-
Mobilarena
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
joysefke
veterán
válasz
Remus389 #21711 üzenetére
Ha a floating point nött, akkor az azt jelenti hogy a játékok alatt növekszik a teljesítmény?
Az FP teljesítmény az AVX egység miatt fog nőni. Egyelőre a játékok nem igazán használják az AVX-et, így ez a közeljövőben játék fronton egy-két kivételtől eltekintve nem fog sokat jelenteni.
Ami miatt szerintem játékokban egyrészt érezhetően nőni fog másrészt pedig konzisztensebb lesz a teljesítmény, az az hogy a jelenlegi 2x CCX alapú (4+4 magos) RyZEN felépítéssel szemben a ZEN2 EPYC-ről megjelent diagrammok 8 magos chipleteket mutatnak mint legkisebb egység, ahol mind a 8 mag ugyanazt az L3 cache-t éri el ugyanakkora késleltetés mellett (ez utóbbi mondjuk nincsen direkt kiemelve).
Ebből én arra következtetek, hogy a ZEN2 alapú RyZEN nem 4+4 mag lesz összedrótozva, hanem monolitikusan 8 mag. Ha ez a feltételezés igaz, akkor játékokban már a monolitikus kialakításnak hála is jobb és kiegyensúlyozottabb teljesítménye lesz az asztali ZEN2-nek mint a ZEN+-nak mindenféle egyéb változtatás és IPC növekedés nélkül.
Akármi is lesz, a változtatások listája mind azt vetíti előre, hogy biztosan nőni fog az egyszálas teljesítmény (AVX nélkül is) a kérdés az, hogy mennyivel. Ez a +25 meg +29% IPC szerintem az 1001 éjszaka meséi kategória, de biztos vagyok benne, hogy könnyen ki tudnak választani pár szintetikus benchmarkot ahol tényleg hozni fogja ezt.
-
Fiery
veterán
válasz
Remus389 #21655 üzenetére
A gyartastechnologia kozvetlen koltsegei nem annyira relevansak. Ha egy 5 GHz-re celzott 8 magos CPU-rol beszelunk, akkor azt nagyon le kell valogatni. Kerdes, hogy milyen kihozatala van a 7 nanonak, ill. mennyire jol skalazodik a 14 nanohoz kepest (orajelben es TDP-ben). Ezek mind nagyon izgalmas kerdesek, amikre me'g az AMD se tudja a valaszt szerintem
-
füles_
őstag
válasz
Remus389 #21019 üzenetére
Egy kisméretű gépben azért kell törődnöd a kártyával. Azt is kell hűtened, meg kialakítanod neki valami szellőzést, hogy ne fulladjon be, tehát egy újabb zajforrás.
Jól jön azért az iGPU sokszor, ha nem is az az elsődleges grafikád. Én tavaly miután eladtam a VGA-m fél évig nyúztam az Intel grafikus lassítót (vagy ő nyúzott engem
), játékra nem volt alkalmas, de legalább volt kép a monitoromon.
-
Fiery
veterán
válasz
Remus389 #19428 üzenetére
A veszteseg merteke nem olyan nagy, hogy elégesse a keszpenz tartalekot. Raadasul, az evek soran az AMD egy csomo targyi eszkozet (foleg ingatlanokat) is eladta. Plusz, ahogy egy masik topikban mar kitargyaltuk, a veszteseg sokszor csak papiron letezik, egyszeri tetelek vagy ertekcsokkenes miatt.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Remus389 #19418 üzenetére
A bosszú egy érzelmi alapú cselekedet. Itt cégekről beszélünk, nincsenek érzelmeik. Azt fogja tenni, ami gazdaságilag a legjobb. Hosszú távon pedig van értelme életben tartani az AMD-t a versenyhivatalok miatt. A piac java így is az övék, a vállalat gazdagszik. End of story.
-
Petykemano
veterán
válasz
Remus389 #19418 üzenetére
Ha úgy lenne - nemes bosszú - az nagyon kiváló lenne. Már persze ha a bosszú versengést jelent és nem gáncsoskodást. Ha versengést jelent, és az intel leáraz, vagy komoly fejlesztést dob ki relatív rövid időn belül, az azt jelentene, hogy hirtelen növekedésnek indul a perf/$. Hisz már most is ugrik a zennel. Ha erre az intel még rátrompfol, akkor kánaán. Ennek persze nyilván csak azok nem örülnének, akik az elmúlt 1-2 évben ruháztak be százezrekért olyan rendszerre, amiről azt gondolták, jópár.évig tartós , sőt élvonalbeli teljesítményt fog adni.
Ugyanakkor tegyük hozzá, eddig állandóan az volt az Intel mantra, hogy nem az amd a versenytárs, hanem az arm, és a hpc piacon az IBM, valamint a deal learning piacon az nvidia. Főleg az arm.
Az armmal való küzdelmet láthattuk az elmúlt években. Az intelnek még olyan üzleti trükkökkel, mint a contra revenue, és sofia sem sikerolt megvetnie a lábát a mobil szegmensben. (Ami legalábbis minimum próbálkozik betörni a szerverek piacára) Ha tényleg lenne valami titkos projekt, akkor a fentiek fényében azt pont nem az amd esetleges feltörése esetén kellene, hanem az arm ellen a milliárdos mobilpiac megszerzése érdekében kellett volna már rég bevetni. Mondják ugyan persze, hogy az x86-Nak az armhoz képest van egy dekódolási hátránya, ami miatt alacsony fogyasztású magokat nehezebb belőle gyártani. De 5-10watton is csak versenyképes terméket sikerült ingyen terjesztemiHa a bosszú gáncsoskodást jelent, azzal persze tényleg jól keresztbe tehet. Annak viszont én nem örülnék, mert akkor minden marad drága.
Gyártástechnológiát lehetne gyorsítani, de azzal már eddig is gondjaik voltak. Ha ebbe még többet invesztálnam, abból masszív veszteségek is kijöhetnek.
-
Crytek
nagyúr
válasz
Remus389 #17324 üzenetére
Ez úgy szokott működni ha van vetélytárs fejlődik ha nincs nem mert értelmetlen. Senki nem akar saját magával versengeni és kicseszni. Ezeket látva intelnek most se kell lépnie
Pedig jó lenne végre egy egészséges árverseny ami kényszeríti az intelt hogy árak csökkentsen ,de ahhoz vetélytárs is kellene.
-
Hisztogram
tag
válasz
Remus389 #11777 üzenetére
Az FM2 is ugyanazokat rögzítő helyeket tartalmazza, mint az FM1 és az AM2/3
Az eddigi hírek szerint nem is jön Steamroller alapú FX chip 2014-ig.
Steamrollerből, a magból(illeve hát modulból) lesznek APUk,
Ebből valószínűleg annyi lesz, hogy vagy húzott FM2-s Athlonokal próbálják majd betöteni az űrt vagy kijön a AM3+ tokozatú Richland-es jításokat itartalmazó Piledriver magos FX, azt azonban valószínűtlennek tartom hogy ebben a szegmensben egy évig ne történjen semmi.Az szinte teljesen biztos, hogy lesz 2013-ban Steamroller-es IGP mentes CPU,azt nem hogy
az AM3+ foglalatú lesz.nemtudom ez segített e tisztázni ahelyzetet majd a többiek is hozzászólnak. .
(#11778) dezz Milyen topik összefoglalót?
-
DonDennis
senior tag
válasz
Remus389 #10306 üzenetére
igen idő kell neki csak azaz idő alatt jönnek új Intel CPU-k is és bele se merek gondolni az LGA2011 esek mennyivel lesznek egy SB előtt vagy akkor egy Bull előtt. Azért elég sok tesztet láthattunk a mai nap folyamán ahol azért bőven bőven egy 2500K hoz képest is le van maradva a Bull és ezt nem úgy kell felfogni hogy Intel lefizetett tesztek. És azzal mindenki egyetért a Bull fórumba hogy azért a teljesítményért amit ma mutat 8150 es azért sok a 245$ os ár.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Remus389 #10297 üzenetére
A Bull és a HD7900-asban bemutatkozó architektúra egyaránt "alapanyag", vagy mondjuk őket inkább próbaverziónak.
Ezekből fog ugyanis összetevődni a harmadik generációs Fusion APU. Ugye a Trinity-be már Piledriver magok kerülnek a Bobcat helyére, amik második generációs Bull-nak tekinthetők.
A Trinity-t váltó Steamroller APU-ban pedig a VLIW4-es GPU-t váltja le az új GCN. Mivel utóbbi már erősen általános számításokra hegyezett architektúra, ezért várható, hogy a Steamroller-ben vagy az azt következő verzióban már magukban a Bull magokban váltanak le bizonyos részeket.
Többek közt ez az oka, hogy a Bull ennyire moduláris architektúra, hogy az egyes részek így szét lettek darabolva. A cserélhetőség.Te is tudod, hogy az APU-k képviseltetik magukat a piac 80+%-át kitevő szegmensben.
Hogy az egyre szűkölő felső házban mit produkál a Bull, az már csak presztízs értékű... -
TRitON
aktív tag
válasz
Remus389 #10293 üzenetére
Valamilyen szinten egyetértek, de az is világos, hogy a K8-K10-K12 már egy elavult architektúra, nem biztos, hogy jobban jöttek volna ki belőle. Maximum átmeneti megoldás lehett volna. Sokszor lett már ez ráncfelvarrva...
Kicsit dezsavűm van. Nagyjából ugyanazt láttam lezajlani, mint 2007-ben a Phenommal. Csak most mégnagyobb volt az AMD körül a hype.
Ár/érték arányban nem rossz, néhányszor utol is éri/lehagyja a SB-et, de én ennél (pontosan az orbitális hype miatt) többet vártam. Egyelőre azt hiszem, hogy marad az Athlon II X4-em. -
bozont
veterán
válasz
Remus389 #10171 üzenetére
A 6 "magos" bulldozerek nagyker ára olyan 25-30eFt körül indul majd, persze ez sem 100%, de így hírlik.
jános
Szerintem is kezd el használni azt a 2600K procit, ha már megvetted rosszul nem jársz vele. Ha lenne most annyi pénzem már nekem is egy 2500K lapulna a házban. -
Oliverda
titán
válasz
Remus389 #9908 üzenetére
Szerintem ennek főleg HPC-nél lesz haszna, azaz az Opteronok esetében. A XOP ellenben jól jöhet pl. videó tömörítésnél. Az x264 lehet kap ilyen jellegű optimalizálást a jövőben.
XOP:
- Numeric applications
- Multimedia applications
- Algorithms used for audio/radiomod: most úgy fest, hogy egyre valószínűbb a támogatás.
-
törölt tag
-
Remus389
veterán
válasz
Remus389 #9901 üzenetére
ha megnézzük a diákat, látható hogy játékok esetén(gondolom FULL HD-ba van) jól tartja magát a Bull és igazi különbség nincs
ha megnézzük viszont a második diát az intel core i5 2500-2600K között lehet(ezek kihasználják a többmagot)
harmadik dián porig alázza az Intelt bonyolult matematikai műveleteknél
erősen propaganda ízű, de tegyük fel mindennel együtt egy 2500K-2600K szintű processzor, ami azért nem gyenge[link]
tehát énszerintem versenyképes termék
, jó oké nem mosatja fel az Intellel a padlót, mert ők is frissítenek, de azért korrekt[link]
Ráadásul, órajelben is fognak javulni pár hónap múlva(C stepping) illetve árban is(csökken), tehát jó lesz ez, nem veri meg az Intelt csak a szokásos lemaradással kullog utána
-
dezz
nagyúr
válasz
Remus389 #9747 üzenetére
Nem tudom, mi köze annak, amit írtál ahhoz, amit én, de mindegy...
Nos, nem mindenki játékra használja a gépét. Másrészt egy 3,6 GHz-en járatott Athlon (II?) sem elég minden videokártyához.
Azért SSD nélkül is van élet, pl. ha kikapcsolod a Windows swapot, akkor máris gyorsabb lesz a rendszer.
(#9743) atti_2010: IGP-jét letiltottra gondolt. Viszont az se így, se úgy nem tokozható AM3+-ba, mert a HT link(ek) helyett PCIe vezérlő van a lapkán.
(#9755) polonic: Hogy pontosak legyünk, az sem Deneb alapú, hiszen a Deneb 45nm Family 10h ("K10.5"), a Llano pedig 32nm, a CPU része 12h, picivel magasabb IPC-vel, de L3 nélkül. (Jó, persze, tudom, a kevésbé hozzáérték úgy talán jobban értik.)
-
-
smkb
őstag
válasz
Remus389 #9523 üzenetére
Várj, egy meg nem nevezett Corei5 (ami ha nem merték megnevezni biztos nem a 2500), hanem inkább 2400 lehet, mindössze 20%-al marad le a többszálon konvertáló Handbrake-ben a 4 magjával, a 8 magos Bullal szemben??? Háááát.... Akkor a Corei5-2500-al meg el sem bánik?... (most bele ne menjünk abba, mi a core meg a modul, mert az AMD 8 magosnak nevezik)
-
Fiery
veterán
válasz
Remus389 #9450 üzenetére
En sosem mondtam, hogy nem kompenzalhato orajellel. 5-6 GHz-re huzva mar egesz utos lesz a Zambezi. Kerdes, hogy 140-150 wattos TDP keretben gondolkodva milyen alaporajellel es Turboval lehet me'g jatszani az AMD reszerol. Mert az elso "eresztes", azaz a 130W TDP-s Zambezik orajele nem lesz eleg az SNB legyozesehez.
Az megint mas kerdes, hogy a launchot mindenkepp meg kell varni ahhoz, hogy kideruljon, sima "koca" leghutessel milyen magas orajeleket lehet elerni a Zambezivel. Turboval talan meglehet az 5 GHz. Talan.
-
Pítőr
aktív tag
válasz
Remus389 #9370 üzenetére
A probléma többrétű, mert ugye szeretném használni a igp-t, de az nyilván használná a memóriát, de arra egyéb programoknak is szüksége lenne (pl. gta4-et játszanék igp-n). Így vajon jobban menne-e nagyobb ámde lassabb ramokon, vagy gyorsabb, de kisebbeken!
Azt hiszem marad a kivárás, ki tudja mi lesz addig (remélem addigra már mindenki el akarja adni a ramjait, és inkább beújítok még 2x2gb-ot)! -
-
válasz
Remus389 #9151 üzenetére
Ha meg fog győzni a Bulldozer (és legyen úgy), akkor nagyon valószínű, hogy ezt a lapot fogom hozzá megvenni: Gigabyte GA-990XA-UD3
Mindent tud, ami nekem a következő 2-3 évben csak kellhet:
2x8 PCIe crossfire
1066-2000(o.c.) DDR3 támogatás
SATA3 6Gb/s
USB3, FireWireA mostani több mint 4 éves Abit KN9 Ultra lapom ennél jóval kevesebbet tud, de a mai napig tökéletesen kiszolgál. Ez a Giga meg ennél sokkal több és jobb, így tuti befutó több éves használatra.
Ja és mindez bruttó 25k körüli árban. A KN9 Ultrám 22k volt újonnan, amikor megvettem. Szerintem ennyit érdemes áldozni egy hosszú használatra tervezett alaplapnál.
Szerk: Bocs Oli, hogy idepiszkítottam, de a hozzászólásomban azért szerepel a Bulldozer szó. Most már kétszer is.
-
nanus
senior tag
válasz
Remus389 #8866 üzenetére
Nekem tök mindegy(de remélem sb-nél jobb lesz
), jelenleg a legkisebb bajom is nagyobb mint hogy ez mikor jön ki...
igy válás közepén még azt sem tudom ez a gép kié lesz(gyermeké)...nem hogy uj konfigon gondolkodjam
...Amugy meg először VGA-t kellene cserélnem mert a 4850 már elég régibár COD szalad rajta rendesen a többi meg nem lényeg
-
Hakuoro
aktív tag
válasz
Remus389 #8654 üzenetére
Ez igaz. Sajnos
Először 45nm-re jött volna, amivel SZVSZ max. 2-3 modulos változatot lehetett volna összehozni. Érthető, hogy elhalasztották.
DE amit ebben az évben csinálnak az kritikán aluli... Engem az zavar igazán, hogy a szerver változat sem jelent még meg. Ha kevés is lenne a gyártókapacitás, egy Opteronon több a haszon. -
-
P.H.
senior tag
válasz
Remus389 #8583 üzenetére
"nekik jön az Ivy Bridge és annak herélt változatai van még SSD project is, aztán slussz(legalábbis így hirtelen), és erre van 8x annyi ember és sokkal több zsé, meg gyárak meg minden"
Ha már ilyen olcsó összehasonlításokkal jössz "így hirtelen", hogy 1 milliárd tranzisztorhoz mennyi ember kell, akkor oda kellene számolni az Intel-nél a kb. 10 éves Itanium-ot (most épp 3 milliárd tranzisztornál tartanak) és a jó pár éve fejlesztett Larrabee-családot is. A cég SSD-i legalább kimutatható nyereséget termelnek már a megjelenésük óta...
nem is tudom valamikor olvastam hogy az egyik negyedévben(vagy évben) az Intel kábé 10.000.000.000, vagyis tiz milliárd profittal zárt, míg az AMD -300 millióval
ennek tükrében azért kisebbfajta csoda lenne ha a Bull technikailag megverné az InteltEnnek tükrében az is kisebbfajta csoda, hogy az Intel még nem áll a grafikai és a szerverpiac csúcsán...
-
Remus389
veterán
válasz
Remus389 #8588 üzenetére
párhuzamot látok a Holland Fokker és az AMD közt[link]
előbbi esetén, amíg a repülők viszonylag primitívek voltak egy ilyen cég is létezhetett, mert versenyképes volt, viszont mikor a nagyobbak(Boeing, Airbus) elkezdett keményen fejlszteni sok emberrel és gyorsabbak, olcsóbbak, szebbek, gazdaságosabbak és megbízhatóbbak lettek, milliárdos szabadalmakat és csúcstechnológiát vittek bele, nem úgy mint mint a fokker és egyre nőtt a szakadék egy ilyen kis cég(nekik is volt biztos 10.000 emberük, tehát magyar szemmel nagy volt) egyszerűen nem tudott ennyi irányban ilyen fejlesztéseket ilyen kis pénzből ennyi emberrel véghezvinni mint az óriáscégek, nem érte meg senkinek fokkert venni mert nem volt pénz innovációra és végül csődbe is ment(persze sok veszteséges év, hitelfelvétel és hosszas vergődés után(az AMD kb most ebben a fázisban van évek óta komoly profitot nem termel))
egyszerűen olyan szintre fejlődött a dolog hogy pár %-nyi gyorsulásért komoly pénzbeli árat kell fizetni, sokféle szakember kell, tehát ilyen szinten csak a nagykutyák maradnak meg vagyis az Intel és mondjuk hasonlók pl az IBM, mert annyi milliárd dollárba kerül a fejlesztés hogy kiscégeknek nincs itt helye
lehet egyszer megunják hogy csak hiteleket vesznek fel és nem termelnek profitot és lehúzzák a rolót, mégha ez a Bulldozer fejlesztés jó is lesz, akkoris az emberek nagyrésze Intelt fog venni a marketing, a márkahűség vagy fogyásztás vagy akármi miatt
tehát az Intel szárnyal az AMD csak vergődik, ez nem mehet így örökké valljuk be, meg a hitelezők se hülyék csak akkor adnak ha látnak valami fantáziát hogy visszakapják
-
nanus
senior tag
-
törölt tag
válasz
Remus389 #8583 üzenetére
Egy pár dolgot elfelejtesz:
-A Llano-ban levő CPU magok nem teljesen új fejlesztések. A Deneb-ből származnak. (tudod: Phenom II és Athlon II, ha így ismerősebb.)
-A Llano-ban levő IGP szintén nem önálló fejlesztés, a Barts-ból ered (tudod, HD68x0)
-A Trinity-ben Bulldozer modulok lesznek.
-A Trinity-ben Cayman-on alapuló IGP lesz.
-Az intel a CPU, IGP, chipset mellett fejleszt egy nagy rakat egyéb dolgot is. (Flash memória, azokhoz vezérlők, hálózati eszközök...) Ezek egy részét régebben az AMD is fejlesztette, de lényegében kivétel nélkül eladta ezen részlegeit. -
törölt tag
válasz
Remus389 #8583 üzenetére
(#8583) Remusz911: "van fogalmad mekkora projekt kifejleszteni egy processzor architektúrát?"
Képzeld, nekem van.
Hogy egy példát felhozzak, nézz utána a Godson / Loongson processzornak. Ennek a processzornak az alaptörténete, hogy a kínai kormány az "amerikai" CPU-függőség elkerülése érdekében indított egy MIPS alapú projektet a kínai tudományos akadémián. A fejlesztéssel-gyártással együtt kb. 200 ember dolgozott rajta. Az utóbbi időben ugyan hízhatott a létszám ( mióta x86 kompatibilissé tették ( Loongson néven )). A jelenlegi 8 magos Loongson 3B becsült teljesítménye 256GFlops, igaz csak 1GHz körüli órajelen.
De akár felhozhatnám a Zilog példáját is. Akkor sem kellett minden tranzisztorra egy mérnököt állítani...
-
-
törölt tag
válasz
Remus389 #8575 üzenetére
(#8575) Remusz911: "ilyen kis cég esetén"
Ez a kis cég 7 milliár dolláros forgalmat bonyolított tavaly, 11.100 alkalmazottal.
Összehasonlításképp mondom, hogy a legnagyobb magyar cégként emlegetett ( 15%-ban magyar tulajdonú ) MOL esetében ez 16 milliárd dollár és 32.000 alkalmazott. Tehát az AMD nem is olyan kicsi cég...
-
Oliverda
titán
válasz
Remus389 #8453 üzenetére
A frissített Komodo kódnevű Bulldozer már FM foglalattal érkezik majd (szvsz FM2), integrált PCIe vezérlővel, így már nem lesz kompatibilis az AM3+ foglalattal. Ugyanabba a foglaltba fog majd menni mint a Trinity, csak a Komodo-ban nem lesz GPU.
Arra pedig vajmi kevés az esély, hogy ugyanazt a lapkát két eltérő tokozással is kiadják majd desktop-ra. Főleg hogy az FM foglalatos alaplapokat jóval olcsóbb előállítani.
polonic: Az integrált PCIe vezérlő szinte biztosra vehető, plusz egy modul, valamint nyilván lesznek kisebb architekturális finomítások mint a Phenom -> Phenom II esetében, de valójában erről még nagyon pletykák sincsenek. Majd inkább az év vége fele.
A Bobcat-et pedig visszaraktam a címbe, mivel ez az architektúra és nem egy konkrét lapka neve.
-
D.Orion
veterán
válasz
Remus389 #8455 üzenetére
és lehet simán belerakod és megy, mindenféle bios upgrade nélkül, ezt nem tudhatjuk
Ezt felejtsd el! Az hótziher, hogy ha az AM3 lapba belerakod az AM3+ procit, akkor meg se fog mozdulni. A most AM3+ -nak kiadott lapokon is valszeg(99%) szükség lesz egy bios frissítésre, hogy menjen benne a Bulldozer. Hogy miért? Mert a mostani bios-ban szinte kizárt, hogy szerepelne a Bulldozer CPU-k azonosító kódja. (Bocsesz nem tudom, hogy ezt minek nevezik szaknyelven).
-
-
D.Orion
veterán
válasz
Remus389 #8450 üzenetére
azonkívül az AM3+ lapok további előnye hogy a mostani bulldozer generáció utáni generációt is garantáltan vinni fogja(elvileg)
Ezt teljesen kizártnak tartom! Jelenleg még nem találtam olyan AMD-s forrást se ahol megerősítették volna, hogy akár a 990-ben is 100%-ig kihasználható a Bulldozer.
A felhasználók találgatnak. Az egyértelmű, hogy a VRM-től függ, és nem utolsó sorban a gyártótól, hogy mókul-e hozzá bios-t. Gigabyte nem vállalta be. Van egy 880G-s lapja melyből van AM3 és AM3+ is. Látszólag semmi különbség nincs csak a verziószám. Látszólag!
-
D.Orion
veterán
válasz
Remus389 #8445 üzenetére
Engem továbbra is elbizonytalanít az, hogy egy AM3+ -ban milyen szolgáltatásokkal fog futni a Bulldozer?
Eszmefuttatás:Végül is az egy öszvérmegoldás lesz, hiszen a Bulldozer alá van/lesz külön chipset. Ha most AM3+ lapot veszek, akkor ugyan vehetek bele később Bulldozert, de csak korlátozva használhatom(nagy valószínűséggel). Most már elég olcsók a 880G-s AM3-mas lapok is. Pénzben szerintem sokkal jobban járok egy AM3 & 955 kombóval, mint AM3+ & 955. Mert ha később megveszem a 955 helyett a Bulldozert bele és kiderül, hogy itt-ott komolyan visszafogja a lap, akkor vehetek új lapot is. Ergo kidobtam a mostani 6-8K-s AM3 - AM3+ közötti felárat az ablakon. Érted mit mondok?
-
atti_2010
nagyúr
válasz
Remus389 #8374 üzenetére
Mindenkinek mások az igényei így erről lehetne vitázni, pl ha energiatakarékos de mégis játékra való gépet akarsz akkor jó választás a Llano HCF 4670, én ebből a típusból raktam össze a legtöbbet mert olcsó és az emberek 90% csak olyan szinten érdeklik a játékok hogy valamelyest menjen és ha lehet ne akadjon.
Ez a Trinity FM1 engem is érdekelne de szerintem 100% még senki sem tudja a választ.
-
Zeratul
addikt
válasz
Remus389 #8374 üzenetére
2012 első negyedév, jön a Trinity, ami Bulldozer alapú APU. Ha követi a Llanonál bevett szokást és az L3 helyére pakolja az GPU részt akkor simán elképzelhető 4 blokkos (8 mag) APU is, az meg elég durva lesz nyers CPU erőben is.
Note/Netbugok népszerüsége töretlen, illetve egyre több az vékony egybegép ahova gyártók nem raknak VGA-t, csak ami CPUban van.
Az home made összeszerelésű gépek meg lassan csak a megtűrt kategóriában léteznek a gyártók szempontjából.
-
dezz
nagyúr
válasz
Remus389 #8089 üzenetére
A Komodonak akár 10 magja is lehet, oda már elég kevés a 2 memóriacsatorna... Így az sem teljesen kizárt, hogy már az is új foglalatba jön. Az viszont elképzelhető, hogy ha így lesz, lesz AM3+ változata is.
De hogy még a 22nm-es is AM3+-os legyen, no az szerintem teljesen kizárt. Az is erősen kérdéses, ebből lesz-e AM3+-os változat. Ebből már, hacsak nem rendereléshez vagy más efféléhez kell, célszerűbb lesz az APU változatot választani.
(#8092) Oliverda: Azt még megtehetik, hogy ott van a chipen a PCIe vezérlő, de olyan tokba is beleteszik, amin nincs kivezetve. Persze, ha a HT-t is kihagyják, akkor ezt már nem tudják megtenni. Ha viszont eleve soklábas jószágról beszélünk, akkor beleférhet még a HT is, a PCIe mellett. Bár nem tudom, érdemes-e, csak azért, hogy ki tudjanak hozni AM3+-os tokozásút is. Bár, nem csak ezért lehet hasznos a HT megtartása.
Ja, a másik, hogy a felsőkategóriás procik általában szerverprocik derivátumai, amiken adott a HT a dualprocis vagy MCM konfigurációk miatt.
(#8093) fs-zsoci: AM3+ vonalon nem, de mintha valahol valami olyasmit olvastam volna (nem találom), hogy ha a Trinity támogatja a PCIe 3.0-át, azt egy mostani FM1 alaplapra téve (már ha bele fog menni), akkor elvileg mehet a PCIe 3.0, legalábbis azokon a lapokon, amiken erre odafigyeltek.
(#8095) Remusz911: A Trinityben is benne van. Igaz, az mainstream proci, de a felsőbb kategóriásoknál is jól tud jönni. Bár nem tudom, a Sandy Bridge-EX-ben van-e?
"a phenom 2 procikba volt ddr2 es ddr3 memoriavezerlo is"
Csak egy volt benne, ami mindkettő protokollját és feszültségeit támogatta.
-
Oliverda
titán
válasz
Remus389 #8095 üzenetére
Onnan, hogy az AMD idén megjelenő három új asztali platformjából (Brazos, ,Lynx, Scorpius) kettő procijában már integrált PCIe vezérlő van.
Az utóbbi is csak azért maradt ki, mert már van egy kész infrastruktúra amibe bele lehet tolni a cuccot, és így meg lehet takarítani némi pluszt fejlesztést és validációt. Egyértelmű, hogy csak idő kérdése, és minden egyes CPU-ban benne lesz a PCI Express vezérlő is, ehhez pedig új foglalat kell. A processzorba integrált PCIe vezérlő a kisebb csíkszélesség miatt kevesebbet fogyaszt és kisebb helyet foglal. Így az alaplapi chipset állhat egyetlen lapkából is.
"Piaci szempontbol es profit szempontbol jobb nekik ha kiadnak egy 22nanos bullt ami belepasszol a 990/970 lapokba"
Ilyen 99%, hogy nem lesz. Nem fognak két külön lapkát tervezni, mert az sok idő és sok pénz. Nem térülne meg. Ráadásul ahogy felettem már említették, érkezik a DDR4. 2 év múlva pont időszerű lesz egy teljes foglalatváltás. Ezt nem lehet elkerülni. Persze lehet reménykedni, de majd év vége felé amikor kijön a frissített roadmap, akkor gyere vissza és meglátjuk végül kinek lett igaza.
-
P.H.
senior tag
válasz
Remus389 #8095 üzenetére
Kihagytad a számításból
- a platformosodást
- a jövőbeli AMD VGA-kal való továbbfejlesztett együttműködés lehetőségét
- azt a többséget, aki továbbfejlesztés helyett teljes gépet vesz/cserél pár éventeAz ár tekintetében a kompatibilitás sokaknak jó, de a nyújtott teljesítmény (esetleg ennek fölénye) pedig még többeknek. A gyártónak meg az, ha minél több(fajta) terméket értékesíthet ilyen címkékkel (lehetőleg minél többet ugyanabba a gépbe).
-
Oliverda
titán
válasz
Remus389 #8089 üzenetére
Gyanítom jövőre új chipkészlet érkezik a Komodo mellé, ami már PCI Express 3.0 és natív USB 3.0 támogatással fog rendelkezni. A foglalat feltehetőleg marad AM3+. A 22nm-es AMD processzoroknak még legalább (de inkább valamivel több) mint 2 év kell. Manapság pedig pont két évig élnek a foglalatok, így szinte biztos, hogy azokkal teljesen új foglalat és chipkészlet fog érkezni.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- BMW topik
- Hobby elektronika
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged