Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz mike1334 #160 üzenetére

Ez nem változtat azon, amit írtam. Persze, hogy van ilyen is, csak ritka. Én konkrétan nem hallottam róla korábban, ha nem ismerem a játékot, akkor nem olvastam volna végig a könyveket.

Axbattler: De, csak lehet olyan, aki olvasta kicsivel korábban angolul.

törölt tag

válasz mike1334 #158 üzenetére

Mondjuk már csak abból az egyszerű okból kifolyólag is valószínűleg jóval többen játszottak először a játékkal és olvasták el a könyveket utána, hogy 3 közülük még csak angolul sem jelent meg a Witcher 3 megjelenése előtt. Az első könyv pedig abban az évben jelent meg angolul, amikor a Witcher 1. Hacsak valaki nem tud lengyelül, akkor 2007-ig egészen nehéz dolga kellett, hogy legyen.

törölt tag

válasz mike1334 #141 üzenetére

"Mert az egyik objektív, a másik meg egyénenként változik."
    "Az éppen aktuális politikai/morális/társadalmi helyzet alapján létrehozott normaszöveg van"

Ezzel az utóbbi mondattal maximálisan egyetértek. Pont ez okozza a problémát. Most akkor hogyan értelmezzük az "objektívet"? A törvényeket emberek alkotják, akár évente változnak, egész pontosan mi teszi őket objektívvé? Persze én sem akarok ebbe belemenni, mert metafizikai vitáig is el lehet jutni belőle. :)
    Az egyetemen az egyik tanárom példákat mondott olyan jogszabályokra, amik nem éltek sokáig, és az ember már azzal megkérdőjelezhető gazdasági előnyhöz juthatott, hogy tudott róluk. Nekem ezek a dolgok bőven elegendőek ahhoz, hogy az "igazságérzetem" ne fogadjon el mindent feltétel nélkül. Ettől még nem leszek természetesen anarchista, mert tisztában vagyok a jog szükségességével, csak távol áll a tökéletességtől és megkérdőjelezhetetlenségtől. Főleg olyan szinten, hogy ezt egy nyilvános topicban vélemény szintjén leírhassák az emberek, ha úgy éreznek.

"Teljesen mindegy az összeg, a jogalap ugyanaz lenne. De tényleg befejeztem, majd kiderül, hogy döntenek (vagy nem, biztos vagyok benne, hogy egyezség lesz a vége)."

De a Disney egy felépített brand, a világ egyik legismertebbje, teljesen más történet.

Na de én sem folytatom, nem hiszem, hogy a gondolkodásmódunk vagy esetleg a véleményünk annyira nagy mértékben eltérne, egyszerűen csak a végkövetkeztetéseink különböznek picit egymástól. Majd meglátjuk mi lesz, kíváncsi vagyok rá, egyébként én is az egyezséget tartom legvalószínűbbnek.

törölt tag

válasz mike1334 #139 üzenetére

A Disney nem adná oda a jogokat 9500$-ért. :D A példád köszönőviszonyban sincs azzal, amiről itt szó van.

törölt tag

válasz mike1334 #136 üzenetére

"Mindig ezzel az igazsággal jön mindenki. Mi az igazság és ki az aki jogosult arra, hogy megmondja, hogy ez igazságos az meg nem?"
    Én. Meg te is. Meg mindenki eldönheti, mit tart igazságosnak. Le is írhatja ezt egy fórumon, attól függetlenül, hogy mit mond a törvény. Ettől még a törvény szava dönt. Vannak olyan esetek, amikor az emberek 99%-a igazságtalannak tart valamit, a törvény mégis másképp rendelkezik. Szerintem ez önmagában már megkérdőjelezi a törvények mindenek felett álló voltát, mert hát mit kellene szolgálniuk, mihez kellene igazodniuk, ha nem az emberi igazságérzethez? Sok esetben ez nem így van.

"szvsz tök mindegy, hogy miért lett népszerűbb"
    Szerintem ez a legkevésbé sem mindegy. Tegyük fel van egy könyv, amiből egy író összesen elad 20 év alatt 5.000 darabot. Ezután egy cég felajánlja, hogy %-os részesedésért megveszi a jogait egy játékhoz, az író visszautasítja, 10.000$-t kér, a cég kifizeti. Megcsinálják a játékot, eladnak belőle 5 milliót, a hatására a könyvekből is elfogy 1 millió a következő 3 évben. Ezután az író még követel pénzt, mert hát a 10.000$ kevés volt. Engem nem érdekel, mit mond a törvény, a jog olyan szempontból, hogy én úgy gondoljam, ez igazságtalan. (nyilván a számok nem ezek) Ahogy dabadab is írta, szerintem sem mindegy egyáltalán, hogy mi mikor hogyan történt. Ha az lett volna, hogy 1 éve jelent meg a könyv, megvették a jogokat, a következő 2 évben jelentősen megnőtt a könyveladások száma, azután kiadták a játékot, amiből szintén sokkal több fogyott, mint az eredetileg várható volt, akkor sokkal inkább érthető lenne a "kárpótlási igény".

És amúgy azok a törvények is igazságosak, amit a törvényhozók (akik ugyanolyan emberek, mint te vagy én, esetleg sokszor erkölcsileg sokkal inkább... khm, kétesek) sokszor úgy hoznak, hogy hasznuk származzon belőle? Ugyan. :)

törölt tag

válasz mike1334 #132 üzenetére

És mint tudjuk a jog és a törvények mindig igazságosak, megfellebezhetetlenek, és jócskán az általános emberi morális és erkölcsi értékek felett állnak. :U Az, hogy valamit az ember igazságtalannak érez, nem szól egyáltalán arról, hogy törvényes vagy sem.
    Itt senki nem vitatta szerintem, hogy jogilag lehetséges-e, hogy kapjon még pénzt, csak megállapítottuk, hogy nem szimpatikus a fickó. Meg egyébként ez a szabály az esetek nagy részében tényleg sok embernek inkább segít, mint nem, nincs ezzel gond.

Emellett:
    "mert a mű felhasználása iránti igénynek a szerződéskötést követően bekövetkezett jelentős növekedése miatt"
    Itt a CDPR nem védekezhet azzal, hogy ő teremtette meg a mű felhasználás iránti jelentős igénynövekedést azzal, hogy csinált egy rohadt jó játéktrilógiát? Szerintem még statisztikákkal is ki tudják mutatni. Nem az történt, hogy megvették 9500$-ért a jogokat, aztán még a játék kiadása előtt hirtelen rohadt népszerűek lettek a könyvek, így nekik már könnyű volt értéket teremteni a trilógiájukkal. Az lenne a legnagyobb poén, ha a végén a bíróságon vágnák Sapkowski arcába, hogy a játék miatt lettek jelentősen népszerűbbek a könyvei. :D

törölt tag

válasz Ragnar_ #120 üzenetére

Brandon Sanderson egy rendkívül szimpatikus ember, a Ködszerzet meg ott van az abszolút kedvenc könyveim között, pont idén olvastam, mindenkinek ajánlom. Egy Mistborn játék a CDPR-től... Túl szép ahhoz, hogy ez valóra váljon. :D
    És hát nagyjából ennyi a különbség Sanderson és Sapkowski között emberileg.

törölt tag

válasz philoxenia #109 üzenetére

Akkor nagyjából jól válogathattam egyelőre. A Ködszerzet első trilógiát zseniálisnak találtam (irodalmi szempontból még ha nem is a legerősebb, a kreativitás mögötte és a történet ahogy össze van téve... mint egy tökéletes puzzle). A Széthullott Birodalomnak most járok a felénél, elképesztő sötét egy cucc, de egyelőre tetszik és szerintem nagyon jól van megírva, a fordítót is dicséret illeti. A penge maga szintén nagyon tetszett, de azt kölcsönöztem és ott félbemaradt, a másik két könyvet valószínűleg a Széthullott Birodalom után pótolom. A Malazai Bukottakat meg akkor majd észben tartom, megvárom előbb, hogy magyarul is megjelenjen mind. Az Idő Kereke még, ami nagyon csábító, csak ne lenne ennyire hosszú, mert ez azért nagy elköteleződést jelent. :D

Poe pedig az egyik kedvenc íróm, szinte mindent elolvastam tőle. Gyakorlatilag mindenre hatott, ami ma népszerű. Neki tulajdonítják az első detektívtörténetet (Morgue utcai kettős gyilkosság), de a horror és sci-fi elemek sem ritkák a műveiben. Csak azt írtam, hogy nem igazán érzek párhuzamot közte és Bulgakov, illetve a Mester és Margarita között. Egyébként kb. ő és Arthur Conan Doyle szerettette meg velem az olvasást középsulis koromban.

törölt tag

válasz philoxenia #103 üzenetére

Poe-val szerintem nem annyira, a latin-amerikai írókkal viszont igen. Bulgakov és a felsoroltak is a mágikus realizmushoz köthetők inkább. Értem amúgy, hogy pilóta miért sorolta a fantasy-hoz, van is alapja, mert vannak benne fantasztikus/természetfeletti elemek, de nekem sem ez a mű jutna először eszembe a szóról. A fantasy-ban jobban eltolódik az egész ebbe az irányba, gyakorlatilag a világ alapját képezi a "varázslat", ettől függetlenül tényleg nem túl élesek a határok az ilyen művek között.

Írtátok, hogy sokat olvastok, az utóbbi 2-3 évtizedből mik a kedvenc fantasy műveitek? Most rákaptam újra, és nézegettem listákat, de azért azok némiképp csalókák lehetnek, így kíváncsi lennék, hogy akik többet is össze tudnak hasonlítani, azoknak mi tetszett a legjobban. :)

törölt tag

Arra, hogy mennyivel népszerűbbek lettek a könyvei, legfőképpen a Witcher 3 után, tudok egy jó kis példát (az eladási statisztikáknak most nem néztem utána, biztos, hogy ki lehet abból is mutatni):
    Redditen a top fantasy könyvek szavazáson 4 éve 48. volt a Witcher széria 6 szavazattal, idén 28. helyezett 32 szavazattal.
    Én egyébként szerettem mind a 8. könyvet, olvastam már jobbat, de a legkevésbé sem rossz, sőt. Valaki írta korábban, hát számomra is érthetetlen, hogy egy ilyen unszimpatikus fickó hogy tudott ilyet írni. :D

Egyébként azt a részét megértem, hogy fáj neki, hogy az általa kitalált világból profitál más ilyen szépen, másrészt saját magának köszönheti. Így, hogy nem bízott a játék sikerében; nem bízott a honfitársaiban, akik viszont hittek az ő művében és abban, hogy tudnak belőle valami igazán jót alkotni; lenézi a játékokat... Nos, kifejezetten visszataszító, hogy azért a pénz viszont kellene belőle.

Elég megnézni amúgy Mike Pondsmith kapcsolatát a CDPR-rel és a hozzáállását a Cyberpunk játékhoz és összehasonlítani Sapkowskival.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés