- A Z Fold7, vagy a Magic V5 a vékonyabb valójában?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A15 5G - válts belépőt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dezz
nagyúr
Nem hagyott nyugodni a dolog, így még kicsit tovább keresgéltem, és ezt találtam:
Szóval, arról van szó, hogy a 2 rész(-pár) külön van vezérelve.
(Először picit félrevezetett ez a szöveg, hogy "This special panel further divides each sub-pixel into two segments per color for a more refined consistency in colors and contrast at wide viewing angles.", azt hittem, hogy ez is a láthatósági szöget hivatott javítani, de a lényeg a kontrasztarány növelése.)
-
dezz
nagyúr
1. Már úgy érted, az összes 40" feletti nem FullHD-sba tesznek külsős panelt, nem? Nos ilyenből ma már nem sokat lehet eladni...
Tényleg nem kevés az összesen 22 millió panel, de azért megnéznék egy Samsung paneleladási adatot is.
2. Szerintem keverte a marketinges az S-IPS-t és az S-PVA-t... Az S-IPS újdonsága volt a szubpixelek kétfelé osztása, mely részekben eltérő irányba állnak a folyadékkristály-molekulák. [link] a PVA eleve ilyen volt. De tényleg van egy másik újdonsága S-PVA-nak az overdrive mellett (egyszer már írta nekem valaki, de valahogy kiment a fejemből): a domainek (az elektródákkal határolt részek) tovább lettek osztve 4-ről 8-ra. [link]
-
dezz
nagyúr
"PVA
PVA (patterned vertical alignment) and S-PVA (super patterned vertical alignment) are alternative versions of MVA technology offered by Samsung. Developed independently, they offer similar features to MVA, but with higher contrast ratios of up to 3000:1. Less expensive PVA panels often use dithering and FRC, while S-PVA panels all use at least 8-bit color and do not use any color simulation methods. Some newer S-PVA panels offered by Eizo offer 10-bit color internally, which enables gamma and other corrections with reduced banding. PVA and S-PVA offer good black depth and wide viewing angles and S-PVA also offers fast response times using modern RTC technologies." [link]Amit az előzőben említettem, ez lehet:
"CPA
CPA (Continuous Pinwheel Alignment) was developed by Sharp." -
dezz
nagyúr
Egyébként mostanában látni olyan paneleket LCD-tévékben, amik egyik fő típushoz sem tartoznak. Mármint nem egymás mellett vannak a szubpixelek, hanem a lyukmaszkos CRT-khez hasonlóan háromszög alakban. Az vajon milyen panel?
-
dezz
nagyúr
"Az S-PVA nem az Overdrive-ot takarja, hanem egy panel típus, amely a Samsung saját fejlesztése, a sub-pixelek fektetett V alakban vannak elhelyezve, és jó betekintési szöget, valamint jobb kontrasztot nyújt. Közelről egy S-PVA panel."
Eleve a "sima" PVA is a Samsung fejlesztése. És már annál is olyan V alakban voltak a (S-IPS-hez hasonlóan duplázott) szubpixelek.
Én nem látok más változást a sima és az S-es között PVA esetén, mint az overdrive-ot. (Ami egyébként alapvetően az Eizo fejlesztése, ők vérteztek fel legelőször egy sima PVA panelt ezzel. Majd a Samsung átvette, és ettől kezdve S-PVA-nak hívta a paneljeit.)
"Az AUO is gyárt AMVA, a CMO pedig Premium MVA paneleket nagy méretben."
Igaz, de kisebb mennyiségben.
-
dezz
nagyúr
válasz
John Fowler #161 üzenetére
A sima IPS és az S-IPS elég nagy különbség van. Itt az S előtag nem az overdrive-ot jelöli (ha S-PVA-nél tényleg csak az).
Hogy érted, hogy fura volt?
Izé, szerinted más min nőtt fel?
Hát, ahhoz már tényleg nagyon jónak kell lennie a CRT-snek, hogy ne tudjon számottevően élesebb lenni egy ilyen nagyfelbontású LCD... (Mondjuk ez a "hajszálni" elég relatív, valakinek vékony, valakinek vastag az a hajszál.
) Sehol még egy kis konvergencia-probléma sem?
Az árnyalatok megkülönböztethetőségénél elsősorban nem a sötétekre gondoltam (az enyémen is természetesen csak teljesen sötét szobában láthatóak az ottani különbségek), hanem a többire. Úgy vélem, az analóg RGB zaja miatt nem olyan stabilak az egyes szintek a CRT-n, ezért nem lehet őket annyira megkülönbözteni, mint egy jobb LCD-n. (Az persze másik eset, amikor egy 6+6+6 bites panelon még jobban kijönnek egyes lépcsők.) Szóval itt már kezd kevés lenni a 24 bit, ami a forrásképeket illeti.
(Ehhez képest a jpeg és a videos tömörítések általában éppenhogy csökkentik a színárnyalatok számát.
)
(#162) Hedgehanter: Ez miért olyan meglepő?
A nagyobb LCD-tévék részben S-IPS-esek, részben S-PVA-sok. (Sötétben való tévézéshez inkább az utóbbi a jobb, átlagosabb viszonyokhoz meg az első.)
-
dezz
nagyúr
válasz
janos666 #154 üzenetére
S-PVA panellel nem voltam még közelebbi viszonyban.
De látatlanban filmezésre talán az a jobb, a nagyobb kontraszt és mélyebb fekete miatt. De mindenképpen overdrirve-osat (pixel-beállás gyorsítás), mert különben kicsit csóvát húznak a lassan mozgó fényesebb objektumok. (Valószínű onnan lehet tudni, hogy overdrive-os, hogy 25ms alattinak van megadva a frissítése. De az is lehet, hogy az S-PVA eleve csak ilyen lehet.)
Bár a teljesen sötét szobát leszámítva az én több éves, 400:1-es, 30ms-es S-IPS-em is teljesen jó filmezésre is. (A frissítés karakterisztikája más, mint a VA-soknak, így nem probléma a 30ms.) És az újabbak valószínű csak jobbak.
-
dezz
nagyúr
válasz
John Fowler #138 üzenetére
Arra lettem volna kíváncsi, konkrétan milyen S-IPS panelos monitort láttál, mert nincs belőle túl sok itthon.
(Korábban volt egyébként egy olyan eset, hogy az LG piacra dobott néhány típust, először S-IPS panellel (bár az is inkább sima IPS volt), amit jól bereklámozott, aztán 1 hónappal később szépen csendben átváltották TN-re, miközben a honlapjukon továbbra is S-IPS szerepelt a specben. Volt is belőle botrány.)
Sötét szobában tényleg nem az igazi a sötétebb képeknél, de átlagos megvilágításnál éppen elég jók az S-IPS-ek, és főleg a VA-k. Ne a TN-ből indulj ki, mert azon tényleg még ilyen körülmények között is szürke a fekete.
A színek is nagyon szépek, és emellett sokkal precízebbek, stabilabbak, szépen meg lehet különböztetni színenként a 256 lépcsőfokot. CRT-nél nem igazán lehet... Igaz, nekem az a bizonyos 30 bites S-IPS-es Eizo-m van.
De nem csak a kimondottan grafikus monitorai jók az Eizo-nak, hanem a jóval olcsóbb SlimEdge sorozat is. Bár ezek "csak" S-PVA panelosak (kivéve az L997-et, ami a mostani sorozatból egyedüliként S-IPS-es, illetve az S1501-et, ami ugyancsak egyedüliként TN-es), de 30 bitesek ezek is.
A CRT-n sosem esnek egybe a fizikai pixelek a megjelenítendő kép pixeleivel, így nem lehet annyira éles a képe, mint egy natív bontásban használt jobb LCD-nek...
ps. a "TFT" megnevezés hibás, mivel az nem a megjelenítési alaptechnológia jelzése, csak a pixelvezérlésé - amilyen az OLED is lesz pl.
(#140) Yany: Épp a napokban néztem néhány ilyen Hi-FRC-st, és bár tényleg nem volt annyira feltűnő, azért látható volt.
(#145) Hun'reeth: Pixelvezérlés szempontból az OLED ugyanolyan lesz, mint az LCD-k (leginkább mint a VA-k v. IPS-ek). Kivéve, hogy nem kell overdrive és dinamikus kontraszt.
Szerintem a filmekkel nincs baj LCD-n sem, ami a felbontást illeti (ha rábízod az átméretezést a videokártyára, amiben egyébként az újabbak sokkal jobbak, és a monitort natív bontásban hagyod), mivel azoknak eleve nem szuperéles a képe, és egy normális átméretezés nem okoz látható romlást. Inkább a tömörítés válik feltűnőbbé, főleg ha alacsony a bitráta.
-
dezz
nagyúr
válasz
John Fowler #135 üzenetére
"Egy jó CRT-hez képest még a legjobb S-IPS-es panelek is szarok"
Ezt milyen monitor alapján mondod? Én nem mondanám. Trinitron képcsövesről váltottam S-IPS-re, és lényegében ugyanolyan a képe, leszámítva a képélesség drasztikus javulását.
(Az Eizonak a legmagasabb igényt kielégítő grafikus monitorai is vannak.) -
dezz
nagyúr
Ezt csak akkor lehet megtenni, legalábbis TN esetén, ha elegendően hátra dönthető, mivel felülről nézve (tehát nem szemből) kifakul a kép, és a tekintetednek a monitor tetejével és az aljával bezárt szöge is eléggé különböző lesz, így fentről lefelé is látványos változáson megy keresztül a kép.
-
dezz
nagyúr
-
dezz
nagyúr
"Ha a PVA panellel szerelt 24-eseket első generációsnak neveznénk, akkor most ezeknek az olcsóbb változatait vizsgálva azt mondhatjuk, hogy a második generáció képviselői jártak nálunk."
Nem tudom, mi értelme egy ilyen besorolásnak - kicsit félrevezető is, mert általánban az újabb generációs jobb, nem (csak) olcsóbb.
"Alul találtuk a ki- és bemeneteket, balról jobbra haladva a tápcsatlakozót, a HDMI, a DVI, az analóg és audio bemeneteket, majd a mikrofont és az USB-portot. Utóbbi kettőre a beépített webkamera miatt van szükség. Hiányérzetünk támadt, ugyanis egy 24 colostól mindenképpen elvárnánk legalább egyféle tévébemenetet, de az MK241H-n egy sincs."
Mármint szerintetek a HDMI bemenet nem tévés? Dehogynem az.
A kábeles set-top-boxok - legalábbis amit épp most vezetnek be Magyarországon - egyedüli HD-s csatlakozási lehetősége tévére a HDMI. (Valószínű a HD-s műholdvevőkkel is ez a helyzet.) Az európai tévés 50Hz-t is csak a HDMI támogatja. (A DVI alapszabvány nem támogatja, még ha HDCP-vel megspékelt is.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Corsair MP700 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest