- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- One mobilszolgáltatások
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Megvan, milyen chipet használ a Pura 80 Ultra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Felesleges neked az i5-ös.
Ha még esetleg játszanál a géppel (mert olyan videokártya van mellé párosítva), akkor esetleg, de ilyen netezős gépbe, meg filmet nézni, zenét hallgatni, office, skype, ezekhez teljesen felesleges.
Ha jobban megnézed az i3-as, és az i5-ös specifikációit, akkor az órajelben térnek csak el, mivel az i5 sem négy magos."Azt írták, ég és föld lenne a különbség sim dual core és az i3-asnál is. De az i5-ös azért jobb."
Ezt esetleg valami teszttel is alátámasztanák? Mármint az "ég és föld"-et. Gondolom azért írta az eladó, mert szeretné eladni a portékáját neked, mint hozzá nem értőnek.
Addig igaza van, h a Celeron B8százasokhoz, és a Pentium B9százasokhoz képest az i5-ös "ég és föld", de azokhoz képest az i3 is "ég és föld", viszont az i3 az i5-höz képest már egyáltalán nem "ég és föld".
Az i3, és az i5 között nem sok különbség van.
Esetleg az általa használt i5-ös gépben gyorsabb merevlemez, vagy SSD volt, mint az általa használt i3-asban, és ezt aztán (tévesen) az i5 többlet tudásának tudta be.Ha el akarsz verni egy rakat pénzt, akkor i5-ös processzor helyett inkább vegyél a gépbe egy SSD-t, (esetleg egy 7200RPM-es merevlemezt); az majd valóban "ég és föld" lesz.
Ez az írás ugyan asztali processzorokról szól, de jól szemlélteti a különbséget az i3, és az i5 közt.
Amikor Pentium B9százas processzort kerestél, írtam, h inkább ne, mert az is lassú.
Azért írtam, mert úgy érzem, értek hozzá, sok-sok notira rakok fel oprendszert, (főleg így Karácsony tájékán), és tudom, h nagyjából mennyi különbség van egy Celeron B8százas, egy Pentium B9százas, és az i3/i5között.De ha mégis i5 mellett döntenél:
http://hardverapro.hu/apro/intel_core_i5-2450m_processor_3m_cache_up_to_310_ghz
Akkor se 25ezer.. -
Igen, második generációsok.
A harmadik lenne az Ivy Bridge, annak is ugyanez a foglalata egyébként, csak a chipseted nem kezelné.
DE én mondjuk azt az i3-ast nem venném meg 15ezrért, 8-9-ért is láttam már kint, sőt, az alatt is. Enyhén szólva túl van árazva 15zerért.
Mondjuk most átnéztem a hirdetéseket, és valóban nincs olcsón ilyen processzor.
Hát akkor én a helyedben várnék, mert az aprók közt rendszeresen szoktam látni, csoda, h most ki vannak fogyva. :/
Vagy keress ebayen, ott minden olcsóbb.
Tessék, postával 8ezerért.Ő segít ebayről rendelni:
http://hardverapro.hu/apro/ebay-rol_vasarlas_paypal-lel_fizetes -
Itt van egy video, hogy kell szétszedni:
http://www.youtube.com/watch?v=wHkk1WSRmHY
Elég az alját leszedni, h hozzáférj a processzorhoz.Ezt szerintem bárki meg tudja csinálni, csak pici csavarhúzó, meg műanyag kés (borítékbontó) kell hozzá.
-
-
Samsung NP300E5C-A02HU
Intel HM65 chipset, Socket G2-es foglalat.
Sandy Bridge processzorok, ezek azok:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sandy_Bridge_%28microarchitecture%29#Mobile_platformCsak max. 35W-os TDP-st válassz hozzá.
Itt tudsz hozzá keresni:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/processzor/mobil -
Nem írnád meg, h milyen laptopok ezek konkrétan?
A B820-as gép az újabb, érdemes lenne azt megtartani, és processzort cserélni benne. De jelenleg mind a kettő egy gyenge processzor, egyiket se érdemes megtartani.
Viszont gondolom a P6100 mellett DDR2 van, míg a másikban DDR3, és talán nem is két modul, hanem 1 darab 4gigás modul.
Merevlemezek mekkorák? Hány tányérosak? Fordulatszámuk? -
válasz
Oceanus #8759 üzenetére
Köszi, de az a helyzet, h ezeknél az APU-knál nem nagyon van mit cserélni.
Egy régebbi Core 2 Duo-s laptopnál még van mit csereberélni ugye, h elég legyen a gép teljesítménye a mai igényekhez is, de ezek az új APU-k már elég jól teljesítenek, nagyon nem lesz már értelme ezeket cserélgetni.
Ha játékra kell, akkor meg meg kell venni rendszeresen (1-2-3 évente) egy-egy új dedikált videokártyával rendelkező gépet.AMD A10-5750M:
FS1 foglalat, cserélhető.
De mivel ez a legnagyobb A10-es processzor, ezért ezt nem lesz már mire kicserélni, mert ebbe a Bulldozeres platfromba már nem fog érkezni újabb processzor, (ha jól tudom), hanem érkezik a következő generáció, a Kaveri. Az meg az első tesztek alapján nagy durranás lesz.Intel 4700MQ:
Ez már az új, Socket G3-as foglalat, bitang erős processzor, de az ára is meg van neki.
Reméljük, h a következő generációt is fogadni fogja, ha majd megjelenik, (akár a G2-es foglalt Sandy Bridge/Ivy Bridge párosa), bár a chipset valószínűleg már nem fogja fogadni a következő családot, akár az előző szériánál. <-- na akkor ezt se lehet tulajdonképpen fejleszteni már.
(Ivy Bridge chipsethez bele lehet tenni Sandys processzorokat is, de fordítva nem megy.) -
válasz
aszti93 #8758 üzenetére
De lehet, h ki lehetne cserélni másik ventilátorra, csak nem tudom milyenek kompatibilisek vele, ezért nem szoktam ilyenhez tanácsot adni.
Max ha valaki keres, akkor megírom, h a kiszedett ventilátor típusszáma alapján keressen hozzá másikat.Más egy processzort kicserélni, mert azoknak adott foglaltuk van, de ventilátorok ahány noti annyi féle méret.. Aztán lehet, h ezek közt is van szabvány, és amit én eddig ezer félének tartottam, az valójában csak 4-5 fajta, de nem ismerem őket.
Esetleg BIOS-ban van valami menüpont, ami erre vonatkozik, h minimum fordulatszám, de nem minden gép BIOS-a tartalmaz ilyet. Ezeknél többnyire a ventilátor fordulatszámát szabályozni tudó programok se működnek, mert nem férnek hozzá a vezérléshez. (Mint pl. az én gépemben sem.)
"az everest ugye kiírja.."
Ez érdekes, a CPU magok többnyire magasabb hőfokokon üzemelnek, mint ami a CPU. De én pl. ki szoktam venni a pipákat a magok elől, nekem elég ha magát a CPU-t mutatja. Gondolom nem arra irányult a kérdésed, h CPU mag 1, és cpu mag 2 mit jelent ==> kétmagos a processzor.47 fok az rendben van, terhelésnél valamivel feljebb megy, de ez az alja annak a típusnak, úgy látszik.
-
Na jó, akkor már legalább ezt is tudom.
(Én csak fórumokban láttam erről hsz-okat, azok se magyar fórumok voltak, ebből indultam ki.)
Mondtam, h semennyire se ismerem a wi-fi modulokat.mod:
Ja de, láttam már 300-ast beépítve több gépben is, és emlékszek, 3 antenna volt. Nekem is a Probookomban 3 kábel megy a modultól. Ettől függetlenül nem szoktam különösebben figyelni őket, nem is igazán tudom milyen gépek voltak. -
válasz
Oceanus #8754 üzenetére
Szerintem ezeket inkább itt kérdezd meg:
http://itcafe.hu/tema/milyen_notebookot_vegyek_3/friss.htmlItt vannak CPU listák, esetleg adhat támpontot:
http://www.notebookcheck.net/Mobile-Processors-Benchmarklist.htmlJáték gamelplayeket meg tudsz keresni Youtubeon, különböző cpu+gpu párosításokkal, akkor meg lehet nézni, mi milyen notebookon fut el.
AMD fronton ha hosszabb távra tervezel, akkor Bulldozert inkább már ne vegyél, most jelenik meg a Kaveri platform, inkább azok közül válassz. Lehet akkor nem fog kelleni dedikált VGA, talán elég lesz az IGP is.
Intel platform erősebb lenne, de drágább is, és Intel CPU mellé mindenképpen kell dedikált GPU is. -
válasz
aszti93 #8753 üzenetére
Ja igen, nem kerestem vissza írtál-e már.
Ventilátos nem minden gépnél halk alapból, nekem pl Probook4330s-em van, ennek is elég hangos alapból is, folyton suhog, ha meg még terhelem is, akkor még följebb megy értelem szerűen a hangereje, de olyan igazai csendes üzemmódja nincs, mint ami a legtöbb notinak van.
Az az RM meg gondolom azért megy folyton, mert elég masszív gépháza van, sok gumival, ami nem adja le a hőt egykönnyen, ezért folyamatosan hűteni kell.
Tervezhettek volna bele halkabb hűtést is, de ez van.Gondolom előtte is ilyen volt, mielőtt szétszedted, és kitakarítottad/pasztáztad. Szóval nem a paszta okozza, amiatt ne aggódj.
-
válasz
Mercutio_ #8751 üzenetére
Sajnos nem tudok segíteni, ezért is nem válaszoltam rá.
Esetleg a másik notebookos topicban.Processzorokban otthon vagyok, de hogy melyikek lehetnek a legnépszerűbb félmagas minipci-e wifi+BT kombók.. hát.. néha kérdeznek csak wi-fi modult itt a topicban, nem ismerem őket annyira, ritkán cseréli az ember a benne levőt.
Annyit tudok, h pl. a 300-as N-esekhez 3 antenna van, ha a gép eredetileg csak 150-es N-essel szerelt volt, akkor többnyire nem is érdemes 300-ast belerakni, mivel ugye a 3. szál antenna az nincs befűzve a gépbe.
De ugye jelen esetben nem erre irányult a kérdésed.Nem tudom, talán valami népszerűségi listát kellene keresni, h mittudomén, ebayen melyikből adnak el sokat. Igazából azt se tudom, melyik topicban tudnak erre választ adni.
Esetleg a Gigabyte alaplapok topicjában?
Vagy valamelyik másik alaplapos topicban, mini ITX topicban?
Vagy magának a Gigabytenak a supportnak, ha írsz.
Egyrészt ugye logikus lenne, ha az összes minimpci-e wifi modult kezelné, másrészt érdekes, h miért azt az egy típust írják csak, mint támogatott modul.
Például az miért lenne szempont, h félmagas, vagy nem, hiszen egy nagy gépházban lesz az egész.Esetleg keress konkrét típusokat olcsón, és keress rá mit dob ki Google, h mennyire megbízható.
-
válasz
aszti93 #8745 üzenetére
A hőfok az rendben van.
A decibel is talán, ha felpörög a ventilátor, nekem is annyi.Milyen gép ez?
Takarítva mikor volt a lamelláknál? -
válasz
bopeti98 #8735 üzenetére
Igen, megoldható.
Itt vannak képek is róla, hogy kell az optikai egységet kiszedni:
notebookcheck.net/Review-Fujitsu-LifeBook-AH552-SL-Notebook.htmlVegyél egy optibay keretet az optikai egység helyére, abba beleteszed a jelenlegi HDD-t, az SSD-t pedig a mostani HDD helyére.
Ha nincs matrica a csavarokon, akkor szétszedheted a gépet garivesztés nélkül is.
-
Processzor-erőben az Intel erősebb, ha erre irányult a kérdésed.
Mire akarod a gépet használni?
Lesz mellette dedikát videokártya is?
Ha fontos az IGP teljesítménye is, akkor inkább az AMD-t válaszd, ha lényegtelen, akkor az Intelt.Az AMD 4 magos, ha több négy magot kihasználó alkalmazást is használni akarsz, akkor természetesen az jobb választás, de ha csak netezel vele, zenét hallgatsz, office, filmek, stb ilyen egyszerű dolgok, akkor az Intel jobb, ráadásul az is HT-es, virtuálisan 4 magosnak látja az oprendszer.
-
válasz
Tappancs2001 #8734 üzenetére
Igen, olvastam az eseted, meg a válaszokat is.
Ez a foglalatod, ezeket tudod beletenni:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_MNe keverd össze a Socket P-vel, néhány processzornak nagyon hasonló a számozása.
Tegyél rá egy már említett Tiny Win7-et. Ha nem válik be, meg mehet vissza rá a teljes Win7.
-
válasz
Tappancs2001 #8731 üzenetére
Az a helyzet, h gyakran amit kiírnak ezek a programok, azok valósak, de a gép mégis kezeli az összes processzort amik ahhoz a chipset-generációhoz passzolnak.
Ha sokat visszaolvasol, gyakori, h pl. a GL40-es chipsetű gépek nem csak 667-es FSB-t visznek, hanem 800, és 1066-ot is, (mintha PM45-ös chipset lenne valójában). Nem tudjuk mi ennek az oka, de mindenesetre örülünk neki.
Az is gyakori, h a 940GML, 943GML-as chipsetek kezelik a 667-es FSB-t is, nem csak az 533-at, tehát úgy viselkednek, mintha egy 945GM-es chipset lenne.
Ugyanígy a GL960-as chipset úgy viselkedik, mintha PM965-ös lenne, nem csak 667-es FSB-t visz, hanem 800-at is.
Ezért szoktuk azt mondani, h próbáld bele, ha nagyobbat akarsz beletenni, mint amit a chipset leírásában látni lehet.
Ilyenkor is lehet még akadály:
1. Kezelné, elindul a gép, de kiírja, h cpu-mikrokódot nem támogatja a BIOS.
Lehet, h a legfrissebb BIOS-ba beletették, ezért érdemes a legújabbat feltenni, ha esetleg nem az van fenn.2. Kezeli, cpu-mikrokód is rendben van, de csak az eredeti chipset által támogatott FSB-n fut a processzor.
Tehát a Te esetedben pl. lehet, h vinni fogja a nagyobb processzorokat, de nem 667-es FSB-n fognak menni, hanem csak 533-on. (Ezt majd meg lehet nézni CPU-Z-vel, az írja az aktív FSB-t.)3. Kezeli, és a teljes FSB-vel megy is.
A második esetben még azt is bele kell kalkulálni, h lehet, h alacsonyabb FSB-vel hajtva még lassabb is lesz egy adott processzor, mert az órajelszorzó úgy van megalkotva, h pl. 533-as FSB esetén a 133-as alap buszsebességet szorozza fel mondjuk 15-ös szorzóval, így jön ki a 2GHz-es sebesség (133×15=2000)
DE ha egy 2GHz-es 667FSB-s processzort teszel a helyére, akkor annál a 166-os alap buszsebességet szorozná fel 12-vel, így jönne ki a 2GHz-es órajel (166×12=2000), viszont ez esetben mivel a chipset csak 533-on hajtja 667 helyett, szóval a 12-es szorzóval csak 133-at szoroz fel, tehát mindössze 1.6GHz-es órajelet fogunk kapni (133×12=1600).
Ilyenkor van az, h lehet, h jobb egy alacsonyabb órajelű 533-as processzort beletenni, mint ha egy nagyobb órajelű, de 667-es FSB-jűt tennénk bele, mert a végén még lassabbat kapunk, mint szeretnénk.Egyébként Google sok találatot kidob, mikor bizonyos gépekre rákeresünk, és igen, ilyenkor oldalakon keresztül Googlezik az ember, h hátha valakik valahol már írtak ugyanolyan gép+processzor kombinációról, mint amit mi keresünk. Ha szerencsénk van, akkor angol nyelven is találni, de van amikor francia, német, esetleg orosz, vagy kínai oldalról lehet csak információt összegyűjteni.
A legegyszerűbb persze, ha belepróbálod a gépbe, akkor nem kell Googleval bajlódni. (sóhaj)Visszatérve a kérdésedre, én jobban szeretem a CPU-Z-t, pontosnak is tartom, valamint Aida64 pl. bizonyos információkat csak fizetős, vagy crackelt változatokkal ír ki, meg ott annyi sor van, h nem is biztos, h eligazodik rajt egy hozzá nem értő. Aida inkább a hőmérsékleteket tudja pl. közérthetően kijelezni az óra mellett a tálcán, és akkor működés közben rá-rá lehet pillantani, h épp hogy állunk hőfokokkal.
-
válasz
sirszevenap #8726 üzenetére
HM55-ös chipset, első generációs Core i család mehet bele (három számjegyűek a processzorok). Ezek azok:
itcafe.hu/tema/notebook_laptop_alkatreszek_csereje/hsz_6897-6897.html45W-os TDP-vel rendelkező processzorokat ne keress hozzá (i7-7százasok, i7-8százasok), csak 35W-osakat, a gép hűtését max. ilyenekhez tervezték.
Ja, most nézem, h ne melegedjen.. hát igen, ezeknek mindegyiknek 35W a TDP értéke (M-re végződőeknek), amelyeknek meg nem, azok lassúak is. :/
Mindenesetre a P6100 az elég gyenge, de ha olyasmit keresel, ami nem melegszik, akkor talán alacsonyabb órajellel rendelkezőt keress az i3-asok közt, azok nem turbós processzorok, illetve az i3-asokban a grafikus mag órajele is alacsonyabb valamivel, talán az is mérsékeltebben termeli a hőt. -
válasz
alienpapa #8725 üzenetére
Socket G2-es foglalat.
Ezek azok:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sandy_Bridge#Mobile_platformA gép pontosan milyen chipsetes?
Mert ha kezeli az Ivy Bridge processzorokat is, akkor ezek is jók hozzá:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ivy_Bridge#Mobile_processors
(ugyanaz a foglalat)CPU-Z-vel ki tudod olvasni a chipkészletet.
-
válasz
Kicsirics77 #8712 üzenetére
Egyébként ez a Socket P foglalatú processzorok teljes listája:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_P -
"egyébként úgy, hogy már jó pár éve drágábbak a PATA notivinyók, mint a SATA-k"
Ez így van
ezért gondoltam, h talán "beragadt" az Asusnál, és csaknem eladhatatlanná vált egy nagyobb tétel belőle, a diákoknak meg lényegében tanulás céljára ugye mindegy mekkora a háttértár, csak az oprendszer férjen el rajta kényelmesen.
Legalábbis ha én az Asusnál lennék gyártástechnológus, akkor az RM megkeresésére hirtelen megkönnyebbültem volna, h ahhá, azt a 80ezer régi, alig eladható 40-60-80gigás IDE merevlemezt legalább ki tudjuk szórni..A topicban már volt szó erről a notiról régebben, legalábbis úgy emlékszek valaki kérdezett már felőle egyébként, ezért volt ismerős.
-
RM mobil one 945
Az RM egy angol cég, akik RM néven hoznak forgalomba diákok számára termékeket. Az Asus EEE PC-it pl. RM néven kapták meg a diákok.
Ez amúgy ilyen ütésálló laptop, elég egyedinem tudom ez is az Asustól származik-e, ennyire nem ismerem a céget.
Én is furcsállom a Pata merevlemezt, de az tény, h ilyen kis méretű merevlemezek még többnyire IDE felületűek voltak, amikor a Sata elterjedt, akkor már többnyire azért nagyobb kapacitásúakkal szerelték a laptopokat.
Az is tény, h a 945-ös chipkészlet már bőven a Sata éra alatt jelent meg. (Nekem pl. a Centrinos Pentium M-hez a 915-ös chipsethez is Sata volt.)
Google többnyire IDE-t ír, de találtam SATA feliratot is.. :/ (gondolom téves)
Biztos jó okuk volt rá, h Pata merevlemezt tegyenek bele - talán valahol megmaradt pártízezer kis kapacitású Pata HDD, és ide jó áron el tudták passzolni. A 945-ös chipset mellett ICH7-es déli híd van, az még tartalmaz ATA csatolót is a Sata mellett, a 8-astól vették ki az ATA támogatást teljesen (965-ös chipsetektől felfelé).Pl. ha Orbánék azt a 4milliárdot odaadnák az Asusnak, h tervezzenek mondjuk narancssárga notikat (golflabdamintával, h hasonlítson a narancsra) egyedi felszereltséggel, és aztán FN megnevezéssel (FN, mint FideszNoti) idehaza ezt osztogatnák az arra rá(nem)szorulóknak, akkor az ugyan ilyen termék lenne.
-
válasz
aszti93 #8699 üzenetére
A T5750-es Socket P-s foglalatú, az nem jó a gépedbe.
A tiédhez a Socket M-es processzorok jók:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_M
Kollega lejjebb fel is sorolt párat.Az, h a jelenlegi 32bites processzor helyére egy ugyanolyan, de 64bitest tennél, semmiféle előnnyel nem járna számodra. Egy újabb utasításkészlettel (SSSE3) tudnak többet a Core 2 Duok a Core Duo-nál, az meg pont egy olyan utasításkészlet, aminek a meglétét alig lehet észrevenni.
A 32, és a 64bit között meg inkább memóriakezelésénél van jelentős különbség, tudniillik a 32bites rendszerek csak max. 4GB memóriát tudnak kezelni, amiből ráadásul a video-memória is lejön még. Ha 4GB-ot, vagy többet használunk, akkor 64bites oprendszert kell feltenni.
De mivel ez nálad nem áll fenn, ezért felesleges a csere, mivel önmagában nem gyorsítana semmit.
No igen, a 64bitre optimalizált alkalmazások jobban teljesítenek 64bites rendszeren, de ilyenekből alig van, pláne az ilyen netezés, filmnézés, zenehallgatás, office programok nem ebbe a körbe tartoznak.A másik, h ha most a T2500-at átcseréled egy ugyanilyen tulajdonságokkal rendelkező, de 4MB L2 táras processzorra, akkor se fogsz észrevenni sok különbséget, mivel a T2500 2MB-os L2 tára többnyire épp elég azokhoz az alap dolgokhoz, amire a géped használod; mivel gondolom nem tömörítesz , játszol, renderelsz egész nap (ezek használnák ki az L2 tár többletét).
Mekkora merevlemez van a gépben?
Hány tányéros?
Mekkora a chace? 8MB megvan?
Fordulatszáma 5400RPM, vagy 7200?Memória 2GB van benne legalább?
Egy SSD biztosan sokat gyorsítana, bár nem biztos, h megéri belefektetni ennyi pénzt.
A másik megoldás egy Tiny Win7 oprendszer, az kevesebb erőforrást igényel, régebbi gépekhez jó választás. -
Hát, asszem van valami beárazós topic ehhez, mondjuk a notebookos, ott biztosan jobban tudják. Részemről valahogy így lenne:
CPU: T7300 2GHz/4MB L2/800FSB
(ez egy jó kis processzor a GM965-ös chipsetű gépekbe)
5-6ezerRAM: SO-DIMM 2×1GB DDR2 667MHz cl:5
(Axega márka, de ez inkább a noname márkák egyike)
ez modulonként 2000Ft, de ki lehet tenni 2500, 3000-ért is, attól függően el akarjuk-e adni, vagy nemHDD: 2.5" Hitachi 5400RPM 160GB (kéttányéros, 8MB puffer)
http://www.hdsentinel.hu/storageinfo_HTS541616J9SA00
kellene HD Sentinel adatlap is!
~5000FtODD: Sony/NEC CD/DVD RW
ezeket nem tudom mennyiért árulják
egy-két ezres, talán több is lehetEgyébként nagyon profi munka, jó képek, szépen be lehet róluk azonosítani.
-
válasz
RetepNyaraB #8673 üzenetére
Erről a márkáról még sosem hallottam...
Inkább itt kérdezz rá a merevlemezekkel kapcsolatban:
http://prohardver.hu/tema/milyen_winchestert_vegyek_3/hsz_1-50.html -
válasz
RetepNyaraB #8671 üzenetére
Mindegy milyet veszel hozzá.
7200RPM-es legyen, ne 5400-es, egy tányéros, de lecserélheted Momnetus XT-re is, vagy kapásból egy SSD-re.Használt merevlemezeknél meg HD Sentinel alapján el lehet dönteni, h érdemes-e megvenni, vagy nem. (szektorhibák, legmagasabb hőmérséklet, élettartam, esetleg bekapcsolások száma)
A benne levő pl. kéttányéros volt.
-
válasz
freeride14 #8668 üzenetére
Most már megvan ez a laptop, vagy még nincs?
Mert ha most veszed, akkor ezzel a cserével a garancia sérülhet, azt azért tudod, ugye?Az egy Celeron B815-ös processzor?
Akkor igen, át tudod cserélni, ugyanaz a foglalat is, meg a TDP osztály is.A gép legújabb BIOS-át töltsd le a noti gyártójának oldaláról.
Mi a laptop chipkészlete?
Ha csak a 2nd. gen Core i processzorokat kezeli, akkor ezek azok:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sandy_Bridge#Mobile_platform
35W-os TP-ig bármelyiket belerakhatod.
A Celeronhoz képest már a legegyszerűbb i3-asok is óriási előrelépést jelentenek. -
válasz
laptop apu #8657 üzenetére
Ja, néztem én is, h ezzel forgalmazták egy giga rammal.. ez a konfig tipikus példája a Vistát övező botrányoknak.
Akartam még mondani, h feladatkezelőt nézd meg, mennyi ramot használsz mikor nyitva vannak az alkalmazásaid.
De valószínűleg pont betelik az 1GB.
Azért azt nem mondanám, h 2GB ramtól minden gondod megoldódik, a gép lassú fog maradni, de a várakozások/memóriahiány miatti fagyások eztán majd megszűnnek.Egy SSD gyorsítana, de mondjuk erre a gépre nem költenék nagyobb összeget.
-
válasz
laptop apu #8650 üzenetére
Tegyél fel egy CPU-Z-t, azzal ki lehet olvasni a gép chipsetét.
Vista van rajt, vagy XP?
Mondjuk a 2GB ram mindkettőnek elkel.A benne levő processzor T2080?
Hát az tényleg nem egy erőmű. Nem csodálom, h a boltban megpróbáltak rábeszélni egy jobb gépre.Tegyél rá TinyXP-t, (esetleg TinyWin7-et), az kevesebb erőforrást igényel, ilyen gyenge gépeken jobban megy.
-
15.4"-os, 1280×800-as felbontású.30 pines való hozzá.
Az apróhirdetések közt keress, biztosan találsz.Nála pl. sokféle van:
http://hardverapro.hu/apro/15_4_14_1_stb_notebook_laptop_lcd_tft_kijelzo_uj_eEgyébként pontosan ez a típus való bele:
http://hardverapro.hu/apro/lg_lp154w01_lcd_kijelzo_15_4_1280x800_wxga -
-
válasz
bopeti98 #8630 üzenetére
A gépet kétféle módon hozta az Asus forgalomba. Az egyiknél van ajtó, a másiknál nincs. Előbbi esetben cserélhető, utóbbinál nem; ahogy Impressa is írta.
Egyébként DDR3-as 1333-as ram való bele.
Ha nem jól megy a gép, tegyél rá TinyWin7-et, az nem igényel akkora erőforrást, mint egy teljes értékű Win7.
-
válasz
Márkito #8628 üzenetére
Egy AMD APU esetében számítana inkább a memória.
Ilyen kis teljesítményű integrált videochipeknek elég 64-128MB ram, többet hiába állítunk be neki, nem tudja kihasználni.Itt pont szóba került ez. Bár azok az IGP-k se használnak 1-2GB-nál több ramot, ráadásul azt is dinamikusan érik el.
-
válasz
Márkito #8624 üzenetére
GM45-ös chipkészlet, Socket P foglalat.
Ezek azok:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_PTermészetesen kezel 8GB ramot, csak kérdés, érdemes-e DDR2-ből 4GB-os modulokba beruházni.
Videokártya nem lesz jobb több ramtól.
Csak egy GMA4500MHD van abban a gépben, annak mindegy ,mennyi ram van alatta, az csak egy alap IGP, nem lehet tőle sokat elvárni. -
válasz
mabandi1 #8625 üzenetére
Az U-val jelölt processzorok BGA tokozásúak, azok bizony rá vannak forrasztva az alaplapra.
Az ultrabookok többnyire ilyen U-betűs CPU-val vannak szerelve.
Sajnos nem cserélhető.
És hát érthető, h az ultrabookok vékony, kecses kialakításához csak olyan processzorok passzolnak, amiknek a hőtermelése alacsony, vagyis U-betűre végződik. Viszont ezek többnyire BGA tokozásúak.
A másik meg hát ugye a helytakarékosság. Ha nem kell foglalat, pár milliméterrel vékonyabb kialakítású lehet a processzor. -
Melyik játékok akadnak?
Ha a felbontást leveszed alacsonyra, gondolom akkor is kevés a VGA teljesítménye.
Feladatkezelőben szoktad nézni, h játék közben a processzormagok 100%-osan terhelve vannak? Nem hiszem, (hacsak nem valami olyannal akarsz játszani, ami valóban nagyon processzorigényes alkalmazás).A helyzet az, h ha már most is i3-as van benne, akkor teljesen mindegy, h mire cseréled ki a processzort, nem az a gyenge, hanem a VGA.
Az a GT 520M az csak egy belépő szintje volt az 5százas sorozatnak, már újkorában is gyenge volt.
http://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-List.html
Hiába veszel hozzá mondjuk 30-40ezerért egy i7-est, nem fognak jobban futni rajt a játékok. Ez nem egy gamer laptop. -
Ahogy a kollega is írta, tegyél fel egy CPU-Z-t, azzal ki lehet olvasni, h most mi van benne, ill. a chipsete mi a gépnek.
Vagy add meg a gép pontos nevét, mert az NP300e5z-ből többféle felszereltséggel is árultak.Egyébként HM65-ös chipkészlet, 2nd. gen. Core i processzorok.
Ezek mennek bele (M-re végződő típusok):
http://en.wikipedia.org/wiki/Sandy_Bridge#Mobile_platform35W-os TDP-nél nagyobbat ne keress hozzá.
i7-esek közt csak kettő van, ami 35W-os (2620M, 2640M), de egyik se négymagos.Most egy Pentium B950-es van benne? Hát az tényleg nem erős, de felesleges i7-es, elég az i5 is, sőt, amellé a videokártya mellé (GT520M ?) egy i3-as is megfelel.
Itt tudsz hozzá keresni:
válasz
anonymus89 #8611 üzenetére
C50? Uhhh.. az szinte halál.
Az E-350/E-450-es gépek egész jól használhatók, de a C-50/60 az annyira izé... pppfffff...
Azt a gépet nagyon kár volt megvenni. Sajnálom.
A hosszú akkumulátor időre fejlesztette ki az AMD, cserébe ugye halál keveset fogyaszt, csak hát lassú is.. :/Hát igen, a TinyXP-t elég nehéz telepíteni, sajnos már eleve a telepítőkészletét is annyira kigyomlálták, h sok gépen már telepítés közben is hiányzó driverekért kiabál, így eleve feltenni se egyszerű. :/
-
válasz
sityuka80 #8608 üzenetére
Ja, értem.
Hát igen, bármennyire hihetetlen, de az Intel oldala sajnos pont nem az, ami segítene az eligazodásban. Se a processzorok foglalatát nem tüntetik fel normálisan; és amint látod, a kompatibilis processzorokat is képtelenek kilistázni egyértelműen. :/Amit linkeltem listát, használd azt. Viszont ne keverd össze a Socket M-es processzorokkal, nagyon hasonló a számozása néhány processzornak.
-
válasz
sityuka80 #8604 üzenetére
Ezeket amiket felsoroltál, ezeket honnét listáztad?
Van köztük jópár ami BGA tokozású (alaplapra kell forrasztani, nincs foglalata), szóval nem értem, milyen adatlapon voltak így egyben feltüntetve?Tegyél fel egy CPU-Z-t, azzal ki lehet olvasni a gép chipsetét, akkor már tudjuk mit lehet belerakni.
Adatlap alapján GM965 a chipset, Socket P foglalat.
Ezek azok:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_PEz a chipset 800MHz-es FSB-t visz csak, úgyhogy a felsorolt processzorok közül olyat keress hozzá, aminek max. 800MHz az FSB-je.
Memóriákat igen, 667MHz-eseket visz, nagy valószínűséggel el fogja vinni a 800MHz-es modulokat is, ahogy írtad.
-
Balázs1986, Impressa:
Az 1600MHz-es ramok eljövetele ott kezdett érdekes fordulatot venni, amikor az AMD bejelentette az első komolyabb grafikus alrendszerrel érkező APU-kat; és az IGP is ugye a központi ramot használja.
Ugye a videokártyákon is DDR3-as ramok vannak/voltak (mármint GDDR3), szóval az 1600MHz-es ramok nagyban hozzá tudnak járulni a textúrák gyors megjelenítéséhez még részletgazdag ábrázolásmódban is. Ez esetben nem mindegy, h 1600, 1333, vagy esetleg csak 1066-os ramok vannak az APU-hoz párosítva.A másik ok amiért érdemes ugye gyorsabb memóriákat beszerezni, az az e-penis növelése.
-
válasz
bAtt001 #8588 üzenetére
Keress az apróhirdetések közt, nincs a használt ramoknak semmi bajuk, azért felesleges újat venni, h elmondhasd, h jó drága volt. :/
Tessék, ennek pl. nincs lehúzós ára:
http://hardverapro.hu/apro/elado_ddr3_1333mhz__4gb_ram -
válasz
anonymus89 #8592 üzenetére
Ez az AMD Brazos platformja, ebben nem lehet processzort cserélni, BGA tokozású, rá van forrasztva az alaplapra.
Melyik processzor van benne? E350/E450, vagy esetleg csak C-50/C60?
Esetleg tegyél rá TinyWin7-et, esetleg TinyXP-t, azoknak csökkentett erőforrás igényük van, lassú gépeken gyorsan futnak.
-
válasz
roland p1 #8594 üzenetére
A T2330 az nem menne benne, az Socket P-s foglalatú.
Az Li1705 a Socket M-es processzorokat kezeli.
Ezek azok:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_MItt tudsz hozzá keresni:
-
válasz
Dermesztő #8580 üzenetére
Hát a laptop.hu nem is csodálom, h nem tudott tanácsot adni, a milyen notebookot vegyek topicban kellett volna érdeklődnöd.
Jelentős különbség van az AMD IGP-k, és az Intel IGP-k közt.
http://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-List.html
Intel processzorban erősebb, AMD meg IGP-ben, de annyira nem rosszak az AMD processzorai, h eleve kerüljük őket, ilyen alap játékokhoz meg, ha nem veszünk dedikált VGA-s gépet, AMD jobb grafikus alegységet ad. -
válasz
Dermesztő #8577 üzenetére
HD3000 van az összes 2nd. gen. Core i processzorban.
A HD4000 az már az Ivy Bridge processzorokhoz tartozik.Én egyébként i3-assal (2310M) és HD3000 IGP-vel nálam is fut a WoT, bár én nem játszok vele, csak kipróbáltam. Alacsony volt az FPS, az tény, bár játszható volt ettől még; inkább a HD3000 az, ami kevés a játékhoz.
Youtubeon egyébként vannak videok arról, hogy fut különböző processzorokkal a HD3000-en a játék.Az i7-esek TDP-je már 45Watt, a géped hűtését nem ahhoz tervezték.
Csak kettő 35W-os van köztük (2620M, 2640M), de ezek is csak kétmagosak, mint a többi i3, i5. Vagyis HT-esek ezek is ugyebár, így 4 magosnak látja az oprendszer a processzort.
És hát az i7-esekben is HD3000 van.Ha játékra is használod a gépet, inkább egy AMD konfigot kellett volna venned, azokban jobb IGP van, még az alap verziókban is, mint az Intel HD sorozata.
-
-
Ilyenkor egyébként az a legbiztosabb, ha leszeded a gép alját, és megnézed, ott van-e a csatlakozó a második merevlemez helyénél. Ebben a topicban már volt szó róla, itt egy kép is a NH532-ről:
Sajnos láttam már olyan 17"-os notit, ahol ugyan két merevlemeznek megvolt a helye, de Sata aljzat csak az egyiknél volt. Nem tudom mit gondolt a gyártó, lehet külön kellett volna hozzá rendelni.. Asszem Toshiba gép volt egyébként. :/
-
válasz
Naughty9011 #8560 üzenetére
Ezt inkább a Mante cikkekhez kapcsolódó topicokban kéne megkérdezni, de én úgy értelmeztem a cikkekben, h a GCN-es kártyák támogatják a Mante API-t.
Viszont a Liano mobil szekció még nem az, csak a következő (Trinity) APU lesz az. -
válasz
JhoniMitchel #8567 üzenetére
Az a BGA1023 az azt jelenti ott, amit belinkeltél adatlapot, h a processzort nem csak ezzel az rPGA988-as tokozással forgalmazták, hanem a BGA1023-al is.
A BGA egyébként az lenne, ami rá van forrasztva az alaplapra, és nem cserélhető (de jelen esetben nem erről van szó).Itt egy video arról, h kell a notit szétszedni:
http://www.youtube.com/watch?v=dDO7dNC6A3U -
válasz
Dermesztő #8569 üzenetére
HM65-ös chipkészlet.
Második generációs Core i sorozatot kezel.
Ezek azok:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sandy_Bridge#Mobile_platformBármelyiket belerakhatod, max.35W-os TDP-ig.
A legkisebb Core i3-astól felfelé mindegyik jónak számít.
A Celeron B8százasok, ill. a Pentium B9százasok csak belépő szint, de az i3-tól már mindegyik erősnek számít.
Itt tudsz hozzá keresni:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/processzor/mobilPéldául:
http://hardverapro.hu/apro/elado_intel_core_i3-2330m_processor__3m_cache_220_ghz
(egyelőre ennyibe kerülnek az i3-asok) -
-
-
válasz
Driftmester #8548 üzenetére
Ha külföldi fórumok szerint működik benne, akkor valószínűleg menni fog, nem?
Bár ahogy elnézem, a foglalatuk egyáltalán ugyanaz?Esetleg itt kérdezd meg, ő lehet jobban otthon van ebben:
hardverapro.hu/apro/varva_vart_mxm_notebook_vga-k_/hsz_1-50.html -
válasz
kaposznyak #8544 üzenetére
Amit kinéztél gépet az pont nem lenne előrelépés.
A milyen notebookot vegyek topicban kérj segítséget, h PShoz, CADhez milyen VGA ajánlott, vagy esetleg ezen programok saját topicjában.A nem cserélhető processzoroknak BGA tokozása van, nem PGA.
A processzor számát beírod Googleba, és az első között szokott lenni CPU World-ös találat. Megnyitva lefelé görgetve a Socket sorban ott a tokozás típusa. (ha BGA-val kezdődik, akkor az BGA-s). De egyébként az U-betűre végződő processzorok úgy általában BGA-s processzorok.
U = alacsony fogyasztású
UL = még alacsonyabb
ULV = még annál is alacsonyabb
M-re végződnek a "normális" processzorok, amik cserélhetők is
DE a cserélhetőség nem csak attól függ, milyen a foglalat, a chipsetnek is támogatnia kell az összes adott foglalatú processzort. -
-
válasz
davidcsaba93 #8528 üzenetére
Hát, nem vagyok benne biztos, h érdemes foglalkozni vele egyáltalán.
Intel 855GME chipset, nem sok mindent támogat.
Ezeket csak:
http://www.cpu-upgrade.com/mb-Intel_%28chipsets%29/855GME.html
http://ark.intel.com/products/27705/Intel-82855GME-Graphics-and-Memory-ControllerTalán a 745-ös Pentium valamivel erősebb lehet, főleg az L2 tár mérete miatt.
-
válasz
Naughty9011 #8526 üzenetére
7560G-ben még nem.
De ahogy elnézem, jól szét kell szedni, nem elég a hátulját levenni. -
válasz
#40835072 #8525 üzenetére
A 820M (pontosabban a 820QM) az első generációs, az nem jó ebbe a gépbe.
i7-esekből csak a 2620M, ill. a 2640M jó hozzá, mivel ezeknek 35Watt a TDP-je. 45W TDP-st ne tegyél bele, a gép hűtését nem ehhez tervezték.
De bőven elég lesz hozzá i5-ös is.
Úgyis az fog majd dönteni, milyet találsz az apróhirdetések közt. -
válasz
#40835072 #8520 üzenetére
Hát drmazsi miután processzort cserélt, azt írta, megtáltosodott a gépe:
itcafe.hu/tema/notebook_laptop_alkatreszek_csereje/hsz_8458.htmlMeg hát Youtubeon is a gameplay videok alapján a VGA az vinne sokmindent, de hát ugye a CPU az kevés.
Itt tudsz hozzá keresni:
válasz
bersekh #8521 üzenetére
Ez valami féle ultrabook szerűség?
A 997-es Pentium az sajnos BGA tokozású, nem cserélhető, rá van forrasztva az alaplapra.
Sajnálom, tudom, h elég erőtlen egy processzor, kár volt megvenni ezt a gépet, inkább egy olyat választottál volna, amiben vagy erősebb a processzor, vagy cserélhető.
Egyébként a chipset HM76, ez kezelné az összes 2nd., 3rd. gen. Core i processzort.
Ezek azok. A Sandy Bridge szekcióban megtalálod, nagyjából az erősorrend is ugyanaz, sajnos ezek csak ilyen kis belépő szintű processzorok.
Ha B-betűvel kezdődne, cserélhető lenne (B960, B970), de így sima számozásúként nem cserélhető. -
-
válasz
#40835072 #8516 üzenetére
Igen, ki lehet.
Itt már volt szó ugyanerről a gépről:
http://itcafe.hu/tema/notebook_laptop_alkatreszek_csereje/hsz_8380-8380.html -
válasz
Diniboy #8514 üzenetére
Ezek kompatibilisek szinte mindegyik új laptophoz, később másikba is bele tudod tenni.
Esetleg keress hozzá olyat, amihez adnak egy USB csatis keretet is, amibe meg a kiszerelt optikai egységet tudod belerakni, így ha kell lemezt olvasnod/írnod, akkor az USB-vel rá tudod dugni.
-
Itt keress hozzá, nála szinte minden féle MXM-es kártya beszerezhető:
hardverapro.hu/apro/mxm_notebook_vga_bazar/ -
válasz
snoblive #8499 üzenetére
Ebben nVidia MCP79MVL chipset van.
Ez kezeli az 1066-os FSB-t is.
Socket P foglalat.
Ezek azok:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_PItt tudsz hozzá keresni másikat:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/processzor/mobilA gép hűtését max. 35W-os TDP-hez tervezték.
Ha tuningolni akarod a gépet, inkább P-betűvel kezdődő processzort keress hozzá, azoknak a hőtermelésük 1/3-al kisebb ugyanazon teljesítmény mellett.
(pl.: P8400, P8600, P7erzes processzorok) -
Akkor 3rd gen Core i-t nem kezel.
Csak ezeket:
http://www.cpu-upgrade.com/Intel_HM65_Express/support_cpu.html -
-
Ezeket a processzorokat fogadja:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_PA legmagasabb órajelű a már linkelt T9900, de őszintén szólva én nem nyúlnék ahhoz a konfighoz, eléggé fullos kialakítása van már most is.
Ha 2×2GB ram van benne, akkor pl. nem árt ha tudod, h DDR2-es 4GB-os modulok egyáltalán nincsenek olyan ársávban, h megérje a 2×2GB-ot 2×4GB-ra cserélni. Nem véletlen, h DDR2-ből 4GB az a mennyiség, amit tenni szoktak ezekbe a gépekbe.A processzort esetleg "P" betűvel kezdődőre lenne érdemes kicserélni, a "P" betűseknek kábé 1/3-al kevesebb a hőtermelésük, ami igen jótékonyan hat a gép hűtésére (kevesebbet kell dolgoznia), de teljesítményük megegyezik a T szériás processzorokkal.
Ettől függetlenül a benne levő T9400 már nyugodtan nevezhető a Core 2 Duo mobil szekcióján belül az egyik csúcsprocesszornak; még ha találsz is hozzá T9900-at, max arra jó, h elkölts rá pártízezret, de ha ennyi pénzt szánnál rá, akkor már bőven megérné pár generációval frissebb konfig beszerzése is, mint ennek a tuningolgatása. Ez a gép így már pont tökéletes.Az egyetlen amit cserélnék én abban a gépben, az a merevlemez.
Ami a mostani teljesítményt visszafogja, az az 5400RPM-es merevlemez. leginkább egy SSD kellene bele, de ha az túl drága, akkor egy 7200RPM-es merevlemez is megteszi (lehetőleg egytányéros).Videokártya MXM II-es, itt tudsz hozzá másikat keresni.
De én se vennék ebbe pártízezerért másikat, mivel szerintem akármilyet veszel bele, MXM II-esek közül már csak olyanok vannak, amik gyakorlatilag elavultnak tekinthetők.
Én is eGPU-t használok/használtam, inkább abba az irányba gondolkodj, ha notebookal akarsz játszani. -
A második generációs Core i processzorok még csak DDR3 1333MHz-es memóriavezérlővel rendelkeznek. [ i5-2430M ]
Ettől függetlenül ha 1600MHz-es ramokat teszel mellé, akkor 99%, h elindul vele a gép, de természetesen csak 1333MHz-en fogja hajtani.
Egyébként nem fogod észrevenni, h 1066, vagy 1333, vagy 1600Mhz-en mennek a ramok. Ezt csak tesztprogramok mutatják ki, emiatt felesleges aggódnod.
-
válasz
H2o-pok #8481 üzenetére
A gépet, vagy csak magát a processzort?
A gépet itt kérdezd meg:
http://itcafe.hu/tema/notebook_bearazas_3/friss.html
A processzort meg ha 10ezer alatt adod, akkor hamar(abb) elmegy, ha 10-12ezerért akkor mondjuk árában van, ha meg felette, akkor nehezebb lesz eladni.Itt tudsz hozzá másikat keresni egyébként:
válasz
H2o-pok #8475 üzenetére
HM77-es chipset.
Bármelyik második, ill. harmadik generációs Core i processzort kezeli.
Ezek azok (3rd):
http://en.wikipedia.org/wiki/Ivy_Bridge_Mobile_processors
Meg ezek (2nd):
http://en.wikipedia.org/wiki/Sandy_Bridge_Mobile_platform35W-os TDP-nél nagyobbat viszont ne tegyél a gépbe. A hütést ehhez tervezték, nagyobb hőtermelésü processzorral nem boldogulna.
-
-
A hütéssel nem lesz gond.
Igen, paszta kell majd a processzorra.
A garancia miatti processzor visszarakására úgy értem, némelyik gyártónál szokott lenni kis ragasztós papír bizonyos helyeken, h csak azt eltépve lehessen szétszedni a gépet. Nem tudom a Lenovo hogy áll ezzel, ha nincs ilyen, akkor nem gond a processzor csere, de ha van, akkor roncsolás mentesen aligha lehet eltávolítani. Erre gondoltam, mikor azt írtam, h az eredeti állapotban kell visszaadni a gépet garanciális javítás esetén.
Esetleg a másik notebookos topicban kérdezz rá, vagy a márka-specifikus topicban, esetleg a garanciális szervizben is vállalnak processzor cserét, és akkor nem ugrik a gari, csak hát ugye ez pénzbe kerül.
De legfőképpen azon fog múlni szerintem ez az egész, h találsz-e hozzá megfelelő árban másik processzort.
-
válasz
echterion #8461 üzenetére
A gép chipsete HM70.
Olvasd el ezt:
http://itcafe.hu/tema/notebook_laptop_alkatreszek_csereje_processzor_ram_hdd/hsz_8463-8463.htmlDE a géped chipsete elvileg nem visz minden Core i-t.
Sőt, csak Celeront, ill. Pentiumot:
http://www.cpu-upgrade.com/mb-Intel_%28chipsets%29/HM70_Express.htmlA listában a 2. generációs B970-es bent sincs például, de gondolom visszafelé kompatibilis.
Az amit i5-2450-el szereltek, az W-re végződő típus volt, nem?
Legalábbis némi keresés, és külföldi fórumok olvasgatása során arra a következtetésre jutottam, h ez a gép nem fog mással menni, csak a fent említett processzorokkal.Sajnálom, részemről ennyit a Sonyról.. Nesze neked átlagnál drágább árazású notebook..
Ha teljes értékü chipsettel szerelték volna a gépet, lehetőséget biztosítottak volna a későbbiek folyamán esetleges bővítésre, de így elvágták ennek a lehetőségét (5Dollárért).
A HM70, és a HM75 között 5 Dollár árkülönbség van. Ennyiért adták el a lelküket az ördögnek. Ennyit a nagy sonyról.. tipikus fillérb×szó japán cég; menjen is csak csődbe az ilyen.. -
HM76-os chipset.
Kezeli a második, és a harmadik generációs Core i processzorokat is.Ezek azok:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sandy_Bridge#Mobile_platform
És ezek:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ivy_Bridge#Mobile_processors
(A 2nd. generációsok közt megtalálod a jelenlegit, felfelé görgetve pedig a táblázatban ott vannak a nála erősebb processzorok adatokkal együtt. A 35W-os TDP osztályt ne lépd túl, a gép hütését max. ilyen processzorokhoz tervezték.)Itt tudsz hozzá keresni másikat:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/processzor/mobilGyakorlatilag mindegy, h milyen processzort veszel hozzá, a Pentiumoknál már a legkisebb i3-asok is jóval erősebbek. 10-12ezer körül keress i3-asok közt, esetleg i5-ösöket, ha valaki ad el nem túl drágán. De szerintem ilyen 20-25erzet felesleges elverni processzorra, pláne mégtöbbet (azok mellé már erősebb VGA is kellene). Én is vettem már Sandy i3-ast 10ezerért az aprón, vannak annyiért.
Itt elérsz egy CPU teljesítmény listát:
notebookcheck.net/Mobile-Processors-Benchmarklist.htmlÉs igen, a garancia processzorcserével többnyire ugrik.
Bár ha vissza tudod tenni a processzort úgy, h ne vegyék észre, h cserélve volt, akkor esetleg nem gond. Viszont ez esetben meg kell őrizned a B960-ast. Na nem, mintha el lehetne adni, mert akinek ilyen, vagy ennél gyengébb (B8százas Celeron) van, az inkább teljes értékü Core i-t keres, nem B9százas Pentiumot.Youtubeon vannak tutorial videok róla, h kell szétszedni a gépet.
-
A gép chipsete max. 667MHz-es ramokat kezel.
Bármilyen 2×2GB-os kitet belerakhatsz, lehetőleg 667-es legyen.
Elvileg elindul 800MHz-es memóriákkal is, de csak 667-en fogja hajtani, vagy esetleg előfordulhat, h el sem indul velük. Ha van rá lehetőséged próbáld ki megvétel előtt, vagy 667-est vegyél bele.Egyébként a benne levők 533MHz-esek.
-
válasz
gyáliSanyi #8453 üzenetére
Van egy ram slot alul, és egy a billentyüzet felőli oldalon is a gépház alatt.
A linked alapján SO-DIMM DDR2 van benne.
Itt tudsz hozzá keresni:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/memoria/notebook_ram/ddr2_ram
A chipset 667, ill. 800MHz-eseket fogad.
Meg kéne nézned milyen van benne.
CPU-Z-t ha felraksz, azzal ki lehet olvasni az SPD alapján milyen modul(ok) van(nak) benne. Érdemes ugyanolyan MHz-est venni.A linked alapján gyárilag 2GB van benne. Talán csak egy darab 2gigás modul, és akkor valamelyik foglalat szabad. Ez esetben vehetsz még hozzá egy 1gigás, esetleg 2gigás modult, de ha 2×1GB van benne, szerintem ne vegyél többet bele, akármire is használjátok, nem hiszem, h megtöltene 2-3GB-nál többet netezés, office közben. De ezt ugye a feladatkezelőben használat közben le lehet ellenőrizni.
Itt egy video arról, hogy kell szétszedni:
http://www.youtube.com/watch?v=GZmUPd67LyQ[/LEzek azért ilyen gyenge gépek, mert a hosszú akksi-időre vannak kihegyezve. Elvileg ezért is olyan nagy az akkumulátorja, van hozzá 12cellás is, elmegy vele egy egész napot, mert a processzor annyira keveset eszik. Igaz gyenge is, de azért dolgozni lehet vele, csak lassú.
-
válasz
Peterhappy #8448 üzenetére
-
válasz
gyáliSanyi #8449 üzenetére
Ebben nem cserélhető a processzor.
A chipkészlet GS45. Ezeknek az a jellemzője, h BGA tokozású a processzor.
A BGA meg az, amelyikeket ráforrasztanak az alaplapra.Általában alacsony fogyasztású Low Voltage, vagy Ultra Low Voltage processzorok azok BGA tokozásúak, és nem cserélhetőek.
Esetleg ha valaki kiforrasztja (BGA forrasztó állomással), akkor ezeket lehet a helyére tenni:
http://www.cpu-upgrade.com/mb-Intel_chipsetsGS45_Express.htmlItt látni is, h a CPU-nak nincs foglalata, csak rá van az alaplapra forrasztva:
http://www.teleful.com/msi-ms-16911-x600-motherboard.html -
-
válasz
The Exiled #8440 üzenetére
Ezeket a processzorokat kezeli:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_MTim82:
A chipkészlete nem csak 533MHZ-es FSB-t kezel?
Mert ez esetben max. 533FSB-s processzort tegyen bele.Másrészt továbbra is egy csökkentett erőforrásigényű oprendszert javaslok. Az ilyen lassú gépekkel csodát tesz.
mod:
A T5750 Socket P-s, az már semmiképp nem jó ehhez. -
válasz
The Exiled #8436 üzenetére
Áhh.. nem fog azon jobban menni a Win8 sem.
Tegyél rá TinyXP-t, esetleg TinyWin7-et.És hát igen, kellene még bele ram, vegyél hozzá még 1gigát, másfél giga már elég lesz mindenre.
Itt tudsz keresni hozzá:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/memoria/notebook_ram/ddr2_ramA Win7-el mi volt egyébként a baj?
512MB rammal már lehet telepíteni. Csak szimplán lassú volt, vagy nem volt valami driver meg, vagy talán kékhalálozott?Az viszont nem nagyon fog változni, h sokáig tart, mire megnyitja a programokat, ez a processzor csak erre elég. Esetleg egy SSD-t beleraksz, akkor felgyorsul, de nem biztos, h megéri.
-
válasz
Peterhappy #8435 üzenetére
Elég ha a Start menü --> Vezérlőpult --> Rendszer és biztonság --> Rendszer-re kattintasz, ott is azt kell mutatnia, h 4GB.
-
válasz
Peterhappy #8433 üzenetére
Várjál csak, neked 32bites Win7 van fent?
Mert akkor azért lát csak 3GB-ot.A maradékot fenntartja video memóriának, ha integrált, ha dedikált, akkor is.
Tegyél rá 64bites oprendszert.A Win7 ilyen, az XP képes volt 3.5GB-ot is "látni", de a Win7 3GB-nál többet nem fog kijelezni, csak a 64bites verzió.
-
válasz
kromatika #8424 üzenetére
Elemet?
Először is nézd meg milyen kell bele, aztán valamelyik órásnál biztosan találsz hozzá.
Vidd magaddal az elemet, az órás majd tudni fogja milyen kell hozzá.
Én is órásnál szoktam venni, esetleg Józsefvárosi piacon.Bár most nézem, ehhez nem is lesz elég a sima elem, ilyen kis tokban van.
Ha lebontod a szigetelést, biztosan látni, h milyen fajta, illetve kell-e forrasztani, vagy nem.Még az jutott eszembe, h ebben a boltban biztos tudnak segíteni. Ez ilyen akksi bolt, itt mindenféle akkumulátort árulnak, és helyben forrasztanak is akár rá füleket. A kép alján ott a címe a boltnak.
-
válasz
Gesta28 #8405 üzenetére
Jesus.. ez komoly?
Biztos, h bele lehet tenni őket?
Ugyanott vannak a csatlakozók mindegyiknél?
Notebookokban nem szokás csereberélni az alaplapokat, inkább add el az egész cuccot, és vegyél egy másik gépet.945GML-t inkább ne, a sima 945GM jobb.
G72M nVidiát meg szintén inkább ne, bár a grafikai chip biztos, h jobb az integrált Intelesnél, viszont ezekbe AMD processzor megy (ha jól tudom).
A GM945-ös chipsethez ezeket a processzorokat tudod majd használni:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_M
De grafika Inteles chipsetnél csak az Intel integráltja lesz, nem? Az nVidia GPU-t csak AMD processzoros gépekhez adták. -
-
válasz
gyorsfröccs2 #8404 üzenetére
Ejha.
Hát én nem kerestem egyáltalán rá erre, csak a chipsetből indultam ki.
Pedig valóban egy Dothan magos processzor a 725-ös Pentium M.
Gyanítom, h csak az 5-re végződőeket kezeli, ezeknek 400-as az FSB-jük, a 0-ra végződőeknek 533.Szerintem csak a 400-asokat fogja vinni (5-re végződnek):
intel.com/products/Pentium M Processor 700 SeriesIgen, ebayen ezek olcsón beszerezhetők, de itt az aprón is biztosan van hozzá CPU.
Merevlemez nem nagy dolog, IDE felületűt kell keresni hozzá, nem satát.
Még SSD is van IDE, persze nem biztos, h megéri. -
válasz
laci1978 #8414 üzenetére
Tessék, olcsóbb, és jobb:
http://hardverapro.hu/apro/intel_core_2_duo_p8600_processzor_eladEz meg ugyanannyi:
http://hardverapro.hu/apro/intel_core_2_duo_p8700_cpuEz meg már viccesen olcsó:
http://hardverapro.hu/apro/intel_core_2_duo_processor_p7450 -
válasz
laci1978 #8414 üzenetére
A linkelt memória DDR3-as, a notidba meg DDR2-es való.
Legalábbis ha pontosan erről a konfigról beszélünk.Bár valóban, amiket belinkeltél 1, ill. 2gigás modul adatok, azok PC3-8500-as ramok, ami DDR3-1066MHz-es memóriákat jelent.
Tegyél fel légyszíves egy CPU-Z-t, azzal ki lehet olvasni a pontos chipsetet, processzor típust, ill. memóriákat.Egyébként ha már ramot veszel bele, és DDR3-at fogad, akkor az egy gigás helyére inkább egy 4gigást vegyél, akkor lesz 6GB, az már tényleg elég kell legyen; (vagy persze kicserélheted mind a kettőt 2×4GB-ra is, annyira nem kerülnek sokba a DDR3-as ramok).
Dual channel miatt ne aggódj, egyrészt nem sokat jelent a dual üzemmód, másrészt nagy valószínűség szerint így is dualban fog futni, h különbözőek a ramok.
Viszont 4giga ramhoz, már 64bites oprendszer kell majd.A processzor természetesen jó bele, csak több hőt termel mint egy P-betűvel kezdődő; ezért javasoltam a P betűseket, mivel azok 30%-al kevesebb hőt termelnek, de 1066-os az FSB-jük, nem 800, mint amit linkeltél. A géped hűtésésre jótékonyan hat, ha kevesebbet kell dolgoznia egy kisebb hőtermelésű processzorral.
A 6MB L2 tár ne tévesszen meg, netezéssel, zenehallgatással, filmek nézésével, officeal nem használja ki a 6MB-ot a processzor, inkább csak konvertálásnál, tömörítésnél. -
válasz
Peterhappy #8406 üzenetére
Az mindegy, h a csatlakozó Sata1, Sata2, vagy Sata3, visszafelé kompatibilisek egymással.
Ezek közül csak a legutolsó egytányéros.
Az egy tányérost csak azért mondtam, mert attól tartottam, h használtat vennél az aprók közül, viszont a régebbi, mittudomén kéttányéros 160-as, vagy kéttányéros 250-es, 320-as azok még rendre jobban melegedtek, és zajosabbak voltak.
Inkább a merevlemezes topicban kérdezz rá, h az új 500GB-os, de kéttányéros merevlemezek mennyire melegednek, mekkora zajuk van (tudtommal elenyészőek ezen tulajdonságaik):
http://prohardver.hu/tema/milyen_winchestert_vegyek_3/friss.htmlNekem is 7200-es egytányéros merevlemezem van a notimban, se hangja nincs, se nem melegszik, viszont a sebességével tökéletesen meg vagyok elégedve, ezért se cseréltem le SSD-re.
Átnéztem az aprókat, mindössze egyet találtam, ami 1lemezes:
http://hardverapro.hu/apro/elado_toshiba_250_gb_notebook_merevlemez_sata_hdd
Ha öt-hatezerért adnák, akkor bestbuy lenne, így azért nem annyira vonzó az ára. :/Egyébként ha a Googleba ebből:
'Hitachi Travelstar 7K750 500GB HTS727550A9E364 ~14 000 Ft'
ezt írod be:
"HTS727550A9E364 hd sentinel specs"
akkor az első találat a legtöbb esetben a HD Sentineles adatlapot adja ki, amin már szerepelnek az adatok közt az, h hány tányéros, hány fej van, mekkora az áramfelvétel, ill. mekkora a zaja, valamint az elérési idő is.
Tehát a sokszámjegyű karakterhalmazhoz (ez a pontos típus általában) mellé kell írni, h hd sentinel specs, és bármelyik merevlemeznek megkapjuk az adatlapját, és nem kell órákon át Googlezni, mert azt tudjuk, h a gyártók általában nem teszik ki az adatlapra, h hány tányéros a portékájuk, mintha nem is lenne fontos. -
-
válasz
laci1978 #8409 üzenetére
Itt tudsz keresni hozzá:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/processzor/mobilAmit linkeltem listát abban meg tudod nézni melyik processzor mit tud, eligazodsz rajt?
(órajel, FSB, L2 tár, gyártástechnológia)
A P-betűvel kezdődőknek alacsonyabb a hőtermelése, ezért javasoltam azt, h olyat keress hozzá. -
válasz
laci1978 #8407 üzenetére
Itt vannak videók arról, h kell cserélni:
http://www.youtube.com=Acer+Extensa+5635=Acer+Extensa+5635De szerintem ne tegyél bele több ramot, 3GB elég kellene, h legyen.
Feladatkezelőben szoktátok nézni, h egyáltalán mennyi ramot használ? Megközelíti legalább a 3GB-ot egyáltalán? Mert azért elég extrém használat kell ahhoz, h elfogyjon a 3GB.Inkább processzort cserélj, egy P8600-ra, vagy valamilyen P7-8ezresre.
A chipset viszi az 1066-os FSB-t is.
Árban is kábé ott vagy egy 5ezer Ft-os P8400/P8600 processzorral, mint egy 5ezer Ft-os 2GB-os modullal.A másik ami gyorsítaná, az egy 7200RPM-es merevlemez.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R7 3750H / GTX 1650 / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R9 5900X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged