- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Mobil flották
- iPhone topik
- Vivo V50 5G - új is, nem is
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Telekom mobilszolgáltatások
- Külföldi SIM-ek itthon
Új hozzászólás Aktív témák
-
dabadab
titán
válasz
mike1334 #152 üzenetére
Ahogy elnézem, leginkább semmivel sem akarsz vitatkozni, legfeljebb a saját szalmabábjaiddal.
Azt meg nem teljesen értem, hogy milyen jogi érvelésre vársz, hiszen ez pont olyan eset, ami pont arról szól, hogy a konkrét szerződés konkrét szövegétől meg annak a konkrét paragrafusokból következő dolgain túli dologról van szó, olyasmiről, amikor a bíróságnak a kodifikált jogon túlra kell mennie és a valóságot magát kell megnéznie - márpedig én pont ezekről a vetületekről írtam.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
mike1334 #158 üzenetére
Mondjuk már csak abból az egyszerű okból kifolyólag is valószínűleg jóval többen játszottak először a játékkal és olvasták el a könyveket utána, hogy 3 közülük még csak angolul sem jelent meg a Witcher 3 megjelenése előtt. Az első könyv pedig abban az évben jelent meg angolul, amikor a Witcher 1. Hacsak valaki nem tud lengyelül, akkor 2007-ig egészen nehéz dolga kellett, hogy legyen.
-
zseko
veterán
válasz
mike1334 #149 üzenetére
"Előre láthattad?"
Ez természetes, hogy nem."Jogos lenne azt mondani, hogy ennyiért adtad el, maradj csendben?"
Ha nem is ennyire erősen, de igen. Eladtad a jogodat, lemondtál róla, mi alapján járna pénz? Azért, mert 'jaj, nem gondoltam?' Ez én szememben nevetséges érvelés. Még ha én járnék így is ezt gondolnám, persze azért lehet én is bepróbálkoznékPersze jó lenne tudni milyen jogokat adott el, és hogy, mert gondolom nem mindegy az sem.
Nem valószínű, hogy jó példa, azért leírom, anno cégnél volt ötletem, amitől a hullámzó (műszakonkénti) ~90e-es darabszám közel stabil 130e-es lett. Mivel (ha jól tudom) sok helyen a céges policyban szinte mindig benne van, hogy a dolgozó ötlete nem az övé, hanem a cégé, így lófax járt, nem hogy bármi. Sőt, első körben lebaszás, mert ' mi az a szar a gépen', és kidobták. Aztán mikor én műszakom hozta a stabil darabszámot, a többi meg nem, hamar rájöttek, hogy mi volt 'az a szar'. Ekkor se járt semmi, még egy 'tényleg jó' mondat sem. ~2005 körül csinálhattam, szerintem mai napig rajta van a gépen.
Mivel ez már a sokadik ilyen alkalom volt, onnantól az újabb ötletek megmaradtak nálam, többi meg csináljon amit akar. -
dabadab
titán
válasz
mike1334 #149 üzenetére
"vitathatatlan, hogy nélküle nem lenne a videójáték sem."
Miért lenne vitathatatlan? Elég sok esetben megtörtént, hogy egy játék alól fejlesztés közben esett ki az eredeti IP ilyen-olyan okokból és azok is megjelentek, sőt, bőven lett köztük sikeres is.
"Kiderült, hogy a sztori más médiumban (nem eltagadva a hozzáadott értéket) "
Nem igazán a sztori lett sikeres (mert azt nem vették át tőle) másrészt meg elég nyilvánvaló, hogy egy játéknál a "setting" az csak elég minimálisan járulhat hozzá a játék sikeréhez.
"De az alap cucc az övé."
Nem igazán. Egy játéknál továbbra is az engine, a játékmechanika meg ilyenek az alap, a világ az hozzá már csak egy skin.
-
Ragnar_
addikt
válasz
mike1334 #149 üzenetére
Hát van aki megérti Sapkowski követeléseit, van aki nem. Mindenesetre ha nincsenek a játékok valószínűleg sokkal kevesebben ismernék a Witcher könyveket nyugaton és világszerte. Szerintem egyébként meg fognak tudni egyezni peren kívül úgy, hogy mindkét félnek a legelőnyösebb legyen.
-
Ragnar_
addikt
válasz
mike1334 #146 üzenetére
Értem, de ez esetben tudjuk, hogy nem Sapkowski, a jogtulajdonos futtatta föl a brandet és lett időközben pl. bestseller többmilliós külföldi eladásokkal, játékfigurákkal, reklámokkal, nemzetközi televíziós megjelenéssel a könyv így juttatva aránytalanul nagyobb értékhez a videojátékokat a piacon, mint a szerződéskötéskor azok képviseltek. Nyilván ezt úgy lehetne kideríteni, hogyha ki lehetne mutatni az egyértelmű összefüggést a könyv eladásai és a játék eladásai között. Én akkor tartanám jogosnak mindezt, ha Sapkowski azt mondaná, hogy mivel Netflix sorozat lesz a Witcherből, ezért ő a Witcher4-re már kér 8% royaltyt minden eladott darab után, mert a brand fölfutott. És akkor még mindig ott a lehetőség amit többen is gondolnak, hogy inkább a játékok jó minősége lendített a könyv eladásokon és a játékok futtatták föl a Witcher brandet, mint fordítva. Persze nem jogi területen tevékenykedek, úgyhogy lehet, hogy nem értelmezem jól.
-
törölt tag
válasz
mike1334 #141 üzenetére
"Mert az egyik objektív, a másik meg egyénenként változik."
"Az éppen aktuális politikai/morális/társadalmi helyzet alapján létrehozott normaszöveg van"Ezzel az utóbbi mondattal maximálisan egyetértek. Pont ez okozza a problémát. Most akkor hogyan értelmezzük az "objektívet"? A törvényeket emberek alkotják, akár évente változnak, egész pontosan mi teszi őket objektívvé? Persze én sem akarok ebbe belemenni, mert metafizikai vitáig is el lehet jutni belőle.
Az egyetemen az egyik tanárom példákat mondott olyan jogszabályokra, amik nem éltek sokáig, és az ember már azzal megkérdőjelezhető gazdasági előnyhöz juthatott, hogy tudott róluk. Nekem ezek a dolgok bőven elegendőek ahhoz, hogy az "igazságérzetem" ne fogadjon el mindent feltétel nélkül. Ettől még nem leszek természetesen anarchista, mert tisztában vagyok a jog szükségességével, csak távol áll a tökéletességtől és megkérdőjelezhetetlenségtől. Főleg olyan szinten, hogy ezt egy nyilvános topicban vélemény szintjén leírhassák az emberek, ha úgy éreznek."Teljesen mindegy az összeg, a jogalap ugyanaz lenne. De tényleg befejeztem, majd kiderül, hogy döntenek (vagy nem, biztos vagyok benne, hogy egyezség lesz a vége)."
De a Disney egy felépített brand, a világ egyik legismertebbje, teljesen más történet.
Na de én sem folytatom, nem hiszem, hogy a gondolkodásmódunk vagy esetleg a véleményünk annyira nagy mértékben eltérne, egyszerűen csak a végkövetkeztetéseink különböznek picit egymástól. Majd meglátjuk mi lesz, kíváncsi vagyok rá, egyébként én is az egyezséget tartom legvalószínűbbnek.
-
dabadab
titán
válasz
mike1334 #139 üzenetére
"Ja csinálj egy videójátékot mickey egérrel aztán magyarázd meg a disneynek, hogy a játék a fasza, az egér mellékes, tessék itt van érte pár gomb."
Ne legyél már debil.
Egyrészt - a példáddal ellentétben - Sapkowskival volt megállapodás (és ő explicite visszautasította a royaltys megoldást, inkább kérte az adag készpénzt).
Másrészt meg a mikiegérrel pont az van, hogy abban van nagyon-nagyon-nagyon sok munka, annak, mint brandnek (és itt már egy kicsivel odébb vagyunk a szerzői jogtól és a védjegyeknél járunk) van ismertsége és értéke - ellentétben a Witcher sorozattal, ami Lengyelorszárgban volt világhírű, a játék célpiacain meg teljesen ismeretlen.
-
törölt tag
válasz
mike1334 #136 üzenetére
"Mindig ezzel az igazsággal jön mindenki. Mi az igazság és ki az aki jogosult arra, hogy megmondja, hogy ez igazságos az meg nem?"
Én. Meg te is. Meg mindenki eldönheti, mit tart igazságosnak. Le is írhatja ezt egy fórumon, attól függetlenül, hogy mit mond a törvény. Ettől még a törvény szava dönt. Vannak olyan esetek, amikor az emberek 99%-a igazságtalannak tart valamit, a törvény mégis másképp rendelkezik. Szerintem ez önmagában már megkérdőjelezi a törvények mindenek felett álló voltát, mert hát mit kellene szolgálniuk, mihez kellene igazodniuk, ha nem az emberi igazságérzethez? Sok esetben ez nem így van."szvsz tök mindegy, hogy miért lett népszerűbb"
Szerintem ez a legkevésbé sem mindegy. Tegyük fel van egy könyv, amiből egy író összesen elad 20 év alatt 5.000 darabot. Ezután egy cég felajánlja, hogy %-os részesedésért megveszi a jogait egy játékhoz, az író visszautasítja, 10.000$-t kér, a cég kifizeti. Megcsinálják a játékot, eladnak belőle 5 milliót, a hatására a könyvekből is elfogy 1 millió a következő 3 évben. Ezután az író még követel pénzt, mert hát a 10.000$ kevés volt. Engem nem érdekel, mit mond a törvény, a jog olyan szempontból, hogy én úgy gondoljam, ez igazságtalan. (nyilván a számok nem ezek) Ahogy dabadab is írta, szerintem sem mindegy egyáltalán, hogy mi mikor hogyan történt. Ha az lett volna, hogy 1 éve jelent meg a könyv, megvették a jogokat, a következő 2 évben jelentősen megnőtt a könyveladások száma, azután kiadták a játékot, amiből szintén sokkal több fogyott, mint az eredetileg várható volt, akkor sokkal inkább érthető lenne a "kárpótlási igény".És amúgy azok a törvények is igazságosak, amit a törvényhozók (akik ugyanolyan emberek, mint te vagy én, esetleg sokszor erkölcsileg sokkal inkább... khm, kétesek) sokszor úgy hoznak, hogy hasznuk származzon belőle? Ugyan.
-
dabadab
titán
válasz
mike1334 #136 üzenetére
"az ő szellemi alkotását (a vaják sztori és a szereplők) használták fel, az az alapja az egésznek"
Pont ez az érvelés az, ami egyáltalán nem ilyen egyszerű vagy egyértelmű, vagy - igazából - különösebben plauzibilis lenne.
Nem véletlenül hívják az ilyen rendelkezéseket bestseller clause-nak: ott egyértelmű, hogy ha egy könyvet eladnak sok példányban, az azért van, mert a benne lévő regény az jó, nem azért, mert szép a borítója vagy kellett a papír gyújtósnak.
Itt viszont más a helyzet: a pár emberévnyi munkát képviselő regények világa (tehát nem is konkrétan valamelyik regény, mert a CDPR-nél saját történetet írtak) része egy több száz emberévnyi munkát képviselő szellemi terméknek: messze nem egyértelmű, hogy pont attól a kis pici ötlettől lett volna ilyen sikeres a játéksorozat, nem pedig a beletett rengeteg egyéb munkától.
És ahogy többen utaltak rá: Sapkowski nemzetközi sikere regényszerzőként viszont elég egyértelműen a játékok sikeréből származik, nyilván ezt se lehet kifelejteni az egyenletből.
-
törölt tag
válasz
mike1334 #132 üzenetére
És mint tudjuk a jog és a törvények mindig igazságosak, megfellebezhetetlenek, és jócskán az általános emberi morális és erkölcsi értékek felett állnak.
Az, hogy valamit az ember igazságtalannak érez, nem szól egyáltalán arról, hogy törvényes vagy sem.
Itt senki nem vitatta szerintem, hogy jogilag lehetséges-e, hogy kapjon még pénzt, csak megállapítottuk, hogy nem szimpatikus a fickó. Meg egyébként ez a szabály az esetek nagy részében tényleg sok embernek inkább segít, mint nem, nincs ezzel gond.Emellett:
"mert a mű felhasználása iránti igénynek a szerződéskötést követően bekövetkezett jelentős növekedése miatt"
Itt a CDPR nem védekezhet azzal, hogy ő teremtette meg a mű felhasználás iránti jelentős igénynövekedést azzal, hogy csinált egy rohadt jó játéktrilógiát? Szerintem még statisztikákkal is ki tudják mutatni. Nem az történt, hogy megvették 9500$-ért a jogokat, aztán még a játék kiadása előtt hirtelen rohadt népszerűek lettek a könyvek, így nekik már könnyű volt értéket teremteni a trilógiájukkal. Az lenne a legnagyobb poén, ha a végén a bíróságon vágnák Sapkowski arcába, hogy a játék miatt lettek jelentősen népszerűbbek a könyvei.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 11
- Óra topik
- Anime filmek és sorozatok
- TCL LCD és LED TV-k
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Milyen autót vegyek?
- DVB-T, DVB-S (2), DVB-C eszközök
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Egyedi PC összeszerelés Tökéletes színséma, prémium kábelmenedzsment, alkatrészfestés!
- Lenovo Ideapad 330S-15IKB / I5 /20GB RAM / GTX 1050 / M.2 SSD
- Gamer PC - i3 12100f, RTX 3070 és 16gb DDR5 + GARANCIA
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 5 Ultra-I7/64GB/512SSD/Érintőképernyő/garancia
- Lenovo ThinkPad T14 G3 I5-1245U/32GB/1TBSSD/Érintőképernyő/Garanciás.
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged