- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Honor Magic V2 - origami
- Megérkezett Európába a Moto G55 5G és Moto G35 5G
-
Mobilarena
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dalee
aktív tag
Köszönöm tényleg fullon volt. Töröltem a HA saját backupját és a Proxmox szerint máris felszabadult 25%:
local-lvm (ha): 75.03% (39.97 GB of 53.27 GB)
VM summary, boot size: 64GiB
Érdekes módon a HA ds - l parancs szerint kb. 26% a foglalt:
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
overlay 62.3G 15.6G 44.2G 26% /
/dev/sda8 62.3G 15.6G 44.2G 26% /homeassistant
/dev/sda8 62.3G 15.6G 44.2G 26% /share
/dev/sda8 62.3G 15.6G 44.2G 26% /media
devtmpfs 1.9G 0 1.9G 0% /dev
tmpfs 1.9G 0 1.9G 0% /dev/shm
/dev/sda8 62.3G 15.6G 44.2G 26% /addons
/dev/sda8 62.3G 15.6G 44.2G 26% /backup
/dev/sda8 62.3G 15.6G 44.2G 26% /ssl
/dev/sda8 62.3G 15.6G 44.2G 26% /data
/dev/sda8 62.3G 15.6G 44.2G 26% /addon_configs
tmpfs 783.0M 1.9M 781.1M 0% /run/docker.sock
/dev/sda8 62.3G 15.6G 44.2G 26% /run/audio
tmpfs 783.0M 1.9M 781.1M 0% /run/dbus
/dev/sda8 62.3G 15.6G 44.2G 26% /etc/asound.conf
/dev/sda8 62.3G 15.6G 44.2G 26% /etc/resolv.conf
/dev/sda8 62.3G 15.6G 44.2G 26% /etc/hostname
/dev/sda8 62.3G 15.6G 44.2G 26% /etc/hosts
tmpfs 1.9G 0 1.9G 0% /dev/shm
tmpfs 783.0M 1.9M 781.1M 0% /run/log/journal
/dev/sda8 62.3G 15.6G 44.2G 26% /etc/pulse/client.conf
/dev/sda8 62.3G 15.6G 44.2G 26% /var/log/journal
tmpfs 1.9G 0 1.9G 0% /proc/asound
tmpfs 1.9G 0 1.9G 0% /proc/acpi
devtmpfs 1.9G 0 1.9G 0% /proc/kcore
devtmpfs 1.9G 0 1.9G 0% /proc/keys
devtmpfs 1.9G 0 1.9G 0% /proc/timer_list
tmpfs 1.9G 0 1.9G 0% /proc/scsi
tmpfs 1.9G 0 1.9G 0% /sys/firmwareMi lehet a HA szerinti, illetve a Proxmox szerinti szabad hely közötti 50% különbség oka?
-
-
inspiroyhome
senior tag
Kinek a pap, kinek a paplan. En ezt teljesen eltudom fogadni.
en kifejezetten szerettem osszerakni a kis rackszekrenyem, bekabelezni, megtervezni, clustert epiteni, raid tombbot heggeszteni, kiserletezni....
A tanfolyam meg sosem volt a kenyerem, ha lehet, akkor gyakorlatiasan tanulok, mert akkor meg is marad.
-
inspiroyhome
senior tag
Valamit valamiert. A linkelt szerver egyebkent nem fog idleben 200w-ot fogyasztani. Nekem a 2650v2 (ami egy tobbet fogyaszto CPU par) 120w korul idled felbootolt proxmoxsszal.
Illetve ha tanulasra kell, nem kell mindig jaratni. Oszinten szolva ha valakit erdekel a tema vagy tanulni akar, annak csak azt tudom mondani hogy csinalja. havi 5-10k egy hobbira apropenz, es akkor egesz honapbant ment a cucc.
egyebkent annyira nem uvoltenek ezek. Nyilvan hangosabb egy sima PCnel, de azert nem az a kategoria ahol nem lehet meglenni mellette (mint pl a 2-4U supermicro rack szerverek
) a quanta, Intel, supermicro szerverek rettenet hangosak. A HP, Dell szerverek a sokkal vallalhatobbak koze tartoznak.
Ha csondes gep kell akkor Dell R720, R620, R630 R730 hangosabb, de mar V3-V4 xeon.
A mostani i5hoz kepes viszont romlik a single core performance. Ha konkretan azt szeretned lecserelni, ez nem feltetlen jo valasztas, mert a sok drawback.
-
ViZion
félisten
Huawei B525 LTE modem/Router. Mindent IS tud... illetve tudna, mert ebben az FW-ben még a bridge mód is tiltva van, de saját DNS beállításhoz is trükközni kell -ez csak az UI-n van kikapcsolva. Static route sincs, DMZ van, virtuális szerver van, IP és MAC szűrő, Upnp, SIP alg, NAT cone/szimmetrikus. Minden másra ott a masik FW, amivel függetlenként árulták... És az FW-t nem lehet lementeni, csak frissíteni. Olvasgatva kiderült, hogy a HW is változott, nem biztos, h a neten talált FW-vel elindul...
Szal ez ilyen. Előnye, h van külső antenna, meg a nyák is egyszerű, így anno Wifi antennát is pattintottam rá. Van egy újabb modemem is, rendes bridge móddal, de antenna bemenethez elég sokat kell moddolni rajta, még nem szántam rá magam... -
inspiroyhome
senior tag
Lathatoan egeszen kulonbozo helyeken volt eddig tapasztalatunk. Tisztaban vagyok az araikkal, de nalunk pl sosem volt kerdes, hogyan lehetne ezen sporolni. A szerenyebb KKVnal is root SSD-k + local SSD tomb VMnek, a komolyabb, mostani cegnel meg a sokdarab flash only Unity mellett az osszes gepben 300-as SSD-ken van a root / ESXi.
Raadasul ahogy nezem az SD card nem is hot swap kepes, ameddig egy RAID1-es SSD par igen. Ez van ahol sokkal tobbet szamit, mint az a szerverenkent megsporolt parezer dollar.
En ugy gondolom mindket valtozatbol valoszinuleg eleg sok van a vilagban.
-
inspiroyhome
senior tag
Azt tudom hogy van bennuk, csak en azt felteteleztem hogy ez manapsag mar csak firmware updatere meg mainboard servicere van. A dellemben pl. pont ezt jelzi valami piktogram, de mar a fene tudja.
Az biztos hogy komoly rendszert sosem biznek ilyenre, az 1000db hosztos peldara meg annyit mondanek, hogy ha volt penz 1000 darab szerverre, akkor legyen penz rendes tarhelyre is...
Eddigi munkaim soran csak es kizarolag disk / ssd RAID1 roottal talalkoztam minden szerver eseteben, meg bladeknel is. BIX, lokalis termek, laborok, stb... De mondom, elhiszem, minden nap tanul valami ujat az ember.
Amit mondasz az tok jogos, mar csak a SMART hianya miatt sem biznek ilyenben.
-
markussandor
senior tag
Ha ilyen szintű védelem lenne a virtualboxban, akkor hogyan kaptam DHCP-től IP címet?
Mindegy is, elengedem a dolgot, ami miatt vboxra adtam a fejem, az az, hogy kiteszteljem, hogy hogyan kell átadni 3 SATA diszket egy virtuális gépnek.
Erre jó ez a környezet is.
A laptopon ezt most nem tudom tesztelni.Viszont erre eddig nem találtam megoldást, pedig a PVE látja a diszkeket:
ám a VM-hez nem tudom hozzá adni, csak a local-lvm-et látja: -
Bornie127
aktív tag
intel 12700K, az xpenologynak 12 szál van kiosztva, LXC konténernek 2 szál. Magok terheltése 5-10%.
Ha paralell 2 szálon futtatom, kijön a max sebesség, bár ez még mindig érdekes nekem. Ugyanez Total Commanderben is, ha két nagy filet kezdek el egyszerre másolni magasabb sebességgel másol, kijön az 1.1GB/s Valaki erősitse meg, hogy ez igy rendben van. -
inf3rno
nagyúr
A dmesg-ben ezt látom: "mlx4_core 0000:0a:00.0: Missing UAR, aborting"
0a:00.0 Network controller: Mellanox Technologies MT27520 Family [ConnectX-3 Pro]
mstflint -d 0a:00.0 q
Image type: FS2
FW Version: 2.42.5052
FW Release Date: 7.7.2019
Product Version: 02.42.50.52
Rom Info: version_id=8025 type=CLP
type=UEFI version=14.11.49 cpu=AMD64
type=PXE version=3.4.754
Device ID: 4103
Description: Node Port1 Port2 Sys image
GUIDs: ... ... ... ...
MACs: ... ...
VSD:
PSID: HP_1370110017Az 56G-t szerintem elfelejthetjük. Amúgy nem switch-el próbálom, hanem direktbe összekötve vele a gépeket, de nem fog menni. Inkább a 40, amire koncentrálok.
Akkor viszont elvileg működésre lehet bírni valahogyan, és nem is kell külön driver. Az jó hír.
-
inf3rno
nagyúr
Az a baj, hogy nincs Windows PC-m.
Egyedül a laptop Windows, de az is csak azért, hogy legyen valami teszt rendszer a kódoknak.
Az SSD-k SK Hynix PC801-esek, de csak Gen3 x4-es alaplapokban vannak. Szóval elvileg 32Gbps-nél nem fog többet tudni. Viszont zsigerből ez jön, hogy csináljam meg 56-osra, ahogy terveztem. Gondolom minél elcseszettebb valami, annál jobban vonzódok hozzá, vagy passz.
-
inf3rno
nagyúr
HP kártya, és egy ilyet szeretnék meglépni vele: [link] Utána egy Mellanox MCX354A-FCBT-nek felel majd meg, ha minden jól megy. Ehhez kéne driver. De majd inkább a hét vége felé lesz rá időm, vagy ha nagyon elegem lesz a melóból, és szünnapot tartok.
Érdekes ez a Netflixes sztori.
-
Megnéztem,
Ethernet controller: Mellanox Technologies MT27520 Family [ConnectX-3 Pro]
# ethtool ens1
Supported ports: [ FIBRE ]
Link partner advertised link modes: 40000baseCR4/Full
Link partner advertised pause frame use: No
Link partner advertised auto-negotiation: Yes
Link partner advertised FEC modes: Not reported
Speed: 40000Mb/s
Duplex: Full
Auto-negotiation: onAz "mlx4_en" gyári Proxmox (debian) kernel modullal megy PVE 7.3-4 alatt (5.15.83-1-pve #1 SMP PVE 5.15.83-1 (2022-12-15T00:00Z) x86_64 GNU/Linux), 1 node-os kis backup proxy, szinte default install.
Az fontos, hogy a kártya ne IB (infiniband) módban legyen, hanem ethernetben, lehet, hogy ez a gond nálad.
Az említett Netflixes előadás anyaga, érdemes megnézni mindenkinek akit érdekel kicsit is a téma, nagyon komoly tudás van ott: link És ez lassan egy 2 éves prezi, simán 1Tb/s felett járhatnak már.
-
inf3rno
nagyúr
Közben már átraktam másik hálózatra.
Nincs baja a rendszernek, csak még a régi hálózaton lógott. Simán beállítottam statikus IP-re a laptopot is, aztán direktbe kötve elérhető volt a 192.168.0.124-en, ahogy régen. Már egy ideje nem kapcsoltam be. Van ezekre valami software update vagy ilyesmi?
szerk: Megvan közben az is. :-)
-
-
tasiadam
Topikgazda
rengeteg guide van, ami nagyon nem up-to-date, sőt, ha lehetne, a HA-t is kiraknám egy standalone containerbe, és akkor egy docker composeal futtatnám, akár frigate, akár adatbázissal, vagy bármivel, ami kell. Sőt. Ha van igény rá, fordítok, vagy csinálok egy docker filet meg hozzá composet, de annyira nem használom a HA-t, sőt, abszolúte nem, hogy nemigen készüle el egyhamar
-
ViZion
félisten
Nem, bocs, nem ilyesmi kell. VM-eket a PVE menti, beállításokat az opnsense és a Home Assistant is menti magának ezek mellé, a PVE egy részét meg a Timeshift menti. PVE full backupot clonezillával csinálok, ált. 1-2 kernel update után, amikor eszembe jut (külső HDD-re).
2 db NAS HDD van, az egyiken adatok, a másikra kellene menteni. A HDD-k a Casa OS VM-nek átadva. Raid nem jó, mert nem mindent kell menteni. Casa OS is buguntu, szal. lehet beállítok egy rsync-et, vagy ide is Timeshift, Déjà Dup vagy akármi, kész...
Csak olyan fancy, hogy ott a docker, UI meg minden. -
Köszi a tippeket. Minden VLAN végül a tűzfalba fut be, ott tudok NAT-ot és szabályokat beállítani. Egész pontosan milyen szolgáltatásokat kellene engedélyeznem a két VLAN között?
A switch tudja a taggelést, de a management VLAN 2-n van és ha nem tud visszacsatlakozni a taggelt hálózaton keresztül, akkor teljesen elveszítem a hozzáférést, szóval nem nagyon merek babrálni azzal a kapcsolattal.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-32Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest