- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Google Pixel topik
- Xiaomi 12 - az izmos 12
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Magisk
- Redmi Note 10 Pro - majdnem minden stimmel
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
FTeR
addikt
''ez jóóó''
csak belinkeltem, h erre gondolok, de nem fejtettem ki, h a cikk melyik tanulságára gondolok (sztem csak 1 van, de ezmot nagyon értelmezés kérdése).
''ért a linuxhoz, az másik kiadáson is el tudja végezni a munkáját.''
ezzel van a gond. egy felhasználó nem akar nagyon érteni hozzá.
a probléma nem az, h abszolút nem tudja megoldani a feladatot, hanem az, adott rendszeren gondok lehetnek vele. persze van ilyen winnél is, de linuxon ez fokozottan érvényesül. mint a cik is írta, inkább winen vizsgázik, mert nem tudni linuxon mi várja. sztem ez az egyik leglényegesebb észrevétel a cikkben.
ez szimplán az egységesség (ms ráderölteti...) vs. mindent szabad... -
FTeR
addikt
nem sikerült a lényeget megérteni, igaz nem is írtam le konkrétan.
a cikk tanulsága nem az, h vki nem volt képes teljesíteni egy vizsgát. a tanulsága az volt, h egy egyébként linuxot használó egyén, ha leül egy másik linux elé, akkor nem képes elvégezni a kívánt feladatot**. ez (itt jön amit mondtam) fokozottan érvényes egy alkalmazás fejlesztőre, hiszen teszteli a gépet egy linuxon és van még ezer linux, amin nem fog futni (rendesen). a többit nem írom le újra.
**a cikk is említi, h a hup.hu-n sokan írták, h miért nem a hivatalos gyakorló verziót használta. ami már önmagában is nevetséges.
(halkan zárójelben jegyzem meg, h megint lefikázásra került az UHU. de ha azzal jövök, h a linux nem felhasznólóbarát és nme tud _rendesen_ magyarul, akkor egyböl jön, h ott az UHU). -
FTeR
addikt
Ha full installod van windowson, akkor legyen már a linux is full
csakhogy winből egyféle install van. én mint fejlesztő számíthatok rá, h minden ügyfelemnél ugyanaz a környezet fogadja az appomat.
linuxnál nincs ilyen. jó példák erre a korábbi windowszok. fel lehetett rakni fapados változatot is belőle, meg is lett az eredménye. mindenki azon sírt, h folyton a telepítő cd-t kéri minden.
ráadásl ha linuxnál még megy is egy disztriben a cucc, akkor még mindig ottvan, h mi van ha másik disztribet használ.
linkeltem azt az origós cikket. tökéletesen tükrrözi, h miről beszélek. eddig az volt a baj, h nem linkelgetek. most volt 2 linkem is, mindkettőt figyelmenkívül hagytátok. -
FTeR
addikt
nem szoktam azon lovagolni, h a linux kernel vagy os vagy akármi. többnyire ellenem szokták felhozni. egy korábbi topikba (talán ennek a témának az előzménye), konkrétan meg is esett. amit meg is jegyeztem egy kommentben. semmit sem utálok jobban, mint mikor azzal jönnek, h a linux csak egy kernel.
most gyak igazat adtál nekem. ebben csak az a fura, h te kontrának szántad. ebből az következik, h az érvrendszer nem konzisztens, mindig az a változat hangzik el, ami jobban ellentmond.
ahogy a linuxban
talán konzolos példával tudom legjobban szemléltetni a dolgot. azt szokták felhozni legfőbb érvnek, h a fixx egységes felépítés miatt, könnyebb rá fejleszteni.
winen biztos ott lesz az IE ami pont úgy fog viselkedni, ahogy én azt elvárom. linuxnál semmi sem biztos, mégha van is egy böngi a gépen, nem bioztos, h vannak meghívható fügvényei, ha vannak lehet máskép kezeli, ha ugynaúgy kezeli lehet más eredményt dob stb. szal vagy minden létező variációra felkészítem (lehetetlen) vagy megmondom, h mi kell hozzé és a juzer majd elszenved vele vagy magam mellékelek egyet hozzá (pl mellé rakom az ff motorját).
utóbbi a legtisztább megoldás, csak az a gond vele, h nekem kell biztosítani a szupportot hozzá (pl patchekkel ellátni), arrol nme is beszélve, h fölöslegesen fogja foglani a helyet. a középsőnél jutunk el csomagkezelős mókához. kár, h nem árt ha rootok vagyunk mellé.
kötekedés: te szoktál linux végett fórumozni?
ööö, igen. pont ezt írtam. lehet tudnál segíteni a legutóbbi LAMP problémámon. van egy 777es mappa, amit FTP-n hoztam létre majd létrehozattam benne www-data alol egy mappát majd feltöltött képeket átméretezés után tárhelyre írattom vagy move_uploaded_file()-olom (márha engedi utóbbit, lásd tovább). GDhez be akarom olvasni a képet relatív elérésse közbeszol a safemode, h nincs joga hozzá, mert más user (777es mappáról beszélünk és olvasásról, ugyan ez a user írta oda filet), ellenben absolút ''remote'' eléréssel (tehát http://domain/mappa/mappa/kép) engedi. van ötleted? jöhet privátba. -
VladimirR
nagyúr
ugyanezt meg lehetne kerdezni a te post-odrol is - az emlitett ketto tokeletesen ellent mond egymasnak (es szerintem 04ahgy is ezt kifogasolja, hogy elobb leszolod, hogy hulyeseg, amit ir, majd irsz egy hasonlo meretut magad is)
btw a biztonsag teren meg mindig default-nak nevezheto (alap win tuzfal par megengedo szaballyal, no viruskergeto, sot, a windoze defender-t is kilottem), lassan harom honapja fut, szinte 7/24 es semmi nem maszott be egesz eddig
pedig ezido alatt morzezva atjott volna egy servicepack (ha lenne mar hozza) -
FTeR
addikt
megszólítva érzem megam.
hol is jött a cáfolat arra amit írtam**? lehet elkerülte a figyelmemet.
kétségtelen, h nagy előrelépés, h egy olyan nagy vállalat, mint a IBM a linux mellé állt. csak árnyalni próbáltam azzal, h rávilágítottam pár hozzá kapcsolódó üzleti fogásra, szemben azzal, h az IBM hirtelen megtért. még csak az sem cáfoltam, h a linux jobb, mint a saját cucca (főleg, h még linux előtt is a wint ajánlotta).
**a részesedéses mókára gondolok. még linkeltem is ahol konkrétan szerepel, h a linux 15%on van. nincs mit félreérteni rajta. -
FTeR
addikt
ez nekem vmi afrikai vagy ázsiai cuccal rémlik. de ott az volt, h gates alapítvány hozta létre az okatóközpontot vagy vmi ilyesmi.
erre ugynazt tudom mondani, mint msn/liveos cuccnál. ha megéri kevésbé jó msn/live searchet használni, a googlel szemben, mert nemhogy ingyen van, hanem még fizetnek is érte (nem szószerint, vmi ingyenes oktató kurzus járt mellé vagy vmi beváltható kuponrendszer), akkor szívük rajta. ez egy bevált marketing fogás. lásd a smart kártgyák a shell-nél vagy a moziknál (nemtom placenál van-e, úgy nézki a hwmuliplexek megszűntek).
azért lássuk be, nem ez a jellemző. ez számomra ugyanaz a kategória, mintha eszményekhez párosítanák. nem arra politikusra kell szavazni, aki szebben mosolyog és több csecsemőt puszil meg a kampánykörúton. -
04ahgy
nagyúr
Erre gondoltam az előbb, vagy legalábbis hasonló dologra, te meg jól leordítottad a fejem. Egyébként megjegyzem, jórészt igazad volt. Nemrég kezdtem Linuxozni, nagyságrendekkel jobban értesz az OS-hez, úgyhogy most nem tudom mi is van valójában.
Nem tény talán, hogy ha bekapcsolom a Linux mindenféle hálózait szolgáltatásait, és a Windowst meg jobban testreszabom szintén, amiket megemlítettél, az esetben is a win jóval fogékonyabb a kártevőkre mint a Linux?
Ez kérdés volt, nem állítás, tessék nem bántani érte...
HGyu -
FTeR
addikt
ott kezdődik a dolog, h az spvel integrált változatot kell felpakolni. másrészt vistánál már telepítés közben leszedi a javításokat. biztos én is tudnék 3-6 éves linuxokrol negatívumokat felhozni.
szerk: továbbra is ott van, h a win célpont, a linux a maga 3%val meg nem az. lásd osx. biztosnágosan el lehetsz vele. de mindenki körberöhögi, ha biztosnág kerül szóba.
btw, sztem egy tesztről beszélünk.
smarty temp könyvtárába mászott be vhogy. úgy vettük észre, h egy server visszajelzett, h letilt ha nem állítjuk le spammelést. direkt kártevőt írtam és nem vírust.
[Szerkesztve] -
dr faustus
senior tag
Én nem akarok a szabadalmi rendszerbe belebonyolódni. A vádhoz bizonyíték kell. Ez így, ebben a formában az MS részéről gyerekes. A SCO példája után az MS tanulhatott volna, megint ellőtték ezt a gyenge lebegtetős trükköt. A cikkben írt kezdeményezés nagyon is passzol az MS ijesztgetésének színvonalára. Nevezze meg a szabadalmakat, és a kernelben ezek hol vannak megsértve. Ez a tárgyalási alap, nem az, hogy izé, meg bigyó, meg kisnyúl. Ha erre nem hajlandó, akkor meg fogja be a pofáját.
-
FTeR
addikt
meglátjuk mi lesz. egyelőre úgy éri meg ms-nek, mint a warez win...
//
érdekes ez az álláspont. a unix nem linux. unix siker/piaci részesedése != linuxsiker/piacirészesedés.
nem sikerült cáfolni amit mondtam. egyrészt húzó ágazatról beszéltem (értsd: ms-nek megéri belépni, mint legutóbb a clusterek), másrészt konkurenciákról.
a speciális környezetekben legó móka miatt van előnye a linuxnak mint kernelnek. tudományos szervereken sosem lesz win (feltéve, h a jővőben nem lesz minden otthonban egy tudományos szerver...). -
FTeR
addikt
ezzel kapcs már megint az az érzésem, h a mozgalom túlértékeli magát. mint az ugatós kutya, ami nem harap. rettentő nagy a hangaj, de semmi potenciál.
flém szándék nélkül komolyan kérdezem, mert nem akarom tévesen hangoztatni.
van olyan platform, ahol a linux felülemelkedett egy másik korábban elterjedt rendszeren?
húzó ágazatok között biztos nincs. inkább az a jellemző, h elsőnek ér oda, de csak addig tudja tartani magát, míg nem jön a konkurencia. -
VaniliásRönk
nagyúr
Látom a probléma szó értelmezésébe kötöttél bele.
Erről absz. nincs értelme vitázni.
Egyébként a linux minden bajának forrása hogy nem elterjedt, ami sajnos absz. nem M$ sara, amíg pl. kernelforgatás nélkül nem települ SATA rendszerre egy disztró sem addig nincs min csodálkozni... (az Ubuntu 7.04 nem látta a SATA HDD-met, a SuSE 10.2 még azt a lemezt sem látta amiről betöltött a telepítő... (SATA DVD)) -
ngabor2
nagyúr
az ms-nek az a jó, ha lóg a levegőben, és csak billeg. ha valami konkrétumot mondana, akkor maga alól rugná ki a kisszéket, mert pl. ''kivennék'' a kernelből (ami nem sokkal lenne több, mint a forráskódban annyi változtatás, hogy a szabadalomra már nem lehet ráhúzni), akkor onnantól kezdve mivel fenyegetné a linuxot?
és továbbra is az a véleményem, hogy az ms és ügyvéd-csordája elég nagy ahoz, vagy a linuxos aláírások elég kicsik és szervezetlenek ahoz, hogy ne legyen belőle konkrét per, ne kelljen konkrétan kimondania, hogy nincs olyan szabadalom, amit a linux sért...
ráadásul legjobb tudomásom szerint pl. ha valahol nincs levédve szabadalommal egy dolog, ott lehet szabadon használni. márpedig világszabadalom, mint olyan, nem létezik. tehát valahol mindig lehet legálisan akár teljes ''ellopott'' win forráskódot újrafordítani, alkalmazni.
VaniliásRönk: légyszíves mutasd meg, hogy mikor és hol mondta egy linuxos is, hogy a linux tökéletes és hibamentes? mert én 10 év linuxozás alatt ezzel a kijelentéssel nem találkoztam. lehet azért, mert felelősen nyilatkozó linuxos ilyet nem tesz. az más tészta, hogy ha kiderül egy súlyos hiba, akkor arra órák múlva általában megvan a javítás, rosszabb esetben a workaround. win esetén először titkolás, aztán majd 1-2 hónap múlva egy patch. nem 1-2 óra, 1-2 hónap. jó esetben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Playstation Portal - 3 hónap Bolti Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 5600X 5700X 5800X 5900X processzor 3 év garancia 27% áfa termékbeszámítás
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 8500G / 8600G AMD Ryzen 7 8700G / 7800X3D processzor 3 év garancia 27% áfa
- Remek áron Lenovo ThinkPad x395 AMD Ryzen 7 pro-3700U/16GB/256 SSD/AMD Radeon Vega 10 Grap/FHD/IPS
- MacBook Air M1 8/256 92% Aksi szép állapotban
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential robotporszívó feltörlő 2db 1999 Ft
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest