- Lendülettel mehet nyaralni a Samsung
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Google Pixel topik
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Légies iPhone halvány színei
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Realme GT 2 - aláírjuk
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Kis telefon hatalmas teleppel
-
Mobilarena
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
k1csi
senior tag
-
vegyszer
addikt
válasz
zolka78 #9890 üzenetére
Csak eredetileg nekem az volt magától érthetődő volt, hogy ez nem különleges dolog, hogy manuálisan állítsak keresőben élességet.
Mi az a Magic Lantern? Jól értem, hogy az egy módosított Firmware?Mondjuk az android kapcsán a home made romokról sok pozitív élményem van.
Mondjuk f4-re blendézve az is éles, amit szeretem volna, csak én pont éjjel 1,8-on fotózni.
A hiba akkor az obiban van, vagy az adapterben?
-
-
adamka16
őstag
válasz
zolka78 #9634 üzenetére
55-250-nek megvan már a "helyettese", csak ugye az nem 55-nél kezd hanem 100-nál, és stabi sincs benn
Igazából az nem szimpatikus az 55-250is-be, hogy nagyon tetü az af, kevés fényben meg totál lehal. Igazából egyedül a stabi az amit átmentenék a sigmámba, semmi többet. viszont amennyiért kapni használtan.. röhögve megéri.
hcl: én is nagyon megszerettem, pedig először nagyon tartottam tőle, de aztán nagyon pozitívan csalódtam benn. műanyag az egész, hangos az af, de nem hagy cserben. -
Clemi
veterán
válasz
zolka78 #8512 üzenetére
Figyi, én egyetlen percig nem vitattam, hogy pl egy 15-85-ös obi nem jobb mondjuk a 17-85-nél, ami fele annyiba kerül. Megjegyzem nekem az a "kitobim" és semmi bajom vele. Igaz kicsit torzít meg hordóz széles látószögön meg erős a CA ha becsillan valami, de azért használható képeket tudok vele és ami photoshop-al összehozni. Dehát ennyi a keret. Persze én is szeretnék drága obikat, de erre futja egyelőre, mert csak hobbi szinten fotózok.
Amúgy itt megnézhet bárki néhány képet, amit azzal a "szar" 17-85-ös obival készítettem.[link] -
k1csi
senior tag
válasz
zolka78 #8449 üzenetére
Amíg a vakut (nem a vázat) nem teszed manuálba addig végig E-TTL-t használsz.
A különbség a direkt-indirekt között még az volt, hogy E-TTL-t vagy E-TTL-II-t (ha jó obid van).
Ésmét Chuck Gardner:
http://super.nova.org/DPR/Canon/TTL/Egyszer elmentem az Oktogon környékére, hogy valami agyonplagizált (állítólag fotóművészképzésen is használt) könyvet megvegyek. Chuck Gardner után akkora csalódás volt, hogy azóta egy könyvet sem vettem ebben a témában...
-
k1csi
senior tag
válasz
zolka78 #8446 üzenetére
A hosszab záridősnél direkt vakuzol (deritel)!
Este kipróbálom (bár biztos vagyok benne, hogy elővillant). Ugye ezt akkor lehet jó látni, ha jó hosszú a záridő és második redőnyre állítod (elővillant, tükör felcsap, első redőny lefut azaz nyit, vár és vár, vaku villan, második redőny lefut azaz zár). Egyébként egybe folyik a két villanás.
Kerestem is neked egy ábrát:
http://neilvn.com/tangents/2009/12/13/do-not-use-rear-curtain-sync/Mondjuk az ábra nem túl arányos mert még full teljesitményen is kb. csak 1ms-ig villan az 580EXII (ezt egyszer kiturtam valahonnan), ha meg kisebbet villan akkor még rövidebb. Ennél még a zár lefutása is jóval lasssabb.
-
k1csi
senior tag
válasz
zolka78 #8439 üzenetére
Egyébként a vakufejet kifordítva, plafonról derítve már nem játszik az E-TTL
Ezt nem értem, már miért ne játszana? A tükör felcsapása előtt ugyanúgy elővillant és visszaverődő fényt mér (és oly mindegy, hogy a fény közben megjárta a plafont a téma előtt; OK nem fogja mutatni a hatótávot a skálán, kit érdekel).
Ha nem így lenne fogalma sem lenne mekkorát kell villanni (márming a váznak).A plafonra villantós/indirekt vakuzásnál a vaku lesz a fő fényforrás és ott érdemes használni ahol a hátteret is be tudja világítani (+ nem kell meglévő fény). Lakásban ez többnyire így van (kivételek mindenütt vannak pl. keskeny folyosó).
A deritős vakut meg ott érdemes (mondhatni kell) használni ahol nagy tér van azaz eleve nem tudod bevilágítani ill. a háttér jó messze van a témától azaz a vaku a témát kimerevíti a háttérre meg nem nagyon jut.
Egyébként meg lakásban különösen gázos tud lenni ez a fajta derítő mód álló (portré) módban (vakukeret nélkül ami mindig a váz felé tartja a vakut), mivelhogy oldalra döntve a vaku is oldalra kerül és ha közel van a háttér jó kis (látható) árnyékot hagy oldalra.Egyébként (vakukeret hiányában) gyakran álló mód helyett is tájkép módban használom direkt vakuzásnál, ha nem kell nagy felbontás aztán jó nagyot vágok. 18MP-ből jut, ha a fókusz jó volt.
fattyu
Ez a pofánlőve kezd kicsit félre menni ebben a fórumban.
A pofánlövös az a tipikus kompaktos/beépített vakus fotó, ahol záridő/rekesz/ISO kevés a háttérhez ami ezáltal jó sötét lesz a vaku meg a témát szinte kiégeti és fokozatosan elfogy a háttérig.Egyébként ha valakit komolyan érdekel a téma érdemes elolvasni a Chuck Gardner tutoriálját. Jópár magyar nyelvű könyv átolvasása/átlapozása után mondom, hogy hasonlóan profin tárgyalt anyaggal nem is találkoztam. Hátránya, hogy angol és az automatikus fordítás is gázos lehet (nem próbáltam) mert tele van gépelési hibával:
http://super.nova.org/DPR/
(Vsz. már linkeltem korábban, de ez az amit inkább kétszer mint egyszer sem.) -
*Ropi*
félisten
válasz
zolka78 #8437 üzenetére
Tettél valami a vakura, ami szétszórja a fényt? Próbáld újra úgy, hogy a vaku fejét a plafon felé fordítod (ha fehér) és:
- A5 papírlap, kicsit ívesen meghajtva előre, a vakura ragasztva, vagy
- A kezedet a vaku mögé teszed, szintén nagyon kis ívben előre hajtva az ujjaidat (ettől sokkl kellemesebb lesz a bőrszín, csak fárasztó).
-
fattyu
veterán
válasz
zolka78 #8437 üzenetére
tegnap csak a pojén kedvéért megnéztem én is. 50mm obi fullfrémen. asszem egyik eset 1/200as záridő ettl2 vaku komp 0 a másik meg minden változatlan csak 1/30as záridő. Hát nekem volt különbség nem kevés pedig még csak nem is derítettem hanem pofánlőve. Kéne még játszani vakuzással sokat mire érzésre megy hogy kb mi lenne jó egy helyszínen :S
-
*Ropi*
félisten
válasz
zolka78 #8430 üzenetére
Pofánvakuzott kép alatt azt értem, amikor a vaku fénye erősen dominál a környezeti fények felett. Hiába a plafonról mandínerezel, akkor a kép teteje világosabb lesz, mint az alja, ez főleg teljes alakos beállításoknál látszik, de már egy mellportrénál is észrevehető. Én azt szeretem, amikor éppen hogy csak derítve van és szépen érvényesülnek a környezeti fények: nem üvölt róla, hogy vakuzott kép.
Pl.: werkfotó, nagyvőfély Sanyi.
A linkelt képeden ha így szemből nézzük, picit jobb felülről jött a vaku. Egyébként a kontraszt-, és tónusátmenetekből látszik.
-
válasz
zolka78 #8155 üzenetére
Hát ha tényleg csak a kijelző kihajtása a különbség, akkor tényleg egyértelmű 550D.
Kirándulásokon fotóznék, természetet, városokat, meg ami jön. Nem műtermi fickó vagyok, de akkor nem is érdeklődnék
.
Eddigi olvasataimból gondolom hogy egy 18-55 és ..-200 körülikre lehet szükségem.Ha mesterlövész leszek akkor egy ilyen is lesz :XD. Csak ha Angelina még egyszer jön az országba -
fattyu
veterán
válasz
zolka78 #7460 üzenetére
Nyilván elkér igazolványszám panasztétel visszaélés ilyenekkel el lehet intézni. Csak mint írod IDŐ meg járkálás. Ehhez meg nekem már nincs erőm főleg amikor valami uj játékszerre kell várni
A lényeg ha valamit nem lehet euban kapni vagy még vámmal fával is jelentős a különbség én már csak akkor rendelek kintről. Kinek mit vesz be a gyomra. Az enyém egyre kevesebbet. És már nem is élvezem a gutaütésig heccelni a zsírdisznót a üveg mögött...
-
fattyu
veterán
válasz
zolka78 #7458 üzenetére
A vámossal te meg vitázhatsz ha ő úgy dönt hogy márpedig ez nem ajándék nem adja ki.
Csak mondom.
Igen jogilag annak kéne lennie amit mondtál, csak nemtom feltűnt-e de ebben a tetü országban nem feltétlenül mennek úgy a dolgok ahogy kéne.
Én ezeket megéltem az orczy téren csak mondom.
Mitöbb a paypalon is vitáztak egyszer amikor az pont vámmentesség határ alatt volt és azt találták ki két részletben fizettem hogy megússzam. Mondtam nem. Mondta bizonyítsam. Emlegettem édesanyja hogylétét eztán de nem adta ki amíg a webshopban meg nem mutattam neki az árát. Mondom az ott egy patkánylyuk amit el kéne gázosítani.
-
HSM
félisten
válasz
zolka78 #7327 üzenetére
Köszönöm a segítő szándékot!
Ezeket a lehetőségeket ismerem. A beszerelése sem jelentene problémát, az ár is bőven megérné. Ami viszont komoly probléma, az az, hogy a prizma máshogyan ereszti át a fényt, mint a gyári mattüveg (kevés fényben "besötétül"), ami megzavarja bizonyos fényviszonyok mellett a váz fénymérését. A 60D-ben van egy opció, amiben a gyári 3-féle mattüveghez lehet hangolni, az 550-ben nincs. A másik (kisebb) problémám vele, hogy onnantól bukó az összes AF-pöttyöm, mert csak a gyári mattüveggel tudnak világítani, ami szintén alkalmanként kellemetlen lenne.
Sajnos a fényméréses kockázatot nem merem bevállalni.Mondjuk lehet, még utánaolvasok, másoknak mik a tapasztalataik, de múltkor mikor kerestem, nem sok konkrétumot találtam erről.
-
Necc
addikt
válasz
zolka78 #7211 üzenetére
Nem vagy kutya köteles a gépet középen tartani, rakhatod a szélére is ahol sokkal, sokkal magasabb a helyed, mint középen, sőt itt a táska mintha még szélesebb is lenne! Ne feledd, a táska belső falai szabadon átrendezthetőek az igényeidnek megfelelően.
Jó persze azt én se veszem számításba meg nem is írom le hogy ha valaki mondjuk egy 600mm-es "távcsövet" rak bele akkor úgy bizony gáz lesz, de én ezt már a speciális igényekhez sorolom és feltételezem hogy az illető az ilyet külön jelzi. Ezt persze csak én gondolom így - meg még remélem sokan mások
.
Továbbá én még mindig az én személyes véleményemet írom le, ha valaki a konkrétumokra kíváncsi, egyrészt ott a mérőszalag, lemérheti a dolgai fizikai méreteit, valamint a google neki is a legjobb barátja, s nem csak az enyém, és aki keres ő talál is
.
-
Necc
addikt
válasz
zolka78 #6920 üzenetére
A class csak a minimálisan garantált írási tempót jelöli, és nem a valósat. Fényképezéskor elsősorban a lineáris irási tempó számít.
Az én esetemben a 32GB-os microSDHC class2 kártya közel ugyanazon a szinten van, mint a 16GB-os SDHC class10 -es kártyám.
Amire utalni akarok: a classX csak egy irka-firka, nem feltétlenül van köze a lineáris írási sebességhez. -
HSM
félisten
válasz
zolka78 #6920 üzenetére
Abszolútértékben nincs sok különbség Class4 és Class6 között, egyiknek 4MB/sec a garantált írási sebessége, a másiknak 6MB/sec. Azért hiába csak 2MB/sec a diffi, de ez mégis másfélszeres tempó. A class10 picit más, mert ott már nem a töredezett, hanem a töredezés nélküli, szekvenciális sebességre vonatkozik csak a minimum 10MB/sec. Persze, ha vigyázol a karira, akkor az is bő másfélszeres gyorsulás a Class6-hoz képest.
-
adamka16
őstag
válasz
zolka78 #6920 üzenetére
ha felcsúrod az ISO-t 6400 körülire egy szimpla egyszerű képből is lesz 25-26 MB-os kép. A fálj méretén sokat dob ha magasabb ISO-t használsz. Legalábbis én ezt vettem észre... bár nem tudom miért, mikor kevesebb részlet lesz a képen nagyobb érzékenységen. De majd ezt az okosak megmondják
-
HSM
félisten
válasz
zolka78 #6568 üzenetére
"De ezek az állítások majdnem olyanok minha legalább egy jóga tanfolyamra kellene beíratkozni, hogy az 1/15 zárídőt valaki ki tudja tartani."
Az 1/15 záridőnél az se mellékes, milyen gyújtótáv mellett. Mondjuk egy stabilizálatlan 300-as tele kitartása 1/15-ig még egy profi jógást is zavarba hozna szvsz. -
csakb
őstag
válasz
zolka78 #5941 üzenetére
Akarsz egy csoportképet, amit te is rajta vagy. Lerakod a gépet az állványra, odasétálsz a többiekhez, előveszed a távirányítót, megnyomod a gombot, és van 2 mp-ed, hogy elrakd a kezed. Így nem az látszódik a képen, hogy hadonászol egy lapos izével. Erre gondolt Kiskornél, és ennek tényleg van értelme.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
zolka78 #5937 üzenetére
Amazon.com-on csak olyan dolgok vannak fent, amik vannak is
Köszi, majd egyszer beszerzek egy ilyet.
-
*Ropi*
félisten
válasz
zolka78 #5783 üzenetére
A két Tampon közt nem csak a stabilizátor a különbség. Optikailag is áttervezték az újat és nagyon elszabták. Egyrészt az AF nagyon nem akar működni vele, másrészt képminőségileg sehol sincsen a VC nélküli verzióhoz képest: a széleken nagyon taknyol, de képközépen sem a pengeségéről híres. Akinek volt mindkettő a kezében, az mind azt mondja, hogy a VC-s változat akkor sem kéne, ha fizetnének érte.
A VC nélküli példányommal csináltunk egy tesztet még anno Blindrider fórumtárssal (képminőséget nem nézni: kocsmalátogatás közben kreatívkodtunk
), csak nagyon paraszthajszállal van lemaradva a képminősége a Canon 17-55/2.8-étól, ami ugye egy L-es szintű Canon üveg...
-
adamka16
őstag
válasz
zolka78 #5789 üzenetére
még talán f4-el lehetne kapni hasonló átfogással 260e Ft-ért persze. de ott meg 24mm a kezdő. FF gépnél ez nem is lenne baj, de APS-re azért már kissé sok az a 24.. aztán a fene se tudja... akkora tapasztalatom azért még nincs sajna
-
adamka16
őstag
válasz
zolka78 #5783 üzenetére
Sajnos igen.. volt még ott egy fotós hölgy, ő derített.. mikor pár képen használtam a beépített villantót, hát... mondanom sem kell milyen eredmény született. Az emberek arca kiégve, vagy túlságosan világos, a szellemképekről a háttérben pedig nem is beszélve. Ez a vaku mellett szólna..
De.. ami még az obi ellen szólna, mivel fix 50mm ha közelit akarok készíteni, ahhoz is nagyon messze kell lennem. A díszpolgárrá avatásos rendezvényből kiindulva, szűk-pici terem, ahol egy fix -el nagyon nehéz lenne...
Elég elgondolkodtató dolog ez minden esetre -
HSM
félisten
válasz
zolka78 #5752 üzenetére
Köszi a tippet, de nem hiszem, hogy segítene a gondomon.
Itt van egy kép, hogy fest a kezemben a gép: [link]
Nem túl bizalomgerjesztő, ugye?Egyszerűen nem férnek el az ujjaim, a mutatóujjam messze túlnyúlna az exponáló gombon, és a hüvelykujjam helyett a tenyerem lenne a helyén a hátsó fogáson, úgy meg nem igazán lehet nyomkodni a gépet... Kb. 3-4cm nagyon hiányzik nekem minden irányba, ami szemre pont meglenne mondjuk egy 60D-n...
-
adamka16
őstag
válasz
zolka78 #5742 üzenetére
azért én nem panaszkodnék egy 70-200/2.8-al. Főleg a tegnapi rendezvényen, ahol semmi plusz fény csak az ablakból jövő megvilágítás. Majdnem minden kép iso 1600-al készült
nemsokára be kell szereznem egy külső vakut, mert hiába tükrös a gép, azért a színzaj észrevehető 1600-on elég szépen... -
adamka16
őstag
-
Cancer
senior tag
válasz
zolka78 #5458 üzenetére
Egyszer én is ráparáztam erre. Nálam annyi történt, hogy a vakupapucs két szélénél lévő perem alatt van eg lemez, aminek a gép orrához közelebbi vége fel van hajtva. Azt sikerült úgy "lenyomnom", hogy nem ért össze a peremmel. Tűvel alá nyúltam és "vissza feszegettem". Utána jó volt.
Nekem is 550D-m van.
-
Monya78
veterán
válasz
zolka78 #4733 üzenetére
Nálam a 450D menüjében van egy egyedi FE menüpont, itt kiválasztom a megfelelő képet (pl. egy lefotózott 18%-os szürke lap) ami alapján készítse a többit kép fehéregyensúlyát...
FE-Vált/Sor ezzel ezt finomhangolni is lehet....
Élesben még nem próbáltam, ilyen problémám még nem volt, de most a üzenet leírása előtt kipróbáltam és működik.
Esetleg még:
Raw + kelvin alapú fehéregyensúly beállítás? -
jap
aktív tag
válasz
zolka78 #4731 üzenetére
"Valahol azt olvastam, hogy a keresőben lévő fókuszpontokat ha élesnek és kontrasztosnak látjuk, akkor a dioptriakorrekció megfelelő. Ez most igaz vagy sületlenség?
Persze af esetében ha a gép helyesen dolgozik együtt az obival akkor nincs gond. "Tulajdonképp ezt írtam az előző hozzászólásomban.
...ha nem dolgozik együtt a gép és obi = front/backfocus - ehhez sasssszem kell, h észrevedd keresőben (de ez nem a dioptriaállításhoz tartozik)"Mi van mf esetében? Ha a szememhez igazítom a keresőt akkor a képet láthatom élesnek, viszont nem biztos, hogy éles lesz az elkészült kép."
Ha csak te használod a gépet, akkor elég 1x jól belőni a dioptriát (AF-szal), utána már jó lesz MF-ban is - ellenőrzés: MF-ban, ott villan majd fel a piros négyzet keresőben, ahol a gép szerint éles <-> (remélhetőleg) neked is itt éles
WB:
RAW-ban lősz ésLightroom 3-ban dolgozol fel: 1 kattintás valami szürke vagy fehér pontra a képen és jó lesz; vagy kicsit szöszöl a tökéletességért, mely beállítást rá tuszd húzni a további ilyen fénykörülmények közt készült (véges-sok) képre ~ tehát 2 kattintással az összes képreFehéregyensúly profibb beállítására vagy a szöszölés helyett ne Expodisk-et használj, hanem inkább kártyát (az első képnél...- Lightroom).
-
kiskornel
addikt
válasz
zolka78 #4681 üzenetére
MEG NE PRÓBÁLD!!! Nyitva hagyni a vázat, meg játszadozni vele! Ha csak nem az a célod, hogy összekoszold az érzékelőt, SOHA NE TEGYÉL ILYET!
Csak rekeszeld le. Minél jobban lerekeszeled, annál jobban látszódni fog a szennyeződés. Fehér fal felé fordítva Av F22-re állítva képet készítesz, letöltöd, láthatod a többi szennyeződést is.
(#4680) Bagaba27: arany szabály: olyan kevés ideig legyen nyitva a váz, amíg csak lehet. Villámgyorsan kell obit cserélni. A levegőben szállongó porszemek méretükben összemérhetők a pixelmérettel. Lessz ám kosz, ha 30mp-ekig tárva nyitva hagyja a vázat...
-
Bagaba27
csendes tag
válasz
zolka78 #4674 üzenetére
Ez szenzor lesz. Méghozzá valaki valamivel hozzányúlt. Vedd le az obit kérsz bulbot vagy 30mp-s expót és akkor látod a szenzort. Ilyen méretű valamit szabad szemmel is kell látnod. Ha kezdő vagy menj vidd le valahova megtisztíttatni. Nem feltétlenül kell a camerába vinni. Bármelyik komolyabb boltban megcsinálják vagy ingyen vagy 1-2 rongyért. Kedvük szerint.
-
kiskornel
addikt
válasz
zolka78 #4674 üzenetére
Az alakja és nagysága alapján ez nem porszem lesz. Én valami nagyobbra gondolnék, mint pl. egy hajszál, vagy annak töredéke...
Még valamit érdemes lenne megnézni: kapcsold fel a világítást, és a fény felé tartva az obiba egyik, majd meásik oldaláról nézz be. Kihúzott, betólt zoom állásnál, különböző élességállításnál. Ha lástsz valamit bent, ami nagyobb, akkor ott van a probléma.Másik obid nincs? Ha másik obi esetén is bent van, akkor érzékelő.
-
válasz
zolka78 #4674 üzenetére
Ha garis akkor a kamera KFT ingyen megtisztítja a tükört. Jobb eset ez, rosszabb ha valahol az obiban van a szennyeződés (bár gondolom Canon kit obi, ott nemigen szokott ilyen lenni) . Kipróbálhatnád másik obival.
Végső esetben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Filmvilág
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lendülettel mehet nyaralni a Samsung
- Projektor topic
- Reklámblokkolók topikja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Google Pixel topik
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- További aktív témák...
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Bomba ár! HP ProBook 440 G10 - i5-1335U I 16GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 582m2 nyomat
- Csere-Beszámítás! Playstation 5 Slim Digital edition! OLVASS!
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest