Új hozzászólás Aktív témák
-
djozsi
senior tag
válasz
Nyugdíjas #117 üzenetére
Azért szerintem sokan túldrámázzák ezt a flash problémát.
Fel kell tenni click4flasht, vagy mi a neve, innentől kezdve a flashtartalmak helyén megjelenik egy nagy FLASH felirat és ha rákattintasz betölti.
De aki nem akar ilyennel vesződni annak nem kell, az a néhány flash banner semmit nem árt.
Személy szerint az egész flash dráma nálam annyi, hogy ha flashes videót teszek teljes képernyőre akkor megakad 2 másodpercre, itt a vége, fuss el véle. -
djozsi
senior tag
Nekem se jön be semmi azon a linken, pedig érdekelt volna.
Amúgy én se érzek ezen a téren különbséget. Winen is elindíthatok egy rakás programot, nem lesz baja.
Az azért szembetűnő, hogy a macem specifikáció szintjén jóval gyengébb, mégis alapvetően gyorsabban indulnak el rajta a RENDSZER dolgai.
Winen például egy computer management első indítása kábé 4-5 másodperc.
Macen a leglassabban elérhető beállítás a preferences/mobileme tapasztalatom szerint. Friss indítás után a preferences 1 sec alatt felugrik, a mobileme további 2 másodperc.Viszont például a word/excel/powerpoint 2007 SOKKAL, összehasonlíthatatlanul gyorsabban indul el win7en, mint a pages/numbers/keynote 09 snow leopardon. De ez amúgy szerintem a legtöbb telepített programra igaz, érezhetően lassabban indulnak el snow leon.
A következő lépcső, a program működése viszont már megint osx javára dönt. Lassabban indítja el, de ennek megvan az eredménye. A tényleg nem túl erős macbookomon imovie valós időben tekerhető, módosítható, variálható, alig-alig akadozik. A win movie maker ehhez képest - ezen nincs mit szépíteni - szar.
Az idvd dvd minőségű, valós idejű sample renderelése az egyetlen dolog, ami stabilan megröcögteti a gépet, de ha elkezd homokórázni a program, csak nyomok egy exposét, ami tökéletesen megy, rányomok a safarira és netezgetek addig, amíg az idvd dolgozik.
Ahogy fentebb írtam, a win7 már nagyon sokat haladt e felé, de még van hová fejlődni, sokkal gyakoribb a globális megakadás. -
djozsi
senior tag
Kár ezeken a dolgokon lovagolni, ahogy írtam, több, mint 5 éve használom mind a két rendszert rendszerenként napi legalább 2-3 órán át.
Innentől kezdve ha akarod, elhiszed, hogy osx-ben a hálózaton való megosztása bárminek szuperlatívuszokkal kényelmesebb, mint winen, ha nem, akkor nem, nem fogok belehalni. 1 gombnyomással (és amikor azt mondom, 1, akkor tényleg annyit is gondolok) tehető ftp szerverré az egész gép, osztható meg nyomtató, scanner, külső meghajtó, asztalkép, filmek, bluetooth eszköz, internet, adható át távoli kapcsolatra a gép, satöbbi.
És ezzel semmi olyasmit nem állítottam, hogy winen valami komoly projekt lenne megosztani egy mappát.Nem vagyok egy osx fan, akár csak 1 hozzászólásommal feljebb nézel láthatod, hogy savazom, ha valami rossz benne, de ami jobb, az jobb, ez a része pedig sokkal jobb és kész. de biztos, ami biztos hozzáteszem: szerintem.
-
djozsi
senior tag
A finder search része a spotlight által beindexelt dolgok között keres.
Óriási hiba, hogy osx-en nem indexelt tartalomban nem is lehet keresni, ha egy meghajtón tiltod az indexelést akkor az a rész láthatatlan lesz a kereső számára.Továbbá osx-en sokkal több fájl van szanaszét, mint winen, csak ezek rejtettek. Winen a rejtett fájlokat láthatóvá lehet tenni 2 kattintással, amit a legtöbb felhasználó egyből meg is tesz.
Osx nem engedi, hogy láthatóvá tedd a rejtett fájlokat. terminalban kell ügyeskedni ahhoz, hogy ezt elérhesd.
Osx gyökeremben látható 13 mappa/fájl, terminal "ls -la"-ra 37 dolgot sorol fel.
Az igazság az, hogy ha valaki osx-en láthatóvá teszi a rejtett fájlokat sokkal nehezebben fog tudni eligazodni, mint winen. Ez amúgy ha jól tudom unixos örökség, hogy egy csomó a meghajtóval kapcsolatos beállításért a gyökérben elrejtett fájlok a felelősek, mint ahogy az indexelés is a gyökérbe pakol és a trash is.Ráadásul winen két lépcsője is van a rejtett fájloknak, vannak a rejtettek, amik azért rejtődnek el, mert feleslegesek, hogy szem előtt legyenek. Ugyanakkor vannak a rendszer fájlok, amik a rendszer működéséhez szükséges rejtett fájlok. A rejtett fájlok láthatóvá tételéhez nem feltétlenül kapcsolódik a rendszerfájlok láthatósága is, azokat rejtve lehet hagyni.
-
djozsi
senior tag
Arra gondoltam, hogy látványosan kiír elérhetőséget.
De maga a /users/public teljesen más elgondolsá. Ez egy publikus felhasználó, de én már felhasználó vagyok és fájlokat szeretnék megosztani nem pedig egy publikus, fiktív felhasználón keresztül kommunikálni.
Ráadásul a wines publikus felhasználó egyáltalán nem érhető el hálózatról könnyedén, ugyan úgy meg kell osztani. Az arra van, hogy az egy gépet használók oda tehessék a közös dolgokat, ami szerintem teljesen felesleges, hisz egy gépet használó közös felhasználók mindent elérhetnek közösen a saját privát useren kívül, akkor meg minek külön közös felhasználó? -
djozsi
senior tag
És már csak 11 mappám van winen, volt 2 tök üres, egyiken a win media player hozta létre, másikat a win live messenger, ki tudja miért. Volt egy régen használt programom 5megás szemete, azt töröltem, illetve az AppData alapból rejtett, szóval nem látszik, szóval azt se számolom.
-
djozsi
senior tag
Ez utóbbiban amúgy az osx is pont ugyan így viselkedik, ezért se értem, hogy miért hozta ki a fenti postoló győztesnek.
Van a gyökéren egy users, abban a saját felhasználóneved azon belül pedig nagyjából ugyan az, mint winen: music, movies, pictures, downloads, satöbbi. Ennél a wines max 1-2 almappával bonyolultabb attól függően, hogy melyik wint használja az ember.
Win7en például 100%ig ugyan ez az elrendezés.A fő különbség az az, hogy míg winen a userben 15 mappa van, addig osx-ben 9, illetve osx-en ebbe belefér egy publikus mappa is, amit egyetlen gombnyomással oszt az ember és a megosztó képernyőn ki van írva, hogy milyen ip-n, gépnéven érhető el. Winen ilyesmi nincs. Az ilyen apróságok miatt mondom azt, hogy jobb a júzer ikszpíriensz. Mert ilyen apróságból rengeteg van.
-
djozsi
senior tag
válasz
Cathfaern #69 üzenetére
Bizony az osx-es képmentés sokkal hatékonyabb. Nem bonyolult, nem lehet vele sok dolgot csinálni, de valahogy mindig elég arra, amire kell az embernek.
Cmd+3 - egész képernyőt lekapja
Cmd+4 - te jelölheted ki, mit kapjon le
Cmd+4 majd space - ez a kedvencem, így lehet konrét ablakot lekapniAlapból asztalra teszi, ami winen nem lenne annyira jó, mert ott sokan használnak sok parancsikont, elveszne, de osxesek asztalán általában 2-3 ikon szokott lenni, szóval ott azonnal szem előtt van.
Ha pedig adsz neki egy ctrl-t is, akkor vágólapra teszi a képet.
A júzer ikszpiriensz, vagy mi pedig tényleg nem írható le tökéletesen, ezt igazából az ember maga érzi és tényleg az apró kis részletekben rejlik az egész titka. És ebben az osx nagyon ott van.
Én talán azt emelném ki, hogy a grafikus felülete egyszerűen soha nem akad meg és programokból is egyszerre csak egy. Akármennyire is görcsöl a rendszer, vergődik egy idvd rendereléssel vagy valami nagyon komoly képszerkesztési művelettel 100%, hogy a spaces, az exposé, a dashboard, satöbbi ugyan olyan folyamatos mozdulattal ugrik elő, hiába pörög az egyik programban a strandlabda egy pillanat alatt ugrik is elő a másik, ha váltok és az tökéletesen megy.
Erre a jelenségre amúgy nagyon ráment a win7 is, ott is nehéz már kiakasztani a grafikus felületet, de winen sajnos ha egy program megakad, akkor visz magával mindent, lehet kezdeni kínlódni a task managerrel, ami a legritkább esetben zárja be elsőre a programot, satöbbi.
De ezt a júzer ikszperiensz dolgot szerintem nem lehet igazán leírni és talán tényleg nem is mindenki számára ugyan az a nyerő ebből a szempontból. -
djozsi
senior tag
Wines appdata mappám 550 mega. 2 éve belakott gép, minden szart ezen tesztelek, ezen dolgozok, erre telepítek szinte mindent.
Macem fél éve kapott formatot, főleg filmezek rajta, illetve fotókat ezen kezelek, szoktam 1-2 videót összerakni saját szórakoztatásomra. Nem sok dolgot telepítek rá.
/Library/Application Support/ mappa 4,34 giga (pont akkora, mint az egész Applications mappám)
~/Library/ mappa 275 megaAz mondjuk igaz, hogy valahogy az osx egy strukturáltabb rendszer érzetét kelti, nem vesznek el benne annyira a fájlok, egy friss telepítés után nincs egyből 20 mappa a gyökérben. De saját 5 éves tapasztalatom alapján szigorúan üres hely tekintetében sokkal pazarlóbb az osx, ha nem figyel oda erre az ember. Egy átlagfelhasználót pedig ez jobban zavar, mint az, hogy hány felesleges fájl van darabra a gépen és hogy hányfelé helyezkednek el.
Viszont az is tény, hogy winen akármilyen hozzáértéssel se fogod tudni tökéletesen legyalulni az ilyen kaotikusan települő programokat, mert egy kis appdata, egy kis documents and settings, 1-2 dll ide, 1-2 dll oda, a program filesba is tegyünk ezt-azt, satöbbi. Osyen ugyanakkor ha kicsit belemerül az ember nayon hatékonyan le tudja vadászni ezeket a dolgokat.
-
djozsi
senior tag
A Garage Band apple által a machez adott termék. De az összes iakármi (iphoto, idvd, imovie, satöbbi) hagy szemetet, nem is keveset, sőt, a helyzet az, hogy winen valóban fent maradhatnak apróságok, de macen komolyabb programoknál pont fordított a helyzet, a program oroszlánrésze megmarad, az applicationsból törölt valami csak egy kis szelete az egésznek.
További jóság, hogy a wines telepítők szemetet általában temp könyvtárakban hagynak, amiből sok van sokfelé és átláthatatlan, de tetszőleges ingyenes karbantartóprogrammal (ccleaner tipikusan) pillanatok alatt nagyon hatékonyan kipucolhatóak ezek, macre ilyen megoldás nincs, googlen kell keresgélni, hogy ki hol talált xy programból maradványokat.
Sokan az osx pozitívumának tartják azt, hogy az uninstall annyiból áll, hogy áthúzom a kukába, szerintem viszont nagyon is kéne egy uninstaller rendszer. Nem kéne túlbonyolítani, dek amikor behúzom a kukába a dolgot és annak vannak másfelé az fájljai, akkor írja ki, hogy "van máshol is cucc, azokkal mi legyen?".A registry más tészta, nem megfeleltethető unixon semminek, arra nem érdemes összehasonlításnál időt fecsérelni.
itunes/iphoto: ha nem engeded akkor is nézd meg, hogy milyen pofátlanul nagyra híznak például az iphotonak a projekt fájljai. Teljesen érthetetlen, hogy ha iphotoba beteszek 10 képet és csinálok rájuk egy slideshowt, akkor az mi a fenéért húz le 60 megát magának. De szerintem az alapbeállítás az kéne, hogy legyen, hogy nem másol vagy fel kéne, hogy hívja a figyelmet arra, hogy másol, mert erre semmi nem utal az ember pedig alapértelmezetten nem gondolna erre, szóval megbízik a programban. Én is csak azért kezdtem azzal, hogy kilőttem a másolást, mert hallottam hírét, hogy milyen fos a rendszer.
sleepből egyértelműen gyorsabban felkel a mac, ez vitathatatlan. Amire rá akartam világítani az az, hogy a winen se tart ez zavaróan sokáig, az illető által említett 30 másodperchez pedig köze sincs a dolognak.
Nem célom egyik platform lehúzása se, azon kevesek közé tartozom, akik szeretik a wint is, osxet is, 5 éve párhuzamosan használom mind a kettőt napi szinten több órán át, elsődleges célom, hogy megpróbáljam objektív mederbe terelni a fentihez hasonló fanboy megnyilvánulásokat.
-
djozsi
senior tag
Sajnos már nem tudok szerkeszteni az előzőt.
The PlayStation 3 game console has an OpenGL implementation but it's not used by any developers because of performance issues.
-
djozsi
senior tag
Tévhit, hogy a ps3 opengl-lel megy. Csak benne van az api, lehet rá opengl-ben fejleszteni, de ezt a kutya se teszi meg, mert nem optimális. Szóval nem lebeghet ott a macesek lelki szeme előtt, hogy egyszer majd ps3 lesz a gépükből, ez sajnos lehetetlen.
A mac játékplatform-léte az OnLive-on és a hozzá hasonló rendszereken múlik, nem pedig az applen, ő már hosszú ideje bizonyítja, hogy leszarja ezt.
-
djozsi
senior tag
válasz
Laurent73 #52 üzenetére
Te milyen windowst használtál, 3.1-eset?
Az első gondolatodat nem is értem, mi az, hogy a win oda pakol ahova gondolja? A programok beállításaira gondolsz? Dehát ezt az osx is pont ugyan úgy megteszi! Csak a win uninstallnál le is szedi (vagy felajánlja), osx ezt nem teszi meg, külső programot kell telepíteni hozzá és még azzal se biztos a dolog.
Próbálj meg egy Garage Bandet letörölni osx-ről. Foglal vagy 5-7 gigát a gépen akkor is, ha soha nem is használtad, az uninstallálása (értsd apps-ból áthúzod a kukába) ebből leszed körülbelül 400 megát. Minden mást egyesével kell levadásznod, keresgélned, neten nyomozgatnod.
Ugyan ez az itunes-szal, iphotoval: azt te csak hiszed, hogy mindent helyben hagy. Mindent beszippant a saját fájljaiba, így minden duplán fog helyet foglalni a gépen, ami tekintve, hogy piszkosul kis winyókat tesznek a macbookokba eléggé nagy gond. Aperture ha kicsit dolgozol is egy képpel nem ritka, hogy ugyan azt a képet 5-10 példányban tárolja el a gépeden!
Szóval a fájlok terjeszkedésének, elhelyezkedésének, másolódásának ellenőrizhetősége, felesleges fájlok törölhetősége egész egyszerűen siralmas osxen.A hardver előnyeivel maximálisan egyet értek, bár nekem még nem alu a gép (úgy tudom az alu hőelvezetésre jó, de például a wifit eléggé lefogja). Annyit azért hozzátennék, hogy a halk működésben nagy szerepet játszik az, hogy a mai napig nem képesek 7200 rpm-es vinyókat tenni a gépbe... Meg azért azt is megjegyezném, hogy nem tudom, milyen laptopokat láttál már, de azért a többi laptopra se jellemző az, hogy zúgna-búgna, meg hogy szőröket tépkedne (???) meg hogy bőrt égetne. Lehet, hogy egy olcsó fos laptopnak vannak konstrukciós hibái, de 300ezressel biztos, hogy nem lesznek ilyen gondjaid.
Megvilágított billentyűzet szinte minden drága laptopon van, a képernyő a macbookban is ugyan úgy elavult TN paneles, mint a többiben, illetve simán lehet találni 300ezer körül ips paneles laptopokat már, szóval ebben se az apple jár az élen.
A win7 sleepből max 10 sec alatt visszatér, de inkább gyorsabban. A boot se sokkal rosszabb. Amit irigylek az osxtől az a nagyon gyors kikapcsolási idő.
A win7 keresője: win+f, az indexelés miatt ugyan olyan gyors, mint a spotlight, egy gombnyomással adhatsz hozzá bármilyen szűrőt nagyon felhasználóbarát módon. Például rányomsz a "date modified" szűrőre és máris ott egy naptár, ahol kiválaszthatod, satöbbi. Ennek ellenére a "referenciarendszer" és a kategorizálás miatt a spotlight a nyerő számomra is.
A rendezgetés pedig felfogás kérdése. Van, aki például idegbajt kap attól, ha egy program eldönti helyette, hogy mi hogyan legyen berendezve. Én megszoktam, de nem állítom, hogy 100%ig tetszik az iphoto/itunes rendszere.
Hardver téren pedig megint nem értem, miről beszélsz, amit a mac felismer felismeri a win is, viszont ez fordítva egyáltalán nem igaz, nagyon sok hardverrel gondban van a mac. Win7en már simán plugnplay minden, de már xp-n is az volt emlékeim szerint.
Szerintem nagyon sok ember beleesik abba a hibába, amibe te is. Használt annó valami win95öt vagy ilyesmit aztán jöttek az újabb winek és egyből azzal állt hozzájuk, hogy "hol van a klasszikus nézet", "hol van a klasszikus kereső", satöbbi ahelyett, hogy vette volna a fáradtságot és megismerkedett volna az új lehetőségekkel. Aztán most ezek az emberek mindig lejáratják magukat az ilyen osx kontra win témákban, mert olyan dolgokat húznak rá a winre, amik talán már a winxp-re se voltak igazak.
-
djozsi
senior tag
válasz
Cyberbeni #46 üzenetére
Azért szerintem elég gáz, hogy szerinted az, aki nem mindenből a legalsóbb kategóriát veszi az "erre veri". Szerinted akkor mire van a pénz? Miért dolgozik az ember?
Hidd el, autóból se mindenki a 100ezres 30 éves használtat veszi (különben akkor honnan lenne használt?), kekszért se megy mindenki a tacskóba gazdaságosat venni, tévéből is sokaknak van kábel és nem csak a szociális csomag, netből se mindenkinek 56k-s modemes van.
Hidd el, van, akinek csak azért megéri egy mac az árát, mert tetszik neki, szereti használni akkor is, ha főleg filmezésre használja, amit egy fele annyiba kerülő géppel is megtehetne.
A negyedannyit túlzásnak érzem, macbook most 290ezer, 70ezerért pedig értelmes, használható laptop azért még nem sűrűn van. -
djozsi
senior tag
Szerintem aki használ pár hétig osxet mindenképp megkedveli, ez alól nem sok kivétel van. Az is, aki azzal hitegeti magát, hogy szerinte szar. Én is így voltam vele.
Ugyanakkor használom már 2 éve és nem tartom akkora csodának se. Van benne tényleg egy csomó jó dolog, de legalább annyit használom a win7es gépemet, mint az osxeset, sőt, a macemen is fent van a windows, van 1-2 program, ami miatt kell.Bogra meg szerintem rászóltak "felülről", hogy írjon jókat, ekkorát nem pálfordul egy ember egyik pillanatról a másikra...
Bog, a handrashu-s kommentekre pedig ne adj, ott olyan szintű apple fanok tobzódnak, hogy még az alsógatyájuk is apple logós.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest