Hirdetés
- CES 2026: Nem folyt ki a szemünk a TCL papírképernyőit bámulva
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- MIUI / HyperOS topik
- Headset, ami hangszóró is, AI nyaklánc, rúddal izélgethető porszívó... - CES
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szirty
őstag
válasz
Szabest
üzenetére
Helló!
"De azért köszi a tanácsokat."
De azért szívesen!
Egy probléma okát a körülmények ismerete alapján lehet megtalálni. Ha a körülmények leírása nem pontos, akkor esetleg ráhibázni lehet.
Ezért is szokták azt mondani, hogy a válasz max. annyira pontos, amennyire a kérdés pontos. -
Szabest
tag
Ma szintén kisétáltam a cpuhoz, aztán érdekes módon nem a cpu SF-je világított, hanem az eddig(próbaként használt) megszokott AI SF-je....nyomtam neki egy warm restartot ,szintén szépen felfutott a CPU,(az AI továbbra is piros) majd egy helyes HW konfigot rátoltam MPI-on, majdan távolról(etherneten) is jó lett.
De azért köszi a tanácsokat.
diag buffert néztem, de pontossan nem értettem mi is lehetett a baja.Egyenlőre nem is fontos mert most jó.
szabest
-
Szirty
őstag
válasz
Szabest
üzenetére
Hali!
"Más nem marad MPI-on kimegyek mellé aztán ott csatlakozok rá"
A HW config módosítást érdemes körültekintően végezni. Ha levetted az analóg modult és átállítottad, akkor eleve ott voltál mellette.
Fel kell készülni rá, hogy az ilyesmit MPI-n végezze az ember ha nem akar sokat szaladgálni. Az etherneten keresztüli elérés ugyanis HW configtól is függ, ezért kizárhatja magát az ember a rendszerből."egyből SF-re állt a cpu"
Diag buffert megnézted? Mi volt benne?
-
Szabest
tag
Kérdésem volna!
Ment egy CPU+analog kariethernet modul, elértem, tudtam pingelni stb
stop-oltam táp le, majd analog modulon a mérsi módot átváltottam hátulján jumperral, majd visszaraktam, és start, egyből SF-re állt a cpu
mondom biztos jólesz ha majd PG-ről rácsatlakozok, és hw-konfigba is átállítom, aztán rátöltöm, majd jólesz.....hát koppantam, mert pingelni sem tudtam :S el sem érem.... ez e jelenség normális???
Más nem marad MPI-on kimegyek mellé aztán ott csatlakozok rá, vagy ha az sem nyomok egy hard resetet neki, nincs mit veszteni róla....
ötletek??
köszi előre is!
Szabi
-
Szirty
őstag
Hali norcee!
"Azt arra írtam, hogy nem azzal volt a baj, hogy volt e beírva az incoming és az outgoing mezőbe."
Ok, rendben.
"Sajnos a busy bittel sem tudtam mit kezdeni"
Pedig elvileg a BUSY megmondja mikor lett kész a művelettel, a RET_VAL pedig határozottan árulkodik az eredmény sikerességéről...
(A BUSY attól még megszűnik, ha a művelet sikertelen, az csak azt jelzi hogy még tart. A sikerről vagy sikertelenségről a RET_VAL tájékoztat). -
norcee
csendes tag
Szia!
Azt arra írtam, hogy nem azzal volt a baj, hogy volt e beírva az incoming és az outgoing mezőbe. Sajnos a busy bittel sem tudtam mit kezdeni, de az sfc24-el megtudtam vizsgálni, hogy létrehozta e már őket és utána tudtam változtatni a az első és az utolsó DB számát.
-norcee
-
Szirty
őstag
Üdv norcee!
"Más miatt nem ment."
Én nem állítottam hogy miért nem ment

"Azt szeretném megkérdezni, hogy egy SFC-t csak egyszer lehet lefuttatni egy programon belül vagy akár többször is?"
Gondolom inkább az a kérdés, hogy egy PLC cikluson belül lehet-e többször.
Lehet. Egy cikluson belül és egy programon belül is.
Természetesen az adott SFC visszautasíthatja a hívást pl. ha éppen nem ér rá. Hogy hogyan és mikor, az nagyon nagy mértékben függ attól,hogy miféle SFC-t hívtunk meg miféle módon.
Ez mindig az adott SFC leírásából derül ki.
Pl. kommunikációs SFC-t nem lehet gyakrabban hívni (azaz lehet, de visszatér hibával) mint ahogy az előző feladatot leküzdötte, mivel a kommunikáció a PLC ciklushoz képest aszinkron módon történik.Konkrétan az SFC82 hívásra (Generating Data Blocks in Load Memory with SFC 82 "CREA_DBL") nem tudom milyen szabályok érvényesek.
Próbáltam már ismerkedés céljából, éles projectben ilyesmire nem volt még szükség.
De azt látom, hogy van egy BUSY visszatérő paramétere, amit mindenképpen érdemes komolyan venni
-
norcee
csendes tag
Szia Szirty!
Más miatt nem ment.
Először is ki kellett választani a csatornát majd felvenni egy text library-t.
Azt szeretném megkérdezni, hogy egy SFC-t csak egyszer lehet lefuttatni egy programon belül vagy akár többször is? Az SFC82-t használtad már? Szeretnék létrehozni futás közben 30 DB-t. Azt tapasztaltam, hogy ha megadom a DB-k számának kezdő és végértékét akkor létrehozza ezeket és feltudom töltenii a megfelelő értékekkel, de ha változtatni akarok az attributumon pl. csak olvasható e ill remanens e, akkor nem tudom 2*15 darabra bontani és e miatt kérdezném ezt.
-norcee -
gombilacy
csendes tag
Hali!
Eladnám gyári állapotú cpu-mat siemens s-7 300
Modell: 6es7 315-2ag10-0ab0Üdv!
-
Szirty
őstag
Helló norcee!
Nem tudom. Nem használtam még ilyen eventeket.
Az OP hagyományos alarm üzeneteihez képest alapvető különbség, hogy az OP ciklikusan kiolvassa (pollozza) az összes üzenet bitet, hogy megtudja van-e üzenet.
Míg a másik módszernél a CPU szól, ha van üzenet és nem kell kérdezgetni.Az egyik módszer hátránya, hogy időigényes és folyamatosan felhasznál egy bizonyos kommunikációs sávszélességet.
A másik módszer hátránya, hogy könnyebb elveszteni egy üzenetet (nem észrevenni). -
norcee
csendes tag
Helló Szirty!
Szeretnék CPU massage-t küldeni az SFC17 el.
AZ EV_ID-nek megadom a DW#16#A001 et, amit ha a Massage Configban decimálisan megnézek 40961-nek ír. Ki van töltve az incoming és az outgoing mező is, de ha bekövetkezik az esemén azt az üzenetet dobja, hogy 40961: No entry in the text database.
Esetleg tudnál segíteni, hogy miért lehet ez? Illetve ha van ilyen lehetőség a Step7-ben, ez hol lehet hasznos? Mármint értem ezalatt azt, hogy miben másabb ez mintha OP-n jelenne meg ez az üzenet?
-norcee -
Szabest
tag
erre gondolsz mikor azt mondtad h nem reagáltam rá??:
"Mit mérsz akkor, ha az analóg kimeneti kártya kimeneti kapcsit (3-as és 4-es pont) rövidre zárod az árammérő műszerrel?"
Ezt holnap megnézem, de más ötletedre nem emléxem, vagy nem találom hol irtad...:S sry....ha nem ez a tipped ,akkor megírnád még 1*

köszönöm!
-
Szirty
őstag
válasz
Szabest
üzenetére
Helló!
Már volt tippem miért méred a felét, nem érdekelt, nem reagáltál rá semmit.
"s majdan ha sorba kötök vele egy mezei 1W-os 1,5k-os ellenállást, lecsökken a felére kb az áramérték??"
Amikor kérdezel, el szoktad olvasni a válaszokat amiket kapsz?
Egy órája sincs, hogy ezt írtam:"minimális terhelő ellenállás 0 Ohm, maximális 500 Ohm."
Ha a maximális 500 Ohm, milyen eredményt vársz 1500 Ohm-tól, ami a megengedett maximális háromszorosa? A modul nem képes akkora feszültséget leadni, ami 1500 Ohmon át tud hajtani 20mA áramot.
-
-
Szirty
őstag
válasz
Szabest
üzenetére
Hi!
Az áram kimenet áramgenerátoros, minimális terhelő ellenállás 0 Ohm, maximális 500 Ohm.
"lvileg 16mA-t kellene mérnem ha vat táblába megadom neki DEC-be a 27648-as értéket??"
Nem. Már többször is leírtam, hogy 27648=20mA
Akár 4-20mA akár 0-20mA-es.Itt egy részlet a SIMATICS7-300 Automation System Module Data Manual-ból:
-
Szabest
tag
Sziasztok!
Mi a legegyszerűbb módja annak hogy kiderítsem egy sm 332-es siemens 2 kimenetes analóg kariról hogy valójában működik-e??
4-20mA tudását szeretném megmérni.....multimterrel.....szükséges egy terhelő ellenállás, vagy mehet lényegében a rövidrezárás ellenállás nélkül is?? Elvileg 16mA-t kellene mérnem ha vat táblába megadom neki DEC-be a 27648-as értéket??
Mit javasoltok???
üdv
-
norcee
csendes tag
Köszi szépen, most egy kicsit bamba voltam

-norcee -
Szirty
őstag
Hali!
Attól, hogy szét van csúszva a project. Hibás.
Ha fontos a szimbólum tábla, akkor én azzal próbálkoznék, hogy leválasztanám a Step7 projectről a WCCF projectet, majd vissza integrálnám.
Ilyenkor gondolom újraépíti a kettő kapcsolatait biztosító adatbázisokat, amitől helyre jöhet. -
norcee
csendes tag
Szia Szirty!
WCCF-ben van lehetőség a gyári objektumokat pl. egy szelep 90 fokban elforgatni?
Egy sima téglalapnál ott van az a kis ikon de ha leteszek egy ilyen szelepet akkor inaktívvá válik.-norcee
-
dekorn
csendes tag
Szia Szirty!
Megnéztem egy saját projektet és ott simán a symbolum oszlopban a neve mellé a legördülő menűben kiválaszthatok bármit az integrál Step7 projektből (symbol, DB), de ebben a német hmiprojektben mikor az ugyanilyen tipusú symbolra katintok akkor ott a PLC projektet nem látok... Ennyi
Ez mitől lehet?
Üdv -
Szirty
őstag
Hali dekorn!
"A TAGeknél egy nagycsomó szimbol narancssárga. a reconnect nem segít és ha a symbolra kattintok akkor látom a PLC-t de a symbolumokat"
Ha a Flexible integrált projectben nem látja a szimbólum listát, akkor az a project hibás. Ebben az esetben nem csoda ha sárgák a tag-ek és hogy nem segít a reconnect sem ( a reconnect a symbol lista alapján építi újra a tag-ek hivatkozását).
"de van olyan hogy az integrált PLCs projektet se találom"
Mit nem találsz? Hol?
"No újranéztem az egészet és az eredeti projekt Németországi ezt file átmásolással megoldottam a language és a 2db fontot tartalmaz."
Ha a projectbe másolásos partizán akciókkal cserélsz le vagy teszel file-okat, akkor ne csodálkozz ha szétcsúsznak a dolgok! Ilyet soha nem szabad csinálni.
"A másik hogy 2007 WinCCF-fel lett megnyitva és az enyém 2008-as SP2 . Ezek a dolgok nem generálhatnak hasonló problémákat?"
Ez annyit okoz, hogy többé alacsonyabb (2007-es vagy 2008 SP nélküli, vagy SP1-es) verzióval már nem lehet megnyitni azt a projectet többő.
A másik amit okozni fog ez, hogy ha az OP-ra megpróbálod áttölteni, akkor valószínűleg verzió eltérést fog jelezni os OP OS update-et fog kérni, elutasítva a letöltést."A legvégső az lesz hogy újratelepítem az egész laptopom."
Ha te hozol létre egy olyan projectet nulláról, amiben van WinCCF HMI, akkor sem működik a szimbólumok elérése? Mert ha úgy igen, akkor nem a gépeddel, hanem a német projecttel van a baj.
-
dekorn
csendes tag
Szia Szirty!
Köszönöm a válaszokat. Egyenlőre nekem csak az a lényeg hogy működjön, bár elég érdekes hibák vannak még. A TAGeknél egy nagycsomó szimbol narancssárga. a reconnect nem segít és ha a symbolra kattintok akkor látom a PLC-t de a symbolumokat nem, de van olyan hogy az integrált PLCs projektet se találom szóval egy kicsit kaotikus. No újranéztem az egészet és az eredeti projekt Németországi ezt file átmásolással megoldottam a language és a 2db fontot tartalmaz. A másik hogy 2007 WinCCF-fel lett megnyitva és az enyém 2008-as SP2 . Ezek a dolgok nem generálhatnak hasonló problémákat?
A legvégső az lesz hogy újratelepítem az egész laptopom.Üdv
-
Szirty
őstag
Hali dekorn!
"Egyszerűen az Area Pointer részben a szimbólumokat kitörültem és ezekután lement a compile."
Igen, rosszak voltak a szimbólum hivatkozások.
Ilyesmi akkor is előfordul, amikor Step7-ben megváltoztatjuk a szimbólum nevét vagy címét.
Pl. oda-vissza változtatáskor az is előfordulhat, hogy a tag látszólag kifogástalan, mégis sárgával jelzi hogy hibás és a compiler is warningol rá.
Sőt, azt is el lehet érni (pl. heveny copy-paste műveletsorozattal két HMI project között), hogy az össze tag ilyen legyen. Az mondjuk 1200 tag esetén élmény tud lenni
Szerencsére erre van orvosság, a Symbol reconnect:
"A TAG-ek között megvannak a kapcsok, bár érdekes egy kicsit hogy a Date/time PLC a DB50 DBW72 re hivatkozik és a Tagnél DB50 DBB72 van , de természetesen így is oké."
A DATE_AND_TIME típus kicsit "érdekes" valóban. Ez egy "Complex type". Ez tartalmazza az év, hónap, nap, hét napja, óra, perc, másodperc, tizedmásodperc adatokat BCD-ben.
A PLC-ben ez a típus 8 byte. WinCC Flexben ez pontosan ugyanígy néz ki byte címzéssel kell rá hivatkozni (pl.: DB 254 DBB 112). Az areapointer más tészta, azoknak nincs típusa. Mindegyik egy meghatározott hosszúságú adatterület, amit WORD-ben mér a WCCF. A date/time PLC areapointer pl. 6 WORD hosszúságú. A DATE_AND_TIME típus azonban mint írtam 8 byte, a 6 word pedig 12 byte és nem 8
Ezért a date/time PLC areapointernek nem adható át DATE_AND_TIME adattípus.
Bár kompatibilis vele, mert az első 8 byte szerkezete azonos, a plusz 4 byte pedig fenntartott.Ki kell tehát alakítani neki egy helyet.
"képen is látszódik hogy a File name: \Storage Card USB\.... .csv nem tetszik neki pedig működik mert kipróbáltam, meg ezt a gép gyártója küldte így nekünk. "Szerintem más baja van, fordításkor a file elérési utat nem ellenőrzi. Nálunk is volt WinCC flex project amiben 10-20 warning volt, leszarták. Pedig nem szép dolog

"Azt szeretném még tőled kérdezni, hogy a szimbólum megadásánál, ahogy az a csatolt képen is látszódik, hogy nem találja a Projektben megadott PLC-t pedig ott van meg minden, erre mi a magyarázat."
Hogy itt mit ajánl fel, az attól függ mi van beállítva a connections-nél.
"A connection-ben az Online-t OFF-ra kell álítani vagy van valahol egy frisítési gomb."
ON-ra kell állítani. Milyen frissítés gombra gondolsz? ha ez OFF, akkor a runtime indítás után szerintem nem fogja felvenni a kapcsolatot azzal a PLC-vel.
Van olyan funkció amivel az üzemmód váltható: SetDeviceMode (Online/Offline). Ezt egy gombhoz vagy más objektum eseményéhez hozzárendelheted. De hogy ez az OFF-ba állított kapcsolatot online-ba helyezi-e, azt nem tudom."Amúgy az hogy Szimbólumokat megadom, annak mekkora a jellentősége, mert ahogy látom attól még jó minden hogy nincs megadva."
A jelentősége annyi, hogy elsősorban kényelmes, mert amikor tag-et hozol létre, akkor nem kell bekörmölni a címet, hanem egyszerűen kiválasztod a listából és a címet kitölti magától.
Fontos lehet még, ha a PLC-ben szimbolikus címekkel operálsz. Akkor könnyebben áttekinthető a project ha a szimbólumok nevei WCCF-ben és step7-ben is ugyanazok.
Továbbá nem lehet mellé lőni (elcímezni) egy tag-et. csak olyat tudsz felvenni, ami már létezik (már deklarálva van step7-ben).
Igen kellemetlen ha a Step7-ben van pl. egy DB8.DBW10, amit egy DB8.DBD12 követ, te meg véletlenül (a szimbolikus hivatkozást nem használva) a DB8.DBW11-et adod meg közvetlen címnek egy tag-hez. Jellemzően meglehetősen váratlan értékeket tud mutatni egy ilyen tag
Más.: ha a WinCCF project nem integrált, hanem külön álló, akkor nincs lehetőség szimbólumokra hivatkozásnak, akkor mindig mindent kézzel kell megcímezni egyenként. -
dekorn
csendes tag
Szia Szirty!
Szóval megoldódott a probléma , legalábbis a compiler mostmár lefut. Van egy nagyon hasonló gépünk és azt összevetve megtaláltam a probléma megoldását. Egyszerűen az Area Pointer részben a szimbólumokat kitörültem és ezekután lement a compile.

A TAG-ek között megvannak a kapcsok, bár érdekes egy kicsit hogy a Date/time PLC a DB50 DBW72 re hivatkozik és a Tagnél DB50 DBB72 van , de természetesen így is oké.

Az ExportDataRecords a Recept View screenen van elhelyezve, ahol a melékelt képen is látszódik hogy a File name: \Storage Card USB\.... .csv nem tetszik neki pedig működik mert kipróbáltam, meg ezt a gép gyártója küldte így nekünk. Azt szeretném még tőled kérdezni, hogy a szimbólum megadásánál, ahogy az a csatolt képen is látszódik, hogy nem találja a Projektben megadott PLC-t pedig ott van meg minden, erre mi a magyarázat.
A connection-ben az Online-t OFF-ra kell álítani vagy van valahol egy frisítési gomb. Amúgy amit a 2056 üzeneteben írtam az tényleg nem volt jó, mert transfer-kor nem futott le a Compile és az ablak egyszerűen bezáródott és nem történt semmi, és mivel még nem vagyok gyakorlott nem néztem meg egyből az Output ablakot.
Amúgy az hogy Szimbólumokat megadom, annak mekkora a jellentősége, mert ahogy látom attól még jó minden hogy nincs megadva. 
Üdv
-
Szirty
őstag
Hali dekorn!
Azt írtad a 2056-os üzenetben, hogy hibaüzenet nélkül leáll a compile:
"a Compile elkezdődöt majd hibaüzenet nélkül leállt , erre a hibára keresem a vélaszt. "
Én látok itt 4 hibát:
"11:04:43.34 Compiler Info : ### FAILED with 4 error(s), 1 warning(s)."Ha Warningol, akkor a project lefordul, legfeljebb nem működik az amire a figyelmeztetést írta.
ha error van, akkor soha nem fordul le! A hibát ki kell javítani!A képen is látszik szép narancssárgával, hogy a 4 areapointernek adott hivatkozás hibás!
Azt kell kijavítani. Gondolom a TAG nem létezik, vagy rossz a típusa.
Nyilván nem fogom tudni megmondani a kép alapján sem mi a baja a megadott TAG-ekkel, mivel nem látom a TAG definíciókat.
De van még egy figyelmeztetés is, egy gombnak adott 'ExportDataRecords' funkció paraméterezése hibás!Rebuild all-nak nyilván semmi értelme ha a projectben hibák vannak. (Csak azért javasoltam, mert azt írtad nem üzen semmi hibát.)
-
dekorn
csendes tag
Szia Szirty!
Eszt dobta a gép nekem a compile parancsra
08:19:59.68 Compiler Info : Compiling started ...
08:19:59.68 Compiler Info : Compiling 7 delta steps ...
08:20:02.67 Compiler Info : Linking target 'F300476_ ' ...
08:20:02.68 Compiler Info : Number of generated tags: 225.
08:20:03.17 Compiler Warning: Invalid constant parameter for system function (trigger 'OBJECT_23.OnButtonDown', function 'ExportDataRecords').
08:20:03.18 Compiler Error : Invalid symbol assignment for area pointer 'Date-time PLC'.
08:20:03.18 Compiler Error : Invalid symbol assignment for area pointer 'Screen number'.
08:20:03.18 Compiler Error : Invalid symbol assignment for area pointer 'Data record'.
08:20:03.18 Compiler Error : Invalid symbol assignment for area pointer 'Job mailbox'.
08:20:03.18 Compiler Info : ### FAILED with 4 error(s), 1 warning(s).
08:20:03.18 Compiler Info : Compiling finished!Rebuild all után pedig:
11:04:03.29 Compiler Info : Compiling started ...
11:04:03.34 Compiler Info : Compiling 1 delta steps ...
11:04:16.79 Compiler Info : 1% done, 15403 steps remaining ...
11:04:19.25 Compiler Info : 2% done, 15301 steps remaining ...
11:04:22.42 Compiler Info : 3% done, 15151 steps remaining ...
11:04:23.25 Compiler Info : 5% done, 14785 steps remaining ...
11:04:23.75 Compiler Info : 6% done, 14629 steps remaining ...
11:04:25.75 Compiler Info : 10% done, 14019 steps remaining ...
11:04:26.78 Compiler Info : 12% done, 13719 steps remaining ...
11:04:29.75 Compiler Info : 14% done, 13419 steps remaining ...
11:04:30.75 Compiler Info : 20% done, 12519 steps remaining ...
11:04:31.29 Compiler Info : 22% done, 12219 steps remaining ...
11:04:32.26 Compiler Info : 24% done, 11919 steps remaining ...
11:04:32.75 Compiler Info : 25% done, 11619 steps remaining ...
11:04:33.25 Compiler Info : 29% done, 11019 steps remaining ...
11:04:33.75 Compiler Info : 35% done, 10119 steps remaining ...
11:04:34.25 Compiler Info : 37% done, 9819 steps remaining ...
11:04:34.75 Compiler Info : 41% done, 9219 steps remaining ...
11:04:35.25 Compiler Info : 45% done, 8619 steps remaining ...
11:04:35.75 Compiler Info : 55% done, 7119 steps remaining ...
11:04:38.20 Compiler Info : 58% done, 6519 steps remaining ...
11:04:38.75 Compiler Info : 62% done, 5919 steps remaining ...
11:04:39.25 Compiler Info : 68% done, 5019 steps remaining ...
11:04:40.25 Compiler Info : 72% done, 4419 steps remaining ...
11:04:40.75 Compiler Info : 78% done, 3519 steps remaining ...
11:04:41.25 Compiler Info : 82% done, 2919 steps remaining ...
11:04:41.75 Compiler Info : 84% done, 2619 steps remaining ...
11:04:42.25 Compiler Info : 86% done, 2319 steps remaining ...
11:04:42.75 Compiler Info : 89% done, 1719 steps remaining ...
11:04:42.75 Compiler Info : Linking target 'F300476_ ' ...
11:04:43.34 Compiler Info : Number of generated tags: 225.
11:04:43.34 Compiler Warning: Invalid constant parameter for system function (trigger 'OBJECT_23.OnButtonDown', function 'ExportDataRecords').
11:04:43.34 Compiler Error : Invalid symbol assignment for area pointer 'Job mailbox'.
11:04:43.34 Compiler Error : Invalid symbol assignment for area pointer 'Screen number'.
11:04:43.34 Compiler Error : Invalid symbol assignment for area pointer 'Date-time PLC'.
11:04:43.34 Compiler Error : Invalid symbol assignment for area pointer 'Data record'.
11:04:43.34 Compiler Info : ### FAILED with 4 error(s), 1 warning(s).
11:04:43.75 Compiler Info : Compiling finished!Linkelem a hibás rész képét a WinCC Flexből:
Megnéztem a PLC-s oldalt, ott elviekben renden léteznek a hivatkozások. Ez egyébként egy S7-es projektbe ágyazott Flex projekt.
Köszönöm az eddigi segítséged és várom válaszod.
Üdv. -
levelko
csendes tag
Üdv!
Mennyi lehet az ára egy S7 318 CPU-nak?
-
Szirty
őstag
Helló oli83!
"Tudnátok némi magyarázatot adni az alábbi kifejezésekhez?"
- projektben versió mentést,A project alacsonyabb WinCCF verzióhoz történő mentésének lehetősége
- chang log,
Jelentés a változásokról.
- Project / Compiler / Rebuild All,
- Options / Delete Temorary Files.Menüpontok Project nevű menü Compiler almenü pontjának Rebuild All pontja, stb.
Azt csinálják,a mi a nevéből is kiderül."WinCC Flexel olyan gondom van, hogyha belerakom egy S7 projektbe, majd szimulálgatom, akkor jelentős mértékben megnő a projekt mérete, és sajnos S7-es archiválás után sem fér át egy mailban a termetes zip."
Ez bizony így van, ezzel nem nagyon lehet mit kezdeni.
Mindazonáltal a mail nem file-ok küldözgetésére való
"Van lehetőség valahogyan lefelé konvertálni a Projekteket? Pl. 2007-est használok, de szeretném 2005-ként elmenteni."
Igen. Telepítéskor ki kell választani a "Save as version" lehetőséget.
Akkor lesz a Project menüben egy "Save as Version" menüpont, amivel lehetőséged van egyel korábbi verzióhoz való formátumban kimenteni.
Ha a WinCC F projected Step7 projectbe van integrálva, akkor a fenti művelet után már nem lesz (leválasztja) és erre figyelmeztet is. De vissza lehet integrálni egy korábbi WinCC F-et tartalmazó gépen ha szükséges. -
oli83
tag
Sziasztok!

A mindenségit látom elég komoly témában vagytok.
Azszem holnap dobok fel egy WinCC Flexet.
Tudnátok némi magyarázatot adni az alábbi kifejezésekhez?
- projektben versió mentést,
- chang log,
- Project / Compiler / Rebuild All,
- Options / Delete Temorary Files.WinCC Flexel olyan gondom van, hogyha belerakom egy S7 projektbe, majd szimulálgatom, akkor jelentős mértékben megnő a projekt mérete, és sajnos S7-es archiválás után sem fér át egy mailban a termetes zip.
Valamint a verziókkal is gond van. Van lehetőség valahogyan lefelé konvertálni a Projekteket? Pl. 2007-est használok, de szeretném 2005-ként elmenteni.üdv.: oli83
-
Szirty
őstag
Hali dekorn!
A Flexible mindig leírja mit művel.
Ebben az esetben roppant kíváncsi lennék rá, hogy neked miket írkáét fordításkor!
Elküldenéd?Így kezdődik hogy:
Info : Compiling started ...És így van vége:
Info : Compiling finished!Így néz ki egy sikeres fordítás:
14:31:33.76 Compiler Info : Compiling started ...
14:31:33.76 Compiler Info : Compiling 23 delta steps ...
14:31:36.78 Compiler Info : 9% done, 5932 steps remaining ...
14:31:37.26 Compiler Info : 19% done, 5326 steps remaining ...
14:31:37.76 Compiler Info : Linking target 'MP370' ...
14:31:37.76 Compiler Info : Number of generated tags: 5.
14:31:37.78 Compiler Info : 23% done, 5002 steps remaining ...
14:31:38.26 Compiler Info : Number of PowerTags used: 5
14:31:38.26 Compiler Info : Succeeded with 0 error(s), 0 warning(s).
14:31:38.26 Compiler Info : Time stamp: 2011.06.24. 14:31 - used 79296 bytes of maximal 12582912 bytes
14:31:38.26 Compiler Info : Compiling finished!(Shift-Ctrl-O-val tudod előhozni ha alapból nem jelenne meg esetleg. Illetve View menü, Output pont)
Vagy küldd el a projectet (mail) és megnézem. (ilyet, hogy nem ír semmi hibát és nem fordítja le, még nem láttam)
Nyomj neki egy Project / Compiler / Rebuild All-t.
Esetleg egy Options / Delete Temorary Files-t
Vagy Project / Compiler / Generate-et -
dekorn
csendes tag
Sziasztok!
Tud nekem valaki abban segíteni, hogy egy kicsitt módosított HMI projektet akartam WinCC Flex. 2008-cal felküldeni egy TP177B 6" color PN/DP panelra, azonban a Compile elkezdődöt majd hibaüzenet nélkül leállt , erre a hibára keresem a vélaszt. Használtam a projektben versió mentést és chang logot is nem tudom hogy az okozhat-e ilyen problémát. Az össz változtatás a projekten két gomb beiktatása ami a receptet menti USBre és onnan visszaimportálja azt , de ezt már egy másik panelen csináltam és a jogosultságok kicsi változtatása. A másik amire gondoltam hogy más szoftver esetleg Siemenses feltelepítése okozhat-e ilyen hibát. Előre is köszönöm a segítséget. Üdv
-
gombilacy
csendes tag
Sziasztok!
Eladnám gyári állapotú s7-300-as moduljaimat.
6es7 322-1bl00-0aa0
6es7 331-7kf02-0ab0
Ajánlatokat email-re várok!Üdv!
-
Szirty
őstag
Helló dekorn!
Én két okot tudok elképzelni a problémádra:
1. A language Settings / Project languages oldalon beállítottad a magyar nyelvet, de a Device settings Languages and Fonts oldalon nincs pipa a nyelv előtt. Így az adott nyelven írt szövegekhez nincs betűtípus rendelve, ezért nme jelnik meg semmi. (ezt tartom esélyesnek)
2. Két (vagy több) nyelv van beállítva, de te csak az egyik nyelven adtál meg szövegeket (pl. magyar) de a runtime indításkor meg a másik nyelvet aktiválja, amihez nincsenek szövegek hozzárendelve.
Pár dolgot itt összehordtam a nyelvek használatáról.
-
dekorn
csendes tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne még a Wincc Flexible RT-hez hogy a képrnyőn létrehozott gomb és egyébb feliratok nem látszódnak. Már próbálgattam külömböző fontokat, nyelvet beálítottam és hozáadtam , de a simulációban és élesben sem látszik a szöveg.
Üdv -
dekorn
csendes tag
Köszönöm a válaszokat! Sikerült kisakozni.

Üdv
-
Szirty
őstag
Helló dekorn!
"Wincc Flexible 2008 RT szeretnék összehozni a laptopomon egy létező S7-300 315-2DP-és PLC vel MPI-on USB-és adatpterem segítségével, hogy szimulációkat létre tudjak hozni úgy hogy ne kelljen HMI, meg ne a PLCSimet használjam."
Ez nem probléma.
Ha nem Step7-be integrált HMI projectet hozol létre, akkor a Connections-t állítsd be így:Ami lényeges: MPI, Access point (S7ONLINE) és a PLC MPI címe (alapesetben 2).
-
dekorn
csendes tag
Sziasztok! Kérlek segítsetek nekem abban, hogy Wincc Flexible 2008 RT szeretnék összehozni a laptopomon egy létező S7-300 315-2DP-és PLC vel MPI-on USB-és adatpterem segítségével, hogy szimulációkat létre tudjak hozni úgy hogy ne kelljen HMI, meg ne a PLCSimet használjam. És még annyi hogy a Wincc RT-ét Omronnal össze tudom lőnni Hostlinkkel az hogy lehet Null modem kábellel? A Tegek olyankor hogy működnek?
Üdv -
urbmisi
csendes tag
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat Mindenkinek!!

Sajnos a Siemens plc-ket nem nagyon ismerem, mivel jelenlegi munkahelyemen főként Omron plc-k működnek, így ezeknek szeretném jobban megismerni a programozását. -
dekorn
csendes tag
válasz
urbmisi
üzenetére
Hali urbmisi! Szerintem is nagyon jó a szirty oldala én is csak ajánlani tudom. Még van az www.ob121.com , ott inkább átfogóbb alapozó dolgokat olvashatsz. A többi tudást manual-okból és pdf-es könyvekből nyerheted, sajnos ezek jobbára angolul vannak. Illetve a siemens support oldalán található demo és példaprogramokat lehet letölteni, ezek is nagy segítséget jelenthetnek . Üdv
-
Szabest
tag
Én is ajánlom, sőt még a saját fórumját is, de legfőképp a tulaj tudása az irigylésreméltó, illetve a segítőkészége sem utolsó!

üdv
-
Szirty
őstag
válasz
urbmisi
üzenetére
Hali urbmisi!
"...ezt tovább fejleszteni,van e valami tovább tanulási mód könyv/internet vagy bárhol máshol."
Nem egyszerű kérdés újra és újra felmerül. Már többször kérdeztek ilyet és hasonlót itt is.
PLC-t általánosságban tanulni csak alap fokon lehet, mert a különböző rendszerek még ha alapjaiban azonosak is, részleteikben igencsak merőben eltérőek tudnak lenni.
Egy komoly PLC-s szakembernek pedig ismernie kell az adott típust amivel dolgozik, a lehető legrészletesebben.Komoly ismereteket szerintem úgy lehet szerezni, hogy elmegy az ember valamelyik (vagy több) gyártó specializált PLC tanfolyamaira és végigjárja valamilyen szintig (ez milliókba is kerülhet).
Vagy autodidakta módon merül bele az ismeretszerzésbe. Igen, ebben sokat segítenek a gyári dokumentumok, de előbb-utóbb mindenképp kell egy helyzet, amiben kipróbálhat dolgokat az ember valódi PLC-n, valódi berendezésen.
Nehéz az indulás...
Ajánlhatom a web oldalam, ami Siemens S7-300/400-ról szól, de nem nagyon tematikus és nem nagyon kezdőknek szól, esetleg jobban összezavar, mint segít.Azt gondolom el kell dönteni melyik gyártó melyik típuscsaládjával szeretnél megismerkedni és abba az irányba kell menni.
-
urbmisi
csendes tag
Kezdő plc-s vagyok,ha valaki tud, kérem segítsen, elvégeztem egy plc-s tanfolyamot,aminél kizárólag az alapokat tanultuk meg,szeretném ezt tovább fejleszteni,van e valami tovább tanulási mód könyv/internet vagy bárhol máshol.
Választ előre köszönöm!!!
-
norcee
csendes tag
Szia Szirty!
Végül is megoldódott a számlálókártya problémája, méri-mérte a jelgenerátor jelét rendes. Sikerült szerezni egy inkrementális jeladót, ami nyitott kollektoros, de felhúzó ellenállás nélkül kötöttem be, persze nem számolt semmit, viszont a kártyán az SF LED kigyulladt és hiába készítek új projektet nem akar elaludni és a CPU is STOP-ba megy. A modul információból egy ilyen üzenetet sikerült kinyerni:

Tudnál segíteni, hogy hogyan lehetne a kártyát újra használni vagy lehetséges, hogy ez most tönkrement? :S--norcee
-
Szirty
őstag
válasz
magyarl
üzenetére
Hali magyarl!
"Több órás tanulmányozás, keresgélés után, a telepítési dokumentációját is megnézve arra jutottam, hogy RS232 módon kommunikál RJ-11 csatlakozással. És itt el is akadtam, hogy egy ilyen kábelt konkrétan honnan tudnék beszerezni, esetleg milyen átalakítások szükségesek, hogy a laptophoz is csatlakoztatható legyen."
Csak egy kábelre van szükséged, aminek az egyik vége RJ-11, a másik meg DB9 anya.
Hogy hogy kell bekötni az ott van az általad linkelt PDF 5. oldalán.
Ha nem akarsz csinálni, hanem venni szeretnél, akkor a Kvalix kft a barátod. Ők tudnak adni kábelt. -
-
magyarl
tag
Sziasztok!
Pályakezdőként egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek:
Adott egy Unitronics V120-22-T2C típusú, már működő PLC, amit át kellene programozni . Legelső megoldandó probléma, hogy össze tudjuk bármilyen módon kötni egy laptoppal, lévén hogy semmiféle gyári tartozék nem áll hozzá rendelkezésünkre.
Több órás tanulmányozás, keresgélés után, a telepítési dokumentációját is megnézve arra jutottam, hogy RS232 módon kommunikál RJ-11 csatlakozással. És itt el is akadtam, hogy egy ilyen kábelt konkrétan honnan tudnék beszerezni, esetleg milyen átalakítások szükségesek, hogy a laptophoz is csatlakoztatható legyen. Lehet csak rosszul kerestem eddig rá, de mintha önállóan ilyen kábelt senki nem is árulna.
Tehát tömören: mit/honnan kell tennem/vennem hogy a szoftverével programozhassam

Köszi előre is a segítséget!
-
sörösló
aktív tag
Milyen LOGO-d van? Mit nem tud, amit az Easy? Nem bővíthető? Manual van mindkettőhöz, igaz az Easy nagyon részletes. A Moeller.com oldalon a download menüpontban megkapsz mindent. Az Easy-nek kb. 700 oldal magyar nyelvű manualja van! Ami meg az "igazi" PLC-t illeti: a feladathoz kell választani az eszközt. Ha egyszerű a feladat, akkor nem igazán kell "igazi" PLC. Én viszont ezekből a kicsikből mindig a kijelző nélkülit szoktam használni. Nem tudom miért, de a kijelzős tipusok vonzzák az önjelölt amatőröket. Jelszó ide vagy oda, valahogy mindig sikerül elpiszkálni! Program az Easy-hez van ingyen, de kábelt sajna venni kell.

-
Szirty
őstag
Hali attrax!
A Logo nem bír vele, vagy ti nem bírtok a Logo-val?

Nézd meg az unitronics-ot is. Árlista is van ott. -
attrax
aktív tag
Sziasztok.Az volna kérdésem ,hogy milyen gépet ajánlanátok.A feladat 4-5 levegőszelep működtetése kétgombos indítással néhány időzítéssel.Úgy számoltuk, hogy kb 8 bemenet lenne ill 4-5 kimenet.Én bevallom kinéztem Moellerék easy700 TC-jét.Árban megfelelne.42k.Tudom miért nem veszünk normális plc-t? De nem gyakran kell gépet építenünk.Most is csak egy Siemens logo-t akarnánk lecserélni,hogy többet tudjon.Jó lenne magyar programozói manual.ill. szoftver hozzá.Ha tudnátok segíteni megköszönném.
-
levelko
csendes tag
Üdv!
Egy PILZ PX 30/64 típusú szövegkijelzőt szeretnék programozni.
Nem tudja valaki honnan tudnék letölteni hozzá szoftvert?Úgy tudom PX-PRO for Windows kell hozzá, de nem találtam ilyesmit.
-
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82
üzenetére
Helló Dezsi82!
Ha megnézed a sz S7-300 CP 341 Point-to-Point Communication, Installation and Parameter Assignment doksit, akkor a 221. oldalon ezt látod:

A PC DB9 RS232 csatlakozójának kiosztása:

Ebből kiderül, hogy a CP341 soros csatlakozójának a kiosztása megegyezik a PC 9 pólusú soros csatlakozójának kiosztásával, és a csatlakozó is "apa".
Ebből pedig az következik, hogy a CP341-PC soros kommunikációhoz megfelel egy közönséges null modem kábel.
-
Dezsi82
tag
Sziasztok!
Soros kommunikációt szeretnék létrehozni egy PC és egy Siemens 315 PLC között. A CP341 soros kártya benne van a PLCben. Már csak egy kábel bekötés rajz kellene, de a leírásban nem találtam olyat, ami PC és PLC között van. Hol lehet ilyet találni?
Előre is köszi az infót. -
And
veterán
válasz
hali.papa
üzenetére
Egyetértek Szirty-vel. Elektronikailag egy sima 'indít-leállít' időmérővel, párszáz forintos mikrokontrollerrel megoldható feladat. Szinte a leggagyibb fototranzisztor is megahertzes frekvencia- (mikroszekundumos idő-) tartományú működésre képes. Nem is túlságosan gyors komparátorokkal - akár a µC saját beépített komparátoraival - történő jelfeldolgozás, impulzusformálás után mérhető és egyszerű hétszegmenses vagy alfanumerikus LCD-modulos kijelzőn indikálható az egymástól ismert távolságra lévő optikai kapuk jelének időkülönbségéből számított sebességérték. A feladat további nehézségei (puska megfelelő rögzítése, a lövedék útjának pontos behatárolása) már nem elektronikai jellegűek, de annyira nem is tűnnek megoldhatatlannak.
-
-
hali.papa
csendes tag
Üdv néktek!
Lenne egy kérdésem, szeretnék légpuska lövedék sebességet számoltatni/mérni plc segítségével, a dolog már összeállt bennem hogyan is szeretném de van egy kis problémám, az induktív érzékelők amiket próbáltam idáig egyik sem volt képes ilyen gyors elhaladás kimutatására úgy kb 170 m/s sebességgel halad a dolog. Valakinek van ötlete hogy egyáltalán lehet-e ezt a dolgot valahogy kivitelezni, akár valami optika segítségével?
Köszike előre is! -
Soki84
csendes tag
Nah sikerült nyomtatni a V570-essel! Az új kábel jól szuperál. Meg annyi kínja volt még h csak a COM1 portjáról működik... Pedig kéne a COM2-ről is, amin persze eddig próbáltam.
Köszönöm a segítségeteket!!!
-
diniinfo
csendes tag
Sziasztok,
Kollégákat, partnereket keresünk PLC, HMI, hajtástechnika területére:
http://www.vargaflexo.hu/index.php?m=allasajanlat&l=hun#villmernok
Feladat: tervezés, programozás, telepítés, szerviz.Üdv
-
dekorn
csendes tag
Szia Szirty!
Köszönöm a válaszod. Tulajdonképpen rájöttem, hogy nem a programmal lehet baj hanem hogy félreérthetően lett feliratozva a gomb, illetve a kollégák rosszúl tudták és ez vezetet engem is meg. (sajnos még mindig elhiszek mindent amit nekem mondanak)
Még1x köszönöm.Üdv
-
Szirty
őstag
Hali dekorn!
"azonban ha átírjuk és betöltünk egy másik data savet akkor is a beírt paraméter marad, azaz nem működik rá a mentés."
Működik az, de a következők fontosak:
- A recepteket a HMI kezeli, az tárolja és a szerkesztése is abban történik
- A PLC-be csak akkor kerül bele az, amit a HMI-ben tárolt recept tartalmaz, ha meghívod a "RecipeViewSetDatarecordToPLC' funkciót.
Ezt megteheted a recept editor objektumból (a képen "A"-val jelölve) vagy önálló gombbal (a képen "B") illetve bármivel ami képes event-et kezelni a WinCC Flexben.
A HMI-ből a recept adatok tehát akkor kerülnek a PLC-be, ha ezt a funkciót meghívod, illetve megnyomod a recept szerkesztőben a transfer to PLC gombot.
Ha csak betöltöd, akkor a recept adatok a HMI-be töltődnek be, azokat szerkesztheted, mentheted más néven stb, a PLC-ben a korábbi adatok maradnak amiíg el nem küldöd neki. -
dekorn
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget keresnék WinCC Flexibelben receptírással kapcsolatos kérdésben. Az aktuális probléma egy s7-300 315 PLC van összekötve Profibuson egy Tp177B-s HMI vel amin van egy beálítható paraméter mely benne van a receptbe is , azonban ha átírjuk és betöltünk egy másik data savet akkor is a beírt paraméter marad, azaz nem működik rá a mentés.
Üdv.
-
Soki84
csendes tag
Sziasztok!
Köszönöm a segítségeteket! A leírtak alapján már nekem is gyanús ez a kábel... nem én csináltam, hanem kaptam munkatársamtól. 4 szál van használva összesen, azt hiszem ránézek én is. -
sörösló
aktív tag
Esetleg nem lehet hogy rögzített a paraméterkészlet? Én egy Okidata 24 tűs printerrel jártam így egyszer. Az oldalkiosztás és a paraméterkészlet egy cserélhető tárban volt. Egy régi hosszúsoros Epson 1070-esre volt írva a program, az Okidata meg csak sima A4 formát tudott. Nyomta a szerencsétlen összevissza, hol új sort kezdett, hol rányomta a régire. A semminél ez is több volt, de mire kiolvastad hogy mi is van kinyomva...

-
Szirty
őstag
Helló Soki84!
Strat bit valószínűleg egy. Azért mert a stop bit hosszát nem tudod mennyi még jó ha azonos az adó és a vevő oldalon. Ezzel érdemes lehet próbálkozni (állítani és próbálni).
Szerintem továbbra is kommunikációs probléma van itt.Annak pedig a nem egyforma beállításokon túl még a következő okai is lehetnek:
- Túl hosszú kábel (10m fölött szokott gond lenni)
- Nem megfelelő bekötés, handshaking jelek mellőzése
- Nem megfelelő jelszintek a PLC soros portján. Minden RS232C porotn illene +/-12 voltnak lennie, de ezt kevés teljesíti sajnos, viszont néhány egyenesen megköveteli.RTS-CTS DTR-DSR jelek be vannak kötve? És ha igen hova? Egymásba vagy önmagába van visszahurkolva?
Az user manualt a vezérlőkódok miatt javasoltam. Arra majd akkor lehet szükséged ha sikerül rábírni hogy a karakterek rendben átmenjenek...
-
Soki84
csendes tag
Szia Szirty!
Többnyire y-onkat nyomtat kettősponttal fölöttük...
Adatsebesség ugyanaz mind a két oldalon, PLC oldalon a strat bitek számát nem tudom állítani (Com Init-be nem lehet megadni ilyen paramétert), adatbitek is ugyanazok, paritás is, nyomtatóm meg a stop bitek számát nem adja meg (kinyomtattam az aktuális beállításait és nincs közte hogy mennyi lenne).Köszönöm a user manualt, átrágom magam rajta, remélem sikerül megtalálni azokat a beállításokat amikkel működni fog a dolog.
-
Szirty
őstag
Hali Soki84!
Szerintem később erre is szükséged lesz: LX-80 - User Manual - Epson főleg onnantól kezdve, hogy "printer control codes"...
-
Soki84
csendes tag
Köszönöm a gyors reagálást!
Azóta kaptam egy EPSON LX-300+II nyomtatót ami rendelkezik soros porttal, de nem akarja azt nyomtatni amit én szeretnék
a PLC COM2-es portjára rácsatlakoztam hyper terminállal és ott teljesen jól jön az adat, azt látom amit kell. Akkor a nyomtatón kell beállítani valamit, amiről még fogalmam sincs hogy mit.... -
Soki84
csendes tag
Sziasztok!
Kezdő vagyok még PLC programozásban. A problémám amiben a segítségeteket kérném a következő: Unitronics V570 PLC COM2-es portjára szeretnék egy soros portos nyomtatót tenni. A program már kész, már csak egy olyan nyomtatóra lenne szükségem ami a soros portjára kapott ASCII karaktereket kinyomtatja.
Előre is köszönöm a tippeket, hozzászólásokat!
-
Jimmy8
senior tag
Hello atMike!
Bezony-bezony
). A G..F már csak ilyen
)
Ha felteszel egy kicsit jobb minőségű képet, akkor talán megoldható lenne egy kis segítség...
Elsőre úgy tűnik,, hogy ez valami munkadarab továbbító (adagoló) rendszer. A jobb oldalon fentről érkeznek a md-ok. ha leérkeztek az alsó részre, a munkahenger balra kitolja őket, majd a bal oldalon lévő érzékelő jelére (ha már ott a md), leengedi egy szinttel lejjebb a bal oldalon látható másik munkahenger, majd gondolom üresen visszaáll a továbbítási szintre. Talán mintha jobbról is lenne egy érzékelő, de nem látszik tisztán...
Kevés az információ... Vagy a tanár úr nem adott eligazítást, mikor kiadta? Pedig ők tényleg segítőkészek...Lassan vizsgaidőszak lesz, nem vagy elkésve vele?
Új hozzászólás Aktív témák
- G15 5530 15.6" FHD IPS i7-13650HX RTX 4060 16GB 512GB NVMe új akku gar
- Eladó Jamo SW 410E
- Telefon tokok, telefon fóliák kedvezményes áron!
- Dell latitude 5330 i5-12.gen/8gb ddr4/250gb ssd/magyar Bill./új akku (Esztétikai hibás)
- Erőmű Magyar! Lenovo P16 ( Core I9 12950HX 32Gb DDR4 512Gb SSD Nvidia RTX 4Gb video) laptop!
- Varmilo /Limitált kiadás/Beijing Opera/EN/Silent Red/
- Samsung Galaxy A20e 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Karácsonyi Akció! Apple iMac 19.2 i5-8500 Radeon Pro 560X 4GB 16GB 256GB SSD 21.5" 4K Retina
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- ÚJ 20 méteres LED szalag adapterrel és távirányítóval eladó
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

...csak úgy zörrent a fém szemetesbe a piszok....szóval megvan a 20mA-em.... 

. Ezzel a verzió léptetéssel nagyon sokat segítettél.