- Azonnali mobilos kérdések órája
- Magisk
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Yettel topik
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Telekom mobilszolgáltatások
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
Új hozzászólás Aktív témák
-
Barnuss
tag
Vagy akkor már jobban járok ár érték arányban ha rögtön 27 collra megyek rá?
-
Barnuss
tag
22 colról 24 szeretnék váltani, csak a nagy kérdés hogy mit vegyek, mia még árban normális?
-
Chanel
tag
szerintem az ára a 22-es kijelzők höz képest nevetséges.úgy ahogy a cikk is irta,24-es allig nagyobb,és mégis nagy az árkülömbség.szerintem nem éri meg 22-ről,24-re váltani ilyen áron.
-
Punisher15
tag
Tarti19 priv ment
-
<NewL>
addikt
Nekem még ez azért most sem megfizethető
(120K
)
-
tarti19
senior tag
nekem is megjött tegnap a monitor
_Nagyon vadˇˇ
Viszont lenne egy kérdésem, hogy 16:9 avgy 16:10? -
Tomcat
őstag
Na, nekem is megjött ez a 2493HM cucc. Nagyon igényes kialakítású, szinte már-már a szoba dísze. Viszont ez egy igazi pormágnes. Naponta kell törölgetni a hozzáadott szövettörlővel ha meg akarom tartani a fényes felületet. Szép, de kényes megoldás.
A 24" munkaterület hatalmas. Én egy 21"-os Trinitronos EIZO CRT helyére tettem be és azt mondhatom hogy nem bántam meg. Elsőre mondjuk szokatlan, de a Notebook-om 1280*800-as felbontása után már nem idegen ez a 16:10 képarány.
Játékoknál ha nem viszi a gép natívban akkor érdemes az 1440*900 vagy 1280*800 felbontásokkal próbálkozni mert ugyanaz a képarány mint 1920*1200-nál.
Az 1680*1050-es felbontás nálam sokkal mosottabb képet ad mint a többi amit felsoroltam, bár a képarány megegyezik ennek ellenére nem ajánlom.
A régebbi kizárólag 4:3-as felbontásokat támogató játékoknál két oldalt fekete függőleges csík van ami annyira nem zavaró. Nem úgy mint az hogy kizárólag 1600*1200-as felbontáson élvezhető a kép. A többin olyan mintha egy vízzel teli akvárium lenne a szemem és a monitor kijelzője között.
A hibái között én is elismerem a pocsék DivX,Xvid megjelenítés minőséget és azt hogy ha valaki a földről nézi az asztalra feltett monitor képet akkor a TN miatt szinte semmi sem látszik. Ezeken kívül semmi más problémát vagy hiányosságot nem vettem észre eddig.Ezért a 100e Ft pénzért ez egy alapjában véve jó monitor. Minimális kompromisszumokkal szinte mindenre alkalmas de nem szabad tőle a 200-300 e Ft-os kategória képminőségét elvárni.
-
tarti19
senior tag
Azt megtudja nekem mondani valaki hoyg ps3-as játékokat lekezel rendesen ez a monitor? mert ha igen akkor jövő hónapba meg is vásárolnám és a mostani monitoromat eladnám
samsung 2493hm erre gondoltamelső körbe ami fontos full hd és hdmi és max 100K
-
Dwokfur
csendes tag
Köszönöm, hogy beletettétek a címbe, hogy TN+Film. Így csak azért kattintottam a cikkre, hogy beírjam ezt a hozzászólást és nem húztam feleslegesen az időmet, hogy előbogarásszam a panel típusát.
A továbbiakban rendszeresíteni kéne, hogy a panel típusa jelzésre kerüljön a monitorokról szóló cikkek címében.Üdv:
Dw. -
Yany
addikt
válasz
Hedgehanter #182 üzenetére
Hölgyeim, uraim: [logout.hu]
-
Yany
addikt
e-Boltban 22"-os PVA monitor kapható BRUTTÓ 93e Ft-ért!!!
Lenovo L220x, most kapta kézhez az öcsém és első blikkre totál odavan tőle, annyira tetszik neki. Ha minden jól alakul, egy kiterjedt logout cikket készítek belőle...Ide gyertek --> [eBolt]
-
munky
őstag
jó kis teszt.
a 22"-os monitoroknak sokkal jobb ár/érték arányuk van.
-
TazLeacher
nagyúr
válasz
Hedgehanter #176 üzenetére
Akkor ugyan azon az állásponton vagyunk. Jó látni, hogy nem csak én gondolkodom így.
-
Uchimata
tag
válasz
Hedgehanter #176 üzenetére
De yo neked! Nincs a munkahelyeden egy szabad pozíció ;)
-
Hedgehanter
őstag
válasz
TazLeacher #171 üzenetére
Ma reggel felkeltem es eldontottem veszek egy 40" tv eloszor majd egy 24" olcso lcd monitort..... punk-tum....
-
dezz
nagyúr
Nem hagyott nyugodni a dolog, így még kicsit tovább keresgéltem, és ezt találtam:
Szóval, arról van szó, hogy a 2 rész(-pár) külön van vezérelve.
(Először picit félrevezetett ez a szöveg, hogy "This special panel further divides each sub-pixel into two segments per color for a more refined consistency in colors and contrast at wide viewing angles.", azt hittem, hogy ez is a láthatósági szöget hivatott javítani, de a lényeg a kontrasztarány növelése.)
-
dezz
nagyúr
1. Már úgy érted, az összes 40" feletti nem FullHD-sba tesznek külsős panelt, nem? Nos ilyenből ma már nem sokat lehet eladni...
Tényleg nem kevés az összesen 22 millió panel, de azért megnéznék egy Samsung paneleladási adatot is.
2. Szerintem keverte a marketinges az S-IPS-t és az S-PVA-t... Az S-IPS újdonsága volt a szubpixelek kétfelé osztása, mely részekben eltérő irányba állnak a folyadékkristály-molekulák. [link] a PVA eleve ilyen volt. De tényleg van egy másik újdonsága S-PVA-nak az overdrive mellett (egyszer már írta nekem valaki, de valahogy kiment a fejemből): a domainek (az elektródákkal határolt részek) tovább lettek osztve 4-ről 8-ra. [link]
-
Igaz, de kisebb mennyiségben.
A kisebb mennyiség vitatható, az AUO most kijött 2008Q1-es jelentésében például 22 millió nagy méretű (ha jól rémlik ez 32" és felette) panel eladásáról beszélnek. Idén csak a Sony-nak ~6 millió 32" és 65" közötti LCD panelt szállítanak (a legtöbb nyílván 32" és 37" ebből). A Samsung nem gyárt 40"-osnál nagyobb HD felbontású panelt, csak FullHD-t már, tehát az összes 40" feletti HD Samsung TV-ben (A430, A450 széria) például AUO vagy CMO panel figyel.
PVA
PVA (patterned vertical alignment) and S-PVA (super patterned vertical alignment) are alternative versions...Nekem úgy rémlik, hogy az S-PVA panelekben duplázva lettek a subpixel szegmensek, így növelve a betekintési szöget és a kontrasztot. Sajnos csak egy Sony PR anyagban találtam erre vonatkozó forrást:
"The S Series models and the KDL-V26XBR1 use a PVA (Patterned Vertical Alignment) LCD panel, which offers an excellent balance of contrast and brightness at all angles, while the KDL-V32XBR1 and KDL-V40XBR1 televisions use an advanced version called S-PVA (Super Patterned Vertical Alignment). This special panel further divides each sub-pixel into two segments per color for a more refined consistency in colors and contrast at wide viewing angles." (Forrás)
-
dezz
nagyúr
"PVA
PVA (patterned vertical alignment) and S-PVA (super patterned vertical alignment) are alternative versions of MVA technology offered by Samsung. Developed independently, they offer similar features to MVA, but with higher contrast ratios of up to 3000:1. Less expensive PVA panels often use dithering and FRC, while S-PVA panels all use at least 8-bit color and do not use any color simulation methods. Some newer S-PVA panels offered by Eizo offer 10-bit color internally, which enables gamma and other corrections with reduced banding. PVA and S-PVA offer good black depth and wide viewing angles and S-PVA also offers fast response times using modern RTC technologies." [link]Amit az előzőben említettem, ez lehet:
"CPA
CPA (Continuous Pinwheel Alignment) was developed by Sharp." -
TazLeacher
nagyúr
válasz
Hedgehanter #168 üzenetére
Pont az első bekezdésben leírtak miatt nem használom a TV-t monitornak. Akkor ugrik az egyszerre DVD+gép. Veszek egy ilyen moncsit 9x-ért mellé meg egy normál LCD-t. Az sajnos már kicsit luxus, hogy fullos monitor meg fullos TV. Akkor egy fullos TV (azon fogok HD filmeket nézni...), és egy elég jó monitor. (Azon meg net+játék)
-
dezz
nagyúr
Egyébként mostanában látni olyan paneleket LCD-tévékben, amik egyik fő típushoz sem tartoznak. Mármint nem egymás mellett vannak a szubpixelek, hanem a lyukmaszkos CRT-khez hasonlóan háromszög alakban. Az vajon milyen panel?
-
Hedgehanter
őstag
persze en csak ugy lattam egyet a belvarosban es a panel type miatt ragadott meg... En is egybol arra gondoltam hogy hajra veszek egy tv-t es megoldva a monitor problema.... Csak ugy akkor a csajom min fog tv-t nezni?????
Halkan megjegyzem a haverom phillips 40" egy eves lcd-je nagyon gaz volt, megneztem a hattervilagitast (sotet kepernyo) es ilyesztoen szar olyan foltos volt mint egy dalmata es olyan kontraszttal is.... Aztan meg a masik haverom 40" sony es az tokeletes volt, 1 eves az is....
-
dezz
nagyúr
"Az S-PVA nem az Overdrive-ot takarja, hanem egy panel típus, amely a Samsung saját fejlesztése, a sub-pixelek fektetett V alakban vannak elhelyezve, és jó betekintési szöget, valamint jobb kontrasztot nyújt. Közelről egy S-PVA panel."
Eleve a "sima" PVA is a Samsung fejlesztése. És már annál is olyan V alakban voltak a (S-IPS-hez hasonlóan duplázott) szubpixelek.
Én nem látok más változást a sima és az S-es között PVA esetén, mint az overdrive-ot. (Ami egyébként alapvetően az Eizo fejlesztése, ők vérteztek fel legelőször egy sima PVA panelt ezzel. Majd a Samsung átvette, és ettől kezdve S-PVA-nak hívta a paneljeit.)
"Az AUO is gyárt AMVA, a CMO pedig Premium MVA paneleket nagy méretben."
Igaz, de kisebb mennyiségben.
-
válasz
Hedgehanter #164 üzenetére
Na igen, csak a Sony LCD TV gondolom egy HD ready (1366x768)-as felbontású volt, a 24" meg 1680x1050 pixeles, bár már 1000 euró könyékén FullHD (1920x1080) LCD TV-ket is lehet kapni 40" méretben.
Én sem véletlenül tértem át az LCD TV-kre monitorként használva. ^^
-
Hedgehanter:
Most jottem el egy Sony bolt elott es lattam hogy a Hd ready 40" S-PVA paneles..??
A Sony a Sharp-al és Samsungal közösen is gyárt LCD paneleket, egyes Sony TV-kben tehát a Samsungal közösen gyártott S-PVA panelek kerülnek.
dezz:
A sima IPS és az S-IPS elég nagy különbség van. Itt az S előtag nem az overdrive-ot jelöli (ha S-PVA-nél tényleg csak az).Az S-PVA nem az Overdrive-ot takarja, hanem egy panel típus, amely a Samsung saját fejlesztése, a sub-pixelek fektetett V alakban vannak elhelyezve, és jó betekintési szöget, valamint jobb kontrasztot nyújt. Közelről egy S-PVA panel.
A nagyobb LCD-tévék részben S-IPS-esek, részben S-PVA-sok. (Sötétben való tévézéshez inkább az utóbbi a jobb, átlagosabb viszonyokhoz meg az első.)
Az AUO is gyárt AMVA, a CMO pedig Premium MVA paneleket nagy méretben.
-
dezz
nagyúr
válasz
John Fowler #161 üzenetére
A sima IPS és az S-IPS elég nagy különbség van. Itt az S előtag nem az overdrive-ot jelöli (ha S-PVA-nél tényleg csak az).
Hogy érted, hogy fura volt?
Izé, szerinted más min nőtt fel?
Hát, ahhoz már tényleg nagyon jónak kell lennie a CRT-snek, hogy ne tudjon számottevően élesebb lenni egy ilyen nagyfelbontású LCD... (Mondjuk ez a "hajszálni" elég relatív, valakinek vékony, valakinek vastag az a hajszál.
) Sehol még egy kis konvergencia-probléma sem?
Az árnyalatok megkülönböztethetőségénél elsősorban nem a sötétekre gondoltam (az enyémen is természetesen csak teljesen sötét szobában láthatóak az ottani különbségek), hanem a többire. Úgy vélem, az analóg RGB zaja miatt nem olyan stabilak az egyes szintek a CRT-n, ezért nem lehet őket annyira megkülönbözteni, mint egy jobb LCD-n. (Az persze másik eset, amikor egy 6+6+6 bites panelon még jobban kijönnek egyes lépcsők.) Szóval itt már kezd kevés lenni a 24 bit, ami a forrásképeket illeti.
(Ehhez képest a jpeg és a videos tömörítések általában éppenhogy csökkentik a színárnyalatok számát.
)
(#162) Hedgehanter: Ez miért olyan meglepő?
A nagyobb LCD-tévék részben S-IPS-esek, részben S-PVA-sok. (Sötétben való tévézéshez inkább az utóbbi a jobb, átlagosabb viszonyokhoz meg az első.)
-
John Fowler
tag
Eddig két *IPS-es monitort láttam: egy jópáréves 19-es Fujitsu-t, sajna a tipusszámra nem emlékszem már, de maga a monitor nagyon megtetszett akkor (kb. 2005), mert ez volt az első LCD kijelző amire azt mondtam hogy CRT helyett talán szóba jöhetne.
A másik egy S-IPS-es Dell volt. A szinei nagyon jónak tűntek, de sajna mint az összes háttérvilágitásos panel, rendes monitor után nagyon fura volt.Lehet hogy az a baj, hogy én katódsugárcsövön nőttem fel, ahoz vagyok hozzászokva... Ráadásul a mostani egy meglehetősen jó darab. Rövid ideig volt pl trinitronos monitorom is, de annak is egész mások voltak a szinei mint az előző sima lyukmaszkos Viewsonicnak meg a mostani Eizo-nak pl... nem is tudtam megszokni. Azért is volt mostanáig egy "buborék" 21-es Eizom, amig le nem cseréltem a 21-es Dell-re.
Hidd el, egymás mellett láttam a Dell-t és az Eizo-t (LCD vs CRT) és a Dell-nek csak hajszálnyit volt élesebb képe 1600-ban, a többi felbontásban meg ugye a scale miatt sokkal szarabb és homályosabb volt.
1280-as nativ felbontású LCD (egy Dellt és egy NEC-et próbáltam) pedig már nem tudott élesebb lenni a CRT-mnél.A szürkeárnyalatok megkülönböztethetősége meg elég érdekes CRT-n, mert egy szint alatt valóban szép feketének látni rajta mindent, de igazából ez igy is van jól; hiába nincs bebukva egy fotón pl egy rész, az azért úgy természetes, hogy a való életben is feketének lássuk.
Elmondok még egy érdekes dolgot, ami kissé off: pár éve lecseréltem a digit fényképezőgépem. Azt vettem észre, hogy az új gép a sötétebb, de azért még nem koromfekete részeket -pl árnyékban lévő, vagy alapból sötét szinű dolgok- a képen hajlamos nagyon bebuktatni, a monitoromon ezek a képek élvezhetetlenül sötétek voltak. Az előző fényképezőmmel (ugyanúgy digitgép, csak régebbi) ilyen gond sosem volt.
LCD-n nézve -mivel nincs normális feketéje- ezek a részek a háttérvilágitás miatt kivilágosodnak, és voilá, minden látszik. Igy lesz egy bugból feature. Gondolom aki a digitgép szinprofilját, gammáját, vagy dinamikáját (nem tudom minek nevezzem) bekalibrálta, az egy LCD-n nézte vissza az eredményt. Érdekes, nem?
-
dezz
nagyúr
válasz
janos666 #154 üzenetére
S-PVA panellel nem voltam még közelebbi viszonyban.
De látatlanban filmezésre talán az a jobb, a nagyobb kontraszt és mélyebb fekete miatt. De mindenképpen overdrirve-osat (pixel-beállás gyorsítás), mert különben kicsit csóvát húznak a lassan mozgó fényesebb objektumok. (Valószínű onnan lehet tudni, hogy overdrive-os, hogy 25ms alattinak van megadva a frissítése. De az is lehet, hogy az S-PVA eleve csak ilyen lehet.)
Bár a teljesen sötét szobát leszámítva az én több éves, 400:1-es, 30ms-es S-IPS-em is teljesen jó filmezésre is. (A frissítés karakterisztikája más, mint a VA-soknak, így nem probléma a 30ms.) És az újabbak valószínű csak jobbak.
-
janos666
nagyúr
És az átszűrődő fény melyiken egyenletesebb? (mármint inkább legyen egy picit egyenletesen szürke a fekete minthogy középen fekete, a sarkok meg ki-ki szürkülgetnek...) Amúgy kösz a tippet.
Szerintem akkor majd megfontolom a felbontást és ha úgy tűnik mehet full-HD akkor S-PVA-s Lenovo, ha nem akkor a nagysláger S-IPS-es Dell...Szerk: Khmmm. Akkor inkább S-IPS-t ajánlasz?
-
Yany
addikt
válasz
janos666 #154 üzenetére
A feketéje általában jobb egy VA panelnek. Filmre az talán okésabb lehet, de nincs számottevő különbség. Ha létezne minden monitorból S-IPS és S.PVA egyaránt és ugyanannyiba kerülnének, akkor én az S-PVA-t venném. De ha nem prof. grafikai munkáról van szó, akkor gyakorlatilag teljesen mindegy.
-
dezz
nagyúr
válasz
John Fowler #138 üzenetére
Arra lettem volna kíváncsi, konkrétan milyen S-IPS panelos monitort láttál, mert nincs belőle túl sok itthon.
(Korábban volt egyébként egy olyan eset, hogy az LG piacra dobott néhány típust, először S-IPS panellel (bár az is inkább sima IPS volt), amit jól bereklámozott, aztán 1 hónappal később szépen csendben átváltották TN-re, miközben a honlapjukon továbbra is S-IPS szerepelt a specben. Volt is belőle botrány.)
Sötét szobában tényleg nem az igazi a sötétebb képeknél, de átlagos megvilágításnál éppen elég jók az S-IPS-ek, és főleg a VA-k. Ne a TN-ből indulj ki, mert azon tényleg még ilyen körülmények között is szürke a fekete.
A színek is nagyon szépek, és emellett sokkal precízebbek, stabilabbak, szépen meg lehet különböztetni színenként a 256 lépcsőfokot. CRT-nél nem igazán lehet... Igaz, nekem az a bizonyos 30 bites S-IPS-es Eizo-m van.
De nem csak a kimondottan grafikus monitorai jók az Eizo-nak, hanem a jóval olcsóbb SlimEdge sorozat is. Bár ezek "csak" S-PVA panelosak (kivéve az L997-et, ami a mostani sorozatból egyedüliként S-IPS-es, illetve az S1501-et, ami ugyancsak egyedüliként TN-es), de 30 bitesek ezek is.
A CRT-n sosem esnek egybe a fizikai pixelek a megjelenítendő kép pixeleivel, így nem lehet annyira éles a képe, mint egy natív bontásban használt jobb LCD-nek...
ps. a "TFT" megnevezés hibás, mivel az nem a megjelenítési alaptechnológia jelzése, csak a pixelvezérlésé - amilyen az OLED is lesz pl.
(#140) Yany: Épp a napokban néztem néhány ilyen Hi-FRC-st, és bár tényleg nem volt annyira feltűnő, azért látható volt.
(#145) Hun'reeth: Pixelvezérlés szempontból az OLED ugyanolyan lesz, mint az LCD-k (leginkább mint a VA-k v. IPS-ek). Kivéve, hogy nem kell overdrive és dinamikus kontraszt.
Szerintem a filmekkel nincs baj LCD-n sem, ami a felbontást illeti (ha rábízod az átméretezést a videokártyára, amiben egyébként az újabbak sokkal jobbak, és a monitort natív bontásban hagyod), mivel azoknak eleve nem szuperéles a képe, és egy normális átméretezés nem okoz látható romlást. Inkább a tömörítés válik feltűnőbbé, főleg ha alacsony a bitráta.
-
John Fowler
tag
válasz
Hun'reeth #145 üzenetére
Persze nem kizárólagosan, de határozottan felerősiti.
Próbáld ki ha van a közelben CRT, hogy csutkára feltekered a fényerőt. Ugyanúgy előjönnek a hibák, persze villogni nem fognak, de sokkal jobban láthatóvá válnak.Azzal én is egyetértek hogy az FRC villogása annál látványosabb, minél kevesebb szinlépcsőt ismer a monitor (pl 6bit/cstorna VS 8bit), mert annál feltűnőbb a különbség a 2 szin között. Ha a monitor meg úgy van gyárilag kalibrálva hogy pont abban a tartományban van egy egyenetlenség a fekete-fehér gradiensben pl, akkor az extra szivás
-
xuldar
addikt
A Dell 2407-es szériára elég sokan panaszkodtak. Villogás, sávosodás, szellemképek, amit a későbbi revíziókban sem javítottak ki. Én nem szeretem a zsákbamacskát ebben az árkategóriában, ezek pedig nem tartoznak a garanciális problémák közé. Itthon legalábbis semmiképp... A 2408-as meg már jóval drágább.
Yany: Mármint arra, csak lusta voltam megnézni a pontos típusszámot
-
xuldar
addikt
válasz
TazLeacher #139 üzenetére
Nem én voltam az egyedüli érdeklődő?
-
einstein
senior tag
A prad.de-n találtam egy topicot erről, ők se voltak teljesen 100%-ig biztosak benne (bár a németem egyáltalán nem jó...)
[link]Lényeg, megérdeklődtem a Senorgnál, hogy hogy is van ez. Mondjuk lehet, hogy a magyar Lenovonál kellett volna, de a senorgnál láttam így egyértelműen kiírva, hogy TN, hátha nekik van erről több infojuk. Majd, ha érdekel, ideírom, h mit válaszoltak.
Bár ez nagyon off már. -
Hun'reeth
őstag
válasz
John Fowler #111 üzenetére
Szerintem nem is annyira a háttérvilágítás a gond hanem mert a filmek felbontása nem jó a tft-re illetve a képpontok is relatív nagyok. Egy fullHD nyilván eszméletlen jól néz ki egy fullHD felbontású tft-n de minden más kompromisszum.
Én egy NF-es crt-ről váltottam S-PVA -ra és natívban szuperéles a kép de más felbontásban nekem nézhetetlen.
Majd az OLED -
-
Yany
addikt
válasz
Ezt alátámasztandó, beidézek pár sort az anandtech mindenttudó LCD fórumából:
"6-bit LCDs tend to experience artifacts in darker colors, although more recent ones that implement an algorithm called Hi-FRC (high frame rate control) have made the artifacts virtually invisible to the human eyes. TN panels are physically incapable of producing 256 levels of gray (true 8-bit), so naturally, they must employ Hi-FRC. TN panels also happen to be low in contrast, so this gives 6-bit panels altogether a bad connotation. On the other hand, "true 8-bit" LCDs are almost always equipped with higher contrast panels and wide viewing angles. Keep in mind that color depth is a factor independent of panel technology, at least for VA and IPS. A VA panel is not always 8-bit!"
AnandTech fórumLényegében arról van szó, hogy egy filmnél, ahol több egymást követő képkockán sokszor hasonló tónust kellene megjelenítenie a tft-nek (álló kamerák esetén pl. ez mindig így van), akkor már a tömörítés miatt is változgat egy adott pixel színe képkockáról-képkockára, de az FRC még ezen felül győzi kitalálni annak az egyetlen színnek a tónusát... és sokszorosan összeadódnak így a változások és villogás lesz a végeredmény.
Ugyebár az FRC lényege az, hogy egy köztes színt két, azt körülölelő árnyalat egymás utáni gyors váltogatásával jelenít meg. Tegyük fel, hogy egy panel nem tudja a 134, 0, 0 (RGB) színt megjeleníteni, de mondjuk a 133 és 135-ös tónusokra képes. Akkor ahogy csak bírja, elkezdi villogtatni a kép 134-es vörös intenzitású pixelet mégpedig felváltva 133 és 135-ös színekkel. Habár az idézet szerint ez a jelenség a Hi-FRC-vel már szinte láthatatlanná tette ezt az effektust, bizots vagyok benne, hogy egyes típusoknál nem is sikerült olyan jól, meg bizonyos körülmények között ez a Hi változat is felerősödik (ld. filmek).
-
TazLeacher
nagyúr
Bocsánatot kérek azoktól,akiket félrevezettem.
Az általam írt TV ára nagyker ár volt! Csak hasonlat képpen írtam, de rájöttem hiba volt. Bocs.
-
John Fowler
tag
21"-es Eizo-m volt, sima lyukmaszkos, nem trinitron.
A "szar" jelző talán kicsit túlzás, de tény hogy az Eizomhoz képest nem ad olyan szép szineket, kontrasztos képet, és mély feketét egyetlen eddig általam látott panel sem, legyen az S-PVA, vagy S-IPS.
A képélesség is erősen relativ. A saját CRT-met közvetlenül egy 1600x1200-es Dell-el, és egy 1280x1024-es NEC-vel tudtam összevetni, és a nativ felbontásában talán egy hajszálnyit élesebb volt a Dell (1600x1200). Fölötte ugye a TFT nincs értelmezve -a CRT még efölött is tűrhető képet adott- alatta meg a TFT scaling-ja miatt a CRT-nek mérföldekkel szebb a képe. A NEC esetén nativ felbontásban sem vettem észre különbséget.Szóval azon kivül, hogy a TFT sokkal könnyebb és kevesebb helyet foglal, istenigazából semmi előnyét nem látom.
Lehet hogy egy 30bites Eizo TFT-vel más lenne a helyzet, de az egyelőre megfizethetetlen számomra.
-
Khaal
őstag
válasz
janos666 #116 üzenetére
Dell 2007WFP-t nézted már? S-IPS panel és általában beszerezhető 100 alatt.
Az Asus gondolom a PW201, abban ugyanaz a 8ms-es P-MVA panel van mint az én FuSi s20-1W-mben. A nem túl mély feketét leszámítva szinte csak jót tudok róla mondani. Közvetlen csak a munkahelyi Samsung 710N,720N,740N monitorokkal tudtam összehasonlítani, azokat minden tekintetben megveri. Az Asusban viszont zavaró lehet a fényes panel (ha jól emlékszem olyan van benne) tükröződése.
Ezen kívül nem TN-es 100 ezer alatt:
Samsung 961BW (ez csak 19"-es)
Belinea 102035W
Belinea 102030W (ugyanaz mint a másik, csak nincs DVI)
Philips 200w6cs
Philips 200WP7ES
Viewsonic vx2025wm
Samsung 215TW (az overdriveja zavaró lehet)Én egy átlagos Samsung 795MB CRT-ről váltottam, annál szerintem sokkal jobb ez a TFT, egyedül a betekintési szögek és a fekete milyensége amivel nem vagyok megelégedve.
-
dezz
nagyúr
válasz
John Fowler #135 üzenetére
"Egy jó CRT-hez képest még a legjobb S-IPS-es panelek is szarok"
Ezt milyen monitor alapján mondod? Én nem mondanám. Trinitron képcsövesről váltottam S-IPS-re, és lényegében ugyanolyan a képe, leszámítva a képélesség drasztikus javulását.
(Az Eizonak a legmagasabb igényt kielégítő grafikus monitorai is vannak.) -
John Fowler
tag
válasz
janos666 #131 üzenetére
Szerintem FSAA-t 1024x768, de 1280x1024 felett mindenképpen el kell felejteni.
Ami nem néz ki jól 1600x1200 natív felbontásban, vagy méginkább 1920x1200-ben, azon semmilyen FSAA sem segít. Az különben is nagyrészt a képélesség rovására megy. Én személy szerint az anisotropic filteringet milliószor hasznosabbnak tartom, FSAA csak a sávszélesség-igényt növeli meg drámaian.De nem akarok "téríteni".
Aki meg tényleg nem csak irodai munkára akarja, az felejtse el a TN-filmet. Egy jó CRT-hez képest még a legjobb S-IPS-es panelek is szarok, a TN-film rémálmaimban se jöjjön elő...
Melóhelyemen sima 6bites ezeréves 17"-os PVA van, és már annak is nagyon jók a betekintési szögei, utánhúzás gyakorlatilag nem érzékelhető, az áráról nincs infom, de nem hiszem hogy egetrengető összeg volna...
-
Palack20
csendes tag
A cikk írojának csak annyit mondanék hogy a 225MW Samsung moncsira hasonlit inkább ez a modell és a 225MW-be is volt már kávatapicsolok menüelérés...
-
janos666
nagyúr
Na én meg nagy FSAA fan vagyok. Na nem úgy hogy 16x MSAA vagy 4:4 supersampling, de akkora amekkorát elbír miután minden mást maxra toltam natív felbontásban, legalább egy 2X MSAA, vagy most geforceoknál ez a 8X CSAA tök jó, mert kb. 4X sebességet visz el amit mai játékokban el is bír a kártya és relatíve nagy DPI mellett (monitor méretéhez képest nagy felbontás...) elég is.
-
Yany
addikt
válasz
janos666 #126 üzenetére
Ezeket a játékokat sok benchmark tesztben lemérik, szerintem érdemes azokat megvizslatni. Mondjuk én FSAA ellenes vagyok, szerintem közel sem hoz akkora plusz "élményt" (minőség) mint amekkorát elvesz (sebesség). Szóval FSAA-val biztos, hogy még a régiek közül is sok akadna natívban még GTS-sel is, de anélkül a legtöbb nagyon szépen fut.
-
Vesh
csendes tag
Hát nem tudom sárcok... én most vettem egy iylen samsungot és nyomát nem látom azoknak a negaitvumokank amiket itt leirnak....
Eddig egy samsung 225MW szolgált
és nem értem mi az h ezen a samun van előszőr érintőgomb(2493HM),ugytudom a 225mw régebbi monitor,mégis ilyen "gombokkal"van ellátva.
Vissza a 2493HM-hőz
A monitor szinei lenyűgözőek.Bevilágitásrol szinte nem is tudok beszámolni legalul olyan fél cm ben világit be.Szoval elhülve olvastam ezta cikket,komolyan nem tudom hova tenni.Jahm még valami aza képa bevilágitásról hát nem tudom elég röhejes mert ez biztos hogy nem olyan.
De hogy ne legyek olyan nagyon boldog viszem vissza holnap mert van egy szép kis pixel hibám
-
Cell1
csendes tag
Lehet hogy csak én vagyok figyelmetlen és le van írva valahol, de ezeknek a monitoroknak fényes, tükröződő a kijelzőjük (aka GlareType, CrystalBrite), vagy matt?
Ha matt, akkor létezik 24, vagy 26 colos "fényes"? -
-
Yany
addikt
válasz
antikomcsi #123 üzenetére
Hát... a GT-nél alig-alig erősebb egy GTS 512, de én elvagyok vele vígan. Flatout 2, Supreme Commander és Counter-Strike: Source mind lenyűgöző látványt nyújt natív felbontáson és több, mint elég gyorsan is futnak. Persze a két utóbbi azért processzort is igényel igen komolyat. Szoftverfejlesztőként és kezdő/amatőr fotósoposként viszont hihetetlen kényelmet jelent számomra ez a felbontás. Tehát én pl. nem pusztán játékok miatt döntöttem az LG 24-ese mellett, de ha nem a Crysis az Atyaúristened a játékok között, akkor még sok játék "eldöcöghet" neked a GT-vel is simán a kijelző natív felbontásában.
-
Yany
addikt
válasz
janos666 #121 üzenetére
Nem ismerem a Digimate és társait, mint legalja kategóriás xVA kijelzők, de eddig még nem láttam olyan TN-es monitort (még tesztet sem róla) amit érdemesebbnek tartanék megvételre, mint bármely xVA / IPS-es típust. Ha van rá keret, akkor ezerszer inkább, ha meg nincs, akkor egy korábbi hozzászólásomban írt forgatókönyvet preferálnék, de ez mindenkinek egyéni ízlése és igénye.
Persze Gizikének az irodába totál faxa egy 17/19"-os TN filmes cucc is, de gondolom itt otthoni felhasználásról beszélünk (film, játék, grafika, egyéb munka és hosszútáv).
-
antikomcsi
veterán
Én annyira nem vagyok otthon, ebben a monitor, meg ilyen-olyan panel témában, csak azt vettem észre, hogy a 940bf monitoromon még a kisebb felbontású divixeknek is szebb a képe, ha az valami rajz/animációs film, mint egy műsoros dvd filmnek.
Az igazság az, hogy én is vennék ilyen 24"-os moncsit, ha lenne keret még arra, hogy meg is hajtsam, mert azt hiszem, hogy az egyszem 8800gt-m kifeküdne alatta. Az új játékok, mint látjuk, különösen az aminek a nevét nem mondhatjuk ki
, még 1280-ban is okoznak meglepetést, így az 1900-ba bele se merek gondolni.
Munkára biztos jó lenne, nem kéne ide-oda húzogatnom a látható képet, amikor tervezek valamit, de ott csak akkor lesz ilyen, ha viszek be magammal.
-
janos666
nagyúr
Szóval ikább 800:1-es 8ms-es P-MVA mint magas dinamikus kontrasztú legújabb generációs TN?
Azon a linken ami alább szerepel S-PVA-t írnak rá, emitt meg TN-nt, lehet kétféle van...
Hát megvárom az első teszteket hogy viszonyul pl. egy 1GB-os 4870-es a felbontás növekedéséhez, mert tetszene 80k körül egy fullHD-s S-PVA-s monitor ha bezerezhető (akár használtan is ha már csak TN-el árulják) -
Yany
addikt
Utólag elolvasva elég nehezen emészthetőnek tűnt, amit írtam, úgyhogy másképp megfogalmazva: a TN technológiájű monitorok mögött legalább akkora hangsúllyal dolgozik a marketing, mint a fejlesztőgárda. Kitalálnak mindenféle egyszerűen kivitelezhető "trükköt", amivel elfedhetik papíron a TN technológia hátrányát más megoldásokkal szemben. Ha úgy vesszük, ilyen az RTC elektronika is, ami viszont pont az xVA peneleken segített elsősorban, de annak hatása mégiscsak előnyösebb (a hátrányokkal együtt is), mint pl. a dinamikus kontraszt, vagy az 5:1-es kontrasztaránynál mért 170 fokos látószög. Azt hiszem ez könnyen belátható.
-
Yany
addikt
válasz
janos666 #116 üzenetére
Papíron valóban. Habár a TN technológiája is fejlődik, a számokra izguló egységsugarú vásárlók számára inkább magukat a számokat faragják. Ez a DFC érték marha jól hangzik, csak éppen a gyakorlatban több embert zavar, ahelyett, hogy valóban a látás csodájának gyönyörét fokozná. Tömören ennyit erről.
-
janos666
nagyúr
válasz
John Fowler #113 üzenetére
Kösz, bár 400 dolcsi körül találtam 22"-os lenovot ami 1920x1200-as, S-PVA úgyhogy kontraszt és válaszidő is egész jó, ez kurva jó lenne ilyen áron csak nem lenne elég mellé egy GPU ha natívban akarok játszani, ilyenekre meg azért nem futja hogy 2 highend kari SLI-be, főleg monitorcserével egyszerre.
Vagy egyetlen más nem TN-es 400 alatt egy 332 dolcsis 1680x1050-es 20"-os, P-MVA-s ASUS amin kissebb a fényerő, fele kontraszt, nagyobb a válaszidő mint előbbin.
Vagy még 360$ A-MVA paneles Philips 20"-os 1680x1050-es, ugyanazokkal az adatokkal mint az ASUS.
Ebből a 3-ból melyik hogy hangzik egy avatottabb szemnek?
Mert nem is tudom jobb-e egy 800:1-es kontrasztú 8ms-es x-MVA panel mint egy 8000:1-ez DFC-s kontrasztú 2ms-es TN panel kicsit olcsóbban. Mintha a jobb pnelek felylődése leált volna a TN meg egyre jobb magához képest. -
John Fowler
tag
válasz
janos666 #112 üzenetére
Dehogy szeretnék... ha már rákérdeztél azt szeretném első körben hogy a monitoromon lehessen állitani a fényerőt a +/- gombokkal -röhejesen hangzik, de sajna csak menüből lehet; a kezét levágnám annak aki ezt kitalálta- de igazából az volna jó, ha nem kéne állitgatni folyton...
CRT-nél érdekes módon sosem kellett; a kontrasztra meg volt egy dedikált gomb ami váltott 2 előre beállitott érték közt (magas kontraszt játékra meg filmre, alacsony kontraszt böngészésre, szövegszerkesztésre, mindennapi teendőkre) -
Necc
addikt
válasz
antikomcsi #103 üzenetére
Ez volt kéznél, a többi csak 720p-s
-
janos666
nagyúr
válasz
Olyasmit szeretnél mint mobilokon, hogy fényerő függvéyében állítgatja magát? Mert ezt szerintem azért nem játszotta még meg senki, mert egyrészt legvilágosabb órákban elhúzod a függönyt, sötétben meg villanyt kapcsolt (legalább is én, vagy a feltételezett átlagember) így nincsenek túl nagy különségek, másrészt megzavarodhatna (vagy bonyolultabban lenne megoldható) a dinamikus kontrasztszabályzás.
-
John Fowler
tag
válasz
Hun'reeth #94 üzenetére
"Amióta tft-m van rájöttem, hogy bizony az összes tömörített film szarul néz ki sajna ez minden tft-re igaz."
Én is úgy tapasztaltam, hogy a jelenség legfőbb oka a háttérvilágitás maga. A tömöritők szeretnek ugyanis a nagyon sötét, majdnem fekete részeken -ami normális monitoron ugye úgysem különböztethető már meg- a kis részleteket szétkenni. Ezzel sokat spórolnak és pl egy CRT-n ez a szintartomány észrevehetetlen. Csakhogy a TFT panelek hattérvilágitása nagyon kiemeli ezt a tartományt, és a hatást a dithering, az FRC és a nagy méret csak tovább fokozza.
Nekem 21"-es CRT-ről 20"-as TFT (S-PVA paneles) monitorra kin volt átállni. A CRT-hez képest szarok a szinek, nincsen rendes fekete, a fehér minimumon is vakit, buta az OSD, kijöttek a filmek tömöritési "hibái", nem nativ felbontáson tré a kép, a fényerőt a napszak függvényében folyton csesztetni kell... ezt nevezem fejlődésnek, de ez már off
-
janos666
nagyúr
válasz
John Fowler #109 üzenetére
Van tipped egy 20"-os 16:9-es 1680x1050-es TFT-re 100k alatt ami nem TN paneles?
-
John Fowler
tag
Próbálj meg valamilyen SIPS-es panelűt szerezni. Dell-ből ha mázlid van találsz eladót (vigyázz mert sok köztük a tökugyanolyan tipusszámmal ellátott SPVA-s is; ami nem rossza amúgy, de nem ugyanaz), a többi márkához képest nem drága. Esetleg egy jól kalibrált S-PVA panel is megteszi munkára, ezt talán könyebb és olcsóbb lesz szerezni.
-
törölt tag
pont azt néztem hogy kétszer annyiba fájnak mint a 22-esek. azt hittem most bánom meg hogy vettem két 225BW-t de ezek szerint nem fogom még egy darabig fájlalni a kiadott pénzt érte, mert lényegesen nagyobb a munkafelületem ezzel
-
Lejszi
senior tag
Nagyon komoly ez a webkamera!!!!
Sztem jóó képe van és jók az effektek isLehet, hogy nem figyeltem oda, de nem olvastam árat.
Tudja vki mennyiért fogják vesztegetni? -
Male
nagyúr
Amikor én vettem, akkor azthiszem ennek az elődjével kalibráltam: katt (amiről a szürkében írnak). Nyilván nemlehet olyan jól beállítani vele, mint egy kalibráló cuccal, de jobb lesz, mint a gyári beállítás.
(Fizetős, de érdemes átnézni a régi VGA-k mellé adott CD-ket, mert egy időben sokan mellékelték.)
-
Yany
addikt
"Engem igazából az érdekelne hogy honnan lehet tudni hogy milyen panel van a monitorokban?"
Mondjuk innen: Panel kereső
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen egeret válasszak?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- ASUS notebook topic
- Büszke apukák és anyukák topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Horizon Forbidden West
- Revolut
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- SAMSUNG (LS43CG700NUXEN ) 43" 4K 144HZ GAMER MONITOR ! AKCIÓ!
- Samsung Odyssey 49" Ívelt Gaming VA Monitor! 5120x1440 / 120Hz / 4ms
- LG 34WR55QK-B - 34" Ívelt VA - 3440x1440 - 100Hz 5ms - FreeSync Premium - HDR 10 - USB Type-C 65W
- SAMSUNG (LS34A650UXUXEN)34" UW-QHD 100HZ GAMER MONITOR ! AKCIÓ!
- Samsung C27RG50FQU 27 Ívelt Gaming Monitor
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- BESZÁMÍTÁS! Asus Z170 i7 7700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA 500W Zalman
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 2700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest