Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- Yettel topik
- One UI 7 frissítés: volt, nincs
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
Új hozzászólás Aktív témák
-
dobista
tag
És az is normális, hogy ha ismeretlen számról érkezik hívás akkor nem írja ki a számot csak annyit, hogy "Hívás"?
(A másik telefonon be van kapcsolva a hívószámkijelzés, nem az a probléma.)Sőt, most kipróbáltam, hogy az a szám esetében is ezt írja ki, amelyik szám egyértelműen benne van a telfonkönyvben. Tehát válogatás nélkül minden hívásnál annyit ír csak ki hogy: Hívás
-
dobista
tag
Sziasztok!
Egyik ismerősömnek van egy symbianos telefonja és nem tudja beállítani rajta azt, hogy bejövő hívásnál kiírjá a hívó nevét. Én sem találtam meg hogy hol lehet ezt beállítani, aki tud, legyen szíves segítsen.
Köszönöm! -
Joe bácsi
őstag
Egyszerűen nem fér a fejembe, h. az újabb S40-esek mikor jön sms kiírja, h. kitől jött a képernyőre. Bezzeg az istenített és agyon magasztalt Symbian nem. Bármelyik fp-s Symbiről is beszélünk.
Ez azért röhej!
-
Jancsibacsi3
csendes tag
Ok.
Koszi
Bocsi a sok naiv kerdesert. Csak mar 1000 eve keresek ehhez hasonlo progit
http://www.killermobile.com/newsite/content/view/40/82/
Aztan nagy volt a zavar, most ujat vegyek, vagy regi sz..rt, azt hittem pl. ugyanugy szmbianos lesz a nokia 3600 vagy 6600 slide mint a regi tipusok, de rab..tam..., meg ezekkel a szamozasokkal is kisse megkavarja az embert a Nokia.tHx
-
válasz
Jancsibacsi3 #2689 üzenetére
Ez hosszú lesz!
Mi számít régebbinek? Volt egy nagyon durva bináris kompatibilitási törés az S60 2nd Edition és a 3rd Edition között (Symbian OS 6.1 - 8.1 és Symbian OS 9.1 a háttér), többek között új, nanokernel-architektúra jött be (EKA2); megjelent a Platform Security, ami miatt az egész rendszert széttúrták (+ aláíráskötelezettség); meg egy csomó alrendszer is változott. Itt egy szakadék van, egyik irány se kompatibilis a másikkal.
De ez nem is akkora vész, hiszen a 2nd-ös programok nagyrészét már átírták 3rd-re. Legalábbis azt hiszem.
A 5th Editionnél az új felbontás, meg a touchscreen kavar be, nomeg egy-két dokumentálatlan bináris kompatibilitási törés (mint mondjuk a SyncML Client API), vagy szemantikai törés (a BaflUtils:: NearestLanguageFile() metódus az új kedvencem), de így is van pár program, ami futtatható, oda-vissza.
A gyakorlatban azért a fejlesztőknek külön kell 3rd-re és 5th-re is fordítaniuk. Nomeg mindenféle telefonon tesztelniük, mert egy csomó apró eltérés és bug van a telefonokon elszórva
Persze a dokumentáció siralmas, az online support hasonlóképp.
Ajánlott olvasmány: Symbian OS Architecture Sourcebook. Elég sokat meg lehet tudni, hogy mi van a színfalak mögött, és mivel takaróznak. Van egy-két érdekes komment is a tervezőktől ("nem így kellett volna"), nagy kedvencem meg a függelékben lévő "térkép" a Symbian rétegeiről és komponenseiről.
De ettől függetlenül intelligensebb, pusztán azért, mert a Java ME kb. egy Dawn-kóros csimpánz szintjén van. A Symbian alkalmazások sokkal több mindenre képesek, emellett gyorsabbak is, persze egy nagyságrenddel több fájdalomért és vérért cserébe.
A Java ME már tényleg olyan, hogy minden telefonon külön le kell tesztelni. Ezt az Opera Mini mögött álló gárda bizonyíthatja a legjobban, ők nyilatkozták ezt egyszer - egyszerűen inkonzisztens káosz az egész.
-
Jancsibacsi3
csendes tag
Udv!
Visszaterve a .sis kompatibilitas dologra. Gondolom a regebbi progik futnak az ujabb telokon, de az ujak a regieken nem.
Vagy tevedek?
Mert ha nem akkor miert lenne intelligensebb a symbian rendszer mint a java?thx
-
cellpeti
nagyúr
nekem olyan levelező kéne,ami nem hülyíti be a másikat. Vagyis:
nekem a notimon fent van a TB és szürőkkel megvan csinálva,hogy mi melyik mappába menjen. Na most,ha a telefonon lesem meg,egyből bekever és a gépen se oda mennek a levelek ahova kellene menniük.
Valaki tud valami profi levelezőt telóra? -
cellpeti
nagyúr
Milyen jó fájlkezelőt ajánlanátok nékem?
-
Muton
addikt
hello!
szeretnék érdeklődni a symbian alatti e-mailezésről
ha kapok a fiókomba egy levelet (pl gmail), akkor azt mikor és hogy tudom a telefonon elolvasni? illetve szinkronban lesz a telefon a fiókkal? -
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Olyan levelező nincs véletlen,mint a Thunderbird mobilra? Mármint szűrőket lehet megadni,stb..?
-
válasz
Jancsibacsi3 #2679 üzenetére
"Tudja valaki, hogy sima szoftware cserevel at lehet-e alakitani nem symbianos telefont symbian kepesse?"
Nem lehet.
"minden .sis kiterjeszesu progi mukodik?"
Ha ez ilyen egyszerű lenne
Először is fontos, hogy a program a telefonodnak megfelelő S60 verzióra legyen írva (bár egy minimális átjárás van a 3rd és a 5th között). Utána az is kell, hogy alá legyen írva - a program képességeitől függően vagy a fejlesztő saját aláírásával (self-signed, egyszerű programoknál és témáknál) vagy a Symbian Signed által (erősebb képességeket használó programoknál).
-
Jancsibacsi3
csendes tag
+
pl. az ilyen regi sz..ok mindenre kompatibilisek?
http://www.getjar.com/products/5608/ProRecorderthx
-
Jancsibacsi3
csendes tag
Gyerekek. Tudja valaki, hogy sima szoftware cserevel at lehet-e alakitani nem symbianos telefont symbian kepesse?
Illetve a symbian kepes telefonokon (http://en.wikipedia.org/wiki/Symbian_Series_60)
minden .sis kiterjeszesu progi mukodik?Mert eszerint a foszer szerint nem...
http://videosmart.hu/video/szoftver-telepitese-nokia-telefonra
Pedig a Nokia 5800 xpress elegge uj...
THX
-
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni,hogy honnan lehetne letölteni Opera böngészőt mobilra(Nokia E51) illetve valamilyen emil klienst?
-
szunnyadopoc
csendes tag
Huh... megnyugodtam. Mindenesetre nagyon köszönöm a segítséget.
Az "ökörség" értelmi szerzője pedig valószínűleg az egyik (eddig szavahihetőnek vélt) haverom (,vagy az ő haverjai...).
Egyébként én is próbáltam utána nézni ennek, de semmi. Azt hittem én kerestem rossz helyen, azért tettem fel a kérdést.
Amúgy csak azért volt olyan fontos, mert nálatok szeretnék beszerezni valamilyen okostelót, én ugyanis Kárpátalján élek... Na mindegy...
Azért kösz még egyszer. -
Ja, még annyit tennék hozzá, hogy az IMEI számot a GSM hálózat kezdete óta mindig elküldi a telefon
Kötelező olvasmány.
-
válasz
szunnyadopoc #2671 üzenetére
Ennek a rémhírnek van valami forrása is?
Mert ilyen ökörséget rég hallottam már -
Quasi_modo
nagyúr
válasz
szunnyadopoc #2671 üzenetére
Akkor értelmét vesztené a roaming.
-
szunnyadopoc
csendes tag
Az szívás, de azért kössz az infót.
Lenne még egy eléggé érdekes kérdésem, ha valaki esetleg tudna segíteni azt nagyon megköszönném:
Igaz e az a rémhír, h. szeptembertől a magyarországon vásárolt telefonokat nem lehet majd használni más országokban(, mert amint üzembe helyezzük akészüléket, a hálózat automatikusan lekéri majd a teló IMEI-jét, és letiltja a kártya használatát)?
Segítsetek légysy!
-
válasz
Quasi_modo #2669 üzenetére
Nem én kérdeztem anno, hogy nem jó-e az N73 a 6120c és E51-gyel szemben
Csak gondoltam lezárom azt a kérdést is egy kicsit több információval.
-
válasz
szunnyadopoc #2667 üzenetére
Feature Pack röviden. Nagyjából olyasmi, mint ahogy az iPhone-okon az Apple kiad új verziókat (1.x-2.x-3.x), minden Feature Packben új API-k, egy-két újítás meg bugfixek vannak. A 3rd Edition-ben még az is igaz, hogy a Symbian OS-ből is újabb és újabb verziókat raknak az S60 alá (3rd Edition - Symbian 9.1, 3rd Edition with FP1 - Symbian 9.2, 3rd Edition with FP2 - Symbian 9.3), ami egy csomó plusz előnyt is ad a rendszernek. Konkrétan a 9.3-as Symbian egy elég jól sikerült rendszer, ha önmagában és az elődőkhöz képest nézzük.
A nagy eltérés az az almával szemben, hogy a Nokia kinyom egy telefont valamilyen rendszerverzióval, pl. az N73-at a sima 3rd Editionnel, és azt onnantól leszarják, nem kapja meg az FP1-et és a későbbi nagy frissítéseket. Egy-két apróságot kifixálgatnak, de annyi.
Az N73 egyébként más sebből is vérzik: nem támogatja a 4 GB-os és az annál nagyobb (SDHC) kártyákat.
-
hossszú
őstag
válasz
szunnyadopoc #2662 üzenetére
Rutin feladat, csak vigyázz le ne merüljön az akksi a legjobb ha töltőre teszed.
-
kaller1
veterán
válasz
szunnyadopoc #2662 üzenetére
Ha veszélyes lenne,senki nem csinálná...
-
szunnyadopoc
csendes tag
Ja és amúgy mért nem fért ki a teljes felhasználói nevem regisztráláskor?[B][/B]
-
szunnyadopoc
csendes tag
Szevasztok magyarok! Az a kérdésem lenne, h. veszélyes e a telómra az OS frissítés.(n73-ra kellene)
-
pepe1970
tag
Üdv! Ezt a hangutasításos dolgot hogyan lehet használni? Gondolom nem az a módja, hogy kb 4 gombnyomással eljutok a menüben a bekapcsolásig, aztán utasítom hangal hogy mit is akarok? Mert akkor egyszerűbb bekapcsolni az adott dolgot a gombokkal. Képtelen vagyok rájönni.
-
Jancsibacsi3
csendes tag
http://www.nokia.co.uk/find-products/technologies/s60-software
-
Jancsibacsi3
csendes tag
Igaz hulye kerdes eleve itt kellett volna keresnem
http://www.nokia.co.uk/find-products
-
kaller1
veterán
válasz
Jancsibacsi3 #2657 üzenetére
de az butitott csak Javaval mukodik
A mondandódnak ezt a részét szerintem gondold át még 1x... -
Jancsibacsi3
csendes tag
Hi!
Tud valaki felsorolni symbian kompatibilis uj tipusu telefonokat-ugyebar az eladok hulyek hozzza mint a s..g En vettem egy nokia 3600 slide ot de az butitott csak Javaval mukodik es b...ja az agyamat.
HElp
thx
-
válasz
cellpeti #2655 üzenetére
Hát, ha szereted a műanyagot
És a gyengébb tudást.
Az N73 nagyon öreg már (FP nélküli rendszer), az ilyeneket csak anyagilag nagyon szűkös helyzetben merem ajánlani, de akkor már inkább egyáltalán ne. Egyébként is, joystickja van, ami amellett, hogy nem strapabíró, szvsz kényelmetlen is.
A 6120c OS szinten már alakul, de pl. ebben sincs Wifi, műanyag és szerintem csúnya.
-
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Most gondolkodom Symbianos telefonba. Mit ajánlotok? A keret olyan 25 és 30k között mozog!
-
laczkoo
tag
Nem spammelni szeretnek, de itt is megkerdeznem, hogy gyari beallitasok visszaallitasa utan hozza lehet-e ferni valahogy a visszaallitas elotti adatokhoz symbian-os Nokia telefonon (e65)
udv.:
Lac -
Airnold
tag
Ide is, hátha gyorsabb...
Sziasztok! Gyors segítség kellene...jóbarátom E65-je mostanában szeszélye szerint nem érzékeli a számgombok nyomkodását, illetve időnként maximum-hangerejű csippantásokat ereget magából hívások után, esetenként közben is...
Kérdés, hogy csak a szoftvert kellene újrahúzni, vagy hardveres a probléma, illetve lehetséges-e, hogy egy reset megoldja a problémát?
Köszi előre is... -
botasz85
csendes tag
sziasztok azt akarom csak kérdezni hogy hol tudod beállítani hogy a gyorsmenü ami készenlétben az a fölső sáv az óra alatt az ott legyen mert sehol sem találom. bocs hogy ide írtam de sürgős. 6120c-nél.
-
Sly Bp.
addikt
Ezt nekem is azért küldték hogy vigyázzak! Ez nem csak itt van fenn már fenn van angoll meg 1000 nyelven csak megvártam amíg találok magyart! Amúgy nem ajánlom mert valakinek tönkretette a telefonját mert félrenyomott
! Ha nem írok is átverhetnek! A Nokia-nak ki kell valami újat találnia mostmár!
-
Sly Bp.
addikt
Találtam egy helyet ahol leírják magyarul hogy-hogy lehet kinullázni a Nokia S60-as oprendszerrel ellátott telefonok Life Timer-ét! Life Timer 0
-
Warriv
csendes tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy s60 3rd edition rendszer (Nokia N81) alatt be lehet e állítani azt, hogy az alapértelmezett zenelejátszó helyett egy általam telepített(PowerMp3 1.04) lejátszót kezeljen alapértelmezettként.(lényegében azt akarom elérni, hogy a headset irányító cuccosával ezt a programot kezeljem a sima nokiás lejátszó helyett, ez a progi sokkal többet hoz ki a telóból, több a beállítási lehetőség is)
Köszi, Warriv
-
romet
tag
Sziasztok!
N95-öm van, s szeretném szinkronizálni a leveleimet (Outlook 2007) is a naptárbejegyzéseken túl. Elég ha csak a fejlécek átkerülnek, nem kell a teljes levél (bár az lenne az igazi), a melléklet meg tuti nem. Nincs valami progi? Nem online akarom folyamatosan kapni a leveleket, hanem ha a gépnél vagyok s usb-vel rácsatlakozok, akkor a levelek kerüljenek a telefonra. Nem vagyok hozzáértő, gondolom ez a kérdésfeltevésből is látszik.
Előtte pda-m volt, az win mobil6-ra rakott office-szal megcsinálta természetesen a levelek átmentését , csak kellően megbízhatatlan volt. Mint a win termékek általában...
Köszi -
törölt tag
válasz
Tompull #2634 üzenetére
semmi gond, igazából én örülnék neki, ha olyan egyszerű lenne, mint ahogy írod. de sajnos így 09-ben még mindig ott tartunk, hogy két telefon alig hajlandó kommunikálni egymással, főleg ha nem azonos márkából valók.
meg az is bosszantó, hogy most csak azért kell feltelepíŧsek egy xp-t, mert a bb programjából nincs linux verzió (és wine alatt nem fut).
-
Tompull
csendes tag
válasz
#16820480 #2633 üzenetére
Az akkor fasza. Kicsit még utána olvasok ezeknek. Igazábol 2 nokia sem mindig tud egymással kommunikálni. És az S 40 teókat az istennek sem tudom rávenne h kommunikáljon a PC-vel.
ui: a linux-ban igazad volt nagyot tévedtem vagyis van egy progi ami hasonló a pc suitra (azt is a nokia csinálja csak azt az amcsi piacra) az valóan nem PC suit. bocsi a tévedésért.
-
törölt tag
válasz
Tompull #2632 üzenetére
azért sokminden nem úgy van, ahogy írod.
egyrészt pcsuite eleve nincs linuxra. másrészt még ha lenne is, akkor sem kezel a nokiákon kívül más telefont. sőt, linux alatt ha rádugom az n78-at, akkor meg se nyikkan, mintha nem is lenne gép a kábel másik oldalán (mass storage-ben legalább kéne mennie pedig). exportálni pcsuttyal is csak vcf-be vagy cvs-be tudok, amit a blackberry desktop szoftver nem szeret enni (próbáltam, mert gmailből is tudok ilyeneket exportálni, vagy evolutionből, ahol ugyanúgy megvannak a kontaktjaim mind).ezt a telepíthető bb kezelő progit valóban nem próbáltam, bár mostmár mindegy, mert más médium közbeiktatásával sikerült megoldani. de azért vicces, hogy 2009-et írunk, és két közép-felső kategóriás telefon képtelen egymással normálisan kommunikálni.
ja, és amúgy infra sem az n78-ban, sem a bb 8900-ban nincs
-
Tompull
csendes tag
válasz
#16820480 #2631 üzenetére
Alapvetően a pc suite-tal azon belül Nokia Pohne Browser-rel ami a sajátgépben találsz, lehet ezeket a legegyszerübben a jó örek Jobb klikk másolás művelettel
. igazábol nem tudom mi lehetett a problémád, az ujjab telók már nem kommunikálnak a réggebi pc suittal, Az üzleti szériának nem csinálni ilyet de a múltimédiés szériárol már el tudom képzelni.
Minden symbianos telefon tud a másikkal kommunikálni infrán keresztül. ott lehet a két telefonoon átküldeni az adatokat, ha a pc vel szeretnéd kontaktba hozni akkor mindenféle op renszererre megtalálod a Pc suitot. Sajnos a symbianos telók nem ez egyszerűségéről híresek, igen a kezelő felületük egyszerű de a ha kicsit beljebb is szét akarunk nézni akkor komolyan el kell kezdenünk utána nézni, még egy jó tipp ha szinkronizálasz a PC-vel a telefon mindeig legyen általános készenlátben, csak akkor fog sikerülni bármien kommunikáci egy külső géppel
Illetve a te esetedben lehet letülteni minden S60 és S80 -platformra Blackberrys progit amivel lehet kommunikálni a Blackberry-s telefonokkal. De egyben annk a fonkciói is elérhetők. -
törölt tag
én is értetlenül álltam a dolog előtt, mert elég alap funkció lenne. de biztos vagyok benne, hogy nem működött. nem lehet, hogy ez is ilyen E széria vs. N széria jellegű dolog?
alapvetően én is az android felé akartam mozdulni, de aztán rájöttem, hogy kell a gombsor, meg a kompakt méret ,és ezt más nem nagyon tudja adni jelenleg, mint ez a teló. illetve de, csak közel sem ilyen profi módon. ha arra is rájönnék, hogy miért nem mennek ki netre a 3rd party programok semmilyen kapcsolattal, akkor aztán tényleg felhőtlen lenne az öröm.
-
válasz
#16820480 #2629 üzenetére
Pedig furcsa, mert már küldtem át az összes kontaktomat így máshova. Biztos is, mert dühöngtem, hogy a WM Standard nem tud ilyet, az S60-as telefonjaim meg tudtak (így küldtem rá az i600-ra meg a P1i-re anno minden névjegyem).
Én meg egy másik irányba mozdultam közben, de a munkám miatt nem szabadulhatok az S60-tól
Szívesen fejlesztenék pedig bármi másra
-
törölt tag
közben sikerült megoldani: átvittem a gmail-es névjegyeket (vcf-ben) egy yahoos accountra, azt pedig már be tudta olvasni a BB desktop progi.
lehet, hogy ki fogsz nevetni, de én próbátlam még annó 2 nokia közt így összes névjegyet kijelölve bt-n átküldeni, és ha mindet kijelölöd, akkor már nem opció a bt-n küldés. nem kicsit idegesítő. illetőleg a probléma egyik lényege, hogy nincs outlookom, tehát ez eleve kiesik. gsync van, csak valamiért nem lát ki a netre (próbáltam mobilnettel meg wifin keresztül is, de nem. biztos én rontok el valamit)
viszont ettől a pillanattól kezdve ünnepélyesen semmi közöm a symbianhoz
illetve még kell egy resetet nyomni az n78-on, mielőtt eladom, és annyi... örülök neki.
-
válasz
#16820480 #2627 üzenetére
Ha működne a BT, akkor nem kellene egyesével. Csak simán kijelölöd az összeset menüből vagy a # gombbal. De mivel nem működik, marad a szinkronizálás. A BlackBerry-k tudnak Outlookkal kommunikálni? Mert akkor N78 -> PC Suite -> Outlook -> ??? -> BlackBerry -> PROFIT!
Másik lehetőség a Google Sync, ha van BB-re is. (A G1-re is a Google-ön keresztül juttattam át a kontaktjaimat, mondjuk logikusan.)
-
törölt tag
van esetleg valakinek ötlete, hogy hogyan lehet legegyszerűbben átvarázsolni a kontaktokat egy N78-ról egy Blackberry telefonra? a "switch" nevű alkalmazás nem működik, mert nokia only, bt-n nem mennek át a kontaktok (egyesével amúgy is macerás lenne).
-
-
Tompull
csendes tag
Igazábol vártam volna a kritikákat és hozzászólásokat az"Egy kis Symbianos történelem" hozzászólásomhoz. Igazából jellemző, mindig akkor vesznek észre amikor káromkodom egyet
most nem fogok
de akokr is észrevesznek talán
vagy túl sokat kérek
ok abba hagytam
-
Tompull
csendes tag
Na végre. valami mozgolódik
bocsi de kicsit rosz paszomban írtam, igaz az is h nem itt kell levezetni a feszültséget de mieőtt kitörölhetem volna eli s küldtem
-
Tommi000001
aktív tag
válasz
Viktor0610 #2618 üzenetére
Ha nem segítesz ,akkor inkább ússz az árral!!
-
z67
őstag
válasz
Viktor0610 #2618 üzenetére
Hoppá. A Terminal Fórum mióta warez, különösen annak fényében, hogy semmilyen illegális tartalom nincs ott, tudomásom szerint emberek beszélgetnek, néha linkeket is megemlítve?
Ja, nem tudom tudsz-e róla a Garminnak van próbaverziója, mi erről beszélgettünk.
-
válasz
Tommi000001 #2616 üzenetére
Tommi000001:
Mi lenne, ha megvásárolni próbálnád, vagy legalább vennéd a fáradtságot, és elolvasnád az alapelveket, mielőtt kérdezel?Tompull:
Te pedig vegyél vissza a hangnemből, törekedj az építő jellegű hozzászólások küldésére. -
z67
őstag
-
Tommi000001
aktív tag
Helo
E71 es re szeretnénk Garmin Xt -t felrakni.
A baj csak az nemtudjuk honnan letölteni a programot ,amit letöltöttünk 13mb s file ,arra "nem támogatott alkalmazás" hibaüzenetet kapunk..PLS HELP
-
Ottoka
őstag
Nokia 6210 telefonon hogy tudnám megnézni egy internet kamera által küldött képet? Próbáltam a beépitett bömgészővel is, meg raktám rá opera mini 4.2-t, meg opera 8.65-öt, be is hozzák az oldalt, a kamera online oldala megjelenik, ott vannak a lehetőségek, csak a képet nem küldi.
Hogy tudnám ezt megoldani? Az internet kamera egy planet ica-108-as.
Ezeket tudja: TCP/IP, HTTP, SMTP, FTP, NTP, DNS, DDNS, DHCP, UPnP, RTSP, PPPoE, 3GPP -
Tompull
csendes tag
válasz
Tompull #2610 üzenetére
Nekem maximálisan megérte symbianra váltani!
Majdem az összes communicator megfordult már a kezeimben.
Jelenleg Nokia 9500-val nyomom, kritikákat vagy tapasztaltokat gyújtöm.
Kicsit kihalóban vannak a communicatorosok, úgy érzem, pedig az s80 az nem semmi, igaz már a nokia leált a fejlesztésévek (kár)
-
Tompull
csendes tag
Egy kis Symbianos Történelem
Symbian operációs rendszer, melyet főként mobil eszközökben (PDA, mobiltelefon) alkalmaznak.
Jellemzője az egyfelhasználós, többfeladatos végrehajtás, grafikus kezelői felület. Egyéni igények szerint alakítható, szoftverekkel fejleszthető szemben az operációs rendszerrel nem rendelkező telefonokkal. Alkalmas a dinamikus memória kezelésére, melynek lényege hogy a rendelkezésre álló összes memória felhasználható bármilyen célra, nincs felosztva, hogy mely alkalmazási területen kell adatokat tárolni benne. Bár egyéb operációs rendszerrel nem rendelkező telefonok is képesek erre, a Symbian operációs rendszerek lényegesen több lehetőséget nyújtanak erre.
Symbian OS – S60
Története
-A londoni székhelyű Symbian Software-t 1998 júniusában a Psion Computers, a Nokia, a Motorola, és az Ericsson alapította. A rendszer alapjait a Psion kezdte fejleszteni kézi számítógépei számára EPOC néven, még a 80-as évek végén. Mikor a konzorcium megalakult az 5-ös verziónál tartottak, ekkor azonban a rendszer is új nevet kapott: Symbian OS lett belőle. 1999-ben csatlakozott a Matsushita (Panasonic), majd 2002-ben a Siemens és a Sony Ericsson. Az első okostelefon a 2000-ben megjelent Ericsson R380, illetve 2001-ben a Nokia részéről a 9210-es kommunikátor, mely a rendszer 6.0-s verzióját futatta. Az igazi áttörést a Nokia 7650-es készülékén bemutatkozott Symbian OS 6.1 jelentette, ez indította el az S60 és a Symbian sikertörténetét.Hardware
A symbian operációs rendszer kizárólagosan ARM (Advanced Risc Machine) architektúrájú processzorokon fut. Az ARM architektúra egy 32 bites RISC processzor architektúra, amit széleskörűen alkalmaznak számos „beágyazott” rendszerekben. Alacsony fogyasztásának köszönhetően az ARM processzorok dominánsak a mobil elektronikus piacon. A Symbian mobil telefonok kizárólagosan az ARM9-es mikroprocesszort használják.
S60, S80, S90 és UIQ
A Nokia saját kezelőfelületet fejlesztett készülékei számára, melyet több cég is tovább licencelt. Nokia S60 felületre tervezett készüléket jelentetett meg többek közt a Siemens (SX1), a Panasonic (X700, X800), és a Samsung (D740) is. Az S80 a Nokia kommunikátorain (9210, 9300, 9500) használt kezelőfelület, ennek lecsupaszított változata az S60. Az S60 platform első és második generációja a 176x208-as kijelző felbontásról ismerszik meg, a harmadik generáció tagjai már nagyobb felbontást használnak (N és E széria legtöbb készüléke) ez a régebbi, kisebb kijelző felbontásra írt programok futtatásakor okoz problémát. Ugyan így a színmélység piaci szempontból előnyös növelése is csak a kompatibilitási ráta romlását eredményezte. A Sony Ericsson más irányban kezdett gondolkodni, bár az alapokat a Symbian 7.0 adja, magát a felhasználó felé mutatott kezelőfelületet a Symbian leányvállalata, a Svéd UIQ Technology fejleszti. Az UIQ platform lényegesen fejlettebb a Nokia Series60-nál, nagyfelbontású, érintés érzékeny kijelzőt használ, és kézírás felismerést is támogat. Ezen tulajdonságokkal szembeni hátrányát kompenzálta a Nokia az S90-es platform kifejlesztésével. Az S90 például a Nokia 7700, 7710-es érintőképernyős PDA - okostelefon kombóin használatos. Mindegyik széria más kijelző felbontást használ, és csak a saját platformjára írt programokat képes futatni (egy 6600-on nem indul el egy 9500-ra írt alkalmazás, és viszont).
Generációk
6. 1: Az első S60-as készülékek rendszere, ez fut a 7650, 3650, 3660-as és az N-Gage telefonokon. 7. 0: A legelterjedtebb operációs rendszer, itt jelennek meg a témák, mp3 csengőhangok és egyéb multimédiás, és üzleti szempontból lényeges megoldások. A legstabilabb és szoftveresen a legjobban ellátott rendszer. Készülékek, például 6600, 7610, 6670, 6260, 3230. 8. 0, 8. 1: A megnövekedett multimédiás és hardver igények kielégítése volt a fejlesztés célja. Az erős processzorok, és a 3G nyújtotta lehetőségek kiaknázására hivatott. Első blikkre az aktív készlet, és a galéria látványos megoldása tűnik újdonságnak. Többek közt például a 6630, 6680, az N70 és az N90 operációs rendszere. 9. 1, 9.2: A legújabb N és E szériás készülékeken találkozhatunk vele, orvosolva lettek az előző rendszerek hibái, és az összes jelenleg felmerülő igényt próbálja kielégíteni. Ez az úgynevezett 3rd az S60 történetében, de a harmadik generáció felvet problémákat: az elméleti kompatibilitás, miszerint
-
Pajoz
őstag
válasz
Murderer69 #2604 üzenetére
Az a RomPatcher+patch módszer sem jött be,amit az oldalon írtak?
-
Murderer69
őstag
na 2 nap próbálkozás után rá kellett hogy jöjjek hogy még nem hackelhető az új szoft egyik módszerrel sem mert ami létezik mindet kipróbáltam de semmi a hellocarbige egyszerűen nem nyitotta meg a sys mappát és a HelloOX meg el sem indul csak lazán kilép szóval még várhatok
ja és a legszebb az egészben alig enged valamit is feltelepíteni
-
No-kia
addikt
sztetek n93 ban menni fog egy 4GB-s microsd memkari minisd átalakítóval?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple asztali gépek
- Milyen okostelefont vegyek?
- OLED monitor topic
- Honda topik
- LEGO klub
- Philips LCD és LED TV-k
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest