- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- iPhone topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ragnar_
addikt
válasz
VágniValó #164 üzenetére
"Recently I heard an interview with the Brazilian translator of the books (Tomasz Barcinski) where he said that The Witcher book franchise has sold over 5 million copies just in Eastern Europe, and even before the games came out.
I tend to believe that, but I have found no sources to confirm that data."
Ha ez igaz akkor azért milliós eladott darabszámmal már számíthatott volna kicsit nagyobb sikerre is Sapkowski, de kötött egy meglehetősen felelőtlen szerződést. (És nem tartja túl sokra a video játékokat egy interjú során ez is kiderült) Az a bizonyos Mikiegér kizárólagos játékadaptációs engedély 1000 dollárért eset akkor..
Egy másik:
Az alábbi grafikon egy kiadó által az Amazonon forgalmazott első Witcher könyv eladásait mutatja. Kissé fura, hogy 2015 után hogy megugrottak az eladások. Mi is történt 2015-ben ? Jah kiadták a Witcher 3-at májusban
Fura.
(Ez persze egy kiadó egy platform, de ha ez volt az általános trend, akkor elég valószínű az összefüggés.) -
mike1334
veterán
válasz
philoxenia #166 üzenetére
Emlékszem rá, engem is kiosztottál, hogy lófüttyöt se tudok. Azóta is igen szépen keresek jogászként, szóval a munkáltatómnak ne áruld el léccí
-
mike1334
veterán
Van rá konkrét jogszabály, ahogy már írtam én is meg más is. Jogalkalmazással, bírósági eljárással meg nem nagyon lehetsz tisztában azok alapján, amiket írsz. Ezért nehéz jogi kérdésekben olyannal beszélgetni, aki nem tanult jogot, mert alap dolgok hiányoznak. Nem bántás, csak tény.
-
dabadab
titán
válasz
mike1334 #152 üzenetére
Ahogy elnézem, leginkább semmivel sem akarsz vitatkozni, legfeljebb a saját szalmabábjaiddal.
Azt meg nem teljesen értem, hogy milyen jogi érvelésre vársz, hiszen ez pont olyan eset, ami pont arról szól, hogy a konkrét szerződés konkrét szövegétől meg annak a konkrét paragrafusokból következő dolgain túli dologról van szó, olyasmiről, amikor a bíróságnak a kodifikált jogon túlra kell mennie és a valóságot magát kell megnéznie - márpedig én pont ezekről a vetületekről írtam.
-
törölt tag
-
Nem úgy volt, hogy a második játék premierje tájékán kezdték kiadni magyarul a könyvsorozatot?
-
törölt tag
válasz
mike1334 #158 üzenetére
Mondjuk már csak abból az egyszerű okból kifolyólag is valószínűleg jóval többen játszottak először a játékkal és olvasták el a könyveket utána, hogy 3 közülük még csak angolul sem jelent meg a Witcher 3 megjelenése előtt. Az első könyv pedig abban az évben jelent meg angolul, amikor a Witcher 1. Hacsak valaki nem tud lengyelül, akkor 2007-ig egészen nehéz dolga kellett, hogy legyen.
-
mike1334
veterán
válasz
philoxenia #155 üzenetére
#146 Amúgy kinek hogy..én hamarabb olvastam a könyve(ke)t, mint hogy hallottam volna a játékról.
-
zseko
veterán
válasz
philoxenia #155 üzenetére
Jelen!
A játékot ismerem, meg is van kettő, játszottam is velük összesen másfél-két órát. Gondoltam előbb a könyveket olvasom el, de nem nagyon haladok, nem igazán köt le. Az eleje meg borzalmasan rossz volt, majdnem abba is hagytam, valahol 29%-nál tartok az összes könyvet tekintve, de hetek óta bele sem olvastam, inkább olvasok mást.
A Trónok Harcánál is az első évad negyedik része után inkább elkezdtem a könyveket olvasni, annál valahol a fele után tartok, csak lettek könyvek amik nagyon érdekeltek, így kicsit csúszik az olvasása. De sokkal jobban érdekel mint a Witcher.
A Gyűrűk Uránál is hanyagoltam a filmeket addig, amíg előtte el nem olvastam könyvben, és az is le tudott kötni rendesen.
Jobban szeretek olvasni és úgy elképzelni a történetet, mint filmben nézni. -
philoxenia
MODERÁTOR
Az jelentkezzen, aki a könyvet előbb olvasta, minthogy a játékkal játszott volna...
Igazából kevés magyar lehet ilyen. Nem rosszak a könyvek, de mikor olvastam, már a játékot láttam magam előtt.
A hangulatot a játék alapozta meg.
Ellenben a LotR esetében a könyv és a film hátterével sem készült igazán ütős játék. A GoT esetében sem.
Viszont a 9500$n is aránytalanul kevés. Meg fognak itt egyezni. Ti se vesszetek össze ezen, mert tíz év múlva majd rácsodálkoznak a lengyelek a 300k hozzászólásra a topikban, mit itt az angolok: [link] -
philoxenia
MODERÁTOR
Személyeskedést ne!
-
zseko
veterán
válasz
mike1334 #149 üzenetére
"Előre láthattad?"
Ez természetes, hogy nem."Jogos lenne azt mondani, hogy ennyiért adtad el, maradj csendben?"
Ha nem is ennyire erősen, de igen. Eladtad a jogodat, lemondtál róla, mi alapján járna pénz? Azért, mert 'jaj, nem gondoltam?' Ez én szememben nevetséges érvelés. Még ha én járnék így is ezt gondolnám, persze azért lehet én is bepróbálkoznékPersze jó lenne tudni milyen jogokat adott el, és hogy, mert gondolom nem mindegy az sem.
Nem valószínű, hogy jó példa, azért leírom, anno cégnél volt ötletem, amitől a hullámzó (műszakonkénti) ~90e-es darabszám közel stabil 130e-es lett. Mivel (ha jól tudom) sok helyen a céges policyban szinte mindig benne van, hogy a dolgozó ötlete nem az övé, hanem a cégé, így lófax járt, nem hogy bármi. Sőt, első körben lebaszás, mert ' mi az a szar a gépen', és kidobták. Aztán mikor én műszakom hozta a stabil darabszámot, a többi meg nem, hamar rájöttek, hogy mi volt 'az a szar'. Ekkor se járt semmi, még egy 'tényleg jó' mondat sem. ~2005 körül csinálhattam, szerintem mai napig rajta van a gépen.
Mivel ez már a sokadik ilyen alkalom volt, onnantól az újabb ötletek megmaradtak nálam, többi meg csináljon amit akar. -
dabadab
titán
válasz
mike1334 #149 üzenetére
"vitathatatlan, hogy nélküle nem lenne a videójáték sem."
Miért lenne vitathatatlan? Elég sok esetben megtörtént, hogy egy játék alól fejlesztés közben esett ki az eredeti IP ilyen-olyan okokból és azok is megjelentek, sőt, bőven lett köztük sikeres is.
"Kiderült, hogy a sztori más médiumban (nem eltagadva a hozzáadott értéket) "
Nem igazán a sztori lett sikeres (mert azt nem vették át tőle) másrészt meg elég nyilvánvaló, hogy egy játéknál a "setting" az csak elég minimálisan járulhat hozzá a játék sikeréhez.
"De az alap cucc az övé."
Nem igazán. Egy játéknál továbbra is az engine, a játékmechanika meg ilyenek az alap, a világ az hozzá már csak egy skin.
-
Ragnar_
addikt
válasz
mike1334 #149 üzenetére
Hát van aki megérti Sapkowski követeléseit, van aki nem. Mindenesetre ha nincsenek a játékok valószínűleg sokkal kevesebben ismernék a Witcher könyveket nyugaton és világszerte. Szerintem egyébként meg fognak tudni egyezni peren kívül úgy, hogy mindkét félnek a legelőnyösebb legyen.
-
mike1334
veterán
Értem, amit mondasz, van is benne igazság, de nézd így:
A Witcher könyvek népszerűek voltak, de nem olyan mértékben, mint most a franchise. Amikor eladta, ő sem hitt abban, hogy népszerű lesz, ezért kért fix pénzt. Kiderült, hogy a sztori más médiumban (nem eltagadva a hozzáadott értéket) népszerűbb, mint gondolta volna, sokkal több emberhez eljut. De a világot ő találta ki, ő teremtette meg Geraltot, vitathatatlan, hogy nélküle nem lenne a videójáték sem. Gondolom hosszabb távra adta el a jogokat, nem látta, nem láthatta előre, hogy ekkora siker lesz. Kb mintha kötnél 5 évre egy szerződést, hogy fröccsöntött kiskutyákat gyártasz valakinek 50 forintért darabját, de két év múlva (rajtad és az általános üzleti kockázatodon túli okok miatt) a fröccsöntött műanyag árának növekedése vagy a rá kivetett különadó bevezetése miatt 10x annyi lenne csak az anyag ára, mint amennyiért neked kell adni. Vagy, hogy közelebbi példa legyen. Szegény író vagy, aki első könyves, kulcsolsz a regényeddel, valaki végül megveszi tőled 10e dollárért a kiadás jogát (és adott esetben az egyéb jogokat is), és odáig vagy az örömtől. Aztán kiderül, hogy a könyv az új Harry Potter és milliószám árulják világszerte. Előre láthattad? Jogos lenne azt mondani, hogy ennyiért adtad el, maradj csendben? Itt kicsit más (de azért nem annyira) a helyzet, mivel a fejlesztők rengeteget hozzáettek a világhoz és a sztorihoz. De az alap cucc az övé. Nem azt mondom, hogy nem egy paraszt a csávó alapból, és nem csak nyerészkedni akar, de valahol van alapja annak amit kér. Annyit nem fog kapni az biztos, de valamit igen.
-
zseko
veterán
"és utánaolvasva derült ki számomra, hogy egy lengyel író regényeinek felhasználásával készült."
És a könyvet olvasva pedig számomra az derült ki, hogy elég középszerű, semmi kimagasló nincs benne. Attól, hogy jogilag esetleg helytálló, még nem tartom jogosnak az évekkel későbbi utólagos követelését. A játékok nélkül nem lenne sehol a mai napig. Amekkora pöcsfej, meg is érdemelné, hogy ne kapjon vagy semmit, vagy túl sokat.
-
Ragnar_
addikt
válasz
mike1334 #146 üzenetére
Értem, de ez esetben tudjuk, hogy nem Sapkowski, a jogtulajdonos futtatta föl a brandet és lett időközben pl. bestseller többmilliós külföldi eladásokkal, játékfigurákkal, reklámokkal, nemzetközi televíziós megjelenéssel a könyv így juttatva aránytalanul nagyobb értékhez a videojátékokat a piacon, mint a szerződéskötéskor azok képviseltek. Nyilván ezt úgy lehetne kideríteni, hogyha ki lehetne mutatni az egyértelmű összefüggést a könyv eladásai és a játék eladásai között. Én akkor tartanám jogosnak mindezt, ha Sapkowski azt mondaná, hogy mivel Netflix sorozat lesz a Witcherből, ezért ő a Witcher4-re már kér 8% royaltyt minden eladott darab után, mert a brand fölfutott. És akkor még mindig ott a lehetőség amit többen is gondolnak, hogy inkább a játékok jó minősége lendített a könyv eladásokon és a játékok futtatták föl a Witcher brandet, mint fordítva. Persze nem jogi területen tevékenykedek, úgyhogy lehet, hogy nem értelmezem jól.
-
mike1334
veterán
Nem ment át a mikiegér példa...
Tegyük fel, hogy a mikiegér megalkotása után pár évvel eladja a disney a jogokat mikiegér játékokra 50 évre 1000 dollárért. Na, így is ugyanaz lenne?Amúgy kinek hogy..én hamarabb olvastam a könyve(ke)t, mint hogy hallottam volna a játékról.
-
Ragnar_
addikt
Én is úgy gondolom, hogy nem a Witcher könyv lett mondjuk a szerződés kötés után fél évvel UK/USA bestseller mint mondjuk egy GoT, hiszen akkor nyilván egy sokkal értékesebb brandről beszélünk fél évvel a szerződéskötés után, hanem valószínűleg pont, hogy a játékok sikerei járultak hozzá a könyvek eladásaihoz. Egy saját hazájában sikeres brand sokszor nem sokat ér a nemzetközi piacon. És a Miki egér pont egy olyan példa ami ellentéte a Witchernek. Mikor a Witcher játék megjelent én még nem hallottam a Witcher regényről, aztán egyre többször láttam a Witcher játékok jó értékeléseit, és utánaolvasva derült ki számomra, hogy egy lengyel író regényeinek felhasználásával készült. De Miki egeret kb. kisiskolás korom óta Disney logóval látom a TV-ben, az már akkor egy felépített brand volt nyilván sokkal nagyobb pénzbeni értékkel, mint a Witcher volt az adaptációs szerződés megkötésekor.
-
törölt tag
válasz
mike1334 #141 üzenetére
"Mert az egyik objektív, a másik meg egyénenként változik."
"Az éppen aktuális politikai/morális/társadalmi helyzet alapján létrehozott normaszöveg van"Ezzel az utóbbi mondattal maximálisan egyetértek. Pont ez okozza a problémát. Most akkor hogyan értelmezzük az "objektívet"? A törvényeket emberek alkotják, akár évente változnak, egész pontosan mi teszi őket objektívvé? Persze én sem akarok ebbe belemenni, mert metafizikai vitáig is el lehet jutni belőle.
Az egyetemen az egyik tanárom példákat mondott olyan jogszabályokra, amik nem éltek sokáig, és az ember már azzal megkérdőjelezhető gazdasági előnyhöz juthatott, hogy tudott róluk. Nekem ezek a dolgok bőven elegendőek ahhoz, hogy az "igazságérzetem" ne fogadjon el mindent feltétel nélkül. Ettől még nem leszek természetesen anarchista, mert tisztában vagyok a jog szükségességével, csak távol áll a tökéletességtől és megkérdőjelezhetetlenségtől. Főleg olyan szinten, hogy ezt egy nyilvános topicban vélemény szintjén leírhassák az emberek, ha úgy éreznek."Teljesen mindegy az összeg, a jogalap ugyanaz lenne. De tényleg befejeztem, majd kiderül, hogy döntenek (vagy nem, biztos vagyok benne, hogy egyezség lesz a vége)."
De a Disney egy felépített brand, a világ egyik legismertebbje, teljesen más történet.
Na de én sem folytatom, nem hiszem, hogy a gondolkodásmódunk vagy esetleg a véleményünk annyira nagy mértékben eltérne, egyszerűen csak a végkövetkeztetéseink különböznek picit egymástól. Majd meglátjuk mi lesz, kíváncsi vagyok rá, egyébként én is az egyezséget tartom legvalószínűbbnek.
-
dabadab
titán
válasz
mike1334 #139 üzenetére
"Ja csinálj egy videójátékot mickey egérrel aztán magyarázd meg a disneynek, hogy a játék a fasza, az egér mellékes, tessék itt van érte pár gomb."
Ne legyél már debil.
Egyrészt - a példáddal ellentétben - Sapkowskival volt megállapodás (és ő explicite visszautasította a royaltys megoldást, inkább kérte az adag készpénzt).
Másrészt meg a mikiegérrel pont az van, hogy abban van nagyon-nagyon-nagyon sok munka, annak, mint brandnek (és itt már egy kicsivel odébb vagyunk a szerzői jogtól és a védjegyeknél járunk) van ismertsége és értéke - ellentétben a Witcher sorozattal, ami Lengyelorszárgban volt világhírű, a játék célpiacain meg teljesen ismeretlen.
-
mike1334
veterán
válasz
#25237004 #138 üzenetére
Én nem. Én - szakmai ártalom - jobban bízok a jogszabályok kiszámítható normáiban, mint az egyes emberek igazságérzetében. Mert az egyik objektív, a másik meg egyénenként változik.
A jogszabályok igazságosságáról..most ne menjünk bele a demokrácia működésébe és a jogalkotásba, de ez a szabály pl évtizedek óta nem változott. Ha annyira egyéni érdek vezette volna a megalkotóját, akkor már módosult volna, hidd el, nem rest egy jogalkotó sem a jogszabályokhoz nyúlni, épp elég nyomon követni a változásokat, saját bőrömön érzem.
Az, hogy van olyan jogszabály, amit én nem úgy alkottam volna meg (nagy szavak, de végül is igaz, két mondat, amit én írtam kb változtatás nélkül másfél évig törvényszöveg volt
), még nem jelenti azt, hogy nem fogadom el azt. Szép is lenne, ha kétségbe vonnám a jogszabályokat. Más kérdés, hogy hogyan értelmezed azokat. Itt van egy kis mozgástér, erről szólnak a bírósági eljárások.
És ahogy írtam, nincs olyan, hogy igazság, nem is lehet. Az éppen aktuális politikai/morális/társadalmi helyzet alapján létrehozott normaszöveg van, ami elkerülhetetlen egy működő társadalom fenntartásához.
De ez már nagyon off, én be is fejeztem, nem célom senkit megtéríteni, csak vicces ilyenkor olvasni, hogy ki szerint "igazságos" és ki szerint nem az egy-egy ilyen követelés. Ennek eldöntésére vannak a bírók, több, mint tíz év tapasztalattal (ma pl Magyarországon ahhoz, hogy bíró lehess, a minimum az (csak a szakmai része), hogy elvégzed az öt éves jogi kart, három év gyakorlat, szakvizsga megszerzése, egy év meghatározott gyakorlat a szakvizsga után. Ez legalább 10 év, de a gyakorlatban több, nekem pl a szakvizsga 3 részek teljesítése másfél évig tartott és 3 hónapot vett el az életemből, úgy, hogy fel sem néztem a könyvekből).
A Disney nem adná oda a jogokat 9500$-ért.
A példád köszönőviszonyban sincs azzal, amiről itt szó van.
Teljesen mindegy az összeg, a jogalap ugyanaz lenne. De tényleg befejeztem, majd kiderül, hogy döntenek (vagy nem, biztos vagyok benne, hogy egyezség lesz a vége).
-
mike1334
veterán
Ja csinálj egy videójátékot mickey egérrel aztán magyarázd meg a disneynek, hogy a játék a fasza, az egér mellékes, tessék itt van érte pár gomb. Biztos díjaznák az ötletet...
A jogalapja megvan, majd a bíróság eldönti, hogy jogos vagy sem.Nem véletlenül hívják az ilyen rendelkezéseket bestseller clause-nak
Ahogy a magyar jogszabály is írja: A polgári jog általános szabályai szerint. Nem csak a szerzői jogra vonatkozik ez.
-
törölt tag
válasz
mike1334 #136 üzenetére
"Mindig ezzel az igazsággal jön mindenki. Mi az igazság és ki az aki jogosult arra, hogy megmondja, hogy ez igazságos az meg nem?"
Én. Meg te is. Meg mindenki eldönheti, mit tart igazságosnak. Le is írhatja ezt egy fórumon, attól függetlenül, hogy mit mond a törvény. Ettől még a törvény szava dönt. Vannak olyan esetek, amikor az emberek 99%-a igazságtalannak tart valamit, a törvény mégis másképp rendelkezik. Szerintem ez önmagában már megkérdőjelezi a törvények mindenek felett álló voltát, mert hát mit kellene szolgálniuk, mihez kellene igazodniuk, ha nem az emberi igazságérzethez? Sok esetben ez nem így van."szvsz tök mindegy, hogy miért lett népszerűbb"
Szerintem ez a legkevésbé sem mindegy. Tegyük fel van egy könyv, amiből egy író összesen elad 20 év alatt 5.000 darabot. Ezután egy cég felajánlja, hogy %-os részesedésért megveszi a jogait egy játékhoz, az író visszautasítja, 10.000$-t kér, a cég kifizeti. Megcsinálják a játékot, eladnak belőle 5 milliót, a hatására a könyvekből is elfogy 1 millió a következő 3 évben. Ezután az író még követel pénzt, mert hát a 10.000$ kevés volt. Engem nem érdekel, mit mond a törvény, a jog olyan szempontból, hogy én úgy gondoljam, ez igazságtalan. (nyilván a számok nem ezek) Ahogy dabadab is írta, szerintem sem mindegy egyáltalán, hogy mi mikor hogyan történt. Ha az lett volna, hogy 1 éve jelent meg a könyv, megvették a jogokat, a következő 2 évben jelentősen megnőtt a könyveladások száma, azután kiadták a játékot, amiből szintén sokkal több fogyott, mint az eredetileg várható volt, akkor sokkal inkább érthető lenne a "kárpótlási igény".És amúgy azok a törvények is igazságosak, amit a törvényhozók (akik ugyanolyan emberek, mint te vagy én, esetleg sokszor erkölcsileg sokkal inkább... khm, kétesek) sokszor úgy hoznak, hogy hasznuk származzon belőle? Ugyan.
-
dabadab
titán
válasz
mike1334 #136 üzenetére
"az ő szellemi alkotását (a vaják sztori és a szereplők) használták fel, az az alapja az egésznek"
Pont ez az érvelés az, ami egyáltalán nem ilyen egyszerű vagy egyértelmű, vagy - igazából - különösebben plauzibilis lenne.
Nem véletlenül hívják az ilyen rendelkezéseket bestseller clause-nak: ott egyértelmű, hogy ha egy könyvet eladnak sok példányban, az azért van, mert a benne lévő regény az jó, nem azért, mert szép a borítója vagy kellett a papír gyújtósnak.
Itt viszont más a helyzet: a pár emberévnyi munkát képviselő regények világa (tehát nem is konkrétan valamelyik regény, mert a CDPR-nél saját történetet írtak) része egy több száz emberévnyi munkát képviselő szellemi terméknek: messze nem egyértelmű, hogy pont attól a kis pici ötlettől lett volna ilyen sikeres a játéksorozat, nem pedig a beletett rengeteg egyéb munkától.
És ahogy többen utaltak rá: Sapkowski nemzetközi sikere regényszerzőként viszont elég egyértelműen a játékok sikeréből származik, nyilván ezt se lehet kifelejteni az egyenletből.
-
mike1334
veterán
válasz
#25237004 #133 üzenetére
Mindig ezzel az igazsággal jön mindenki. Mi az igazság és ki az aki jogosult arra, hogy megmondja, hogy ez igazságos az meg nem? A jogszabályok az alapvető társadalmi norma függvényében változnak (ez pl politikai irányultságtól független, jó pár éve élő alapelv). Az, hogy itt a fórumon pár ember szerint igazságtalan, már megalapozza, hogy morálisan és erkölcsileg kétes a döntés? Alig hiszem.
A másik dologra: szvsz tök mindegy, hogy miért lett népszerűbb, az ő szellemi alkotását (a vaják sztori és a szereplők) használták fel, az az alapja az egésznek, így megvan a jogalap. De majd a bíróság eldönti, erre van kitalálva az intézmény ugye, meg minden tény és körülmény birtokában ők vannak, a lengyel jogszabályt és gyakotlatot is ők ismerik. Bár kétlem, hogy nem egyezség lenne a vége.
-
Rexdemon
aktív tag
válasz
GypsFulvus2 #134 üzenetére
Na b+
Akkor ezt is
-
GypsFulvus2
őstag
válasz
#25237004 #111 üzenetére
Nem hiszem, hogy kiadnák magyarul a Malazai Bukottak befejező köteteit. A 8. kötetre is 5 évet kellett várni, miközben tudható volt, hogy a fordítása rég készen áll. Az általatok felsorolt írókat én is nagyra tartom, olvastam szinte minden könyvüket, de a Malazai Bukottak mindent visz; Steven Erikson egy igazi őrült zseni. Ezt a szériát kihagyni öncsonkítással ér fel.
-
törölt tag
válasz
mike1334 #132 üzenetére
És mint tudjuk a jog és a törvények mindig igazságosak, megfellebezhetetlenek, és jócskán az általános emberi morális és erkölcsi értékek felett állnak.
Az, hogy valamit az ember igazságtalannak érez, nem szól egyáltalán arról, hogy törvényes vagy sem.
Itt senki nem vitatta szerintem, hogy jogilag lehetséges-e, hogy kapjon még pénzt, csak megállapítottuk, hogy nem szimpatikus a fickó. Meg egyébként ez a szabály az esetek nagy részében tényleg sok embernek inkább segít, mint nem, nincs ezzel gond.Emellett:
"mert a mű felhasználása iránti igénynek a szerződéskötést követően bekövetkezett jelentős növekedése miatt"
Itt a CDPR nem védekezhet azzal, hogy ő teremtette meg a mű felhasználás iránti jelentős igénynövekedést azzal, hogy csinált egy rohadt jó játéktrilógiát? Szerintem még statisztikákkal is ki tudják mutatni. Nem az történt, hogy megvették 9500$-ért a jogokat, aztán még a játék kiadása előtt hirtelen rohadt népszerűek lettek a könyvek, így nekik már könnyű volt értéket teremteni a trilógiájukkal. Az lenne a legnagyobb poén, ha a végén a bíróságon vágnák Sapkowski arcába, hogy a játék miatt lettek jelentősen népszerűbbek a könyvei. -
mike1334
veterán
Hát ez külön topikot kapott? Azt hittem csak a ps4 topikban volt hír
Mindenkinek szeretettel, aki szerint ez f*szság, meg igazságtalan...itthon is így van ám, és gyanús, hogy a teljes Eu-ban is ez az elfogadott, legalábbis nem mond ellent eu-s jogszabálynak.A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény
42. § (1) Felhasználási szerződés alapján a szerző engedélyt ad művének a felhasználására, a felhasználó pedig köteles ennek fejében díjat fizetni.
48. § A polgári jog általános szabályai szerint a bíróság akkor is módosíthatja a felhasználási szerződést, ha az a szerzőnek a felhasználás eredményéből való arányos részesedéshez fűződő lényeges jogos érdekét azért sérti, mert a mű felhasználása iránti igénynek a szerződéskötést követően bekövetkezett jelentős növekedése miatt feltűnően naggyá válik a felek szolgáltatásai közötti értékkülönbség.
Külön felhívnám a figyelmet a kiemelt részre, ez úgy a polgári jogunk alapelve ám...
-
exec79
tag
forditva kellene, kb a jatek novelte meg a beveteleit a konyveinek....
-
válasz
philoxenia #129 üzenetére
-
válasz
philoxenia #127 üzenetére
Neeeee origot neeeeeee!!!!
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
dabadab
titán
válasz
philoxenia #125 üzenetére
"A példányonkénti árra gondoltam"
Erről beszéltem: nem ez az igazi költség, amit itt látsz. Ebben látsz olyat, hogy szerkesztés, az iró honoráriuma meg hasonlók? Márpedig a példányonkénti költség nagy részét ezek teszik ki.
-
dabadab
titán
válasz
philoxenia #119 üzenetére
"Számomra nonszensz, hogy a nyilvánvalóan töredékébe kerülő digitális példányért "
Ami számokat láttam, az alapján ez egyáltalán nem nyilvánvaló: maga a nyomtatás (és a fizikai terjesztés) csak egy kis része a könyvek teljes költségének.
-
válasz
philoxenia #119 üzenetére
Ez a hülye áfaszabály miatt van. Ha könyv, akkor kisebb az áfa, mint ha e-könyv, mert a nemmondokrájelzőtmertnincsisolyandurvaamieléglenne hivatalnok szerint az e-könyv nem könyv.
-
Ragnar_
addikt
válasz
#25237004 #121 üzenetére
Sapkowskinál az volt a gond, hogy nem látta, hogy egy esetlegesen sikeres videojáték elég sok bevételt termelhet, és csak utólag derült ki, hogy a Witcher széria az átlagnál jobban sikerült, főleg a 3. rész. (És azért a Witcher világ és sztori nem mellékes a játék esetében). Viszont a Witcher játékkal kapott is egy olyan reklámot ami szintén elég jelentős érték, majdnem, mint egy marketing/reklámkampány a könyveknek. Kíváncsi vagyok egyébként, hogy a CP 2077 után mivel folytatja a CDPR. Nem is lenne rossz újra egy Fantasy RPG.
-
törölt tag
Brandon Sanderson egy rendkívül szimpatikus ember, a Ködszerzet meg ott van az abszolút kedvenc könyveim között, pont idén olvastam, mindenkinek ajánlom. Egy Mistborn játék a CDPR-től... Túl szép ahhoz, hogy ez valóra váljon.
És hát nagyjából ennyi a különbség Sanderson és Sapkowski között emberileg. -
Ragnar_
addikt
Remélhetőleg a filmes jogokat is bagóért adta el, és ha véletlenül mégis siker lenne akkor majd benyújtja a számlát utólag
. Ráadásul erősen kétlem, hogy a játék nélkül a Witcher egyáltalán eljutott volna egy Netflixes sorozatig. Plusz egy sikeres bestseller író bizonyos Brandon Sanderson akár ingyen odaadná a jogokat a CDPR-nek egy bizonyos Mistborn játékhoz, a Witcher játékok minőségét ismerve. [link]
-
philoxenia
MODERÁTOR
Szívesebben fizetnék a szerzőnek és a kiadónak egy minimális összeget egyszeri olvasásért, mint a könyvtárakban. Akár Spotify-szerű módszerrel például. Számomra nonszensz, hogy a nyilvánvalóan töredékébe kerülő digitális példányért annyit fizessek szinte, mint ami a polcra kerül.
Előfizetőknek 1000Ft
E-book 950 -
Crinos
tag
válasz
philoxenia #117 üzenetére
tudom, tudom......de esetleg ncore?
Még mielőtt szó éri a háztájat, 800+ könyv van itthon(az csak az enyém, asszonykának majd dupla annyi)De volt olyan, amit csak ott találtam meg digitális formában......
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Rexdemon #116 üzenetére
Sokáig jártam könyvtárba, sajnos ez tudtommal digitális formában nem létezik Magyarországon. Sok éve digitálisan olvasok, még a Nokia 6233-on kezdtem java formátummal.
Angolul csak képeskönyveket tudnék sajnos olvasni, pedig nagyon szerettem volna ezt a sorozatot folytatni, de nem fordították tovább... -
Rexdemon
aktív tag
válasz
VágniValó #115 üzenetére
Thanks & utólag Neked is!
A kettő nem zárja ki egymást, én a mai napig gondosan vásárlok "analóg" könyveket és képregényeket, elvégre ha gyermekeim olvasó korba lépnek, nem adhatom nekik a Kindle-t, hogy "nesze, szeresd meg az olvasást".
Btw 5 éves lányom már most kinézett kettőt,h azokat fogja elolvasni mindenképpen, ha majd tud - nyilván azért mert tetszett neki a borítója ^^ -
válasz
Rexdemon #113 üzenetére
Boldogat!
ahaha, egy jó kerek tizessel vagyok akkor fiatalabb. 87-es vagyok és múlthéten töltöttem a 31-et, pedig öregnek érzem magam, de ezek után inkább meg se szólalok.
A kindle-t én elkerülöm, tudom; környezettudatos, trendi, kis helyen elfér stb.. De nekem kell, hogy lássam a borítót a polcon, vagy hogy legyen a lapoknak szaga.
-
Rexdemon
aktív tag
válasz
philoxenia #109 üzenetére
"várom a Szél neve további folytatását is."
Azt bizony nagyon..., de semmi jelen,h készülne. "Elmartionozta" a derék (szintén) szakállas barátunk.
Amit még lelkesen ajánlok,
1. az a Dresden sorozat, nagyon jó urban fantasy sorozat. és az írónak meg van az a kellemes szokása, h egyre jobbak a részek.
2. Marko Kloos Frontlines szériája is remek, military sci-fi, imádom. (USAban élő német író, katona volt, érződik,h tudja miről beszél. Az egyik könyvben még egy német viccet is elsüt, zseniális) -
Rexdemon
aktív tag
válasz
philoxenia #77 üzenetére
'77-ben születtem, s mily ironikus: épp a mai napon lettem 41.
Évekig volt olyan melóm,h gyak napi 10 órában csak olvastam, ill mivel angolul is tudok olvasni, nem korlátoz a hazai könyvkiadás. Amikor meg bejött 2011-ben a Kindle... omfg, mennyi könyv
Ha jobban meggondolom, nem teljesen igaz,h "csak fantasy" rosszul fogalmaztam: tán' a fantasztikus irodalom lenne rá a jobb szó, ha nem hangozna hülyén. (fantasy, scifi)
Azért ma már kevesebb időm van, de heti min. 1 még megvan. ^^PS: David Gemmel könyveit olvassátok el, nekem ő az egyik nagynagynagy kedvencem.
-
törölt tag
válasz
philoxenia #109 üzenetére
Akkor nagyjából jól válogathattam egyelőre. A Ködszerzet első trilógiát zseniálisnak találtam (irodalmi szempontból még ha nem is a legerősebb, a kreativitás mögötte és a történet ahogy össze van téve... mint egy tökéletes puzzle). A Széthullott Birodalomnak most járok a felénél, elképesztő sötét egy cucc, de egyelőre tetszik és szerintem nagyon jól van megírva, a fordítót is dicséret illeti. A penge maga szintén nagyon tetszett, de azt kölcsönöztem és ott félbemaradt, a másik két könyvet valószínűleg a Széthullott Birodalom után pótolom. A Malazai Bukottakat meg akkor majd észben tartom, megvárom előbb, hogy magyarul is megjelenjen mind. Az Idő Kereke még, ami nagyon csábító, csak ne lenne ennyire hosszú, mert ez azért nagy elköteleződést jelent.
Poe pedig az egyik kedvenc íróm, szinte mindent elolvastam tőle. Gyakorlatilag mindenre hatott, ami ma népszerű. Neki tulajdonítják az első detektívtörténetet (Morgue utcai kettős gyilkosság), de a horror és sci-fi elemek sem ritkák a műveiben. Csak azt írtam, hogy nem igazán érzek párhuzamot közte és Bulgakov, illetve a Mester és Margarita között. Egyébként kb. ő és Arthur Conan Doyle szerettette meg velem az olvasást középsulis koromban.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
#25237004 #108 üzenetére
Nekem bejött míg írt Martin, most végül is már csak a sorozatot lehet nézni. Kevéssé ismert talán, nehéz és terjedelmes Steven Erikson regényfolyama. Abercrombie nagyon jó az újak közül.
Robin Hobb műveit is kedvelem, várom a Szél neve további folytatását is. Mark Lawrence Tövisek trilógiája, Brandos Sanderson Ködszerzete is nagyon jó.Poe az elődje minden modern misztikus/természetfeletti könyvnek, mint Verne a sci-fi-nek.
-
törölt tag
válasz
philoxenia #103 üzenetére
Poe-val szerintem nem annyira, a latin-amerikai írókkal viszont igen. Bulgakov és a felsoroltak is a mágikus realizmushoz köthetők inkább. Értem amúgy, hogy pilóta miért sorolta a fantasy-hoz, van is alapja, mert vannak benne fantasztikus/természetfeletti elemek, de nekem sem ez a mű jutna először eszembe a szóról. A fantasy-ban jobban eltolódik az egész ebbe az irányba, gyakorlatilag a világ alapját képezi a "varázslat", ettől függetlenül tényleg nem túl élesek a határok az ilyen művek között.
Írtátok, hogy sokat olvastok, az utóbbi 2-3 évtizedből mik a kedvenc fantasy műveitek? Most rákaptam újra, és nézegettem listákat, de azért azok némiképp csalókák lehetnek, így kíváncsi lennék, hogy akik többet is össze tudnak hasonlítani, azoknak mi tetszett a legjobban.
-
bunnyhu
senior tag
válasz
philoxenia #105 üzenetére
Meg egyébként is a szó / percet szokás megadni (ami persze szintén nem túl egységes, de egy könyv során azért valamennyire kiegyenlítődik). Nekem pl. 368 a moonreader szerint, amit így elsőre sokallok, de néha behülyül a frissítéskor. Reálisan valami 250 rémlik inkább korábbi emlékekben
-
válasz
philoxenia #105 üzenetére
+ az idő, amikor abbahagyod az olvasást és elképzeled, képernyőn hogy nézne ki.
(nálam)
-
-
válasz
philoxenia #101 üzenetére
Ha olvastad, akkor forrás nélkül is érted. Ha nem olvastad, akkor gyorsan-gyorsan
-
zseko
veterán
válasz
VágniValó #79 üzenetére
Még középsuliban egyszer úgy alakult, hogy buszra várás közben olvastam és néztem az órát, hogy mennyi van még hátra indulásig, így emlékszem, hogy akkor ~60 oldalt olvastam el 45 perc alatt. Ebből könnyen kijön, hogy meddig tartott egy ~250-280 oldalas könyv
mindig volt nálam legalább egy, de inkább kettő, mert mi lesz ha végzek vele mielőtt hazaérnék
Egyéni rekordom a Robert Ludlum - A Bourne-rejtély, ami egy nap volt. ~850 oldal lehet. Meg is feküdte a gyomromutána egy jó pár napig, hétig nem olvastam. De heti szinten 2-4 könyv megvolt, jó sokáig. De egyébként is, ha érdekesebb volt, akkor jó ha kitartott másfél-két napig egy 4-600 oldalas könyv, mint például a Harry Potter
Sokszor alvás helyett is olvastam.
(#95) bLaCkDoGoNe mikor olvasás közben arra eszméltem ügyeletesként, hogy mintha zavaró hangok jönnének valahonnan, aztán kiderült hogy valaki percek óta rángatja a vállam, meg magyaráz valamit hogy kit keres, na az szép volt
(#96) janeszgol nem teljesen rossz, persze, történet érdekes is lehetne. Csak valahogy szarul ír. Mikor C.G.Jung könyve jobban lekötött, azért az... érdekes, na
-
válasz
philoxenia #98 üzenetére
Akkor ott van Bulgakov: A Mester és Margarita. Azt csak azért olvastam el, mert "ajánlott" kötelező olvasmány volt, aztán le se tudtam tenni. 100% fantasy.
-
janeszgol
félisten
válasz
VágniValó #84 üzenetére
Az olyan könyv, mint a Titánok harca, na az 9 nap volt, de hát ez nem átlagos könyv terjedelmű.
Nálam az a szabály, hogy ha egy kb 400 oldalas, azaz átlagos terjedelmű könyvet nem tudnék pár nap alatt elolvasni, hozzá se kezdek. Ha kell, akkor egy órával hamarabb kelek, de időben kiolvasom.Igaz cserébe nem minden héten olvasok könyvet. Valamikor zsinórban egy hónap alatt kiolvasok 5-10 db közöttit, aztán hetekig semmi könyv, csak újság és net.
-
janeszgol
félisten
Na, végre valaki. Ugye milyen szarok a könyvek nyelvezete? Néha elgondolkodtam azon, hogy ezt értelmes létforma írta-e és ha igen, mit szedett előtte. Mert akkor nekem is azt kell olvasás előtt.
zseko (#15), pedig a történet nem rossz. Sokkal-sokkal jobban is meg lehetett volna írni ezt a grandiózus történetet, de így se rossz. De pont ezért nem vettem meg a könyveket, mert csak nem rossz, illetve a nyelvezet tré (nem minden könyvnek).
-
bLaCkDoGoNe
veterán
Meg hát a Delfin könyvek.
Gyerekkoromban én is marha sokat olvastam, ha vendégségbe vittek a szüleim, oda is vagy vittem saját könyvet, vagy a házigazdák könyvespolcáról mazsoláztam (persze engedéllyel). Sok könyvet így, 2-3 havonta, folytatásokban fejeztem be.
De tényleg, szinte mindig egy könyv volt a kezemben, ha éppen nem lent csatangoltam a többiekkel – az első osztályos üzenőmben konkrétan szerepel egy beírás, amit azért kaptam, mert óra alatt olvastam (amikor a többiek még csak tanultak olvasni).
Nagyon sajnálom, hogy manapság már nincs elég időm rá, és hajlamos vagyok a gyorsabb/könnyebb szórakozás felé fordulni, amikor éppen úgy alakul.
-
válasz
philoxenia #92 üzenetére
Azért már akkoriban is volt Lem, A és B Sztrugackij, Nemere, Zsoldos Péter stb.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Azt (Egri csillagok) én is. Sőt ugye nagyon sok könyvet többször is. Vernétől ami elérhető volt, stb.
Azonban az akkoriban hozzáférhető könyvek száma azért korlátozott volt. Pláne tizenéveseknek valóból.
Fantasy nekem a Gyűrűk ura volt az első, a megjelenésekor vettem meg, a fél osztály elolvasta az én példányomat. Mondjuk én is nagyon gyorsan elolvastam, mert épp "betegállományban" voltam, másodikos középiskolásként.
Akkoriban azonban '81 táján még kevés könyv volt igazán fiataloknak is való. Dumas, Verne, Karl May ilyesmik, de ez csak max két-háromszáz könyvet jelentett. Konkrét emlékem , hogy 13 évesen dinnyevirágot szedtem nyáron diákként és rácsodálkoztak, hogy Ráth-Végh-et olvasok, Őt nagyon szerettem. -
válasz
philoxenia #88 üzenetére
Igazából mindenből. Az ismeretterjesztőtől a szépirodalomig mindent, de leginkább sci-fi/fantasy. Nyilván Rejtő összes, Fekete István összes meg ilyenek alapból megvoltak. De nekem tetsztett például az Egri csillagok is, hamarabb elolvastam, minthogy kötelező olvasmány lett volna...
-
philoxenia
MODERÁTOR
Hány évig? Heti hárommal, ami tényleg nem lehetetlen, persze azért nagyon könyvfüggő csak évi 160 körül jön ki... Persze az ezerhez elég hat év, de gondolom harmadik osztályban azért kevesebbet olvastál még, vagy a képeskönyvek is ideszámítanak?
Ha hétfőn nem volt adás, akkor nem lehetsz sokkal fiatalabb mint én, bár én már akkor kilenc voltam, mire egyáltalán lett tévénk. Utána se sok érdekes volt benne persze, meg a takaró alatt olvastam sokat, a tévét meg akkoriban még nem lehetett bevinni oda...
Kik voltak a kedvenc szerzőid anno? -
TheNewDawn
addikt
Hibás a cím
Semmiféle Andrzej Sapkowksi nincs, a mai naptól legfeljebb legfeljebb Andrzej SuckCockwski
-
-
-
Egy élet alatt szerintem is pite.
Ok, akkor te jóval gyorsabban olvasol, mint én, vagy más az időbeosztásod. Alapvetően elmegyek melóba, edzeni, számlát befizetni, ha nincs online módja pl, vásárolni. BKV-n nyilván olvasok, otthon is megtehetném, de esti kidőlés előtt inkább sorozat. Hétvégén tény, hogy többször elővehetném, de egy Gyűrűk urát akkor se tudnék 1 hét alatt kiolvasni, csak szabin.
-
Az gondolom olyan hosszúságú is volt, ha heti 2
Pont azon agyalok, hogy 2012 óta minden 3-4 hét alatt kipörgetek 1 könyvet, mondjuk azt hogy havi 1-et, a tavalyi számra pontosan emlékszem; 14 könyvet olvastam el 2017-ben, mert ebből volt ami szabadság alatt megszaladt a kezembe. Tehát ha csak 2012 óta számolom, és 12-őt minden évre + a tavalyi rátám akkor máris 74. Ebben benne sincsenek az általános, majd középsulis + egyetemista koromban kiolvasottak, úgy hogy csak a saját akaratból vásárolt könyvekre gondolok.
Szóval az 1000, szerintem se ördögtől való szám.
-
válasz
philoxenia #77 üzenetére
Simán meglehet, gyerekkoromban én simán elolvastam heti 2-3 könyvet...
-
törölt tag
Arra, hogy mennyivel népszerűbbek lettek a könyvei, legfőképpen a Witcher 3 után, tudok egy jó kis példát (az eladási statisztikáknak most nem néztem utána, biztos, hogy ki lehet abból is mutatni):
Redditen a top fantasy könyvek szavazáson 4 éve 48. volt a Witcher széria 6 szavazattal, idén 28. helyezett 32 szavazattal.
Én egyébként szerettem mind a 8. könyvet, olvastam már jobbat, de a legkevésbé sem rossz, sőt. Valaki írta korábban, hát számomra is érthetetlen, hogy egy ilyen unszimpatikus fickó hogy tudott ilyet írni.Egyébként azt a részét megértem, hogy fáj neki, hogy az általa kitalált világból profitál más ilyen szépen, másrészt saját magának köszönheti. Így, hogy nem bízott a játék sikerében; nem bízott a honfitársaiban, akik viszont hittek az ő művében és abban, hogy tudnak belőle valami igazán jót alkotni; lenézi a játékokat... Nos, kifejezetten visszataszító, hogy azért a pénz viszont kellene belőle.
Elég megnézni amúgy Mike Pondsmith kapcsolatát a CDPR-rel és a hozzáállását a Cyberpunk játékhoz és összehasonlítani Sapkowskival.
-
Dagidög
senior tag
Hálás vagyok, hogy lerakta az öreg a Witcher alapjait, de ezzel a lépéssel elérte, hogy nem veszem meg több könyvét.
-
zseko
veterán
A földes példádnál maradva, én úgy olvasom az történt, hogy odajött Horvát József kezdő vállalkozó, és ajánlott a földért egy X összeget, plusz részesedést a haszonból ha lesz rajta (termény, olaj, épületbérlés, stb. akármi), de hapsikánk úgy döntött, hogy adjon inkább rögtön 2X-et a zsebbe, a többi meg nem érdekli, mert szar a föld. Most meg, hogy mégis haszon lett a földből, megy és tartsa a markát több pénzért, merthogy szerinte az neki 'jár'. Lóf@szt jár.
A te példádnál jogos a bíróság, az enyémnél nem, szerintem. A szándékosan elkövetett átverés esetén kívül sehol nem állná meg a helyét a követelése, lengyelben is csak a törvény miatt. Aminek a mondandójával amúgy valamennyire egyetértek, csak itt épp pont nem az eset áll fent, hogy követelhetne bármit. Nem ráerőltették, ő döntése volt. -
GodGamer5
addikt
Lófa*z se jár az öregnek. Szerintem jót röhögnek rajta a Cd Project-nél.
-
Béééla
őstag
válasz
MichaelSD #65 üzenetére
Nem ez az ügy, például -kicsit elvont téma- ha van egy darab földed, odajön Horvát József és ajánl érte egy "tisztességes" összeget, eladod, majd kiderül, hogy Európa legnagyobb olajmezője van alatta és véletlen egy olajtársaság vette meg, esetleg klasszikus panamázás: véletlen akkor húzódik arra a Berlin-Moszkva vasútvonal, amikor már eladtad, és véletlen se azon a nyomvonalon vette meg az összes földet az illető.
Jogilag úgy tűnhet rendben van, sose tudjuk meg kitől kapta a fülest, de az igazságérzet azt diktálja, hogy ilyen esetben vissza az egész mert a fontos infókat elhalgatta. Az író konkrét esete persze nem ez a kategória, sokat akar a szarka esete. -
dvd24
senior tag
Mindig eszembe jut a witcheres híreknél, hogy bárcsak magyar cég lenne a CDPR és akkor most Tier nan Gorduin lenne világhírű a Geralt helyett
-
Rexdemon
aktív tag
válasz
TheNewDawn #43 üzenetére
Tökéletesen így van. Anno a Witcher1 miatt vettem meg, akkor még angolul a "The Last Wish"-t, elolvastam, nem volt rossz, de nem volt különösebben jó sem. A többit meg sem rendeltem, a magyar kiadásokat kölcsönkaptam egy haveromtól, de azzal is felhagytam, mert rengeteg sokkal, sokkal, SOKKAL jobb írónak, sokkal jobb könyve van, mint ennek a fickónak. Jelzem, GRR Martin sem különösebben szimpi alak, de Sapkowskihoz képes egy charmeur
Nem tudom megmondani,h hány könyvet olvastam el életemben, de ha csak a fantasy-ket számolom, akkor sem tudom megmondani...erős gyanúm van,h jócskán 1000 felett vagyok, (hűbaz+ ebbe bele sem gondoltam eddig) azt hiszem ez már statisztikai mennyiség.
Több minden is felháborító (fentebb leírtátok már) de amit igazán annak tartok,h anno azt mondták,h X pénz + % a bevételből, arra jutott,h inkább leveszi őket annyival ott helyben, amennyivel tudja, mert "úgyis bukás lesz".
Ez épp ellentétes a jóhiszeműséggel. (A CD projekt meg keresse fel,h a játék megjelenése óta megugró könyveladásokból osszon nekik vissza pénzt. Nem fogják megcsinálni. Nem lehet. Ha lehetne, sztem akkor sem tennék.) Azóta is minden fórumon elmondja,h nem játszott a játékkal, szte baromság az egész, süt róla a megvetés és a sznob nagyképűség, ha a könyveiről beszél. Sokkal, sokkal, SOKKAL jobb könyvek, SOKKAL sikeresebb írói 1000X jobb fejek - nem mellesleg korrektebbek is vagy két dimenzióval. -
Wesder
titán
A szopovszki név kötekez úgy látom.
-
sp8787
addikt
-
Csak a margóra: az ilyen dolgokat tisztességes szándék esetén zárt borítékban és zárt ajtók mögött intézik. Itt viszont (nyilván Sapkowski) nyilvánosságra hozták azt, ami a CD Project Red számára egyértelműen negatív hatással lehet (rossz hírbe hozás).
Megjegyzéseim a témára:
1.: Esélyesen Sapkowski ügyvédi "felbújtásra" teszi amit tesz. Anno többször is kinyilatkozta, hogy ostoba volt, mikor fix összeget kért a felajánlott százalékos royalty helyett. Mivel polgári peres esetről van szó, élek a gyanúval, hogy a Sapkowski-t képviselő ügyvédek százalékot kapnak a nyert összegből. Itt jön a második eset.
2.: Feltehetően a CDPR számára a legvonzóbb az lett volna, hogy zárt ajtó mögött alkudoznak egy kicsit, aztán adnak vagy egy plusz fix összeget, vagy egy bizonyos százalékot a bevételből, és mindkét fél békében él tovább. Innen nézve a kérdés most az, hogy a CDPR mennyire lesz tökös, és bevállalja-e a bírósági pert, avagy inkább közös megegyezésre törekszik. Ismerve a CDPR első reakcióját, szvsz az első eset jön, és itt most megint jön a párbaj-felállás, hogy ki fog előbb visszakozni. Mivel Sapkowski maga is beismerte, hogy a szerződésnél ő maga kért fix összeget, azért abban nem lennék biztos, hogy annyira egyértelműen mellette döntene a bíróság.
3.: A CDPR eleve úgy nyilatkozott, hogy csak alapul veszik Sapkowski novelláinak hátterét és karaktereit, de saját történetet mesélnek el, átformálják azokat.
4.: A legtöbb ilyen szerződésben benne van, hogy a feleket a szerződés tartalmáról titoktartást vállalnak, tehát harmadik félnek nem adják ki a benne foglaltakat. Ha így van, akkor ez még egy pont, ahol Sapkowski megütheti a bokáját...
-
bunnyhu
senior tag
válasz
VágniValó #54 üzenetére
Őszintén már nem emlékszem ennyire rájuk, de azt tudom, hogy egybe bedaráltam az összeset, szóval annyira szar nem lehetett
Na jó, arra emlékszem, hogy valamelyik kötetnél fejezeteket hagytam ki, mert már fingom se volt kiről szólnak annyi szál futott, úgyhogy csak a főszereplőkre vonatkozóakat olvastam
Ami viszont tuti, hogy sokat adtak a sztorihoz (bár ugye egy ideje már elágazott a sorozat a könyvtől, sőt már előrébb jár), és a vaják könyvek még csak ezt sem nyújtják, sőt, szerintem a játékból többet tudtam meg a szereplőkről mint a könyvekből. -
ribizly
veterán
Várom mi lesz ennek a vége, mert részemről, ha van egy szerződés akkor az annyi és kész. De a helyükben lehet csinálnék egy 4. game-t, ami más címen, más nevekkel, de ebben a világban játszódna... Aztán a kedves író megnyalhatja.
-
beef
őstag
Eddig azt hittem én vagyok egyedül aki szerint ezek a könyvek a középszerűt ütik meg. Megnyugodtam, hogy mások is így látják. A 4. kötetig bírtam, ott feladtam, annyira fárasztó volt olvasni. Pedig nem lehet azzal vádolni, hogy nem olvasok, mivel kb. 600-700 scifi és fantasy könyv borítja a szekrényeket és nem díszként
-
vottokar
senior tag
Jogilag nem tudok állást foglalni, de amúgy emberileg genya dolognak tartom.
Kemény "bosszút" állok. A könyveit "virágboltban" fogom megvenni! -
Azt csak így offban mellékesen hozzátenném, hogy a GOT könyvek se túl jók. Beleolvastam, de nem fejeztem be, izginek izgi de irodalmi értéke az kb a 0 felé tendál, ráadásul angolul tettem mindezt és olyan "komplex" az egész szóhasználata, hogy ha középsuliban olvasom, akkor is megértettem volna. Nyilván nem Gaiman féle kontentre számítottam GOT-tól, de azért na...
-
bunnyhu
senior tag
válasz
NandorHUN #47 üzenetére
Én úgy fogalmaznék, hogy a könyek konkrétan szarok, a játék után olvastam el én is, mint kb. mindenki más Lengyelországon kívül, de nem igazán jött be. Mondjuk úgy, hogy messze van egy Gyűrűk Ura vagy akár egy GOT-hoz képest, ahol a könyv is élvezetes (sőt) és bővíti a filmekből megismert világot. Szóval Sapkowski inkább örüljön, hogy egy országosan ismert íróból világhíres lett a CDP-nek köszönhetően.
-
hogabesz
aktív tag
Meg én azért kíváncsi lennék pontosan arra a sokak által emlegetett "lengyel törvényre". Mert most itt mindenki szakértő ebből de állítom, hogy a senki nem tudja pontosan mire is hivatkoznak a cikkben. Szóval ez még messze nem egy lefutott meccs az öreg részéről. Más kérdés, hogy esetleg a CDPR "odadob" egy kis aprót neki, hogy megnyugodjon mert valószínűleg nekik nincs kedvük egy esetleges bírósági ügyhöz még akkor sem, ha nekik van igazuk.
-
Crinos
tag
Szóval fáj neki az igazság, hogy anno szar szerződést kötött? Hát nyelje le a békát, azt húzzon a *****ba. Ja, nem, ahhoz gerinc kellene.
Biztos kellemes érzés lehet minden nap úgy kelni, hogy "bárcsak anno".......
Most akartam megvenni az egész sorozatot egyben, az utolsó regénnyel amit nemrég adtak ki, de nem fogok támogatni egy ilyen szar alakot.
Uborkaszezonban jók voltak a regények, de semmi kiemelkedő. -
Helmoras
őstag
válasz
Fitzgerald #4 üzenetére
En is csak a jatek miatt vettem meg az osszes konyvet, szerintem se korrekt huzas az iro reszerol, ahogy elottem is irtak jobb szerzodest kellett volna kotni, lenyegeben a cpr futtatta fel a konyvet szerintem...
-
devast
addikt
Abba senki nem gondol bele, hogy elvileg EU-s jogharmonizáció van, és ha a lengyel bíróságon el is kaszálják őket, elviszik az ügyet az EU-s bíróságra, ott meg ez a hülyeség nem fog megállni ?
-
NomAd_82
aktív tag
Durva sztori, emberségből levizsgázott a pali.
A CDPR játéka nélkül sehol nem lenne de biztos, egy olvasót veszített! -
NandorHUN
addikt
válasz
TheNewDawn #43 üzenetére
+1
Könyv az egytucat kategória.
Az más kérdés, hogy sok játék története Z katgóriás akciófilmével vetekszik. Attól, hogy Witchernek jó a világa nem jelenti, hogy jók a könyvek.Hangulatot is a zenék, képivilág adta főleg.
A fejlesztőknek se hiszem, hogy pont a Witcher könyvek kellettek volna mindenképpen annak idején, csak akartak egy olcsó misztikus alapot - hogy ne kelljen szenvedni a megírással - és pont erre esett a választásuk. -
-
Béééla
őstag
Félreértés bizony. Mert a jog szép és jó, ideális irányadó, de nem tökéletes, viszont az ancap világ se több idealista képzelgésnél. De nem volna ördögtől való, hogy eléggé indokolt esetben a törvényhozással karöltve már arra az ügyre is érvényes módosítás kerüljön elfogadásra, több szintű egyeztetéssel. Nem volna annyi értelme kiskapuzgatni.
A tisztességtelenség ugyan része, de érzésre nem egy agyonhasznált dolog (lehet az és én nem bújom az ügyeket). -
TheNewDawn
addikt
válasz
[Prolixus] #39 üzenetére
A csodálatos erős túlzás, kapásból olyan 100 + könyvet tudok írni, ami SOKKAL jobban tetszett. És a könyvekből rengeteg részt ami nagyon nem tetszett. Ezzel együtt nem lettek rosszak csakhát... na.Finoman szólva se a könyvek miatt lett sikeres és ismert a játék , sokkal inkább forditva, a könyvek erős közepesek, amiket a kutya se ismerne kb a játék nélkül.
Imádom a fantasyt, és van rengeteg klasszikus köztük, de a witcher könyvek nem tartoznak ezek közé.
Persze végigszenvedtem magam rajtuk, mert úgy gondolom akit érdekel ez a világ annak nem árt, de finoman szólva se egy LOTR vagy Alapitvány Trilógia stb. -
dabadab
titán
válasz
Fitzgerald #41 üzenetére
"Ami még viccesebb, hogy ha 4000 darab fogyott volna az első Witcherből (vagyis irdatlan nagy bukás lett volna), a royalty-s megoldással még akkor is nagyon sokkal többet keresett volna az arc, mint 9500 dollár..."
Ez hogy jött ki neked? Egyrészt sehol nem láttam semmi konkrét részletet a százalékos bizniszről, azt viszont igen, hogy a haszon százalékáról volt - ergó ha bukik a játék, veszteséges, akkor nincs royalty se.
-
Fitzgerald
veterán
Ami még viccesebb, hogy ha 4000 darab fogyott volna az első Witcherből (vagyis irdatlan nagy bukás lett volna), a royalty-s megoldással még akkor is nagyon sokkal többet keresett volna az arc, mint 9500 dollár...
-
NandorHUN
addikt
Nevetséges.
A tag eladta a jogokat, az már az ő baja, ha eredetileg azt hitte bukás lesz.
Gondolom ha játék veszteséges lett volna a szar történet miatt akkor visszafizette volt azt a 9500 dollárt?Az meg a másik, hogy a könyvek csak az alapjai voltak az egész Witchernek, maga a játék saját történetet folytat és követ.
-
[Prolixus]
addikt
Azért a maga nemében fantasztikus, hogy hogy a fenébe tudott egy ilyen megkeseredett szarrágó görény ember ilyen csodálatos könyveket írni...még ha sok-sok évvel ezelőtt tette, akkor is. Szarkopvski menjé haza, irigy vagy.
-
zseko
veterán
Nem parasztot írtam, szar autokorrekt átírta, nem néztem vissza
(Rühellek is mobilon írni, swype-ot használok, utóbbi időben viszont egyre szarabb, ez még 'kedves' szó lett egy múltkorihoz képest
)
Amit a munkahelyen csináltam az viszont szellemi termék volt, persze ott a céges know-how, ami rögtön jogalap nekik ennek a tulajdonlására, így nem mennék semmire.
Igen, tegyük hozzá, hogy HA lengyel lennék. Máshol meg elhajtanának. Csak mert ott ilyen a törvény, attól még hülye volt mikor a szerződést kötötte. Attól hogy ott megteheti, még nem lesz igaza. -
LeslieG Jr.
őstag
Hát erre mondják hogy késő bánat.
Olyan szerződés kellett volna aláírni ami nem fix összegről szól hanem az eladásokból származó javak X százaléka. És ennyi. Utólag már ne okoskodjon mert viszket a tenyere. Jaj de nem bírom az ilyen embereket.
-
tuki2200
senior tag
Nem voltam paraszt szerintem, de akkor a szadba ragom mint egy iskolasnak, hatha igy sikerul megerted. 1. Itt szellemi tulajdonrol van szo, nem egy korso sörröl.
2. Nem mehetsz vissza a munkahelyedre, mert a munkahelyed nem a te szellemi tulajdonod volt.
3. Ha te lennel Zuckerberg es eladtad volna a Facebookot 15 eve, 1000$-ert, akkor reklamalhatnal, ha lengyel lennel, mert lengyelorszagban van erre jogszabaly. Ez mar akkor is letezett mikor az uzletet megkotottek, tehat a CDPR tisztaban kellett legyen vele. Es tortenetesen az iro es a ceg is lengyel. Pontosan ezert nem zarkozik el a ceg mert a koveteles ténye torvenyes, az osszegen van a vita. -
dabadab
titán
-
tuki2200
senior tag
Szerintem a konyvei most is csak annak jok
De igen kb. ez a helyzet es szellemi tulajdonnal nem olyan egyszeru ez az egesz, hogy kifizettek x$-t es mehet a buli... ezt sokan nem kepesek megerteni, ahogy azt sem, hogy a lengyel jogalkotasban van ilyen helyezetre eloiras es pont ezert hajlik ra a ceg mert tudjak, az ironak joga van a szerzodes modositashoz
-
Landro
tag
Nem lehet könnyű feldolgozni, hogy a szellemi terméked segít hozzá másokat a $tízmilliókhoz.
https://www.pcgamesn.com/the-witcher-3-wild-hunt/the-witcher-sales-figures-profit
A cég helyében gyorsan megpróbálnék kiegyezni az íróval egy nagyobb összeggel.
-
tomazin
veterán
van ilyen, a múltkor láttam valamelyik júeszé államban ha voltál bötöniben elveszted a szavazójogod és ha kijöttél akkor kérvényezned kell, hogy visszakapd. erre van most egy pár fős bizottság, akik olyan érvekkel nem adják vissza azt, hogy "hááát most nem igazán érzem, hogy ez lenne a helyes cselekedet" meg társai. jól hangzik.
-
dabadab
titán
"a lengyeleknél a jogszolgáltatás helyett igazságszolgáltatásnak tűnik, amit csinálnak"
Ez egyébként valami rettenetes félreértés lesz. Az így elképzelt "igazságszolgáltatás" úgy működne, hogy nincsenek törvények, hanem amit egy adott bíró szubjektíve jónak gondol, az van. Gondolom nem kell ecsetelnem azt, hogy ez mennyire nem működőképes dolog.
Egyébként a tisztességtelenség meg hasonló fogalmak kb. az összes jogrendszernek részei.
-
tomazin
veterán
tehát egy olyan céget ami bukásra van ítélve lehúzni 2,5M-ra oké, de utána a rossz döntést (hiszen azt is mondhatta volna, hogy ok, adjatok 200k-t, abból már tudok venni egy kis kaját, aztán ha lesz pénzetek akkor adtok még, ha nem akkor ennyiért adtam a "semmit") elfogadni nem oké.
igen, elfogult vagyok a racionalitás irányába, ugyanis a fentiből sehol nem következik, hogy ő vele bárki bármikor kitolt volna, rossz szerződést kötött volna, sőt pont az ellenkezője következik. meg az, hogy egy golddigger
-
tuki2200
senior tag
Ezert mondtam, hogy elfogultak. Pedig ha hatrebb lep kicsit az ember es megnezi, ertheto, hiszen nem egy jo iro es elete fomuverol senkinek sem o jut eszebe, hanem a jatek. Senki sem orulne neki, ha az eletmuvet nezve mindenkitol azt hallana, hogy milyen remek jatek lett es a konyvek total masodlagosak, esetleg azt se tudjak h a konyv volt elobb... Az, ahogy ezt kifejezi nyilvan nem tul elegans, de itt kelet-europaban kicsit sem meglepo
-
zseko
veterán
Akkor megyek és reklamálok az előző munkahelyemnél, már nagy cég lettek nagy bevétellel, kompenzáljanak már nekem is így utólag a pénzemen, hiszen akkor nem, de most már megtehetik, mert befutottak. Kb. ezzel egyenértékű amit írtál. Én elhajtanám és/vagy a cég jóindulatára bíznám, hogy fizet-e. Tisztességtelen szerződéskötés esetén, ahol bizonyíthatóan átverték, egyetértenék, jelen esetben viszont fix összeget akart. Azt nem tartom elfogadható peralapnak, hogy 'nem gondoltam hogy be fog futni'.
-
Zsinder
aktív tag
Szerintem sokan nem is a pénzt sajnálják tőle, hanem a személyisége és a megnyilvánulásai miatt egyáltalán nem kedvelik. Szidja a játékokat és nem ismeri el őket, de a zsozsó az kell neki utánuk. Volt itt Magyarországon az ipse és kikötötte, hogy csak a könyveket írja alá, a játékot és a játékhoz tartozó dolgokat nem. Roppant szimpatikus...
-
oriic
HÁZIGAZDA
válasz
Fitzgerald #16 üzenetére
Nem hiszem h lesz per, majd megegyeznek titokban egy kisebb osszegben.
-
tuki2200
senior tag
Nem. Sok szerzo halt mar meg a tortenelem soran szegenyen, mert a muveit tul keson kezdtek el ertekelni. Ez a torveny pont ettol vedi a szerzoket. Mikor megkotottek a szerzodest a CDPR egy ismeretlen ceg volt, nem volt jatek fejlesztesi tapasztalata, foleg azzal foglalkoztak, hogy lengyel lokalizaciot csinaltak a jatekokhoz. Elso jatekukat elkaszaltak penzugyi okok miatt, (ugye a Witcher 1-et a Baldurs Gate addig elkeszult verziojabol csinaltak, szoval oket sem kell felteni) joggal hihette a szerzo, hogy egy ilyen ceg nem fog vilagsikert csinalni a muvebol. Ez teljesen ertheto es logikus dontes volt anno, de a tortenelem bebizonyitotta, hogy hibas es mivel van torvenyi lehetoseg a korrigaciora él vele, mindenki ezt tenne.
Nagyon elfogultak vagytok.
-
"az író megbánta már, hogy anno fix összeget kért csak (Úgy hitte, hogy bukás lesz az első játék)"
Tehát egy troll, akit a lengyel törvények talán majd megetetnek. Még neki áll feljebb a saját hülyesége után!
-
Fitzgerald
veterán
Azt majd a bíróság eldönti, hogy jogos-e a követelése, vagy sem. Alaposan faszba ülhet még az öreg, és tökre meg is érdemelné. Olvasom róla a mindenféle sztorikat, van ám ego.
Egy szerb fantasy kiállításra meghívták díszvendégnek, de nem ment el mert ő "nem utazik Kelet-Európába".
Remélem elveszíti a pert, és minden költséget megtéríttet vele a bíróság. -
zseko
veterán
Én is elkezdtem olvasni a könyveket kíváncsiságból, és bár szeretek olvasni, de rohadtul nem kötött le az első pár száz oldal, sem jónak, sem érdekesnek nem találtam. Később ugyan jobb lett, de nem haladok vele, mert még most sem tud lekötni igazán, pedig ez nem jellemző.
-
tuki2200
senior tag
2300 millio dollaros ceg, komolyan sajnalnak 16 millat? Plusz ha torvenyileg jogos az iro kovetelese (es az) akkor nincs mirol beszelni
Egyebkent a konyvek nem jok, nagyon rosszul ir a csavo. Nem jo olvasni. A jatekok kozul csak a 3-al jatszottam, az egynek jo volt
-
micafighter
nagyúr
Plusz azt érdemes hozzátenni, hogy anno a CDPR-től ő először százalékos ajánlatot kapott, és ő kérte külön, hogy neki nem a százalék kell, hanem egy fix összeget adjanak neki, mert úgyis bukás lesz belőle, gondolta ő. Ettől nekem kicsit mégszimpatikusabb lett a CDPR, mert sok nagy cégnél bevett, hogy egy összegű, "olcsó" ajánlatokkal próbálják kicsalni az emberektől az értékes IP-ket.
-
tomazin
veterán
Ez teljesen így van. A játék mögé rakott minőség és rengeteg munka futtatta fel a könyveit is, amit én mind megvettem, de csak azután és amiatt, hogy játszottam a w3-al és szerettem volna azt a világot, amit cdpr elémrakott megismerni. Úgyhogy nyaljon sót, hogy 2,5M HUF-ot legombolt róluk, mert úgyis megbuknak, ahhoz kicsit erős ez az összeg szerintem.
-
.LnB
titán
Leírtam már az elég nyers véleményemet erről az emberről ma a PS4 topikban, szóval nem fogom újra. Viszont most jutott eszemben, hogy van egy interjú vele, amiben rákérdeznem, hogy mit szól ahhoz, hogy a könyvek mennyire híresek lettek a játék sikeressége után. Erre ő nagy pofával ecseteli, hogy ennek semmi köze a játékhoz, és a játék nélkül is pont ennyire sikeresek lettek volna a könyvei. Akkor most mire fel a hiszti? Ilyen alapon kár, hogy a CDPR nem tud visszavágni, mert a szerződés egyoldalú sikerről van fogalmazva (gondolom).
-
Amit előttem leírtak az író hozzáállásáról azzal egyetértek, szóval nem ragoznám tovább.
De...azt se felejtsük el kedves Sapkowski, hogy a könyveket a játék miatt több ezer olyan ember vette meg, aki egyébként simán a polcon hagyta volna!! Szóval nézzük meg %-os éves leosztásban, hogy hogyan alakultak a játék megjelenése előtt a sorozat köteteinek az eladási mutatói. Tudom kanapéból/székből könnyű pofázni, de biztos vagyok benne és fogadni mernék rá, hogy szignifikáns a különbség, amióta a játék sikeres.
Amúgy: Csak az első könyvet olvastam, azt is 2 éve és nyögvenyelős volt. Nem volt rossz egyáltalán, csak túl sok jó könyvet olvastam és ahhoz, hogy beinduljak tőle valószínűleg a 80-as években kellett volna 18-25 évesnek lennem.
-
[CsuCsu]
őstag
Egyetertek. A fix dij a szazalekos reszesedes helyett vagy kombinalva nem eppen egy labjegyzetes ravaszkodas. Neki ez igy eleg volt, nem akart kockaztatni.
Masreszt a konyvek szepen fogynak es a teve sorozat is a jatek sikere miatt keszul, ami utan gondolom kap penzt rendesen.
-
Béééla
őstag
Egyfelől függetlenül a konkrét esettől, nekem tetszik hogy a lengyeleknél a jogszolgáltatás helyett igazságszolgáltatásnak tűnik, amit csinálnak - gondolok itt arra, hogy átvágnak egy rossz szerződéssel.
Másrészt pofátlanság ennyivel később tartani a markát, nem feltétlen rajta múlt a siker. Kicsi "hetven éve felhívtak egy hotelszobába pezsgőzni"-meetoo szaga van.
Harmadrészt nézett volna az ürge, ha nem sikerül a játék és leperlik a játékfejlesztés költségeit.
Szerintem itt jogtalan a követelés. Ismerősi körben fordító rengetegett bukott későbbi sikercímeken, mert fix összeget kért százalék helyett. Ő döntött! -
Fitzgerald
veterán
Rendkívül unszimpatikus ember amúgy, láttam vele interjút évekkel ezelőtt. Ez kb. ugyanaz mint a Dion-féle per a Fallout 4-es Wanderer trailer miatt. Kapják be az ilyenek.
Azt biztos elfelejtette az öreg, hogy pont a játékok sikere miatt veszik meg rengetegen a könyveit. -
Elég hülye volt, hogy fix összegért adta, még akkor is, ha bukásnak hitte. Kellett volna egy fix összeg, plusz egy kics jutalék. Így a pénze mindenképp megvan, még ha bukik is, ha meg siker, akkor több apénz is...
Utólag eléggé fura már hisztizni, bár tény, hogy ő találta ki.De szerintem is megegyeznek, nyilván azért kért ennyit, hogy legyen miből akudni...
-
rdt89
addikt
Ez de egy szarrágó ember. Fordítva meg akkor a játékfejlesztő perelhette volna be ha bukik a játék ilyen elven. Ha annyiért adta el vessen magára ne utólag hisztizzen, legyen ez neki tanuló pénz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Futás, futópályák
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen videókártyát?
- BGA-zók, ReWork-ösök szakmai topic-ja
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- Garanciális MSI Katana GAMER 15,6"240Hz!i5 12500H(16X4,5Ghz)RTX 3060 6 GB VGA,32-64GB RAM/1TB SSD
- Bivaly MAGYAR Lenovo P1 gen2 (Core I7 32 Gb 1Tb 15" 4K 4Gb Nvidia) Laptopom eladó!!!
- HP ProBook 640 G8, 14" FHD IPS Touch, I5-1145G7 CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11
- HP ProBook 640 G8, 14" FHD IPS Touch, I5-1145G7 CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11
- HP ProBook 450 G7, 15,6" FHD IPS, I5-10210U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Apple iPhone X, 256GB, Kártyafüggetlen
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest