- Mobil flották
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Íme az új Android Auto!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- 65 órányi zenét ígér az Audio-Technica új TWS fülese
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lacces
őstag
válasz
Tele von Zsinór #8504 üzenetére
Végül is jogos, amit írsz. Van benne logika.
Alternatívat ismerem, fel is ismerem. De nem alkalmazom. Tudom kellene, de amikor egyetemen is egyszerre tanították a java-t c#-t kialakult bennem, hogy ami közös azt használni
(így gyorsabban ment a tanulás egyszerre a kettőnek).
Amikor VB-t kellett használni, agyhalált kaptam, hogy az utasítások végén nincs ';', mindig odaraktam megszokásból.Majd ügyelek rá! Mert az igényességre sem árt törekedni
Frigo <?=$valtozo?>, amúgy ezt is benyeli? <php?=$valtozo?>. Na ezt már láttam, de nem a könyvekben és oktató oldalokon.
-
Lacces
őstag
PDO-s lekérdezést hajtok végre.
Észrevettem két fajta kiíratást, amikor az SQL-es lekérdezés eredményeit akarom kiíratni.
Melyiket érdemesebb használni?
Én személy szerint az utolsó variációt választanám, egyértelműbbnek tűnik, és hiába több a kód, valahogy biztosabb, jobban átláthatóbb nekem.Az egyik séma ez, amikor a sort kezelem:
<?php foreach ($conn->query($sql) as $row) { ?>
<h2><a href="details.php?article=<?php echo $row['article_id']; ?>"><?php echo $row['title']; ?></a></h2><p><?php echo $row['created']; ?></p>
<p><?php echo $row['first100'] . '...';?>
<a href="details.php?article=<?php echo $row['article_id'];?>">Tovább a cikkhez</a>
</p>
<?php }?>Ez pedig a másik séma:
$sql = 'SELECT article_id, title, article FROM blog
WHERE title LIKE :search OR
article LIKE :search ';
$searchterm = '%' . $_GET['searchterm'] .'%';
$statement = $conn->prepare($sql);
$statement->bindParam(':search', $searchterm, PDO::PARAM_STR);
$statement->bindColumn('title', $title);
$statement->bindColumn('article', $article);
$statement->bindColumn('article_id', $article_id);
$statement->execute();<?php while($statement->fetch()) {?>
<tr>
<td><a href="details.php?article=<?php echo $article_id; ?>"><?php echo $title; ?></a></td>
<td><?php echo $article; ?></td>
</tr>
<?php }?> -
Lacces
őstag
válasz
Peter Kiss #8491 üzenetére
Köszi, Lehet majd NetBeanssel folytatom tovább, Eclipse alatt nem az igazi sajnos... De jobban szeretem használni.
Amit még nagyon nehezen tudok szokni, az a highlight (szavak kiemelése)
Ha színesebb lenne a kód, átláthatóbb.
A legnehezebb számomra a $változó, hogy mindenhol ott a $-jel, meg nehezebben is olvasom. Szoknia kell a szememnek.
NetBeans-hez van valami plusz, amivel jobban olvashatóbb lesz a kód?Nem akarok flame-t, de ha már hoztad az ASP.NET MVC-t akkor kérdeznék.
Ha magamnak akarok fejleszteni majd fejleszteni weblapot. Akkor ASP.NET vagy PHP?
Vagy amelyik tetszik alapon? -
Lacces
őstag
Amúgy mi a különbség a PHP és Java webes alkalmazások között (JSP) ?
Mikor, melyiket célszerű alkalmazni? -
Lacces
őstag
válasz
Peter Kiss #8488 üzenetére
Jó, nem ér a PHP-t szidni
Utána mentem a problémának. Debugger hiánya látszik nagyon. Ha elkezdek osztályozni akkor nagyon nehezen tudok debugolni
. Hibakereséshez más módszert fejlesztettem ki PHP-ban, és úgy megy. Itt befigyel a VB, C# -os más gondolkodásom
A hibakereséssel megy el az időm.Abban igazad van, hogy mindent egyből akarok. De hát nah
. Legalább akarom
Könyveket nézve, sem mennek bele kellően a dolgoknak.
De ahogy csinálom magamnak a weblapot, így bővítgetem mindig, új funkciókat viszek be. Éppen, ami eszembe jut.
De lehet leülök és papírom megtervezem
-
Lacces
őstag
Meg tudtok olyan tutorialt ajánlani ami segít abban, hgoy egy képnek a nevét, hogyan töltse be adatbázisba?
Blog megy, meg még sok minden. De amikor a képet feltöltöm a mappába, valamiért mégsem viszi fel az adatbázisba a nevét. Már a 3. oldalt nézem. De katasztrófa
-
Lacces
őstag
válasz
Peter Kiss #8483 üzenetére
Ezt minden oldalam Head részébe be kell szúrnom?
Nagyon durva működik
<base href="localhost/PHP/" />
Ilyen esetben /PHP/ -s rész nem is érdekli -
Lacces
őstag
Menürendszernél van egy kis gondom.
Az alább kód alapján, van egy $localhost változóm amiben a localhost címét tárolom.
De sajnos így duplán jelenik meg a linkben a localhost címe.Az volt a probléma, hogy sima href="index.php" nem volt jó, mert ha a legutolsó linkre kattintottam, ami az admin mappába van. Akkor ha az az oldal bejött, hiába kattintottam vissza az index.php-ba az admin mappában kereste az index.php-t (holott az a rootban van)
Próbáltam a "./index.php"-t is de nem jött össze, így gondoltam jön a localhost-os verzió de ez sem vált be.
Ahogy az admin-os mappás fájlt hívom meg, utána az összes (index.php, blog.php, stb) az admin mappába keresi.
<?php
$localhost = $_SERVER['HTTP_HOST'] . '/PHP/';
$localDestination = '/var/www/PHP/';<?php
require ('config.inc.php');
$currentPage = basename($_SERVER['SCRIPT_FILENAME']);
?>
<ul id="nav">
<li><a href="<?php echo $localhost.'index.php'?>"
<?php if($currentPage == 'index.php') echo 'id="here"'; ?>>Főoldal</a></li>
<li><a href="<?php echo $localhost.'blog.php'?>"
<?php if($currentPage == 'blog.php') echo 'id="here"'; ?>>Blog</a></li>
<li><a href="<?php echo $localhost.'gallery.php'?>"
<?php if($currentPage == 'gallery.php') echo 'id="here"'; ?>>Galéria</a>
</li>
<li><a href="<?php echo $localhost.'contact.php'?>"
<?php if($currentPage == 'contact.php') echo 'id="here"'; ?>>Kapcsolat</a>
</li>
<li><a href="<?php echo $localhost.'filesystem.php'?>"
<?php if($currentPage == 'filesystem.php') echo 'id="here"'; ?>>Fájl kezelő</a>
</li>
<li><a href="<?php echo $localhost.'download.php'?>"
<?php if($currentPage == 'download.php') echo 'id="here"'; ?>>Letöltések</a>
</li>
<li><a href="<?php echo $localhost.'admin/upload_and_create_thumb.php'?>"
<?php if($currentPage == 'upload_and_create_thumb.php') echo 'id="here"'; ?>>Képfeltöltés</a>
</li>
</ul>Athlon64+ : Köszi!
-
Lacces
őstag
válasz
Speeedfire #8479 üzenetére
Aham, köszi, megvan megy!
-
Lacces
őstag
Ha képfeltöltésnél. Megadom HTML-nél, hogy több fájlt is fel lehet egyszerre tölteni.
Akkor miért van az, hogy a kis méretű képfájlokat feltölti egyszerre (tömbként az összeset 5-6 darabot)
De ha nagyobbméretű képfájlokról van szó, akkor nem! (nem csinál semmilyen feltöltést sem)Szerk:
A PHP.INI-ben néztem de nem találtam erre beállítást. Annyi, hogy max 20 db és 20Mb kép tölthető fel. De 2-3 db 2Megás képekkel nem lépem túl ezt a korlátot, szerintem. -
Lacces
őstag
válasz
Speeedfire #8476 üzenetére
Nézd már... ez is beválik. De kell az uploads után a '/'-jel
$destination = 'images/uploads/'
Furcsa mód, azt a script fájlt
Aztán egy mappába tettem a script fájlt: (root/scriptfájlmappája/)
// __DIR__ Jelenlegi könyvtár helye
$destination = __DIR__ . '/../images/uploads/';
try {
$upload = new ThumbnailUpload($destination);
$upload->setThumbDestination($destination.'thumbs/');És így már jó... A fenti kód működik. Érdekes
-
Lacces
őstag
válasz
Tele von Zsinór #8473 üzenetére
Ehhez tudnál egy útmutatót adni? Vagy mit nézzek? Addig én is keresgélem a megoldást
-
Lacces
őstag
válasz
Speeedfire #8471 üzenetére
Írtam fentebb, hogy ezt is próbáltam
akkor sem működött...
Mindegy, ez az egész úgy sz... ahogy van
Fájlkorlátnak is megadom a 100mb-ot és 2mb-os képnél már sír a szája, hogy nagy... 1mb-osat még le nyel (és jól írom be a méretet, online átváltokat is használtam)
Ez a sz...suk meg a kezdő PHP-st című dolog
-
Lacces
őstag
válasz
Tele von Zsinór #8469 üzenetére
Így is próbáltam, így sem jött össze sajna...
Lehet, majd írok egy sajátat, egy egyszerűbbet a képfeltöltésre.
-
Lacces
őstag
válasz
Speeedfire #8467 üzenetére
Ha simán megadom az abszolút útvonalat, akkor jó. Ki van kommentálva, de amúgy meg nem jó...
Szerintem adsz egy jó kis linket ahol van ennél jobb
.
Könyv példájából van. De amúgy nem rossz, mert sok minden van hozzá, átnevezés, thumbnail create.
De így is van vele egy nagy gondom... hogy hiába állítok bele fájlméret korlátot, elég rosszul működik. hiába állítom 100mb, 5 megásra kivágja, hogy túl nagy méret, 3 megásat meg elfogad...if (isset($_POST['upload'])) {
// define the path to the upload folder
// $destination = '/var/www/PHP/images/uploads/';
$destination = realpath(__DIR__ . '/images/uploads');
require_once('./classes/Upload.php');
try {
$upload = new Upload($destination);
$upload->setMaxSize($max);
$upload->move();
$result = $upload->getMessages();
} catch (Exception $e) {
echo $e->getMessage();
}
}Upload osztályból:
public function __construct($path) {
if (!is_dir($path) || !is_writable($path)) {
throw new Exception("$path must be a valid, writable directory.");
}
$this->_destination = $path;
$this->_uploaded = $_FILES;
}
protected function processFile($filename, $error, $size, $type, $tmp_name, $overwrite) {
$OK = $this->checkError($filename, $error);
if ($OK) {
$sizeOK = $this->checkSize($filename, $size);
$typeOK = $this->checkType($filename, $type);
if ($sizeOK && $typeOK) {
$name = $this->checkName($filename, $overwrite);
$success = move_uploaded_file($tmp_name, $this->_destination . $name);
if ($success) {
// add the amended filename to the array of filenames
$this->_filenames[] = $name;
$message = "$filename uploaded successfully";
if ($this->_renamed) {
$message .= " and renamed $name";
}
$this->_messages[] = $message;
} else {
$this->_messages[] = "Could not upload $filename";
}
}
}Szal inkább lehet linket kéne küldeni nekem, hogy mely kód implementálását ajánljátok nekem
-
Lacces
őstag
válasz
Speeedfire #8465 üzenetére
Hogy érted? forráskód?
-
Lacces
őstag
válasz
Tele von Zsinór #8462 üzenetére
Csináltam egy ilyet.
De nem az igazi:
$destination = realpath(__DIR__ . '/images/uploads/');
Gyökérkönyvtárban van az images mappa azon belül az uploads almappa, de nem az uploads almappába teszi, hanem csak az /images-be...
Szerk.: De ez az eset sem jó: realpath(__DIR__ . '/images/uploads');
Ez mitől lehetséges?
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Localhost-on:
// define the path to the upload folder
$destination = '/var/www/PHP/images/uploads/';
Ez tökéletes a képfeltöltésre, vagyis a képek elhelyezésére.Tudnátok nekem viszont jobb kódot ajánlani, amivel localhoston és tárhelyen is használható?
(Szóval ha feltöltöm a weboldalt tárhelyre, akkor ezt ne kelljen átírnom)
-
Lacces
őstag
válasz
Speeedfire #8459 üzenetére
Most már legalább tudom, hogy Yii-ben bajban vagyok, akkor ide jöhetek majd
-
Lacces
őstag
Köszi. Akkor majd a végén MVC-stem az egészet.
Eddig tanulgattam mindenhonnan, és folytatom a "tudásbázisom építését" Azt meg magam akarom, így belerázodom. Érzem, jobban tanulok így.PazsitZ neked is köszi.
Yii az mennyire nyerő választás, ha esetleg majd 2-3 év múlva PHP-sként akarok részmunkaidőben dolgozni külföldön?
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Egy egyszerű Blog oldal szerűségnél vagyok. Tervezési / kódolási mintához tudnátok adni egy igényes oldalt? Vagy személyes tippet.
Leírom itt:
Szóval rendben van, hogy vannak php fájlok, amiket az includes nevű könyvtárban tartunk. Itt amúgy úgy vettem észre, hogy segéd függvényeket, vagy segéd fájlokat / kiegészítőket tárolunk.
De amikor pl.: index.php, gallery.php fájlok vannak, akkor engem zavar a könyvek alapján, hogy úgy van benne a legtöbb helyen: A fájl elején a php kód, aztán utána html. Ez pedig nekem nem tetszik, nem tartom igényesnek.Esetleg az MVC patternt kövessem? De ez csak egy egyszerű blog oldal.
És esetleg még arra gondoltam, hogy a php kódokat, egy másik, külön php fájlban helyezem el. Az MVC még nekem egy picit összetett, hogy kisujjból kirázzam.
De írtam már ilyet, így azt "lemásolni" nem nehéz. -
Lacces
őstag
válasz
Tele von Zsinór #8291 üzenetére
PHP-nak van olyan metódusa ami ezt megcsinálja automatikusan? Vagy nekem kell egy reg kifejezést írni rá?
-
Lacces
őstag
A következő a probléma:
Képeket töltök fel, amelynek a neve magyar ékezeteket tartalmaz... És amikor feltöltöm a kép nevekere azt íjra ki, hogy érvénytelen kódolás... Látszik is hogy a fájl neve sok szimbólumot tartalmaz.
Ezt hogy lehet kiküszöbölni?
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Sziasztok írtam egy kis algo-t amivel letudom kérdezni a gyökérkönyvtár közvetlen alkönyvtárainak a fájlait és azt, hogy melyik könyvtárban vannak.
Ezt egy $subDir tömbben tárolom. A kulcs a fájl neve, az érték meg a könyvtár.
Viszont azt nem tudom, hogy hova kéne behelyeznem asort() függvényt, ami rendezné a fájlok nevét vagy a $subDir kulcsait abc-s sorrendben.
for($i =0 ; $i<count($dir);$i++){
$dirPath= $dir[$i] . '/'; // megkapja a könyvtár heléyt
$dirIterator = new DirectoryIterator($dirPath); // könyvtár bejáró objektum
foreach ($dirIterator as $f){
if(!in_array($f, $noVisible)){ // Könyvtárak kiszűrése, melyekbe ne menjen bele
$temp = $f->getFilename(); // fájl nevének megszerzése
$subDir[$temp][] = $dir[$i]; // fájl elhelyzése, és a hozzá tartozó aktuális könyvtár helye
}
}
}Bár gondolkoztam azon, hogy esetleg szétszedem 2db foreach-re az egyikkel begyüjtöm a fájlok nevét a $temp tömbbe, azt rendezem, és egy másik foreach-el feltöltöm a $subDir-t
-
Lacces
őstag
válasz
Sk8erPeter #8280 üzenetére
Oks, értem
-
Lacces
őstag
válasz
Sk8erPeter #8277 üzenetére
Működik: Az set_exception_handler() is kellett neki
Az első kommentelő a gyereknek a megoldása alapján, na meg Tele Von Zsinor kollégának az exception szava fogott meg.
set_error_handler('my_error_handler');
set_exception_handler('my_exception_handler');
function my_exception_handler($e) {
throw new ErrorException();
}
function my_error_handler($no,$str,$file,$line) {
$e = new ErrorException($str,$no,0,$file,$line);
my_exception_handler($e);
}Try/Catch-t meg úgy értem, hogy Java szinten (objektum szinten menjenek). (Sosem hittem volna, hogy ezt mondom, de hiányzik egy kicsit, hogy Java-ban programozak... XD Szerintem holnap folytatom azt is tovább)
output_buffering()... Háthogy jó
És akkor mikor érdemes vagy kell használni? Csak, hogy kommentben meglegyen. Mert közben építem a PHP tudástáramat XD. Most hogy a könyveket elolvasva, azok példáját megcsinálva (és azok példakódjai alapján) építem a saját kis php weblapomat így már erősen felfogom a dolgokat, és módosítok magamtól is. Új feateröket hozzok létre
(Bocs az angolért)
"Viszont cserébe nem tudod az összes MySQL feature-t elérni (vagy spec parancsok). (Ez a hátránya)"
Mégpedig?
Kikerestem neked:
Doesn't take advantage of some advanced features found in MySQL 4.1.3 and later, such as multiple satements.
Illetve még azt írta, hogy a 4-es az előtti PHP-val nem műxik a PDO. -
Lacces
őstag
válasz
Tele von Zsinór #8275 üzenetére
"Persze nem mindig megoldható, de olyankor is törekedj a legegyszerűbb php kódok használatára." - Kezdőként még nehéz rájönni, mi lenne az, én csak követem vakon amiket mások írnak könyvben/online.
De számítok rátok, hogy rám szóltok, mivel tudnám megkönnyíteni az életemet.
Try / Catch-t ajánlom is, hogy hozzák be a PHP-ba.
A set_error_handler()-re tudnál nekem dobni egy konkrét példát?
Hmm... nézem a kommenteket valami dereng, de nem teljesen világos.
Hozzak létre egy osztályt is? (Amely az Exception-ből származik)
Mint ez:class CustomException extends Exception {
public function setLine($line) {
$this->line=$line;
}
public function setFile($file) {
$this->file=$file;
}
}
function exceptionsHandler($code, $string, $file, $line) {
$exception=new CustomException($string, $code);
$exception->setLine($line);
$exception->setFile($file);
throw $exception;
}
set_error_handler('exceptionsHandler', E_ALL);Ahogy néztem a PHP Manul-t (amit linkeltél), a kommenteket sok féle megoldással álltak elő és nah, nekem kicsit fura ez a szkript nyelv
Még az elején...
És akkor az E_ALL helyett E_ERROR-t használjak?
Illetve a set_error_handler()-t hol helyezem el? A try ág végén? (dobom a kivételt, és a catch-el el kell kapnia) A sima catch(Exception) és elkapja amit létrehoztam igaz?
Ez nekem annyira új, hogy nézz ki komplexben.
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Egyik:
Azt szeretném elérni, hogy ha hiba keletkezik, a fájlok betöltésével (vagy bármilyen köztes php kód esetén hiba lépne fel), akkor a végén a szerver Ahelyett, hogy kiírná az oldalra a hibát, egy teljesen másik oldalra irányítson át.
Pl.: require ('./includes/title.inc.php'); - ben talál hibát, akkor írányítson át az error.php-ra.
De sajnos nem az teszi, hanem kiírja szépen az oldalra a szokásos hibaüzenetet... És ezt szeretném elkerülni (van egy statikus html oldal, amit be kéne hoznia helyette:error.php)
következő kód:
<?php
ob_start();
try{
require ('./includes/title.inc.php');
require ('./includes/random_image.inc.php');
?>
... HTML Kód részletek....
<?php
}catch(Exception $e){
ob_end_clean();
header('Location: http://'.$_SERVER['HTTP_HOST'].'/error.php');
}
ob_end_flush();
?>header('Location: http://'.$_SERVER['HTTP_HOST'].'/error.php'); lehet ez a rossz, de megpróbáltam, úgy hogy a közvetlen url címét adom meg...
Másik:
Ha ez a fájlom helye: http://localhost/PHP/error.php, akkor jó-e a rá ez?
header('Location: http://'.$_SERVER['HTTP_HOST'].'/error.php');
Vagy ki kell egészítenem még egy /PHP/ részlettel? -
Lacces
őstag
válasz
Brown ügynök #8271 üzenetére
Igen
. Jó bár én kezdő vagyok. De olvastam a Murach féle PHP-s könyvben, hogy a PDO-val lehet megvalósítani az adatbázis függetlenséget. (Ez az előnye)
Viszont cserébe nem tudod az összes MySQL feature-t elérni (vagy spec parancsok). (Ez a hátránya) -
Lacces
őstag
Tele von Zsinórés Brown Ügynök: Köszönöm. (Session, Cookie)
-
Lacces
őstag
Valaki segítsen értelmezni a kódot. Belekavarodtam ebbe az egész Cookie, Session dologba.
// Clear session data from memory
$_SESSION = array();
// Clean up session ID
session_destroy();
// Delete the cookie for the session
$name = session_name(); // Get name of the session cookie
$expire = strtotime('-1 year'); // Create expiration date in the past
$params = session_get_cookie_params(); // Get session params
$path = $params['path'];
$domain = $params['domain'];
$secure = $params['secure'];
$httponly = $params['httponly'];
setcookie($name, '', $expire, $path, $domain, $secure, $httponly);Engem a Delete the cookie for the sessaion résztől érdekelne a dolog.
Inkább leírom a kérdéseimet. Senkit sem akarok kavarni.
A session és a cookie az most, egy és ugyanaz? vagy nem? (session cooke, setcookie már összezavarodtam
)
Én úgy hittem, hgoy a Session az egy munkamenet a szerveren, a Cookie pedig a böngészőé...session_destroy() csak a Session ID-át törli, akkor mi törli a Session-t?
A végén a setcookie() függvény is bekavar. Mert ahogy én olvasom a kódot a függvény által:
Megszüntettem a Session-t és annak minden paraméterét átadom egy Cookie-nak
(Commentben más kiírás van, mint amit én gondolok...)Most magyarázatra van szükségem
Sk8erPeter: Most hibernálom a témát. Igaza volt itt az egyik PHP mesternek. Csak szépen sorjába, még átnézem az alapokat.
Aztán csinálok egy Blog motort, ahol az eddig tanultakat fogom "kirakni" - kis magyarázattal. Egy fajta segéd honlapot hozok létre, tudásbázist. Egy blog motor alapjinak a készítése meg megvannak.
Amúgy megnéztem, nincsen bekapcsolva, de majd ha itt az ideje akkor majd zaklatlak -
Lacces
őstag
Az sem segít... Bár már valamit elértem, rosszabbá tudta tenni az egészet. De aztán visszacsináltam.
httpd.conf fájlom is üres. Apache2 könyvtárban lévő.
Siriusb: Hát most nah, megtetszett ez a dolog... és gondoltam, akkor alkalmazom a weblapomra. Én úgy gondolom, hogy php-ban az alapokat átnéztem. És most akarok egy saját blog motort létrehozni... és nah, ez tetszett, gondoltam alkalmazom megtanulom.
.
Amúgy mik az alap php dolgok? (lehet én csak alapnak is az alap dolgait vágom).
Csak akkor is, ha már belekezdtem ebbe a témába, kínlódok vele. És piszkál nagyon, hogy nem jön össze.
Bár lehet átmegyek majd windows-ra és Xamppon megcsinálom ezt az aliast. Ott már egyszer sikerült. -
Lacces
őstag
Sziasztok!
.htaccess fájlt próbáltam kis és ezt a URL utak formázásat. RewriteRule (nekem magyarul az útválasztó rémlik), vagy hogyan kéne ezt neveznem. (Tutorial alapján)
Van a projektem, ami a localhost/EcommercePHP/ utvonalon jelenik meg
És ha kattintok egy menüre (ami mögött a shop.php vagy browse.php áll)
Akkor az url így nézz ki pl.: http://localhost/shop/coffee/
Lentebb található az eredeti .htaccess fájl, probáltam ilyenekkel:
RewriteRule ^EcommercePHP/shop/sales/?$ sales.php De nem jött össze. Illetve a sales.php elé is berakni. De nem változott a dolog.
Ha visszont mindent simán csak a /var/www/ könyvtárba másoltam, akkor működött...
Lehet máshol kell keresnem a megoldást?.htaccess
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine on
# For sales:
RewriteRule ^shop/sales/?$ sales.php
# For the primary categories:
RewriteRule ^shop/([A-Za-z\+]+)/?$ shop.php?type=$1
# For specific products:
RewriteRule ^browse/([A-Za-z\+\-]+)/([A-Za-z\+\-]+)/([0-9]+)$ browse.php?type=$1&category=$2&id=$3
# For HTTPS pages:
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule ^(checkout\.php|billing\.php|final\.php|admin/(.*))$ https://%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]
</IfModule>Pazsit: Igen, igazda van
Sk8erPeter: Értelek
-
Lacces
őstag
válasz
PazsitZ #8218 üzenetére
Nemtom furcsa ez nekem is.
Talán az az oka, hogy mivel tanultam alapon Java-t így könnyebb most a PHP, mint az asp.net mvc, ami alatt még a programozást is csak kóstolgattam
Még voltak homályok.
Java-t meg szeretem tanulni, attól függetlenül, hogy sok mindent kell hozzá tudni.
A PHP24oraalatt könyvet kiolvasot sok scriptkid által is, telített PHP-sok között gondolod, hogy ez nincs meg?
Persze, igazad van
. De anno 2 éve, sokkal több volt a php-s állás, és tapasztalat nélkül vették fel egy-két ismimet... Ma meg már ez annyira nem igaz.
De amúgy is terveztem, hogy egy saját weboldalt asp.net mvc-ben csinálok meg.
Majd akkor megírom a tapasztalatomat. És ha így utólag nézem, akkor a php-t gyorsabban tanulom, mint az asp.net.
Meg furcsa, hogy beadandó, zh, vizsga idején is ha C# volt a téma, akkor megszívtam. De ugyanúgy szeretem azt a témát is. Csak befigyelt, hogy máshogy kell megvalósítani a programokat. (más gondolkodás kell, és a Java-ra jobban ráállt az agyam) -
Lacces
őstag
válasz
Brown ügynök #8215 üzenetére
Sőt Java+PHP+Android/iOS+Angol kombó a leggyakoribb amit én láttam
-
Lacces
őstag
Olyan furcsa működik...
Újra kreáltam. De most bele mentem az adatbázisba és ott. (Elsőnek még a főoldalon és ott adtam meg az adatbázist...)Jogoknál. van olyan, hogy típus:
- globális
- adatbázis-specifikus.
(mindkettő típus jelen van a felhasználónál)Mi a különbség kettőjük között?
Amikor létrehoztam a felhasználót, hogy csak Select, Insert és Update jogokat kapjon, akkor automatikusan megadta az összes jogot, az adatbázis-specifikus részben.
De kipróbáltam és ott is módosítottam S, I, U jogokra. És ugyanúgy jó. Működik.
-
Lacces
őstag
Váó, te dolgozol Ausztriában?
. Tényleg igaz az, hogy oda elég az angol nyelv is?
Mondjuk én is gondolkoztam, hogy PHP vs ASP.NET... de asp.net-tel anno probáltam elhelyezkedni sehova sem kellett tapasztalatlan ember... aztán bejött az asp.net mvc, azt nem értettem.
Most meg ahogy a php-t tanulom, mert a városban max ilyen fejlesztőt keresnek (nincs pénzem pestre felmenni még), így azt mondom, hogy könnyebben fogom fel a dolgokat, a PHP-ban... Meg Java vs C# -ot is ahogy oktaták. Nekem Java könnyebben megy... mint a C#.
Így magamból kiindulva szerintem nem baj ha valaki PHP-t tanul, max később nem abban helyezkedik el. Vagy csak rövid távon tervezz vele, mint én is. -
Lacces
őstag
Sziasztok!
Help kellene. Adott a phpmyadmin-ban egy user, ami kapott az egyik adatbázisra jogokat: Update, Insert, Delete, csak ezekre. többre nem.
De "hozzáférés megtagadva" hibát dob ki a weboldal, ha azzal a felhasználóval akarok valamit lekérdezni az adatábzisból. Például a kategóriákat.
Visszont ha egy olyan felhasználót adok meg, amelyiknek van jogosultságra mindenre... akkor működik.
Viszont azt írja ki, a phpmyadmin-ban, hogy nem engedélyezett felhasználó. Hogyan lehet engedélyezetté tenni? (lehet ez lenne a baj?)
-
Lacces
őstag
válasz
Sk8erPeter #8194 üzenetére
Sosem néztem a Google forráskódját
A w3.org-ra meg nem emlékszem, utoljára 4 éve jártam arra fele
Én kérek elnézést, azthittem az is lehet a probléma. Lehet csak az én szememet piszkálta -
Lacces
őstag
válasz
Bencom ™ #8192 üzenetére
Hát nem tudom, de én alapból úgyszoktam, hogy van az IDE (Fejlesztő eszköz, legyen az NVU vagy bármi...)
Ha ott írok valamit, speciel a HTML-ben, akkor elmentem.
Aztán egy böngészőben megnyitom a fájlt, amit módosítottam, és ott megnézem az eredményt.
Meg szerintem ezt így célszerű is, hogy mindig ott nézed meg, hogy hogyan néz kiCsak ne felejts el menteni az IDE-ben és ctrl+F5-t (vagy sima F5-t vagy frissítés gombot) nyomogatni a webböngészőn. Én jelenleg ezt csinálom
. Meg amikor a jQuery-t tanultam(azt is átkéne újból néznem XD) ott csak ez a megoldás létezett
rászoktatja az embert a "jó használatra"
Szerk:
Kötöszködni nem akarok. de inkább ezt használd(ez a biztos):
<!DOCTYPE HTML>
Nincs szóköz a ! jel és DOCTYPE HTML között, jah és nagybetű. Én még mindenhol így láttam. a Te verziód új az én szememnek -
Lacces
őstag
válasz
fordfairlane #8188 üzenetére
Aham, köszönöm az oldalt! Xhtml, tényleg...az pedig nem árt.
Mindenkinek:
HTTPS ez hogy működik. Most is nézegettem itt a google találatokat. De nem igazán találtam még példát. Max csak egy függvényt. De nekem ez új, egy komplett példa érdekelne.
Van a regisztrációs oldal, és azt szeretném ha böngészőben nem http://example.com lenne, hanem https://example.com
Kezdőnek tudtok ajánlani egy jó oldalt ebben a témában?
Bencom: Én akkor tudom ajánlani azt az oldalt amit én linkeltem. Vagy a Weblap szerkesztés vagy Kérdések HTML fejlesztésből nevű fórumokat. Mert inkább oda tartozik ez a téma. Remélem a fájlt .html-ben mentetted el, és úgy nézted meg a böngészőben. De ezt gondolom.
-
Lacces
őstag
válasz
Bencom ™ #8184 üzenetére
Valahogy így kell kinézni a html fájlodnak:
<!DOCTYPE HTML>
<html>
<head>
<meta charset="utf-8">
<title>Delete Blog Entry</title>
<link href="../styles/admin.css" rel="stylesheet" type="text/css">
</head>
<body>
<h1>Delete Blog Entry</h1>
<!-- És ide jön a többi HTML kód-->
</body>
</html>Lezáró HTML tagok is voltak?
w3schools - HTML szekció Angol nyelvű oldal, de nagyon hasznos, itt ki is tudod próbálni azokat, amiket ide írtál HTML tag-eket. Kábé a Nagy Gusztávos könyvben is befigyelnek ennek az oldalnak a tartalma
-
Lacces
őstag
válasz
fordfairlane #8179 üzenetére
fordfairlane: Eszem megáll, tényleg csak ennyi volt a probléma. Auto-formáztam a kódot az Eclipse-ben és az belerakta a tabokat. Ez jó volt. Köszi
[Szerkesztve]: Igen, értem mire gondolszPazsitZ: Az jó, gondolom. És most már működik. De köszönöm a hszt.
Bencom: Úgy értettem ahogy te is, én is hallottam, hogy 2-3 hónap alatt meglehet tanulni a PHP-t.
Bár én előnyben vagyok a Java miatt, mert az OO paradigma nekem az így kisujjban van. Azzal szenvedtek néha az emberek Java-ban itt a suliban.Mindenkinek:
Most nézegettem a <selected> Html tagot. Néztem itt a könyvben, és a kijelölt értéket az <option> html-ban simán csak egy 'selected' -del jelölte.
Neten meg találtam még ezeket a megoldásokat: selected="selected", illetve selected="yes".
Kipróbáltam mind a 3-at és működik... Mégis melyik opciót célszerű használni az <option>-ben? -
Lacces
őstag
válasz
Bencom ™ #8177 üzenetére
Jó eszed van, gyorsan el lehet jutni.
Én nem vagyok jó képességű programozó, de az én agyam gyorsabban vette be a Java-t, mint most a php-t. De az asp.net mvc - azzal sok kínom volt, azt félbe is hagytam
A Nagy Gusztáv-os jegyzet tényleg jó.
Php Solutions
Én is most tanulom. És gyakorlati szinten, szerintem ez a legjobb a könyv. Jó másikat nem is nagyon kerestem. De ez... Ez nagyon jó! A példakódok is működnek. Kivéve amikor adatbázishoz mysqli-vel akar csatlakozni. De én amúgy is a PDO-t szeretem.
Nagyon jó. (már pár angol könyvet forgatam más nyelveknél. De ez magasan veri az összeset. Kezdőknek nagyon jó! Én szívem szerint ezt az 1.hsz-be is kiraknám)Egyedül még Murach féle sorozatra tudom azt mondani, hogy gyakorlati szinten jó.
Jquery-s Cookbookot magyarul is tudom ajánlani, de ott sajnos sok szerző van... 1-1 témára felbontva, szerzője válogatja, hogy melyik mennyire jó könyv. -
Lacces
őstag
Urak!
Segítség kellene.
Adatbázisba felküldöm. egy textarea-ba bevitt szöveget. De amikor onnan kiolvasom (egy textarea-ba ami az Upload.php-ban van), akkor a szöveg olyan 3-4 tab-bal beljebb helyezkedik el. És valahányszor lekérem ezt a kis szövegrészletet az adatbázisból. Egyre több ilyen beljebb kezdi el a szöveget a textarea-ban.
Megnéztem a MySQL-ben is, már oda is alapból úgy tölti fel a szöveget, hogy már ott is sorbekezdés van (3-4 tabnyi beljebb igazítás) vagy minek nevezem ezt. Nem jut eszembe a szakszó...Mit kéne használnom, hogy a bevitt szöveggel együtt ne töltsön fel (sorbekezdés, beljebb igazítást vagy 3-4 tab-ot) ?
Insert.php, ahol megtörténik a beillesztés.
<label for="article">Article:</label>
<textarea name="article" cols="60" rows="8" class="widebox"
id="article">
<?php
if(isset($error)){
echo htmlentities($_POST['article'], ENT_COMPAT, 'utf-8');
}
?>
</textarea>Upload.php, ahol megjelenik a szöveg tab-okkal.
<label for="article">Article:</label>
<textarea name="article" cols="60" rows="8" class="widebox"
id="article">
<?php echo htmlentities($article, ENT_COMPAT, 'utf-8'); ?>
</textarea> -
Lacces
őstag
Írtam magamnak egy kódot. De nem írja ki az eredményt. Alapszinten megcsináltam, kiírta a fájlokat + könyvtárakat csak sajnos nem lexikografikusan. Hanem teljesen összevissza.
Most viszont megpróbáltam sorba rendezni, de elakadtam, az az nem ír ki semmit.
Vagy nem tudom jól hozzáadni a tömbökhöz az elemet. (Szerintem inkább ez), vagy a kiíratásnál vérzek el.
A PHP Manualban néztem az Arrays részt, de nem igazán jöttem rá mi a gond. Lehet valamit benézek.
$noVisible = array('.','..','.settings','.project','.buildpath');
$files = new DirectoryIterator('./');
$dir = array();
$file = array();
//for($i=0; $i<$files->getSize()-1; $i++) ki kommentálva, a $dir[$i] elképzelés is kudarcot vallt
foreach ($files as $f ){
// a $noVisiable tömb elemeit ne jelenítse meg.
if (!in_array($f, $noVisible)){
// Ha $f könyvtár, akkor a $dir tömbbe mentse el, ha nem akkor a $file tömbbe.
if($f->isDir()){
//echo $f.'<br>';
$dir[]=$f;
}else {
//echo $f.'<br>';
$file[]=$f;
}
}
}
// Rendezze a tömböket.
sort($dir);
sort($file);
// Írassa ki a tömbök tartalmát.
foreach ($dir as $d)
echo $d.'<br';
foreach ($file as $f)
echo $f.'<br>';Tele von Zsinór: Okés, akkor Yii, meglettem győzve
-
Lacces
őstag
Még tart a könyv kivégzése.
. Elég lassan haladok, még szoknom kell a PHP szintaktikát és gondolkodást.
Azt akarom kérdezni, hogy vannak ezek a frameworkok. Mint a Zend, CakePHP,Yii stb.
Na majd én szeretnék egy weboldalt (mi mást...
). Amit élesben akarok használni, üzemeltetni. Ahogy volt most a felhasználó kezelés/regisztrálás. Így eszembe jutott, hogy megkérdezem a dolgot tőletek.
A következő weblap tervhez, melyik framework-ot ajánljátok.
- Felhasználó kezelés / regisztrálás / authentikálás, az fontos, ha alapból már biztonságosan lehetne, felhasználókat regisztrálni, bejelentkeztetni (nem nekem kell kódolni benne sokat, úgy mélyen, hanem csak a kinézetre koncentrálni)
- MySQL-hez kapcsolódás az PDO példányokkal történjen. Nagyon szeretem, nagyon tetszik (még az elején járok, de ez jön be)
- HTML 5-ös elsősorban a CANVAS megjelenítését akarok használni a weblapon. Grafikon, statisztika adatok kirajzolása.
- JQuery pluginek is lennének alkalmazva.MIndegyik FrameWork-ról olvastam, és mindegyiket dicsérik itt-ott... nehéz a választás majd. De úgy tudom, hogy ezek jelentősen letudják rövidíteni a fejlesztési időt is.
Saját weblapokhoz melyiket ajánlanátok?
Illetve még egy apróhirdetés szerű oldalt is szeretnék majd fejleszteni. Olyan témájú apróhirdetős oldalt még nem találtam.
-
Lacces
őstag
válasz
Sk8erPeter #8078 üzenetére
Yeap, most végig viszem Eclipse-sel a következő kis mini projekt meg Netbeans alatt nézem meg.
-
Lacces
őstag
válasz
Peter Kiss #8069 üzenetére
PhpStorm, jól hangzik, főleg a JetBrains név, sok jót olvastam róla. 30 napig ingyenes
Ha lesz állásom, lehet megveszem
-
Lacces
őstag
válasz
Sk8erPeter #8067 üzenetére
Rendben, köszönöm a jó tanácsot!
(De azért mejegyzésben megtartottam a regexpreszt
Ahogy olvastam én is, nem igazán van neten, most próbáltam egy Pimp my Gedit nevű plugint, hát én változást nem látok
.
NetBeans-en gondolkozok amúgy. Akartam is egy ilyen kérdést berakni, de ha már feljött a téma:
Én Eclipset használok. Java-nál nekem jobban bejött. Nem tudom, hogy mi az előnye, csak jobban szeretek benne kódolni. Nekem egyszerűbb, jobban rááll a kezem. Hamarabb megtudtam szokni.
De itt Eclipsben szegényesnek tartom a php-t. (leszedtem a plugint, de mégsem érzem úgy, hogy az igazi).
NetBeans megér egy próbát? (Anno a python-t is NetBeans tanultam, elég részletes "támoagtást" nyújtott. Csak akkor is a kódolás. Nem tudom... Visual Studio, Eclipse-re áll rá jobban rá a kezem. Nem akarok én IDE háborútIsten ment.
De lehet holnap NetBeans-sel megyek, lehet sokkal több dolog van benne PHP esetén, mint az Eclipse-ben. (meg nem jön rosszul, ha több fejlesztő eszközben otthon van az ember... láttam már állás hirdetéseken megnevezve a fejlesztő eszközöket) -
Lacces
őstag
válasz
PazsitZ #8065 üzenetére
Köszönöm szépen mindenkinek a választ.
BOM kódolás... mik vannak. Látom még sokat kell tanulnom
Notepad++ -ot már akartam, de linuxra nem jön fel a Wine nélkül. Keresek egy linuxos megfelelőt.Ez preg_replace() megoldás nagyon tetszik. Meg köszi a wikipédiás linket is, így értem, hogy mi alapján lett a reg kifejezés felépítve is. (táblázatból látszott nekem).
Ez be is vált -
Lacces
őstag
Jövők mesterek
.
PHP kód:
readfile('/var/www/Tutorial/JapanJourneyBlog/private/text.txt')text.txt tartalma:
This is being read from a text file in the private folder.A weblapon viszont ez jelenik meg:
ďťżThis is being read from a text file in the private folder.Bekerül az a d'tz oda valahogy, és nem tudom miért.
Localhoston vagyok, Ubuntu 11.10, Eclipse IDE. - ha ez segít.
Nézegettem én itt a php online referencia gyűjteményét de ez nekem új, meg nem találtam meg pontosan, mivel nem is igazán tudom, hogy mit keresek...
A file_get_contents() függvényes kiírás esetén is, ugyanazt csinálja.
Másik kérdés:
Localhost-on vagyok, és próbáltam volna a Captcha-t is, az localhost-on nem működik? Csak hostingolás esetén?
(megkaptam a public és private key-t de ezek ellenére sem működött, url-nek meg a localhost-ot) Ez annyira nem sürgős, most úgy is itt gépen akarom. Majd az atw.hu-ra felakarom lőni a weblapot később. És akkor majd úgy is előfog akkor kerülni a téma. -
Lacces
őstag
Köszönöm szépen mindenkinek a hsz-ket. Részletes volt, felfogtam. Meg a jó tanácsokat is köszönöm!
-
Lacces
őstag
válasz
Sk8erPeter #8041 üzenetére
Aham, rendben köszönöm! és neked is Athlon64+ - amúgy nekem pont ez a kedvenc proci típusom
Főleg, hogy jobb is a konkatenálás, azt a szebb példát, annak külön örülök
Így van egy Java feelingje az egésznekÉs az tényleg, szebb, olvashatóbb is.
Mindenkinek: Értelmezéshez kérnék segítséget, még
$expected = array('name', ' email' , 'comments') ;
<?php
foreach ($_POST as $key => $value) {
// assign to temporary variable and strip whitespace if not an array
$temp = is_array($value) ? $value : trim($value);
// if empty and required, add to $missing array
if (empty($temp) && in_array($key, $required)) {
$missing[] = $key;
} elseif (in_array($key, $expected)) {
// otherwise, assign to a variable of the same name as $key
${$key} = $temp;
}
}
Az elseif ágban lévő utasításra gondolok.
${$key} = $temp;
Én ezt az utasítást úgy értelmezem, hogy az expected tömbben található értékek alapján, létrehoz változókat. (Néztem szótárban az assign szó jelentéseit, de max a hozzárendelés, na de mihez. Még nem találkoztam ilyen sokszor angol nyelvű könyvben ezzel a szóval)
A következőket: $name, $email és $comments - amelyeknek értéke is ad.
Ha létrehozza is őket, akkor ezek sima egyszerű változók, vagy globális változók is? $_POST['name']-re gondolok konkrétan (az assign to miatt erre is gondolok már...) -
Lacces
őstag
válasz
DeltaPower #8039 üzenetére
Hm... Nekem nagyon gyanús, hogy valójában a mutatókat próbálja visszahozni a C/C++ nyelvből.
Köszönöm a segítséget!
-
Lacces
őstag
válasz
Peter Kiss #8037 üzenetére
Aham, nagyjából értem, ez valahogy úgy akar működni, mint a C/C++-ban vagy C#/Java, kiíratásnál egyfajta argumentum, paramétert írok bele a kiíró függvényben.
A másik kérdésem, egyébként pont később lett volna, de akkor most felteszem, más esetleg, nagyon gyerekes leírást, magyarázatot tudsz adni a Variables Variable-re?
Nagyon nehezen tudom néha felfogni
Az első linken lévő, az okés, mert egyszerű példa. De már itt, belegabalyodók:
echo "This is the value of the var named by the return value of \$object->getName(): {${$object->getName()}}";Vagyis ekkor az $object->getName() függvény által visszad egy értéket, pl. alma
és akkor {${alma}} lesz a háttérben, és megkeres egy $alma nevű változót, és annak a tartalmát írja ki?Nekem ez nagyon új ez a felfogás.
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
PHP egy kis sajátosságához kéne értelmezni, fejtájgítást kérnék az elit programozóktól
Adott ez a kód:
echo " {$startYear}–{$thisYear} ";
Az lenne a kérdésem, hogy itt "{" és "}" zárójelek, miért kellenek? Én úgy vettem észre, hogy ezek nélkül is működik.Azt hiszem már sejtem, gondolom ez csak az olvashatóságot szolgálja, más eseteknél is teszteltem, nem láttam különbséget, hogy most használok-e kapcsos zárójeleket, vagy sem.
Teljes kód:
<?php
$startYear=2006;
$thisYear = date('Y');
if ($startYear == $thisYear) {
echo $startYear;
}else{
echo " {$startYear}–{$thisYear} ";
}
?> -
Lacces
őstag
válasz
Sk8erPeter #8022 üzenetére
Hűha, bővült ám rendesen. Régi volt meg tőle, ami nem más volt, mint a www3schools-on található hivatalos doksinak a magyarosítása
Én most jelenleg ezt nézem át. Nagyon jó, tetszik. Gyakorlatias. Nekem eddig bejön. Igaz még az elején vagyok, és a felületen vannak főleg php kódok (UI - aztszem így hívják ezt)
Php solutions könyvDe amit küldtél azt ismét átfogom olvasni! KÖszönöm
-
Lacces
őstag
válasz
Sk8erPeter #8022 üzenetére
Igen, ezt ismerem, ezt már kivégeztem
, de azért köszönöm.
-
Lacces
őstag
válasz
Sk8erPeter #8018 üzenetére
Igen, igazad van, meg érzem is magamon ezt a sok szívást rajta, először szerintem megnézek egy másik könyvet, amely tágabban belemegy a php és mysql-be. De mégis kezdőknek írt. Amit te is írtál.
A főprofilom fejlesztesnél, remélem nem php lesz
. Csak hát kell a munka, és azt mondják gyorsabban lehet tanulni ezt a nyelvet és helyileg lenne is php-s meló (webáruház fejlesztő), .net/java nincs (meg még azt magamtól is kéne tanulni), és annyi pénzem sincs, hogy pesten albiba menjek... Egyrészt emiatt gondoltam, hogy az alapoktól megismerni... csak egyszer átnézni, hogy milyen ez. De max akkor egy kis rövid komplex weboldalra gondoltam.
Visszont hobbi szinten akarok majd egy ilyen fél facebookos oldalt, meg hirdető oldalt létrehozni és üzemeltetni. Ezért is gonolkoztam a webshopban, mert az elég komplex hozzá. Bár lehet az már túlkomplex is lenne.
Előbb akkor átnézem azokat, amiket te is írtál
Aztán majd utána jövők, hogy merre tovább. -
Lacces
őstag
válasz
Tele von Zsinór #8016 üzenetére
Köszönöm, azért segítséget.
Az lenne a kérdésem, tudsz kezdőknek ajánlani esetleg egy jó weboldalt, ahonnan meglehetne tanulni egy komplett webáruház elkészítését?
Ezt a könyvet unom, mindig más hibákat dob mint ami benne van, vagy csak itt szerencsétlenkedek vele...
-
Lacces
őstag
Köszönöm az eddigi help-et, jó volt a php.ini-ben egy kicsit lenni, de tényleg, átnézegettem őket.
Most észrevettem egy újabb furcsaságot. (A könyv példája alapján egy saját error osztályom van ami kiír amit akar)
Gondoltam egyet, és az egész projekt mappámat, másoltam, és átneveztem, de tényleg csak annyi, hogy polobolt helyet egy másik névre.
Na de viszont akkor kidobott nekem egy hibát:
filemtime(): stat failed for /var/www/tshirtshop/presentation/templates_c/1f28fb1f88fa6e0e9ca9af2d5bb26df5592c8861.file.store_front.tpl.phpCsak azért nézek, mert én tényleg csak másoltam. + a jogokat is kiadtam a templates_c mappára: chmod a+w, ami az eredeti poloboltnál is volt.
Eredeti mappára is:
sudo chmod a+w /var/www/polobolt/presentation/templates_c
Másolt mappára is:
sudo chmod a+w /var/www/tshirtshop/presentation/templates_cMegnéztem grafikusan a jogokat, és azt láttam, hogy a templates_c mappában lévő 2 fájlra lévő jogok, különböznek a 2 projekt esetén.
(Ezeket a fájlokat nem én hoztam létre, hanem automatán jöttek létre)
a polobolt esetén, ami működik, ott a jogosultságok esetén a tulajdonos és csoport név: www-data!
Még amit én másoltam, ott meg én vagyok a tulajdonos és csoport is... Lehet ez itt a gond? -
Lacces
őstag
Na még annyit, hogy volt a Xampp fent, és most alias a natur Apache+PHP+Mysql+phpmyadmin.
Amikor a Xampp volt fent, és volt valami hiba, akkor volt egy debugger(talán?), ami jelezte, hogy mit hogyan írjak át. Hol a hiba stb. Lásd: Egy hsz-em
Na most ebben az újabb natur verzióban nincs jelen ilyesmi. És csak lestem, hogy hoppá semmit sem jelenít meg. Semmilyen hibát nem írt ki, hogy miért nem jeleníti meg az oldalamt, aztán a fentebbi hsz-m jutott eszembe, hogy jelzett hibát Xampp alatt az oldal. És akkor most aszerint átírtam a fájlokat, és hoppá, már működik is.
De ugye itt semmi sem jelezte ki, hogy mi baj.
(Könyv forráskódja és javításokat jelölő doksijában, sem volt ez a hiba felsorolva, javítva)Értitek
. Kell egy debugger, ami jelzi, hogy na-na, valami baj van
(mint Xamppnál), nem úgy mint most, hogy vagy működik az oldal, és mindent megjelenít, vagy némán csendben marad, és bedob egy üres oldalt.
-
Lacces
őstag
válasz
Sk8erPeter #8000 üzenetére
De most legalább Istennek érzem magam
És neked is kösz
-
Lacces
őstag
válasz
Siriusb #7998 üzenetére
Az volt, hogy nem találta a fájlt. 404-es hiba.
De már megy!
Nélküled nem ment volna, mert amit linkeltél oldalt... idegeségemben valszeg nem vettem észre tegnap rajta ezt a linket:
https://help.ubuntu.com/community/phpMyAdmin
És már itt volt az utolsó sorok hozták helyre...
Külön köszönet neked és a többieknek a türelmedért!
-
Lacces
őstag
válasz
Siriusb #7995 üzenetére
Működik! Köszi!
Ezután a két sor után a terminálban, már bejött!
If this does not work, then you can do the following to include the phpMyadmin-shipped Apache configuration into Apache:
sudo ln -s /etc/phpmyadmin/apache.conf /etc/apache2/conf.d/phpmyadmin.conf
sudo /etc/init.d/apache2 reload -
Lacces
őstag
Hogyan lehet véglegesen letörölni a php-t, apache2-t, mysql-t, phpmyadmin-t ?
Egy jó terminál parancs kéne
Újra indítás kell?Nincs kedvem még egyszer ubit telepíteni.
Meg volt valami gikszer, amikor csak smán a phpmyadmint akartam telepíteni. Nem igazán fogtam fel, hogy angolul mit akar, de valami olyasni volt, hogy a mysqlt nem tudja elérni, azt így külön kellett telepíteni, megszakítással...
-
Lacces
őstag
válasz
Siriusb #7988 üzenetére
; open_basedir, if set, limits all file operations to the defined directory
; and below. This directive makes most sense if used in a per-directory
; or per-virtualhost web server configuration file. This directive is
; *NOT* affected by whether Safe Mode is turned On or Off.
; http://php.net/open-basedir
;open_basedir =Csak ennyit találtam a php.ini-ben, az egyenlőség jel után tegyem?
-
Lacces
őstag
válasz
Tele von Zsinór #7989 üzenetére
Lehet elrontok valamit... De szerintem akkor inkább windows. Vagy Asp.net...
ÉN neten is nézem ezeket a tutorialokat, és nem értem. Hogy a szerzőknek miért működik? Nekem meg miért nem?
Most ehhez ennyire hardcore Linux kockának kell lenni?Igen, azt választottam ki Apache Servert.
Sőt már 2-szer is újraraktam az Ubit, De a phpmyadmin sehogy sem működik...
Azért köszönöm a segítséget, de elég volt mára. Inkább mást tanulok
-
Lacces
őstag
válasz
Sk8erPeter #7985 üzenetére
MySql-hez nem tudom, olyan példa meg nem volt a könyvben (az alapján haladtam) és így nem foglalkoztam vele. De tudom, hogy újra kellett rakni, mert Xampp hiába töltötte és telepítette, nem indította el rendesen.
Esetleg egy kezdőnek leírást, hogy az MySQL-hez, hogyan férhetek hozzá, arról tudnál adni?
Amit te is javasolsz, szerinted jó."Húzd le az egész csomagot úgy, ahogy Tele von Zsinór mondta.
"
Meg történt! De azt nem tudom, hogyan tudnám csekkolni a phpmyadmin meglétét. MySql, php, apache fent vannak, ezt tudtam csekkolni, google segített, de phpmyadmin esetén nem.
"1. HOgyan tudom ezekután a böngészőből elérni a phpmyadmin-t?"
Nem értem a kérdést."
Nos úgy értettem, hogy Xampp-nál a könyv annyit adott, hogy ha webböngészőbe beírom, hogy localhost/phpmyadmin, akkor elérem a phpmyadmin-t és tudok konfigolni.
Most ez nem működik... Nem tölti be azt az oldalt a webböngésző. -
Lacces
őstag
válasz
Sk8erPeter #7979 üzenetére
Már csak most fogtam neki ismét
. Hát nem tudom. Volt olyan fájl az a beállítás meg egy jó kérdés.
Xampp-ot használtam, mert azt mondták máshol, használd azt, kezdőnek jó... De ahogy haladtam a könyvben is csak lestem, hogy na már megint mi a fene bajod van.
De amúgy érdekes, nekem is feltűnt pár dolog.
Letöröltem a Xampp-ot és terminálból felraktam az apache2, php5, myssql, és phpmyadmin-t is!
Furcsa mód, itt kérte telepítésnél a mysql, egy felhasználót, és egy jelszót! (úgyhogy így utólag értem már mire gondolsz, ha erre gondoltál)De most nincs Xampp... Vagy felrakjam?
Tudom, hogy a var/www-ben kell lenni a weboldalnak amit kezelni akarok.
De két kérdésem lenne:
1. HOgyan tudom ezekután a böngészőből elérni a phpmyadmin-t?
2. Miért csinálja azt, hogy ha például beírom a böngészőbe, hogy "file:///var/www/tshirtshop/index.php" És ebben az esetben inkább leakarja tölteni a php, fájlt, és nem pedig a böngészőbe betöltetni...
Ha meg csak: "file:///var/www/tshirtshop/" akkor betölti a könyvtár tartalmát a böngészőben.
Úgy vettem észre, csak a HTML fájlokat jeleníti meg normálisan, a többit inkább letöltésre ajánlja.Próbáltam így is: "http://localhost/tshirtshop/index.php"- azt tudom, hogy van hiba az oldalban, hiba üzenetet kell generálnia (Könyv példája alapján)
És amikor Xampp volt, akkor is ezt csinálta, de Xampp alatt, a többi html-taget is megjelenítette, és csak egy bekezdésben <p> tag-ben a hibaüzenetet, így volt a php fájl megcsinálva.
De most csak a hibaüzenet jelenik meg, a többi html tag, meg nem látható -
Lacces
őstag
válasz
Tele von Zsinór #7976 üzenetére
Oooohhhh! Ezt holnap kipróbálom!
Hogy érdemes feltenni Ubin? (még kezdő vagyok Ubuntun is) Terminálból? Synaptich csomagkezelőből?
-
Lacces
őstag
Na, ma semmi sem sikerül...
localhost/phpmyadmin -ra ezt kapom
Hiba
A MySQL mondta:
#2002 - A szerver nem válaszol (vagy nem megfelelően állították be a helyi MySQL szerver szoftvercsatornáját)
A konfigurációban meghatározott kapcsolat a kontrollfelhasználó számára nem sikerült.Na most volt már egy csomó variáciom, hogy hogyan állítsám át a jogosultságokat. De már nincs több ötletem....
Néztem oldalakat, ahol írva volt, hogy még ez-azt a sort add hozzá:
$cfg['Servers'][$i]['socket'] = '/var/run/mysql/mysql.sock';
$cfg['Servers'][$i]['connect_type'] = 'tcp';De ezzel sem működött...
Lehet Windows 7-en jobb lenne minden? És ezért van a sok szívás, mert linuxon próbáltam meg?
-
Lacces
őstag
válasz
Peter Kiss #7973 üzenetére
Aham, Így kell, okés, köszi!
-
Lacces
őstag
Én úgy vettem észre, hogy itt van a probléma:
az application.php fájlban:
// Class constructor
public function __construct()
{
// Call Smarty's constructor
parent::Smarty();
// Change the default template directories
$this->template_dir = TEMPLATE_DIR;
$this->compile_dir = COMPILE_DIR;
$this->config_dir = CONFIG_DIR;
}
}
?>De hogy mit kéne azt nem tudom.
-
Lacces
őstag
Hello!
Na ismét itt. A következő a hiba:
Fatal error: Uncaught exception 'SmartyException' with message 'PHP5 requires you to call __construct() instead of Smarty()' in /home/lacce/tshirtshop/libs/smarty/sysplugins/smarty_internal_templatebase.php:803 Stack trace: #0 /home/lacce/tshirtshop/presentation/application.php(12): Smarty_Internal_TemplateBase->__call('Smarty', Array) #1 /home/lacce/tshirtshop/presentation/application.php(12): Smarty->Smarty() #2 /home/lacce/tshirtshop/index.php(7): Application->__construct() #3 {main} thrown in /home/lacce/tshirtshop/libs/smarty/sysplugins/smarty_internal_templatebase.php on line 803
Most tanulom a PHP-t egy könyv alapján. És mindent úgy csináltam ahogy volt írva. De ezt itt nem igazán értem. Ráadásul ezt a fájlt csak másolni kellett, azaz smarty_internal_templatebase.php, ahol a hiba keletkezett.
Az application.php-t és az index.php-t nekem kellett létrehozni.
application.php:
<?php
// Reference Smarty library
require_once SMARTY_DIR . 'Smarty.class.php';
/* Class that extends Smarty, used to process and display Smarty
files */
class Application extends Smarty
{
// Class constructor
public function __construct()
{
// Call Smarty's constructor
parent::Smarty();
// Change the default template directories
$this->template_dir = TEMPLATE_DIR;
$this->compile_dir = COMPILE_DIR;
$this->config_dir = CONFIG_DIR;
}
}
?>index.php:
<?php
// Include utility files
require_once 'include/config.php';
// Load the application page template
require_once PRESENTATION_DIR . 'application.php';
// Load Smarty template file
$application = new Application();
// Display the page
$application->display('store_front.tpl');
?>Mi lehet a hiba? Mit kelle módosítanom?
-
Lacces
őstag
Hali!
Nem tudom, hogy ide fellehet-e tenni Xampp-os kérdéseket, de most kellene help.
Rendszer: Ubuntu 11.10
Téma, aliast próbáltam volna beállítani, sajnos nem jött össze (Object not found)
lampp/etc/httpd.conf fájlt megnyitottam ahogyan azt kell és ezeket ilesztettem be:
<ifmodule alias...> tag-be:
# Configure the tshirtshop alias
Alias /tshirtshop/ "/home/lacce/tshirtshop/"
Alias /tshirtshop "/home/lacce/tshirtshop"
</IfModule>
<Directory "/home/lacce/tshirtshop">
Options Indexes FollowSymLinks
AllowOverride All
Order allow,deny
Allow from all
</Directory>A megadott útvonalon lévő tshirtshop mappában van egy test.php nevű fájl, ezzel a kóddal:
<?php phpinfo(); ?>És hiába írom be ezt a böngészőbe: localhost/tshirtshop vagy localhost/tshirtshop/test.php, csak azt írja ki: "Object not found"
Az a mappa, megvan. /home/lacce/tshirtshop/test.php
Xampp szerver valószínűleg jó, mert ha beírom, hogy localhost (böngészőbe)
akkor automatikusan bejön: http://localhost/xampp/splash.php - ez az oldal.rajta a Xampp logó és alatta a nyelvválasztási lehetőség.
Valakinek van ötletete? Vagy melyik fórumba menjek ezzel?
-
Lacces
őstag
Ha az "alapoktól" dolgot úgy érted, hogy mindent magadtól írni meg, akkor soha.
Akkor úgy érted, hogy mindig használjak fel CMS-t és azt bővítsem?Mit jelent az, hogy átmenni?
Úgy értem, hogy ha egy PHP-s oldalt megcsinálok, akkor azt annak alapján könnyedén megtudom-e csinálni annak az ASP.NET MVC-s klónját?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új, makulátlan állapotú Samsung Z Fold 6 256GB Tengerészkék, független, 2 év garancia
- Használt TP-Link Deco M4 - AC1200 Router (Mesh-ként is használható)
- Újszerű Samsung 34 -es hajlított monitor - 3440x1440px / HDR10 / 100Hz / USB-C PD 90W (S34A650UXU)
- Használt iPad Pro 10. 5 cellular - 64GB + Apple Smart Keyboard + Apple Smart Cover
- Használt 2022-es MacBook Air 13 - M2-es processzor, 8GB RAM, 256GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest