikonnak, utána pár progi elindítása után "elveszlik" onnan, elég lesz megtalálni
doc: ugyanott, ahol az XP-ben (az óra mellett jobb oldalt lent) csak alapból nem látod, a kis nyílra kell kattintatni.
-
doc
nagyúr
Egyébként azt valaki magyarázza már el, hogy OSX alatt miért kell minden USB eszközt gondosan leválasztani kihúzás előtt.
en w7-en kerestem vagy fel orat hogy hogy a kukacba tudom levalasztani, hogy lehuzhassam, aztan kirantottam a francba...
nem 'OSX alatt', hanem szerintem minden OS alatt le kell valasztani, windowseknal is csak w7 (vagy vista, nemt'om) ota nem, ezzel biztositod hogy tutira semmi nem fog irni ra, igy nem cseszi szet az idiota fat32 filerendszert pl.lehet hogy kenyelmetlen, de azert nem olyan orult nagy munka beledobni az USB drive ikonjat a kukaba
-
Bog
HÁZIGAZDA
Nem szívtam mellre, röhögök.
Leválasztás: oké, értem, hogy mi az alapja, de ha lehúzom enélkül, akkor sem történik semmi, csak beugat. Holott ezzel már nem segít a helyzeten, ugye, ráadásul semmi következménye nem volt eddig ennek, tehát joggal érzem úgy, hogy felesleges a beugatás, a filerendszerével, meg unmounttal küzdjön meg, ahogy akar, engem nem érdekel
-
s_zozoka
csendes tag
Nem kell mellre szívni a fenti hozzászólást, van ilyen is na.
Nem minden Mac felhasználó: okos, ügyes és szép, mint én
USB-s eszközöknél, ha jól emlékszem a UNIX rendszer a ludas.
OS X alapja a UNIX, amikor rá csatlakoztatsz egy külső eszközt hozzá adja a fájl rendszerhez. Eltávolításnál le kell választani (unmount) és utána lehet fizikailag is eltávolítani. Régebben amikor Linuxoztam ugyan ez a szisztéma volt, nekem nem jelentett problémát OS X alatt sem.
Remélem nem tévedtem nagyot, hogy X alatt is ezért van -
Eszleny
aktív tag
A Sony Walkman-nel azt csinálja, hogy leválasztás után automatikusan újra csatlakoztatja. Tehát, ha nem akarok hibaüzenetet, akkor leválasztás és gyorsan lehúzni az USB portról.
-
Dotcom
aktív tag
"A mobilarena csinál most 1 röhejes sorozatot mac-ekről (tényleg röhejesek a cikkek, csórikám arra nem jött rá, hogy a MBP-n a touchpad kattintható)"
"Timc: A Mobilarénás blog meg.. az iStyle eléggé rábaszott velük, mert kvázi winfos fanboy módjára fikázzák az ingyen gépüket.. Más a földön csúszna örömében pár Macbook (Pro)ért. A szánalmas az, hogy a google-t se használják, csak írnak minden hülyeséget. Lejáratják az Apple-t egy olyan blogban, ahol pont nem ezt kellene..
Mondjuk az ottani célközönség is jön azzal, hogy “de szar, ennyiért i5-ös 3 ghz-es 16 gb ramos gépe van 1 gb-os vga-val”, jah csak éppen annak felét a winfos elzabálja, a Maci meg nem, de ezt nem értik meg.."
forrás: [link] hozzászólások között
-
Windows alatt is le kell választani az eszközt. vagy legalábbis ajánlott, de ha csak simán kihúzod, akkor sincs baj
OS X alatt mi történik, ha minden nélkül kirántod?
-
<NewL>
addikt
ezt biztos Bog írta?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Thinkpad X13 Gen2i 13.3" FHD+ IPS i5-1145G7 16GB 512GB NVMe gar
- Gyakorlatilag új, GARANCIÁLIS (2026.12.23-ig!) Asus ROG Strix G16 (G614JV) gamer laptop RTX 4060-nal
- Switch OLED piros-kék, 2025. novemberig Alza garis, dobozával és minden tartozékkal
- Eladó! MSI mag 360r-v2 komplett cpu hűtő (Csomagküldés az árban)+vezérlő
- NEOS BAZÁR számtek kellékek, kábelek, tartozékok, egerek
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- Gigabyte BRIX GB-BXi3H-4010 mini PC eladó
- 138 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest