Új hozzászólás Aktív témák

  • BlacKSouL

    addikt

    válasz BlacKSouL #60705 üzenetére

    Azért félreérteni nem kell, pl. én is még nagyon az elején vagyok, de pár apróságot már érzek, látok, és úgy gondolom, hogy a pincében hordóból kimért minőségi bor után a követkeő lehetőség hogy eljuttatjuk a kóstolónak ahhoz legjobban hasonlító módon a bort, és ha tudjuk hogy melegen romlik, öregszik, csúnyul, és nem a boltban aznap estére megvett valamit akarunk fogyasztani, esetleg 2 napnál tovább tárolni, ahhoz az egyik lépés egy borhűtő vagy egy borospince. Előbbi gyakran könnyebben kivitelezhető.
    Lehet sznobériára hivatkozni, de ez szerintem csak annyi, hogy ha megkülönböztetjük a kommersz borozást a minimálisan igényes minőségitől, akkor előbb-utóbb felmerül a minőségi tárolás kérdése is. A tervezetten palackban érlelhető borokról nem is beszélve, amikről nyilván utólag derül ki pontosan, de sokszor előre lehet sejteni, hogy az a szüret vagy palackozás évéhez képest mondjuk 3-6 évvel lesz a legízletesebb.
    Aztán mindenki másban látja meg a minőségi igényét. Van aki kávézásban, van aki fafaragásban, van aki az étkezésben, van aki a sörben, van aki hificuccokban, van aki a borokban. Annyi, hogy a gyökerek esetleg messzebbre visszanyúlnak időben, azaz régebben kezdtek bort inni, mint pl. aranyozott hifikábelen zenét hallgatni.

    És akkor alapvetően nem a vendéglátásra, hanem a privát fogyasztásra fókuszáltam. Arról is lehetne hosszasan vitázni, hogy egy vendéglő, étterem miért igen vagy nem használ borhűtőt, és amikor valaki bort rendel az étkezéshez, akkor várja a szerencsére hivatkozva, hogy szobameleg, vagy 4-5 fokra hűtőtt jéghideg bort kap-e a poharába. Ahogy meleg sört(nem Angliában), nyers húst (mondjuk steaken kívül), büdös kaját(nem svéd halat) sem igénylünk, ha étterembe megyünk, stb.

Új hozzászólás Aktív témák