- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Google Pixel topik
- Amazfit Balance - ár-érték egyensúly
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
perge666 #15861 üzenetére
Átnéztem a Hardveraprót.
Elég szegényes a választék.
Hát igen, egy letűnt kor processzorai ezek, alig van belőle már itthon.Ebayen szoktál esetleg vásárolni?
T7700, T7500
Még ha a 400Ft-os vámot is hozzászámolom, akkor is ugyanennyi kb.Tim, biztos, h megy benne a 45nm-es T6ezres proci?
Valamiért úgy emlékszem, h a 965-ös chipset csak 65nm-t kezel, és csak a köv. chipset (GM45) visz 45nm-es procikat is. -
-
válasz
perge666 #15856 üzenetére
Igen, 32bites csak 4gigát kezel, amiből egyrészt lejön a videomemória, másrészt ezek az újabb oprendszerek alapból csak 3,5 gigát engednek megcímezni.
Ha meg 64bitesre cserélnénk (a TinyWinből csak 32-es van), akkor meg annyival több ramot fog enni, h a 4giga már kevés lesz neki, viszont DDR2-ből 2x4giga laptopramot venni szép kaland.
De igazából nem a Windows zabála a ramot, hanem pl a Chrome. :/Ami a processzorokat illeti, a listában a P betűvel kezdődőeket nem kezeli a chipset, csak a 800-as FSB-s, 65nm-es csikszélességűeket.
És ne keverd össze a Socket M-el, hasonló a számozásuk, de azok korábbi CPU-k, ez a gép nem kezeli öket. -
válasz
perge666 #15853 üzenetére
A processzor a szűk keresztmetszet.
Ezért a nagy prociterhelés, mert az a Celeron nagyon kis L2 tárral rendelkezik (512KB), nincs hová tárolni a számítások közben az adatokat, ráadásul mindkét mag ezen az egy kis táron osztozik.Tegyél fel egy CPU-Z-t, olvasd ki a chipkészletet légyszíves.
GM965 chipset. Max 800-as FSB-t visz. Socket P foglalat. Ezek azok:
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Socket_PAz aprón találsz hozzá procit, 1-2ezer ezekhez. A listában láthatod, a T7ezres processzorok nagyobb típusszámú variánsai 4MB L2-vel ugrásszerű javulást eredményznének, vagy a kinézett T5870 is.
Ez utóbbival ezeket szerelték is gyárilag.Esetleg tehetsz bele még ramot is, de főleg processzorcsere kell ebbe a gépbe.
A TinyWindows jó választás volt.A másik szűk keresztmetszet az X3ezres IGP. A következő generációs, 4ezres sorozatú IGP-k már HD támogatásúak lettek (X4500MHD), besegítenek a videomegjelenítésbe, jelentősen tehermentesítve a processzort, de az csak a GM45-ös chipsettel jelent meg, ebben még sajnos a CPU számol mindent.
-
válasz
szakallasgy1 #15753 üzenetére
Na, hát az amit szeretnél, h jobb legyen a gép, azt az SSD által el fogod érni.
Azt hittem SSD már van a gépben, de így is lassúcska. Akkor mindenképp azt tegyél bele, az a leggyengébb láncszem.
6giga ram elég.A 80 fokos MCP (ez az nVidia chipsetes gépeknél a processzormag) az normál hőfok. Ezek ilyenek.
Ha veszel alá egy hűtőpadot, akkor kb 7-10C°-ot csökkenthetsz ezen a hőfokon. -
válasz
szakallasgy1 #15750 üzenetére
Socket P foglalat. Ezek azok:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_P
Ahogy a kollega írta feljebb, nemigen van bele erősebb.Egy SSD-t tegyél alá, illetve mennyi ram van benne?
A hőfokok rendben vannak, ezek ilyenek.
45W-os TDP osztályba tartozik, a meglassulási küszöb 105C° lenne.
A "Northbridge" az északi híd, ezeknél még külön chip volt az alaplapon, külön hőmérővel, külön hűtővel. -
-
-
-
válasz
VÁMpír #15697 üzenetére
Ne Aidával nézd, hanem CPU-Z-vel.
Az ingyenes, és kiír azt is, amit az Aida csak pénzért (vagy töréssel).Az a Ramaxel cl:17-es.
A Nanya az nem tudom, nem írtad.Ajánlott két egyforma modult venni bele. Most nem a márkára gondolok, hanem hogy a másik modul is azonos frekvenciájú legyen, és ugyanolyan késleltetésű.
A kisebb késleltetés amúgy gyorsabb ramot jelent, de csak akkor, ha mindkét modul ugyanolyan alacsony késleltetésű.
Általában drágábbak is, viszont sztem egy átlagos laptopba felesleges ilyesmire költeni, nem ettöl lesz a noti gyorsabb. -
-
-
válasz
valeno #15628 üzenetére
Igen, tudom, h Core 2 Duo, csak van abból is lassú is, meg gyors is.
Amit a chipkészlet kezel legnagyobb processzor, 1-2 ezres max.
Érdemes megvenni bele a legnagyobbat, ami beletehető, ha csak egy belépőszintű processzor van benne, sokat tud gyorsítani rajta. -
-
válasz
proof88 #15609 üzenetére
Ahogy írták is már, nézd meg van-e rés.
Ha nincs, elég a paszta, ha van, akkor gap padot kell venned hozzá.
De szerintem gyárilag is azért volt a gap pad, mert volt rés.
Az aprón van aki hirdet gap padot, keres meg, és vegyél tőle. Nem drága.
És derítsd ki ki volt az az idióta, aki kiszedte a gap padot, és pasztával próbálta meg pótolni. Üvöltsd bele a fülébe, miközben a hajánál fogva csapkodod a fejét egy asztalhoz, h ha nem ért valamihez, akkor NE nyúljon hozzá. -
-
-
-
válasz
proof88 #15568 üzenetére
Akkor meg főleg nem árt egy erősebb processzor.
P9ezresek közül inkább valami, a nagyobb L2 tár miatt.
Egyjátékos üzemmódhoz nem is annyira kell nagy cache, de minél több a játékos, annál többet kell számolnia a procinak is. Órajelet nem lehet nagyon növelni, magok száma max 2, csak az FSB a szűk keresztmetszet, illetve az L2 tár mérete marad, ami növelhető.Meg a 8giga ram is elkel.
Ezek filléres tételek egy ilyen géphez, megéri kimaxolni azt a laptopot. -
Nem lesz észrevehető különbség, az SSD-k fogyasztása elenyésző.
https://ssdsphere.com/ssd-power-consumption-comparison/
Még az nvme többet eszik, mint a satás. De csak ha épp írási művelet zajlik, amúgy alapból alig terheli fél-egy wattal az akksit.
-
válasz
proof88 #15566 üzenetére
Erre senki sem fog biztos válasz adni.
Bele kellene próbálni.Beszéld meg az eladóval, h odaviszed a laptopot, beleteszitek, ha megy benne, kifizeted, hanem, akkor nem veszed meg.
De én 2×4gigát vennék már inkább hozzá, ha már egyszer kezeli a DDR3-at, és bővíteni szeretnéd. 8giga rammal jobb használni még idleben is mint 4gigával.
És a processzort is átcserélném a GM45-ös chipset által kezelt legnagyobb procik egyikére. Ezek mennek bele: https://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_P
A lista vége felé a P-betűvel kezdődőket javaslom, P8600 például, ezeknek a hőtermelése/fogyasztása is alacsonyabb, mint a jelenleg benne levő.
Ebayen, Hardveraprón ~2ezer Ft körül szokott lenni.Ha még SSD-t is raksz alá, meg egész gyors kis gép is lesz belőle.
-
válasz
simsoner #15543 üzenetére
"netes képek alapján ott alapbol nem is kéne neki lennie"
Ezt hogy érted?
Dehogynem kéne ott lennie lábnak.
Akkor elnézted, és másik 478-as foglalat képével hasonlítottad össze.
Kolléga feljebb írt a 478 pines foglalatokról, bár sztem nem pontosan, mivel mindegyiknek más a neve, nem lehet őket "csak úgy" összekeverni.A 478/479 lábkiosztású foglalatból 4 félét használt az Intel, viszont az Intel saját oldalán böngészve a processzoroknál nem is tünteti fel az adott foglalat nevét, csak Socket 478/479-ként hivatkozik rá.
Ezért alakult ki tévedés sokakban, mivel nem mindegyik 478-as foglalat egyforma. Tény, h csak 1-2 láb tér el, de hát ez van.Alternatív oldalakon viszont a foglalat valós nevét adják meg. Pl a CPU-World szerint a T7700 Socket P-s foglalat.
Nem összekeverendő a nagyon hasonló számozású processzorokat kínáló Socket M-el.
(Ezt a két Wikipediás oldalt pl. pont azért csináltam, h átláthatóan legyenek külön felsorolva a nagyon hasonló számozású, de eltérő foglalatba passzoló akkori mobil processzorok.)
A képedet elnézve sztem valami jóképességű ember azt csinálta, h nem értett hozzá, és letörte a lábat, h bele tudja tenni a Socket M-es CPU-t fogadó laptopba, de hát persze hiába csinálta, nem működött a processzor.
Esetleg nem direkt csinálta, hanem elkezdte belerakni, de elgörbült a láb, majd miután észrevette, megpróbálta kiegyenesíteni, de letörött.Az tény, h a külső lábak negatív, ill. groundként vannak jelölve, és amúgy is mindegyik duplikázott láb, ezért szokott működni törött lábú processzor is.
Az esetedben is a mellette levő ugyanazt "tudja", mint a letörött láb.
A processzorok mélylélektanát kutatva lehet találni gyártástechnológiai leírásokat, hát aki ilyenekkel foglalkozik, az tisztában van a lábkiosztással ugye.Használd nyugodtan, ha működik.
Remélem olcsó volt, ha már így törött lábbal kínálták.Meg lehet csináltatni, párezer Ft lenne, de a processzor értéke kb 2ezer Ft, így nem érdemes foglalkozni vele.
Ez egyébként jó processzor, az egyik legnagyobb, ami beletehető ahhoz a chipsethez abba az adott laptopba.
Alap dolgokhoz, megfelelő mennyiségű memória mellett, főleg ha SSD van alatta, jól használható.Socket M vs Socket P:
-
válasz
Tothgera30 #15400 üzenetére
Nincs ezen mit fejleszteni, szinte ugyanilyen kiépitésű ProBookot használok (1terás SSD-vel), tökéletes azokra a feladatokra, amit írtál. Évente kiszedem a hűtést, h letakarítsam a porcicákat a lamellákról.
Csak a kijelzőfelbontással nem vagyok megelégedve, de mivel külső monitorokkal használom, ez sem probléma.
Vettem már egy újabb ProBookot is, hasonló specifikációval, de jóval újabb processzorral, de azóta is a régit használom, (az újon kevesebb az USB kapu).
Amíg a nyák bírja, nem érdemes lecserélni.
-
-
Én ezt nem értem.
Ezek az M-re végződő CPU-k cserélhetők a foglalatban.
Keresel Youtubeon disassembly videokat, szétszeded a notit, átcseréled, azt kész.De ahogy néztem a tutorialt, ez tényleg bele van forrasztva.
Ami neked van i7-es, az BGA-s, vagy PGA-s?
Mert ha ez utóbbi, akkor nem is lehet beleforrasztani, mivel ehhez BGA-s processzor kell.Írta itt valaki feljebb, h 10-20ezerért megcsinálják. Hát ez inkább ~30ezer szokott lenni..
A procicsere ha PGA foglalatos, esetleg 10-20 (egy drágább helyen), de ezt végülis otthon te is megcsinálhatod magadnak.A másik a teljesítmény növekedés.
Ahogy írták már itt feljebb, nem sokkal jobb az az i7-es, ne reménykedj ugrásszerű gyorsulásban.
Mire használod amúgy a gépet?
Net, film, zene, office?
SSD van már a gépben? (Az sokat gyorsít.)
Mennyi RAM van benne?Nem lebeszélni akarunk, mert van értelme a cserének, de csak ha PGA tokozású a processzor.
Ez így pénz temető, és kérdéses a hosszútávú kimenetele is, nem feltétlenül tesz jót egy notinak, ha forrasztgatják az alaplapját. Pláne ez egy kb 7 generációval ezelőtti szerkezet, már kiszolgálta a nyák az idejét, nehogy elhalálozzon a csere után pár hónapra. :/ -
-
válasz
David1111 #15312 üzenetére
Az ODD helyére a jelenlegi HDD-t kell tenni, és a HDD helyére mehet az SSD.
Optibay keretet kell venned az ODD helyére.Mehet bele 8gigás modul is, h 12 legyen összesen, de elég a +4 is, amellé a processzor, meg SSD mellé már az is elég, ha 8giga lesz ezentúl.
A 4 az ami nagyon kevés, 8 pont elegendő lesz, 12, pláne 16 meg túl sok lenne már, nem használnád ki.Az aprón nézzél ramot, töredéke a bolti áraknak.
És igen, So Dimm kell bele, ahogy írták is, 1.35V-os, Low Voltage, DDR3 1600MHz, Cl:11-es késleltetéssel. -
válasz
David1111 #15310 üzenetére
Kettő ram slot van benne.
https://www.youtube.com/watch?v=KyrBAeyrK1oCsodálom, h még nem bővítetted, illetve, h még nem raktál bele SSD-t.
-
válasz
stigma #15296 üzenetére
Az aprók között ha keresel, akkor biztos engedik, h belepróbáld a notiba, mielőtt megveszed. Szoktak itt venni/ajánlani másoknak is wifi modult, én nem ismerem annyira, ritkán kell cserélnem.
Úgy rémlik a Lenovoba mindegy, h milyet teszel, hardveresen nincs lekorlátozva. -
válasz
vakablak93 #15303 üzenetére
Én is gumit láttad ezekhez, mármint gyárilag gumi-szalagot adtak hozzá.
Hőálló gondolom.
Esetleg még a kétoldalú, hőátadós ragasztót tudnám ajánlani, az apróhirdetések között van aki árul GAP-padot, és hőátadós kétoldalú ragasztót is, nála szoktam venni. -
Kijelzőt a Moninfoval tudod lecsekkolni, illetve hát Aida is ad róla némi infót.
Akksiról BatteryInfoView, BatteryMon, BatteryCare.
Memória:
De vehetsz a 8-as mellé 16-ost is, bár sztem a 2×8 is elég sok, minek a 24, 32?Vagy valami olyan alkalmazásokat használsz, amihez tényleg több ram kell?
Dual channel is megmarad 8 + 16 esetében is, amíg a 2 × 8-ból ki nem futsz.
Inkább az órajellel törődj, meg az időzítéssel, amit veszel hozzá plusz ramot, az is olyan legyen, mint a benne levő.
A CPU-Z-vel ki tudod olvasni, h mik a jelenlegi ram paraméterei.
Milyen processzor van a gépben?
Mert ezeket több generációval is szerelték, ettől függ mekkora ramot tud kezelni.
Az IGP, ha nincs dedikált ramja, akkor a központi ramot használja. Ezért értelem szerűen a minél magasabb órajelű, és alacsonyabb késleltetési idejű ramokkal lehet a legjobb grafikai teljesítményt elérni. Ezért kell a Dual channel is, mert jelentősen javulhat a grafikai teljesítmény a megfelelően működő ramoknak köszönhetően.Ami pedig az SSD-t illeti:
UMA = Intel grafikus IGP van a gépben, akkor kettő M.2-es SSD is elfér a nyákon, ezért két M.2-es SSD slot is van.
DSC = ha dedikált nVidia MX450-eseel van szerelve a noti, akkor csak egy M.2-es slot van a gépben, mert a többi helyet elfoglalta a nyákon a GPU.
(Tehát a "DSC" nem dedikált memóriát jelent.) -
válasz
vakablak93 #15292 üzenetére
Nem mindegyik volt MXM-es, sőt, sajnos nem nagyon terjedt el, pedig szerintem egy jó ötlet.
Az a másik chip az az "Északi híd", a Core i széria előtt még nem a processzormagba volt integrálva, hanem külön chip volt az alaplapon.
Az Északi híd felelős a memóravezérlésért, PCI/PCI-E portok, (régebben az AGP csatlakozó) vezérléséért.
A másik ilyen chip, az meg a "Déli híd", az meg vezérel minden mást (USB kapuk, PATA/SATA portok, régebben Floppy, Audio).
Egy ideje a memóriavezérlőt beleintegrálták a processzorokba, ahogyan az alaplapra integrált egyszerűbb VGA-t is, így már nincs külön alaplapi chip, csak magának a lapkakészletnek. -
válasz
vakablak93 #15281 üzenetére
Processzort is cserélhetsz.
Socket P foglalat. Ezek azok:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_PP7ezer, P78ezer, esetleg P9ezresre. 1-2 ezer az aprón egy ilyen.
Ezeknek nagyobb számítási kapacitás mellett alacsonyabb a TDP-je, ha másért nem is, kevesebbet fog menni a hűtés, halkabb lesz a noti filmnézés közben.SSD-t mindenképp tegyetek bele, ahogy írták is már.
Ramot viszont értelmes áron nem tudod bővíteni, DDR2-es SO-DIMM 4gigás verzióban nemnagyon van. Végülis elég lesz a 4 giga is.
-
válasz
tobias40 #15273 üzenetére
Nekem nem noti, hanem egy komplett gép van a TV alatt.
E8500, 8giga ram, GT1030; a rendszer SSD-n, plusz jelenleg 12terányi HDD, CM690-es ház csendes ventikkel. Ha elfogy a tárhely, bővítem.
Meg hát ugye vezeték nélküli egér, billentyűzet.
Nagyjából ennyi.TV előfizetésünk nincs, csak net. Filmeket, sorozatokat töltögetünk le, HD-ben.
Persze netezni is lehet a TV-n, de ez nem jellemző, max amíg nCoreon nézelődök.Van aki okos TV-t vesz, vagy TV-okosítót, médialejátszót, de van aki a TV + szgép kombónál marad.
Én nem akartam kínlódni a TV-k médialejátszóival, feliratokkal, biztos belefutnék rendszeresen olyan formátumba, amit nem támogat a TV, vagy feliratot, hangot nem tudnék váltani. Így ezzel nincs gond, az MPC-HC, VLC mindent lejátszik.
-
válasz
atee_13 #15271 üzenetére
Szerintem jó ötlet médialejátszónak a TV alá felhasználni.
Processzor elég lesz.
A kinézett SSD is rendben van, azzal már használható lesz a sebessége.Memóriából elég lesz a 6 giga is, de ha az aprón veszel, akkor ár érték arányban jobban jársz, és belefér a keretedbe 8giga ram is.
Vannak 1066-os modulok is. -
Értem.
Igen, azt látni a paszta elterüléséből, h túl nagy lehet a rés.
Hát, nekem eddig nem is volt szerencsém olyanhoz, h 1mm-esnél vastagabb kellett volna valahová. Mondjuk túl sok gap padot nem kellett cseréltem még, inkább csak elszakadni szoktak, de kicsit összetapasztom, és vissza szoktam rakni az eredetiket. -
válasz
MaxxDamage #15253 üzenetére
És most milyen vastagok vannak rajta?
Írtad, h két lap 1mm-es a többi mekkora?És ha rácsavarozod a hűtéseket, akkor a csavarokkal nem lehet annyira leszorítani, h a CPU, meg a GPU jobban felfeküdjön?
-
válasz
MaxxDamage #15251 üzenetére
Nem ugyanolyat tettél rá, mint amilyen volt a régi is?
Én még nem jártam így, h az új gap padok túl vastagok lettek volna. -
-
-
-
-
-
-
válasz
ricsi99 #15226 üzenetére
Pasztmek, nem hiszem el, h egy ekkora név (Thinkpad) egy memória slottal kerül forgalomba.
Hát ezeknek teljesen elment az eszük.
Ez nem lehet pénz (profit) kérdés, egy Thinkpad nem consumer kategória, h itt tartsunk.Ráadásul AMD, és képesek mellé odatenni EGY slotot.
-
Üdv!
Látom íratok itt páran akksikról.ProBook 4330s-hez keresek akksit.
Eredetileg 6 cellás volt hozzá, de az már régen kifeküdt.
Aztán vettem hozzá egy nagyobat, ami ki is lógott az alján (nem baj), de az meg kellett egy másik gépbe így jó ideje akksi nélkül megy, de most kelleni fog egy akkumulátor.
Akitől akkoriban vettem, már nem foglalkoznak akksikkal.
Szóval keresek egy 9, vagy 12 cellásat.
Hol vegyek? Utángyártott is jó. És külföldről is jó. -
-
-
válasz
donbig #15187 üzenetére
Már rég ki kellett volna cserélned a merevlemezt SSD-re, illetve 4giga rammal csak kinlódás a netezés is.
Ez egy jó gép, kár érte, h így visszafogják ezek a lassú alkatrészek.Vannak olyan optibay kitek, amihez már eleve adnak egy USB-s kábelt meg tokot, a kiszerelt DVD írót bele lehet egyből tenni, és USB-n használható marad. (Most nem találtam ilyet a hirdetések között.)
-
-
válasz
vakablak93 #15162 üzenetére
Hát akkor ez volt a "leggyengébb láncszem".
A 4giga ram, meg az 5400 RPM-es merevlemez. -
válasz
vakablak93 #15160 üzenetére
SSD van már a gépben?
Memória mennyi?Én is használok második generációs i3-as notit, nekem nincs vele bajom, kellően fürge, netezés közben is.
(12giga ram, ill. SSD van alatta) -
válasz
Pyttawrx #15145 üzenetére
Ahhh, értem. Ez a Sata 150 ez a merevlemezre vonatkozhat, alighanem amivel szerelték, az lehetett ilyen.
Már a 7-es sorozattól felfelé SATA300-as vezérlővel jöttek ki a déli hidak.
A többit viszont továbbra is fenntartom.
SSD-t hiába tesz a gépbe, ha nem lesz mellette használható méretű L2 tárral rendelkező processzor, és legalább 3giga ram. -
válasz
titanium_100 #15141 üzenetére
Processzort is cserélj mindenképp.
A T3200 már a Core 2 érában is kevés volt.
Socket P foglalat. Ezek azok: https://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_PDe amit linkeltek specs listet is tartalmazta, h miket kezel még.
Az aprón 1-2 ezer Ft egy P7ezres CPU, vagy P8400, P8600/P9600; fényévekkel gyorsabbak.2×2giga legyen legalább.
Vagy 3giga, és akkor használd 32 bites Win7-el.IGP az az Intel GMA 4500-as, ez HD képes chip volt mikor megjelent. Ez megfelel netezéshez még ma is.
ÉS egy SSD-re cseréld ki az 5400RPM-es merevlemezt is. Ráadásul 160gigás van benne, ki tudja, talán olyan régi, h két 80-as tányérból épül fel, ezeknek még jóval alacsonyabb volt az adatsűrűsége a tányérokon, egy egy tányéros 7200RPM-es 500-as HDD is rengeteget gyorsítana, de inkább egy SSD-t tegyél bele.
Amit írtak WD megfelelő.
A GL40-es mellé ICH9-es déli hidat raktak, azok már SATA 300-as, második generációs Sata vezérlők.Srácok, honnét jött az, h ez csak SATA 150-es?
Nem az. -
válasz
cyber86 #15101 üzenetére
~10 Dollár, ingyen posta:
https://www.aliexpress.com/i/32831772752.htmlDe Google még biztosan ad sok találatot.
A hu.computer-world.pro meg szxrjon sünt.
Drágábban nem is adhatnák.Hardveraprót nézd még át a noti alkatrészes topicban, ProBook 4320 ventilátort árulnak-e.
-
válasz
Remekelek28 #15061 üzenetére
Garanciát többnyire nem befolyásolja.
-
válasz
Remekelek28 #15059 üzenetére
A modernebb laptopokban van M.2-es nevű aljzat.
Azokba oda is lehet tenni SSD-t pluszba, így bővítve a tárhelyet.Ha viszont nincs M.2-es aljzat pluszba, akkor csak a gyári diszk helyére lehet másikat (nagyobbat) tenni.
Itt van video róla hogy kell szétszedni:
https://www.youtube.com/watch?v=IvTaIOKwzfwMivel csak egy RAM foglalat van, bővíteni csak úgy tudod, h kiveszed a benne levő ramot, és egy 16gigásat veszel a helyére.
-
válasz
Remekelek28 #15057 üzenetére
Na, ez nem fogad m.2-es csatival SSD-t, úgyhogy a jelenlegi SSD helyére kell tenned.
Azért akarod a benne levő 256-ost cserélni, mert kicsi a 256GB tárhely, és nagyobb tárhely kellene?Amit linkeltél, KC600-as Kingstone, azt nem ismerem, de attól még jó lehet az is.
Én Crucial BX500-asokkkal szerelek kábé minden gépet amibe kérnek SSD-t.
256, 512, 1tera, kinek mekkora méretű kell.De valóban a "Milyen SSD-t vegyek" topicot ajánlom, ott kérdezd meg, h a KC600 az ajánlott vétel-e, vagy kerülendő.
-
válasz
Remekelek28 #15055 üzenetére
Pontosabb típusszámot nem tudsz adni?
Mert Google szerint Lenovo V135 nem is létezik.Egyébként azért kéne a noti típusa, mert abból már ki tudjuk neked keresni, h pontosan milyen SSD-ket lehet beletenni.
-
válasz
GeeTeQ #15026 üzenetére
A Celeron M530 pont egy olyan CPU, amit készítettek Socket M, és Socket P foglalattal is, ugyanilyen paraméterekkel (1.73GHz / 533MHz / 1MB L2).
Viszont ha a chipkészlet 960/965, akkor az Socket P-s foglalat.
Ezek azok: https://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_PÚgy rémlik, ez pont egy olyan notebook, aminek a diagnosztikai programok GL960-as chipsetet írnak, pedig valójában ebben is egy GM965-ös van, így kezeli a 800-as FSB-t is.
A65nm-es T7ezres processzorokat bele lehet tenni, az aprón találsz, ~2ezer Ft kábé, vagy Ebayen is van hasonló árban.
SSD-t tegyél még mellé, az is sokkal használhatóbbá teszi a gépet.
-
válasz
Shrike7973 #15028 üzenetére
Az egyik ramnak csak az egyik oldalán vannak chipek?
Az újnak meg mindkét oldalán? -
válasz
szetcsuszott #14967 üzenetére
A processzor 1333-as ramokat kezel max.
Ettöl függetlenül szokott menni az 1600-os ram is benne, nekem is 1600-os memóriák vannak az Sandys processzor mellett.De ha van rá lehetőséged, próbáld bele mikor megveszed.
-
-
válasz
elod22 #14947 üzenetére
Hát ha így állunk, én először SSD-t vennék a helyedben, aztán 2×8giga ramot.
Gondolom egy jó darabig meg akarod tartani a gépet, nem fog ártani az a 16giga ram a közeljövőben sem.
Mivel nekem 16 van a gépemben, gyakorlatilag sose néztem semminek se a gépigényét, mert úgy voltam vele, h ez bőven elég mindenhez. Utoljára pár éve foglalkoztam vele, mikor az akkor aktuális COD kisebb botrányt keltett, ti. 8 volt a gépigény, de csak 6-ot használt a játék, viszont el se indul, ha nem volt a gépben 8giga ram.
De mondjuk ez akkor nem érintett, mert már akkor is 16 volt.
Most viszont átnéztem a gepigeny.hu-n a kezdőlapon az első 40 játékot, tekintélyes részüknél 12gigát ajánlanak, illetve jópárnál már 16 van ajánlva.
Most attól vonatkoztassunk el, h mennyire túlzóak esetleg ezek az adatok, ha így állunk, én inkább 2×8-at javaslok. Azzal tuti nem fogsz kifutni ram hiányból.SSD-ből meg akkorát vegyél, amennyi játék fel van telepítve, nem muszáj leragadnod a 240-esnél, az említett WD Blue ráadásul nem is jó neked, mert az SATA3-as vezérlőjű, neked meg NVMe kell.
A már linkelt "Milyen SSD-t vegyek" topicban kérdezd meg milyen M.2-es SSD-t vegyél.
-
-
válasz
elod22 #14942 üzenetére
A 16gigás modul értelmetlen. :/
Hogy vetted észre, h nem elég a 8giga ram?
Feladatkezelőben láttad, h "elfogy" a 8GB ram?
SSD van a gépben már? Azzal kellene kezdeni a fejlesztést.
Én amúgy maradnék a 12gigánál (4 + 8), vagy ha van pénz lóvéra, 2×8-ra upgradelnék, bár szvsz ebbe a gépbe hiába raksz 16 giga ramot, nem a 12 giga ram lenne a "leggyengébb láncszem", hanem a 1050-es VGA.
De félre ne érts, nem szxrozom a gépet, ez egész kis korrekt gép játékrade nem hiszem, h bármi változik, ha 8-ról 16gigára váltasz. Bár tény, h egyre több játéknál 8gigát adnak meg minimum gépigénynek, így nem ártana, ha legalább 12 lenne benne.
Az SSD viszont nagyot dobna az egész gép használhatóságán.
Ahogy elnéztem, ez fogad M.2-es SSD-t, vettél már hozzá azt? -
-
-
válasz
Tav-Csoves #14928 üzenetére
Szerintem ötlete sincs senkinek se, azért nem kaptál választ. :/
Érthetetlen, h egy sima portörléstől meghaljon a gép. -
válasz
ZoliMacska #14877 üzenetére
Napi régész.
-
válasz
lotuska #14879 üzenetére
Ezt most nem értem, 4giga rammal használtad eddig?
Akkor már nagyon régóta nem ártott volna mellé még 4 giga.Processzort feleslegesen cseréled ki, amire használod, arra bőven elég erős a 3320 is, ahogy kolléga írta.
Viszont nem írtad, h SSD van már a gépben? Mert az ami még sokat gyorsítana a gépen.
-
válasz
Predator2 #14852 üzenetére
Inkább egy 8gigás modult vegyél hozzá.
Gyárilag is árulták 12gigás kiépítésben, de ettől függetlenül is jobban jársz a több rammal, még ha csak netezéshez is fogod használni. Chrome is nagy ram zabáló.Egyébként ugyanilyen az egyik notim, 6300U-val, 12giga rammal, M.2-es SSD-vel, de most nem tudom megnézni a ramok milyenek, mert barátnőmnél van az a gép.
-
válasz
Borsodi87 #14872 üzenetére
Socket M foglalat, ezeket kezeli:
hu.wikipedia.org/wiki/Socket_M
A T7200 is jó választás.Esetleg írj neki driver ügyben:
logout.hu/bejegyzes/valdez/lenovo_3000_n100_fejlesztese.htmlEgyébként én az Iobit féle driver keresőt szoktam használni, többnyire mindent rendben megtalál.
A másik a "Drivermax", ez alaposabb sokkal, de csak napi kettő drivert lehet vele frissíteni.
Plusz minkét programot el kell távolítani, ha már kész a driverek felrakása, h ne akarják átvenni a gép felett a hatalmat a folyamatos ajánlataikkal.
Persze van még n+1 féle driver kereső, vagyis annak álcázott felhasználó-bosszantó program, óvatosan használd őket. -
-
-
A CPU-Z-vel csinálnál egy képernyőmentést?
Nem létezik, h CL:10-es.
Google minden találata Cl:17-nek írja, és ezek a fajta DDR4-es ramok kábé ekkora értékkel bírnak mind.
A legtöbb esetben ha eltérő a késleltetési érték, akkor a gyengébbhez igazítja a gép a gyorsabb modult is, és működik.
De van, h annyira eltér a késleltetési érték, h nem bírja a laptop szinkronba hozni őket, így egyszerűen el sem indul.
Na ezért ajánlatos egyforma modulokat venni, illetve belepróbálni, h elindul-e a gép a két nem egyforma modullal. -
-
-
Mi az, h kicsi SSD van benne?
Később meg azt írod, 1 terás merevlemez van benne.
Ha hibrid HDD-SSD van benne, akkor az nem úgy működik, h "kicsi SSD", ráadásul ha 5400RPM-es az a hibrid HDD-SSD, akkor nem sokat ér a hibrid mivolta.
A ramot én azért bővíteném legalább 8 gigára, már Officera se árt ha 4 GB-nál több memória van benne.
Játék közben vedd le a Full HD felbontást, akkor már jobban kellene az említett játékoknak futnia.
Bár gondolom automatikusan állítja magát a hardverhez, és remélem nem Full HD-ban akarnak a játékok futni, mert ahhoz kevés a vas. -
-
válasz
espeke #14641 üzenetére
Szerintem ezeket inkább a monitoros topicban kérdezd meg, ott jobban értenek hozzá, h melyik paneltípusnak mi az élettani hatása.
Én amiket leírtál, nem tapasztaltam akármilyen kijelzőt is nézek. Szemszárazság az nekem is megvan, kontaklencsét hordok amúgy, de nekem minden kijelző előtt előjön ha túl sokat nézem. :/ -
-
válasz
Koszen #14634 üzenetére
Ezekbe csak egy foglalt van?
Ehh... :/
Akkor igen, cseréld át, másképp nem lehet bővíteni.
Remélhetőleg nem okoz neki majd gondot a túl magas órajelkülönbség, és szépen visszaveszi 2133MHz-re.
Jobb lenne, ha bele tudnád próbálni, így csak akkor kell megvenned, ha felismeri a ramot.
Esetleg ha az aprón keresel, ott lesz aki megengedi, h belepróbáld, mielőtt kifizeted. -
Igen, vegyél csak bele SSD-t.
Ram van benne bőven, az miatt nem akadhat, és a processzor is nagyon erős. Ezeket nem kell fejleszteni, csak a háttértár ami nálad a leggyengébb láncszem.
Őszintén szólva nem is értem, miért van benne hagyományos merevlemez is, mikor már megfizethető az 1 terás M.2-es is, vagy a SATA csatis is.
Ez utóbbiból két terás ~70ezer Ft, ez nem egy nagy összeg.
Gondolom amikor még vetted, akkor a 256-os M.2-es az volt az általános méret, de ma már ha valaki M.2-est rak bele, akkor alapból bele lehet egy 1terást tenni abból is C meghajtónak.A hirtelen megakadásokat is okozhatja a HDD, mivel ha egyszerre kell túl sok adatot olvasnia, esetleg írnia is, akkor ez ilyen, erre csak az eltérő működési elv miatti SSD a gyógyír.
-
válasz
Pöttön #14624 üzenetére
Amit pedig linkeltél notebookreview az jó oldal, jó fóruma van (amint látod).
A másik oldalon pedig a VGA cseréhez szükséges cuccokat árulják kitben, úgyhogy lehet benne valami, h komplett hűtést is adnak hozzá.
Ennyire én se vagyok otthon a 8760w-ben, h másik hűtőbordákat hol lehet hozzá beszerezni. -
válasz
Krisztián980 #14625 üzenetére
M.2-es SSD-t nem fogad, csak SATA csatis mehet bele, a meglevőt kell kicserélned egy nagyobbra.
Ahogy a kollega írta, a "Milyen SSD-t vegyek" topicban jobban értenek hozzá.
Nagyjából: 500GB 20-25ezer, 1tera 35ezer, 2tera 75ezer
Túl nagy különbség nincs köztük, felesleges 980-as Evot venned.. -
-
válasz
djzolee91 #14451 üzenetére
DDR3L 1600MHz modulokat keress hozzá.
Mindegy milyet veszel, egyformák.A chipset, ill. a processzor 1600-as ramokat támogat max, nagyobbat felesleges venni bele.
Esetleg a ramos topicban kérdezd meg, de ott is ezt fogják mondani, h mindegy milyet veszel, ezek egyformák kábé.
-
Különbséget azért nem érzel, mert valószínűleg a 4 giga ramot se szokta teljesen elfogyasztani a rendszer.
Ettől függetlenül nem árt a 8 giga bele.
De az SSD az ami fel fogja dobni igazán a rendszer sebességté, ahogy már írták is.
Vehetsz 1 terást is, akkor tárhelyed is marad bőven. (~35ezer nem olyan sok pénz érte, vagy aprón láttam 44ezerért 1.6terást is) -
-
-
válasz
Diplomata #14285 üzenetére
Chipset PM45-ös?
Akkor vinnie kell nagyobb processzorokat is.Socket P a foglalat, ezek azok:
Https://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_PKeress hozzá inkább P7ezres, P8ezres, esetleg P9ezres processzort.
Az aprón párezerbe kerülnek. -
válasz
tobias40 #14267 üzenetére
https://www.dell.com/support/home/hu/hu/hubsdt1?app=drivers
Az USB kapuk kék színűek, ha USB 3.0-ás.
De nem minden gyártónál, és nem minden esetben.
Asszem az Inspironnál sem az.
Ki kell próbálni, illetve a pontos típusszám alapján rá lehet a gépre keresni, akkor Google is ad rá találatokat, h melyik 2.0-ás és melyik 3.0-ás. -
válasz
wolfman #14265 üzenetére
i7 3630QM CPU-val van szerelve?
Az a processzor 1600-on hajtja a ramokat.
Nagyobbat is bele lehet tenni, de 1600-on fogja hajtani.
Amúgy mit számít az a párszáz MHz különbség?
Nemigen venni észre érdemben, h gyorsabb lenne egy gép ettől.
Inkább a RAM mennyisége számít, vagy hogy SSD-n legyen a rendszer. -
-
-
Ramok adatait bővebben inkább a CPU-Z-vel tudod kiolvasni, ha már meg lett véve a készülék.
Én inkább úgy emlékszek, régen is csak ezzel volt baj, h más időzítése volt a ramnak.
Illetve a notikban gyakoribb, h nem a "gyengébb" paraméterű ramokhoz igazodik, hanem szimplán csak nem indul el a gép, és kész.Ráadásul asztali gépeknél megvan az a lehetőség, h belépve a BIOS-ba, manuálisan beállítsuk a ramok sebességét, notiknál viszont nincs ilyen menüpont a BIOS lehetőségei között, úgyhogy ha automatán nem állítja be magát, akkor nem is indul el.
-
-
válasz
75kokoko75 #14162 üzenetére
Kellene tudni milyen laptop ez?
Milyen chipkészlet?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Tőzsde és gazdaság
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iPad topik
- Elemlámpa, zseblámpa
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen házat vegyek?
- További aktív témák...
- Eladó gyári Lenovo laptop töltők és töltőfej átalakítók
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- Lenovo ThinkPad Thunderbolt 3 Dock Gen 2 40AN dokkoló
- DELL PR03X dokkoló tápegységgel
- Dell Precision Graphics Card Nvidia Quadro P3000 N17E-Q1-A 6GB GDDR5 gyári szám: NYM27
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650 R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3070 8GB MSI MPG Gungnir 100 Enermax 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest