- Google Pixel topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Hatalmas teleppel futott be a Xiaomi Mix Flip 2
- Apple Watch
Új hozzászólás Aktív témák
-
mike1334
veterán
válasz
#25237004 #138 üzenetére
Én nem. Én - szakmai ártalom - jobban bízok a jogszabályok kiszámítható normáiban, mint az egyes emberek igazságérzetében. Mert az egyik objektív, a másik meg egyénenként változik.
A jogszabályok igazságosságáról..most ne menjünk bele a demokrácia működésébe és a jogalkotásba, de ez a szabály pl évtizedek óta nem változott. Ha annyira egyéni érdek vezette volna a megalkotóját, akkor már módosult volna, hidd el, nem rest egy jogalkotó sem a jogszabályokhoz nyúlni, épp elég nyomon követni a változásokat, saját bőrömön érzem.
Az, hogy van olyan jogszabály, amit én nem úgy alkottam volna meg (nagy szavak, de végül is igaz, két mondat, amit én írtam kb változtatás nélkül másfél évig törvényszöveg volt
), még nem jelenti azt, hogy nem fogadom el azt. Szép is lenne, ha kétségbe vonnám a jogszabályokat. Más kérdés, hogy hogyan értelmezed azokat. Itt van egy kis mozgástér, erről szólnak a bírósági eljárások.
És ahogy írtam, nincs olyan, hogy igazság, nem is lehet. Az éppen aktuális politikai/morális/társadalmi helyzet alapján létrehozott normaszöveg van, ami elkerülhetetlen egy működő társadalom fenntartásához.
De ez már nagyon off, én be is fejeztem, nem célom senkit megtéríteni, csak vicces ilyenkor olvasni, hogy ki szerint "igazságos" és ki szerint nem az egy-egy ilyen követelés. Ennek eldöntésére vannak a bírók, több, mint tíz év tapasztalattal (ma pl Magyarországon ahhoz, hogy bíró lehess, a minimum az (csak a szakmai része), hogy elvégzed az öt éves jogi kart, három év gyakorlat, szakvizsga megszerzése, egy év meghatározott gyakorlat a szakvizsga után. Ez legalább 10 év, de a gyakorlatban több, nekem pl a szakvizsga 3 részek teljesítése másfél évig tartott és 3 hónapot vett el az életemből, úgy, hogy fel sem néztem a könyvekből).
A Disney nem adná oda a jogokat 9500$-ért.
A példád köszönőviszonyban sincs azzal, amiről itt szó van.
Teljesen mindegy az összeg, a jogalap ugyanaz lenne. De tényleg befejeztem, majd kiderül, hogy döntenek (vagy nem, biztos vagyok benne, hogy egyezség lesz a vége).
-
mike1334
veterán
válasz
#25237004 #133 üzenetére
Mindig ezzel az igazsággal jön mindenki. Mi az igazság és ki az aki jogosult arra, hogy megmondja, hogy ez igazságos az meg nem? A jogszabályok az alapvető társadalmi norma függvényében változnak (ez pl politikai irányultságtól független, jó pár éve élő alapelv). Az, hogy itt a fórumon pár ember szerint igazságtalan, már megalapozza, hogy morálisan és erkölcsileg kétes a döntés? Alig hiszem.
A másik dologra: szvsz tök mindegy, hogy miért lett népszerűbb, az ő szellemi alkotását (a vaják sztori és a szereplők) használták fel, az az alapja az egésznek, így megvan a jogalap. De majd a bíróság eldönti, erre van kitalálva az intézmény ugye, meg minden tény és körülmény birtokában ők vannak, a lengyel jogszabályt és gyakotlatot is ők ismerik. Bár kétlem, hogy nem egyezség lenne a vége.
-
GypsFulvus2
őstag
válasz
#25237004 #111 üzenetére
Nem hiszem, hogy kiadnák magyarul a Malazai Bukottak befejező köteteit. A 8. kötetre is 5 évet kellett várni, miközben tudható volt, hogy a fordítása rég készen áll. Az általatok felsorolt írókat én is nagyra tartom, olvastam szinte minden könyvüket, de a Malazai Bukottak mindent visz; Steven Erikson egy igazi őrült zseni. Ezt a szériát kihagyni öncsonkítással ér fel.
-
Ragnar_
addikt
válasz
#25237004 #121 üzenetére
Sapkowskinál az volt a gond, hogy nem látta, hogy egy esetlegesen sikeres videojáték elég sok bevételt termelhet, és csak utólag derült ki, hogy a Witcher széria az átlagnál jobban sikerült, főleg a 3. rész. (És azért a Witcher világ és sztori nem mellékes a játék esetében). Viszont a Witcher játékkal kapott is egy olyan reklámot ami szintén elég jelentős érték, majdnem, mint egy marketing/reklámkampány a könyveknek. Kíváncsi vagyok egyébként, hogy a CP 2077 után mivel folytatja a CDPR. Nem is lenne rossz újra egy Fantasy RPG.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
#25237004 #108 üzenetére
Nekem bejött míg írt Martin, most végül is már csak a sorozatot lehet nézni. Kevéssé ismert talán, nehéz és terjedelmes Steven Erikson regényfolyama. Abercrombie nagyon jó az újak közül.
Robin Hobb műveit is kedvelem, várom a Szél neve további folytatását is. Mark Lawrence Tövisek trilógiája, Brandos Sanderson Ködszerzete is nagyon jó.Poe az elődje minden modern misztikus/természetfeletti könyvnek, mint Verne a sci-fi-nek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- BenQ PD-2700-U Monitor - Designer 4K 27"
- Apple iPhone 14 128Gb Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged