- Mobil flották
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Feljutott a G96 a Moto széria csúcsára
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
- Yettel topik
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
FTeR
addikt
válasz
luciferc #179 üzenetére
nem vagyunk egy hullámhosszon. az ofisz javító késsége egy fícsör, amit sokan szeretnek és vannak akik nem. egy kikapcsolható fícsör, nincs mit lovagolni rajta.
pl szeretem ha wordben nagybetűre váltja kezdőbetűt, viszont ugyanezt kikapcsolom onenote-ban, mert más stílusban haszálom (utóbbinál nem a mondathelyesség a lényeg).
azt is szeretem, h vmi jel/szám+szóköz után felsorolást kezd (ami adott eseten visszavonható egy mozdulattal és utána már nem zaklat vele), viszon ne javítsa automatikusan a hibás szavakat, csak húzza alá...
azért konfigolható, h mindenkinek jó legyne. egyáltalán nem értem mit kell ezen problémázni.
#183:
kb. 3 éve próbáltam ki kettőt. a lényeg az volt, h rajtuk keresztül kellett elindítani a telepítést. nem tudom mi volt a nevük és most az sem vágom, h milyen kulcsszavakkal kéne rákeresni. észbentartom és megírom ha találtam vmit. -
moonman
titán
biztos láttad már, van olyan telepítő, ami megkérdezi, hogy also remove settings, szóval itt megint csak a programozói lustaság a téma. de azzal egyetértek, hogy ezt a későbbiekben jó lenne globálisan megoldani.
(hm fel is írtam gyorsan, ha lesz legközelebb mvp dev event, szóba hozom)
[Szerkesztve] -
luciferc
őstag
igen, de az a gond, hogy az ms élen jár a rossz példával, vagyis nem kínálja fel a lehetőséget, hanem okosabbnak érzi magát a felhasználónál. pedig nem az. az általad írtak alapján az office nem tartozik a normálisabb programok közé. mondjuk ez azért annyira nem lep meg...
[Szerkesztve] -
FTeR
addikt
ez nem win függő. a normálisabb programok a windows insallert használják, ami szépen eltakarít a kértek szerint (programtól függ, h felajánlja-e különböző opciókat). de vannak más normális installerek is.
de ha nem bízol a programokban, akkor mint írtam, vannak olyan install követők, amik tökéletesen ellátják a faladatot. -
dabadab
titán
Ja, tenyleg
Vegul is ott a pasziansz, minek akar meg az ember azon kivul is mast
Persze, a felhasznalo sokat tehet az alatala hasznalt rendszer hianyossagainak a kikerulesere (es minden rendszere kenytelen is tenni), de ez nem jelenti azt, hogy az adott hianyossag ne lenne problema. -
ngabor2
nagyúr
válasz
VladimirR #170 üzenetére
és miután mindenféle programokat telepítettek és leszedtek, szeretnek siránkozni, hogy ez milyen szar...
mindössze linux alá egy fokkal nehezebb mindenféle progikat telepítgetni. különösen kattingatással.
(franc essen belém, hogy nem bírom itthagyni ezt a topikot, és én is szét-offolom)
-
luciferc
őstag
-
moonman
titán
szerintem ha már megírja az install-t, legyen elég ereje és írja meg ugyanazon értékek törlését is. nem túl nagy művészet. a Windows annyit tud, hogy system restore, persze nem teszi el az összes program előtti állapotot, mert egyrészt nincs rá hely, másrészt ezek explicit egymásra épülnek.
-
moonman
titán
''Ugyanolyan csomagok (mit gondolsz, hogy kerulnek az Install/Remove Software listajaba?''
egyébként nem ugyanolyan csomagok. írok olyan telepítőt, hogy se startmenüben, se add/remove-ban nem fog megjelenni. az add/remove egyébként is csak egy hivatkozás a program uninstall/repair parancsaira, amit maga a program ír be a registry-be, teljesen függetlenül attól, hogy msi, exe, vagy micsoda. a programozótól függ, hogy odateszi-e. -
dabadab
titán
Igen, igen, itt a problema, hogy mindenkinek maganak kell vacakolnia az install/uninstall kerdeskorrel, igy aztan lehetoseg is nyilik ra boven, hogy elrontsa. Szerinted mondjuk hany arvan maradt registry bejegyzes lenne, ha a dolog ugy mukode, hogy az .msi-ben fel le sorolva, hogy a program mit hasznal, es azokat kapna csak meg, uninstallkor meg a Windows ennek alapjan eltuntetne oket, nem kellene a program irojanak azzal tokolnie, hogy kitakaritson maga utan?
[Szerkesztve] -
FTeR
addikt
fellebbezek. tantóbácsi pofára osztályoz.
ha én aszondom, h a csomagokat kezeli a kompatibilitás miatt, akkor abban az is benne van, h milyen verzió hol érhető el.
''Add or Remove Programs''
(vistán már kicsit más)
ez csak annyit csinál, h a feltelepített programokat jegyzi, de ez maximálisan attol függ, h mivel települ fel. ha win inst-el, akkor nem szokott gond lenni, de ha app saját megoldást használ, akkor sok szemét maradhat a rendszerben.
az általad felvázolt feladatra vannak külön appok winre, amik atelepítés minden mozdulatát végigkövetik és akár vissza is tudják vonni. -
moonman
titán
a kérdés onnan indult, hogy ''ahogy egyre idősödik, úgy szaródik el''. namost ha normálisan megírt dolgokat telepítünk meg törlünk (legyen msi vagy akármi más, csak pucoljon ki maga után), egyáltalán nem ''használódna el'' az idő múlásával. a mi 5 éves családi XP-nk úgy indul és fut, ahogy egy hónapos korában, pedig rendszeresen frissítjük, néha programok új verziója is felkerül, csakhát megválogatjuk, hogy mit teszünk rá.
ja és defragolva sem volt még az életben soha (kivéve a prefetch-t), mielőtt valaki bevágja aduászként
[Szerkesztve] -
FTeR
addikt
''ez jóóó''
csak belinkeltem, h erre gondolok, de nem fejtettem ki, h a cikk melyik tanulságára gondolok (sztem csak 1 van, de ezmot nagyon értelmezés kérdése).
''ért a linuxhoz, az másik kiadáson is el tudja végezni a munkáját.''
ezzel van a gond. egy felhasználó nem akar nagyon érteni hozzá.
a probléma nem az, h abszolút nem tudja megoldani a feladatot, hanem az, adott rendszeren gondok lehetnek vele. persze van ilyen winnél is, de linuxon ez fokozottan érvényesül. mint a cik is írta, inkább winen vizsgázik, mert nem tudni linuxon mi várja. sztem ez az egyik leglényegesebb észrevétel a cikkben.
ez szimplán az egységesség (ms ráderölteti...) vs. mindent szabad... -
dabadab
titán
''a csomagkezelők arra vannak ,h a függőségekből fakadó dolgokat kezeljék.''
Egyes, leulhetsz.
Igaz, ez is egy funkciojuk (lehet - ugy remlik, hogy az MSI konkretan ezt nem tudja), de ezen kivul mas feladataik is vannak, pl hogy tudja, hogy egy csomaghoz milyen file-ok tartoznak, milyen konfiguracios file-ok (ill registry-bejegyzesek), milyen verzio van, meg ugy egyaltalan, hogy lehessen oket kezelni (ugye, a mar emlitett ''Add or Remove Programs'', minden programnal egyseges, automata telepitesi modszer, stb).
Egyebkent Linuxoknal se lenne letkerdes, vegul is lehetne mindent statikusan forditani, amit meg nem lehet, azt kulon mellecsomagolni (mint a mindenfele ActiveX cuccokat), meg irhatna mindenki sajat installer programokat annak eldontesere, hogy mondjuk van-e Java VM v megfelelo DX verzio, pont ugy, mint Windowson, csak ez nem lenne tul hatekony.
[Szerkesztve] -
-
dabadab
titán
Es azok mik?... Ugyanolyan csomagok (mit gondolsz, hogy kerulnek az Install/Remove Software listajaba?), jobb esetben ugy is mukodnek. Az .msi a Windows csomagformatuma, mostanra egesz hasonloan mukodik, mint a linuxos testverei, a legfobb problema a kultura: a fejlesztok nagy reszenek egyszeruen fogalma sincs, hogy mi is ez, meg hogyan kellene hasznalni es nyilvan emiatt a MS technikai lehetosegei is sokkal korlatozottabbak, ha nem akar mindenkivel nagyon kiszurni. (Az UAC elete is sokkal konnyebb lenne, ha nem neki kellene kisakkoznia, hogy akkor most mi installer, meg mi nem, hanem minden program szimplan .msi-be lenne csomagolva, nem mindenfele futtathato izebe.)
[Szerkesztve] -
bambano
titán
Én egyszer felraktam egy uhu-t egy ismerősömnek, majd kis idővel később, frissíteni akartam, ettől fullosan összeborult az egész úgy, hogy még bebootolni se lehetett, én meg ott égtem az ismerős előtt. A legutolsó, amit az uhuval kapcsolatban el tudok képzelni magamról, hogy objektív leszek vele. Az utolsó előtti meg az, hogy mégegyszer uhu telepítőt veszek a kezembe. Inkább windows.
Nekem a debianom is tud teljesen magyarul, mostanában suset vagy ubuntut szoktak mások ajánlani kezdőknek. Én meg debiant.
''nem sikerült a lényeget megérteni, igaz nem is írtam le konkrétan.'': ez jóóó
Azt gondolom egyébként, hogy ha valaki valóban ért a linuxhoz, az másik kiadáson is el tudja végezni a munkáját. A vizsga/érettségi pedig arra való, hogy számot adjon a tudásáról, tehát (szerintem) nem helyes elvárni, hogy linuxos érettségire csak olyanok menjenek, akik abszolút vérprofik. Mint ahogy windowson érettségizők között is nyilvánvalóan van olyan, aki nem tud minden feladatot megoldani, amit feladtak számára és ettől még nem lesz gagyi a windows. -
FTeR
addikt
winen nem kompatibilitási bajok szoktak lenni, hanem sok appocska szereti beírni magát startupba és odatenni magát a systrayre.
vistán már ez is megoldódni látszik, mert performance monitor adott esetben kijelzi, h melyik app lassítja a gépet és sp2 óta nem lehet csak úgy akárhova beírni (főleg ha defender is van vagy egyébb erre szakosodott app). -
FTeR
addikt
ezért kell egy appos telepítgetés és konfigolgatás után és akár később is backupokat csinálni
pl beta driverek tesztelésekor
a winnél az újratelepítgetősdi nem azért szokás (márakinél...), mert nem lehet utánajárni dolgoknak. azért szokás, mert egy rettentően egyszerű és gyors megoldás. 1-2 óra telepítgetés után újra tökéletesen használható. ez egy hozzánemértő számára egyértelműen gyorsabb megoldás, mint akár napokat bújni a fórumokat.
linuxnál valszeg ugyanígy tenne egy átlag felhasználó, csakhogy egyelőre a linuxnál nem nagyon van ilyen ''átlagfelhasználó''.
hasamra ütök, linux felhasználók 50%a kemény profi, 40% poweruser és 10% informatikát kedvelő. +-1-2% a ezt rakták elé user.
winnél ez úgy nézki, h 80% az 1bites user.
hagsúlyozottan desktopról beszélek. server oldalon nincsenek átlagjuzerek (max kevésbé profik).
(ezek százalékos arányok, darabszámban az 5% wines poweruser több, mint a teljes liux tábor). -
FTeR
addikt
1) ugyanerre már reagáltak, de mégis nekem lett címezve.
engem nem téveszt meg semmi, nem vagyok fogékony a marketing rizsára. tobb komment alkalmával is jeleztem, h a ff főoldalán szereplő 10 érv közül 9 minimum tulzó, 3-4 meg egyszerűen nem igaz (régen volt már, lehet nem 10 érv és lehet, h nincs már ott semmi).
btw, a marketingben valóban azt hangoztatták, h biztonságosabb, mert 1. nyílt forrsá és az eleve az, 2. elsődleges szempont volt.
az ff nem biztonságosabb azért mert kevesen használják. ez azárt van így, mert nem használják kevesen. operáról még elmondható. nem véletlenül szaporodtak el bugreportok a 10% fölé érve.
2) azért a jobbság elég jól mérhető az elvégezhető és végzendő feladatok számával és időigényével.
az, h kinek mi az igénye, az teljesen más kérdés. a linux a hálózati karakteres terminal felöl közelít, míg a win a grafos home user felöl. így elkerülhetetlen, h az egyikben már ezer éve létező dolog a másikba mint újdonság kerül be.
ennél viszont SZSZVSZ, a win jobban teljesít.
3) mint írtam már, ellen érvel élek. még ha én is kezdek egy topikot, akkor is egy másik topikban félbehagyott vitát folytatok. pártatlan akkor lehetnék, ha egyik rendszert sem használnám (iléyet biztos nem írtam). de elfogult biztos nem vagyok. azonban objektívebbnek érzem magam azoknál, akik vmilyen érzelmi alapon döntenek egy rendszer mellett vagy ellen. pl nem én vagyok az, aki a szeritn dönti el, h mit szeret, h az nyílt vagy nem az.
a linux gyakorlatilag hidegen hagy (nem mintha a win felizgatnamindkettő egy eszköz és nem a cél, mint egyeseknél). az sem érdekel, h más mit használ.
ha vki beír egy pro/contra érvet, akkor élek a fórum adta lehetőséggel és megpróbálok rávilágítani, h a másik (esetleg általa kedvelt) rendszernél ez gyakorlatilag ugyanígy van és/vagy egy rövidet elmélkedek róla, h miért is jobb így mint amúgy.
én nem térítek. térítés az, amikor nem egy ilyen topik végén a kedves vitapartner kifakad, h ''dehát akkor miért nem inkább azt használod amit én''.
btw, szeretem amikor ellenem hoznak fel olyan szemrehányást, amivel mások szoktak élni. a kedves opensourc társaság életcélja, h megmentse a tudatlan világot a gonosztól (ha akarja, ha nem).
még 1x utoljára: Egyáltalán nem érdekel, h más milyen programot használ. ha nincs kedved vitázni, akkor maradj csöndben. -
FTeR
addikt
válasz
MichaelSD #120 üzenetére
szándékosan extra hálózati fícsöröket írtam. 3 gépnél nem lesz rájuk szükséged. 3, de még 10+ gépet is összeköthetsz mindenféle hiányérzet nélkül egy hálozatba. a dolog nem úgy néz ki, h vista premiummal nem mehetsz a lanpartyra.
a ps részt újból nem sikerült megérteni, de most már nem is töröm tovább magam. -
FTeR
addikt
nem sikerült a lényeget megérteni, igaz nem is írtam le konkrétan.
a cikk tanulsága nem az, h vki nem volt képes teljesíteni egy vizsgát. a tanulsága az volt, h egy egyébként linuxot használó egyén, ha leül egy másik linux elé, akkor nem képes elvégezni a kívánt feladatot**. ez (itt jön amit mondtam) fokozottan érvényes egy alkalmazás fejlesztőre, hiszen teszteli a gépet egy linuxon és van még ezer linux, amin nem fog futni (rendesen). a többit nem írom le újra.
**a cikk is említi, h a hup.hu-n sokan írták, h miért nem a hivatalos gyakorló verziót használta. ami már önmagában is nevetséges.
(halkan zárójelben jegyzem meg, h megint lefikázásra került az UHU. de ha azzal jövök, h a linux nem felhasznólóbarát és nme tud _rendesen_ magyarul, akkor egyböl jön, h ott az UHU). -
dark100
aktív tag
Ez a forum is olyan lett mint az ovoda
Kb mint a tobbi melyik a jobb konzol, melyik a jobb mobiltelefon szolgaltato, melyik a jobb mosopor, es kinek szebb a kisautoja topic.
Valaki bevagja, hogy A jobb mert ez ezt is tudja. Aztan a masik ravagja, hogy de ezt a B mar 100 eve tudja, miota a turing gepet feltalatak, mire ismet elojon valaki, de igenis A ezt akkoris jobban tudja.
En azt latom, hogy mindket rendszer normalisan karbantarthato, ha tudod mit csinalsz. A munkahelyen van win, es eddig nem volt vele bajom. Otthon meg van Linux, es csak olyankor omlik ossze, ha en elszurok valamit (igen, el kellett volna rendesen olvasni hogy kell geforce 8600-ashoz beta drivert telepiteni)
A Win es a Linux kozotti fo kulonbseg az a sokat emlegetett komponensekbol epitunk, illetve egy rendszerunk van. A Linux eseten, ha valami elszurodik, akkor a tobbi elem meg mukodokepes marad, tehat eleg ritka, hogy csak az ujratelepites oldja meg a problemat. Viszont a jo komponens osszevalogatas nelkulozhetetlen, es ez teny. Tapasztalat nelkul oriasi szivasok varnak rank. A win eseten ahogy ''oregszik'' egyre zavarosabba tud valni, plane ha mindenfele programokat telepit az ember. Nalam volt olyan, hogy a win gondolt egyet, es a Task Manager 50% CPU idot kezdett folyamatosan ellopni. Nem kinlodtam vele annyit, hogy vegulis rajottem volna az okara, ugyhogy ujratelepitettem, ami utan megint jol mukodott egy darabig.
Kerdes melyikkel jarsz jobban: win ujratelepites (minden programmal egyutt), ami moton melo, meg elvesz 1 napot, de nehezen elszurhato, ha begyakoroltad, vagy a Linux-nal bogaraszod a forumokat, hogy mit szurtal el, ami szinten siman elvehet 1 napot. Az hogy epp melyik a szimpatikus, meg a kedelyallapotatol is fugg az embernek. Ez van. -
gorlin
őstag
-
fishi
tag
-
gorlin
őstag
válasz
VaniliásRönk #140 üzenetére
Félreértettük egymást,neked igazad van és én is tudom hogy az alaplaphoz kötődik.Viszont fishi azt írta hogy megváltozott a licensz és a windows már hdd-hez is kötődik,
Szerintem pedig annyiszor cserélhetsz merevlemezt amennyiszer akarsz. -
Zebra
csendes tag
Ez a témát is elérte a végzete, teljesen mással foglalkoznak, mint amiért indult.
A MS. mutasson rá, hogy ez+ez a mi tulajdonunk, amíg nem teszi, addig arra volt jó az egész, hogy beszéljenek az MS-ről.
Hogy 300 Linux felhasználó lármázik? Ez még töredéknek is kevés a Föld PC felhasználóinak a számához képest !!Ez az én véleményem.
-
gorlin
őstag
válasz
VaniliásRönk #136 üzenetére
Azért nem mindegy.
Annyira nem szeretem ezeket a félválról odavetett ''híreket''
Szeretném látni hol találta meg. -
ngabor2
nagyúr
válasz
VladimirR #137 üzenetére
épp erről értekeztem pü-ben az előbb VaniliásRönkkel... takarítás után mindig van valaki, akinek hiányzik egy eltűnt hsz.
a hsz azon részével nem volt gond, de az a hsz negyede volt. a többivel volt gond, átszerkeszteni meg igen ritkán szoktam.
mondhatnám, hogy azért is töröltem, mert off itt, de ilyen alapon kb. az egész topikot törölhetném. -
VladimirR
nagyúr
azzal a hozzaszolassal mi volt a baj, amiben azt irtam, sh4d0w #124-en spot-jara, hogy hulyeseggel (uac kikapcsolasa) a linux-ot is pillanatok alatt szet lehet verni, hulye user ellen nincs vedelem, sem win-en, sem linux-on?
mellesleg lehet rosszul tudom, de az ie resticted modja es az uac ket meglehetosen kulonbozo dolog
[Szerkesztve] -
Lortech
addikt
Nem tudom, hallottál-e róla, de a Windows XP sem a Bios-on keresztül ismeri fel és kezeli a vinyókat, hanem közvetlenül a saját kezelőjével, vagy ahogy tetszik, a BIOS megkerülésével. Egy operációs rendszer esetén ezek a megoldások elfogadottak. Van erre sok pro és kontra, hogy egyik-másik hardvert melyik kezeli le jobban, alapból.
szerk: törölve lett, amire reagáltam. Mehet ez is akkor, ha úgy gondolja egy nagybetűs.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
a topikot takarítottam. ismételten kérek mindenkit, hogy a személyeskedést és a felesleges flamet kerülje.
és nem érdekel, hogy ki kezdte/nem kezdte. -
ngabor2
nagyúr
és alapból be van kapcsolva? ha igen, akkor nem kell piszkálni, és nincs gond. ha linux alatt root-ként mászkálsz, ott is el tudsz rontani bármit. próbáld ki az rm -rf /etc parancsot... aztán próbálj meg bármit is csinálni a gépen...
hagyjuk már ezt a biztonsági összehasonlítást, a topik nem erről szól, hanem a szabadalmakról! -
VladimirR
nagyúr
az elso pontnak picit olvass utana (mondhatnam ugy is, jol megvezettek teged a firefox hazugsagkampanyaval, de ez nem lenne maradektalanul igaz) - ie6-re is igaz volt mar, hogy emmivel sem kevesbe biztonsagos, mint a bugroka, mitobb, 2006 oszen peldaul utobbiban tobb biztonsagi hibat talaltak
a vista-s ie7 pedig meg biztonsagosabb is, koszonhetoen a restristed user-kent torteno futtatasnak
[Szerkesztve] -
fishi
tag
Az semmi, nemrég szigorított az ms a licence-en, azóta pl. hdd-t sem cserélhetsz a gépben!
FTeR, meglátásom a fentiekkel kapcsolatban:
1. Sikerült téged is megvezetniük a FF vs. IE tanulmányokkal. Nem azért biztonságosabb FF-el netezni, mert hibátlan (és a tesztek erre irányultak ugye), hanem mert gyakorlatilag nem célcsoportja a kártékony kódoknak az elterjedtsége miatt.
2. Mondtál néhány okot, ami miatt ''jobb'' (neked szimpatikusabb) a Win. De az a helyzet, hogy (és pontosan ezért torkollik minden win vs. linux flame parttalan vitába, mert) egyik rendszer sem jobb a másiknál, egyszerűen mások, és így más-más célcsoportnak felelnek meg a szolgáltatásaik, mások az előnyeik ill. hátrányaik.
3. Ugyan pártatlan vagy, amit csinálsz, pontosan az ellenkezőjét mutatja. A linux összes létező hibáját/hátrányát felhozod egy linuxos topikban, és a többiek megoldásra tett kísérleteiben is a hibát keresed. Ha ez nem térítés, akkor micsoda? Amint már a 2-es pontnál írtam, felesleges nem konstruktív hozzáállással a linuxban a hibákat keresni, ha neked jobban megfelel a win, akkor használd azt (mellesleg én is azt teszem, bár a campus után még nem tudom mi lesz), *hidd el, nem kell megmentened egy ártatlan friss számítógép tulajdonost sem megmentened a linuxtól, csak olyan használja, akinek tényleg ez kell...*
*ez csak ide kívánkozott, mert tényleg ez jön le a hozzászólásaidból, de igazából nem neked szól, hiszen nem ez volt a célod a fentiekkel
[Szerkesztve]
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
MichaelSD
őstag
Igen, bele fogok kötni, mert Te is. Viszont van 3 gép a családban és kell a hálozati ficsör. Ne mond már meg nekem, hogy mi kell nekem.
Így van nem kell a Photoshop, mert nem vagyok grafikus. Attól hogy sokáig csináltak egy appot még nem biztos, hogy jó. Attól sem hogy kereskedelmi. Lehet jó, de nem törvényszerű. Vagy az a véleményed, hogy minden OS app rossz?
Az átlag embernek sem kell Photoshop. Az emberek 90%-nak teljesen elég a Linux tudása (és a PH! nem ez a 90%), csak hát nem lehet a piacra eljutattni, mint terméket. Mivel szerinted ez azért van mert a Linux összehasonlíthatatlul rosszabb a Windowsnál ebbe a beszélgetésbe kár bele menni. -
tzs84
tag
pont ezért szoktak a programokból csomagokat készíteni a legelterjedtebb distrokra
függőségekkel, amiket automatikusan lehet telepíttetni
és még backportolni is szokták őket
[Szerkesztve] -
bambano
titán
Nem akarok megsérteni senkit, de ha mégis sikerül, akkor így járt. Nekem az UHU linux nem mérvadó. Más kérdés, hogyha elolvasod a cikket, ott az is benne van, hogy a diáknak nem azért nem ment a megoldás, mert rossz volt az oprendszer hanem azért, mert kifelejtett egy lépést a megoldásából, amire a feladat készítői számítottak.
A gnome api meg ugyanaz linuxon is, solarison is, mindenhol, ahova le tudod a gnome-ot magát fordítani. Tehát az fordulhat elő, hogy nincs felrakva, de akkor az nem full install. Ha kiadtál egy programot a kezedből, jogod van elvárásokat támasztani a futtató rendszerrel szemben, mint ahogy az ms is támaszt a windowst futtató gépekkel szemben. -
FTeR
addikt
Ha full installod van windowson, akkor legyen már a linux is full
csakhogy winből egyféle install van. én mint fejlesztő számíthatok rá, h minden ügyfelemnél ugyanaz a környezet fogadja az appomat.
linuxnál nincs ilyen. jó példák erre a korábbi windowszok. fel lehetett rakni fapados változatot is belőle, meg is lett az eredménye. mindenki azon sírt, h folyton a telepítő cd-t kéri minden.
ráadásl ha linuxnál még megy is egy disztriben a cucc, akkor még mindig ottvan, h mi van ha másik disztribet használ.
linkeltem azt az origós cikket. tökéletesen tükrrözi, h miről beszélek. eddig az volt a baj, h nem linkelgetek. most volt 2 linkem is, mindkettőt figyelmenkívül hagytátok. -
bambano
titán
Ha csinálsz egy fullos installt, akkor van mindened windows alatt.
Linux alatt dettó. Felrakod az alap linuxot, utána megkérdezi, milyen rendszert akarsz, ha gnome-os desktopot akarsz, csinál egy fullos gnome installt és utána lesz szabványos apid, betölthető objektumos táblázatkezelőd, web böngésződ, videólejátszód.
Pont mint windows alatt. Ha kiheréled a windowsodat telepítés alatt, akkor ott is bajban vagy. Ha full installod van windowson, akkor legyen már a linux is full.
Nem kell minden létező variációra felkészíteni, elég 1-re. Ha csináltál belőle rendes debian csomagot, akkor ott beállíthatod, hogy mi kell hozzá és azt fel fogja rakni. Neked csak azt kell eldöntened, hogy gnome apit használsz vagy nem.
Kötekedés: sokan keverik az ok és a célhatározót. -
ngabor2
nagyúr
azt a részt igen, hogy nem kell mindent telepíteni, fusson magában is. itthon a ff és az azureus is így fut. ezen nincs mit vitatkozni. csak sajos elég sok témában nem találtam ilyet.
most nem olvasok vissza, hogy azért nem reagáltam-e valamir,e mert elfogadtam, vagy azért, mert nem arra koncentráltam. kezd értelmetlen kötélhúzásnak tűnni 1-2 rész az egész topikban, meg úgy általában a (linux vs. win) flame-topikokban.
de asszem egészségesebb, ha már ilyen lehiggadt résznél én kiszállok a flame-ből. nem megfutamodok, kiszállok. -
FTeR
addikt
válasz
MichaelSD #111 üzenetére
engem rettentően nem érdekel, h mit használsz. (mintha már írtam volna)
prémiumban minden benne van, ami otthonra kell. a businessben meg olyanok, ami irodába. pl irodaába teljesen fölösleges a médiacenter, míg otthonra teljesen fölöslegesek az extra hálózati fícsörök, minek kérnék el az árát olyan fícsörnek, amit sosem használna az addot user.
éreztem, h bele fogsz kötni a játékba. kár, h nem sikerült megérteni a lényeget. a párhuzam annak szolt, h van egy kereskedelmi app, amit évekig fejlesztenek és ennyibe kerül és van egy másik ami annyiba és összehasonlíthatatlanul több munka van benne.
jöhetett volna példának a photoshop is, amiért pofátlanul sokat kér az adobe és arra is mondhattad volna, h nem szoktál képet szerkeszteni vagy photoshoppal, de akkor sem az lett volna a lényeg. -
ngabor2
nagyúr
nem linux alól fórumozok, hanem linxról, mint témáról.
és én ennek hol állítottam az ellenkezőjét? én is a linuxRÓL, mint témáról való fórumozásról beszélek. azzal együtt, hogy mellesleg én azt is használok.
(hogy lehetne LAMP alol böngészni? lol)
??? ezt így megint nem értem. hol írtam én ilyet? legjobb tudomásom szerint a lamp az a linux-apache-mysql-php rövidítése. sehol nem írtam, hogy erről böngészel. -
MichaelSD
őstag
Nem játszom ezért nem érdekelnek a játékok és nem ingyenes. Tehát nincs ilyen. Nem baj, de nem ér meg nekem 30kt Vista Premiumra költeni, amibe nincs is minden feature benne ami lehetne (nem beszélve, hogy nem tudom, hogy milyen featurek lesznek a jövöben melyik verzióhoz).
Igen voltam MSDN fórumokon és nem voltam mondható hogy a hozzásállásuktól és segítőkészségük agyonvágott volna. Persze az MS fanok ugyanezt mondják a Linux táborra.
nem kell kibogozni. utána kell nézni, lehet, h másnak már van rá megoldása. template készítéshez meg külön progis is vannak.
Ez úgye most nem előnynek gondoltad?
Bocs ez nem elmélet és nem tudok programozni. Nem azt mondtam, hogy forráskódot kell nekem vagy usernek megpiszkálni.
Nem egy feature lesz a KWordben amiben aktívan rész vettem, mert nem értettem miért jó ahogy van (aztán volt pár ami nem). Én semmit nem írok a forrásban, csak megkérdem, hogy miért a rákban van úgy. Aztán lehet elmélkedni a dolgon. Én ezért használok Linuxot.
Különben én nagyon örülök, hogy Te elégedett vagy Windowszal. Én elégedett vagyok a Linuxal. -
FTeR
addikt
mint user sosem használtam IE6ot. de ezt már írtam is.
egy programnak nem kell telepíthetőnek lenni. elfutnak magunkban is. fájdalmas, de már megint engem igazoltál.
ha ie biztosan ott van, akkor elég ha futtatási joga van a usernek. ha nincs, mint linuxon, akkor max rohanhat a rendzsergazdához mer telepíteni kell valamit.
[Szerkesztve] -
FTeR
addikt
már kezd fájdalmas lenni, h mennyire nem értitek amit írok. mivel van önkritikám megvizsgálom, h nme-e én mondom érthetetlenül, de rendszernt jön vki (akár a szemben álló táborbol is), akinek reagálása tükrözi, h megértette amit mondtam.
szal, a gyengébbek kedvéért újra:
ha ÉN mint windozmsalkalmazottkockalefizetettlúzer azt mondom, h linux xar, mert ez milyen bénán van megoldva, akkor kapásból jönnek, h a linux egy kernel és annak semmi köze hozzá, milyen hülye vagy még ezt sem tudod. ha az van, h milyen gáz, h még ez sincs benne, akkor az jön, h hogyne lenne, ottvan ez meg ez, meg egyébként is x disztribbel alapból adják.
te valóban nem mondtad, tekintve, h van vagy 3 hozzászólásod, azomban a topikban már elhangzott és te nme külön témát indítottál, hanme beszáltál egy menetbe.
dehogynem. csinálsz belőle csomagot, amiben benne vannak a függőségek hivatkozásai. ja, hogy ez csak pár disztribre jó? próbáltál már nt-re írt progit win95 alá feltenni? vagy abban se vagyok biztos, hogy az xp-s cuccok 1-az-1-ben telepíthetőek lennének vista alá, különösen, ha oprendszer-közeliek.
komoly zavarok vannak itt egyesek feléyben. linux disztribek egymás mellett párhuzamnosan létező és fejlődő operációs rendszerek. a win95, xp, vista egymást követő verziók. csak egyetlenegy fő változattal és esetleg 1 korábbi változat kifutásig. ez olyan, mint pl SUSEnek a v.8-9-10.
és én eddig azt hittem, h komolyan vitatkozunk.
én is többet fórumozok linux miatt, mint win miatt. ennek több oka van:
hát én nem. ez már szinte hihetetlen, h mennyire nem értitek amit írok. már értem bambano kérdését.
linuxot csak remote használok, többnyire ftp eléréssel töltöm rá php kódjaimat. semmilyen user feladatra nem használok linuxot. nincs is a gépemre telepítve. a win alol minden feladatot tökéletesen el tudok végezni.
nem linux alól fórumozok, hanem linxról, mint témáról. szép a magyar nyelv, de legalább a szövegkörnyezet rávilágíthatott volna. (hogy lehetne LAMP alol böngészni? lol) -
ngabor2
nagyúr
néhány megjegyzés:
- a cégnél win van, és intranet... amit CSAK ie alól érek el. de az ie-t nagyon nem szeretem, vagy inkább úgy mondom, az operát szoktam meg, azt használom, az ie6-ból nekem hiányoznak annak feature-ei. ez számomra hátrány, és nem előny.
- aki nem root, az ne akarjon SEMMIT telepíteni a gépre. emiatt lehet könnyen sebezhetővé tenni az xp-t és az előtte levő wineket, hogy alapból mindenki rendszergazdai joggal van benn. -
FTeR
addikt
nem szoktam azon lovagolni, h a linux kernel vagy os vagy akármi. többnyire ellenem szokták felhozni. egy korábbi topikba (talán ennek a témának az előzménye), konkrétan meg is esett. amit meg is jegyeztem egy kommentben. semmit sem utálok jobban, mint mikor azzal jönnek, h a linux csak egy kernel.
most gyak igazat adtál nekem. ebben csak az a fura, h te kontrának szántad. ebből az következik, h az érvrendszer nem konzisztens, mindig az a változat hangzik el, ami jobban ellentmond.
ahogy a linuxban
talán konzolos példával tudom legjobban szemléltetni a dolgot. azt szokták felhozni legfőbb érvnek, h a fixx egységes felépítés miatt, könnyebb rá fejleszteni.
winen biztos ott lesz az IE ami pont úgy fog viselkedni, ahogy én azt elvárom. linuxnál semmi sem biztos, mégha van is egy böngi a gépen, nem bioztos, h vannak meghívható fügvényei, ha vannak lehet máskép kezeli, ha ugynaúgy kezeli lehet más eredményt dob stb. szal vagy minden létező variációra felkészítem (lehetetlen) vagy megmondom, h mi kell hozzé és a juzer majd elszenved vele vagy magam mellékelek egyet hozzá (pl mellé rakom az ff motorját).
utóbbi a legtisztább megoldás, csak az a gond vele, h nekem kell biztosítani a szupportot hozzá (pl patchekkel ellátni), arrol nme is beszélve, h fölöslegesen fogja foglani a helyet. a középsőnél jutunk el csomagkezelős mókához. kár, h nem árt ha rootok vagyunk mellé.
kötekedés: te szoktál linux végett fórumozni?
ööö, igen. pont ezt írtam. lehet tudnál segíteni a legutóbbi LAMP problémámon. van egy 777es mappa, amit FTP-n hoztam létre majd létrehozattam benne www-data alol egy mappát majd feltöltött képeket átméretezés után tárhelyre írattom vagy move_uploaded_file()-olom (márha engedi utóbbit, lásd tovább). GDhez be akarom olvasni a képet relatív elérésse közbeszol a safemode, h nincs joga hozzá, mert más user (777es mappáról beszélünk és olvasásról, ugyan ez a user írta oda filet), ellenben absolút ''remote'' eléréssel (tehát http://domain/mappa/mappa/kép) engedi. van ötleted? jöhet privátba. -
VladimirR
nagyúr
''a wmp-ről meg annyit, hogy feltételeztem, hog dvd-t, mint szabványos médiát le tud játszani... tévedtem.''
mintha remlene, hogy ez nem teljesen azert van, mer' a faszmikrosozft meg erre sem kepes - amint megveszed valamelyik dvd2-es codec-et, maris le tudja jatszni a wmp is a dvd-ket (amennyire tudom, ingyen max ugy oldhatod meg, hogy forditasz egyet magadnak forrasbol)
ezt mondom, hogy nyuszika a sapkaval
ha benne lenne, mar szarra pereltek volna, ti meg itt sikitoznatok, hogy mocsok microsoft, elnyomja a tobbieket, es trosztellenes pert kovetelnetek
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
ennél egyébként konkrétan arra gondoltam, h ha vmi nme jó a linuxban, akkor az egy kernel ne báncsuk szegényt, de ha vmi feladatra kell megoldás, akkor minden létező program a része.
én ilyet nem mondtam. igen, te is így védekeztél...
ha linuxra írok egy alkalmazás, akkor nem támaszkodhatok semmi extrára, ha azt szeretném, h biztos elfusson.
dehogynem. csinálsz belőle csomagot, amiben benne vannak a függőségek hivatkozásai. ja, hogy ez csak pár disztribre jó? próbáltál már nt-re írt progit win95 alá feltenni? vagy abban se vagyok biztos, hogy az xp-s cuccok 1-az-1-ben telepíthetőek lennének vista alá, különösen, ha oprendszer-közeliek.
vagy ha nem akarsz csomagolni, kiadod a forrást automake-kel. asszem az tesz bele ./configure-t. igaz, ekkor a júzernek le kell fordítani, ami telepített fordító esetén kb. 3 parancs...
a wmp-ről meg annyit, hogy feltételeztem, hog dvd-t, mint szabványos médiát le tud játszani... tévedtem.
maradjunk annyiban, hogy van, akinek a win nem jön be, van, akinek a linux magas. én mindkettőt használom, de a winnel több a bajom (különösen linuxhasználat után...)
hogy az amp nélkül nem lenne sehol a linux... lehet. de linux nélkül amp se lenne, legalábbis nem így, és nem ennyire elterjedve. a dolgok összefüggenek.
én is többet fórumozok linux miatt, mint win miatt. ennek több oka van:
- linuxot többet használok, tehát gyakrabban lehetnek benne kérdések, mint a felhasználói szinten használt win esetén...
- nem (csak) kérdezni szoktam a linuxos fórumokon, hanem egyre többször válaszolni is kérdésekre.
- arányaiban nézve sokkal többször nem kaptam értelmes választ wines kérdésekre, mint linuxosokra... -
bambano
titán
''egy disztrib nem lesz platform. ha linuxra írok egy alkalmazás, akkor nem támaszkodhatok semmi extrára, ha azt szeretném, h biztos elfusson'': miért ne támaszkodhatnál? vannak szabványos apik, ha windows alatt jogod van apikat használni, miért ne használhatnál linuxon is? itt is lehet objektumokat beágyazni, itt is lehet táblázatkezelőt behúzni egy alkalmazás alá, gondolom lehet videó lejátszót is betenni egy alkalmazásba ugyanúgy, ahogy a linuxban.
Ha elkezdünk vitatkozni azon, hogy kernel nem kernel, és ha windows alatt beránthatod az msie-t az alkalmazásodba, akkor linux alatt se csak kernelről beszéljünk, hanem mondjuk egy gnome rendszerről. Mi az, amit windowson meg lehet csinálni, linuxos vagy solarisos gnome-mal nem?
kötekedés: te szoktál linux végett fórumozni? -
VladimirR
nagyúr
ugyanezt meg lehetne kerdezni a te post-odrol is - az emlitett ketto tokeletesen ellent mond egymasnak (es szerintem 04ahgy is ezt kifogasolja, hogy elobb leszolod, hogy hulyeseg, amit ir, majd irsz egy hasonlo meretut magad is)
btw a biztonsag teren meg mindig default-nak nevezheto (alap win tuzfal par megengedo szaballyal, no viruskergeto, sot, a windoze defender-t is kilottem), lassan harom honapja fut, szinte 7/24 es semmi nem maszott be egesz eddig
pedig ezido alatt morzezva atjott volna egy servicepack (ha lenne mar hozza) -
FTeR
addikt
rettentően off, de talán az előző hozzászólásomhoz kapcsolható.
soxor szoktam értekezni arrol, h az ezerféle linux disztró miért nem jó és miért jó a win egységes platform jellege.
[link]
asszem ez eset tökéletesen leírja, h mire gondolok. -
FTeR
addikt
a win alaptelepítésére mint platformra szeretek gondolni. a platformnak az IE és a WMP is része. ha az alkalmazásomba le akarok futtatni egy videót, akkor nem fogok mellékelni egy lejátszót, mert tudom ,h a wmp-t meghívhatom fügvények képébe.
az ofisz egy ugyanilyen kiegészítés. sok ugyviteli app van, ami egy bonyolultabb műveletre az excelt hívja meg a háttérbe.
tehát ahogy én látom a dolog így jó. ezért van, h nem lehet megválasztani az alap komponenseket (hozzáadni lehet, de elvenni nem).
ennél egyébként konkrétan arra gondoltam, h ha vmi nme jó a linuxban, akkor az egy kernel ne báncsuk szegényt, de ha vmi feladatra kell megoldás, akkor minden létező program a része.
egy disztrib nem lesz platform. ha linuxra írok egy alkalmazás, akkor nem támaszkodhatok semmi extrára, ha azt szeretném, h biztos elfusson.
fedora is arra jó, h elmondhassuk, h van. a redhat rettentően elhanyagolja, ment is rendesen a siránkozás (nemtom azóta javult-e a helyzet).
példa mindenre van. van rettentően júzerfrendli disztrib, csak épp instabil és lyukas mint a sajt. ha az kell ,h stabil legyen meg biztonságos, akkor meg ott a másik példa, csak épp úgy beszélnek róla, mintha a doom egy nehézségi fokozata lenne.
a telepítés lehet next-next, de aztán fél hét a konfigolással telik. (//gonosz ON: fúj, milyen már, lemásolta a wint... //OFF)
úgy tudtam, h vállalati szinekben a redhat vezet, persze ez legalább másfél éves információ, szal lehet már más van.
és megint a kettős mérce: ha linuxot használsz, egyből egy fórumban kötsz ki. ha viszont a wint akarod megváltoztatni... akkor a keresőnél, ami valszeg szintén fórumokat dob ki megoldásnak.
itt a mentalitásra céloztam. lehet, h a felhsználók összetételéhez is köze van. ha nekem bajom van a winnel, akkor a google után a forum jön. ha linuxal van bajom, akkor is ugyanez a sorrend. itt megjegyezném, h linux végett többet szoktam forumozni
pontosítanom kell, LAMP miatt szoktam. de ennek valszeg az az oka, h azzal dolgozom. de azért lássuk be az AMP része nélkül sehol nem lenne a linux.
most úgy érzem egyet értünk, csak megint sikerült félreérteni amit írtam. pont aszt ''panaszoltam'', h olyat hoznak fel a linux mellett, ami winnél is megvan. lásd pár kommentel lejebb. azért szereti a linuxot, mert levelezgethet a fejlesztőkkel. ez úgy írta, mintha nem lenne a MSDN.
ez ugyanaz a szimptóma, mint amikor azzal vádolják a wint, h nincs rendesen dokumentálva. közben meg az a helyzet, h nincs még 1 olyan os, aminek ennyi dokumentációja lenne. ennek elég prózai okai vannak. dokumentációt írni nem dicsőség és a programozó lusta álatfajta, ráadásul jó érv rá, h ott a forráskód minek dokumentálni. -
FTeR
addikt
válasz
MichaelSD #95 üzenetére
ingyenesnek nem ingyenes, de a ''bolti'' oem-hez nincs szupport és vagy harmadannyiba kerül.
kevesebb, mint 30eHUF az oem vista premium. ha megnézed egy 7-8 óra szorakozást nyújtú játék 12eHUF körül rohangál, a wint meg évekig használod. egyáltalán nem drága, csak nem abbol kell kiindulni, h ingyen van.
Én azért maradtam a Linuxnál, mert ha nem értem egy progi miért olyan amilyen, akkor írok a programozojának és elmondja, akár buta felhasználó szintem is (mert nem vagyok programozó).
azért ennek komoly korlátai vannak. megnézném, hogyan csinálnák ezt nagyobb felhasználói táborral (mármint, h minden ''rajongói'' levélre külön válaszol).
egyébként ms vezette be a '90 közepe környékén, h a reklamációkat nem egy helpdeskes fogadja, hanem a programozó.
jártál már az msdn fórumain? ott is beszélgethetsz fejlesztőkkel. soknak még külön blogja is van.
közelebbről az IE7 fejlesztését követtem msdn-en. volt olyan, h a fejlesztő aszonta, h jé igazad van, holnap beszélek a főnökkel és meglátjuk.
Most egy zárt forráskóbban bogózza ki valaki, hogy lehet hupikék start gombot csinálni?Egy nyilt forráskodnál ezerszer hatékonyabban lehet pont ilyen feladatokat megoldani, és ezért az emberek inkább azt faragják.
nem kell kibogozni. utána kell nézni, lehet, h másnak már van rá megoldása. template készítéshez meg külön progis is vannak.
minimálisra tehető azon felhasználók száma (márha felhasználónak lehet nevezni), akik egy problémát úgy oldanak meg, h fogják a forrsákódot belepiszkálnak és újrafordítják. a linux is binárisokat futtat, nem úgy megy mint egy php-s weblap.
ez egy olyna elméleti érv, aminek semmi gyakorlati haszna**.
megint úgy érzem, h felhoztál olyan érveket linux mellett, ami winnél sem probléma.
**egy másik vita kapcsán már kifejtettem, h szerintem sok szempont alapján több a valós, gyakorlati hátránya, mint előnye. az elmélet nem mindig állja meg a helyét a gyakorlatban. -
ngabor2
nagyúr
példának okáért, ha linuxon meg kell oldani egy problémát, akkor minden létező alkalmazás a linux része. ugyanez winnél, úgy néz ki, h fúj, még ezt sem tudja.
és ismét disztrib vs. oprendszer. mi egy disztribúció, úgy általában? oprendszer + köré épülő programok. mikor beteszed a win install cd-t, akkor se egy üres oprendszert kapsz, hanem köré épülő progikat is. tehát a win is egy disztribúció. mindjárt más a leányzó fekvése, mert az egyik disztrib (pl. debian gnu/linux) tartalmaz egy zsák alkalmazást, a másik meg (win xp) elég alap dolgokat...
amúgy már elég rég nem ingyenes a redhat... csak hogy tudd. kereskedelmi termékké vált. az ingyenes változata a fedora core. de ez messze nem a legnagyobb. a 2 legnépszerűbb disztrib jelenleg az ubuntu, és ennek az alapja, a debian. jelenleg mindkettő telepítése csaknem a next gomb nyomogatásában kimerül...
és megint a kettős mérce: ha linuxot használsz, egyből egy fórumban kötsz ki. ha viszont a wint akarod megváltoztatni... akkor a keresőnél, ami valszeg szintén fórumokat dob ki megoldásnak. -
MichaelSD
őstag
A RedHat-nél a supportot fizeted meg. Ha nem kell support ott a Fedora, ami a RedHat ingyenes derivatuma (mint a SLEDnek az openSUSE). Nézzük a másik oldalról: ha a RedHat Linux ugyanolyan fizetős, mint a MS Windows, akkor hol a Fedora megfelelője az MS palettájába?
Én azért maradtam a Linuxnál, mert ha nem értem egy progi miért olyan amilyen, akkor írok a programozojának és elmondja, akár buta felhasználó szintem is (mert nem vagyok programozó). Nekem ez igényem és erről nem mondok le.
Amit leírtál az elvárásokról csak részben igaz. Tény hogy valamilyen szinten így van, de nem érthető? Most egy zárt forráskóbban bogózza ki valaki, hogy lehet hupikék start gombot csinálni? Egy nyilt forráskodnál ezerszer hatékonyabban lehet pont ilyen feladatokat megoldani, és ezért az emberek inkább azt faragják. Azért nem kéne a felhasználókra tolni a teljes felelőséget a viselkedésüket illetően, mert azért a MS is hozzájárul (na, legalább egy picit) ehhez a viselkedéshez.
-
VladimirR
nagyúr
miert, mi baj a zarojeles reszekkel? (most visszaolvasva, az egyik kicsit felreertheto, de meg ugy is megallja a helyet)
a kettos mercevel meg legy szives nem doballozni, sem forumozoi, sem moderatori tekintetben (tudom, hogy elobbiben irtad, de ha mar flam, legyen kover), mert ha megnezed, mely' oldal el tobbet e fegyverrel, nem a windoze felhasznalok azok
[Szerkesztve] -
FTeR
addikt
mint már sokat hangoztattam, nem szokásom érzelmi alapokra helyezni a dolgot, ha arrol megy a vita, h melyik a jobb rendszer.
meglepő lehet, de az ilyen viták 98%a abban végződik, h ''dehát ingyen van, meg nyílt és az milyen szép''. ez akkor jön, amikor elfogynak a technikai érvek.
btw, a fenti mondat már itt is elhangzott.
érdekes látni, ahogy az elvárások alakulnak. nem lepődnék meg, ha jobban megnézve a dolgokatt kiderülne, h a linuxal több bajod van, de sokkal elnézőbb vagy azon az alapon, h ingyen van.
példának okáért, ha linuxon meg kell oldani egy problémát, akkor minden létező alkalmazás a linux része. ugyanez winnél, úgy néz ki, h fúj, még ezt sem tudja. winnél egyszerűen elfogadod, h ezt nem lehet vele, linuxnál meg az első dolgod felkeresni egy fórumot.
triviális példa, de asszem pont ezen a forumon volt, h vki bedobta, h mennyivel jobbak linuxos GUI-k, mert bármit meg lehet változtatni rajta, a winnél meg semmit. kérdeztem tőle, h mégis mit szeretne. aszonta nem tetszik neki a ''Start'' felirat. gondolom biztosra vette, h ezzel megfogott. google első 3 helyen 3 különböző megoldást is dobott a feladatra.
a nagyobb disztrib forgalmazok ugyanolyan kereskedelmi cégek, mint az ms. semmivel sem jobb fiúk. kedvenc példám a redhat, mint legnagyobb ilyen. annyira ingyen adja a linuxot, h gyak csak alternatív útón lehet beszerezni a disztrójukat, anélkül, h előfizetnél vmien tagságra. ráadásul bármilyen belepiszkálás a rendszerbe a szupport elvesztését jelenti. azt winnel kapcs rendszeresen felhántorgatják, pedig így van ez a linuxnál is.
persze megteheted, h magad legózodd össze. de akkor már elég valószínűtlen, h kevesebb bajod lenne vele.
ha oem wint raksz a gépedre, akkor te válsz a forgalmazová, így azt csinálsz vele amit akarsz, hiszen te biztosítod a szupportot... ;) -
tzs84
tag
csak kíváncsi voltam na
tapló kérdés volt, belátom
amúgy kipróbáltam én is a windowst, sőt inkább nagyon sokáig használtam, és sokszor gyalultam én is linuxot az utóbbi 5-6 évben, de most eljutottam oda hogy windowst gyalultam inkább, úgy hogy van jogtiszta xp homeom.
egyik ok amiért elegem lett belőle az az, hogy sokkal több a probléma vele, mintha simán kalózverziót telepítettem volna. meg pár ntfs crash.
lehet hogy elfogult vagyok, de nekem sokkal szimpatikusabb az opensource, mint a microsoft pitiáner taktikái, és teljesen elégedett vagyok a linuxommal. -
FTeR
addikt
de fél nap után legyalulta, mert megalapozott tapasztalata alapján szar, mert nem találta meg benne azonnal azt, amit win alatt.
nem igaz. mások szoktak ezzel a béna érvel élni. még rájuk is szoktam szólni. annál nincs is gyengébb érv, mint amikor arra hivatkoznak, semeddig sem használták.
az infotech témakörben 77 topiknyitása van
csak nem azért, mert ez a téma érdekel? ha itt csak 77 téma lenne, akkor elég szerény lenne az oldal látogatottsága.
nem látom a problémát a dologban. elég jól felosztható a kiét tábor. én legalább nem hittvallásból választok rendszert. ha linux jobbá vállik, akkor za első között fogok átállni. elég sok program és szolgáltatás van, aminek nem az ms megfelelőjét használom, mert van ami jobb.
nem én dicsekszem azzal, h a linux a világ legjobb rendszere, de azért itt a gépen a win és a fél napomat előtte töltöm. -
FTeR
addikt
veszélyes, mert ingyen van. ez abból a szempontból, h melyik a jobb rendszer, nem sokat számít. de ez már egy külön téma. (de még ebben sem nyer a linux, mert az ingyenessége ellenére sem terjed).
te is egy érdekes fajta vagy. voltak itt páran, akik a linuxot védték. tőlük miért nem kérdezed meg, h kinek dolgoznak?
egyébként webfejlesztek egy cégecskénél. LAMP-ra... -
ngabor2
nagyúr
ezt már más topikban kifejtette, hogy nem. és ne vádoljuk meg azzal, hogy elfogult az ms irányába, mert nem védi a wint, és nem fikázza a linuxot. legalábbis nem alaptalanul. többször is kipróbálta a linuxot... de fél nap után legyalulta, mert megalapozott tapasztalata alapján szar, mert nem találta meg benne azonnal azt, amit win alatt.
azért érdekes, hogy meglehetősen sok Re: Hír flame-gyanús topikot ő nyitott (az infotech témakörben 77 topiknyitása van[link]), és egy kisebb összegben fogadni mernék a támogatott oldalra.
úgyhogy ne legyünk előítéletesek, fogadjuk el, hogy teljesen objektíven mond véleményt, ha rákérdeznek...
következő kérdése imho az lenne, hogy én és egy páran nem vagyunk-e elfogultak a linux irányába. -
FTeR
addikt
valóban úgy szerepel a cikk végén, mintha olyan dolog lenne, ami érdekli az ms-t.
#85:
lemaradt, pedig írni akartam.
hasonló a dolog, mint, h vannak emberek (elég sokan), akiknek jobban megéri a kockázatot válalva illegálisan használni a wint, mint rászokni az ingyenes linuxra.
[Szerkesztve] -
FTeR
addikt
megszólítva érzem megam.
hol is jött a cáfolat arra amit írtam**? lehet elkerülte a figyelmemet.
kétségtelen, h nagy előrelépés, h egy olyan nagy vállalat, mint a IBM a linux mellé állt. csak árnyalni próbáltam azzal, h rávilágítottam pár hozzá kapcsolódó üzleti fogásra, szemben azzal, h az IBM hirtelen megtért. még csak az sem cáfoltam, h a linux jobb, mint a saját cucca (főleg, h még linux előtt is a wint ajánlotta).
**a részesedéses mókára gondolok. még linkeltem is ahol konkrétan szerepel, h a linux 15%on van. nincs mit félreérteni rajta. -
FTeR
addikt
ez nekem vmi afrikai vagy ázsiai cuccal rémlik. de ott az volt, h gates alapítvány hozta létre az okatóközpontot vagy vmi ilyesmi.
erre ugynazt tudom mondani, mint msn/liveos cuccnál. ha megéri kevésbé jó msn/live searchet használni, a googlel szemben, mert nemhogy ingyen van, hanem még fizetnek is érte (nem szószerint, vmi ingyenes oktató kurzus járt mellé vagy vmi beváltható kuponrendszer), akkor szívük rajta. ez egy bevált marketing fogás. lásd a smart kártgyák a shell-nél vagy a moziknál (nemtom placenál van-e, úgy nézki a hwmuliplexek megszűntek).
azért lássuk be, nem ez a jellemző. ez számomra ugyanaz a kategória, mintha eszményekhez párosítanák. nem arra politikusra kell szavazni, aki szebben mosolyog és több csecsemőt puszil meg a kampánykörúton. -
bambano
titán
válasz
VladimirR #78 üzenetére
Például az, hogy különbség van aközött, hogy egy linuxos nem kapar tíz körömmel, hogy több linux legyen meg aközött, hogy sima mezei számokat félreértelmez valaki.
Számok félreértelmezését én pl. nem azért szoktam kritizálni, mert konkrétan esetleg a linux kárára történik a félreértelmezés, hanem azért, mert félreértelmezés. -
''A Microsoft egyelőre nem reagált a kezdeményezésre.''
A Microsoft majd nyílván indít egy új oldalt az ''I go and get you suckers!'' szöveggel. -
bambano
titán
Valamelyik budapesti önkormányzatról volt szó, asszem az ms getthefacts kampányában jelent meg esettanulmány, hogy kidobták a linuxos szervereket és áttértek fullosan windowsra. És az milyen jó. De az idióták, akik a tanulmányt írták, nagy örömmel beleírták azt is, hogy emellett az ms microsoft oktatóközpontot rendezett be az adott önkormányzatnál.
Ebből csak a vak nem látja, hogy mivel fizették ki azt a tanulmányt, amivel később lehet fudolni meg dicsekedni. -
FTeR
addikt
a) akkor az van mint b)-nél.
ne tulajdonítsatok nekem kijelentéseket, amikhez semmi közöm. nemtom a linkesdi hogy jön ide. nem statisztikárol van szó. aszontad, h mondtam x-et én meg mondom, h nem.
a linux növelte a részesedését. ez tény. nem is vitattam. a jelentőségéről értekeztem.
lentebb volt egy linkem. abban szerepel, h a linux szervereken 20+%os novekedéssel 15%ra növelte részesedését.
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
meg ha igy is lenne (nem tudom), miert zavar ez titeket?
hisz mar mindenki tobbszor leirta, hogy nem erdekli, mekkora a linux felhasznalotabora, sot, egyesek orulnek, hogy ily' kicsi, tovabba senki nem akar senkit meggyozni, hogy a linux jobb (LOL) es teriteni sem akar senkiei (megintcsak LOL)
nem ertem hat, hogy mi itt a problema -
FTeR
addikt
ténynek biztos nem tény.
a win is maximálisan biztonságossá tehető és a linuxot is el lehet úgy rontani, h magától szétessen.
a win xp-nél még a használhatóságon volt a hangsúly (ezért használhatta mindenki rendszergazdaként), sp2 vel már sokat változott, vistánál viszont már a rendszergazda is csak egy korlátozott user a homokozóban.
win server 2003nál az xp-vel ellentétben default beállítások melett semmit sem lehet tenni. -
04ahgy
nagyúr
Erre gondoltam az előbb, vagy legalábbis hasonló dologra, te meg jól leordítottad a fejem. Egyébként megjegyzem, jórészt igazad volt. Nemrég kezdtem Linuxozni, nagyságrendekkel jobban értesz az OS-hez, úgyhogy most nem tudom mi is van valójában.
Nem tény talán, hogy ha bekapcsolom a Linux mindenféle hálózait szolgáltatásait, és a Windowst meg jobban testreszabom szintén, amiket megemlítettél, az esetben is a win jóval fogékonyabb a kártevőkre mint a Linux?
Ez kérdés volt, nem állítás, tessék nem bántani érte...
HGyu -
FTeR
addikt
-
ngabor2
nagyúr
nem baj, FTeR szerint ha a linux előrébb lép, az az adatok meghamisítása. különben is, a relatív és az abszolút százalék közül mindig azt kell használni, ami a winnek kedvezőbb. csak akkor igazak a statisztikák, ha azt hozzák ki, hogy mindenhol átlagban 1000 gép közül 1254-en win fut, mert a win az egyetlen valódi oprendszer. a többi statisztikai hiba. érvekkel eddig sehol nem lehetett meggyőzni, minden win vs. linux flame-topikba benyög valami flamekeltőt, hogy azon rágódjunk.
-
FTeR
addikt
tom mi az outsourcing.
a linux nyiltságának előnye egyértelműen látszik. egy alapvetően nem sw fejlesztő cégnek sokkal jobban megéri egy már meglévőhöz hozzányúlni, mint egy sajátot fejleszteni, főleg ha előbbinek nincs licenszköltsége.
IBMnél inkább az a helyzet, h a wint utasítja el semmint a linuxot választja. értem ez alatt, h bolond lenne az ms kedvében járni. asszem már írtam. linkelni nem tudom, sjaát meglátásom több infóból összegyúrva. szal, az ibm akkor lett hirtelen linux hívő, amikor ms sikeresen bepofátlankodott a database piacra. a konkurenciát gyengíteni kell, ahol csak érjük. a linux egy jó alap erre.
ha egy önkormányzat átáll linuxra, akkor az egy prezstizskérdés, de a maguk párszáz gépével nem számottevő, ha közben hatalmas vállalatok meg nem így teszenk. főleg, h említett önkormányzatok és állami szervek nem az it ismereteikről híresek. jól érvényesül a FREE marketing stratégia.
olyat nem olvashatunk, h vhol winre állnak, mert az az alap, h már winen vannak. olyan hiresztelések viszont vannak, h elbukott a linuxra állás. azért valahol irónikus, h a ms az egyik legnagyobb linux forgalmazóvá lépett előnem baj, majd a GPL3 keresztbe tesz
egy kérdést nem lehet megcáfolni. szal linux legyűrte az ib os-et úgy, h gyak az ibm ose egycsapásra megszünt létezni. végülis.
//
rettentően elmentünk OFF-ba.
[Szerkesztve] -
sh4d0w
félisten
Akkor fogalmazok másképpen: szolgáltatás-kihelyezés.
Annyira nem kifizetődő, hogy az IBM pl. legalább évtizede érdekelt ebben az üzletágban, mi több, a szolgáltatás-üzletág eredményének jó részét már ez biztosítja, tehát nem újdonság.
A legnagyobbak ezen a területen egyébként az IBM, a HP, az EDS. Namármost pl. az IBM a saját OS-eit cserélte le linuxokra, ezekből fut egymás mellett több ezer példány. Nálunk is megesett már - és egyre több ilyet terveznek - hogy Windows-t Linuxra cseréltek...
Tehát az, hogy húzóágazatban nincs ''linux-nyomulás'', kevés információn alapuló tévedés.
[Szerkesztve] -
FTeR
addikt
ott kezdődik a dolog, h az spvel integrált változatot kell felpakolni. másrészt vistánál már telepítés közben leszedi a javításokat. biztos én is tudnék 3-6 éves linuxokrol negatívumokat felhozni.
szerk: továbbra is ott van, h a win célpont, a linux a maga 3%val meg nem az. lásd osx. biztosnágosan el lehetsz vele. de mindenki körberöhögi, ha biztosnág kerül szóba.
btw, sztem egy tesztről beszélünk.
smarty temp könyvtárába mászott be vhogy. úgy vettük észre, h egy server visszajelzett, h letilt ha nem állítjuk le spammelést. direkt kártevőt írtam és nem vírust.
[Szerkesztve] -
bambano
titán
Azt a linket is belinkelhetné valaki, amikor default installban felraktak egy csomó oprendszert és kinyomták a netre őket, hogy melyik mennyi ideig bírja. A win-ek nem bírták annyi ideig, hogy le tudd tölteni az sp-t hozzá. No mindegy, ne fussunk bele megint 50x lejátszott vitákba.
A mailer.php-re pedig valószínűleg azért jelzett a nod32 hibát, mert spam injection bug van benne, akinek ilyen van a webjén, azzal a géppel lehet spamet küldeni. Nem hiszem, hogy egy php kód maga vírus lenne. -
FTeR
addikt
vki linkelje be a srácnak azt a mézesmadzagos tesztet. multkor vki már megtalálta.
thx.
(hint: a sp2tűzfalas xp a második legjobb os lett, a 3rdparty tűzfalas win után, ahol a többi tűzfalas volt még holtversenyben).
xp használhatom a korlátozott usert?
//
a linux desktop piaci részesedése nullához konvergál. mondhatni a hibahatár alatt van. ffről is mindenki szentül hitte, h a világ legbiztonságosabb böngészője. aztán elérte a 10%ot. és hirtelen megugrott a biztonsági hibák találati aránya. első évében többet találtak benne, mint ie6-ban 5 év alatt. de továbbra is mindenki szentül hiszi, h a legbiztonságosabb böngi.
btw, vistát használok default telepítéssel. semmi extra biztonsági konfig. 5(-7) hónap alatt eddig 1 biztonsági hibát találtak benne. xp már 6 éves. az sp2 is már 3. nálam már eXPired.
hamár itt tartunk. xp-n sosem volt kártevőm, 1 alkalmat leszámítva. 2 vagy 3 hónapja esett meg velem, h egy debian webserverről leszedtem egy mailer.php nevű fájlt, amit nem én raktam fel. nod32 egyből beriasztott. meg is lepődtem, még sosem láttam a vírusriadóját. i sense some irony here
[Szerkesztve] -
dr faustus
senior tag
Én nem akarok a szabadalmi rendszerbe belebonyolódni. A vádhoz bizonyíték kell. Ez így, ebben a formában az MS részéről gyerekes. A SCO példája után az MS tanulhatott volna, megint ellőtték ezt a gyenge lebegtetős trükköt. A cikkben írt kezdeményezés nagyon is passzol az MS ijesztgetésének színvonalára. Nevezze meg a szabadalmakat, és a kernelben ezek hol vannak megsértve. Ez a tárgyalási alap, nem az, hogy izé, meg bigyó, meg kisnyúl. Ha erre nem hajlandó, akkor meg fogja be a pofáját.
-
bambano
titán
Jó nagy marhaság ez a teszt, csak kicsit kavarjunk bele...
Ha felraksz egy xp-t, telepítés közben van annyi eszed, hogy kikapcsolod az ms hálózat sharing cuccokat, meg kinyomod az idióta automatizmusokat az internet explorerből, akkor már nem nagyon fog oda semmi bemászni.
Azt sem specifikáltad meg, milyen csomagokat rakjunk fel a linuxra. Az alapértelmezett debian installban még sshd sincs, fullosan töküres az egész. Az openbsd-re is írták, hogy sok-sok év alatt egyetlen remote root probléma sem volt az alapértelmezett installban, azt nem tették hozzá, hogy nem is rak fel semmit.
Úgyhogy ennek a tesztnek még akkor se lenne értelme, ha ennél nagyságrendekkel pontosabban meghatároztad volna, hogy melyik oprendszerre mit és hogyan. Anélkül meg csak fud meg hájp. -
FTeR
addikt
os darabszámra inkább a tudományos** szerverekhez van közelebb, semmint a kisésközéphez. de ez eddig nem is volt említve. ott a linux a király?
http://www.itfacts.biz/index.php?id=C0_20_1
most találtam. itt egyetlen abszolút linux pozitívum is csak egy előrejelzés a köv évtizedre (smartphone).
**egykezemen megszámolom -
bambano
titán
válasz
dr faustus #56 üzenetére
Tartok tőle, nem ennyire egyszerű a kérdés. A lényeg, hogy mit tekintünk szabadalmi oltalomra érdemes invenciónak. Mert amit önállóan képes kitalálni mindenki, ha kicsit megszorítják, azt szerintem nem kellene szabadalmi oltalom alá helyezni. Ilyenekkel lehet tele a kernel, amit mások az amerikai szabadalmi hivatal agyatlan támogatása mellett szabadalmaztattak.
Szóval vihar a biliben. -
04ahgy
nagyúr
Egy kísérletet szeretnék elvégezni, legyen a következő: Feltelepítünk egy-egy OP. rendszert. Legyen Windows XP SP2, és egy általad választott Linux disztrib. Telepítés után mindkét gépet, működő hálózati kapcsolattal egy ADSL modemre kötjük, router nélkül, és felcsatlakozunk a netre.
Ezekután teljesen kikapcsoljuk a gépeken a tűzfalat, mindegyiknek a sajátját, majd magukra hagyjuk őket, mondjuk egy órára. Utána kihúzzuk a kábelt, és vizsgálódunk, mennyi vírus van a gépeken.
De ha gondolod, abban is benne vagyok, hogy a Windows előnyt kap: a saját tűzfalát használhatja, Linuxnál kikapcsolva. Ezután egy kis szörf fincsi, biztonságos warezoldalakon.Utána szintén megnézzük, melyik gépen mennyi káros forráskód vetette meg aktívan magát. (Tehát melyik gép fertőződött meg.)
A Windowsnak is van kernele, de legnagyobb valószínűség szerint a tiednek is ugyanaz, mint az enyémnek. Linuxnál épp fordítva lenne: legnagyobb valószínűség szerint különbözik.
Én is windows alól írok, nem tagadom, de van Linuxom is, és egyre jobban kezdem megszeretni.
- Ingyenes
- Egy DVD, jó esetben semmi egyéb driver nem kell.
Telepítésnél már minden használati program fenn van, amit csak óhajtanál, nem kell órákig drivereket pakolgatni. Nem kell szívnod a videolejátszással. Olyan videolejátszó progik érhetők el ingyenesen hozzá, hogy csak lesnél. Megnézném, hogy egy véletlenszerűen kiválasztott, ''egzotikus'' videocodeckel tömörített, több hangsávos mkv fájlt mennyi idő szenvedés után játszol le Windows alatt.
Hogy ontopic is legyek: Manapság mindent szabadalom véd. Undorító. Pl.: a Körözött, így nagy K-val, félkövéren a Bakony védjegyzett terméke Magyarországon. Erre már nem találok szavakat. Számtech téren szerintem még undorítóbb a helyzet, már így, szoftverszabadalmak nélkül is. Azokkal már el sem merem képzelni az életet. Ha valami pihent agyú levédetné a
begin
writeln('hello world');
end.
programot, onnantól nem tanulnának az emberek programozni? Stb...
HGyu
[Szerkesztve] -
dr faustus
senior tag
Szóval, akkor mivel is sértegeti jogilag a Linux a Windowst? Jó lenne már látni valami kézzelfogható dolgot, mert ez a SCO stílusú ijesztgetés már egyszer pofára esett, nem kéne eljátszani mégegyszer.
-
FTeR
addikt
van olyan platform, ahol a linux felülemelkedett egy másik korábban elterjedt rendszeren?
húzó ágazatok között biztos nincs. inkább az a jellemző, h elsőnek ér oda, de csak addig tudja tartani magát, míg nem jön a konkurencia.
vs.
Az volt a kerdes, hogy van-e olyan platform, ahol a Linux lenyom mas, mar meglevo rendszereket
jó lenne, ha jövőben arra probálnál reagálni, amit kérdezek. ez eddig sem volt az erőséged.
de még a te félreértelmezésedet sem sikerült igazolni.
gyk: ha linux desktoppon megszeret még 1%ot, akkor kemény 25-30%os növekedést produkál. ezzel szemben a win stagnál. micsoda teljesítmény, mingyárt beéri. -
FTeR
addikt
#47: nagoyn jól tudod, h engem ezzel fölösleges zaklatni. nem tartok minden statról linket.
itt is rakat cikk volt róla, h win átvette a vezetést kis és közép szervereknél.
#48.
20%al növekedett a részesedése. szal, ha volt 10% akkor most 12%. az általam említett felmérés szerint is sajátmagához mérten a linux növekedett a legjobban. asszem win 10%ot növekedett, mindketten a unix rovására. csak win 10% 4-5% százalékpontot jelent. szal 41-2%ról 467%ra.
szal linux plusz 2% szerzett meg, még win plusz 7et. linux meg 10et vesztett (de még így is a második).
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
Most hirtelen csak 2005-os adatokat talaltam ([link]), olyanokat irnak, hogy: ''Linux servers generated $1.6 billion in quarterly revenue, the fourteenth consecutive quarter of double-digit growth, with year-over-year revenue growth of 20.8%.''
Szoval nekem ugy tunik, hogy nem az a helyzet, hogy a konkurrensek lenyomnak a Linuxot, hanem epp' ellenkezoleg. -
FTeR
addikt
meglátjuk mi lesz. egyelőre úgy éri meg ms-nek, mint a warez win...
//
érdekes ez az álláspont. a unix nem linux. unix siker/piaci részesedése != linuxsiker/piacirészesedés.
nem sikerült cáfolni amit mondtam. egyrészt húzó ágazatról beszéltem (értsd: ms-nek megéri belépni, mint legutóbb a clusterek), másrészt konkurenciákról.
a speciális környezetekben legó móka miatt van előnye a linuxnak mint kernelnek. tudományos szervereken sosem lesz win (feltéve, h a jővőben nem lesz minden otthonban egy tudományos szerver...). -
FTeR
addikt
legutóbbi pár felmérésszerint ms vette át vezetést ~50%, unix 40% és linux ~10%.
valóban a unix veszít folyamatosan, de nem a linux veszi át a vezetést.
(nagy szervereknél meg clustereknél más a helyzet. előbbi egy minimális piac, utóbbinál meg kb 1 éve van jelen az ms és csak msot kezd bővülni a piac). -
bambano
titán
Ezt most nem értem, mire mondtad. Nem általában említettem a dolgot, hanem speciálisan ebben az egy kérdésben. Én azt idéztem, hogy ms prüszköl a szabadalmak miatt, linuxosok felajánlottak több megoldást is, hogy az ms ezen problémáját megoldják. Linus azt mondta, hogy mondja meg az ms, milyen szabadalmakat sértenek és azt kiveszik a kernelből, hogy ne legyen szabadalomsértés. Ez szerintem elég konstruktív. Mások meg hőbörögnek, hogy perelje be őket az ms. Ez meg a parasztos verzió.
Mi ezzel a gondod?
Egyébként meg pl. isp-knél szinte kizárólag unixokat használnak, a legtöbb helyen linuxot, van, ahol valamilyen bsd-t. A filmgyártásban a számításigényes munkákat szinte kizárólag linuxos renderfarmokon nyomják. A tudományos kutatómunkában a nagy számításigényű melókat szintén linuxos clustereken nyomják. A csúcskategóriás clustereken általában linux fut (olyanokon, amikben százezres nagyságrendű processzor van).
Az otthoni zsebrouterek kategóriában is szinte kizárólagos lett mostanára a linux.
Soroljam még? -
sh4d0w
félisten
válasz
VaniliásRönk #38 üzenetére
Nem, nem lehet, még ''Tallózni'' sem. Floppyról, oszt csókolom. A megoldás egybként az volt, hogy integrálni kellett másik gépen a telepítőbe a SATA-drivert...
-
dabadab
titán
''van olyan platform, ahol a linux felülemelkedett egy másik korábban elterjedt rendszeren?''
A szervereknel ez a helyzet, ott (mindenfele piackutato cegek szerint) a Linux ternyerese joreszt a tobbi UNIX karara tortent. Nagyceges idoszakomban en is dolgoztam UnixWare -> Linux migracion, de emlithetnem az IBM mainframe-eken futo Linuxokat, vagy a Sun linuxos gepeit, ahol ugye nyilvan mar meglevo OS-eket turt ki a Linux, de mondhatnam a beagyazott rendszereket is, ott is egy mar meglevo, konkurrensekkel teli piacon nott a reszesedese.
[Szerkesztve] -
FTeR
addikt
ezzel kapcs már megint az az érzésem, h a mozgalom túlértékeli magát. mint az ugatós kutya, ami nem harap. rettentő nagy a hangaj, de semmi potenciál.
flém szándék nélkül komolyan kérdezem, mert nem akarom tévesen hangoztatni.
van olyan platform, ahol a linux felülemelkedett egy másik korábban elterjedt rendszeren?
húzó ágazatok között biztos nincs. inkább az a jellemző, h elsőnek ér oda, de csak addig tudja tartani magát, míg nem jön a konkurencia. -
FTeR
addikt
''akkor arra órák múlva általában megvan a javítás, rosszabb esetben a workaround. win esetén először titkolás, aztán majd 1-2 hónap múlva egy patch. nem 1-2 óra, 1-2 hónap. jó esetben.''
felmérések kimutatták, h utóbbi megoldás sokkal hatékonyabb. attol, h van rá javítás, még nem lesz befoltozva minden gépen, ellenben sokan tudni fogják, h van egy hiba,amit ki lehet használni.
viszont, ha mindenki rá tud készülni, h x nap foltozunk, akkor a javítás megjelenése után egyből rengeteg gépre felkerül. ha menet közben elkezdik kihasználni a hibát, akkor meg egyébként is soron kívül kiadja... -
sh4d0w
félisten
válasz
VaniliásRönk #28 üzenetére
Azért ez a kijelentés ''...a Windows simán fel is települ, nem kér SATA drivert...'' ebben a formában konkrétan nem igaz, legfeljebb csúsztatás - legalábbis XP esetében biztosan. Képzeld el azt a szívást, amikor ismerős SATA-s HDD-jére kellett felrakni XP-t; telepítő nem látta a SATA-s vinyót, floppy nem volt a gépben... Úgyhogy javaslom az ilyen kijelentések óvatos használatát; azt is elismerem, hogy volt, akinek felment - pontosan az emulált mód miatt - de ezt kijelenteni, hogy ez így működik, punktum, kissé meredek.
-
moma
őstag
király a kép a cikkben
-
(Kolombusz)
veterán
válasz
Valami gond nállad lehet, mert nekem gond nélkül felment tavaly az Ubuntu 6.10.
-
rollins
őstag
válasz
igazad van! azért van linux közösség hogy segítsenek (tőlem ne várj sokat én is csak felhasználó vagyok
) azért fura hogy még a sata hdd-t sem látja, mert szinte kivétel nélkül az összes mai linux-nak ez nem szokott problémát okozni
a következő linux disztrók már biztos kezelik majd a sata odd-t is, amit most a vista is tud úgy tudom, viszont ez az alaplaptól is függ gondolom.
[Szerkesztve] -
bambano
titán
válasz
Csendben jegyezném meg, hogy aki fel tud telepíteni egy etch-et, rendszergazdaként teljesen elboldogul rajta (ezek után nyilván júzerként is), az nem stupid user. Nem csak azért, mert érintett vagyok.
-
VaniliásRönk
nagyúr
A BIOS PATA-nak ''álcázza'' az összes eszközt, a Windows simán fel is települ, nem kér SATA drivert, csak a SuSE olyan okos hogy rájön ezek SATA eszközök, aztán megáll a tudománya. Az Ubuntu legalább a DVD-t látta, de ha jól rémlik a HDD-t már az sem, de erre nem esküszöm meg mert volt már majd fél éve.
bambano: Felhasználó szinten mozgok ez igaz, de nem olyan stupid user vagyok hogy egy 12 éves kislányhoz hasonlítsanak.
Viszont azt hiszem ezt nincs értelme itt tárgyalni. Mondjuk amikor linux topikokban kérdeztem akkor nem kaptam ennyi figyelmet...
MichaelSD: nForce 4 Ultra, SATA Maxtor DM10 és Samsung DVD
[Szerkesztve] -
MichaelSD
őstag
válasz
VaniliásRönk #15 üzenetére
Ez érdekes nekem SATAs rendszerem van és SUSE alól írok. Milyen laplap / chipset?
-
ngabor2
nagyúr
#24: jujj, de gonosz mondatot tudnék erre válaszolni... de inkább nem teszem, több ok miatt se. egyrészt flame-et se szeretnék, másrészt egy modtól elég érdekesen nézne ki...
dabadab: nem a sata hdd-vel, hanem a sata odd-vel van gond. amivel win alatt is lenne... erről nem csak a linux tehet, de o'an jó arra kenni... -
dabadab
titán
válasz
Bocs, de ha komolyan elhiszed azt, hogy egy modern desktop distro nem tamogatja a SATA HDD-ket (vagyis valahogy senkinek sem tunt fel, hogy nem lehet par evesnel ujabb gepekre telepiteni), akkor valahol, valamit nagyon felreertettel.
[Szerkesztve] -
bambano
titán
válasz
VaniliásRönk #21 üzenetére
Sata odd-ről nem, de pendrive-ról igen. Ahhoz rögtön nem kell kernelt forgatni.
Hát jó kis sértegetés, hogy azt mondom, megcsinálom neked -
rollins
őstag
válasz
VaniliásRönk #18 üzenetére
ja ez elég fura, pedig ismert alaplapod van, mondjuk suse-t nem is raknám fel, ha jól tudom már vagy pár éve elterjedt hogy x86 linuxban sata hdd támogatás van
sata odd -ről meg szerintem ma még problémás bootolni, telepíteni, még windows-ot is (szerintem)
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
Nem csak konkretan a Linux-szal kapcsolatban tettek gyanusitgatasokat (bar persze ott is lephet barki, aki valamilyen mertekig a Linuxra epiti az uzletet, hogy mast ne mondjak, pl az IBM (akiknek ugye szinten van egy kis penzuk meg par ugyveduk, meg vmi aprocska szabadalmi portfolio is remlik
)), elhangzott konkretan az OpenOffice neve is, amiben mondjuk a SUN kemenyen erdekelt. Ezek a cegek siman birosag ele rancigalhatjak az MS-t, hogy vagy produkaljon vmi bizonyitekot (amit vagy alapban meg lehet tamadni, vagy ha van valami valos magja a dolognak, akkor magukat a szabadalmakat), vagy kartalanitsa oket.
Egyebkent a dolog annyibol nagyon vicces, hogy a MS kijon, hogy ''fizzesetek, mert kulonben!'', es most akkor elo kellene adnia, hogy mi is van akkor kulonben, de ugy tunik, hogy ezt a lepest nagyon el akarja kerulni
[Szerkesztve] -
bambano
titán
válasz
VaniliásRönk #18 üzenetére
Eccer hozd ide a géped, oszt meglássuk azt az egy disztrót se... Szerencsére nem olyan kezesek, mint az xp telepítője.
Egyébként ismét csendben megjegyezném, hogy a 12 éves lányom kis segítséggel fel tudta rakni a 4-es debiant egy mostanában újnak számító gépre, (két sata diszk, c2d proc, asus p2b vagy milyen alaplap). Szóval ''le kellene süllyedni'' a szintjére
[Szerkesztve] -
bambano
titán
válasz
A linuxnak nem baja, hogy nem elterjedt. Engem pl. nagy vonalakban se érdekel, hányan használják. Engem csak az érdekel, hogy ne kényszerítsenek monopolista módszerekkel windows használatára.
No megyek, ledúrom azt a 6-8 debiant, amit az utóbbi időben kernelforgatás nélkül fel mertem telepíteni... És jól megfenyegetem, hogy legközelebb nehogy ilyet csináljon, mert jönnek a fórumból és haddellhadd meg nemulass lesz! -
VaniliásRönk
nagyúr
Nekem az a bajom hogy nemcsak hibaüzeneteket dobál, hanem el sem indul, sőt fel sem települ!
Azt meg hogy kernelforgatással kezdjem a telepítést meghagyom másnak.
SuSE alatt meg absz. csőd az egész, mert mint írtam még a rohadt ROM-ot sem látja, szóval el sem tudom képzelni hogy tudnám felvarázsolni a gépemre.
Már nem is akarom, a dolgok jelenlegi állása mellett előbb lesz Vista a gépemen mint Linux, pedig nem így képzeltem.
ngabor2: Akkor meg tudod mondani mi gáncsolja el a linux telepítőket a gépemen? Mert el sem jutok odáig hogy el tudjam cseszni valahogy. Elvileg olyan kezesnek kéne lenniük mint egy Windows telepítőnek... Régebben nem egyet feltelepítettem, még a Socket 7-es csodamasinámra is.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
pszt, ezt csendesen mondd, mert itthon mind az x2-n (nF3 chipset, SiI sata raid vezérlőn van a vinyó), mind az epián (via chipset), mind a notimban (core duo, intel chipset) sata vinyón van a linux (ubuntu 6.10, ill. 7.04), és köszönik szépen, mennek rendesen. a 3-ból 2-nél mégcsak testre sincs szabva semmi, és mégis hasít. a harmadikat használom, azt már nagyjából beállítottam. előtte másfél évig ugyan az a rendszer volt, most is csak az újdonság kedvéért váltottam. ja, és kb. 3-4 éve nem fordítottam kernelt, azelőtt elég sokat, de nem azért, mert nem ment volna a gyárival...
-
rollins
őstag
válasz
VaniliásRönk #11 üzenetére
de nem is titkolja el , elég ha ''átlapozol'' a tty0 -ra és pl. dmesg írkál sokmindent,
mivel különböző önkéntes csoportok fejlesztik a különböző programokat, persze hogy előfordulat hiba, de ezért nekünk egy fillért nem kell fizetni, mégis egy használható rendszert kapunk és elég sűrűn van update
pl a gnome is állandóan írkál a terminalba (tty0) ilyen-olyan hibákat , azt mégis megy
(csak ilyen user szemszögéből írtam)
Szerk:
kernelforgatás nélkül nem települ SATA rendszerre egy disztró sem
hogy hogyan? nekem simán felment az FC3, FC6 (dev/sdx) sata hdd-t minden mostani linuxnak tudnia kell
sata odd (dvd) azt elhiszem, még nem tudom kinek sikerült bootolnia
[Szerkesztve] -
VaniliásRönk
nagyúr
Látom a probléma szó értelmezésébe kötöttél bele.
Erről absz. nincs értelme vitázni.
Egyébként a linux minden bajának forrása hogy nem elterjedt, ami sajnos absz. nem M$ sara, amíg pl. kernelforgatás nélkül nem települ SATA rendszerre egy disztró sem addig nincs min csodálkozni... (az Ubuntu 7.04 nem látta a SATA HDD-met, a SuSE 10.2 még azt a lemezt sem látta amiről betöltött a telepítő... (SATA DVD)) -
bambano
titán
válasz
VaniliásRönk #11 üzenetére
Félig hülyeség, félig nem.
Vannak a linuxban rendes szabványos api-k. Kár, hogy a windowsban nem használják őket (olyan elterjedtséggel).
A problémák egy része származik abból, hogy zárt apikat kellene emulálni, de csak azoknak probléma, akik kompatibilisek akarnak maradni a windowssal. Akik nem, azokat nem érdekli.
A programozási hibák nem ''problémák'', hanem hibák. Ezekről publikus forrásokból bárki értesülhet, akinek van elég energiája hozzá.
Nem futamodok meg, csak sokszor feleslegesnek érzem, hogy feszítsem a húrt még akkor is, ha volna értelme. Magas alkoholtartalmú növény... -
ngabor2
nagyúr
az ms-nek az a jó, ha lóg a levegőben, és csak billeg. ha valami konkrétumot mondana, akkor maga alól rugná ki a kisszéket, mert pl. ''kivennék'' a kernelből (ami nem sokkal lenne több, mint a forráskódban annyi változtatás, hogy a szabadalomra már nem lehet ráhúzni), akkor onnantól kezdve mivel fenyegetné a linuxot?
és továbbra is az a véleményem, hogy az ms és ügyvéd-csordája elég nagy ahoz, vagy a linuxos aláírások elég kicsik és szervezetlenek ahoz, hogy ne legyen belőle konkrét per, ne kelljen konkrétan kimondania, hogy nincs olyan szabadalom, amit a linux sért...
ráadásul legjobb tudomásom szerint pl. ha valahol nincs levédve szabadalommal egy dolog, ott lehet szabadon használni. márpedig világszabadalom, mint olyan, nem létezik. tehát valahol mindig lehet legálisan akár teljes ''ellopott'' win forráskódot újrafordítani, alkalmazni.
VaniliásRönk: légyszíves mutasd meg, hogy mikor és hol mondta egy linuxos is, hogy a linux tökéletes és hibamentes? mert én 10 év linuxozás alatt ezzel a kijelentéssel nem találkoztam. lehet azért, mert felelősen nyilatkozó linuxos ilyet nem tesz. az más tészta, hogy ha kiderül egy súlyos hiba, akkor arra órák múlva általában megvan a javítás, rosszabb esetben a workaround. win esetén először titkolás, aztán majd 1-2 hónap múlva egy patch. nem 1-2 óra, 1-2 hónap. jó esetben. -
bambano
titán
válasz
VaniliásRönk #9 üzenetére
mind1
[Szerkesztve] -
VaniliásRönk
nagyúr
''All the 'linux problems' are actually problems with restricted APIs etc. For example Direct3D.''
ehhez mit szóltok? linuxot nem ismerem annyira mélyrehatóan, azért kérdem.
Ez hülyeség, a Linux ugyanúgy tele van hibákkal mint a M$ cuccai, csak a linuxosok ezt nem szeretik bevallani és főleg nem reklámozzák. -
bambano
titán
De aki olyan jól elvan a windowsával, hogy fogalma sincs a linuxról, annak konkrétan mi a baja? Ez miért sántít? Van neki egy xp-je, vidáman eljátszogat rajta meg levelezik néha és magasról tesz az egészre, amin mi klavit szoktunk néha koptatni. Ez hol sántít?
Vannak restricted apik, én pl. jól elvagyok nélkülük, nekem jobban szükségem van hálózattranszparens grafikus felületre, mint zárt apikra. -
bambano
titán
MS nem nagyon teheti meg, hogy ezt a dolgot elengedje a füle mellett. Ő meggyanusította a linuxosokat, hogy lopják a szabadalmakat és kijelentette, hogy tárgyalni akar. Nem lesz kivel. Hiába erőlködik, nemcsak hogy nem lesz kivel tárgyalni, nem is lesz miről.
Egyébként pedig Linus már megondta a tuttit: azt üzente az ms-nek, hogy mondja meg konkrétan, mi a szabadalomsértés és megígérte, hogy azt kiszedik a kernelből.
Azt elfogadom, hogy az a pár aláírás ezen a weben, amiről a cikk szól, nem oszt, nem szoroz. De valamit akkor is lépni kell, ha már meglöttyintették az éjjeliedényt és az billeg, akkor vagy lökjenek rajta, hogy boruljon fel, vagy vigyék ki. Valakinek valamit lépni kell, mert így ez az egész lóg a levegőben és az nem tesz jót az ms hírnevének. -
REDeath
őstag
2-ik hszből a listában: ''poor people have good ideas too!''
ebben igaza van.
Viszont amit sokan írnak, hogy húdejól elvannak windows nélkül, az kicsit sántít. mert igen, ők lehet elvannak, de a PC felhasználók 95%-a (vagy még több?) nem is tudja mi az a linux vagy ha igen akor sem érdekli különösebben. ezt főként otthoni felhasználókra értem. és valamelyest igazuk van ha a windowssal a támogatottság terén hasonlítjuk össze. (mármint szoftverek stb.) mert szvsz egy átlag usernek a linux egyetlen okból keltheti fel a kíváncsiságát, mégpedig azért mer ingyenes.
Amúgy meg teljesen egyetértek ngaborral és FTeR-el, az ms-t teljes mértékben hidegen hagyja a userek ''lázadása'' (még ha igazuk is van, mert télleg gáz hogy semmi konkrétumot nem mondanak, csak izé-hozé ez meg az...)
''All the 'linux problems' are actually problems with restricted APIs etc. For example Direct3D.''
ehhez mit szóltok? linuxot nem ismerem annyira mélyrehatóan, azért kérdem.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
ritkán szoktam egyetérteni FTeR-rel (bocs), de most ezen ritka alkalmak egyik van. asszem az ms ezt a kis felzúdulást jó erősen elengedi a füle mellett. amíg valakitől, valamelyik nagyobb disztrib, esetleg a linux gyártójának hivatalos képviselője írásban nem kéri számon őket, addig vállat rándítanak. márpedig a linux felépítésénél fogva nem so esély van, hogy valaki is odaálljon, hogy márpedig gyere, és mondd a konkrétumokat, különben baj lesz.
félreértés ne essék, ez messze nem jelenti azt, hogy az ms-nek igaza van. mindössze sok pénze van jó ügyvédekre. márpedig mióta világ a világ, mindig annak van igaza, akinél a pénz és a hatalom...
amúgy valóban nagy a hipe, de nem a linuxosok kezdték. ez nem mentség, de akkor is, ha valaki a-t mond, mondjon b-t is, ha azt mondja, hogy szabadalmakat sért a linux, tessék, nevezzék meg azokat a konkrét szabadalmakat, és mutassák meg, hogy a kernel mely részei sértik meg azokat a szabadalmakat. ezt várja mindenki. nem azt, hogy ''nagy kegyesen'' egyezséget és tűzszünetet ajánljon a piacvezető a kicsiknek. ha megmozgatta az éjjeliedényt, viselje el, ha a tartalma a nyakába borul. -
bambano
titán
Az ms többször is próbálkozott már fud-dal, meg perrel, legutóbb az sco ment neki az ibm-nek, mikor az ms hirtelen tulajdonos meg fontos lett az sco-ban/nak. 7 év alatt nem mutattak fel semmi értelmeset.
Azt hitték, most megint lehet egyet a pókerjátszmában blöffölni és majd ijedtében mindenki bedobja a lapot és a kasszához fárad. Hát nem jött be. Az ms üzleti logikája nem fog változni, legfeljebb ezentúl kimarad belőle a perrel való fenyegetés. Amíg egyszer valaki jól pofán nem törli érte az ms-t, mert ha most sem tudnak semmit összekaparni, akkor ez bizony rágalmazás. -
doc
nagyúr
na ebből mi lesz...
mindenesetre valamit lépnie kell a Microsoftnak, annál nagyobb égést nem sokat tudnék elképzelni, mint hogy csendben kussol, annál talán még az is jobb ha indítanak egy-két pert, amit aztán elveszítenek
azt viszont nem értem, hogy miért a felhasználók piszkálják a microsoftot, aki a usert nyilván nem perelheti, max. az egyes disztribek fejlesztőit (ők nyilván felhasználók is...) meg a terjesztőket -
FTeR
addikt
áucs. de kemények itt páran. ha ms úgy viselkedne mint az apple, akkor biztos nem mernének így ugrálni
kizárt, h az ms felhasználókat pereljen, szal rettentő nagy bátorságra vall az egész.
érdekes látni, h 1-1 mozgalom mögött milyen harcias tud lenni a keménymag. kizárt, h több mint 200 vélt esetből ne legyen pár telitalálat. már 2-3 esetért is kemény perek szoktak lenni.
ms-t már sok hülyeségért beperelték és nyertek is, nem látom, h miért pont az msnek ne sikerülne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest