- Mobil flották
- Leesett a kamionról több millió eurónyi Z Fold7
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Yettel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
PistiSan
addikt
válasz
markussandor #3688 üzenetére
Néztem sok poxmox tutorialt, ez volt a legjobb amit találtam.
Proxmox Full CourseTényleg sok mindent tud, rengeteg dologra jó, ugyanakkor rájöttem, hogy otthonra mégsem ez kell nekem....
Dockert rakok fel, onnan fut majd minden.
(4 napos docker képzésre küldött a munkahalyem, ma lesz a 3. nap.... az alapoktól átvéve az egészet, azért eléggé meggyőzött, hogy miért ezt használjam.) -
PistiSan
addikt
válasz
markussandor #3688 üzenetére
Azért ne legyél ilyen negatív. Volt sok frissítés ami gond nélkül lement, ami meg nem, ott megkerestem a hiba okát.
Az, hogy nem egy SD kártyáról fog futni az oprendszer, már önmagában előny. SD kártya azért volt jó a pi-vel, mert relatív könnyű volt konzisztens biztonsági mentést csinálni, de ilyenkor le kellett állítani, kiszedni az sd kártyát, össze kötni egy pc-vel, és úgy menteni a teljes SD-t. Az SD kártya miatt a fájlba logolást kikapcsoltam, hogy tovább bírja, de volt hogy os update közben halt meg a kártya.
Később volt HDD-n is a rendszer, itt partíciót mentettem, az is megoldás volt, de az elérhető telepítőkkel ha újra akartam húzni, akkor a teljes diszket törölte, ez nem túl barátságos megoldás.
A Proxmoxtól azt várom, hogy ezeket a mentéseket egyszerűbben meg tudjam csinálni időszakosan, ha tud futó vm-et menteni, az nagyon jó lenne, de ha le kell állítani addig a gépet, az sem gond. VM-et könnyebb menteni, mint a fizikai gépet. -
tasiadam
Topikgazda
válasz
markussandor #3224 üzenetére
Tegyük fel a kérdést máshogy. Mit tud a synology (xpenology), qnap, asustor (és társai), amit ne lehetne megoldani ingyenes, nyílt forrású szoftverekkel?
-Nem neked kell minden héten/hónapban nekiülni és simogatni, amikor épp valami leli, vagy törik az egész. Mindél több mindened lesz mindenhonnan, annál fájdalmasabbá válik. Ubuntu VM volt nekem eddig a samba + jellyfin + torrent + onedrive backup szerverem, de mindig volt valami gondja, meg kinlódás volt. Van a community, akik megoldják az egészet, én rányomok hogy frissítés és kész. Ettől függetlenül az OMV is jó lehet, de egyéni preferencia miatt én az xpennél maradtam, mert később akarok NAS-t.
Látszólag azt tudja, hogy megveszed és használod.
- És emiatt kéne is egycsak a mostani szerverem erősebb, mint bármelyik elérhető árú NAS
Majd egyszer eljön a támogatás vége, és onnantól kezdve orosz rulett egy neten lógó eszköz.
- Nálam nincs neten semmi itthoni service -
danih
veterán
válasz
markussandor #3210 üzenetére
Ez pont az amit keresek, de már tíz éves az utolsó release, nincsen gondod legújabb OMV-ben sem vele?
-
tasiadam
Topikgazda
válasz
markussandor #3210 üzenetére
Nem illegalis
Updatelik
Stabil
Minden service benne van, amire szukseg van
Ingyenes
Elmegy krumplin is
Nested virtualizaciot tud
Vagyobb a communityje, mint a proxmoxnak -
kutga
félisten
válasz
markussandor #3199 üzenetére
Pár éve sokat használtam omv-t de miután jobban megismerkedtem a Linuxszal, áttértem a Debian/Ubuntu server vonalra, azóta nem igazán követem mi a helyzet arrafelé.
-
kutga
félisten
válasz
markussandor #3196 üzenetére
Úgy tudom az OMV is Debian alapú, csak ráhúztak egy szép guit, úgyhogy én erre egy sima Debian vm-et készítenék, de persze Ubuntu server is jó.
-
válasz
markussandor #3189 üzenetére
Ezzel tiszában vagyok, de ZFS mellett nem a RAM-on szeretnék spórolni.
-
válasz
markussandor #3171 üzenetére
Köszönöm a javítást.
A RAM témára: A TrueNAS most is megeszi a pool méretét zfs cache címen alapbellításokkal, én a saját tapasztalatom alapján gondoltam, amit írtam. -
FOX888
tag
válasz
markussandor #3098 üzenetére
Ebben a megoldásban gondolkodom én is!
Majd próbálkozom vele. -
Balinov
titán
válasz
markussandor #3048 üzenetére
Szóval omv/cosnek egy vm, az alá felmountolni az 1tb zfs poolt? Mellé egy cockpit smb lxc, ami a későbbi cuccoknak osztja a tarhelyet? Jól értem?
-
ViZion
félisten
válasz
markussandor #3048 üzenetére
köszi a *megjegyzést
Nálam is így van, CasaOS VM és egy Debian LXC kapott megosztást. Többiek oldják meg smb-n. -
válasz
markussandor #2962 üzenetére
"Kézzel" másoltam fel.
Próbáltam már a scan parancsot amit küldtél, elszöszmötölt vele egy ideig, de ugyan úgy nem jelentek meg
Dockerben fut amúgy a nextcloud, megfelelő userrel, amivel el kellene érnie. -
markussandor
senior tag
válasz
markussandor #2962 üzenetére
Elvileg így kell:
php /nextclouddir/occ files:scan -p /userneved/files/ -
AcCEsS
senior tag
válasz
markussandor #2845 üzenetére
Köszönöm, ezt az infót én is megtaláltam, de ehhez telepíteni kell a VM-ben a qemu-guest-agent csomagot. Lehet, hogy csak ezen a módon megy, egyelőre nem találtam más megoldást, de még keresem. De nagyon köszönöm a segítséget!
-
ViZion
félisten
válasz
markussandor #2813 üzenetére
létrehozol pve network részén egy új bridge-t, amihez nem rendelsz lan portot. Ezeket adod a VMnek, akkor csak egymással beszélgethetnek. Annak nem néztem utána, h ilyenkor óra szinkronizálás a pve-vel müködik -e.
B terv, a pve tűzfal beállítása. Ha van opnsense, akkor egyszerűbb, lehet időzíteni, stb.
-
tasiadam
Topikgazda
válasz
markussandor #2795 üzenetére
hát, lényegében igen, de befele mehet duplázhatja. pl ha van egy 5 portos switch, akkor 2 device 2 gigabitet tud használni full duplexben, míg ellenkező esetben, ha csak 1 kábel van, összesen tud a kettő használni 1 gigabitet full duplexben
-
válasz
markussandor #2477 üzenetére
Az említett 4GB esetén már nem is olyan jelentéktelen...
-
nemurea
aktív tag
válasz
markussandor #2207 üzenetére
Nem akartam SSH-t telepíteni az LXC-be, még egy biztonsági rés, ha már egyszer szenvedtem vele, hogy unprivileged legyen, akkor nem akartam ezzel lazítani.
MC:
Uh, még most is elszörnyedek, ha látomJogos, Linux-ökoszisztémán belül maradva a karakterkódolás valószínűleg egységes.
-
nemurea
aktív tag
válasz
markussandor #2205 üzenetére
Nem a docker önmagában, hanem a helyzet maga: az LXC-t meg akartam tartani unprivileged-nek, ez sikerült is, de pár esetben így mappelnem kellett a felhasználókat a host rendszerről a guest LXC-re, hogy ne kutyulják össze a fájlrendszer jogosultságait, pl. a transmission user ugye ír a host HDD-re fájlokat, de szerintem volt más is, talán az MSSQL témakör, vissza kellene nézni. Az LXC maga parancssor szempontjából visszafogottabb, nincs benne annyi parancs alapból, ez hibakeresésnél lehet érdekes. Apróság, de pl. ha telepítesz mc-t az LXC-be, akkor az 'szétesik'. Ha putty-val akarsz belépni az LXC-be, akkor az kétlépcsős, először host, majd vmi LXC paranccsal bele, közben változtatnod kell a putty karakterkódolását. Szóval ilyenek. Mind apróság önmagában, de pl. a user mapping az nagyon nem evidens.
@amargo: az egész tteck oldalt linkelted, melyik az a template, amelyik általános dockeres LXC-t készít elő? A tteck-et elkezdtem használni, jó pár dolog valóban egy parancssor és kész, nagyon kényelmes! OK, buta kérdés, ott van a Docker Kubernetes részben
-
válasz
markussandor #1865 üzenetére
A host kapott DHCP-n IP címet nemde? A hoston van hálózatod, mert azt a MAC címet használja a benne levő virtuális nic, amit a vbox adott neki, ezért működik a DHCP is.
De miért nem nézed meg amúgy? Akkor egyből kiderülne, hogy így van e, én csak tippelgetek, nincs vbox-om. Google képkeresővel találtam: link
-
válasz
markussandor #1865 üzenetére
Ha direktben akarod átadni, azt sajnos még csak parancssor alatt lehet. Ez kell neked: [link]
Nekem a Raid kártya van odaadva a nas vm-nek pci passthru-val, így látja a kártyán csüngő lemezeket az oprendszer. -
válasz
markussandor #1863 üzenetére
Akkor a Virtualbox lesz a gond, a PVE-ket hiába hasonlítgatod. A Virtualboxban nincs a vm networkjének a beállításainál promiscuous mode, vagy ahhoz hasonló opció? Ha van, azt kapcsold be. Default biztosan nem fog kiengedni bármilyen mac addresst, amit a vm-en belül generálsz. A host networkje (mac címe) azért működik, mert arról tud, ő rendelte a vm-hez.
-
tasiadam
Topikgazda
válasz
markussandor #1853 üzenetére
Gateway helyett add meg a router cimet. Valakitol kapnia kell cimet, ha kerni szeretne
-
TheMiller
tag
válasz
A gateway a router legyen (ha DHCP-re nem mást használsz, mert akkor az legyen), tplink esetén pl 192.168.1.1
-
ViZion
félisten
válasz
Másik VM-et vagy más, a hálón lévő eszközt pingelnél? A többi VM-nél is kell a vmbr0 a hálózatban, amúgy külön hálókon lesznek. Mást nem lehet elrontani.
Kintről másik gép tudja pingelni a Debiant? Nincs ott bekapcsolva a pingelés tiltása? Valami 8.8.8.8 -félét tud pingelni?Ehh, a probléma visszatért, megint fehér a PVE...
Új hozzászólás Aktív témák
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Futás, futópályák
- Mobil flották
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen nyomtatót vegyek?
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3014, 91% Akkumulátor
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix Thor Platinum II 1200W 80+Platinum Prémium tápegység!
- DELL Latitude 7340 i7-1365U 16GB 512GB 13.3" FHD+ TouchScren 1 év garancia
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- Samsung Galaxy A32 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest