Hirdetés
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Félmillió felett a kiszállított Xiaomi autók száma
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Tízezres aksit tuszkolt a Honor a Power 2-be
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- iPhone topik
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
Új hozzászólás Aktív témák
-
isvarga
csendes tag
Szia !
Nekem is így volt logikus .
Lehet rosszul fordítottam vagy értelmeztem a Thinget PLC leírását.
Természetesen törlöm a megfelelő helyen .(Végig néztem az adott írást ,de most nem találtam meg. Úgy emlékszem 1-100ms között írta az értéket ,csak akkor ezek szerint állítható )
Talán akkor ez a legnagyobb különbség a 2 megközelítésben.(bár számomra ez mosolyogtató érték)
Pont azoknak a dolgoknak próbálok most utánanézni ,amit várhatóan majd kérdezni fognak tőlem az érdeklődők .
Sajnos semmi gyakorlati tapasztalatom nincs a PLC területén ,ezért biztosan lesznek még "félreértéseim".Talán az első oldal volt a tiéd amit végig böngésztem a témában.
3 fórumot találtam ahol foglalkoznak a témával (2 aktív) ,végig olvastam a beszélgetéseket .
Az első gondolatom az volt : Egy plc használata semmivel sem egyszerűbb ,mint mondjuk a mikró számítógépek. Az egyetlen előnyét abban tudnám megfogalmazni ,hogy "konyhakész" termékek ,és ha az én céljaimra megfeleltek volna biztos abba az irányba indulok. Ezt a pic-es vezérlőt is inkább a termék hiánya hozta létre ,ha megtudom venni valahol ,biztosan nem teszünk bele 2 évet.(azért vannak ,de igazi termék talán ez lesz az első)
Az én véleményem szerint a megfelelő eszközt a megfelelő munkára .(sok feladatra én is plc-t használnék ha olyan területen foglalatoskodnék)
Az egyik fórumtársunk példának okáért ,szálanyag adagolót szeretett volna építeni . A sikeres építés után a kérdése az volt ,hogyan lehetne kicsit gyorsabbá tenni ?
Én azt gondoltam : Pont neked készítem ezt a fejlesztést . (kár ,hogy 2008-as hozzászólás volt)Varga István
-
Szirty
őstag
válasz
isvarga
üzenetére
Hali isvarga!
"Az adott alkalmazások időbeni garantált lefutására gondoltam .(nálam is adott felhasználástól függ )"
Én pont azt szerettem volna kiemelni, hogy a PLC MINDIG determinisztikus. Ez nem függ semmitől, az alkalmazástól meg pláne nem.
Egy ciklus garantáltan véget ér egy megadott időn belül (ált. max. 100ms körüli értéket szoktak megengedni, de nagyobb PLC-knél ezt lehet állítani is).Ha mégsem képes lefutni (hogy képes-e vagy sem az a kódtól függ, mert lássuk be: egy végtelen ciklusra annyira nem jellemző hogy meghatározott időn belül lefutna) akkor a rendszert biztonságosan leállítja (vagy egyéb olyan akciót hajt végre, amivel a probléma biztonságosan kezelhető).
-
isvarga
csendes tag
Szia!
Az adott alkalmazások időbeni garantált lefutására gondoltam .(nálam is adott felhasználástól függ )
A programnyelv az MPLAB fejlesztői környezetében fut ,hogy asm kód keletkezzen belőle .
A nyelv maga nagyon egyszerű , ráadásul magyarul (na jó ,új magyarul)például: be kimenet1 - 1-es kimenet bekapcsolása .
vizs1 gomb1 - 1-es gomb vizsgálata
vizs1 bemenet1 - 1-es bemenet vizsgálataElsősorban olyan alkalmazásokra készült ahol step/dir motorhajtásra ,pozícióba állásra van szükség.
Optó kapuk :
A sorkapcson lévő bemenetek zenner diódával vannak védve + áramkorláttal vannak védve (4db). A másik 3 bemenet mátrixbillentyűhöz készült ezért neki nincs.
A kimenetek , tápellátás atom védelemmel van ellátva.
Mivel a pic 480+áfa ,a projekt pedig free és "mezei" programozóval égethető ezért több biztonságot nem találtam szükségesnek.
A V1.1 több éve termel ,a rollozó gépemen ,meghibásodás nélkül.
A tesztpadon több napot ment folyamatos üzemben.
A nagyon gyors bemenet kezelés miatt sem gondoltam jó ötletnek. (nincs mivel megmérnem ,de lehet tudja a 20Khz-is , alaphangon)Az ipari tesztkörnyezet:
5db mágnesszelep
3 tengelyű motorvezérlés
1 db encoder jelfeldolgozása (1 vonalas , 100Hz alatti jelsűrűség)
1 rs 232 kommunikáció 1 másik vezérlővelKöszönöm dicséretedet , kérdéseidet
-
Szirty
őstag
válasz
isvarga
üzenetére
Hali isvarga!
Nocsak. Egy mikrovezérlős PLC fejlesztési projecttel már találkoztam a HE oldalain.
Gratulálok, ez szép munka!Pár megjegyzést teszek (elvégre ezt kérted).
A hivatkozott oldalon van egy ilyen megjegyzés "(érdekes idáig azt hittem a PLC-garantál valami futás teljesítményt az egyes program elemekre )"Igen a PLC determinisztikus. Vagyis garantált hogy egy programciklust véges és ismert időn belül befejez (vagy végrehajtja, vagy ha az nem lehetséges, akkor jelzést ad).
(Már ha erre gondoltál)Pár kérdés, ami eszembe jut:
A ki és bemenetek galvanikusan le vannak választva? Ez rendkívül fontos az üzembiztonság szempontjából. (az ipari PLC-k ilyenek).Amennyire látom az eszközt közvetlenül a mikrovezérlő nyelvén lehet programozni, vagyis nincs semmilyen szoftver környezet, oprendszer benne.
Ez nagyobb rendszerek hatákony fejlesztésénél, ami erre az eszközre épül, komoly akadály lesz. Bár lehet nem is arra szántad.
Emiatt a készülék inkább célvezérlő, mint univerzális ipari PLC.Mindenképpen derék amit létrehoztál!
-
isvarga
csendes tag
Sziasztok!
Lassan elkészülök a "PLC" fejlesztésemmel /már csak a megfelelő dobozolást kell eszközölnöm/
Aki szeret új utakon járni annak figyelmébe ajánlom:http://maxipack.x3.hu/oldalak/otodik.html
Ne kíméljetek ! -
DP_Joci
tag
Szia Szirty,
Ha óra perc kijelzés lesz a kívánalom, akkor majd másodperceket osztok óra perc másodperc részekre különböző word -ökbe és azt jelenítem meg. Úgyis a hátralévő időt is meg kell, jeleníteni azt meg csak kivonással tudom előállítani.
Időket ki lehet vonni egymásból? Ennek még nem jártam utána.
Analóg be és kimeneti kártyák (S7-300) hibakezelésére, diagnosztikájára mit illik használni?
köszönöm
üdv.
Józsi -
-
DP_Joci
tag
Sziasztok,
Keresek egy megoldást.
Van egy S7-315-2DP cpu és egy nem siemens panel. A panelen be kell állítanom egy időt egy másik sorban meg kell jeleníteni, hogy ebből a beállított időből mennyi van még hátra. Óra perc kijelzést akarok és több óra is lehet a beállított idő (pl. 24 óra ). A panellel profibuszon wordökkel kommunikálok.
Jelenleg csak percben adom meg az időket úgy, hogy másodperceket számolok a plc-ben és osztok szorzok, de talán van egy elegánsabb megoldásotok is.
köszi
Józsi -
moseras
tag
válasz
prodidzsály
üzenetére
Szia!
Itt:
Vannak 1/1-es frekvenciaváltók, a tiéd 1/3-as, valószínű kiáll hibára, ha kipróbálod.
Imi.
-
prodidzsály
csendes tag
Helló!
Ha van egy frekvenciaváltó, ami 1 fázissal üzemel, megoldható az, hogy a kimenetén csak az a három fázis közül csak az egyik fázisra kötök terhelést? A frekvenciaváltó 100w-os és egy 14w-os csőventilátornak szeretném a fordulatszámát csökkenteni.
-
Csakénvagyok
őstag
Sziasztok
Rexroth PLCkel találkozott már valaki. Ha most tanulnám a programozásukat hol és hogyan kezdjem. A LAD és FBDel már találkoztam Allan Bardelynél és Siemensnél, viszont a Structured Text, Sequential Function Chart és Instruction List nem teljesen, de azért programozó tapasztalatom nincs benne. -
atiman
csendes tag
Sziasztok!
Omron plc-k eladók az alábbi összeállításban:
PLC CPU 1x CJ1M CPU11-ETN
POWER SUPPLY UNIT 1x CJ1M-PA202
PORT CARD 3x SCU21-V1
INPUT CARD 1x CJ1W-ID211
OUTPUT CARDS 1x CJ1W-OD212
END PLATE 1 X CJ1W-TER01
+ 128 Mb CF CARDEzen kívül még vannak:
CPM1A-40CDT1-D-V1 + 8ET1
CP1L
NT11-SF121-EV1
NT21-ST121-EHa érdekel valakit keressen priviben!
-
Szirty
őstag
válasz
DP_Joci
üzenetére
Hali DP_Joci!
A távadó méréshatára és a D/A-ról érkező értéktartomány a mérvadó a fizikai mennyiség kiszámításánál..
Ha az analóg bemeneten 0 olvasható be 4mA áramnál és 27648 20mA áramnál,
és a távadó méréstartomány -10...200 fok C, akkor 0 beolvasott érték tartoztik -10 celsiushoz és 27648 200 fokhoz.
Ha a távadó 0-400 fokos, akkor 0=0, 27648=400 -
Szirty
őstag
-
DP_Joci
tag
Szia Szirty,
Már emlékszem, hogy mi zavart meg. Az analóg jelek kezelése s7-300-al írásodból rémlett, de meg is találtam:
"Figyelem!
Ha az analóg bemenet hőmérséklet mérésre van beállítva, akkor a beolvasott érték tartománya nem 0 27648! Ilyenkor a hőmérséklet értékét olvashatjuk ki fix pontos szám formájában, mert a modul elvégzi az érték konverziót és kompenzálja a hőmérő szonda nemlinearitását is.
Pt100 esetén tehát ha a mért hőmérséklet 165 Celsius, akkor a beolvasott érték 1650, 645.2 foknál 6452, stb. A Pt100 hőmérséklet mérés a 8 bemenetű analóg moduloknál 2 analóg csatornát használ, a hőmérséklet a kisebb csatornaszámú bemenetről olvasható le: "Ez miféle modul volt?
-
DP_Joci
tag
Sziasztok,
Választottam egy 331-1KF02-0AB0 8 csatornás analóg bemeneti modult.
A harver konfigban és a modul oldalán be lehet állítani, hogy mit akarok mérni 2-es csoportokban. Tehát 0-ás és az 1-es pt100, a 2-es3-as csatorna áram mérés stb.
Ha mindenhová beállítok pt100-at, akkor tudok 8 db pt100-at rákötni a modulra vagy csak 4-et max?
Ill. 8 db 4-20mA-t tudok mérni ezzel a kártyával?
Pt100-nál a HW konfigban mit jelent a standard és a climatic megnevezés?
Egyáltalán ez a leggazdaságosabb kártya választás pt100 és 4-20mA mérésére, az árakkal nem vagyok teljesen tisztában.üdv.
Józsi -
Szirty
őstag
válasz
01101010111
üzenetére
Hali 01101010111!
"( Supply és load votage között magyarul hogyan lehetne különbséget tenni? Mindegyik tápfeszültséget jelent, nem?)"
Be és kimeneteknél meg szoktuk különböztetni az eszköz (buszos elektronika) táplálását és a kimenetekre kapcsolt eszközök táplálását (kimenetek közös (COM) csatlakozása).
Az előbbit az eszköz állandóan kapja, az utóbbit pedig huzalozott feltételeken keresztül, főleg biztonsági relék, vészleállítás általi leválasztással.
Így lehet megoldani biztonságosan hogy egy szelep, mágneskapcsoló, stb ne kapcsolhasson be vészleállítás esetén akkor sem, ha a PLC kimenet (távoli out) mondjuk bekapcsolva marad.
Ez fontos biztonsági intézkedés! -
01101010111
csendes tag
Sziasztok, köszönöm a korábbi válaszokat.
Egy S7-300-as kérdéssel fordulok hozzátok. Találkoztam egy rendszerrel, amiben távoli I/O modul van, ET200X-ről van szó (hozzá nem nyúlhatok csak nézegethetem, hogy tanuljak belőle). Egy BM141 alapmodul van benne (8DI) és egy további EM142 modul (8DO). (az alapmodul nem ECOFAST és nem is ECOFAST DIAG) Az a része világos, hogy Simatic Manager hardver confligjában össze kell állítani a PLC-t, utána beállítani a Profibust, a profibuszra pedig felfűzni ezt az ET200X egységet és ennek is beállítani a confligját (BM, 141-t, EM142-t ráhúzni a hozzá tartozó sínre..) ezután Save and Compile és lehet is betölteni a PLC-be. Ha jól értelmeztem, akkor a PLC felől nincs több feladatunk, mehetünk az ET200X-hez.
A táplálás és Profibus kábel már be van kötve, de ha jól átom 3 foglalat van: X01 és X02: ide kell a Profibust bekötni illetve azoknak az elektromos készülékeknek a tápellátását (supply voltage) amelyek csatlakoznak ehhez távoli IO-hoz. X03: load voltage bekötésére meg csak akkor van szükség, ha van kimenet is van beépítve. Ebben az esetben ez is van EM142. ( Supply és load votage között magyarul hogyan lehetne különbséget tenni? Mindegyik tápfeszültséget jelent, nem?)Szóval PLC működik, kábelek megfelelően csatlakoztatva vannak, ahogy az elektromos készülékek is. A BM141-en be kell állítani a Profibus DP címet DIP kapcsolók segítségével. Ezután ha megkapja a táplálást, akkor a kimeneteit nullára állítja, majd a DIP kapcsolókkal beállított Profibus címen fogadja az adatokat. A PLC is fut, abba már be van töltve a hardware conflig: a conligban lévő ET200X címnek és a ET200X-en beállított (DIP kapcsolók) címnek meg kell egyeznie. PLC folyamtosan küldi az ET200X számára a conflig-ot, és az ET200X pedig veszi őket, letölti magának. Ezután elvileg minden működik rendesen az ET200X-ben, a be és kimenetek nincsenek letiltva többé, illetve folyamatosan küldi az információt a PLC számára.
Ha valaki már dolgozott ilyen eszközzel az kérem írja meg hogy jól raktam-e össze a rendszer működését a fejemben!?
Idővel bővíteni kell majd egy ilyen rendszert. Nem láttam utalást arra vonatkozóan, hogy milyen sorrendben szabad a bővítő modulokat berakni. Van bármiféle akadálya annak, hogy a mostani EM142 modul után, ami 8 digitális kimenet biztosít, egy olyan modult szereljek be ami 8 digitális bementet biztosít?
-
papali
csendes tag
Üdv!
Kis segitség kellene, van egy omron cpm1a plc-m, cif-01-es illesztővel.
A kérdésem az lenne, hogy a rs-232-es kábelne van valami speciális bekötése, van erről valakinek rajza.
megköszönném -
Dezsi82
tag
válasz
Dezsi82
üzenetére
Szia!
Csináltam egy kis szimulációt. Ebben kiderült annyi, hogy a master kimenetéhez, jobb ha hozzáadod a beállított tartályhőmérsékletet (mivel hogy a PID alapvetően különbségképző) és ez lesz a slaved alapjele.
Ha esetleg érdekel a szimuláció -
Dezsi82
tag
válasz
DP_Joci
üzenetére
Szia!
Én egy biogáz erőműnek a gázfejlesztő tartályainak a hőmérsékletét szabályzom egy hasonló módszerrel. Ott a beavatkozó szerv egy ESBE keverő szelep, aminek ha jelet adok nyit, vagy zár, és ennek az időnek a nagyságát szabályozza a slave. De szépen működik.
Én is úgy csináltam, hogy a masternél SP a kívánt hőmérséklet, a PV_IN a tartály hőmérséklete, az LMN pedig egy DBbe megy, ami a saját kis PIDem alapjele.
Neked:
Master SP a kívánt hőmérséklet
PV a tartályhőmérséklet
LMN_HLM akkor mondjuk 80Slave SP a Mastered LMN-je
PV a fűtőközeg hőmérséklete
LMN_HLM a gőzszelepre megyHa szükségesnek érzed, elküldöm ezt a szabályzó részletét a programnak, de mivel a slave saját blokk, nem hiszem hogy van értelme.
-
DP_Joci
tag
válasz
Dezsi82
üzenetére
Szia,
Köszönöm a segítséget.
Nincs véletlenül kész feladatod erre vagy hasonló feladatra? Kíváncsi vagyok más hogy programozta le ezt a funkciót.
Ott vagyok bizonytalan, hogy a slave PID alapjelét (ami a master kimenete) hogyan állítsam elő.
Vagy olyan egyszerű lenne a helyzet, hogy a master kimenetét LMN_HLM-et beállítom egy max értékre ami pl. 80 lenne és így egy 80 fokos fűtővizet szabályoznék a gőzszeleppel. Így pl. lenne tartalékom esetleges túllendüléskor is, hogy ne menjen a hőfok 95 fok fölé.
üdv
Józsi -
Dezsi82
tag
válasz
01101010111
üzenetére
Szia!
Interlock: Jól értelmezed, az interlockos utasítások csak az interlock teljesülésekor teljesülnek.
Supervision: A lépést nem szakítja meg, de addig nem engedi tovább, és a lépés aktiv idő megáll, és folytatja a számlálást ha a supervision hamis lesz. Ez akkor érdekes, ha mondjuk egy folyamatot kell egy órán keresztül csinálni. Nyomnak egy szünet gombot fél óra múlva, emberke bemegy, tesz vesz, ezalatt a folyamat nem megy. Újraindítja rendszert, és nem kezdi előről a folyamat időzítését, és nem is ment a ténykedés ideje alatt, így már csak fél óráig fog menni.
A TV (transition valid) akkor igaz, ha az az aktív, tehát ezt figyeli a szekvencer, vagyis ahogy írtad, az előtte lévő step aktív.
A TT (transition satisfied) akkor igaz, ha a benne lévő programozott logika eredménye igaz.
A TS (transition switches) akkor igaz, amikor a szekvencer átlépi a következő lépésre.
Tehát ha pl programozol supervisiont, és az igaz lesz egy ektív lépésnél, akkor annak ellenére, hogy mondjuk a tranzíció eredménye igaz (TT=1) a TS csak akkor lesz igaz, amikor a supervision hamis lesz.
Hogy mire lehet használni, azt nem tudom, de ha jól sejtem ezeket leginkább a szekvencer használja.Soros port: Nekem National Instrumentes USB-soros átalakítóm van. Sehol sem hagyott még cserben, pedig sok helyen használtam, és strapabíró is
-
Dezsi82
tag
válasz
DP_Joci
üzenetére
Szia!
Teljesen jól értelmezted a dolgot.
A beállítás a következő:
A slave-vel kell kezdeni, a lehető legkisebb zavaró tényezővel. Tehát a tartályból nem kellene kivenni vizet. A mastert kihagyod a dologból, és kézzel adsz meg a slavenek alapjelet. Így belövöd a gyors PIDedet. Ha ez meg van, akkor jöhet a mastered.
Nem kell semmivel sem többre figyelni, mint az egykörös megoldásnál. Viszont csak ezzel a megoldással lesz jó a szabályzásod.
Mert nézzük az egyköröst: Tegyük fel, hogy a tartályod 20 fokos, 80 fok a beállított. Mi történik? Kinyit valamennyire a gözszeleped. Ha a tartályod nem hűti jobban a fűtőközegedet, mit a gőz fűti (valószínű ez az állítás igaz lesz), akkor a fűtőközeged melegszik, szabályzó szelep 100%ra kinyit. Gyorsabban fog melegedni a fűtőközeged, mint a tartály, eléri a 95 fokot. Kikapcsol a soros szeleped. Tartály még mindig hideg, szabályzó 100%-n. Fűtőközegedet kihűti a tartály, eléri a visszakapcsolási hőfokot, soros szelep visszakapcsol. Gőz 100%n nyomul. Ismét melegszik a fűtőközeged, aztán megint 95 fokos lesz. Magyarul egy 100%-n nyitott szabályzó szelep mellett a soros szeleped fog egy ON-OFF szabályzást csinálni. Aztán persze a beállított hőfok közelében a szabályzó szelep lassan elzár. Ezen persze lehet szépíteni, de vagy lassú lesz a fűtésed (fűtőközeg együtt melegszik a tartállyal) vagy egy ON-OFF szabályzó lesz.
Kaszkád megoldás: Ugyanaz a példa. Mastered azt mondja a slave-nek, hogy kér mondjuk 80 fokos vizet (a PID blokkban be tudod állítani, hogy maximum 95 fokot kérjen) ekkor a fűtőközeg hőmérséklete alapján a slave szépen beszabályozza a fűtőközeget, ami gyorsan melegíti a tartályt. Persze az integrátor tag folyamatosan növeli fűtőközeg kívánt hőmérsékletét, eléri a 95 fokot, de nem lép túl. A tartály pedig olyan gyorsan melegszik, ahogy tud.Egy tanács: Mivel csak egy irányba tudsz szabályozni (csak melegíteni tudsz üzemszerűen, és szabályozva, ha jól értem) így, én az integráló tagot kikapcsolva próbálkoznék első körben. Persze ha megengedett a túllövés, és az onnan lassú visszaállás, akkor lehet integráló tagod is. Illetve ha mondjuk van folyamatos elvétel, akkor lehet integráló hatás is (legalábbis ha nem zárt a tartályköröd, és a víz nem a beállított hőmérsékletű vízzel egyenlő hőmérsékletű vízzel történik).
Bármiben kérdés lenne, szívesen segítek
-
Prodax12
csendes tag
Sziasztok véletlen titeket nem érdekelne egy Siemens s7-300 PLC -hez, egy Analóg kimeneti modul ?
6es7 331-7kf02-0ab0 ez a cikkszámú.
Teljesen új sose használt. -
DP_Joci
tag
Szia Szirty,
Te mit gondolsz a kaszkádos megoldásról?
-
Szirty
őstag
válasz
01101010111
üzenetére
Helló 01101010111!
"Teljesen, más: soros portos laptopok közül melyiket érdemes megvenni szerintetek?"
Én használtam Toshiba TECRA 8200-at, jól működött minden eszközzel a soros portja amiket próbáltam. Ez sajnos már elég régi típus, (800MHz Mobil I pentium, 512MB RAM).
Most egy Dell Latitude D630-at használok. Nagyon strapabíró, soros porttal nincs kompatibilitási gond (sokmindenbe bedugdosom). Ez már izmosabb kicsit, bár ez sem mai típus (Intel Core2 duo T8100 2.1GHz 4GB RAM). Jelenleg a munkához teljesen megfelel (bár kapott egy nagyobb HDD-t).
-
01101010111
csendes tag
Sziasztok!
S300-as PLC-n S7-Graph-al kell dolgoznom és felvetődött bennem egy-két kérdés.
Ennél a programozási nyelvnél minden stephez van egy Interlock és egy Supervision feltétel. Interlocknál világos, hogy azt csak az Akciók végrehajtásához lehet felhasználni, pld.: N C M0.0 esetén, ha az M0.0 addig ’1’ amíg a Step aktív és az Interlock feltételei teljesülnek. Ha nem így javítsatok ki, kérlek titeket!
Interlock-kal csak azt lehet befolyásolni hogy az egyik Stepről a másikra hogyan lépjen át a progi. Ez igazából egy retesz - ha jól értelmezem a célját - amivel az adott Step-et reteszelt állapotba lehet hozni? És csak úgy képes tovább lépni a program ha nyugtázzuk ezt a reteszt vagy restartoljuk az egész Sequencert?
Illetve amikor az Interlocknála a feltételeket programozzuk akkor a Transitionokhoz hozzá lehet rendelni egy paramétert, ami az Transitionról szolgáltat információkat: T002.TV esetén akkor ’1’ ez a bit (a T002 – ami tulajdonképpen a 2-es átmenethez rendelt leíró bit), ha az átmenet aktív. Ha a tapasztalatom jó, csak akkor lesz egy átmenet aktív, ha a hozzá tartozó (előtte lévő) Step is aktív. TT és TS esetén viszont nem tapasztaltam különbséget: előbbi az átmenet feltételeinek teljesülését jelenti, az utóbbi pedig azt hogy az átmenet átkapcsol. De mégis mi a különbség közöttük? Amikor a feltétel teljesül akkor át is kapcsol a Transition (átmenet). Ezeket mire lehet használni igazából, ha nincs is különbség közöttük?Teljesen, más: soros portos laptopok közül melyiket érdemes megvenni szerintetek? De hogy pontosabb legyek: melyik gyártók soros portjai működnek megfelelően? Olvastam, hogy nem teljesen szabvány szerint készítik őket néhány esetben, így zsákbamacska az egész. A notebookspecialista oldalon csak HP és Fujitsu laptopok vannak pld. de nem tudom melyik lehet jó. Ha leírjátok hogy ti mivel dolgoztok az is nagy segítség lenne nekem.
-
DP_Joci
tag
válasz
Dezsi82
üzenetére
Szia,
Elnézést, hogy csak most jelentkezem, köszönöm a hozzászólásodat és érdekelne a megoldásod.
Az ügy még korán sincs lezárva, mindenféle segítséget szívesen veszek.
Tehát te arra gondolsz, hogy a tartály hőmérséklete meg van adva, mint alapjele a master PID szabályozónak. A master szabályzónak a mért értéke lenne a tartály valóságban mért értéke.
A master szabályzónak a kimenete lenne a slave szabályzó alapjele, a mért értéke pedig a fűtőközeg hőmérséklete. A slave szabályzó kimenete pedig vezérelné a gőzszelepet.
Tehát 3 PID lenne a PLC programomban?
Van esetleg erre példafeladatod?
Mire kell ez ügyben vigyázni? Hogyan kell ilyen esetben kezdeni a beállítást?
üdv.
Józsi -
moseras
tag
válasz
Royality20
üzenetére
Szia!
A gyártó sajnos erről nem tesz említést, legalábbis én sehol nem találtam erről semmit. A 841/873-ban egy 44MHz-es ARM 32 bites processzor található, ez old meg mindent, ez futtatja az ftp szervert, a web szervert, ez futtatja a felhasználó programját, ez futtatja a modbus TCP szervert, ez szolgálja ki a webvisu-t, 44MHz-től nem lehet többet várni.
Az, hogy az idő felében szabad legyen, ez tapasztalat.
Ami le van írva:
- 10 vagy az alatti prioritású taszkokat nem tud félbeszakítani ftp/web/visu/modbus_tcp művelet
- 10 felettieket igenSaját tapasztalat:
- a taszkok számát minimalizálni kell, a legjobb ha csak egy van, és ott az idő fele szabad
- vannak olyan funkcióblokkok, amelyek blokkolódnak (pl. file írása a belső flash-re, tcp/ip-s blokkok), ezeket mindenképp külön taszkba kell tenniImi.
-
moseras
tag
válasz
Royality20
üzenetére
Szia!
Tapasztalatom szerint az idő kb. felében (vagy ennél nagyobb hányadban) legyen szabad a proci. Vagyis ha pl. 15ms a taszk végrehajtási ideje, akkor 30ms-nél gyakrabban nem hívhatod meg!
Imi.
-
Royality20
csendes tag
hellosztok,
Lenne egy olyan kérdésem hogy a taszkoknak mennyi a minimális ideje ami lehet egy codesys programba, mivel ha nagoyn alacson a vizualizációval összeütközik. Vagy erre van valamiféle megoldás?
választ előre is köszönöm:
Royal -
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82
üzenetére
Hali Dezsi82!
"(bele is írtam), de az is elég egyértelmű volt, hogy a kérdező sem arra gondolt."
Nem mindig van bekapcsolva a varázsgömböm. Olyankor arra ragálok amit leírnak és nem arra amit írás közben gondolnak. Nem kell zokon venni, nincs mögötte gonosz szándék (ráadásul nem is neked szólt).
"Kiemeltél egy logikai bukfencet, én is ezt tettem."
Igen. Egy másik "logikai bukfenccel". Miért? (erre nem kell válaszolni, tudom :>)
"Senki sem mondta, hogy Celsius fokról beszélünk. Lehetne Fahrenheit vagy Kelvin."
Így van! Látom kezded érteni mi itt a lényeg...
"Említs meg légyszíves nemesgázokon kívül elemeket, amelyek elemként előfordulnak és nem alkotnak vegyületet."
Miért pont azokon kívül?

-
Dezsi82
tag
Hali Szirty!
Ezek szerint kijelenthetjük, hogy nem volt botorság részemről azt feltételezni, hogy vízre gondolsz.
Tehát a van-e hidegebb, mint 95 fokos gőzre a válasz, az hogy igen, van. Nyilván nem használják fűtésre (bele is írtam), de az is elég egyértelmű volt, hogy a kérdező sem arra gondolt. Kiemeltél egy logikai bukfencet, én is ezt tettem.
De ha már az értelmetlen kikerülésekről esik szó, némi segítség: Senki sem mondta, hogy Celsius fokról beszélünk. Lehetne Fahrenheit vagy Kelvin. Nagy valószínűséggel semmi sem gáz halmazállapotú -178 Celsius fok alatt. (Bár könnyen lehet hogy tévedek)
Mellesleg mi ez az előítélet, hogy vegyületre gondoltam? És ha nem vegyületre, hanem kémiai elemre?
Említs meg légyszíves nemesgázokon kívül elemeket, amelyek elemként előfordulnak és nem alkotnak vegyületet. -
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82
üzenetére
Helló Dezsi82!
Vízre gondoltam, az atmoszferikus nyomásnál sokkal jelentősebb nyomáson a vázolt feladatot figyelembe véve.
Az iparban a gőzfűtést ugyanis jellemzően ilyen fizikai körülmények között oldják meg.
Ezért így ott nem fordulhat elő pl. 80 fokos vízgőz.Mellesleg mi ez az előítélet, hogy vegyületre gondoltam? És ha nem vegyületre, hanem kémiai elemre? :>
-
Dezsi82
tag
-
Dezsi82
tag
válasz
DP_Joci
üzenetére
Szia!
Sokat gondolkodtam, hogy egy látszólag lezárt ügyhöz ötletet adjak, de aztán arra gondoltam, hogy majd eldöntöd, melyiket választod.
Szóval én úgy látom, hogy alapvetően két fűtőköröd van, két fajta időállandóval. Ennek megfelelően én két szabályzókört alkalmaznék kaszkádba kötve.
Ezt picit nehezebb beállítani, de a következőképp működne:
A slave köröd szabályozza a fűtőközeged hőmérsékletét a fűtőközeg hőmérséklete alapján (ezzel meg is lenne oldva a normál esetben létrejövő túlfűtés, míg az egykörös esetben simán túlfűtöd 95° fölé) . A master köröd pedig a slave-nek az alapjelét állítja a tartályhőmérséklet alapján.
És persze ezen kívül lenne még a vákuumköröd.
Lényegében ennyi, ha érdekel ez a megoldás, szívesen adok még információt, de a semmibe inkább nem túráztatom magam.
-
Szirty
őstag
válasz
DP_Joci
üzenetére
Szia Joci!
"A fűtéshez én is egy PID-et gondoltam használni, valamint egy másik PID-et a vákuum szabályozáshoz."
Az így korrekt szerintem.
"Mi a véleményed arról, ha a hűtőközeg hőmérséklet emelkedése esetén a samson szeleppel sorba épített szeleppel elzárom a gőzt, a szabályozót pedig hagyom szabályozni tovább (gondolom ez folytatni fogja a zárást). "
Hát ha jól van beállítva. De lássuk be, a gépkezelők leleményessége szinte végtelen.
A sorba épített szelep jó ötletnek tűnik, mert sok propszelep nem képes a 100%-os zárásra egy idő után (nálunk is van ilyen megoldás gőzre).
Én ilyen esetben a PID-et felfüggeszteném INT_HOLD és nulláznám az integráló tagot (már ha lesz integráló tag használva persze).
Mert esetleg gőz nélkül rossz beállítás vagy egyéb miatt az integráló tag elballag 100%-ig és akkor a visszahűlés miatt rányit a másik szelep, esetleg gond lehet.
Vagy tenni kell egy rámpagenerátort a PID és a szelep közé
"Gondolom lesznek meglepetések ha a hőmérséklet elkezd növekedni és a tartályban keletkeznek gázok, ezek biztos megzavarják a vákuum szabályzós PID-et. Mit gondolsz erről?"
Erről azt gondolom, hogy a PID szabályzó alapvető feladata a beállított érték tartása éppen a zavaró körülmények ellenére.
Ha egy szabályzókörben nem volnának zavaró körülmények, szabályzóra se nagyon volna szükség. Csak beállítanánk valamennyi beavatkozó értéket és készen is van
Abban viszont igazad van, hogy valószínűleg ugyanakkor épp ez lesz a feladat egyik nehézsége
A fordulat eltéréses elméleti fejtegetés szerintem helytálló.
Csak nem mindegy hogyan figyeled (számolod) a motor fordulatát. Lehetőleg a kimenő frekvenciát kell alapul venni, hogy a kapott érték helyessége a lehető legkevesebb egyéb beállítástól vagy körülménytől legyen függő.
A másik tanácsom, hogy a jeladó által adott impulzus hossza a legextrémebb esetben se legyen rövidebb, mint a PLC legnagyobb ciklus idejének a duplája. persze ha lassan forog, akkor ezzel nem nagyon kell foglalkozni. Az impulzus figyelésnél használj él figyelést és legyen néhány (10-20%) tolerancia a védelem megszólalásában, esetleg néhány másodperc időzítés (legalább két impulzus idő). -
DP_Joci
tag
Szia Szirty,
A szelepről egyelőre ennyit tudok én is, hogy samson, meg hogy 4-20mA-rel kell vezérelni.
Két leírásom van és igazad van az egyikben előremenő a másikban visszatérő ági hőmérséklet van írva, ezt is tisztáznom kell. De valszeg úgy lesz ahogy írtad, hogy a kilépő oldalon lesz mérve, meg a rajzon is oda van rajzolva.
"Ha nagyon felforrósodna a gőz (95fok fölé), akkor a gőzt el kell zárni"
A gőz? Van 95 foknál hidegebb gőz? Vagy a másodlagos fűtőközegre értendő, (amit a gőz fűt és ami a tartály palástba belép és azt illetve nyilván a tartalmát fűti?Igazad van arra gondoltam

A másodlagos fűtő közeg, ami a palástban áramlik és a gőz fűti, az zárt körben áramlik?
Igen, de van egy biztonsági szelepe is.
A hűtőfolyadék szelep propszelep?
Nem propszelep.
A fűtéshez én is egy PID-et gondoltam használni, valamint egy másik PID-et a vákuum szabályozáshoz.
Mi a véleményed arról, ha a hűtőközeg hőmérséklet emelkedése esetén a samson szeleppel sorba épített szeleppel elzárom a gőzt, a szabályozót pedig hagyom szabályozni tovább (gondolom ez folytatni fogja a zárást). Jelenlegi infóm szerint bőven 95 fok alatt fog működni a rendszer (de lehet, hogy nem pontos az infó).
Gondolom lesznek meglepetések ha a hőmérséklet elkezd növekedni és a tartályban keletkeznek gázok, ezek biztos megzavarják a vákuum szabályzós PID-et. Mit gondolsz erről?
A mintafeladatodat szeretném kipróbálni, de még nem volt rá időm.
Ja még egy érdekes dolog:
Van egy forgató motor ami hidrokuplungon hajtóművön meg talán még szíjhatáson keresztül hajt egy lapátot. A feladat az, hogy figyeljük ne legyen csúszás a hajtásláncban.Arra gondoltam, hogy a motor fordulatát azt tudom a frekiváltóról (FC302 profibuszon)ill. a lapát forgását tudom számlálni egy induktívval (1 perces periódus alatt kijönne a fordulatszám). A lapát nagyon lassan forog a jelenlegi infó szerint.
A motor fordulatszám változtatásával arányosan változna a lapát fordulata is. Ha megvan ez a hányados, akkor a motor fordulatszámból kiszámolt elméleti lapátfordulatszámmal összehasonlítva a valóságost kiderülne, hogy van-e csúszás. Na ezt is jól kifogalmaztam magamból.
üdv
Józsi -
Szirty
őstag
válasz
DP_Joci
üzenetére
Hali DP_Joci!
Alakul, de még mindig vannak kérdések:
Miféle samson szelep? (gyártanak/árulnak vagy 20-40-60 félét). Ez valamiféle propszelep lesz?"folyadéknak a hőmérsékletét kell szabályozni a visszatérő ágban mért hőmérséklet alapján"
Először előremenő ágat írtál. Tehát ott mérjük a fűtéshez a hőmérsékletet, ahol a tartály palástból kilép a fűtőközeg?
"Ha nagyon felforrósodna a gőz (95fok fölé), akkor a gőzt el kell zárni"
A gőz? Van 95 foknál hidegebb gőz? Vagy a másodlagos fűtőközegre értendő, (amit a gőz fűt és ami a tartály palástba belép és azt illetve nyilván a tartalmát fűti?A másodlagos fűtő közeg, ami a palástban áramlik és a gőz fűti, az zárt körben áramlik?
A hűtőfolyadék szelep propszelep?
Én nem használnék csak egy PID-et. Nem a kézi üzemmódba kényszerítéssel állítanám le ha 95 foknál melegebb, hanem a kimenete után venném el a beavatkozó Jelet és a PID-nek küldenék erre az időre egy INT_HOLD jelet.
A kézi üzemmódot meghagynám, hasznos lehet szervizeléshez, teszteléshez.
A web oldalamon találsz néhány infót S7 PID-del kapcsolatban esetleg az is segíthet... -
DP_Joci
tag
Sziasztok,
Nem voltam elég összeszedett a megfogalmazással, ill. nekem sem volt teljesen tiszta.
Szóval van egy tartály aminek a palástjában folyadék kering, ennek a folyadéknak a hőmérsékletét kell szabályozni a visszatérő ágban mért hőmérséklet alapján. A folyadék felfűtése egy hőcserélőn keresztül gőzzel történik. A gőzt egy samson szelep szabályozza.
Ha nagyon felforrósodna a gőz (95fok fölé), akkor a gőzt el kell zárni és egy másik hőcserélőre hűtő folyadékot nyitni egy szelepen keresztül, ami lehűti a fűtő folyadékot. Ez inkább védelmi funkció szerintem itt nem kell szabályozni. Ill. a folyamat végén ezzel kell a tartályt is visszahűteni.
A tartályban vákuumot is kell szabályozni amit egy vákuum szivattyú hoz létre. A vákuum beállításához arányos szelepen nitrogént kell hozzáadni.
A szabályozási feladat ennyi lenne, ezzel kapcsolatban szívesen veszek minden tanácsot ötletet.
köszönöm
üdv
Józsi -
Szirty
őstag
válasz
DP_Joci
üzenetére
Helló DP_Joci!
Én sem teljesen értem, de ennyi alapján én azt mondanám, hogy ha egy mérés van, de két beavatkozó (fűtés és hűtés) akkor egy PID-et használnék. Ha a beavatkozó jel negatív akkor az egyik, ha pozitív akkor a másik beavatkozó eszközt vezérelném.
Egy PID-del is lehet szívni (beállításkor), de ha egynél több is van és ezek hatással vannak egymásra, akkor könnyen lesz a beállítása rémálom.
-
Dezsi82
tag
válasz
DP_Joci
üzenetére
Szia!
Lehet csak nekem, de nem teljesen tiszta a feladat.
Van egy tartályod. Ennek a hőmérsékletét kell szabályoznod, tehát van benne egy hőmérőd?
Vagy az előremenő hőmérsékletből következtetsz a tartályéra?
És honnan tudod, hogy fűteni, vagy hűteni akarsz? Csak mert előfordulhat hogy a visszatérő ág alapján hűteni kellene, az előremenő alapján meg fűteni. Egyszerre nyomod a gőzt, meg a hideg vizet? -
DP_Joci
tag
Sziasztok,
Még nem volt szerencsém kipróbálni s7-300-al a PID-et, de most van egy ilyen feladatom.
Egy tartályban kell a hőmérsékletet szabályozni az előremenő ág hőmérséklete alapján. A gőzt egy samson szelep engedi be.
A tartály hűteni is kell, itt viszont a visszatérő ág hőmérsékletét kell figyelni. Gondolom ez egy másik pid szabályzó lenne. Hűtéskor a samson szelepet el kell zárnom, arra gondoltam, hogy az FB41 paraméterei között kézibe kapcsolom és 0 kimenő jelet állítok be.
Ha nagyon sok hülyeséget írtam, akkor javítsatok ki.
köszönöm
Józsi -
Szirty
őstag
Helló w3dzz!
Csinálj egy loopback tesztet a soros porton hogy kiderüljön jó-e.
-
w3dzz
csendes tag
Helló Szirty!
Az Enable channel és a Remote control is be van kapcsolva. Bootolás után Transfer módba is lép, de nem hozza létre a kapcsolatot. IF2 a soros port.
Számítógép oldalról esetleg nem lehet valami baj? Eszközkezelő szoftver? Nem használtam a soros portot a gépen úgy semmire. Egy TS adapterrel próbáltam PLC-re tölteni, de akkor is ugyanez a probléma jelentkezett.Üdv.
-
Szirty
őstag
Hali w3dzz!
"Az ehet baj, ha a WinCC-ben a panel kiválasztásakor Version of device: 7.2.1.0 és 7.2.0.0 lehetőség van a panel menüjében pedig Image: 6.0.3.2?"
Nem. Azzal csak akkor lesz baja, amikor sikerül neki a kapcsolat és elvégzi a version check-et.
Valószínűleg kérni fog egy OS update-et.A kapcsolat sikertelenségének az oka meg lehet pl. az, hogy a panelen nem állítottad be mit is szeretnél.
Ott ugyanis be kell állítani hogy milyen csatornán szeretnél feltölteni rá és azt is, hogy automatikusan induljon a transfer ha megszólítod, vagy csak transfer módban:Ha az Enable channel be sincs kapcsolva azon az interfészen, akkor nem fogad onnan project feltöltési kérelmet!
Ha az be van, de a Remote control nincs bekapcsolva, akkor fogad ugyan project feltöltést, de csak akkor, ha a panelt előbb tarnsfer módba helyezed.
Ha ez enabled, akkor automatikusan fogadja, nem kell transfer mód.Továbbá a panelen be kell állítani a panel címét is ha MPI/DP vagy ethernetes feltöltési módot akarsz (most had ne emlékezzek rá, hogy az IF2 melyik) és a WinCC Flexben az itt beállított címen kell megcélozni a panelt a Transfer menüben...
-
w3dzz
csendes tag
Helló!
Egy TP270 panelre szeretnék letölteni az IF2 porton, de mindig jön egy hibaüzenet, hogy nincs kapcsolat. Tudnátok segíteni?
Az ehet baj, ha a WinCC-ben a panel kiválasztásakor Version of device: 7.2.1.0 és 7.2.0.0 lehetőség van a panel menüjében pedig Image: 6.0.3.2?Üdv.
-
atiman
csendes tag
Érdekelne valakit eladó CJ1M CPU11-ETN plc táppal plussz egyéb egységekkel?
-
byte-by
tag
halo atiman !
ezt nem küldtem privátba,de még annyi, hogy ezen a linken van a kártya beállítását leíró manual, igaz angol, de érthető.
http://industrial.omron.hu/hu/products/catalogue/automation_systems/programmable_logic_controllers/modular_plc_series/cj1m/communication_units/default.html
az oldalon a "Gépkönyvek, adatlapok, letöltések, fület kell választani, és abban megtalálod a
"CS1 / CJ1 Ethernet Units Kezelési kézikönyv" PDF fájlt.byte.by
-
byte-by
tag
halo atiman !
az IP címet be lehet állítani.(vagy megnézni a beállítottat.)
ha megnyitod a projektet, akkor a plc -n jobb klikk és mindjárt a legfelső elem a "change".
ekkor a plc alap konfigurációs ablaka jön elő, itt a "Network Type" -nél be kell állítani, (vagy megnézni mi van beállítva ) hogy milyen kommunikációt akarsz.majd a "Settings" -nél be állítod az IP címet.(új projektnél ezzel kezdődik)
Persze olyan kommunikációt kell választani ami ezt lehetővé teszi.
Ethernet,Ethernet/IP, (FINS), stb.
(ha csak a beállításokra és a címre voltál kíváncsi, akkor megtalálod az infót és a pc-den beállítod az IP címet.figyelj az alhálózati maszk beállításaira.)más megoldások:
de ha veszel egy soros-usb átalakítót, telepíted a driverét, összedugod a soros kábellel, aztán simán csatlakozik.automata keresést is elnyomhatsz rajta, megtalálja.elmented a projektet aztán többé nem kell keresni.ez teljesen jó , én is használom, hátránya , hogy kicsit lassúbb , amit memória letöltés-feltöltés esetén fogsz leginkább észrevenni.
ha cégnél vagy vetess velük egy programozó kábelt a microporthoz (periferia, 10 pin)) , és azt dugd össze az átalakítóval.
(ezek a megoldások akkor működnek jól igazán, ha közvetlenül akarsz csatlakozni és nem hálózatba. )ajánlom még az omron manuálokat, vannak magyar nyelvű anyagok,de még itt is kaphatsz mástól is jó tanácsot.
byte-by
-
atiman
csendes tag
Sziasztok!
Egy Omron cj1m cpu11-etn esetében ha nem tudom az ip címét, akkor mi módon lehetne rákapcsolódni? Van hozzá egy másik kábelem ami rs-232-es csatival van szerelve, de olyan portom egyik pc-n sincs.
Tudtok valami lehetőséget? -
Szirty
őstag
válasz
Royality20
üzenetére
Helló Royality20!
Nem ismerem a codesyst, de a problémád megoldására az egyik lehetséges mószer a kerekítés

Biztosan van benne ilyen utasítás (Round, RND stb).
A kérdéses real típusú értéket megszorzod 10-el, kerekíted majd elosztod tízzel. Az eredmény 1 tizedes jegyre kerekített érték lesz
(Ha két tizedes jegyre akarsz kerekíteni, akkor 100-zal kell operálni) -
Royality20
csendes tag
Hellosztok
Lenne egy kérdésem codesys programozással. Van egy változom
'veg at %MW2 : REAL'
nah ez egy real változo amibe az értéket adok be pl : 4.25215215 . nah azt szeretném ezzel megoldani hogy csak tizedesig nézze és kerekitsen. (nem jó ha tizedest nem néz mert azt egy szimpla int tipussal megoldanám.) szóval ha 4.242 akkor 4.2 re lekerekitse. De persze az is jo hogyha 4.24242 4 re kerekiti ,de 4.34 et már 4.5 re . EZ a feladat amit most meg kéne csinálnom.a kérdésem ezzel kapcsolatba hogy lehet egy programba a a tizedesjegyet nézni.
if veg. ??? >2 then
...az lenne a kérdésem hogy a ??? helyére mit kéne irnom hogy a első tizedest nézze a REAL változónak.
Válaszotokat előre is köszönöm
Royal -
ketyere79
csendes tag
Sziasztok!
Sauter EY2400 plc-ről nincs valakinek infója véletlenül? Esetleg szoftvere hozzá?
-
oli83
tag
Sziasztok!
Van itt valaki, aki már foglalkozott isagráf-fal?
Üdv.: oli83
-
Royality20
csendes tag
ÜDV nekem egy olyan kérdésem lenne , mi okozhatja azt hogy a PLC output értékét átirom telefonnal, de ezt a telefon nem érzékeli. PL: van egy switcher 0 bol 1 be áthuzom az értékét, a PLC-n az érték átmegy 1 be de a telon a switcher viszamegy 0 ba mert nem érzékeli hogy áthuztam az értékét. valakinek tipp? valami portprobléma lehet? a telo wifin van , a plc a routerbe van kötve.
-
Dezsi82
tag
Sziasztok!
A következőben kérném a segítségeket:
Van egy Phoenix Contact RFC470S PLC, erre csatlakoztatva 1 darab Interbuszos szelepsziget. Viszont ennek a szelepszigetnek változik a konfigurációja. Lehet 1, 2, 3 vagy 4 bemeneti modul rajta. Eddig olyan infókat sikerült szereznem, hogy ilyenkor alternatív interbusz konfigurációkat kell létrehozni, és ezt tudja kapcsolgatni a PLC. Tud valaki nekem abban segíteni hogy lehet ilyet csinálni? És aztán hogyan lehet ezt kapcsolgatni?
A segítséget előre is köszi -
Szirty
őstag
válasz
lakatosturbo
üzenetére
Helló lakatosturbo!
"Most az a nagy gondom hogy amikor a tartálytöltés szimulációt beadom neki megnyitom wincc-vel akkor a vizet engedi csak nem töltődik a tartály meg a szelepet se tudom megnyitni mert arra meg olyasmi hibát dob, hogy nem tudja beolvasni az értéket."
Jó volna tudni mit üzen a runtime indulás után.
Ezt kellene ott látnod:
Ha a "kapcsolat felépítve" helyett az van hogy "kapcsolat leépítve" akkor nincs kapcsolat a PLCSIM és a flex runtime között, az a baj. Ennek oka az is lehet, hogy a PLCSIM-et a flex RT után indítottad el. (előtte kell).
A másik ok a nem megfelelően beállított PC/PG interface (ezen keresztül akar kapcsolódni a runtime a PLC-hez).Ha van kapcsolat (a változó hibákra való utalás alapján erre következtetek) akor nem töltötted fel a DB255-ös adatblokkot (abban vannak a változók).
Továbbá a töltés után a PLCSIM-et RUN módba kell átkapcsolni! -
lakatosturbo
aktív tag
Üdv Szirty!
Nézegettem a honlapod és nagyon kedvet kaptam a plc programozáshoz.
Csak hobbiszinten nyomnám az egészet és csak a szimulációval szórakoznék.
Leszedtem a WinCC Flexible 2008 SP2, Simatic STEP7 V5.4, PLCSIM V5.4.
Ezeket a programokat feltelepítettem ilyen sorrendbe csak a végén újra kellet rakni a Wincc-t hogy integráljon a step7 mert nem látta.Most az a nagy gondom hogy amikor a tartálytöltés szimulációt beadom neki megnyitom wincc-vel akkor a vizet engedi csak nem töltődik a tartály meg a szelepet se tudom megnyitni mert arra meg olyasmi hibát dob, hogy nem tudja beolvasni az értéket.
Most az a kérdés, hogy jó volt a telepítési sorrend?
Meg a fent leírt problémára valami ötlet van?Előre is köszönöm a válaszod.
-
Szirty
őstag
válasz
Royality20
üzenetére
Helló Royality20!
"visualizációval egy input értékét nem lehet megváltoztatni igaz? ezt ugy értem hogy lerakok vizuba egygombot megcimezem pl Ix0.0 és ha a gombot megnyomom azt a inputot egynek nézné."
Végig gondoltad hogyan tudna működni egy ilyen megoldás? Hogyan oldanád fel azt az ellentmondást, amit ezzel a megoldással hoznál létre?
Egy digitális bemeneti bit állapotát a PLC fizikai bemenetére kapcsolt feszültség határozza meg. Ha nincs fesz. a bit=0 ha van fesz a bit=1. Tehát MINDIG vagy nulla vagy egy!
Ekkor jösz te a gonboddal és megnyomod. Nyilván azért, hogy az amúgy éppen nullában lévő bitet 1-be állítsd (hisz ezért raktad oda). Ekkor szerencsétlen bitet egyszerre kellene nullába (mert a bemenet inaktív) és 1-be (mert nyomod a gombot) állítani. Na ilyenkor mi legyen?
Vagy mi legyen ha nem nyomod a gombot de a bemeneten feszültség van? Csak akkor billentse 1-be amikor nyomod és ne bántsa ha nem nyomod, vagy akkor nullázza amikor nem nyomod és hagyja érvényesülni amikor nyomod? stb.
Tudom (gondolom) hogy te az összes variáció közül, ami az elvi lehetőségek kombinációjából következik csaj az egyik szeretnéd, de honnan tudja a PLC hogy melyik lenne az?Az ellentmondás feloldására vannak bevált módszerek.
Az egyik és (részemről) leginkább ajánlott az, hogy soha nem csinálunk ilyet
Ha valamit bemenettel és HMI gombbal is kapcsolni kell, akkor tegyünk külön változót a gombnak és a PLC programjában írjuk meg mikor melyik bit (a gomb bitje ill. a bemeneti bit) mit kapcsoljon hova.A másik hogy mégis így oldjuk meg: a bemeneti bitet kapcsolunk a HMI gombjával. Sok PLC-nél ezt meg lehet tenni (mert a HMI megengedi), csak nem nagyon van értelme, mert akárhogy is nyomkodjuk azt a gombot, a bemeneti bit állapotát a PLC minden ciklusban (néhányszor 10 ezred másodpercenként) felülírja a bemenet fizikai állapotának megfelelően.
A harmadik módszer a FORCE mód. Ezt bizonyos PLC-k támogatják (pl. Omron, Siemens). A lényege az, hogy ebben a módban bizonyos be vagy kimenetek állapotának vezérlését át lehet venni a PLC programtól és pl. a programozó eszközről lehet őket vezérelni. Ez a mód azonban hibakeresési tesztelési céllal létezik. Nem javasolnám üzemszerű használatra. Főleg mert rettenetesen be tudja vinni az embert az erdőbe aki erről mondjuk nem tud és keresi a hibát...
-
Royality20
csendes tag
Hellosztok újonc vagyok itt de kéne egy kis segitség:S
Wago PLC vel dolgozok(750-841 a contr.ethernet.) Codesysel programozom.Mai nap kaptam kezemhez az első plc-t amit progrmaozok.Ezzel még úgymond nincs is gondom(még) de fönök utasitása lett hogy ő szeretné Iphone-rol irányitani az egyes dolgokat mint például fütés hütés. Adott 1-2 linket amit lentebb megfogok adni de azok alapján 1-2 helyen elakadtam. Modbus-t kéne használnom amit 1-2 részben nem értek. a Gép és a Wago ethernet kábellel vannak összekötve. A feladatom magyarán az lenne hogy PL a QX0.0 kimeneti változó értékét 0 ból 1 be rakjak iphoneval.
http://pautex.fr/wago/index2.php ez a honlap a waglolink leirása.
http://pautex.fr/plclink/en/wagomlmakerModBus.php?roomID=0
ebbe kéne kitöltenem az adatokat. csak sajnos van 1-2 dolog ami nem jó és nem értem miért . Amikor a QR code-t beolvastatom errort IR ki a fönök telója. Lehet az a gond hogy nem lépett fel a közös wifire?
IP : : IP and unitID for ModBus ebbe a sórba pontosan mit kéne beirnom mivel a helyi hálozatom ip cime más mint a PLC cime. Meiketkéne beirnom?
Method (HTTP
if need for all type -will overrides ModBus- :
Link : (GET)
(prioritaire) Wagolink : (*) (POST **) ezt a részt nem igazán értem pontosan mi akar lenni.ModBus data IB : Read input : Address or IEC1131 name (QX0.0, IX0.0, MW1...)
ModBus data OB : Write output : Address or IEC1131 name (MX0.0, MW1...)
Fill form and click "ok" : ide gondolom a cimet kell beirni annak a változonak aminek változtatni akarom a értékét.azt nem értem hogy elméletbe ez a program iphonera jó, ezt nem kéne a PLC vel is közölni valamilyen fomrába program vagy mi egyébb?.
hogy tartja egymással a kommunikációt a iphone és a plc egy progin keresztül és hh nincs összeütközés 1-2 ilyen alkalmazás közt?
sajnos számomra ez még új terület .egy codesyses kérdésem is lenne : visualizációval egy input értékét nem lehet megváltoztatni igaz? ezt ugy értem hogy lerakok vizuba egygombot megcimezem pl Ix0.0 és ha a gombot megnyomom azt a inputot egynek nézné.
vagy ha valakinek van valami ilyesféle jó videoja vagy tud késziteni azt megköszönném.
Válaszokat előre is köszönöm .
Péter -
Robit1976
csendes tag
Sziasztok
Érdeklődni szeretnék hogy Siemens S7 1200-as PLC kezeléséhez (program töltés módosítás) kell e külön szoftver. Ha igen akkior mi lenna az. A válaszokat előre is köszönöm.
-
natec
tag
válasz
Csakénvagyok
üzenetére
-
Szirty
őstag
válasz
Csakénvagyok
üzenetére
Helló Csakénvagyok!
"azt viszont nehezebb összehozni hogy a proci a egy tetszőleges képernyőt jelenítsen meg,"
Ilyesmire viszonylag ritkán van szükség...
-
natec
tag
válasz
Csakénvagyok
üzenetére
A billentyűgombok kidomborodnak a fólia síkjából és a benyomás pillanatában pattanó érzést és pattano hangot ad.
Igen a PLC -vel lehet képernyő lapokat váltani.
Én hőmérséklet kijelzést és kivánt hőmérséklet beállítást oldottam meg vele,
valamint a PLC órájának kijelzését és beállítását csináltam meg.
(OMRON CP1E-NA20) -
vopi86
csendes tag
Szia! Köszönöm a választ megpróbálkozom vele.
Viszont, már is van következő problémám.
A munkahelyemen (ahol eddig cnc vezérléssel foglalkoztam, nem létrás),
kaptam egy munkát. Méghozzá egy kerítés fonó géphez kell elkésziteni
a plc programot (omron cpm2a és nq3 kijelző is lesz hozzá)....
Valahogy ennek a plcnek és a kijelzőjének a kommunikációjából kellene,
hogy segítsen valaki...
Akár személyesen is 1-2 órában elmutogatná
vki, hogy mégis hogyan álljak hozzá, még fizetnék is érte!
Remélem lenne vállalkozó rá, mert 3hetes határidő van a legyártásra :SKöszi!
-
Csakénvagyok
őstag
válasz
Csakénvagyok
üzenetére
Szerk: Most olvasgatom a technikai könyvét, elméletig hozzá lehet kötni, nem bonyolult a kábelezés, habár azt még megértem hogy ő képes a prociba írni, azt viszont nehezebb összehozni hogy a proci a egy tetszőleges képernyőt jelenítsen meg, (valami Go To Specific Screen), hacsak a kijelző nem figyeli a proci bizonyos memóriaterületét, s ahhoz képest váltogatja az előre meghatározott oldalakat.
-
Szirty
őstag
Helló vopi86!
Nos feltéve hogy a BCD kapcsoló a 0.00-0.03 bemenetekre van kötve úgy, hogy 0.00=bit0, 0.01=bit1, 0.02=bit2 és 0.03=bit3, akkor a program a következő:
Az első MOV nullát ír a DM0 memória címre, előkészítve a terepet a TIM SV elhelyezésére.
A MOVD digit mozgató utasítás. Az első operandusa a forrás, (honnan vegye a digitet). Ez itt 0 vagyis a 0. csatorna, ami egy 16 bites (4 digitet tartalmazó) WORD és a 0.00-0.15 bemenetek bitjeit tartalmazza.A MOVD második operandusa a vezérlő szó, ez mondja meg a MOVD-nek honnan hova hány digitet mozgasson. Ez itt #0100 konstans érték ami azt jelenti, hogy a 0 csatorna 0. digitjétől kezdve 1 digitet átmásol a célterület 1. digitjébe.
A 3 operandus a D0, ami a DM adatmemória terület első címe. Ez is egy Word (A DM terület szabadon használható a programban) ide fogja mozgatni a digitet.Ha tehát a 0.00-0.03 bemenetekre kötött kapcsolón pl ötöt állítasz be, aminek bináris mintája 101, akkor azt a MOVD a DM0 bit4-bit7 bitjeibe (2. digit) másolja aminek eredményeképpen ott előáll a 1010000 bináris érték, ami megfelel a BCD 50-nek, ami 5 másodperc időzítést fog jelenteni.
Végül a DM0 a TIM1 SV operandusa, a TIM1 tehát addig telik amekkora idő van a DM0 memóriacímen.
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemlámpa, zseblámpa
- Motorola G86 - majdnem Edge
- alza vélemények - tapasztalatok
- Titkos szabállyal tereli a hazai megoldások felé a félvezetőgyártóit Kína
- Witcher topik
- Kuponkunyeráló
- Arch Linux
- RTX 4070 SUPER / micro lagg / nincs kihasználva 55-60% futás
- Milyen NAS-t vegyek?
- XPEnology
- További aktív témák...
- Vivo V50 5G 512GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Felsőkategóriás Gamer PC-Számítógép! Beszámítás! X870 /R9 9950X / RX 9070XT / 32GB DDR5 / 2TB SSD
- LG 27GX790A - 27" OLED evo / 2K QHD / 480Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DP 2.1 / 1300 Nits
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3360
- iking - Apple iPhone 14 Pro Graphite ProMotion 120 Hz, 48 MP kamera, Dynamic Island 128 GB
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

mi is ezen diskuráltunk hogy ennyit kell hagyni, jó az ilyen megerősités