Új hozzászólás Aktív témák

• hunspikey

őstag

No, gondoltam írok pár gondolatot a G3-ról azon belül is a nekem érkezett 77"-os azaz a legnagyobb elérhető MLA paneles kivitelről.

A TV szép - élőben a nyugodt külső, a letisztultság és a minőségi anyaghasználat jellemzi.

A fórumtársnak hála vettem egy Stell állványt, amit ugyan a gyártó 75"-ig ír, de simán kiszolgálja a 77G3-at, sőt egészen remekül mutat vele, kvázi teljesen gyári az összkép.

Kicsit arról írnék, hogy ki mire számítson ha netán upgrade-el.

Én 65C9-ről jövök és nagyon sokat gondolkodtam a váltáson, mert a C9 alapvetően nagyon rendben van. Emiatt minden amit írok kicsit úgy értendő hogy a C9-hez képest, nem akarom LCD-hez vagy egyéb TV-khez hasonlítani.

Beállításról számos videó van, a lényeg tényleg annyi hogy ki kell venni az energiatakarékossági menüpontokat, illetve a logo dimminget.

A beállításokat az én C9-hez szokott agyam nehezen értette meg, itt 3 fő képi kategória alá van minden sorolva, talán még az is be van kényszerítve e 3 közé aminek igazán kellett volna egy negyedik kategória, de ezen pár óra alatt átlendültem.

Ami meglepő, hogy bizonyos dologok ugyan azon a néven, de már működőképes formában vannak jelen, pl a részletgazdasági üzemmód, ami a C9-en semmit sem csinált a G3 kötelező és működő eleme.

Vágjunk a sajtba: fényesebb? Igen, az. Annyival? - Igen, annyival, DE:

aki arra számít, hogy majd innen fogva minden kétszer világosabb lesz, gyorsan ezt verje ki a fejéből. A csúcsfényerő nőtt, nem is keveset- konkrétan megvakulsz, de ez nem megy át a teljes képre, ettől egy szarul masterelt film olyan sötét marad, hogy se ezen, se semmin továbbra sem élvezhető - pl a most legutolsó rész az Apple TV-n: invázió, S02E08 - nézhetetlen. Utálom. 1.7 milliós TV és ennek a sorozatnak be kell kapcsolni az élénk dolby vision módot, mert kb 20 nitre van masterelve... kvázi Sárkányok Háza szintű - tudjátok a botrányos tengerparti jelenetet mindenki ismeri.

Jut eszembe az konkrétan egyébként - és minden egyéb sötét jelenet, bár nem számottevően világosabb azonban a TV sötét közeli részletgazdagsága ámulatba ejtő.
    A Sárkányok Háza 7. rész, valahol a közepe felé, amikor sétálgatnak a tengerparton, teljesen kivehető részletekkel és színekkel bír. Pl amikor indul az első csók akkor a lány fülbevalóján a G3 játszi könnyedséggel mutatja hogy a felső kő zöld az alsó rubin. Később amikor a kis srác megy sárkányt nevelni, látszik, hogy a sárkány konkrétan haragoszöld bőrrel bír és a kiscsávó ruhája is részletgazdag illetve smaragdzöld. Aztán pár jelenettel később amikor a szőke lány a tengerparti pitty-putty után felébred, konkrétan látszik az árnyékban lévő szemének a szemefehérje az írisszel együtt - ezt a C9 nem tudta ábrázolni.

Ennek ellenére azt gondolom, hogy a dolby vision üzem hagy némi kívánnivalót maga után. Mármint általános fényességben. Élénk módban persze, odavág, de én nem szeretem használni, bár a C9-en kizárólag így ment, mert ott ha nem élénkben volt akkor tényleg élvezhetetlen sötét volt minden. A G3 annyival többet tud, hogy az "eredeti" képi mód csutkára tekerve (szigorúan DV üzemben) elégséges. Nem über, de nézhető.

Normál HDR esetén becsoki a képe. Youtubról beröffentettem a MisteryBox, vagy ha úgy ismeritek Jacob + Katie Schwarz HDR videói úgy néznek ki, hogy konkrétan leesett az állam. Elképesztő, földöntúli, iszonyat patent. Felfoghatatlan - a C9 több mint dupláját adja fényességben, olyan árnyalatkezeléssel, olyan bő színtérrel, hogy nem lehet rá elég jó jelzőt felsorolni.

Szóval a hardware bírná - látszik a demó videókon, hogy itt a panel mindent ki tudna adni, ha a kontent akarná, de nem akarják.

Ezért nekem kicsit csalódás, mert nem a szent grál, a TV nem menti meg az agyament rendezői vágyakkal rendelkező kontent kreátorokat, bizony van egy rakás tartalom ami de facto túl sötét még egy ilyen TV-n is.

Minden megállapításomat kotta 0 nites éjszakai megtekintéssel tettem, mielőtt azt hinné bárki, hogy a háttérfény volt sok.

Mozgása a TV-nek jó, talán jobb is mint a C9 a részletgazdagság javult, érdemes a super resolution opciót maxra tenni, és enyhébb élesség értéket választani, a super res nagyon szépen működik és a 4k-t teljes glóriájában megmutatja mindenféle sharpening artifact nélkül. Tudom most betáraztak a videófilek, de nem érdekel, átlag ember vagyok, szemüveges, nincs hubble space teleszkóp látásom, kell egy kis segítség :)

Mozi hatása van-e? Nincs... vártam, hogy mozisabb legyen de nem az.. Valahogy a nagy méret ellenére érzed, hogy TV-t nézel és nem jön a mozi érzés, de legalább a kép hatalmas és részletgazdag. Én 2.7-méterre vagyok a TV képének síkjától (lézert tettem a homlokomra onnan tudom) és így van akkora képe mint egy átlagos moziteremben valahol középen ülve. Ha kinyújtom magam elé a két karom és a két nagyaraszom összetartom akkor pont akkora látszólagos méretet kapok mint amekkorának látszik a képe. Ezt mindenki otthon kipróbálhatja.

Összességében a TV kiváló - tényleg, a csúcsok csúcsa. De azt komolyan gondolom, hogy akinek most 65 colos OLED-je van, pl C9 vagy újabb nagyon gondolja át, hogy miért akar upgrade-elni. Én pl 65 colos G3-ra megbántam volna, így hogy 77-es, oké, mert sokkal nagyobb képet ad és általánosságban világosabb.

SDR: erről még nem írtam, itt mindent tud - OLED fényerő nálam 35-tökéletesen elég. Rohadt jól mozog, eszméletlen szépek a színei, tud mindent.

a TV összegezve egyedül a Dolby Vision tartalmak esetén van a rendezők és a fényelő "mesterek" által térdre kényszerítve, az LG annyira komolyan veszi, hogy legyen film hű a kép, hogy ezzel el is veszi a lehetőséget attól akinek ez nem tetszik. Lehet a G3-is élénk módban fog kikötni :D

Egyébként miért is lázadunk az "élénk mód" ellen? Miért nem lehet alacsony delta E-vel nagy fényerőt kihajtani - ezt sosem értettem. Azért az a 600 nit különbség (az élénk és a második legvilágosabb mód közt) igen is ég és föld...

Egyenlőre ennyi, még tanulom hogy melyik beállítás a legjobb, majd kitárgyaljuk itt folyamatában a többi G3 tulajjal a dolgokat! :)

Én most így megyek:

DV és HDR mód:
    OLED pixel fényerő: 100
    Fekete szint: 50
    Kontraszt: 100
    Dinamikus kontraszt: ki (bár sötét jelenetnél az alacsony szépen tolja a near black részleteket, a magas meg jót tesz a kontraszt mentes tartalomnak)
    Szín telítettség: 50
    Fehér egyensúly: meleg 45
    Élesség 25
    Szuperfinom részletek: magas
    Mindenféle zajcsökkentő egyéb okosság: off
    Mozgás: egyedi, de-judder: 2-es, blur: 0
    Szín finom hangolás: ki (ez mindent elszúr ha be van kapcsolva)

Nálam kicsi pirosas volt a kép ezért 2 pontos kalibrációnál mind az alacsony, mind a magas értéknél -5-öt kapott az R csatorna - így sokkal tisztábbak a színek, illetve a 22 pontosnál az egyik profilt arra állítottam, hogy segítsen a rohadt sötét filmeken, ezért 2.5-5IRE értékek kaptak RGB +5 értéket, 7.5 kapott RGB+2-t így egy csomó részlet előjön.

A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3

Új hozzászólás Aktív témák