Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• BlacKSouL

addikt

válasz fokukac #62991 üzenetére

A tavasz az új nyár. Szokj hozzá. :)

Ha 24 fok van, süt a nap és 30% a páratartalom, akkor száraznak érzed magad, abban még szinte fázni is lehet. De ha egy nyári zivatar után mondjuk 18 fokra hűl a levegő, a páratartalom meg 80-90%-ra ugrik, akkor egy ültő helyedben is izzadni fogsz, mert sosem 0 a párolgási, azaz hűtési igény, de ha az adott izzadás nem párolog el, a magas környezeti páratartalom miatt, akkor fokozódni fog az izzadás 18 fokban is. Ezt nem tudom jobban megmagyarázni.
    Vegyünk egy hűvös mondjuk17-18 fokos mosókonyhát, ahol 100% a páratartalom oda bemész, leülsz, a testedről az addigi minimális izzadás sem fog elpárologni, tehát a hűtőhatás 0. Ekkor a szervezet üzemmódot vált, mivel az energialeadás megszűnik. Jobban fogsz izzadni. Amit már érezni fogsz, mert addig észre sem vetted hogy párologsz, egyensúlyban volt. Most az egyensúly fenntartásához intenzívebb párolgás kell, azaz izzadás. Ezért érzed melegebbnek a párás levegőt, mint a szárazat, mert a párásban kevésbé adod le a hőt párolgással.
    És igen, ez az az állapot, amikor tapintásra a bőröd már hideg, de mégis izzadsz.
    Mindazonáltal gyors anyagcseréjűek, hideg végtagúak, alacsony vérnyomás alacsony pulzus típus kevésbé izzad, a lassú anyagcsere, meleg végtag, intenzív vérkeringésű jobban.

Amúgy tessék, ebből menekültem ma haza melóból, és ebbe érkeztem

Új hozzászólás Aktív témák