- OnePlus Nord 5 - lehűti a kedélyeket
- Poco F7
- Hatalmas kedvezménnyel nyit az Ulefone új csúcsmodellje
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat számít
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 16: önfejlesztés önfotós oldalon
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
Aktív témák
-
Döbbenetes hír, amióta hw-site-ozok, nem emléxem túl sok ilyenre...
Eras, grats az utánajárásért! -
Fiery
veterán
A mag attervezese sokat segit -- talan me'g emlekszunk a Tbred A es B steppingre.
Ha az ott latott cirka 20%-os orajelnovelesi lehetoseg a NW-nal is megjelenne, az lehetove tenne, hogy elerjek a 4 GHz-et 130 nanon, mondjuk karacsonyra. A disszipacioja egy attervezett 4 GHz-es NW-nek 130 nanon pedig kb. annyi lenne, mint 90 nanon a PSC-3.4-e.
Fiery -
hobizoli
nagyúr
:B:t:D;]:C:))
hobizoli
[Szerkesztve] -
marcee
addikt
(Már az x800 cikk topicjában is kiderült, hogy akármennyire is szeretnéd azt hinni, te nem vagy átlagjúzer. :D Nem szeretném Goose-T-t megsérteni, de most pl. ő jut eszembe hirtelen, mint példa arra, akinek fizkai fájdalmat okozna, ha AMD-s gépet eröltetnének rá. Pedig valószínűleg ő is olvassa a fórumot nem csak ír bele ;F És hát ő se átlagjúzer.
Hányszor fordult már elő, hogy ismerősök által beajánlott népeknek raktam össze gépet és amikor megbeszéltük, hogy mi legyen azt sem tudták megmondani, milyen procijuk van jelenleg, de tiltakoztak, amikor AMD-t ajánlottam...Többségében sikerült meggyőzni őket és pozitívan csalódtak) -
erdoke
titán
Nézd, nekem se volt még saját AMD procim, de a kései Athlonokkal jó tapasztalataim voltak, illetve olvasom a teszteket szorgosan. Semmiféle lelki törést nem okoz a váltás, csak a dual core-os Opteront lenne jó már a gépben tudni.:D Hacsak el nem cserélem a rendszert ''sima'' A64-re, mert hiányolom a Cool n Quiet-et.
-
-
Fiery
veterán
A Transmeta tulsagosan elore tervez(ett), nagyon nagy a kompromisszum-keszsege a Crusoe-nak meg az Efficeonnak is. Szerintem a projekt indulasakor ok me'g arra keszultek, hogy majd dinamikusan kapcsolhato x86/IA-64 procit fognak kesziteni, es ezzel ''beugranak'' a piacra. Nekik se jott jol az IA-64 ''bukasa'' (tudom-tudom, nem bukott el...).
Fiery -
Fiery
veterán
válasz
zsoltee10 #70 üzenetére
A Northwoodbol me'g lesz egy iteracio (uj stepping, atdolgozott core, magasabb orajel), ha lehet hinni a technologiai doksiknak.
Nem lennek meglepve, ha ez a Northwood valtana a Prescottot rovid tavon -- amennyiben az uj Prescott stepping sem lesz jobb, mint a mostani (disszipacio).
Fiery -
marcee
addikt
Arra lennék kíváncsi, hogy ez most az egész iparág közelgő ''válságát'' jelzi előre (pl: előre nem látható csikszélesség csökkentésből származó ''áthághatatlan'' problémák) vagy egyszerűen csak túlbecsülték a netbrust-ot?
(Szerk: VladimirR #13: nézz át a párhozamos ''Itt a Verto GeForce 6800 Ultra''-hírbe és vágj ott is rendet légyszíves. (engem az jobban zavar, mint MaUser hsz-e)
[Szerkesztve] -
marcee
addikt
Nem hinném, hogy az intel csupán egy vasat tartana a tűzben asztali x86 fronton. (valami ezer éve olvastam, hogy több fejlesztőcsapatuk tervez függetlenül architektúrákat, gyakorlatilag versenyeztetik őket).
Szerintem hétfőn szinte kész(nek tűnő) speckókat fognak bejelenteni egy hihetetlenül mindent verő csodaprociról.
Talán már az is előjel lehetett, hogy a R9700 és a P4 3.06HT szinte egyszerre jött: majdnem 2 ÉVE! (2002 szept.). Azóta szinte megállt a teljesítménynövekedés. Kb. egy éve már az AMD is elég erős ahhoz, hogy ha tudott volna, az intel mindenképpen vissza kellett volna, hogy vágjon. -
zsoltee10
addikt
:Y uhh, hát érdekes. Már a Prescottnál látszott, hogy gáz van, de mindenki bízott benne, hogy majd vmit kitalálnak, és nem fog sokat zabálni, stb. hát úgy látszik, hogy mégsem tudták megoldani...:( Azt hiszem az Intel platform kedvelői nem mostanában váltják le a Northwoodot.....főleg, ha történetesen 3,75Ghz környékén tudja üzemeltetni.
-
Power
senior tag
Lásd Itanium + Windows...
A bináris x86-os kódot soha az életben nem tudsz full sebességgel futatni egy eltérő hw-en, akármilyen oprendszer van alatta.
''Ja és ha csak egy a-t kell átírni b-re mert ugyan nem fur 1:1-be a progi a másik platform alatt, akkor azt megteszi a fejlesztő is hidd el, vagy eleve úgy írja meg a progit, hogy mindkettőre telepíteni lehessen.''
Csakhogy a legtöbb esetben nem ennyi a gond.
Nézd meg az AMD64-es windows mennyi ideig készül, pedig már volt 64 bites win. Nem olyan könnyű dolog, az akármennyire is annak látszik. -
simonzé
addikt
válasz
Sir Pocok #65 üzenetére
Te AMD-soviniszta! :D Egy kis káröröm azért van bennem, hogy az Intel-óriás megbotlott. És az is érdekes, hogy a Microsoft már sokadszor csalja meg az óriást a törpe AMD-vel... (Lásd: az a kis logó a kép sarkában). Pl. a 64bites megoldások közül is csak az AMD-ét támogatja. Ez is sokat elárul. Lassan kijelenthetjük, hogy az Intel egy ideje alkotói válságban szenved, és ez (egyelőre) tetszik!
-
Sir Pocok
őstag
Ezzel a huzással az AMD nyert egy kis időt az Intelel szemben...
-
erdoke
titán
Nézd, az is lehet, hogy ez nem is annyira pusztán technológiai indíttatású döntés, hanem osztottak-szoroztak, és úgy találták, hogy a NetBurst további favorizálása (nyilván piacképes keretek között, tehát pl. a fogyasztási gondokat megoldva) nem kifizetődő, magyarul így több a haszon, mert kevesebb pénzt kell a fejlesztésre és az elterelő marketingre költeni. Szerintem technológiailag meg tudták volna oldani a problémákat, csak az nem lett volna versenyképes megoldás a túl magas költségek miatt.
-
intelfan
aktív tag
Nem is érted hogy miért írtam ezt. :)
Volt itt ugye egy Prescott topic a processzor megjelenése után pár nappal ahol én és hobizoli hívtuk fel arra a figyelmet hogy ez a proci túl sokat fogyaszt valami nem stimmel nem lesz itt olyan töretlen fejlődés ahogy azt egyes intelfanok elképzelték.
Erre ha jól emlékszem mindenki fújt ránk mert majd lesz steppingváltás, meg majd jön a Tejas és a 0,065mikronos gyártástechnológia ami mindent megold és 4GHz+5GHz mer az jó stb.
Én azért jobban örültem volna ha az Intel picit tévútra megy más nagy céggel sőt magával az Intel-lel is megesett ez már nem is egyszer.
[Szerkesztve] -
erdoke
titán
Hehe, ahogy az előbb írtam...:C
Egyelőre számomra könnyeben fejleszthető a rendszel dual core-os Opteronnal, de ki tudja, mit hoz a jövő. Remélhetőleg jó sok zsét.:D
Vajon honnan vagyok ilyen jól értesült? Ja, hogy én vagyok az Orákulum ebben a pudvás Mátrixban.:F :))
[Szerkesztve] -
Den
veterán
-
Erasmus
őstag
Ennyivel egészült ki most a hír:
Friss: Az Intel képviselője lapunk kérdésére válaszolva megerősítette, hogy a Tejas és Jayhawk processzorok fejlesztését leállították. Az asztali, szerver- és mobil processzorok jövőjét egyaránt érintő változások részleteiről azonban a vállalat csak hétfőn szolgál részletekkel – tudtuk meg.
A változások lényege: jönnek a dual-core processzorok minden (mobil, asztali és szerver) szegmensben.
üdv, -
erdoke
titán
Viszont van annyi eszük, hogy nem veszik figyelembe az érzéseidet...:))
Miért kell minden Inteles és AMD-s topicba beírnom, hogy ''Nem szabad elfelejteni, hogy az Intel és az AMD is gazdasági társaság, és elsősorban a tulajdonosok elvárásainak kell megfelelniük, azaz hosszú távon profitot kell termelniük.''??? -
Den
veterán
igeen a transmeta megoldása jeenthet megoldást a váltásram de ha csak tényleg elkezdenek nativ programokat is fejleszrteni. A transmeta is csak akkor tudná a jelenlegi pct legyürni ha nem (csak) emulátorkéntmködne
A maxmum kihozása pc-ből meg lehetséges, de nekünk felhasználóknak drága lesz. most ha volt 500 forint értékben programjaid, vettél alá 40k-ért ey gyorsabb procit és minden gyorsabb lett. ha ez már nemmegy hanem csak szoftveroptimalizációval, akor az 500k értékü programjaid egyenként le kell cserélni.
Amúgy a következő pc lehet pl az a technológia amit a Ps3-hz fejleszt a sony az ibm és a toshiba. Az ibm egész biztos nem csak a konzol miatt öl annyi pénzt a projektbe, más céljai is vannak... -
zfarkas
senior tag
-
intelfan
aktív tag
Rohadék Intel én sokkal jobban örültem volna ha a következő generációs processzoruk egy 4-5GHz-es Prescott szerű mutatókkal rendelkező processzor lett volna. :(
-
Chain|Q
tag
És szerintem ez az aranykor végét is jelentheti, az olcsó teljesítménynövelését.
Szerintem legalabbis megkerdojelezheto egy -immar egyertelmuen zsakutcanak bizonyult- fejlesztesi iranyt aranykornak nevezni. Evtizedek ota leteznek parhuzamos rendszerek, azota nyilvanvalo, hogy hogyan kene epiteni egy nagyteljesitmenyu rendszert. Persze teny, hogy az orajelnoveles eddig olcsobb volt, legalabbis piaci szempontbol. De most majd dragan megfizetjuk...
Ez az egyik. A masik az, hogy vegre talan leszall a vilag a teljesitmeny hajszolasarol, es a hasznalhatosagra helyezik a hangsulyt. Arra a celra amire manapsag a gepek tulnyomo tobbseget hasznaljak (pl. corporate PC, internet (e-mail/web) word/excel meg ilyesmi) totalisan felesleges a tobb Ghz-s CPU. -
zfarkas
senior tag
Egy biztos: a mostani 2,6-os P4-emet nem fogom lecserélni vagy 3-4 évig. Vagy amíg ez az egész balhé le nem zajlik.
-
L3zl13
nagyúr
Ha az OS teljesen azonos keretet képes biztosítani, akkor a progikat nem is kell portolni... Akkor meg tökmindegy, hogy van-e source a kezemben vagy sem.
Ja és ha csak egy a-t kell átírni b-re mert ugyan nem fur 1:1-be a progi a másik platform alatt, akkor azt megteszi a fejlesztő is hidd el, vagy eleve úgy írja meg a progit, hogy mindkettőre telepíteni lehessen.
[Szerkesztve] -
Power
senior tag
Átrendeződéstől énsem tartok.
''De teljesen új irányt vehet a pc fejlesztése, hiszen eddig a legegyszerűbb legolcsóbb módot választották, növelték az órajelet, de alapvetően maradt ugyanaz a gép. most nagyobb hangsújt fog kapni az architektúra fejlesztése ami viszont kihatással lesz a szoftver fejlesztésre, mert míg egy program kérszer olyan nagy órajelü (ugyanolyan tipusu) procival durván kétszer gyorsabb lett addig az architektúra fejlesztés csak akkor hoz gyorsulást ha a szoftvert megfelelően optializálják. És szerintem ez az aranykor végét is jelentheti, az olcsó teljesítménynövelését.''
Eddig is komoly architechtúra fejlesztés volt ám!
Az órajel emelésnek meg kell ugyanis teremteni a feltételeit.
A szoftver fejlesztésre valóban kihatással lesz, de az optimlizálásnak is vége.
Az alapblokk nem nőhet már tovább, nincs nagyon mit optimalizálni, az IPC-nek meg a maximuma.
Egyetlen kiút a párhuzamos programozás. Ez nem optimalizálás, hanem kemény fejlesztés. Ez nem az aranykor végét jelenti, csupán változás kezdetét.
''Az új ''világban'' viszont egy új architektúrálisan fejlettebb, többszálú többmagos stb proci használata nem fog automatikusan teljesítménynövekedést hozni csak ha a szoftvereket is megfelelőre cseréljük.''
Dehogynem, csak nem fix hw-re kell fordítani, így a konkrét optimalizáció nem lehetséges(ugyanis nem tudhatod, hogy 1 thread-et képes futattni a proci, vagy ezret). -
erdoke
titán
Lehet elérni nagy órajeleket a Pentum-M architektúrájával is, csak komolyabb fejlesztések árán. Belegyúrják majd a High-K-t és más új tudományos-technológiai újításokat, aztán mehet az órajelemelés is.
Gondolj bele, hogy 2,5 GHz körül van most a Dothan laptopban. Ennek 3 GHz-en simán kell hasítania desktopon. Ha ez 65 nm-en a technológiai újításokkal, két maggal elketyeg 3-4 GHz-en, az nem szerény teljesítmény.:P Talán nem véletlenül hasonló úton jár az AMD is. -
fLeSs
nagyúr
Kirázott a hideg... :Y
-
simonzé
addikt
Azért én már hallottam a Transmeta féle ''Processzor emulációról'' is. Ez a proci már 4 éve képes arra, hogy még nem létező procik működését szimulálja. Ilyen alapon a teljes architektúraváltás nemigen jelenthet akadályt a meglévő programok használatában. Elég csak elindítani az ''x86 emulátort'', és minden progi működik. A célirányosan az új platformra írt cuccok pedig még gyorsabbak lesznek, mint előtte.
A jó oldala az architektúra váltásnak az lenne, hogy a ''régi'' X86-ból kihznának mindent. (MINDENT!) Ez történt pl. a +4-gyel is. Láttam én már +4-en 3D-s mozgó emberi fejmodellt, ami alatt digizett zene szólt, mindezt egy (asszem) 1Mhz-n futó TED chipből, ami a hangért is felelt... Ha a régi jó +4-ben ilyen tartalékok voltak, amiket csak manapság képesek felszabadítani, milyen rejtett dolgokat tudhat egy PC?
Az architektúra-váltástól pedig nem félek, hosszabb távon csak haszna lesz. A mai PC-k olyan elterjedtek, hogy a szoftverek még jó darabig ezekre is megjelennek. Az új architektúra egy optimalizált PC lesz, ahol sokáig ismeretlen lesz a keskeny sávszélesség, az inkompatibilitási problémák, és az instabilitás. Végre levethetjük a lassan 30 éves X86 nyűgeit, és ha szerencsém van, még azt is megérem, hogy a nyüves 1'44-es floppy is végleg eltűnik a Föld felszínéről! :)
[Szerkesztve] -
nap
addikt
Remelem tartos lesz a szemleletvaltas es szep lassan elkezdik az ulv procikkal elarasztani az asztali piacot is...:)
-
csucsu_17
aktív tag
Háát ez gáz kicsit az Intel részéről ! Egy csomó píz kidobás az ablakon szvsz
Amugy biztos ezzel a Tejas-al akarták az 5Ghz döngetni de rájöttek hogy nem fogmenni, ezért belső icike picike változásokat hajtanak végre hátha sikerül egy olyan architechturát össze hozniuk mint amilyen az AMD K7 - K8 ami sose az órajeleivel kecsegtetett, hanem belső fejlettségével! -
Obi-1
őstag
Elég komoly szemléletbeli változást fog hozni, hogyha ez a hír, és a következményei igazak.
-
simonzé
addikt
Ez a hír tényleg ijesztő, bár nem ez az első ilyen inteles hír. Nekem is a szilíciumból kihozható maximumhoz való közelségü(n)k jutott eszembe. Van gond másfelé is, hiszen pl az AMD K8-at 2001 novemberben harangozták be, fél évvel későbbi piacra lépéssel, ehhez képest 2003 végén jelent meg... Ilyen közel a mostani technológia vége.
-
Den
veterán
válasz
VladimirR #22 üzenetére
Hát átrendeződni nem fog mert az intel tarsolyában ott van pl a pentium m ami az egyik leghatékonyabb x86 proci. De teljesen új irányt vehet a pc fejlesztése, hiszen eddig a legegyszerűbb legolcsóbb módot választották, növelték az órajelet, de alapvetően maradt ugyanaz a gép. most nagyobb hangsújt fog kapni az architektúra fejlesztése ami viszont kihatással lesz a szoftver fejlesztésre, mert míg egy program kérszer olyan nagy órajelü (ugyanolyan tipusu) procival durván kétszer gyorsabb lett addig az architektúra fejlesztés csak akkor hoz gyorsulást ha a szoftvert megfelelően optializálják. És szerintem ez az aranykor végét is jelentheti, az olcsó teljesítménynövelését.
Hiszen ha abból indu.unk most ki hogy nem varez programjaink vannk, hanwem pénzért vettek, akkor a szoftverek tetemes éertéket jelenthetnek, akár a hardver árának többszörösét. Eddig ha volt egy gépem 1600+ procival, és azt lecseréltem 3200+ -ra akkor minden meglévő programom jelentősen gyorsabb lett. Az új ''világban'' viszont egy új architektúrálisan fejlettebb, többszálú többmagos stb proci használata nem fog automatikusan teljesítménynövekedést hozni csak ha a szoftvereket is megfelelőre cseréljük. -
L3zl13
nagyúr
válasz
kiskegyed #24 üzenetére
Én egy kicsit ettől is tartok.
Ha az AMD utolérné, vagy megközelítené az Intelt elterjedtségében, akkor már nem kellene tovább foglalkoznia a kompatibilitással, és teljesen külön válhatna.
(kb PC vs MAC)
Egy jól portolható OS esetén ez még nem lenne gond (lásd Linux), mert ugyanazok a szoftverek futnának mindkettő alatt, de a HW piacot már megoszthatná... -
Chain|Q
tag
Hullik mar a fergese... :D Lassan az Intel is rakenyszerul, hogy valodi Processzorokat (nagybetuvel) gyartson, annak latszo targyak helyett.
-
L3zl13
nagyúr
válasz
VladimirR #22 üzenetére
A szilicium végét még nem értük el.
Ha már nem tudnak jobbat kitalálni akkor be fogják vállalni a gyártók az 5 kW-os procikat is hidd el.
Jelenleg találtak jobb módot a teljesítmény növelésére. Valószinűleg gazdaságosabb is. (Nem kell annyit foglalkozni a hő problémákkal...) -
szasza_xp
senior tag
Hát ez várható volt!
Én azt szeretném megérni , amikor az AMD felvásárolja a csődbement Intelt, mert fél az új Via prociktól ! :DD -
Den
veterán
válasz
VladimirR #13 üzenetére
Annyi a köze hogy a p4 alapját adó netburst technológiát úgy harangozták be hogty ez 10ghz-ig skálázható. Ehhez képest úgy tűnik 4ghz-nél elérte a plafont.
elég döbbenetes hír ez szerintem, ment korábban is a spekuláció hogy hol van a jelenegi fejlesztési irány, az egyre kisebb csíkszélesség egyre nagyobb órajel, határa. úgy néz ki hamarabb elértük a határt mint bárki is számított rá. -
VladimirR
nagyúr
elnezest, de szerintem az adott hozzaszolasban szo nem volt (nemhogy errol, de semmilyen) architekturarol
abbol kiindulva, hogy 1600+os pala-t, mat joidejen nehez kapni, arra a kovetkeztetesre jutottam, hogy akkoriban a tejas, de meg a prescott is csak holmi hir lehetett
ezenkivul nem titok, hogy az intel szeretin cserelgetni a tokozast
nekem az jott le a hsz-bol, hogy ''volt egy inteles hir, szoljunk be, hogy intel suxx'' -
Power
senior tag
Azt hiszem a 4GHz-nél nagyobb órajellel nem fog menni min. 2-3 évig semilyen intel proci :)
-
MaUser
addikt
OFF
Amikor megvettem még a kr7a-m és a palo 1600-am a Mistrálban az eladó úgy próbált rábeszélni a p4-re, hogy ott legalább 10GHz-ig nem kell majd foglalatot cserélni.:C
ON -
Power
senior tag
Ésszerű döntés, némi arcvesztés árán ez nem volt eddig jellemző.
-
zfarkas
senior tag
Behalok.
Szerintetek eddig mennyi pénzt költöttek a fejlesztésre? -
engusz
veterán
Jöjjön csak az a mobil technológia. De ez a fogyasztás mizéria nem tetszik. Csak úgy nyelik a cuccok az áramot. :(
-
Keitaro
addikt
Sajnos már nem emlékszem anno ki mondta de nagyon tetszett. Mikor megjelent hogy mennyit fog fogyasztani a Prescott akkor jött valami ilyesmi, hogy ''a következő generáció meg majd leszívja Paksot...'' :)
-
hobizoli
nagyúr
:Y
Nahat...:O:F:U:t;]:DD:C
hobizoli
[Szerkesztve] -
Gianni27
senior tag
Nem véletlen, hogy a jövőben már nem Mhz alapú számozást alkalmaznak....:)
-
erdoke
titán
Talán lesz még Intelem...:D Jó hírek.
Aktív témák
Hirdetés
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Eredeti játékok OFF topik
- E-roller topik
- Óra topik
- OnePlus Nord 5 - lehűti a kedélyeket
- Projektor topic
- Poco F7
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 10850K 10mag 20szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 6700K 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790K 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4770 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- I5-13400F 2x16 GB RAM SEASONIC 750W TÁP GIGABYTE GA-B760M ZALMAN Z1 PLUS HÁZ GARANCIA!!!!!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2190, 100% Akkumulátor
- Felsőkategóriás Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB / 1TB SSD
- Gamer Notebook! Csere-Beszámítás! Asus Tuf F15 FX506H / 11400H / RTX 3050 / 16GB DDR4 / 512 SSD
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest