Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• bambano

titán

LOGOUT blog

válasz hdman #20856 üzenetére

a pályázás jobb, mint a városi üzem. az olaj addig károsodik legtöbbet, míg felmelegszik a motor üzemmeleg állapotra. megtenni 200 kilométert egy indítással, felmelegedéssel lényegesen kisebb tortúra az olajnak, mint megtenni városban 200 kilométert 40 darab 5 kilométeres szakaszból.

a régebbi dízeleknél (nem tudom, konkrétan a tied milyen, nem ismerem fejből az opel dízeleket) a turbó tengelyét is a motorolaj keni, elvileg olajfilmen forog. bizonyos mértékben hűti is, az ilyen motort nagyon gyorsan tönkre lehet tenni szándékoltan rossz használattal, nem kell hozzá 160 ekm. jól megkergeted az autót, majd gyorsan leállítod, ez hamar turbóhalálhoz és olaj kokszosodáshoz vezet. Értelemszerűen ha nem a motor halálba kergetése a cél, akkor meg hajtás után le kell hűteni a motort. megállsz, járatod, ilyenkor gyakran még emelkedik kicsit a hűtővíz hőmérséklete, majd mikor a mutató határozott mozdulattal átlépi a 90 fokot lefelé irányba, akkor állítod csak le.

én vissza szoktam hűteni az enyémet, bár nem kellene, mert nem turbós. vagy az utolsó 5-10 kilométeren kezdek tojásokon járni, vagy hagyom pár percig járni a motort a parkolóban. egyszer elvetemedett a hengerfej (az előző tulajnál), megint nem akarok ilyenre költeni.

Új hozzászólás Aktív témák