Új hozzászólás Aktív témák
-
FTeR
addikt
válasz
luciferc #179 üzenetére
nem vagyunk egy hullámhosszon. az ofisz javító késsége egy fícsör, amit sokan szeretnek és vannak akik nem. egy kikapcsolható fícsör, nincs mit lovagolni rajta.
pl szeretem ha wordben nagybetűre váltja kezdőbetűt, viszont ugyanezt kikapcsolom onenote-ban, mert más stílusban haszálom (utóbbinál nem a mondathelyesség a lényeg).
azt is szeretem, h vmi jel/szám+szóköz után felsorolást kezd (ami adott eseten visszavonható egy mozdulattal és utána már nem zaklat vele), viszon ne javítsa automatikusan a hibás szavakat, csak húzza alá...
azért konfigolható, h mindenkinek jó legyne. egyáltalán nem értem mit kell ezen problémázni.
#183:
kb. 3 éve próbáltam ki kettőt. a lényeg az volt, h rajtuk keresztül kellett elindítani a telepítést. nem tudom mi volt a nevük és most az sem vágom, h milyen kulcsszavakkal kéne rákeresni. észbentartom és megírom ha találtam vmit. -
FTeR
addikt
ez nem win függő. a normálisabb programok a windows insallert használják, ami szépen eltakarít a kértek szerint (programtól függ, h felajánlja-e különböző opciókat). de vannak más normális installerek is.
de ha nem bízol a programokban, akkor mint írtam, vannak olyan install követők, amik tökéletesen ellátják a faladatot. -
FTeR
addikt
fellebbezek. tantóbácsi pofára osztályoz.
ha én aszondom, h a csomagokat kezeli a kompatibilitás miatt, akkor abban az is benne van, h milyen verzió hol érhető el.
''Add or Remove Programs''
(vistán már kicsit más)
ez csak annyit csinál, h a feltelepített programokat jegyzi, de ez maximálisan attol függ, h mivel települ fel. ha win inst-el, akkor nem szokott gond lenni, de ha app saját megoldást használ, akkor sok szemét maradhat a rendszerben.
az általad felvázolt feladatra vannak külön appok winre, amik atelepítés minden mozdulatát végigkövetik és akár vissza is tudják vonni. -
FTeR
addikt
''ez jóóó''
csak belinkeltem, h erre gondolok, de nem fejtettem ki, h a cikk melyik tanulságára gondolok (sztem csak 1 van, de ezmot nagyon értelmezés kérdése).
''ért a linuxhoz, az másik kiadáson is el tudja végezni a munkáját.''
ezzel van a gond. egy felhasználó nem akar nagyon érteni hozzá.
a probléma nem az, h abszolút nem tudja megoldani a feladatot, hanem az, adott rendszeren gondok lehetnek vele. persze van ilyen winnél is, de linuxon ez fokozottan érvényesül. mint a cik is írta, inkább winen vizsgázik, mert nem tudni linuxon mi várja. sztem ez az egyik leglényegesebb észrevétel a cikkben.
ez szimplán az egységesség (ms ráderölteti...) vs. mindent szabad... -
-
FTeR
addikt
winen nem kompatibilitási bajok szoktak lenni, hanem sok appocska szereti beírni magát startupba és odatenni magát a systrayre.
vistán már ez is megoldódni látszik, mert performance monitor adott esetben kijelzi, h melyik app lassítja a gépet és sp2 óta nem lehet csak úgy akárhova beírni (főleg ha defender is van vagy egyébb erre szakosodott app). -
FTeR
addikt
ezért kell egy appos telepítgetés és konfigolgatás után és akár később is backupokat csinálni
pl beta driverek tesztelésekor
a winnél az újratelepítgetősdi nem azért szokás (márakinél...), mert nem lehet utánajárni dolgoknak. azért szokás, mert egy rettentően egyszerű és gyors megoldás. 1-2 óra telepítgetés után újra tökéletesen használható. ez egy hozzánemértő számára egyértelműen gyorsabb megoldás, mint akár napokat bújni a fórumokat.
linuxnál valszeg ugyanígy tenne egy átlag felhasználó, csakhogy egyelőre a linuxnál nem nagyon van ilyen ''átlagfelhasználó''.
hasamra ütök, linux felhasználók 50%a kemény profi, 40% poweruser és 10% informatikát kedvelő. +-1-2% a ezt rakták elé user.
winnél ez úgy nézki, h 80% az 1bites user.
hagsúlyozottan desktopról beszélek. server oldalon nincsenek átlagjuzerek (max kevésbé profik).
(ezek százalékos arányok, darabszámban az 5% wines poweruser több, mint a teljes liux tábor). -
FTeR
addikt
1) ugyanerre már reagáltak, de mégis nekem lett címezve.
engem nem téveszt meg semmi, nem vagyok fogékony a marketing rizsára. tobb komment alkalmával is jeleztem, h a ff főoldalán szereplő 10 érv közül 9 minimum tulzó, 3-4 meg egyszerűen nem igaz (régen volt már, lehet nem 10 érv és lehet, h nincs már ott semmi).
btw, a marketingben valóban azt hangoztatták, h biztonságosabb, mert 1. nyílt forrsá és az eleve az, 2. elsődleges szempont volt.
az ff nem biztonságosabb azért mert kevesen használják. ez azárt van így, mert nem használják kevesen. operáról még elmondható. nem véletlenül szaporodtak el bugreportok a 10% fölé érve.
2) azért a jobbság elég jól mérhető az elvégezhető és végzendő feladatok számával és időigényével.
az, h kinek mi az igénye, az teljesen más kérdés. a linux a hálózati karakteres terminal felöl közelít, míg a win a grafos home user felöl. így elkerülhetetlen, h az egyikben már ezer éve létező dolog a másikba mint újdonság kerül be.
ennél viszont SZSZVSZ, a win jobban teljesít.
3) mint írtam már, ellen érvel élek. még ha én is kezdek egy topikot, akkor is egy másik topikban félbehagyott vitát folytatok. pártatlan akkor lehetnék, ha egyik rendszert sem használnám (iléyet biztos nem írtam). de elfogult biztos nem vagyok. azonban objektívebbnek érzem magam azoknál, akik vmilyen érzelmi alapon döntenek egy rendszer mellett vagy ellen. pl nem én vagyok az, aki a szeritn dönti el, h mit szeret, h az nyílt vagy nem az.
a linux gyakorlatilag hidegen hagy (nem mintha a win felizgatnamindkettő egy eszköz és nem a cél, mint egyeseknél). az sem érdekel, h más mit használ.
ha vki beír egy pro/contra érvet, akkor élek a fórum adta lehetőséggel és megpróbálok rávilágítani, h a másik (esetleg általa kedvelt) rendszernél ez gyakorlatilag ugyanígy van és/vagy egy rövidet elmélkedek róla, h miért is jobb így mint amúgy.
én nem térítek. térítés az, amikor nem egy ilyen topik végén a kedves vitapartner kifakad, h ''dehát akkor miért nem inkább azt használod amit én''.
btw, szeretem amikor ellenem hoznak fel olyan szemrehányást, amivel mások szoktak élni. a kedves opensourc társaság életcélja, h megmentse a tudatlan világot a gonosztól (ha akarja, ha nem).
még 1x utoljára: Egyáltalán nem érdekel, h más milyen programot használ. ha nincs kedved vitázni, akkor maradj csöndben. -
FTeR
addikt
válasz
MichaelSD #120 üzenetére
szándékosan extra hálózati fícsöröket írtam. 3 gépnél nem lesz rájuk szükséged. 3, de még 10+ gépet is összeköthetsz mindenféle hiányérzet nélkül egy hálozatba. a dolog nem úgy néz ki, h vista premiummal nem mehetsz a lanpartyra.
a ps részt újból nem sikerült megérteni, de most már nem is töröm tovább magam. -
FTeR
addikt
nem sikerült a lényeget megérteni, igaz nem is írtam le konkrétan.
a cikk tanulsága nem az, h vki nem volt képes teljesíteni egy vizsgát. a tanulsága az volt, h egy egyébként linuxot használó egyén, ha leül egy másik linux elé, akkor nem képes elvégezni a kívánt feladatot**. ez (itt jön amit mondtam) fokozottan érvényes egy alkalmazás fejlesztőre, hiszen teszteli a gépet egy linuxon és van még ezer linux, amin nem fog futni (rendesen). a többit nem írom le újra.
**a cikk is említi, h a hup.hu-n sokan írták, h miért nem a hivatalos gyakorló verziót használta. ami már önmagában is nevetséges.
(halkan zárójelben jegyzem meg, h megint lefikázásra került az UHU. de ha azzal jövök, h a linux nem felhasznólóbarát és nme tud _rendesen_ magyarul, akkor egyböl jön, h ott az UHU). -
FTeR
addikt
Ha full installod van windowson, akkor legyen már a linux is full
csakhogy winből egyféle install van. én mint fejlesztő számíthatok rá, h minden ügyfelemnél ugyanaz a környezet fogadja az appomat.
linuxnál nincs ilyen. jó példák erre a korábbi windowszok. fel lehetett rakni fapados változatot is belőle, meg is lett az eredménye. mindenki azon sírt, h folyton a telepítő cd-t kéri minden.
ráadásl ha linuxnál még megy is egy disztriben a cucc, akkor még mindig ottvan, h mi van ha másik disztribet használ.
linkeltem azt az origós cikket. tökéletesen tükrrözi, h miről beszélek. eddig az volt a baj, h nem linkelgetek. most volt 2 linkem is, mindkettőt figyelmenkívül hagytátok. -
FTeR
addikt
válasz
MichaelSD #111 üzenetére
engem rettentően nem érdekel, h mit használsz. (mintha már írtam volna)
prémiumban minden benne van, ami otthonra kell. a businessben meg olyanok, ami irodába. pl irodaába teljesen fölösleges a médiacenter, míg otthonra teljesen fölöslegesek az extra hálózati fícsörök, minek kérnék el az árát olyan fícsörnek, amit sosem használna az addot user.
éreztem, h bele fogsz kötni a játékba. kár, h nem sikerült megérteni a lényeget. a párhuzam annak szolt, h van egy kereskedelmi app, amit évekig fejlesztenek és ennyibe kerül és van egy másik ami annyiba és összehasonlíthatatlanul több munka van benne.
jöhetett volna példának a photoshop is, amiért pofátlanul sokat kér az adobe és arra is mondhattad volna, h nem szoktál képet szerkeszteni vagy photoshoppal, de akkor sem az lett volna a lényeg. -
FTeR
addikt
mint user sosem használtam IE6ot. de ezt már írtam is.
egy programnak nem kell telepíthetőnek lenni. elfutnak magunkban is. fájdalmas, de már megint engem igazoltál.
ha ie biztosan ott van, akkor elég ha futtatási joga van a usernek. ha nincs, mint linuxon, akkor max rohanhat a rendzsergazdához mer telepíteni kell valamit.
[Szerkesztve] -
FTeR
addikt
már kezd fájdalmas lenni, h mennyire nem értitek amit írok. mivel van önkritikám megvizsgálom, h nme-e én mondom érthetetlenül, de rendszernt jön vki (akár a szemben álló táborbol is), akinek reagálása tükrözi, h megértette amit mondtam.
szal, a gyengébbek kedvéért újra:
ha ÉN mint windozmsalkalmazottkockalefizetettlúzer azt mondom, h linux xar, mert ez milyen bénán van megoldva, akkor kapásból jönnek, h a linux egy kernel és annak semmi köze hozzá, milyen hülye vagy még ezt sem tudod. ha az van, h milyen gáz, h még ez sincs benne, akkor az jön, h hogyne lenne, ottvan ez meg ez, meg egyébként is x disztribbel alapból adják.
te valóban nem mondtad, tekintve, h van vagy 3 hozzászólásod, azomban a topikban már elhangzott és te nme külön témát indítottál, hanme beszáltál egy menetbe.
dehogynem. csinálsz belőle csomagot, amiben benne vannak a függőségek hivatkozásai. ja, hogy ez csak pár disztribre jó? próbáltál már nt-re írt progit win95 alá feltenni? vagy abban se vagyok biztos, hogy az xp-s cuccok 1-az-1-ben telepíthetőek lennének vista alá, különösen, ha oprendszer-közeliek.
komoly zavarok vannak itt egyesek feléyben. linux disztribek egymás mellett párhuzamnosan létező és fejlődő operációs rendszerek. a win95, xp, vista egymást követő verziók. csak egyetlenegy fő változattal és esetleg 1 korábbi változat kifutásig. ez olyan, mint pl SUSEnek a v.8-9-10.
és én eddig azt hittem, h komolyan vitatkozunk.
én is többet fórumozok linux miatt, mint win miatt. ennek több oka van:
hát én nem. ez már szinte hihetetlen, h mennyire nem értitek amit írok. már értem bambano kérdését.
linuxot csak remote használok, többnyire ftp eléréssel töltöm rá php kódjaimat. semmilyen user feladatra nem használok linuxot. nincs is a gépemre telepítve. a win alol minden feladatot tökéletesen el tudok végezni.
nem linux alól fórumozok, hanem linxról, mint témáról. szép a magyar nyelv, de legalább a szövegkörnyezet rávilágíthatott volna. (hogy lehetne LAMP alol böngészni? lol) -
FTeR
addikt
nem szoktam azon lovagolni, h a linux kernel vagy os vagy akármi. többnyire ellenem szokták felhozni. egy korábbi topikba (talán ennek a témának az előzménye), konkrétan meg is esett. amit meg is jegyeztem egy kommentben. semmit sem utálok jobban, mint mikor azzal jönnek, h a linux csak egy kernel.
most gyak igazat adtál nekem. ebben csak az a fura, h te kontrának szántad. ebből az következik, h az érvrendszer nem konzisztens, mindig az a változat hangzik el, ami jobban ellentmond.
ahogy a linuxban
talán konzolos példával tudom legjobban szemléltetni a dolgot. azt szokták felhozni legfőbb érvnek, h a fixx egységes felépítés miatt, könnyebb rá fejleszteni.
winen biztos ott lesz az IE ami pont úgy fog viselkedni, ahogy én azt elvárom. linuxnál semmi sem biztos, mégha van is egy böngi a gépen, nem bioztos, h vannak meghívható fügvényei, ha vannak lehet máskép kezeli, ha ugynaúgy kezeli lehet más eredményt dob stb. szal vagy minden létező variációra felkészítem (lehetetlen) vagy megmondom, h mi kell hozzé és a juzer majd elszenved vele vagy magam mellékelek egyet hozzá (pl mellé rakom az ff motorját).
utóbbi a legtisztább megoldás, csak az a gond vele, h nekem kell biztosítani a szupportot hozzá (pl patchekkel ellátni), arrol nme is beszélve, h fölöslegesen fogja foglani a helyet. a középsőnél jutunk el csomagkezelős mókához. kár, h nem árt ha rootok vagyunk mellé.
kötekedés: te szoktál linux végett fórumozni?
ööö, igen. pont ezt írtam. lehet tudnál segíteni a legutóbbi LAMP problémámon. van egy 777es mappa, amit FTP-n hoztam létre majd létrehozattam benne www-data alol egy mappát majd feltöltött képeket átméretezés után tárhelyre írattom vagy move_uploaded_file()-olom (márha engedi utóbbit, lásd tovább). GDhez be akarom olvasni a képet relatív elérésse közbeszol a safemode, h nincs joga hozzá, mert más user (777es mappáról beszélünk és olvasásról, ugyan ez a user írta oda filet), ellenben absolút ''remote'' eléréssel (tehát http://domain/mappa/mappa/kép) engedi. van ötleted? jöhet privátba. -
FTeR
addikt
rettentően off, de talán az előző hozzászólásomhoz kapcsolható.
soxor szoktam értekezni arrol, h az ezerféle linux disztró miért nem jó és miért jó a win egységes platform jellege.
[link]
asszem ez eset tökéletesen leírja, h mire gondolok. -
FTeR
addikt
a win alaptelepítésére mint platformra szeretek gondolni. a platformnak az IE és a WMP is része. ha az alkalmazásomba le akarok futtatni egy videót, akkor nem fogok mellékelni egy lejátszót, mert tudom ,h a wmp-t meghívhatom fügvények képébe.
az ofisz egy ugyanilyen kiegészítés. sok ugyviteli app van, ami egy bonyolultabb műveletre az excelt hívja meg a háttérbe.
tehát ahogy én látom a dolog így jó. ezért van, h nem lehet megválasztani az alap komponenseket (hozzáadni lehet, de elvenni nem).
ennél egyébként konkrétan arra gondoltam, h ha vmi nme jó a linuxban, akkor az egy kernel ne báncsuk szegényt, de ha vmi feladatra kell megoldás, akkor minden létező program a része.
egy disztrib nem lesz platform. ha linuxra írok egy alkalmazás, akkor nem támaszkodhatok semmi extrára, ha azt szeretném, h biztos elfusson.
fedora is arra jó, h elmondhassuk, h van. a redhat rettentően elhanyagolja, ment is rendesen a siránkozás (nemtom azóta javult-e a helyzet).
példa mindenre van. van rettentően júzerfrendli disztrib, csak épp instabil és lyukas mint a sajt. ha az kell ,h stabil legyen meg biztonságos, akkor meg ott a másik példa, csak épp úgy beszélnek róla, mintha a doom egy nehézségi fokozata lenne.
a telepítés lehet next-next, de aztán fél hét a konfigolással telik. (//gonosz ON: fúj, milyen már, lemásolta a wint... //OFF)
úgy tudtam, h vállalati szinekben a redhat vezet, persze ez legalább másfél éves információ, szal lehet már más van.
és megint a kettős mérce: ha linuxot használsz, egyből egy fórumban kötsz ki. ha viszont a wint akarod megváltoztatni... akkor a keresőnél, ami valszeg szintén fórumokat dob ki megoldásnak.
itt a mentalitásra céloztam. lehet, h a felhsználók összetételéhez is köze van. ha nekem bajom van a winnel, akkor a google után a forum jön. ha linuxal van bajom, akkor is ugyanez a sorrend. itt megjegyezném, h linux végett többet szoktam forumozni
pontosítanom kell, LAMP miatt szoktam. de ennek valszeg az az oka, h azzal dolgozom. de azért lássuk be az AMP része nélkül sehol nem lenne a linux.
most úgy érzem egyet értünk, csak megint sikerült félreérteni amit írtam. pont aszt ''panaszoltam'', h olyat hoznak fel a linux mellett, ami winnél is megvan. lásd pár kommentel lejebb. azért szereti a linuxot, mert levelezgethet a fejlesztőkkel. ez úgy írta, mintha nem lenne a MSDN.
ez ugyanaz a szimptóma, mint amikor azzal vádolják a wint, h nincs rendesen dokumentálva. közben meg az a helyzet, h nincs még 1 olyan os, aminek ennyi dokumentációja lenne. ennek elég prózai okai vannak. dokumentációt írni nem dicsőség és a programozó lusta álatfajta, ráadásul jó érv rá, h ott a forráskód minek dokumentálni. -
FTeR
addikt
válasz
MichaelSD #95 üzenetére
ingyenesnek nem ingyenes, de a ''bolti'' oem-hez nincs szupport és vagy harmadannyiba kerül.
kevesebb, mint 30eHUF az oem vista premium. ha megnézed egy 7-8 óra szorakozást nyújtú játék 12eHUF körül rohangál, a wint meg évekig használod. egyáltalán nem drága, csak nem abbol kell kiindulni, h ingyen van.
Én azért maradtam a Linuxnál, mert ha nem értem egy progi miért olyan amilyen, akkor írok a programozojának és elmondja, akár buta felhasználó szintem is (mert nem vagyok programozó).
azért ennek komoly korlátai vannak. megnézném, hogyan csinálnák ezt nagyobb felhasználói táborral (mármint, h minden ''rajongói'' levélre külön válaszol).
egyébként ms vezette be a '90 közepe környékén, h a reklamációkat nem egy helpdeskes fogadja, hanem a programozó.
jártál már az msdn fórumain? ott is beszélgethetsz fejlesztőkkel. soknak még külön blogja is van.
közelebbről az IE7 fejlesztését követtem msdn-en. volt olyan, h a fejlesztő aszonta, h jé igazad van, holnap beszélek a főnökkel és meglátjuk.
Most egy zárt forráskóbban bogózza ki valaki, hogy lehet hupikék start gombot csinálni?Egy nyilt forráskodnál ezerszer hatékonyabban lehet pont ilyen feladatokat megoldani, és ezért az emberek inkább azt faragják.
nem kell kibogozni. utána kell nézni, lehet, h másnak már van rá megoldása. template készítéshez meg külön progis is vannak.
minimálisra tehető azon felhasználók száma (márha felhasználónak lehet nevezni), akik egy problémát úgy oldanak meg, h fogják a forrsákódot belepiszkálnak és újrafordítják. a linux is binárisokat futtat, nem úgy megy mint egy php-s weblap.
ez egy olyna elméleti érv, aminek semmi gyakorlati haszna**.
megint úgy érzem, h felhoztál olyan érveket linux mellett, ami winnél sem probléma.
**egy másik vita kapcsán már kifejtettem, h szerintem sok szempont alapján több a valós, gyakorlati hátránya, mint előnye. az elmélet nem mindig állja meg a helyét a gyakorlatban. -
FTeR
addikt
mint már sokat hangoztattam, nem szokásom érzelmi alapokra helyezni a dolgot, ha arrol megy a vita, h melyik a jobb rendszer.
meglepő lehet, de az ilyen viták 98%a abban végződik, h ''dehát ingyen van, meg nyílt és az milyen szép''. ez akkor jön, amikor elfogynak a technikai érvek.
btw, a fenti mondat már itt is elhangzott.
érdekes látni, ahogy az elvárások alakulnak. nem lepődnék meg, ha jobban megnézve a dolgokatt kiderülne, h a linuxal több bajod van, de sokkal elnézőbb vagy azon az alapon, h ingyen van.
példának okáért, ha linuxon meg kell oldani egy problémát, akkor minden létező alkalmazás a linux része. ugyanez winnél, úgy néz ki, h fúj, még ezt sem tudja. winnél egyszerűen elfogadod, h ezt nem lehet vele, linuxnál meg az első dolgod felkeresni egy fórumot.
triviális példa, de asszem pont ezen a forumon volt, h vki bedobta, h mennyivel jobbak linuxos GUI-k, mert bármit meg lehet változtatni rajta, a winnél meg semmit. kérdeztem tőle, h mégis mit szeretne. aszonta nem tetszik neki a ''Start'' felirat. gondolom biztosra vette, h ezzel megfogott. google első 3 helyen 3 különböző megoldást is dobott a feladatra.
a nagyobb disztrib forgalmazok ugyanolyan kereskedelmi cégek, mint az ms. semmivel sem jobb fiúk. kedvenc példám a redhat, mint legnagyobb ilyen. annyira ingyen adja a linuxot, h gyak csak alternatív útón lehet beszerezni a disztrójukat, anélkül, h előfizetnél vmien tagságra. ráadásul bármilyen belepiszkálás a rendszerbe a szupport elvesztését jelenti. azt winnel kapcs rendszeresen felhántorgatják, pedig így van ez a linuxnál is.
persze megteheted, h magad legózodd össze. de akkor már elég valószínűtlen, h kevesebb bajod lenne vele.
ha oem wint raksz a gépedre, akkor te válsz a forgalmazová, így azt csinálsz vele amit akarsz, hiszen te biztosítod a szupportot... ;) -
FTeR
addikt
de fél nap után legyalulta, mert megalapozott tapasztalata alapján szar, mert nem találta meg benne azonnal azt, amit win alatt.
nem igaz. mások szoktak ezzel a béna érvel élni. még rájuk is szoktam szólni. annál nincs is gyengébb érv, mint amikor arra hivatkoznak, semeddig sem használták.
az infotech témakörben 77 topiknyitása van
csak nem azért, mert ez a téma érdekel? ha itt csak 77 téma lenne, akkor elég szerény lenne az oldal látogatottsága.
nem látom a problémát a dologban. elég jól felosztható a kiét tábor. én legalább nem hittvallásból választok rendszert. ha linux jobbá vállik, akkor za első között fogok átállni. elég sok program és szolgáltatás van, aminek nem az ms megfelelőjét használom, mert van ami jobb.
nem én dicsekszem azzal, h a linux a világ legjobb rendszere, de azért itt a gépen a win és a fél napomat előtte töltöm. -
FTeR
addikt
veszélyes, mert ingyen van. ez abból a szempontból, h melyik a jobb rendszer, nem sokat számít. de ez már egy külön téma. (de még ebben sem nyer a linux, mert az ingyenessége ellenére sem terjed).
te is egy érdekes fajta vagy. voltak itt páran, akik a linuxot védték. tőlük miért nem kérdezed meg, h kinek dolgoznak?
egyébként webfejlesztek egy cégecskénél. LAMP-ra... -
FTeR
addikt
valóban úgy szerepel a cikk végén, mintha olyan dolog lenne, ami érdekli az ms-t.
#85:
lemaradt, pedig írni akartam.
hasonló a dolog, mint, h vannak emberek (elég sokan), akiknek jobban megéri a kockázatot válalva illegálisan használni a wint, mint rászokni az ingyenes linuxra.
[Szerkesztve] -
FTeR
addikt
megszólítva érzem megam.
hol is jött a cáfolat arra amit írtam**? lehet elkerülte a figyelmemet.
kétségtelen, h nagy előrelépés, h egy olyan nagy vállalat, mint a IBM a linux mellé állt. csak árnyalni próbáltam azzal, h rávilágítottam pár hozzá kapcsolódó üzleti fogásra, szemben azzal, h az IBM hirtelen megtért. még csak az sem cáfoltam, h a linux jobb, mint a saját cucca (főleg, h még linux előtt is a wint ajánlotta).
**a részesedéses mókára gondolok. még linkeltem is ahol konkrétan szerepel, h a linux 15%on van. nincs mit félreérteni rajta. -
FTeR
addikt
ez nekem vmi afrikai vagy ázsiai cuccal rémlik. de ott az volt, h gates alapítvány hozta létre az okatóközpontot vagy vmi ilyesmi.
erre ugynazt tudom mondani, mint msn/liveos cuccnál. ha megéri kevésbé jó msn/live searchet használni, a googlel szemben, mert nemhogy ingyen van, hanem még fizetnek is érte (nem szószerint, vmi ingyenes oktató kurzus járt mellé vagy vmi beváltható kuponrendszer), akkor szívük rajta. ez egy bevált marketing fogás. lásd a smart kártgyák a shell-nél vagy a moziknál (nemtom placenál van-e, úgy nézki a hwmuliplexek megszűntek).
azért lássuk be, nem ez a jellemző. ez számomra ugyanaz a kategória, mintha eszményekhez párosítanák. nem arra politikusra kell szavazni, aki szebben mosolyog és több csecsemőt puszil meg a kampánykörúton. -
FTeR
addikt
a) akkor az van mint b)-nél.
ne tulajdonítsatok nekem kijelentéseket, amikhez semmi közöm. nemtom a linkesdi hogy jön ide. nem statisztikárol van szó. aszontad, h mondtam x-et én meg mondom, h nem.
a linux növelte a részesedését. ez tény. nem is vitattam. a jelentőségéről értekeztem.
lentebb volt egy linkem. abban szerepel, h a linux szervereken 20+%os novekedéssel 15%ra növelte részesedését.
[Szerkesztve] -
FTeR
addikt
ténynek biztos nem tény.
a win is maximálisan biztonságossá tehető és a linuxot is el lehet úgy rontani, h magától szétessen.
a win xp-nél még a használhatóságon volt a hangsúly (ezért használhatta mindenki rendszergazdaként), sp2 vel már sokat változott, vistánál viszont már a rendszergazda is csak egy korlátozott user a homokozóban.
win server 2003nál az xp-vel ellentétben default beállítások melett semmit sem lehet tenni. -
FTeR
addikt
-
FTeR
addikt
tom mi az outsourcing.
a linux nyiltságának előnye egyértelműen látszik. egy alapvetően nem sw fejlesztő cégnek sokkal jobban megéri egy már meglévőhöz hozzányúlni, mint egy sajátot fejleszteni, főleg ha előbbinek nincs licenszköltsége.
IBMnél inkább az a helyzet, h a wint utasítja el semmint a linuxot választja. értem ez alatt, h bolond lenne az ms kedvében járni. asszem már írtam. linkelni nem tudom, sjaát meglátásom több infóból összegyúrva. szal, az ibm akkor lett hirtelen linux hívő, amikor ms sikeresen bepofátlankodott a database piacra. a konkurenciát gyengíteni kell, ahol csak érjük. a linux egy jó alap erre.
ha egy önkormányzat átáll linuxra, akkor az egy prezstizskérdés, de a maguk párszáz gépével nem számottevő, ha közben hatalmas vállalatok meg nem így teszenk. főleg, h említett önkormányzatok és állami szervek nem az it ismereteikről híresek. jól érvényesül a FREE marketing stratégia.
olyat nem olvashatunk, h vhol winre állnak, mert az az alap, h már winen vannak. olyan hiresztelések viszont vannak, h elbukott a linuxra állás. azért valahol irónikus, h a ms az egyik legnagyobb linux forgalmazóvá lépett előnem baj, majd a GPL3 keresztbe tesz
egy kérdést nem lehet megcáfolni. szal linux legyűrte az ib os-et úgy, h gyak az ibm ose egycsapásra megszünt létezni. végülis.
//
rettentően elmentünk OFF-ba.
[Szerkesztve] -
FTeR
addikt
ott kezdődik a dolog, h az spvel integrált változatot kell felpakolni. másrészt vistánál már telepítés közben leszedi a javításokat. biztos én is tudnék 3-6 éves linuxokrol negatívumokat felhozni.
szerk: továbbra is ott van, h a win célpont, a linux a maga 3%val meg nem az. lásd osx. biztosnágosan el lehetsz vele. de mindenki körberöhögi, ha biztosnág kerül szóba.
btw, sztem egy tesztről beszélünk.
smarty temp könyvtárába mászott be vhogy. úgy vettük észre, h egy server visszajelzett, h letilt ha nem állítjuk le spammelést. direkt kártevőt írtam és nem vírust.
[Szerkesztve] -
FTeR
addikt
vki linkelje be a srácnak azt a mézesmadzagos tesztet. multkor vki már megtalálta.
thx.
(hint: a sp2tűzfalas xp a második legjobb os lett, a 3rdparty tűzfalas win után, ahol a többi tűzfalas volt még holtversenyben).
xp használhatom a korlátozott usert?
//
a linux desktop piaci részesedése nullához konvergál. mondhatni a hibahatár alatt van. ffről is mindenki szentül hitte, h a világ legbiztonságosabb böngészője. aztán elérte a 10%ot. és hirtelen megugrott a biztonsági hibák találati aránya. első évében többet találtak benne, mint ie6-ban 5 év alatt. de továbbra is mindenki szentül hiszi, h a legbiztonságosabb böngi.
btw, vistát használok default telepítéssel. semmi extra biztonsági konfig. 5(-7) hónap alatt eddig 1 biztonsági hibát találtak benne. xp már 6 éves. az sp2 is már 3. nálam már eXPired.
hamár itt tartunk. xp-n sosem volt kártevőm, 1 alkalmat leszámítva. 2 vagy 3 hónapja esett meg velem, h egy debian webserverről leszedtem egy mailer.php nevű fájlt, amit nem én raktam fel. nod32 egyből beriasztott. meg is lepődtem, még sosem láttam a vírusriadóját. i sense some irony here
[Szerkesztve] -
FTeR
addikt
os darabszámra inkább a tudományos** szerverekhez van közelebb, semmint a kisésközéphez. de ez eddig nem is volt említve. ott a linux a király?
http://www.itfacts.biz/index.php?id=C0_20_1
most találtam. itt egyetlen abszolút linux pozitívum is csak egy előrejelzés a köv évtizedre (smartphone).
**egykezemen megszámolom -
FTeR
addikt
van olyan platform, ahol a linux felülemelkedett egy másik korábban elterjedt rendszeren?
húzó ágazatok között biztos nincs. inkább az a jellemző, h elsőnek ér oda, de csak addig tudja tartani magát, míg nem jön a konkurencia.
vs.
Az volt a kerdes, hogy van-e olyan platform, ahol a Linux lenyom mas, mar meglevo rendszereket
jó lenne, ha jövőben arra probálnál reagálni, amit kérdezek. ez eddig sem volt az erőséged.
de még a te félreértelmezésedet sem sikerült igazolni.
gyk: ha linux desktoppon megszeret még 1%ot, akkor kemény 25-30%os növekedést produkál. ezzel szemben a win stagnál. micsoda teljesítmény, mingyárt beéri. -
FTeR
addikt
#47: nagoyn jól tudod, h engem ezzel fölösleges zaklatni. nem tartok minden statról linket.
itt is rakat cikk volt róla, h win átvette a vezetést kis és közép szervereknél.
#48.
20%al növekedett a részesedése. szal, ha volt 10% akkor most 12%. az általam említett felmérés szerint is sajátmagához mérten a linux növekedett a legjobban. asszem win 10%ot növekedett, mindketten a unix rovására. csak win 10% 4-5% százalékpontot jelent. szal 41-2%ról 467%ra.
szal linux plusz 2% szerzett meg, még win plusz 7et. linux meg 10et vesztett (de még így is a második).
[Szerkesztve] -
FTeR
addikt
meglátjuk mi lesz. egyelőre úgy éri meg ms-nek, mint a warez win...
//
érdekes ez az álláspont. a unix nem linux. unix siker/piaci részesedése != linuxsiker/piacirészesedés.
nem sikerült cáfolni amit mondtam. egyrészt húzó ágazatról beszéltem (értsd: ms-nek megéri belépni, mint legutóbb a clusterek), másrészt konkurenciákról.
a speciális környezetekben legó móka miatt van előnye a linuxnak mint kernelnek. tudományos szervereken sosem lesz win (feltéve, h a jővőben nem lesz minden otthonban egy tudományos szerver...). -
FTeR
addikt
legutóbbi pár felmérésszerint ms vette át vezetést ~50%, unix 40% és linux ~10%.
valóban a unix veszít folyamatosan, de nem a linux veszi át a vezetést.
(nagy szervereknél meg clustereknél más a helyzet. előbbi egy minimális piac, utóbbinál meg kb 1 éve van jelen az ms és csak msot kezd bővülni a piac). -
FTeR
addikt
ezzel kapcs már megint az az érzésem, h a mozgalom túlértékeli magát. mint az ugatós kutya, ami nem harap. rettentő nagy a hangaj, de semmi potenciál.
flém szándék nélkül komolyan kérdezem, mert nem akarom tévesen hangoztatni.
van olyan platform, ahol a linux felülemelkedett egy másik korábban elterjedt rendszeren?
húzó ágazatok között biztos nincs. inkább az a jellemző, h elsőnek ér oda, de csak addig tudja tartani magát, míg nem jön a konkurencia. -
FTeR
addikt
''akkor arra órák múlva általában megvan a javítás, rosszabb esetben a workaround. win esetén először titkolás, aztán majd 1-2 hónap múlva egy patch. nem 1-2 óra, 1-2 hónap. jó esetben.''
felmérések kimutatták, h utóbbi megoldás sokkal hatékonyabb. attol, h van rá javítás, még nem lesz befoltozva minden gépen, ellenben sokan tudni fogják, h van egy hiba,amit ki lehet használni.
viszont, ha mindenki rá tud készülni, h x nap foltozunk, akkor a javítás megjelenése után egyből rengeteg gépre felkerül. ha menet közben elkezdik kihasználni a hibát, akkor meg egyébként is soron kívül kiadja... -
FTeR
addikt
áucs. de kemények itt páran. ha ms úgy viselkedne mint az apple, akkor biztos nem mernének így ugrálni
kizárt, h az ms felhasználókat pereljen, szal rettentő nagy bátorságra vall az egész.
érdekes látni, h 1-1 mozgalom mögött milyen harcias tud lenni a keménymag. kizárt, h több mint 200 vélt esetből ne legyen pár telitalálat. már 2-3 esetért is kemény perek szoktak lenni.
ms-t már sok hülyeségért beperelték és nyertek is, nem látom, h miért pont az msnek ne sikerülne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Házimozi belépő szinten
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Honda topik
- Hardcore café
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Filmvilág
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- UHH! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -40% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD EU-HUN
- IBM PS/1 2168-552 486SX-25
- ASUS ROG Strix RTX 2080 Ti OC 11GB
- Acer Swift 3 (SF314 54) i5 / 8GB RAM / SSD / FullHD / kiváló állapotban!
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025) - 3 év gari - MAGYAR
- Bomba ár! Dell Latitude E6530 - i5-3GEN I 4GB I 500GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Garancia!
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i3-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" HD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest