- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból
- Légies iPhone halvány színei
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Egyesíti a Google az Android és a ChromeOS rendszereket
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Itt az igazság a Samsung állítólagos Android Auto alternatívájáról
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
Én egyszer felraktam egy uhu-t egy ismerősömnek, majd kis idővel később, frissíteni akartam, ettől fullosan összeborult az egész úgy, hogy még bebootolni se lehetett, én meg ott égtem az ismerős előtt. A legutolsó, amit az uhuval kapcsolatban el tudok képzelni magamról, hogy objektív leszek vele. Az utolsó előtti meg az, hogy mégegyszer uhu telepítőt veszek a kezembe. Inkább windows.
Nekem a debianom is tud teljesen magyarul, mostanában suset vagy ubuntut szoktak mások ajánlani kezdőknek. Én meg debiant.
''nem sikerült a lényeget megérteni, igaz nem is írtam le konkrétan.'': ez jóóó
Azt gondolom egyébként, hogy ha valaki valóban ért a linuxhoz, az másik kiadáson is el tudja végezni a munkáját. A vizsga/érettségi pedig arra való, hogy számot adjon a tudásáról, tehát (szerintem) nem helyes elvárni, hogy linuxos érettségire csak olyanok menjenek, akik abszolút vérprofik. Mint ahogy windowson érettségizők között is nyilvánvalóan van olyan, aki nem tud minden feladatot megoldani, amit feladtak számára és ettől még nem lesz gagyi a windows. -
bambano
titán
Nem akarok megsérteni senkit, de ha mégis sikerül, akkor így járt. Nekem az UHU linux nem mérvadó. Más kérdés, hogyha elolvasod a cikket, ott az is benne van, hogy a diáknak nem azért nem ment a megoldás, mert rossz volt az oprendszer hanem azért, mert kifelejtett egy lépést a megoldásából, amire a feladat készítői számítottak.
A gnome api meg ugyanaz linuxon is, solarison is, mindenhol, ahova le tudod a gnome-ot magát fordítani. Tehát az fordulhat elő, hogy nincs felrakva, de akkor az nem full install. Ha kiadtál egy programot a kezedből, jogod van elvárásokat támasztani a futtató rendszerrel szemben, mint ahogy az ms is támaszt a windowst futtató gépekkel szemben. -
bambano
titán
Ha csinálsz egy fullos installt, akkor van mindened windows alatt.
Linux alatt dettó. Felrakod az alap linuxot, utána megkérdezi, milyen rendszert akarsz, ha gnome-os desktopot akarsz, csinál egy fullos gnome installt és utána lesz szabványos apid, betölthető objektumos táblázatkezelőd, web böngésződ, videólejátszód.
Pont mint windows alatt. Ha kiheréled a windowsodat telepítés alatt, akkor ott is bajban vagy. Ha full installod van windowson, akkor legyen már a linux is full.
Nem kell minden létező variációra felkészíteni, elég 1-re. Ha csináltál belőle rendes debian csomagot, akkor ott beállíthatod, hogy mi kell hozzá és azt fel fogja rakni. Neked csak azt kell eldöntened, hogy gnome apit használsz vagy nem.
Kötekedés: sokan keverik az ok és a célhatározót. -
bambano
titán
''egy disztrib nem lesz platform. ha linuxra írok egy alkalmazás, akkor nem támaszkodhatok semmi extrára, ha azt szeretném, h biztos elfusson'': miért ne támaszkodhatnál? vannak szabványos apik, ha windows alatt jogod van apikat használni, miért ne használhatnál linuxon is? itt is lehet objektumokat beágyazni, itt is lehet táblázatkezelőt behúzni egy alkalmazás alá, gondolom lehet videó lejátszót is betenni egy alkalmazásba ugyanúgy, ahogy a linuxban.
Ha elkezdünk vitatkozni azon, hogy kernel nem kernel, és ha windows alatt beránthatod az msie-t az alkalmazásodba, akkor linux alatt se csak kernelről beszéljünk, hanem mondjuk egy gnome rendszerről. Mi az, amit windowson meg lehet csinálni, linuxos vagy solarisos gnome-mal nem?
kötekedés: te szoktál linux végett fórumozni? -
bambano
titán
válasz
VladimirR #78 üzenetére
Például az, hogy különbség van aközött, hogy egy linuxos nem kapar tíz körömmel, hogy több linux legyen meg aközött, hogy sima mezei számokat félreértelmez valaki.
Számok félreértelmezését én pl. nem azért szoktam kritizálni, mert konkrétan esetleg a linux kárára történik a félreértelmezés, hanem azért, mert félreértelmezés. -
bambano
titán
Valamelyik budapesti önkormányzatról volt szó, asszem az ms getthefacts kampányában jelent meg esettanulmány, hogy kidobták a linuxos szervereket és áttértek fullosan windowsra. És az milyen jó. De az idióták, akik a tanulmányt írták, nagy örömmel beleírták azt is, hogy emellett az ms microsoft oktatóközpontot rendezett be az adott önkormányzatnál.
Ebből csak a vak nem látja, hogy mivel fizették ki azt a tanulmányt, amivel később lehet fudolni meg dicsekedni. -
bambano
titán
Azt a linket is belinkelhetné valaki, amikor default installban felraktak egy csomó oprendszert és kinyomták a netre őket, hogy melyik mennyi ideig bírja. A win-ek nem bírták annyi ideig, hogy le tudd tölteni az sp-t hozzá. No mindegy, ne fussunk bele megint 50x lejátszott vitákba.
A mailer.php-re pedig valószínűleg azért jelzett a nod32 hibát, mert spam injection bug van benne, akinek ilyen van a webjén, azzal a géppel lehet spamet küldeni. Nem hiszem, hogy egy php kód maga vírus lenne. -
bambano
titán
Jó nagy marhaság ez a teszt, csak kicsit kavarjunk bele...
Ha felraksz egy xp-t, telepítés közben van annyi eszed, hogy kikapcsolod az ms hálózat sharing cuccokat, meg kinyomod az idióta automatizmusokat az internet explorerből, akkor már nem nagyon fog oda semmi bemászni.
Azt sem specifikáltad meg, milyen csomagokat rakjunk fel a linuxra. Az alapértelmezett debian installban még sshd sincs, fullosan töküres az egész. Az openbsd-re is írták, hogy sok-sok év alatt egyetlen remote root probléma sem volt az alapértelmezett installban, azt nem tették hozzá, hogy nem is rak fel semmit.
Úgyhogy ennek a tesztnek még akkor se lenne értelme, ha ennél nagyságrendekkel pontosabban meghatároztad volna, hogy melyik oprendszerre mit és hogyan. Anélkül meg csak fud meg hájp. -
bambano
titán
válasz
dr faustus #56 üzenetére
Tartok tőle, nem ennyire egyszerű a kérdés. A lényeg, hogy mit tekintünk szabadalmi oltalomra érdemes invenciónak. Mert amit önállóan képes kitalálni mindenki, ha kicsit megszorítják, azt szerintem nem kellene szabadalmi oltalom alá helyezni. Ilyenekkel lehet tele a kernel, amit mások az amerikai szabadalmi hivatal agyatlan támogatása mellett szabadalmaztattak.
Szóval vihar a biliben. -
bambano
titán
Ezt most nem értem, mire mondtad. Nem általában említettem a dolgot, hanem speciálisan ebben az egy kérdésben. Én azt idéztem, hogy ms prüszköl a szabadalmak miatt, linuxosok felajánlottak több megoldást is, hogy az ms ezen problémáját megoldják. Linus azt mondta, hogy mondja meg az ms, milyen szabadalmakat sértenek és azt kiveszik a kernelből, hogy ne legyen szabadalomsértés. Ez szerintem elég konstruktív. Mások meg hőbörögnek, hogy perelje be őket az ms. Ez meg a parasztos verzió.
Mi ezzel a gondod?
Egyébként meg pl. isp-knél szinte kizárólag unixokat használnak, a legtöbb helyen linuxot, van, ahol valamilyen bsd-t. A filmgyártásban a számításigényes munkákat szinte kizárólag linuxos renderfarmokon nyomják. A tudományos kutatómunkában a nagy számításigényű melókat szintén linuxos clustereken nyomják. A csúcskategóriás clustereken általában linux fut (olyanokon, amikben százezres nagyságrendű processzor van).
Az otthoni zsebrouterek kategóriában is szinte kizárólagos lett mostanára a linux.
Soroljam még? -
bambano
titán
válasz
VaniliásRönk #28 üzenetére
Csendben jegyezném meg, hogy aki fel tud telepíteni egy etch-et, rendszergazdaként teljesen elboldogul rajta (ezek után nyilván júzerként is), az nem stupid user. Nem csak azért, mert érintett vagyok.
-
bambano
titán
válasz
VaniliásRönk #21 üzenetére
Sata odd-ről nem, de pendrive-ról igen. Ahhoz rögtön nem kell kernelt forgatni.
Hát jó kis sértegetés, hogy azt mondom, megcsinálom neked -
bambano
titán
válasz
VaniliásRönk #18 üzenetére
Eccer hozd ide a géped, oszt meglássuk azt az egy disztrót se... Szerencsére nem olyan kezesek, mint az xp telepítője.
Egyébként ismét csendben megjegyezném, hogy a 12 éves lányom kis segítséggel fel tudta rakni a 4-es debiant egy mostanában újnak számító gépre, (két sata diszk, c2d proc, asus p2b vagy milyen alaplap). Szóval ''le kellene süllyedni'' a szintjére
[Szerkesztve] -
bambano
titán
válasz
VaniliásRönk #15 üzenetére
A linuxnak nem baja, hogy nem elterjedt. Engem pl. nagy vonalakban se érdekel, hányan használják. Engem csak az érdekel, hogy ne kényszerítsenek monopolista módszerekkel windows használatára.
No megyek, ledúrom azt a 6-8 debiant, amit az utóbbi időben kernelforgatás nélkül fel mertem telepíteni... És jól megfenyegetem, hogy legközelebb nehogy ilyet csináljon, mert jönnek a fórumból és haddellhadd meg nemulass lesz! -
bambano
titán
válasz
VaniliásRönk #11 üzenetére
Félig hülyeség, félig nem.
Vannak a linuxban rendes szabványos api-k. Kár, hogy a windowsban nem használják őket (olyan elterjedtséggel).
A problémák egy része származik abból, hogy zárt apikat kellene emulálni, de csak azoknak probléma, akik kompatibilisek akarnak maradni a windowssal. Akik nem, azokat nem érdekli.
A programozási hibák nem ''problémák'', hanem hibák. Ezekről publikus forrásokból bárki értesülhet, akinek van elég energiája hozzá.
Nem futamodok meg, csak sokszor feleslegesnek érzem, hogy feszítsem a húrt még akkor is, ha volna értelme. Magas alkoholtartalmú növény... -
bambano
titán
válasz
VaniliásRönk #9 üzenetére
mind1
[Szerkesztve] -
bambano
titán
De aki olyan jól elvan a windowsával, hogy fogalma sincs a linuxról, annak konkrétan mi a baja? Ez miért sántít? Van neki egy xp-je, vidáman eljátszogat rajta meg levelezik néha és magasról tesz az egészre, amin mi klavit szoktunk néha koptatni. Ez hol sántít?
Vannak restricted apik, én pl. jól elvagyok nélkülük, nekem jobban szükségem van hálózattranszparens grafikus felületre, mint zárt apikra. -
bambano
titán
MS nem nagyon teheti meg, hogy ezt a dolgot elengedje a füle mellett. Ő meggyanusította a linuxosokat, hogy lopják a szabadalmakat és kijelentette, hogy tárgyalni akar. Nem lesz kivel. Hiába erőlködik, nemcsak hogy nem lesz kivel tárgyalni, nem is lesz miről.
Egyébként pedig Linus már megondta a tuttit: azt üzente az ms-nek, hogy mondja meg konkrétan, mi a szabadalomsértés és megígérte, hogy azt kiszedik a kernelből.
Azt elfogadom, hogy az a pár aláírás ezen a weben, amiről a cikk szól, nem oszt, nem szoroz. De valamit akkor is lépni kell, ha már meglöttyintették az éjjeliedényt és az billeg, akkor vagy lökjenek rajta, hogy boruljon fel, vagy vigyék ki. Valakinek valamit lépni kell, mert így ez az egész lóg a levegőben és az nem tesz jót az ms hírnevének. -
bambano
titán
Az ms többször is próbálkozott már fud-dal, meg perrel, legutóbb az sco ment neki az ibm-nek, mikor az ms hirtelen tulajdonos meg fontos lett az sco-ban/nak. 7 év alatt nem mutattak fel semmi értelmeset.
Azt hitték, most megint lehet egyet a pókerjátszmában blöffölni és majd ijedtében mindenki bedobja a lapot és a kasszához fárad. Hát nem jött be. Az ms üzleti logikája nem fog változni, legfeljebb ezentúl kimarad belőle a perrel való fenyegetés. Amíg egyszer valaki jól pofán nem törli érte az ms-t, mert ha most sem tudnak semmit összekaparni, akkor ez bizony rágalmazás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Villanyszerelés
- Milyen házat vegyek?
- OLED monitor topik
- Call of Duty: Black Ops 6
- Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból
- Futás, futópályák
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Mesterséges intelligencia topik
- További aktív témák...
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol extra kontrollerrel garanciával hibátlan
- Apple iPhone 13 . 128GB , Kártyafüggetlen , 100% akku
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! R5 9600X / RX 9070XT / 32GB DDR5 / 1TB SSD M.2
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- Samsung Galaxy Xcover 6 Pro, 6/128 GB, Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest