Hirdetés
- Google Pixel topik
- Mobil flották
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Drága Bluetooth tagek olcsóbb alternatívái (MiLi MiTag, LiTag, OTAG, stb.)
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szirty
őstag
-
atMike
csendes tag
sziasztok!
örülök h találtam ilyen fórumot és remélem tudtok segíteni nekem.
Beadandó hf-lenne az alábbi képen látható történtet..
segítséget szeretnék kérni hozzá hogy mégis hogy álljak neki?
vagy ebből a képből hogy jöjjek rá a lépésdiagramra, működési sorrendre? 
3 szempont volt megadva indulási útvonalnak:Készítse el a működési sorrendet.
Készítsen lépésdiagramot a működésről.
Lépésdiagram alapján készítsen PLC programot.
Remélem valaki tud segiteni..és elöre is köszönöm!!
Üdv:
M -
sörösló
aktív tag
válasz
levelko
üzenetére
Ja, kérem, a 115 CPU az egészen más tészta! Az tényleg nem felejt simán.
Az AG-k üzembevétele és a programteszt------------S5-115U kézikönyv
Önnek két lehetősége van a belső programtároló törlésére:
-offline az előbeállítás/őstörlés kapcsolóval
-online a „törlés” PG funkcióvalŐstörlés a CPU kezelőmezőjén lévő előbeállítás/őstörlés kapcsolóval:
-Az áramellátást bekapcsolni
-A CPU üzemmódkapcsolót a Stop (ST) állásba kapcsolni
-A Voreinstellung/Urlöschen ( előbeállítás/őstörlés ) kapcsolót az „OR” helyzetbe nyomni és lenyomva tartani. Ha a kapcsolót nem tartja lenyomva, automatikusan az „RE” állásba ugrik vissza.
-Mialatt az őstörlés/előbeállítás kapcsolót lenyomva tartja, a CPU üzemmód kapcsolót kétszer az „ST”-ről az „RN”-re kapcsolni. A Stop LED rövid időre kialszik.
-Az előbeállítás/őstörlés kapcsolót felengedni.A belső programtároló és egy esetleg bedugott RAM- modul ( CPU941/CPU942 ) most törölve vannak. A törlés után a CPU teszteli a belső programtárolóját; hiba esetén a STOP-LED villog
RN- run
ST- stop
QVZ, ZYK- hibajelzések
BASP- parancskiadás zárlat ( az építőcsoportok kimenetei nem lesznek szabaddá téve )
NR- előbeállítás nem remanens
RE- előbeállítás remanens
OR- Ős-törlés ( overall reset )
Mindezt természetesen EPROM kártya nélkül kell csinálni. Kikapcsolt tápfesznél betenni az EPROM-ot, majd tápfesz be. Ekkor az üres CPU betölti az EPROM-ról a programot. A beolvasás alatt ha jól emlékszem valamelyik LED gyorsan villog. Majd RUN és ha minden OK akkor mehet a bringa.Azért ez nem olyan egyszerű mint a 95-ös CPU törlése.
Mert ez Siemens! -
sörösló
aktív tag
válasz
softclose
üzenetére
Az S5 95 nek nem kell speciális törlési módszer. Elem kivesz, hálózat kikapcsol, vár 3-4 percet. Hálózat vissza, ha benne az Eeprom kártya, a Copy LED villog amíg betölti a programot. Persze ha van benne! Aztán ha a program ami az Eepromban van, működőképes, akkor elindul automatikusan.
-
Szirty
őstag
Szia oli83!
"Most azonban szeretném String másolásához is kipróbálni ezt. Azonban valami gatya, van nem igazán történik meg, amit szeretnék ezért becsatolom a progi részletet."
Szerintem ne STRING típust adj meg neki, hanem másold byte-onként. Az "ismétlési faktor legyen 52 (50 karakter, +2 byte hossz leíró).
Nézd meg a helpben a BLKMOV és a STRING viszonyát.
-
Jimmy8
senior tag
Köszi
Így már megy... 
Annyi a probléma, hogy a második és a harmadik blokk nem akar bezöldülni.
De a motor kimenet zöld lesz, tehát 1 az állapota...
A te képeden is látszik, hogy az első blokk sárga (nálam ez a második feltétel), nos nálam is ilyen marad, de ettől függetlenül működik. -
Szirty
őstag
Szevasz Jimmy8!
"Akkor azt kérdezném, hogy te melyik ablakon állítottad be a D100 és D110 területeket?"
"Én a képen a jobbról látható ablakban töltöttem ki.... Majd a "save in Project"-et választva elmentettem. Mit kellene még csinálnom?"
Igen, ezzel lemented a projectbe, azaz file-ba.
Ha a PLC-be is le akarod tölteni, akkor az "online" menüben válaszd a "Transfer To PLC" pontot
Akko rmár a pLC-ben (ezesetben a szimulátorban) is az a tartalom lesz, amit a képernyőn látsz. De ilyenkor jobb a watch ablak (lásd fent) mert nem kell külön töltögetni, AMit beírsz, az azonnal megy a PLC-be és egyből azt látod ami a PLC-ben van. Pl. azonnal látszik ha megváltozik a tartalom. -
oli83
tag
Sziasztok!
Szeretnék Any-s módszerrel stringeket másolgatni.
Korábban ezzel a módszerrel már mindenfélét másoltam, és teljesen korrektül működött. Most azonban szeretném String másolásához is kipróbálni ezt. Azonban valami gatya, van nem igazán történik meg, amit szeretnék ezért becsatolom a progi részletet.
50karakterből álló Stringet szeretnék, szintén ugyanilyen hosszú Stringbe másolni.LAR1 P##Start
L B#16#10
T LB [AR1,P#0.0]
L B#16#13
T LB [AR1,P#1.0]
L 52 // <=========== kérdéses hossz
T LW [AR1,P#2.0]
L DINO
T LW [AR1,P#4.0]
L #PG_Nr
L 52
*I
SLD 3
L P##PG
+D
L DW#16#85000000
OD
T LD [AR1,P#6.0]LAR1 P##Ziel
L B#16#10
T LB [AR1,P#0.0]
L B#16#13
T LB [AR1,P#1.0]
L 52 // <=========== kérdéses hossz
T LW [AR1,P#2.0]
L DINO
T LW [AR1,P#4.0]
L P##Aktuelle
L DW#16#85000000
OD
T LD [AR1,P#6.0]CALL "BLKMOV"
SRCBLK :=#Start
RET_VAL:=#Ret
DSTBLK :=#ZielTovábbá szeretném megkérdezni még, hogy nincs e véletlenül valami jó kis módszeretek arra, hogyan lehetne egybe Stringet monitorozni? Ha DB-t/iDB-t nyitok, akkor nem akarja, és VAT-táblába karakterenként nézve elég sok mindent kellene monitorozni...
oli83
-
levelko
csendes tag
válasz
softclose
üzenetére
Hello!
S5 95 U memtörlés:
1. ON-OFF kapcsolót kikapcsod. (CPU-n)
2. EPROM-ot és az elemet kiveszed
3. A RUN/STOP/COPY kapcsolót "COPY"-ba teszed és ott tartod
4. ON-OFF kapcsolót bekapcsolod
5. A "STOP" led elkezd villogni, az 5-ik felvillanás után elengeded a kapcsolót, ami "STOP" állásban marad.
6. Ha jól csináltad, a CPU memóriája üres. (Ha bekapcsolod az ON-OFF kapcsolót a RUN led világít, de nem lesznek kimenetek)
7. ON-OFF kapcsoló kikapcs.
8. EPROM és elem betesz.
9. ON-OFF kapcsoló bekapcsol.
Ezek után a CPU betölti az eprom tartalmát az operatív tárába.
Ha még ezek után is hibát jelez, ismételd meg!Üdv!
-
softclose
csendes tag
Sziasztok,
segítséget szeretnék kérni S5-95U PLC hez. Sajna nem nagyon vagyok jártas az ügyben.
A problémám, hogy egy emelőszerkezetbe egy ilyen plc van szerelve és a kijelzön a Steuerungs Fehler (vezérlési hiba) szöveg van. A gép gyártója szerint, a hiba egyik lehetséges megoldása, hogy : "SPS urlöschen und Programm vom eprom laeden" ,magyarul: a plc-t törölni és a programot az epromból betölteni. (Más lehetséges megoldsról nem írnak
Igazából gőzöm sincs, hogy ezt hogy kellene csinálni, tudna nekem valaki ebben segíteni? -
Jimmy8
senior tag
-
Szirty
őstag
Hali Jimmy8!
A 3026 Hex szám szépen változik (éppen 16ó 30p 26mp volt), de az alól lévő szám sajnos nem a beállított értéket mutatja . Gondolom ott annak kellene futás közben megjelennie...
Kipróbáltam, nekem működik, az utasítás alsó sorában a D100 és D110 DM memória pillanatnyi tartalmát mutatja.
Neked ott 0000 van!
Azt látom, hogy a vélt memóriatartalmat jobb oldalon mutatod a képen, de szerintem az nem az online adat. Betöltötted a PLC-be?
Használd ilyenkor inkább a a watch ablakot az online adatok átírására és kijelzésére. -
Szirty
őstag
Hali Jimmy8!
Ez így kevés infó.
Az ER flag mit csinál a nem működő összehasonlítás után? =1?
Mi van a D0 és mi a D10-el kezdődő címeken?Ettől függ minden.
Vélkeményem szerint az a baj, hogy a D0 és D10 címeken nem BCD adat van, vagy az ott lévő BCD adat nem felel meg az időt leíró számok definíciójának (Pl. 87 óra 98 perc, stb). -
Jimmy8
senior tag
Hello!
Megint itt vagyok
Már szinte kész a program, de az alábbi problémával már elcsesztem egy fél napot:
Nem akar működni

A napos része frankón zöldül, de az idő összehasonlító rész nem. Szimuláció közben csak kisárgul a felső része a téglalapnak.
A D változó táblát megfelelően kitöltöttem és elmentettem a projectbe, mégis azt látom szimuláció közben, hogy a belső óra értéket szépen olvassa (pörögnek a számok), de a az alján a szám, amihez hasonlítania kellene, az mindig 0000. Mintha nem olvasná be a D táblából..
A progi hibás, vagy én vagyok a béna? -
sörösló
aktív tag
válasz
levelko
üzenetére
Nekem a C meghajtón van minden efféle, ennek ellenére is csinálta az említett hüleséget. Az IBH S5 szoftverem eleve úgy jelentkezik be, hogy "a rendszer nem találja a keresett file-t". Rákattintok hogy tudomásul vettem, innen simán megy. Hogy miért? A franc se tudja, nem is érdekel amíg működik. Mert ez Windows!

-
levelko
csendes tag
válasz
sörösló
üzenetére
Köszi a bíztatást!
Éppen neki is álltam az újratelepítésnek. Szerintem az volt a gond, hogy az említett gépen a win és vele együtt a "program files" könyvtár nem a c, hanem a D meghajtóra volt installálva. Más programok eddig nem kínlódtak ezen, sőt némelyik felajánlja hogy hova lehet telepíteni. Tudván a SIEMENS finnyás mivoltát inkább újrarakom a rendszert.
Közben más probléma is akadt. Particionáltam a HDD-t, formáztam az XP telepítőjével és amikor installálni akartam a következő üzenet jött: "NTLDR missing". Ez ugye azt jelenti, hogy a rendszer fájlok hiányoznak a formázás után. Csak azt nem értem, hogyha rendszert akarok telepíteni, akkor miért nem teszi rá a rendszer fájlokat? Ha a DOS-nak azt mondtad, hogy "format c: /s" akkor az rendszer lett és kész. Az lesz a megoldás, hogy beleteszem a HDD-t egy olyan gépbe amin van normális XP és leformázom azzal. De ez egy másik fórum témája és nem szeretnék elkanyarodni a témától, csak dühít ez a Windows-os káosz. A PLC legalább azt csinálja amit 'mondok' neki és csak magamat okolhatom ha nem úgy működik ahogy gondolom.Mégegyszer köszi!
-
sörösló
aktív tag
válasz
levelko
üzenetére
Megoldás a Win újratelepítése. Jártam már így, a maradék hajamat is majd kitéptem.Mindenféle trükkel próbálkoztam, semmi eredmény. Más okból kellett újrainstall. Utána simán ment minden. Hogy miért, ne kérdezd (mert ez Windows). A többivel egyetértek.
Ne veszítsd el a csüggedést! Lesz ez még ígyse. -
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82
üzenetére
Hello Dezsi82!
"És itt jön az érdekes rész. Ha csinálok keresztreferenciát, akkor ezek az FB-k sehol sem szerepelnek."
Gondolom az FB blokkokat indirekt módon hívja meg és nem direkt módon.
Pl. így:
UC FB [MW 2]Így azt az FB blokkot fogja meghívni, amelyik címét az MW2 word tartalmazza.
A keresztreferenciában az indirekt címekkel kezelt dolgok nem szerepelnek egyszerűen azért, mert csak futás közben derül majd ki hogy valójában mit fog meghívni. A keresztreferencia pedig offline módon csak a forráskód által hivatkozott címeket tartalmazza. -
Szirty
őstag
válasz
levelko
üzenetére
Helló levelko!
"Megpróbáltam a fórumokon leírtakat: pl a /nooscheck kapcsolót és a setups.ini file módosítását /WinXPExclude=/ . Egyik sem járt eredménnyel."
Azért, mert az nem erre a problémára nyújt megoldást, hanem erre:

Szerintem valamilyen más program telepítése korábban félbeszakadt vagy nem fejeződött be megfelelően. Telepítéskor "valahova" tesz egy jelzést, hogy telepítés van folyamatban (nyilván a reg. adatbázisba). Ezzel akadályozza meg azt, hogy esetleg újabb telepítő program fusson mialatt egy telepítés még folyamatban van.
Ebbe az irányba próbálj tapogatózni, nincs jobb tippem. -
Jimmy8
senior tag
A kimenet terhelhetőségéről csak ezt találtam:

Azt nem találtam sehol sem leírva: COM portonként, vagy kimenetenként értendő a 2A max. terhelhetőség?
A bekötésnél és a címkiosztásnál nagyon nem mindegy, mert valamelyik COM porthoz 4 kimenet is tartozik.
Az eszem azt súgja, hogy csak COM portonként, mert ha kimenetenként lenne, és mindet maxra terhelnénk (elméletben), akkor az 16×2 =32A jelentene. Ez már kicsit soknak tűnik... -
Dezsi82
tag
Sziasztok!
Egy érdekes dologba futottam bele, és annak ellenére, hogy sikerült megoldanom a feladatot, nem értek valamit.Adott egy Siemens S7-300 PLCvel vezérelt hegesztő cella. A cella 10 típust tud kezelni. Minden típushoz van egy "asztal", amin hegesztenek a robotok. Ha ezt az asztalt berakják a cellába, akkor egy DIP kapcsolósorral beállított számot olvas be a PLC 1-10 ig.
Az asztalon lévő rögzítőket 10 db FB vezérli, attól függően, hogy milyen számot olvasott be a bemeneteken. És itt jön az érdekes rész. Ha csinálok keresztreferenciát, akkor ezek az FB-k sehol sem szerepelnek. Egyszerűen nem találom, hogy hol hívja meg a függvényeket. Azt tudom, hogy van olyan, hogy a bemenetek közé be lehet rakni FB-t, és azt hiszem ilyenkor nem találja meg a keresztreferencia, de akkor hogy lehet ezt megtalálni?
Ha van valakinek ötlete, megköszönöm ha elmondja. Igazából csak érdekel a téma, mert a cella már termel, tehát működik, csak nem értem, hogyan.

-
levelko
csendes tag
Fene se érti ezt a számítástechnikát...

Megpróbáltam feltelepíteni a PCS7 programot. A DVD tartalma így néz ki:

Látszik, hogy tartalmazza a step7 v5.4 progit, meg egyebeket. Ezt minden gond nélkül fel tudtam telepíteni egy laptopra, ahol működik is a step7 és a plcsim is, de az asztali géppel már gondok voltak. A gépen Windows xp professional sp2 volt. A hibaüzenet: Az új programok installálása előtt indítsa újra a Windows-t. Mindezt 5 nyelven. Persze reboot után ugyanez. Telepítettem az sp3-at, mert a laptopon is az van. Eredmény: u.a. Megpróbáltam a fórumokon leírtakat: pl a /nooscheck kapcsolót és a setups.ini file módosítását /WinXPExclude=/ . Egyik sem járt eredménnyel. Ezek után megsirattam a DOS 6.22-t, imába foglaltam Mr Gates nevét és nem próbálkoztam többet, mert a hardware épsége forgott kockán.
Ha ezek után van valakinek ötlete a mókolási lehetőségekre, azt megköszönném.
-
Szirty
őstag
Hali Jimmy8!
"Jól gondolom, hogy a bemenetet csak úgy tudom vezérleni, ha 24VDC tápot kacsolok rá, azaz a 24 volt egyenáram kapcsolásával lehet a beneteket kapcsolni?"
Igen. A bemenetre 24V DC feszültséget kell kapcsolni a bemeneti csoport COM kivezetéséhez képest. A polaritásra nem érzékeny.
"És azt jól látom, hogy ehhez a PLC-hez nem kell külső táp, mert a kimenti oldal alsó és felső sorának első csatlakozópontja a 24VDC táp?"
Így van. Van egy 24V segéd táp kimenete. Írja is az ábra alatti szövegben, hogy a váltóáramú táplálású típusoknak van a +/- kivezetéseken 24V feszültség forrása, ami felhasználható a bemenetek táplálásához.
"A kimeneti oldalon viszont külön relé nélkül egy ből a kimenetről kapcsolhatóak nyugodtan a 230V-os hálózati fogyasztók (persze figyelve kapcsolt áramerőssére)"
Igen, ahogy mondod. A terhelést figyelembe kell venni.
-
Jimmy8
senior tag
Szia Szirty!
Akkor elkezdeném az alapoktól. Elnézést, ha amatőrnek tűnnek a kérdéseim, de nem ebben dolgozom, így csak könyvekből van meg szegényes infóm.
A kiválasztott PLC : Omron CP1L-M40DR-A
Most állítom össze elméletben rendszert és a bekötési metódus nem teljesen tiszta számomra.
Itt látható a manual szerinti bekötési mód
bemenet:
kimenet:
Jól gondolom, hogy a bemenetet csak úgy tudom vezérleni, ha 24VDC tápot kacsolok rá, azaz a 24 volt egyenáram kapcsolásával lehet a beneteket kapcsolni? Tehát ha egy érzékelő csak egy kapcsolót bont és zár, akkor ezzel a kapcsolóval kell bontanom és zárnom a 24V-os áramkört a COM és az adott bement között?
És azt jól látom, hogy ehhez a PLC-hez nem kell külső táp, mert a kimenti oldal alsó és felső sorának első csatlakozópontja a 24VDC táp?
A kimeneti oldalon viszont külön relé nélkül egy ből a kimenetről kapcsolhatóak nyugodtan a 230V-os hálózati fogyasztók (persze figyelve kapcsolt áramerőssére) -
Szirty
őstag
válasz
salexa1964
üzenetére
Hali salexa1964!
Nem simerem a VTWIN 525 panelt, ezért nem tudok segíteni.
De S7-nél a HW configba nem szükséges a panelt beletenni. A NetPro-ba be szoktam álítani (Siemens paneleket használok főleg) de azt is csak azért, mert a panel project integrálva van a Step7 projectbe.
"Idegen" panel esetén erre sincs szükség.Véleményem szerint tehát nem kell beállítani semmit S7-nél, a penel majd lekérdezi a PLC-ből amit tudni szeretne és beírja amit írni akar. A panel programjában kell jól beállítanod a kommunikációt (címek, sebesség, protocol) és persze a buszt megfelelően kell bekötni (lezárások, címzés stb).
-
Szirty
őstag
Hali pepe33!
Csakhogy sehogy nem sikerül megoldanom hogy megnézzem az MW350 regiszter valamelyik bitjét.
Címezd bitenként:
Az MW 350
0. bitje: M351.0
1. bitje: M351.1
2. bitje: M351.2
3. bitje: M351.3
4. bitje: M351.4
5. bitje: M351.5
6. bitje: M351.6
7. bitje: M351.78. bitje: M350.0
9. bitje: M350.1
10. bitje: M350.2
11. bitje: M350.3
12. bitje: M350.4
13. bitje: M350.5
14. bitje: M350.6
15. bitje: M350.7Ajánlom figyelmedbe ez az ábrát:

Valamint az S7-300/400 címzésmódjait és címtartományainak összefoglaló leírását
-
pepe33
tag
S7-300 on kellene nekem egy 16bites regiszter tartalmát SPI buszon kiadni.
Elvileg egyszerű lenne a dolog adott a az MW350 -es regiszter, és végignézem a minden egyes bitjét és ha 1 akkor kiadok egy 1-s a DATA kimenetre ha 0 pedig 0-t
És minden bit megnézése közt a CLOCK kimenetet 1be és 0-ba kapcsolom.Csakhogy sehogy nem sikerül megoldanom hogy megnézzem az MW350 regiszter valamelyik bitjét.
Hogy lehetne ezt megoldani ??Előre is köszönök minden segítséget!
Pepe -
salexa1964
csendes tag
válasz
salexa1964
üzenetére
Jó napot,
Ujra én vagyok, a feladatom ugyan az, nem tudok kapcsolatot létesiteni az ESA VTWIN 525 TP és a Siemens 317 cpu-val., de már ott gondban vagyok, hogy hardweresen konfigurálnom kell-e a PLC-t, mert a Touch panellen a megfelelő drivert betöltöttem, de fogalmam sincs hogy kellene az egyik meghivja a másikat, ez egy MPI-s csatlakozás.
Ha tudsz segits nekem.Előre is köszönöm
-
oli83
tag
Szervusz Szirty!
Hmm lehet hogy én sem utaltam rá egyértelműen...
Alapból mindig Protool-ból és WinCC Flex-ből szoktam kinyitni a ProSavet.
Ízlések és pofonok....Lényeg, hogy kibogoztuk a dolgot

Ja igen.... Találtam express kártyás adaptert.
http://www.kollewin.com/uploads/101214/1_210500_2.jpg
Na de hogy ez milyen lehet, azt ne kérdezzétek.
Bátraké a szerencse
Üdv: oli83
-
Szirty
őstag
Helló SODor!
Sajnos nem ismerem a Visiont. Olyan valakit kellene keresni, ako használ S7-hez vision-t.
"Vision-ben elvileg 2 driver közül tudunk választani (ami elvileg jó lenne ehhez a PLC-hez) a MODRTU (Modbus Master Protocoll) és a NETLINK közül, (van még S7API, S7APIX, S7COM, S7COMX, de ezek egyáltalán nem is működnek)"
Halvány tippjeim:
A MODRTU biztosan nem lesz jó, az S7 alapból nem használ modbus protokolt. A Netlink nem tudom mi lehet (létezik olyan MPI eszköz, aminek ez a neve, de nme tudom van-e hozzá köze,d ealapból az sem az S7 sajátja).
S7COM-hoz valószínűleg OPC szerver kell. S7API tűnik a legközelebbi járható útnak, de ahhoz meg lehet hogy Simatic NET csomagot kéne telepíteni.Szerintem a Vision ismeri az OPC-t, ha máshogy nem megy, akkor telepíteni kell egy OPC szervert, ami tud S7-el kommunikálni olyan interfészen keresztül, ami neked van.
-
SODor
csendes tag
Sziasztok!
Egyetemen tanulok PLC programozást szakirányomból kifolyólag. Érdekel is a téma, a Festo PLC-vel egész jól elboldogulok, de egy másikkal már meggyűlik a bajom. A Siemens S7-300-asról van szó. (Azért nem a Festo-t használom, mert azt sajnos nem lehet elkérni...) Magát a PLC-t tudom kezelni, tehát létradiagramban megy is minden, a probléma az, hogy nekem egy VISION X9-ben elkészített vizualizációmat (egyszerű palackozó üzem) kellene a PLC-vel vezérelnem. Az a gond, hogy a Vision nem hajlandó kommunikálni a PLC-vel. A PLC biztos, hogy jó, mert a Step7-ben összehozott dolgokat át tudom rá küldeni (RS232-n). Elvileg a kommunikációnál kellene kiválasztanom Visionben a drivert és merkereket kellene használnom. A merker beállítások elvileg jók (egy csoporttársam mutatta meg, hogyan kellene kinéznie) egy egyszerű példán keresztül (bekapcsolom a bemenetet, set-eli a kimenetet és egy merkert). A Vision-ben elvileg 2 driver közül tudunk választani (ami elvileg jó lenne ehhez a PLC-hez) a MODRTU (Modbus Master Protocoll) és a NETLINK közül, (van még S7API, S7APIX, S7COM, S7COMX, de ezek egyáltalán nem is működnek) ez utóbbi (netlink) kezel merker word-öket, amire nekem is szükségem lenne.
Nem tudom, hogy mennyire érthető a probléma. Tehát kellene egy kis segítség a Vision és Siemens S7-300 kommunikáltatásához.
A válaszokat előre is köszönöm. Jah és Szirty-nek már most köszönetet mondanék, mert az oldalán rengeteg hasznos dolgot találtam az S7-300-hoz.
Jah még annyi segítség (ha segítség, de lehet inkább bonyolítás lesz), hogy az inputok azok I124.0-től mennek I125.7-ig, a kimenetek is ugyanígy csak ugye Q-val kezdődően. -
Szirty
őstag
Hali oli83!
Akkor most újra az üzenet, mivel módosítottam (volna) csak közben telefonálnom kellet, mialatt a módosítás küldésének türelmi ideje lejárt, így már nem volt lehetőségem módosítani).
Elkapkodtam az első üzenetet, elnézést!"Próbáld ki, válassz egy szimpatikus HMI-t és kezd el állítgatni a WinCC F"
Igen, ha a Prosave-et wincc-ből indítom, akkor nincsenek fülek a WinCC transfer settingsből átveszi a beállított kapcsolat típusát és aszerint van vagy nincs pipa.
Mentségemre legyen mondva, én mindig külön indítom el a ProSave-et, még soha nem indítottam egyszer sem WinCC F-ből!Te viszont egy szóval sem említetted, hogy WinCC F-ből indítottad és nem a start menüből önálló programként

-
Szirty
őstag
Hali oli83!
"...de a képek arról szóltak, hogy attól függően, hogy milyen kapcsolatot választottam a WinCC F.-ben annak függvényében változott a ProSave-es oldal."
Akkor ez lesz a félreértés oka.
A ProSave és a WinCC Flexible két külön program. Külön letölthető, külön telepíthető.
És külön (egymástól függetlenül) működik. Legalábbis nálam.Ha mindkét programot futtatom, akkor sincs hatással a Flex a ProSave-re.
Az, hogy a Prosave-ben a Reset to factory settings opció látható lesz-e vagy sem, az valóban a beállított kapcsolat típusától függ, de azt a beállítást a ProSave-ben, a General fülnél, lehet megtenni a Connection beállításnál. A WinCC Flex Transfer settings beállítása semmilyen hatással nincsen a ProSave-re.De hozzáteszem még, hogy nálam ProSave V7.4.6.0 van, a tied meg V7.4.0.0
-
oli83
tag
Szia Szirty!
Így van! A WinCC-nél nem lehet bepipálni, de a képek arról szóltak, hogy attól függően, hogy milyen kapcsolatot választottam a WinCC F.-ben annak függvényében változott a ProSave-es oldal. Próbáld ki, válassz egy szimpatikus HMI-t és kezd el állítgatni a WinCC F.es Transfer módot, és nézd meg, hogy mi történik a ProSave-ben, minden egyes beállítás után.
WinCC Flexen belül:
Project=>Transfer=>Transfer Settings (Transfer mód állítás)
Project=>Transfer=>OS Update (ProSave felhívás)
Ahogy mondtad is speckó kapcsolatlekezeléssel nincsenek ellátva a panelok Gyári beállítások visszatöltésének lekezelésére.
Amúgy ma visszakeveredtem az említett panelhoz, és .... a beteg sikeresen meggyógyult
, csak egy RS232/PPi Multimaster kábel kellett hozzá.oli83
-
-
Szirty
őstag
Helló oli83!
"A WinCC F.-ben a Transfert állítottam be, a kép fölső része, alatta ProSave látszik "
Ez világos volt. De a WinCC Flex-nek soha semmi köze nem volt a "Reset to factory settings"-hez ezért nem értem miért van ott az a kép.
Nem ismerem a ComProfibuszt. Soha nem láttam még.
-
Szirty
őstag
Hali Jimmy8!
"Szakdolgozatom készítem, és mivel sajnos nincs külső konzulensem egy-két dologban van egy kis "homály", vagyis nem tudom jó irányban indultam-e el."
Én felajánlom a magam segítségét. Szívesen segítek, ha tudok. De kizárólag itt a fórumon.
"de sajnos nagyon szorít a határidő..."
Akkor ne sokáig halogasd azokat a kérdéseket.
-
Szirty
őstag
Hali oli83!
"mivel fel sem ajánlja a WinCC Flexible a gyári állapotra történő visszaállítás bepipálásának lehetőségét."
Mivel a WinCC Flexible alkalmatlan erre!
Erre van a ProSave.
De ez részletesen le van írva azon az oldalon amit linkeltem."nagyon döglött panel esetén a gyári beállításoknak megfelelő beállításra is szükség lehet (pl. ha véletlenül már a buszon se látjuk azt). De ez csak feltételezés"
A "nagyon döglött panel" legtöbször úgy "keletkezik", hogy OS update után, amikor írni kezdi a flash-be az image-et elmegy a tápfesz. (Ekkor írja ki egyébként, semmiképpen sem szabad kikapcsolni). Vagy ha kisebb trükkölés után vagy egyéb módon sikerül rossz image-et rátölteni.
Ettől nagyon beduzzog. Ami lássuk be nem meglepő, hiszen nem lesz rajta egy ép oprendszer, ami elindulhatna (hisz épp az csesződött szét).A gyári alaphelyzetbe állításos újraélesztést egy apró program egy "loader" végzi. Attól viszont aligha várhatunk el olyan funkcionalitást, ami megegyezik a teljes rendszerével (akkor semmi szükség nem volna a teljes rendszerre nyilván).
Így nem csoda, hogy nem tartalmaz egy komplett TCP/IP stack-et vagy profibusz kommunikációt, pláne mindkettőt. Mellesleg a soros port a legegyszerűbb (már amelyik panelen van ilyen) mert az pont-pont kapcsolat, így legalább címekkel nem kell szenvedni... -
Jimmy8
senior tag
Sziasztok!
Volna-e valaki aki OMRON (CP1E, CP1L) programozásban "otthon" van?
Szakdolgozatom készítem, és mivel sajnos nincs külső konzulensem egy-két dologban van egy kis "homály", vagyis nem tudom jó irányban indultam-e el.
Szeged környékén ha volna valaki aki le tudna velem ülni 1-2 órát, hogy átbeszéljük, ahol elakadtam, nagyon megköszönném (természetesen nem ingyen).
Esetleg messzebb lévő személy jelentkezését is várom, akivel-emailben kommunikálhatnánk, de sajnos nagyon szorít a határidő...
Csak segítség kellene, és nem "bér" szakdogaíró!!! -
oli83
tag
Szervusz Szirty!
A lényeg annyi volt, hogyha egy panelt gyári beállításokra szeretnénk visszaállítani, akkor azt csak előre meghatározott típusú kábellel tudjuk megcsinálni, mivel fel sem ajánlja a WinCC Flexible a gyári állapotra történő visszaállítás bepipálásának lehetőségét.
Persze OS-Update-t a felkínált listából bármelyik kábellel meg tudjuk csinálni, de nagyon döglött panel esetén a gyári beállításoknak megfelelő beállításra is szükség lehet (pl. ha véletlenül már a buszon se látjuk azt). De ez csak feltételezés
Tényleg, ha már itt tartunk. Ismeritek a Com Profibus nevű progit? Buszos résztvevők konfigurálására lehetett használni, még a Step7-es beépített Hw-konfugurátor előtt. Pl S5-ös buszélesztésre is jó volt (sosem használtam). Most viszont szükségem lett volna rá. És fájó szível vettem tudomásul, hogy az 5512-es kártyámat nem preferálja, inkább egy 5511-esre vágyik. Mivel lehetne ezt rávenni, hogy ezt a kártyát is szeresse?
Vagy van valami új progi erre a feladatra?oli83
-
norcee
csendes tag
Sziasztok!
Használt már valaki közületek Fm 350-2 számlálókártyát?
Esetleg tudna valaki segíteni, hogy miért lehet az, hogy az impulzusokat megfelelően számolja de a frekvencia értéke nem korrekt?
Előre is köszönöm, ha valaki tudna segíteni!--norcee
-
Szirty
őstag
válasz
sörösló
üzenetére
Üdv sörösló!
"Ha nincs ott a gépen a régebbi verzió, ott állok megfőve."
Nos igen. Én a múltkor egy műanyag megmunkáló géphez mentem ki (60km-re kb), azt mondták S7 van benne (azt már persze nem, hogy milyen S7).
Amikor kinyitottam a szekrényt, persze hogy egy S5 köszönt vissza. Persze hogy nem vittem az USB-s S5 kábelt. Persze volt nálam egy USB-TS232 átalakító, a helyszínen pedig tudtak adni egy RS232-es S5 kábelt.
Kell-e mondanom, hogy USB/RS232 átalakítóval az S5 kábel nem működik? (kompatibilitás rox).De ha már RS232.... Annak is szoktam igen örülni, hogy win alatt van egy tonnányi virtuális soros port. Bluetooth adapter: COM1-CPM16. Van egy beépített hagyományos modem, COM17, egy HSPA modem, COM18. Használunk SEW szervókhoz interfészt, az COM19 lesz. van egy USB-s nyomtató, az realizál egy COM20-at. Ha bedugom az USB/RS232 átalakítót, az meg lesz COM21. A programban, amivel ezt a soros portot használni szeretném, meg be lehet állítani COM1-COM4-ig a portokat és kész. COM21-et nem.
Persze át is lehetne rakni pl. COM1-nek, ha engedné, de nem engedi, mert azt a bluetooth használja. Persze átrakhatom a bluetooth-ot máshova, ekkor viszont a bluetooth nem fog működni és egyszer bootolni kell, hogy a csere megtörténjen.
A boot után a felszabaduló COM portot, azonnal elfoglalja a fent felsorolt eszközök valamelyike (és persze nem az RS232)!
Éljenéljen!
Mindez azért, mert a notebookokba nem (és már az asztali gépekbe sem) raknak fizikai soros portot. Tőlem mindig azt szokták kérdezni, amikor ezt kifogásolom, hogy "miért, mire kell az a kövület ma?).Könyörgöm!! Ha tényleg nem kell soros port, mert minek? Akkor miért van 21 darab a win alatt virtualizálva????
/BLOG

Tanulság: meg kell őrizni a régebbi verziókat, ki tudja mikor lehet rá szükség.
Igen! És most már nem sok kell ahhoz, hogy nem csak a régi programokat kell megtartani, hanem a régi számítógépeket, amiken azokat még lehet futtatni. Karnyújtásnyira vagyunk attól a ponttól, amikor a mai gépeken azok a programok már el sem indulnak (sőt, el is hagytuk már azt a pontot).
Kompatibilitás rox
Nem próbáltam, de lehet hogy az omronos LSS, a Sysmate PDM, vagy az NT Support tool hajlandó lenne elindulni egy négy magos gépen 64 bites Win7 alatt... Pedig azok a rendszerek a mai napig teszik a dolgukat a gyárban (gyárakban), amikhez ezek kellenek.
És hát mit ne mondjak, kompatibilitás ide vagy oda, a modern CX-Programmer nem látott még C120-at ha jól sejtem (azt sem tudja mi az). -
sörösló
aktív tag
Igazad van. Érthető is hogy az Oba 2 eszközt nem ismeri fel a 6.* program. Az viszont már szerintem durva, hogy az Oba 5 verzió ismeretlen ugyanennek a programnak. Nem kell a kőkorszakig visszamenően kompatibilisnek lenni, de legalább az eggyel előbbit megismerhetné. És ragozhatnánk tovább a végtelenségig, mint az XP - Vista, XP - Win7 problémakört. Tanulság: meg kell őrizni a régebbi verziókat, ki tudja mikor lehet rá szükség. Az általam említett esetben 400 km választott el a hazai bázistól. Ha nincs ott a gépen a régebbi verzió, ott állok megfőve. Mehetek haza, vagy túrok a neten ( már ha van ). Akárhogy nézzük, az élet nem egyszerű dolog.
-
Szirty
őstag
Hali oli83!
Szerintem volt már szó erről itt.
Itt nézz szét: "Operating system update" or "Reset to factory settings"
-
oli83
tag
Sziasztok!
Szerintetek mi jót lehet csinálni egy olyan panellal (OP77A), ami belefagyott az Update-ba?
Jelenleg bekapcsolás után eljut a második képernyőig (amin azt írja, hogy elolvashatom a Settings menüben a licencével kapcsolatos dolgokat), majd megáll és nem jut tovább az áttöltős/startolós/beállítós oldalra.
Az említett HMI típustól függetlenül, mit lehet csinálni egy ilyen megszakadt frissítéssel?
oli83
-
Szirty
őstag
válasz
sörösló
üzenetére
Hali sörösló!
"Visszaolvastam a régivel, aztán az új progival behívtam a programkönyvtárból, onnan működött. A fene a gusztusát."
Tapasztalataim szerint a fejlődés nagyon sokszor a régivel való kompatibilitás rovására megy, a régivel való kompatibilitásra való törekvés, pedig megnehezíti a fejlődést.
Rengeteg példa igazolja ezt, csak észre kell venni. Pl. az operációs rendszerek és a PC hardver fejlődésének eddigi története a fentire való példák kimeríthetetlen forrása. -
sörösló
aktív tag
válasz
oregapo57
üzenetére
Örülök, hogy sikerült úrrá lenni a problémán. Köszönet nem jár érte, azért vagyunk itt hogy választ kapjunk az esetleges kérdésekre, amikkel nem boldogulunk. Ma neked, holnap nekem.
Érdekes ez a Logo, volt olyan hogy a saját magam írta programot nem volt hajlandó visszaolvasni mert az új szoftver nem akarta megismerni. Nem azonos a verzió, mondja a program.Visszaolvastam a régivel, aztán az új progival behívtam a programkönyvtárból, onnan működött. A fene a gusztusát. "Mert ez SIEMENS"!
-
dekorn
csendes tag
Sziasztok, olyan segítséget szeretnék kérni tőletek, hogy Simatic OP15-ös panelt (mint kiderült) a COMTEXT nevezetű programmal ha letöltöm akkor azt a Protoollal át lehet konvertál protoolos file-ba, vagy egyáltalán át tudom ültetni mondjuk egy OP17-es vagy újabb panelra?PL. mivel lehet belenézni?
Előre is köszönöm a segítséget. Üdv és kellemes húsvéti ünnepeket majd mindenkinek! -
Hr-Rent
csendes tag
Hirdetés feladása
PLC programozó németországi álláslehetőség!
Németországi munkavégzésre keresünk PLC programozót.
Feladatok:
■programozás, PLC-, Robot- és PC-vezérléssel gyártott berendezések műszaki átadása,
■ügyfelek részére a termékek ( berendezések ) műszaki átadása, az ehhez szükséges dokumentációk előkészítése
■műszaki szoftver-fejlesztések segítése.Elvárások:
■elektrotechnikai végzettség
■automatizálás- összeállítás-technológia terén szerzett tapasztalat
■Robot-, Pc-vezérlésben és SPS programozásban szerzett jártasság
■társalgási szinten német és angol nyelvtudás.Egyéb információk:
Hr-Rent Kft.
72/212-368-as telefonszámon, ill. a jelentkezes@woork e-mail címen. -
Szirty
őstag
válasz
salexa1964
üzenetére
Hali salexa1964!
Továbbra sem értem. Hol nem tudod megcímezni a változókat?
A PLC programban, vagy a panelben??Nyilván a PLC-ben ugyanazt kell címezned, amit a panelben.
Ha a panelben pl. az M10.1-et jelzed ki, akkor a PLC-ben az M10.1-et kell kapcsolgatni a kijelzéshez. Gondolom ez egyértelmű.Vagy nem ismered az S7-300 PLC címtartományait, vagy mi a gond, a címzéssel? Nem értem...
-
salexa1964
csendes tag
-
Szirty
őstag
válasz
salexa1964
üzenetére
Helló salexa1964!
Nekem nem teljesen világos, hogy a kérdésed mire vonatkozik. A kijelzőre?
-
salexa1964
csendes tag
A segitségeteket kérem.
Először programozok S7-300-as PLC-t ESA VTWIN 525 touch panellel összekötve és fogalmam sincs hogy kellene a cimzéseket elkezdenem, eddig csak Siemens TP-ek programoztam de az könnyen ment.
Elöre is köszönöm -
dekorn
csendes tag
Sziasztok!
Kérdésem annyi lenne , hogy valaki dolgozott-e már Simatic Logon programmal, illetve használta-e már.
Üdv
-
Szirty
őstag
válasz
Hr-Rent
üzenetére
Üdv Hr-Rent!
Ezt olvastad már: Fórum és apróhirdetés alapelvek?
-
Hr-Rent
csendes tag
Figyelem! Külföldi álláslehetőség!!! Németországi munkára keresünk hosszú távra magas kereseti lehetőséggel PLC programozót!
Feladatok:
■programozás, PLC-, Robot- és PC-vezérléssel gyártott berendezések műszaki átadása,
■ügyfelek részére a termékek ( berendezések ) műszaki átadása, az ehhez szükséges dokumentációk előkészítése
■műszaki szoftver-fejlesztések segítése.Elvárások:
■elektrotechnikai végzettség
■automatizálás- összeállítás-technológia terén szerzett tapasztalat
■Robot-, Pc-vezérlésben és SPS programozásban szerzett jártasság
■társalgási szinten németé és angol nyelvtudás.Érdeklődni: 72/212-368-as telefonszámon. Önéletrajzokat a jelentkezes@woork.hu e-mail címre várjuk. Az aktuális meghirdetett pozícióink megtekintheők a www.woork.hu weboldalunkon.
-
oli83
tag
Fejlemények a Protool ugrálásban:
Tegnap dolgoztam egy progin ugrándoztak az ablakok.
Reggel megint ehhez a géphez kerültem (laptop frissen bekapcsolva), felvettem egy újabb funkciót, és nem volt ugrálás. Aztán kíváncsiságból előkaptam az archiv projektek, és megcsinálgattam ugyanazokat a lépéseket, amiket tegnap. Protool szépen dolgozott.
Hmm nem lehetséges, hogy valami progi megzavarja ezt a szegény Protool-t?
Sajnos tegnap túlsok féle progit használtam nem tom melyik zavarhat be.
De most már figyelni fogok.
-
pepe33
tag
Hello!
Valaki tudna segíteni abban hogy, S7-300-ban hogy lehet megoldani hogy időben 10 szálon fusson az utasításlistás program.
Néhány PLC nél láttam olyat hogy több Cyclic Organic Block van, amik egy időben futnak.A kérdés az lenne hogy S7-300-nál ezt hogy lhet megoldani?
Mondjuk ha mindegyik programomat külön OB-ba írom meg ?Persze tudom hogy ezek valójában ezek nem egyszerre futnak, hanem csak a PLC OS oldja meg( menti az ACCUt ,stb ), de akkor is jól jönne most.
-
Szirty
őstag
Hali oli83!
Ilyet egyébként nem csak a ProTool szokott csinálni azóta, hanem más programok is.
Pl. előfordul, hogy a Notepad ablak indítás után a háttérben jelenik meg, Vagyis megnyílik, de a többi ablak mögött. Ha van épp olyan ablak, amelyik teljes képernyőn jelenik meg, akkor nem is lehet észrevenni, hogy elindult a notepad, csak alul a taskbar-on jelenik meg. Viszont oda kattintva sem jön előre ez ablak. Ha nincs full screen ablak, akkor lehet látni a háttérben a notepad ablak azon részét, amit más ablak nem takar el.
Ilyenkor sehogy nem akar előtérbe kerülni, ha átváltok róla más ablakra és vissza, akkor sem. Eközben lehet bele írni, lehet görgetni benne a szöveget, miközben a többi ablak mögött van (azok továbbra is részben eltakarják).Más programmal sokkal ritkábban fordul ez elő, mint a ProTool-nál, de ezen az egy gépen ilyen "parajelenségeket" okozott a frissítés.
-
oli83
tag
Igen valószínűleg itt lehet a galiba oka.
Előző gépemen SP2-volt, most SP3-mal próbálkoztam. Úgy hallottam WinCC Flexible 2008 SP2 jobb szereti az SP3-as windows-t.
Ha most a Microsofték oldaláról lerántanám az SP3-at, az már tartalmazza a kiadástól számított frissítéseket? Mert ha nem akkor megérné egy újra telepítés, majd a frissítések tiltása. -
Szirty
őstag
Hali oli83!
"Hmm látattok már olyat? Hogy Protool-ban miközben valami kép elemhez funkciót, meg változót rendeltek, a két szerkesztő ablak közül az egyik eltűnik? Aztán a helyére kattintotok, és megjelenik? Mi a szösz lehet ez? Korábbi laptopomon soha nem produkálta ezt a varázslatos mutatványt...."
Bizony!
Nekem is szokta csinálni. De az ablak nem tűnik el, csak a háttérbe kerül. Ami azért érdekes, mert az az ablak nem kerülhet(ne) úgy a háttérbe, hogy a ProTool ablak (parent window) közben aktív!!
Szerintem ez win probléma.
Nekem azóta csinálja, hogy hagytam hogy az XP frissítse magát. Előtte sosem csinálta.
Más gépen, ahol szimpla SP3 van és az automatikus frissítések az XP telepítés pillanatától tiltva vannak, ilyen probléma nincsen (ez több gép). -
oli83
tag
válasz
sörösló
üzenetére
Még szerencse

Hmm látattok már olyat? Hogy Protool-ban miközben valami kép elemhez funkciót, meg változót rendeltek, a két szerkesztő ablak közül az egyik eltűnik? Aztán a helyére kattintotok, és megjelenik? Mi a szösz lehet ez? Korábbi laptopomon soha nem produkálta ezt a varázslatos mutatványt....
Jó lenne valahogyan megszüntetni ezt az eseményt, mert így elég macerás dolgozni.
Kollégámnál is előjön ez a hiba.
Ver.: Protool 6 SP3 -
oregapo57
csendes tag
Sziasztok,egy kis segítséget kérnék.Van egy gép amibe van egy Simens Logo oba2-es.
tönkrement és kaptam egy logót ami meg oba 6-os, de ezt nem tudom hogy kell programozni pc-én a logosoft-al, nem találtam a logo menüjében pc-logo menüt.
Ha valaki tudja a megoldást akkor segítsen ha tud.Köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
- Alaplap ASUS ROG STRIX B850-I GAMING WIFI, Fractal Design ház, NOCTUA NH-D9L chromax black hűtő, Cor
- Új, bontatlan / felbontott / Kingston, Corsair, G. Skill, Crucial / DDR5 ramok / gari!
- NVIDIA RTX 3080 Ti Founders Edition
- 15.gen! Intel Core Ultra 9 285K +16-32GB DDR5 RAM +hűtött VRM-es B860 lap! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre)
- AOC G24G1 140Hz 24" Ívelt hibátlan állapot
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Green-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4169, 100% Akksi
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3844
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Super 6GB Zalman T3 Plus 400W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
vagy ebből a képből hogy jöjjek rá a lépésdiagramra, működési sorrendre? 

Mert ez Siemens!

, csak egy RS232/PPi Multimaster kábel kellett hozzá.