- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- A HMD visszalép az USA piacáról
- HMD Skyline - jó szerelés
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Sony WF-C710N - átlátok rajta
- Google Pixel topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
Új hozzászólás Aktív témák
-
luciferc
őstag
igen, de az a gond, hogy az ms élen jár a rossz példával, vagyis nem kínálja fel a lehetőséget, hanem okosabbnak érzi magát a felhasználónál. pedig nem az. az általad írtak alapján az office nem tartozik a normálisabb programok közé. mondjuk ez azért annyira nem lep meg...
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
''a csomagkezelők arra vannak ,h a függőségekből fakadó dolgokat kezeljék.''
Egyes, leulhetsz.
Igaz, ez is egy funkciojuk (lehet - ugy remlik, hogy az MSI konkretan ezt nem tudja), de ezen kivul mas feladataik is vannak, pl hogy tudja, hogy egy csomaghoz milyen file-ok tartoznak, milyen konfiguracios file-ok (ill registry-bejegyzesek), milyen verzio van, meg ugy egyaltalan, hogy lehessen oket kezelni (ugye, a mar emlitett ''Add or Remove Programs'', minden programnal egyseges, automata telepitesi modszer, stb).
Egyebkent Linuxoknal se lenne letkerdes, vegul is lehetne mindent statikusan forditani, amit meg nem lehet, azt kulon mellecsomagolni (mint a mindenfele ActiveX cuccokat), meg irhatna mindenki sajat installer programokat annak eldontesere, hogy mondjuk van-e Java VM v megfelelo DX verzio, pont ugy, mint Windowson, csak ez nem lenne tul hatekony.
[Szerkesztve] -
bambano
titán
Én egyszer felraktam egy uhu-t egy ismerősömnek, majd kis idővel később, frissíteni akartam, ettől fullosan összeborult az egész úgy, hogy még bebootolni se lehetett, én meg ott égtem az ismerős előtt. A legutolsó, amit az uhuval kapcsolatban el tudok képzelni magamról, hogy objektív leszek vele. Az utolsó előtti meg az, hogy mégegyszer uhu telepítőt veszek a kezembe. Inkább windows.
Nekem a debianom is tud teljesen magyarul, mostanában suset vagy ubuntut szoktak mások ajánlani kezdőknek. Én meg debiant.
''nem sikerült a lényeget megérteni, igaz nem is írtam le konkrétan.'': ez jóóó
Azt gondolom egyébként, hogy ha valaki valóban ért a linuxhoz, az másik kiadáson is el tudja végezni a munkáját. A vizsga/érettségi pedig arra való, hogy számot adjon a tudásáról, tehát (szerintem) nem helyes elvárni, hogy linuxos érettségire csak olyanok menjenek, akik abszolút vérprofik. Mint ahogy windowson érettségizők között is nyilvánvalóan van olyan, aki nem tud minden feladatot megoldani, amit feladtak számára és ettől még nem lesz gagyi a windows. -
MichaelSD
őstag
Igen, bele fogok kötni, mert Te is. Viszont van 3 gép a családban és kell a hálozati ficsör. Ne mond már meg nekem, hogy mi kell nekem.
Így van nem kell a Photoshop, mert nem vagyok grafikus. Attól hogy sokáig csináltak egy appot még nem biztos, hogy jó. Attól sem hogy kereskedelmi. Lehet jó, de nem törvényszerű. Vagy az a véleményed, hogy minden OS app rossz?
Az átlag embernek sem kell Photoshop. Az emberek 90%-nak teljesen elég a Linux tudása (és a PH! nem ez a 90%), csak hát nem lehet a piacra eljutattni, mint terméket. Mivel szerinted ez azért van mert a Linux összehasonlíthatatlul rosszabb a Windowsnál ebbe a beszélgetésbe kár bele menni. -
bambano
titán
Nem akarok megsérteni senkit, de ha mégis sikerül, akkor így járt. Nekem az UHU linux nem mérvadó. Más kérdés, hogyha elolvasod a cikket, ott az is benne van, hogy a diáknak nem azért nem ment a megoldás, mert rossz volt az oprendszer hanem azért, mert kifelejtett egy lépést a megoldásából, amire a feladat készítői számítottak.
A gnome api meg ugyanaz linuxon is, solarison is, mindenhol, ahova le tudod a gnome-ot magát fordítani. Tehát az fordulhat elő, hogy nincs felrakva, de akkor az nem full install. Ha kiadtál egy programot a kezedből, jogod van elvárásokat támasztani a futtató rendszerrel szemben, mint ahogy az ms is támaszt a windowst futtató gépekkel szemben. -
bambano
titán
Ha csinálsz egy fullos installt, akkor van mindened windows alatt.
Linux alatt dettó. Felrakod az alap linuxot, utána megkérdezi, milyen rendszert akarsz, ha gnome-os desktopot akarsz, csinál egy fullos gnome installt és utána lesz szabványos apid, betölthető objektumos táblázatkezelőd, web böngésződ, videólejátszód.
Pont mint windows alatt. Ha kiheréled a windowsodat telepítés alatt, akkor ott is bajban vagy. Ha full installod van windowson, akkor legyen már a linux is full.
Nem kell minden létező variációra felkészíteni, elég 1-re. Ha csináltál belőle rendes debian csomagot, akkor ott beállíthatod, hogy mi kell hozzá és azt fel fogja rakni. Neked csak azt kell eldöntened, hogy gnome apit használsz vagy nem.
Kötekedés: sokan keverik az ok és a célhatározót. -
ngabor2
nagyúr
azt a részt igen, hogy nem kell mindent telepíteni, fusson magában is. itthon a ff és az azureus is így fut. ezen nincs mit vitatkozni. csak sajos elég sok témában nem találtam ilyet.
most nem olvasok vissza, hogy azért nem reagáltam-e valamir,e mert elfogadtam, vagy azért, mert nem arra koncentráltam. kezd értelmetlen kötélhúzásnak tűnni 1-2 rész az egész topikban, meg úgy általában a (linux vs. win) flame-topikokban.
de asszem egészségesebb, ha már ilyen lehiggadt résznél én kiszállok a flame-ből. nem megfutamodok, kiszállok. -
ngabor2
nagyúr
nem linux alól fórumozok, hanem linxról, mint témáról.
és én ennek hol állítottam az ellenkezőjét? én is a linuxRÓL, mint témáról való fórumozásról beszélek. azzal együtt, hogy mellesleg én azt is használok.
(hogy lehetne LAMP alol böngészni? lol)
??? ezt így megint nem értem. hol írtam én ilyet? legjobb tudomásom szerint a lamp az a linux-apache-mysql-php rövidítése. sehol nem írtam, hogy erről böngészel. -
MichaelSD
őstag
Nem játszom ezért nem érdekelnek a játékok és nem ingyenes. Tehát nincs ilyen. Nem baj, de nem ér meg nekem 30kt Vista Premiumra költeni, amibe nincs is minden feature benne ami lehetne (nem beszélve, hogy nem tudom, hogy milyen featurek lesznek a jövöben melyik verzióhoz).
Igen voltam MSDN fórumokon és nem voltam mondható hogy a hozzásállásuktól és segítőkészségük agyonvágott volna. Persze az MS fanok ugyanezt mondják a Linux táborra.
nem kell kibogozni. utána kell nézni, lehet, h másnak már van rá megoldása. template készítéshez meg külön progis is vannak.
Ez úgye most nem előnynek gondoltad?
Bocs ez nem elmélet és nem tudok programozni. Nem azt mondtam, hogy forráskódot kell nekem vagy usernek megpiszkálni.
Nem egy feature lesz a KWordben amiben aktívan rész vettem, mert nem értettem miért jó ahogy van (aztán volt pár ami nem). Én semmit nem írok a forrásban, csak megkérdem, hogy miért a rákban van úgy. Aztán lehet elmélkedni a dolgon. Én ezért használok Linuxot.
Különben én nagyon örülök, hogy Te elégedett vagy Windowszal. Én elégedett vagyok a Linuxal. -
ngabor2
nagyúr
néhány megjegyzés:
- a cégnél win van, és intranet... amit CSAK ie alól érek el. de az ie-t nagyon nem szeretem, vagy inkább úgy mondom, az operát szoktam meg, azt használom, az ie6-ból nekem hiányoznak annak feature-ei. ez számomra hátrány, és nem előny.
- aki nem root, az ne akarjon SEMMIT telepíteni a gépre. emiatt lehet könnyen sebezhetővé tenni az xp-t és az előtte levő wineket, hogy alapból mindenki rendszergazdai joggal van benn. -
ngabor2
nagyúr
ennél egyébként konkrétan arra gondoltam, h ha vmi nme jó a linuxban, akkor az egy kernel ne báncsuk szegényt, de ha vmi feladatra kell megoldás, akkor minden létező program a része.
én ilyet nem mondtam. igen, te is így védekeztél...
ha linuxra írok egy alkalmazás, akkor nem támaszkodhatok semmi extrára, ha azt szeretném, h biztos elfusson.
dehogynem. csinálsz belőle csomagot, amiben benne vannak a függőségek hivatkozásai. ja, hogy ez csak pár disztribre jó? próbáltál már nt-re írt progit win95 alá feltenni? vagy abban se vagyok biztos, hogy az xp-s cuccok 1-az-1-ben telepíthetőek lennének vista alá, különösen, ha oprendszer-közeliek.
vagy ha nem akarsz csomagolni, kiadod a forrást automake-kel. asszem az tesz bele ./configure-t. igaz, ekkor a júzernek le kell fordítani, ami telepített fordító esetén kb. 3 parancs...
a wmp-ről meg annyit, hogy feltételeztem, hog dvd-t, mint szabványos médiát le tud játszani... tévedtem.
maradjunk annyiban, hogy van, akinek a win nem jön be, van, akinek a linux magas. én mindkettőt használom, de a winnel több a bajom (különösen linuxhasználat után...)
hogy az amp nélkül nem lenne sehol a linux... lehet. de linux nélkül amp se lenne, legalábbis nem így, és nem ennyire elterjedve. a dolgok összefüggenek.
én is többet fórumozok linux miatt, mint win miatt. ennek több oka van:
- linuxot többet használok, tehát gyakrabban lehetnek benne kérdések, mint a felhasználói szinten használt win esetén...
- nem (csak) kérdezni szoktam a linuxos fórumokon, hanem egyre többször válaszolni is kérdésekre.
- arányaiban nézve sokkal többször nem kaptam értelmes választ wines kérdésekre, mint linuxosokra... -
bambano
titán
''egy disztrib nem lesz platform. ha linuxra írok egy alkalmazás, akkor nem támaszkodhatok semmi extrára, ha azt szeretném, h biztos elfusson'': miért ne támaszkodhatnál? vannak szabványos apik, ha windows alatt jogod van apikat használni, miért ne használhatnál linuxon is? itt is lehet objektumokat beágyazni, itt is lehet táblázatkezelőt behúzni egy alkalmazás alá, gondolom lehet videó lejátszót is betenni egy alkalmazásba ugyanúgy, ahogy a linuxban.
Ha elkezdünk vitatkozni azon, hogy kernel nem kernel, és ha windows alatt beránthatod az msie-t az alkalmazásodba, akkor linux alatt se csak kernelről beszéljünk, hanem mondjuk egy gnome rendszerről. Mi az, amit windowson meg lehet csinálni, linuxos vagy solarisos gnome-mal nem?
kötekedés: te szoktál linux végett fórumozni? -
ngabor2
nagyúr
példának okáért, ha linuxon meg kell oldani egy problémát, akkor minden létező alkalmazás a linux része. ugyanez winnél, úgy néz ki, h fúj, még ezt sem tudja.
és ismét disztrib vs. oprendszer. mi egy disztribúció, úgy általában? oprendszer + köré épülő programok. mikor beteszed a win install cd-t, akkor se egy üres oprendszert kapsz, hanem köré épülő progikat is. tehát a win is egy disztribúció. mindjárt más a leányzó fekvése, mert az egyik disztrib (pl. debian gnu/linux) tartalmaz egy zsák alkalmazást, a másik meg (win xp) elég alap dolgokat...
amúgy már elég rég nem ingyenes a redhat... csak hogy tudd. kereskedelmi termékké vált. az ingyenes változata a fedora core. de ez messze nem a legnagyobb. a 2 legnépszerűbb disztrib jelenleg az ubuntu, és ennek az alapja, a debian. jelenleg mindkettő telepítése csaknem a next gomb nyomogatásában kimerül...
és megint a kettős mérce: ha linuxot használsz, egyből egy fórumban kötsz ki. ha viszont a wint akarod megváltoztatni... akkor a keresőnél, ami valszeg szintén fórumokat dob ki megoldásnak. -
MichaelSD
őstag
A RedHat-nél a supportot fizeted meg. Ha nem kell support ott a Fedora, ami a RedHat ingyenes derivatuma (mint a SLEDnek az openSUSE). Nézzük a másik oldalról: ha a RedHat Linux ugyanolyan fizetős, mint a MS Windows, akkor hol a Fedora megfelelője az MS palettájába?
Én azért maradtam a Linuxnál, mert ha nem értem egy progi miért olyan amilyen, akkor írok a programozojának és elmondja, akár buta felhasználó szintem is (mert nem vagyok programozó). Nekem ez igényem és erről nem mondok le.
Amit leírtál az elvárásokról csak részben igaz. Tény hogy valamilyen szinten így van, de nem érthető? Most egy zárt forráskóbban bogózza ki valaki, hogy lehet hupikék start gombot csinálni? Egy nyilt forráskodnál ezerszer hatékonyabban lehet pont ilyen feladatokat megoldani, és ezért az emberek inkább azt faragják. Azért nem kéne a felhasználókra tolni a teljes felelőséget a viselkedésüket illetően, mert azért a MS is hozzájárul (na, legalább egy picit) ehhez a viselkedéshez.
-
tzs84
tag
csak kíváncsi voltam na
tapló kérdés volt, belátom
amúgy kipróbáltam én is a windowst, sőt inkább nagyon sokáig használtam, és sokszor gyalultam én is linuxot az utóbbi 5-6 évben, de most eljutottam oda hogy windowst gyalultam inkább, úgy hogy van jogtiszta xp homeom.
egyik ok amiért elegem lett belőle az az, hogy sokkal több a probléma vele, mintha simán kalózverziót telepítettem volna. meg pár ntfs crash.
lehet hogy elfogult vagyok, de nekem sokkal szimpatikusabb az opensource, mint a microsoft pitiáner taktikái, és teljesen elégedett vagyok a linuxommal. -
bambano
titán
Valamelyik budapesti önkormányzatról volt szó, asszem az ms getthefacts kampányában jelent meg esettanulmány, hogy kidobták a linuxos szervereket és áttértek fullosan windowsra. És az milyen jó. De az idióták, akik a tanulmányt írták, nagy örömmel beleírták azt is, hogy emellett az ms microsoft oktatóközpontot rendezett be az adott önkormányzatnál.
Ebből csak a vak nem látja, hogy mivel fizették ki azt a tanulmányt, amivel később lehet fudolni meg dicsekedni. -
sh4d0w
félisten
Akkor fogalmazok másképpen: szolgáltatás-kihelyezés.
Annyira nem kifizetődő, hogy az IBM pl. legalább évtizede érdekelt ebben az üzletágban, mi több, a szolgáltatás-üzletág eredményének jó részét már ez biztosítja, tehát nem újdonság.
A legnagyobbak ezen a területen egyébként az IBM, a HP, az EDS. Namármost pl. az IBM a saját OS-eit cserélte le linuxokra, ezekből fut egymás mellett több ezer példány. Nálunk is megesett már - és egyre több ilyet terveznek - hogy Windows-t Linuxra cseréltek...
Tehát az, hogy húzóágazatban nincs ''linux-nyomulás'', kevés információn alapuló tévedés.
[Szerkesztve] -
bambano
titán
Azt a linket is belinkelhetné valaki, amikor default installban felraktak egy csomó oprendszert és kinyomták a netre őket, hogy melyik mennyi ideig bírja. A win-ek nem bírták annyi ideig, hogy le tudd tölteni az sp-t hozzá. No mindegy, ne fussunk bele megint 50x lejátszott vitákba.
A mailer.php-re pedig valószínűleg azért jelzett a nod32 hibát, mert spam injection bug van benne, akinek ilyen van a webjén, azzal a géppel lehet spamet küldeni. Nem hiszem, hogy egy php kód maga vírus lenne. -
04ahgy
nagyúr
Egy kísérletet szeretnék elvégezni, legyen a következő: Feltelepítünk egy-egy OP. rendszert. Legyen Windows XP SP2, és egy általad választott Linux disztrib. Telepítés után mindkét gépet, működő hálózati kapcsolattal egy ADSL modemre kötjük, router nélkül, és felcsatlakozunk a netre.
Ezekután teljesen kikapcsoljuk a gépeken a tűzfalat, mindegyiknek a sajátját, majd magukra hagyjuk őket, mondjuk egy órára. Utána kihúzzuk a kábelt, és vizsgálódunk, mennyi vírus van a gépeken.
De ha gondolod, abban is benne vagyok, hogy a Windows előnyt kap: a saját tűzfalát használhatja, Linuxnál kikapcsolva. Ezután egy kis szörf fincsi, biztonságos warezoldalakon.Utána szintén megnézzük, melyik gépen mennyi káros forráskód vetette meg aktívan magát. (Tehát melyik gép fertőződött meg.)
A Windowsnak is van kernele, de legnagyobb valószínűség szerint a tiednek is ugyanaz, mint az enyémnek. Linuxnál épp fordítva lenne: legnagyobb valószínűség szerint különbözik.
Én is windows alól írok, nem tagadom, de van Linuxom is, és egyre jobban kezdem megszeretni.
- Ingyenes
- Egy DVD, jó esetben semmi egyéb driver nem kell.
Telepítésnél már minden használati program fenn van, amit csak óhajtanál, nem kell órákig drivereket pakolgatni. Nem kell szívnod a videolejátszással. Olyan videolejátszó progik érhetők el ingyenesen hozzá, hogy csak lesnél. Megnézném, hogy egy véletlenszerűen kiválasztott, ''egzotikus'' videocodeckel tömörített, több hangsávos mkv fájlt mennyi idő szenvedés után játszol le Windows alatt.
Hogy ontopic is legyek: Manapság mindent szabadalom véd. Undorító. Pl.: a Körözött, így nagy K-val, félkövéren a Bakony védjegyzett terméke Magyarországon. Erre már nem találok szavakat. Számtech téren szerintem még undorítóbb a helyzet, már így, szoftverszabadalmak nélkül is. Azokkal már el sem merem képzelni az életet. Ha valami pihent agyú levédetné a
begin
writeln('hello world');
end.
programot, onnantól nem tanulnának az emberek programozni? Stb...
HGyu
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
Most hirtelen csak 2005-os adatokat talaltam ([link]), olyanokat irnak, hogy: ''Linux servers generated $1.6 billion in quarterly revenue, the fourteenth consecutive quarter of double-digit growth, with year-over-year revenue growth of 20.8%.''
Szoval nekem ugy tunik, hogy nem az a helyzet, hogy a konkurrensek lenyomnak a Linuxot, hanem epp' ellenkezoleg. -
bambano
titán
Ezt most nem értem, mire mondtad. Nem általában említettem a dolgot, hanem speciálisan ebben az egy kérdésben. Én azt idéztem, hogy ms prüszköl a szabadalmak miatt, linuxosok felajánlottak több megoldást is, hogy az ms ezen problémáját megoldják. Linus azt mondta, hogy mondja meg az ms, milyen szabadalmakat sértenek és azt kiveszik a kernelből, hogy ne legyen szabadalomsértés. Ez szerintem elég konstruktív. Mások meg hőbörögnek, hogy perelje be őket az ms. Ez meg a parasztos verzió.
Mi ezzel a gondod?
Egyébként meg pl. isp-knél szinte kizárólag unixokat használnak, a legtöbb helyen linuxot, van, ahol valamilyen bsd-t. A filmgyártásban a számításigényes munkákat szinte kizárólag linuxos renderfarmokon nyomják. A tudományos kutatómunkában a nagy számításigényű melókat szintén linuxos clustereken nyomják. A csúcskategóriás clustereken általában linux fut (olyanokon, amikben százezres nagyságrendű processzor van).
Az otthoni zsebrouterek kategóriában is szinte kizárólagos lett mostanára a linux.
Soroljam még? -
dabadab
titán
''van olyan platform, ahol a linux felülemelkedett egy másik korábban elterjedt rendszeren?''
A szervereknel ez a helyzet, ott (mindenfele piackutato cegek szerint) a Linux ternyerese joreszt a tobbi UNIX karara tortent. Nagyceges idoszakomban en is dolgoztam UnixWare -> Linux migracion, de emlithetnem az IBM mainframe-eken futo Linuxokat, vagy a Sun linuxos gepeit, ahol ugye nyilvan mar meglevo OS-eket turt ki a Linux, de mondhatnam a beagyazott rendszereket is, ott is egy mar meglevo, konkurrensekkel teli piacon nott a reszesedese.
[Szerkesztve] -
bambano
titán
Az ms többször is próbálkozott már fud-dal, meg perrel, legutóbb az sco ment neki az ibm-nek, mikor az ms hirtelen tulajdonos meg fontos lett az sco-ban/nak. 7 év alatt nem mutattak fel semmi értelmeset.
Azt hitték, most megint lehet egyet a pókerjátszmában blöffölni és majd ijedtében mindenki bedobja a lapot és a kasszához fárad. Hát nem jött be. Az ms üzleti logikája nem fog változni, legfeljebb ezentúl kimarad belőle a perrel való fenyegetés. Amíg egyszer valaki jól pofán nem törli érte az ms-t, mert ha most sem tudnak semmit összekaparni, akkor ez bizony rágalmazás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- 3DMark 11 eredmények
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- XPEnology
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hegesztés topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Bontatlan Apple 96W USB C hálózati adapter (töltő) eladó
- 16GB RAM 1TB Háttér 10,1" NoName
- Chuwi HiPad Pro 8GB/128GB 10.8" 2K 8mag 2SIM Alu ház 7,5mm 450g
- BONTATLAN STEELSERIES TERMÉKEK BOMBA ÁRON! ÚJ, AZONNAL ÁTVEHETŐ!
- ASUS ROG Strix Scsr 16 G634JZR i9-14900HX, 32GB DDR5, RTX 4080 (2027.08-ig garis)
- AKCIÓ! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- Felújított szerverek, storage-ok, hálózati eszközök Enterprise szinten, minden gyártótól
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest