Keresés

Aktív témák

• rATdrAgOn

senior tag

válasz Den #28 üzenetére

Nocsak, nocsak, nocsak?!
    Mit is obegatok mar egy ideje? :)
    Na, most az Intel is belatta. :)
    Lesz itt meg nagy szivas, mikor kijonnek majd az uj proccok... x86 kompatibilitas megy a levesbe... de ez nagyon is helyes! :DDD

• DcsabaS

senior tag

válasz Den #18 üzenetére

Ha a 90 nm-es technologia kiforrott lenne, akkor boven mehetne foljebb a freki hasonlo fogyasztas mellett.

Csak persze nagyon tavol vagyunk attol, hogy a 90 nm hozza azt, amit elvileg hozni kepes. Meg a 110 nm-ert is kuzdeni kell (ezert volt bolcs az ATi, hogy nem akartak egybol 90 nm-re ugrani).

Az mindenesetre igaz, hogy a teljesitmenyfelvetel egyre kritikusabb tulajdonsaga lesz a CPU-knak. (Korabban mar leirtam nehanyszor, hogy azonos felvezeto technologian a procik egyre inkabb ugy versenyeznek, hogy adott elektromos teljesitmenyfelvetel mellett melyik architektura adja a nagyobb processzalasi teljesitmenyt.)
    Az elmult idokben altalaban elsikkadt, hogy az AMD K7 ebbol a szempontbol lenyegesen jobb az Intel P4-nel. Azert sikkadhatott el, mert az Athlon-ok rossz (egyebkent az Inteltol atvett) tokozasa megbizhatatlanna tette a hutesuket, igy allandoan hallani lehetett az AMD termikus problemairol, mikozben valojaban az Intel fogyasztott tobbet. (Masszoval, ha az Athlon lenne a P4 tokjaban es nem a sajatjaban, akkor magasabb lehetne a fogyasztasa, a homerseklete es igy a teljesitmenye is, mikozben a megbizhatosaga meg nem romlana eszrevehetoen.)

Az Athlon 64-gyel viszont megvaltozott a helyzet, hiszen termikus szempontbol ismet jo tokba kerult az AMD aktualis procija, es igy napvilagra kerulhetett, hogy a proci hatasfoka, vagyis az elektromos fogyasztasra vetitett processzalasi teljesitmenye lenyegesen jobb (legalabb masfelszeresel!), az Intel ujabb procijainak. Es az uj idok szelei szerint egyre inkabb ez szamit. A magam reszerol nagyon orulok ennek, mint ahogy azokat az autoversenyeket is szeretem, amikor adott uzemanyag mennyiseggel kell eljutni minel messzebbre es gyorsabban.

''ha Dennek igaza van, es tenyleg elertek a szilicim veget, akkor csunyan atrendezohet a piac''
    Ahogy mar masok is irtak, abszolute nem ertuk el. Jelenleg biztosan allithato, hogy legalabb 30 GHz-ig fel lehet menni, ugyeskedesekkel pedig akar a 100-200 GHz tartomanyba is. Mas kerdes, hogy ezutan VEGRE ugy kell tervezni es ertekelni is a procikat, hogy az elektromos teljesitmenyfelvetelhez viszonyitjuk a nyujtott processzalasi teljesitmenyt. (Lasd meg az ATi kontra nVIDIA osszecsapast ezen a teren.)

''pedig szerintem ez hamarosan az x86 platform elhagyását jelentheti.''
    Abszolut NEM ertek egyet. Ugyanis a hatekonysagnak nem idealizalt (vagyis az adott RISC procira erosen optimalizalt) programokra kell ervenyesulnie, hanem az egyre terebelyesebb es bonyodalmasabb mindenfele keverek programokra nezve. Ehhez termeszetesen INTELLIGENS CPU TERVEZES kell, amit nem varhatunk olyanoktol, akik mar egy kis x86 tamogatastol is visszarettennek. Azok tudnak jo CPU-kat tervezni, akik nem kitalalt idealizalt feladatokra terveznek CPU-t, hanem a realis feladatokra.

''Egyelőre számomra könnyeben fejleszthető a rendszel dual core-os Opteronnal, de ki tudja, mit hoz a jövő. Remélhetőleg jó sok zsét.''
    A K8 architekturalis zsenialitasa, hogy elvben akar 8 core-os CPU-t is ki lehetne belole hozni, csaknem aranyos parhuzamos futtatasi sebesseggel es a jelenlegi K8-as rendszerekkel kompatibilis formaban. Persze a kozeljovoben csak a 2 es 4 core-os verziokra lehet szamitani (asztali gepeknel es kisebb szervereknel). Ezt ugyanis hal istennek mar a mostani (tehat NEM erett) 90 nm-es technologia is lehetove teszi.

• Fiery

veterán

válasz Den #53 üzenetére

A Transmeta tulsagosan elore tervez(ett), nagyon nagy a kompromisszum-keszsege a Crusoe-nak meg az Efficeonnak is. Szerintem a projekt indulasakor ok me'g arra keszultek, hogy majd dinamikusan kapcsolhato x86/IA-64 procit fognak kesziteni, es ezzel ''beugranak'' a piacra. Nekik se jott jol az IA-64 ''bukasa'' (tudom-tudom, nem bukott el...).

Fiery

• Power

senior tag

válasz Den #59 üzenetére

Azért én nem tartok ettől. :)

• Power

senior tag

válasz Den #56 üzenetére

Az SSE2/SSE3 az ami a standard lebegőpontos útasításkészlet.
    Az x87 már ellenjavalott.
    Amik az x87-et használják nem fognak gyorsulni.

• Chain|Q

tag

válasz Den #28 üzenetére

És szerintem ez az aranykor végét is jelentheti, az olcsó teljesítménynövelését.

Szerintem legalabbis megkerdojelezheto egy -immar egyertelmuen zsakutcanak bizonyult- fejlesztesi iranyt aranykornak nevezni. Evtizedek ota leteznek parhuzamos rendszerek, azota nyilvanvalo, hogy hogyan kene epiteni egy nagyteljesitmenyu rendszert. Persze teny, hogy az orajelnoveles eddig olcsobb volt, legalabbis piaci szempontbol. De most majd dragan megfizetjuk...

Ez az egyik. A masik az, hogy vegre talan leszall a vilag a teljesitmeny hajszolasarol, es a hasznalhatosagra helyezik a hangsulyt. Arra a celra amire manapsag a gepek tulnyomo tobbseget hasznaljak (pl. corporate PC, internet (e-mail/web) word/excel meg ilyesmi) totalisan felesleges a tobb Ghz-s CPU.

• nap

addikt

válasz Den #31 üzenetére

Ahhoz oprendszer is kellene, meg rengereg felhasznaloi program.
    Eppen ez az az ok, amiert meg nem leptek meg, hanem helyette az x86-ot foltozgatjak.

• Power

senior tag

válasz Den #31 üzenetére

Hamarosan? :)

Már 15 éve probálnak leszállni a vonatról, de nem megy.

• Power

senior tag

válasz Den #28 üzenetére

Átrendeződéstől énsem tartok.

''De teljesen új irányt vehet a pc fejlesztése, hiszen eddig a legegyszerűbb legolcsóbb módot választották, növelték az órajelet, de alapvetően maradt ugyanaz a gép. most nagyobb hangsújt fog kapni az architektúra fejlesztése ami viszont kihatással lesz a szoftver fejlesztésre, mert míg egy program kérszer olyan nagy órajelü (ugyanolyan tipusu) procival durván kétszer gyorsabb lett addig az architektúra fejlesztés csak akkor hoz gyorsulást ha a szoftvert megfelelően optializálják. És szerintem ez az aranykor végét is jelentheti, az olcsó teljesítménynövelését.''

Eddig is komoly architechtúra fejlesztés volt ám!
    Az órajel emelésnek meg kell ugyanis teremteni a feltételeit.
    A szoftver fejlesztésre valóban kihatással lesz, de az optimlizálásnak is vége.
    Az alapblokk nem nőhet már tovább, nincs nagyon mit optimalizálni, az IPC-nek meg a maximuma.
    Egyetlen kiút a párhuzamos programozás. Ez nem optimalizálás, hanem kemény fejlesztés. Ez nem az aranykor végét jelenti, csupán változás kezdetét.

''Az új ''világban'' viszont egy új architektúrálisan fejlettebb, többszálú többmagos stb proci használata nem fog automatikusan teljesítménynövekedést hozni csak ha a szoftvereket is megfelelőre cseréljük.''

Dehogynem, csak nem fix hw-re kell fordítani, így a konkrét optimalizáció nem lehetséges(ugyanis nem tudhatod, hogy 1 thread-et képes futattni a proci, vagy ezret).

• simonzé

addikt

válasz Den #28 üzenetére

Azért én már hallottam a Transmeta féle ''Processzor emulációról'' is. Ez a proci már 4 éve képes arra, hogy még nem létező procik működését szimulálja. Ilyen alapon a teljes architektúraváltás nemigen jelenthet akadályt a meglévő programok használatában. Elég csak elindítani az ''x86 emulátort'', és minden progi működik. A célirányosan az új platformra írt cuccok pedig még gyorsabbak lesznek, mint előtte.

A jó oldala az architektúra váltásnak az lenne, hogy a ''régi'' X86-ból kihznának mindent. (MINDENT!) Ez történt pl. a +4-gyel is. Láttam én már +4-en 3D-s mozgó emberi fejmodellt, ami alatt digizett zene szólt, mindezt egy (asszem) 1Mhz-n futó TED chipből, ami a hangért is felelt... Ha a régi jó +4-ben ilyen tartalékok voltak, amiket csak manapság képesek felszabadítani, milyen rejtett dolgokat tudhat egy PC?

Az architektúra-váltástól pedig nem félek, hosszabb távon csak haszna lesz. A mai PC-k olyan elterjedtek, hogy a szoftverek még jó darabig ezekre is megjelennek. Az új architektúra egy optimalizált PC lesz, ahol sokáig ismeretlen lesz a keskeny sávszélesség, az inkompatibilitási problémák, és az instabilitás. Végre levethetjük a lassan 30 éves X86 nyűgeit, és ha szerencsém van, még azt is megérem, hogy a nyüves 1'44-es floppy is végleg eltűnik a Föld felszínéről! :)

[Szerkesztve]

• Bagoly

senior tag

válasz Den #18 üzenetére

OFF
    Den írtam neked 2-3 levelet a clié cd-vel kapcsolatban úgy egy hete, megkaptad?
    (Mert én nem kaptam választ rá :(
    ON

Aktív témák

Hirdetés