Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• John Fowler

tag

válasz dezz #153 üzenetére

Eddig két *IPS-es monitort láttam: egy jópáréves 19-es Fujitsu-t, sajna a tipusszámra nem emlékszem már, de maga a monitor nagyon megtetszett akkor (kb. 2005), mert ez volt az első LCD kijelző amire azt mondtam hogy CRT helyett talán szóba jöhetne.
    A másik egy S-IPS-es Dell volt. A szinei nagyon jónak tűntek, de sajna mint az összes háttérvilágitásos panel, rendes monitor után nagyon fura volt.

Lehet hogy az a baj, hogy én katódsugárcsövön nőttem fel, ahoz vagyok hozzászokva... Ráadásul a mostani egy meglehetősen jó darab. Rövid ideig volt pl trinitronos monitorom is, de annak is egész mások voltak a szinei mint az előző sima lyukmaszkos Viewsonicnak meg a mostani Eizo-nak pl... nem is tudtam megszokni. Azért is volt mostanáig egy "buborék" 21-es Eizom, amig le nem cseréltem a 21-es Dell-re.

Hidd el, egymás mellett láttam a Dell-t és az Eizo-t (LCD vs CRT) és a Dell-nek csak hajszálnyit volt élesebb képe 1600-ban, a többi felbontásban meg ugye a scale miatt sokkal szarabb és homályosabb volt.
    1280-as nativ felbontású LCD (egy Dellt és egy NEC-et próbáltam) pedig már nem tudott élesebb lenni a CRT-mnél.

A szürkeárnyalatok megkülönböztethetősége meg elég érdekes CRT-n, mert egy szint alatt valóban szép feketének látni rajta mindent, de igazából ez igy is van jól; hiába nincs bebukva egy fotón pl egy rész, az azért úgy természetes, hogy a való életben is feketének lássuk.

Elmondok még egy érdekes dolgot, ami kissé off: pár éve lecseréltem a digit fényképezőgépem. Azt vettem észre, hogy az új gép a sötétebb, de azért még nem koromfekete részeket -pl árnyékban lévő, vagy alapból sötét szinű dolgok- a képen hajlamos nagyon bebuktatni, a monitoromon ezek a képek élvezhetetlenül sötétek voltak. Az előző fényképezőmmel (ugyanúgy digitgép, csak régebbi) ilyen gond sosem volt.
    LCD-n nézve -mivel nincs normális feketéje :D- ezek a részek a háttérvilágitás miatt kivilágosodnak, és voilá, minden látszik. Igy lesz egy bugból feature. Gondolom aki a digitgép szinprofilját, gammáját, vagy dinamikáját (nem tudom minek nevezzem) bekalibrálta, az egy LCD-n nézte vissza az eredményt. Érdekes, nem?

• John Fowler

tag

válasz Hun'reeth #145 üzenetére

Persze nem kizárólagosan, de határozottan felerősiti.
    Próbáld ki ha van a közelben CRT, hogy csutkára feltekered a fényerőt. Ugyanúgy előjönnek a hibák, persze villogni nem fognak, de sokkal jobban láthatóvá válnak.

Azzal én is egyetértek hogy az FRC villogása annál látványosabb, minél kevesebb szinlépcsőt ismer a monitor (pl 6bit/cstorna VS 8bit), mert annál feltűnőbb a különbség a 2 szin között. Ha a monitor meg úgy van gyárilag kalibrálva hogy pont abban a tartományban van egy egyenetlenség a fekete-fehér gradiensben pl, akkor az extra szivás :)

• John Fowler

tag

válasz dezz #136 üzenetére

21"-es Eizo-m volt, sima lyukmaszkos, nem trinitron.
    A "szar" jelző talán kicsit túlzás, de tény hogy az Eizomhoz képest nem ad olyan szép szineket, kontrasztos képet, és mély feketét egyetlen eddig általam látott panel sem, legyen az S-PVA, vagy S-IPS.
    A képélesség is erősen relativ. A saját CRT-met közvetlenül egy 1600x1200-es Dell-el, és egy 1280x1024-es NEC-vel tudtam összevetni, és a nativ felbontásában talán egy hajszálnyit élesebb volt a Dell (1600x1200). Fölötte ugye a TFT nincs értelmezve -a CRT még efölött is tűrhető képet adott- alatta meg a TFT scaling-ja miatt a CRT-nek mérföldekkel szebb a képe. A NEC esetén nativ felbontásban sem vettem észre különbséget.

Szóval azon kivül, hogy a TFT sokkal könnyebb és kevesebb helyet foglal, istenigazából semmi előnyét nem látom.

Lehet hogy egy 30bites Eizo TFT-vel más lenne a helyzet, de az egyelőre megfizethetetlen számomra.

• John Fowler

tag

válasz janos666 #131 üzenetére

Szerintem FSAA-t 1024x768, de 1280x1024 felett mindenképpen el kell felejteni.
    Ami nem néz ki jól 1600x1200 natív felbontásban, vagy méginkább 1920x1200-ben, azon semmilyen FSAA sem segít. Az különben is nagyrészt a képélesség rovására megy. Én személy szerint az anisotropic filteringet milliószor hasznosabbnak tartom, FSAA csak a sávszélesség-igényt növeli meg drámaian.

De nem akarok "téríteni".

Aki meg tényleg nem csak irodai munkára akarja, az felejtse el a TN-filmet. Egy jó CRT-hez képest még a legjobb S-IPS-es panelek is szarok, a TN-film rémálmaimban se jöjjön elő...

Melóhelyemen sima 6bites ezeréves 17"-os PVA van, és már annak is nagyon jók a betekintési szögei, utánhúzás gyakorlatilag nem érzékelhető, az áráról nincs infom, de nem hiszem hogy egetrengető összeg volna...

• John Fowler

tag

válasz janos666 #112 üzenetére

Dehogy szeretnék... ha már rákérdeztél azt szeretném első körben hogy a monitoromon lehessen állitani a fényerőt a +/- gombokkal -röhejesen hangzik, de sajna csak menüből lehet; a kezét levágnám annak aki ezt kitalálta- de igazából az volna jó, ha nem kéne állitgatni folyton...
    CRT-nél érdekes módon sosem kellett; a kontrasztra meg volt egy dedikált gomb ami váltott 2 előre beállitott érték közt (magas kontraszt játékra meg filmre, alacsony kontraszt böngészésre, szövegszerkesztésre, mindennapi teendőkre)

• John Fowler

tag

válasz janos666 #110 üzenetére

Próbálj meg szétnézni ITT. Az ár irányadónak megteszi, és korrekten kiirják a paneltipust is; ha megvan a célpont, valamelyik magyar árkeresőbe beirod, és meglátod a hazai helyzetet is.

• John Fowler

tag

válasz Hun'reeth #94 üzenetére

"Amióta tft-m van rájöttem, hogy bizony az összes tömörített film szarul néz ki sajna ez minden tft-re igaz."

Én is úgy tapasztaltam, hogy a jelenség legfőbb oka a háttérvilágitás maga. A tömöritők szeretnek ugyanis a nagyon sötét, majdnem fekete részeken -ami normális monitoron ugye úgysem különböztethető már meg- a kis részleteket szétkenni. Ezzel sokat spórolnak és pl egy CRT-n ez a szintartomány észrevehetetlen. Csakhogy a TFT panelek hattérvilágitása nagyon kiemeli ezt a tartományt, és a hatást a dithering, az FRC és a nagy méret csak tovább fokozza.

Nekem 21"-es CRT-ről 20"-as TFT (S-PVA paneles) monitorra kin volt átállni. A CRT-hez képest szarok a szinek, nincsen rendes fekete, a fehér minimumon is vakit, buta az OSD, kijöttek a filmek tömöritési "hibái", nem nativ felbontáson tré a kép, a fényerőt a napszak függvényében folyton csesztetni kell... ezt nevezem fejlődésnek, de ez már off :(( :W

• John Fowler

tag

válasz V_imi #97 üzenetére

Próbálj meg valamilyen SIPS-es panelűt szerezni. Dell-ből ha mázlid van találsz eladót (vigyázz mert sok köztük a tökugyanolyan tipusszámmal ellátott SPVA-s is; ami nem rossza amúgy, de nem ugyanaz), a többi márkához képest nem drága. Esetleg egy jól kalibrált S-PVA panel is megteszi munkára, ezt talán könyebb és olcsóbb lesz szerezni.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés