- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
mike1334
veterán
válasz
philoxenia #166 üzenetére
Emlékszem rá, engem is kiosztottál, hogy lófüttyöt se tudok. Azóta is igen szépen keresek jogászként, szóval a munkáltatómnak ne áruld el léccí
-
mike1334
veterán
Van rá konkrét jogszabály, ahogy már írtam én is meg más is. Jogalkalmazással, bírósági eljárással meg nem nagyon lehetsz tisztában azok alapján, amiket írsz. Ezért nehéz jogi kérdésekben olyannal beszélgetni, aki nem tanult jogot, mert alap dolgok hiányoznak. Nem bántás, csak tény.
-
mike1334
veterán
válasz
philoxenia #155 üzenetére
#146 Amúgy kinek hogy..én hamarabb olvastam a könyve(ke)t, mint hogy hallottam volna a játékról.
-
mike1334
veterán
Értem, amit mondasz, van is benne igazság, de nézd így:
A Witcher könyvek népszerűek voltak, de nem olyan mértékben, mint most a franchise. Amikor eladta, ő sem hitt abban, hogy népszerű lesz, ezért kért fix pénzt. Kiderült, hogy a sztori más médiumban (nem eltagadva a hozzáadott értéket) népszerűbb, mint gondolta volna, sokkal több emberhez eljut. De a világot ő találta ki, ő teremtette meg Geraltot, vitathatatlan, hogy nélküle nem lenne a videójáték sem. Gondolom hosszabb távra adta el a jogokat, nem látta, nem láthatta előre, hogy ekkora siker lesz. Kb mintha kötnél 5 évre egy szerződést, hogy fröccsöntött kiskutyákat gyártasz valakinek 50 forintért darabját, de két év múlva (rajtad és az általános üzleti kockázatodon túli okok miatt) a fröccsöntött műanyag árának növekedése vagy a rá kivetett különadó bevezetése miatt 10x annyi lenne csak az anyag ára, mint amennyiért neked kell adni. Vagy, hogy közelebbi példa legyen. Szegény író vagy, aki első könyves, kulcsolsz a regényeddel, valaki végül megveszi tőled 10e dollárért a kiadás jogát (és adott esetben az egyéb jogokat is), és odáig vagy az örömtől. Aztán kiderül, hogy a könyv az új Harry Potter és milliószám árulják világszerte. Előre láthattad? Jogos lenne azt mondani, hogy ennyiért adtad el, maradj csendben? Itt kicsit más (de azért nem annyira) a helyzet, mivel a fejlesztők rengeteget hozzáettek a világhoz és a sztorihoz. De az alap cucc az övé. Nem azt mondom, hogy nem egy paraszt a csávó alapból, és nem csak nyerészkedni akar, de valahol van alapja annak amit kér. Annyit nem fog kapni az biztos, de valamit igen.
-
mike1334
veterán
Nem ment át a mikiegér példa...
Tegyük fel, hogy a mikiegér megalkotása után pár évvel eladja a disney a jogokat mikiegér játékokra 50 évre 1000 dollárért. Na, így is ugyanaz lenne?Amúgy kinek hogy..én hamarabb olvastam a könyve(ke)t, mint hogy hallottam volna a játékról.
-
mike1334
veterán
válasz
#25237004 #138 üzenetére
Én nem. Én - szakmai ártalom - jobban bízok a jogszabályok kiszámítható normáiban, mint az egyes emberek igazságérzetében. Mert az egyik objektív, a másik meg egyénenként változik.
A jogszabályok igazságosságáról..most ne menjünk bele a demokrácia működésébe és a jogalkotásba, de ez a szabály pl évtizedek óta nem változott. Ha annyira egyéni érdek vezette volna a megalkotóját, akkor már módosult volna, hidd el, nem rest egy jogalkotó sem a jogszabályokhoz nyúlni, épp elég nyomon követni a változásokat, saját bőrömön érzem.
Az, hogy van olyan jogszabály, amit én nem úgy alkottam volna meg (nagy szavak, de végül is igaz, két mondat, amit én írtam kb változtatás nélkül másfél évig törvényszöveg volt
), még nem jelenti azt, hogy nem fogadom el azt. Szép is lenne, ha kétségbe vonnám a jogszabályokat. Más kérdés, hogy hogyan értelmezed azokat. Itt van egy kis mozgástér, erről szólnak a bírósági eljárások.
És ahogy írtam, nincs olyan, hogy igazság, nem is lehet. Az éppen aktuális politikai/morális/társadalmi helyzet alapján létrehozott normaszöveg van, ami elkerülhetetlen egy működő társadalom fenntartásához.
De ez már nagyon off, én be is fejeztem, nem célom senkit megtéríteni, csak vicces ilyenkor olvasni, hogy ki szerint "igazságos" és ki szerint nem az egy-egy ilyen követelés. Ennek eldöntésére vannak a bírók, több, mint tíz év tapasztalattal (ma pl Magyarországon ahhoz, hogy bíró lehess, a minimum az (csak a szakmai része), hogy elvégzed az öt éves jogi kart, három év gyakorlat, szakvizsga megszerzése, egy év meghatározott gyakorlat a szakvizsga után. Ez legalább 10 év, de a gyakorlatban több, nekem pl a szakvizsga 3 részek teljesítése másfél évig tartott és 3 hónapot vett el az életemből, úgy, hogy fel sem néztem a könyvekből).
A Disney nem adná oda a jogokat 9500$-ért.
A példád köszönőviszonyban sincs azzal, amiről itt szó van.
Teljesen mindegy az összeg, a jogalap ugyanaz lenne. De tényleg befejeztem, majd kiderül, hogy döntenek (vagy nem, biztos vagyok benne, hogy egyezség lesz a vége).
-
mike1334
veterán
Ja csinálj egy videójátékot mickey egérrel aztán magyarázd meg a disneynek, hogy a játék a fasza, az egér mellékes, tessék itt van érte pár gomb. Biztos díjaznák az ötletet...
A jogalapja megvan, majd a bíróság eldönti, hogy jogos vagy sem.Nem véletlenül hívják az ilyen rendelkezéseket bestseller clause-nak
Ahogy a magyar jogszabály is írja: A polgári jog általános szabályai szerint. Nem csak a szerzői jogra vonatkozik ez.
-
mike1334
veterán
válasz
#25237004 #133 üzenetére
Mindig ezzel az igazsággal jön mindenki. Mi az igazság és ki az aki jogosult arra, hogy megmondja, hogy ez igazságos az meg nem? A jogszabályok az alapvető társadalmi norma függvényében változnak (ez pl politikai irányultságtól független, jó pár éve élő alapelv). Az, hogy itt a fórumon pár ember szerint igazságtalan, már megalapozza, hogy morálisan és erkölcsileg kétes a döntés? Alig hiszem.
A másik dologra: szvsz tök mindegy, hogy miért lett népszerűbb, az ő szellemi alkotását (a vaják sztori és a szereplők) használták fel, az az alapja az egésznek, így megvan a jogalap. De majd a bíróság eldönti, erre van kitalálva az intézmény ugye, meg minden tény és körülmény birtokában ők vannak, a lengyel jogszabályt és gyakotlatot is ők ismerik. Bár kétlem, hogy nem egyezség lenne a vége.
-
mike1334
veterán
Hát ez külön topikot kapott? Azt hittem csak a ps4 topikban volt hír
Mindenkinek szeretettel, aki szerint ez f*szság, meg igazságtalan...itthon is így van ám, és gyanús, hogy a teljes Eu-ban is ez az elfogadott, legalábbis nem mond ellent eu-s jogszabálynak.A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény
42. § (1) Felhasználási szerződés alapján a szerző engedélyt ad művének a felhasználására, a felhasználó pedig köteles ennek fejében díjat fizetni.
48. § A polgári jog általános szabályai szerint a bíróság akkor is módosíthatja a felhasználási szerződést, ha az a szerzőnek a felhasználás eredményéből való arányos részesedéshez fűződő lényeges jogos érdekét azért sérti, mert a mű felhasználása iránti igénynek a szerződéskötést követően bekövetkezett jelentős növekedése miatt feltűnően naggyá válik a felek szolgáltatásai közötti értékkülönbség.
Külön felhívnám a figyelmet a kiemelt részre, ez úgy a polgári jogunk alapelve ám...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Óvodások homokozója
- Revolut
- Micro Four Thirds
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged