Hirdetés
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- CES 2026: Minden kiszivárgott bemutatója előtt a Motorola új csúcstelefonjáról
- Mobilhasználat külföldön
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Yettel topik
-
Mobilarena
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
TRitON
aktív tag
válasz
tisztelturam
üzenetére
Mi számít mostaninak? A 3400G, vagy a 4700/4750G?
Számomra az sem tiszta, hogy nem mobil CPU-ként a Cézanne (Zen3 + Vega) vagy a Lucienne (Rénoir refresh, Zen2 + Vega) fog megjelenni az 5K sorozatban? Esetleg mindkettő?
Ha tippelnetek kellene, B450-es alaplapok fognak-e támogatást kapni?
-
TRitON
aktív tag
válasz
Petykemano
üzenetére
-
TRitON
aktív tag
válasz
Oliverda
üzenetére
Szerintem a fenti képen az összes fekete terület üres Si.
Vegülis sok új dolog nincs rajta, a PR összes IO blokkja (PCIe, USB, stb.), a memóriavezérlője... Nem azt akartam mondani, hogy rossz, sőt, viszonylag kevés erőforrásból össze lehetett rakni már meglévő design-okból.
És igen, tudom, hogy azért készül 12nm-en, mert nem éri meg lejjebb vinni; ebben nem is kételkedem, sőt, zseniális ötlet. -
TRitON
aktív tag
válasz
Oliverda
üzenetére

Igenszép. A CCD helykihasználása példás, viszont az IOD-n van egy csomó szabad(nak tűnő) terület. Ha tippelni kéne, csak össze lett ollózva, hogy gyorsan készen legyen, meg valahogy működjön. Kérdés, hogy azon kívül, hogy ki kell fizetni az üres területet is, számít-e bármit. -
-
TRitON
aktív tag
Rumor: AMD's Zen 2, 7 nm Chips to Feature 10-15% IPC Uplift, Revised 8-core per CCX Design
https://www.techpowerup.com/246258/rumor-amds-zen-2-7-nm-chips-to-feature-10-15-ipc-uplift-revised-8-core-per-ccx-design
-
TRitON
aktív tag
Ma felkerült TPU-ra két processzor teszt, egy Ryzen 5 2600 és egy i5-8500. [link] [link] A teszt kimenetele mindegy is, a lényeg, hogy amikor az R5 tesztjének a végére értem, vettem észre, hogy külön ki van emelve, hogy: "This review uses our updated test suite for processors in 2018, which includes the latest BIOS updates with microcode fixes for recent security issues, Windows 10 Fall Creators Update with all updates, and new software tests and games, which are all using the latest versions as well. Ugyanez az Intel processzornál nincs leírva, legalábbis nem akadt meg rajta a szemem. Csak én találom ezt "érdekesnek"?
-
TRitON
aktív tag
Úgy látom, nem volt még...
AMD Ryzen 7 2700X and Ryzen 5 2600X Overclock to 5.88 GHz
Persze tudom, hogy nincs nagy jelentősége de hátha valakit érdekel. BTW, Ryzen 1xxx széria mit ment LN2-vel? -
TRitON
aktív tag
válasz
lezso6
üzenetére
Én is GooseT-nek adok igazat.
Az teljesen nyilvánvaló, hogy ha két, azonos funkciójú eszközt veszel, melyek közül az egyik N, a másik axN (a > 1) alkatrészből áll, akkor a kevesebb komponenst tartalmazó eszköz lesz a megbízhatóbb. Ennek persze feltétele, hogy a két eszköz alkatrész-készlete hasonló legyen; ez az APU-DGPU összehasonlításban nagyjából tartható is. Ugyanis nem a GPU chip vagy a mellette lévő memóriák fognak nagyobb valószínűséggel meghibásodni, hanem a csatlakozók, a tápegységben lévő kondenzátorok (elektrolit-polimer-tantál), vagy a nagyáramú félvezetők. -
TRitON
aktív tag
Sziasztok!
Készítettem néhány fotót az AMD standjáról az Embedded World-ön Nürnbergben, csak érdekességképpen. Nem tudom, hogy a feltöltés után mi fog belőle látszani, de ha valakinek kellene a "nyers" fotó, dobjon egy üzenetet és átküldöm. Sajnos csak telefonnal tudtam fotózni, nem volt nálunk fényképezőgép.
Üdv.:
Péter -
TRitON
aktív tag
válasz
stratova
üzenetére
Válaszom arra az esetre vonatkozik, ahol az APU-n lévő HBM mellé nem lehet külső memóriát tenni.
Nem feltétlenül értek egyet azzal, hogy jelentősen drágább lenne, ugyanis amit spórolni lehet:
- a memória foglalatot (tudom, elhanyagolható tétel) és annak helyét,
- a 200+ impedancia illesztett vezetékből álló DDR memóriabusz által elfoglalt helyet az alaplapon,
- a memória tápját és az általa elfoglalt helyet az alaplapon,
- ezáltal sokkal kisebb helyen is el fog férni egy processzor a memóriájával együtt, illetve a vezetékezés egyszerűsödése miatt az alaplapon elképzelhető rétegszám csökkentés is,
- illetve magát a memóriát, ami 2x4GB esetén ~100USD, 2x8GB esetén ~200USD.
Nyilván a technológia drága, de nagy tételben gyártva kétlem, hogy ne érné meg mindenkinek, mert maga a SOC drágább lenne, de nem biztos, hogy annyival, amennyit az egyéb alkatrészeken meg tudsz spórolni. Végtére is (többek közt) ez hajtotta az integráció fejlődését, nem?
-
TRitON
aktív tag
Más az agresszív árazás és más az etikátlan magatartás. Mondjuk az azért igen nagy különbség, hogy az AMD nem csak annak adja olcsóbban a processzorait, aki nem vesz konkurens terméket.
Nincs új a nap alatt. Ugyanez a játék megy évek óta és nem csak a szerver piacon, hanem kb. mindenhol. Volt is ebből botrány, sőt, ha jól emlékszem, a vörösök nyertek is egy hasonló ügy miatt pár milliárdot... Javítsatok ki, ha tévedek. -
TRitON
aktív tag
Azt lehet tudni, hogy a szerverekbe szánt SR procikban a CPU-CPU kommunikáció hogyan lesz megvalósítva? Megmarad a HyperTransport, vagy valami teljesen új interfészt (esetleg tákolt PCIe?) fognak erre használni?
-
TRitON
aktív tag
A 10x szorzot velhetoen ugy kell ertelmezni, hogy vesz az ember egy 2008-ban gyartott, legkevesbe energiahatekony AMD CPU-t (akkoriban APU me'g nem letezett, ha nem tevedek), ami valamelyik K10 varians lehet, es annak a GFLOPS/TDP-szeru mutatojat hasonlitjak a jelenlegi leginkabb energiahatekony APU-ehoz, egybeszamolva az x86 magok es a GPU magok teljesitmenyet es fogyasztasat.
Ha így vesszük, egy 140W-os Phenom 9950 (2008) és egy 125W-os FX-8350 (2012) közt Wattonkénti lebegőpontos számítási teljesítményben 3,2-szeres, egy 95W-os A10-7850K közt pedig cirka 47-szeres különbség van.
-
TRitON
aktív tag
Egy érdekes hír a jövő APU-it illetően.
Azt állítják, hogy az elmúlt 6 évben az AMD processzorok és APUk energiahatékonysága 10-szeresen javult, és hogy az elkövetkező hat évben ez a mostani huszonötszörösére fog "növekedni". Nem biztos, hogy jól értem, de ez azt jelenti, hogy egy APU max/min fogyasztása a huszonötszörösére fog növekedni hat év alatt? Vagy hogy ugyanazon számítási kapacitáshoz hat év múlva huszonötöd akkora villamos teljesítményre lesz szükség? Ha az utóbbira gondoltak, az a tízes szorzó az elmúlt hat évre nem teljesen állja meg a helyét. -
TRitON
aktív tag
Hivatalossá vált, hogy a Vishera az utolsó AMD CPU.
Itt hivatkoznak a Prohardverre, de a kép forrása nem az... Én mulasztottam el valamit, vagy ők írtak rosszat?

-
TRitON
aktív tag
-
TRitON
aktív tag
Lehet, hogy eretnekség ilyet kérdezni és felesleges is volna vele szórakozni, de nem próbáltátok véletlenül, hogy az ES proci milyen órajelek elérésére képes? Ha igen, publikus ez az információ?
Tudom, hogy nem végleges stepping, meg ki tudja, mit változtatnak még addig rajta, csak kíváncsi vagyok. -
-
TRitON
aktív tag
-
TRitON
aktív tag
válasz
FireKeeper
üzenetére
SZVSZ 32 -> 28 nm nem jelent olyan technológiai fejlődést, hogy jelentősen növelni tudják az órajeleket még akkor sem, ha maradnának a jelenlegi SOI-nál. Szerintem inkább stagnálni/csökkenni fognak a gyártástechnológia gyökeres megváltoztatása miatt.
-
TRitON
aktív tag
válasz
FireKeeper
üzenetére
Lehet, hogy azért kellett nekik ez a rengeteg minden bővítés, mert nem fognak tudni vele olyan magas órajeleket elérni, mint a mostani APU-kkal?
-
TRitON
aktív tag
válasz
stratova
üzenetére
Eddig azt hittem, hogy ez kamu. De így egymás mellett látva a kettőt nagyon is valóságosnak tűnik, nem úgy lett összevagdosva egyik a másikból...
Arról van már valami pletyka-kezdemény, hogy ez milyen gyártástechnológiával fog készülni?
Mindenesetre ütősnek néz ki... Gyakorlatilag majdnem két teljesen független mag lett belepréselve. -
TRitON
aktív tag
AMD FX-9000 Series Processors Available For Pre-Order
FX-9590 - 960 $
FX-9370 - 576 $
?!!!?!???
-
TRitON
aktív tag
-
TRitON
aktív tag
válasz
Oliverda
üzenetére
Ők maguk is meglepődtek rajta...

We weren't expecting a huge power difference between the AMD A10-5800K 'Trinity' APU and the AMD A8-3850 'Llano' APU, but we were pleasantly surprised when we saw a very nice decrease in power. The Trinity system used 23% less power at idle and 24% less power in Prime 95 than the Llano system! In games the AMD A10-5800K did use a tad bit more power than the A8-3870K processor though. -
TRitON
aktív tag
válasz
BlueAthlon
üzenetére
Hol olvastad?
-
TRitON
aktív tag
-
TRitON
aktív tag
-
TRitON
aktív tag
Háromféle tokozással jön a Trinity.
-
TRitON
aktív tag
-
TRitON
aktív tag
AU...
-
TRitON
aktív tag
Igen, emlékszem, hogy volt róla szó.
Amúgy (memóriák mellett) FPGA-kat is gyártanak már stackelve, azt hiszem, maximum 4 Si rétegig, szóval a TSV technológiát már manapság is alkalmazzák. Nyilván ezeknek viszont nincs olyan gigászi disszipációja, mint mondjuk egy CPU-nak, vagy egy GPU-nak.
Persze Si chipeket TSV-k nélkül is lehet egymásra pakolni, csak akkor egyrészt a chip szélén kell kialakítani a kontaktusokat a bondoláshoz ami a layout-tervezést nehezíti, másrészt a chipek mérete nem lehet egyforma, ami pedig helytakarékossági szempontból előnytelen. -
TRitON
aktív tag
Szerintem ez ebben a formában nem igaz. Évtizedek óta léteznek olyan anyagok, amikkel a hővezetés irányát is lehet befolyásolni. Nem tartom valószínűnek, hogy pont most fedeztek volna fel "valamit", ami forradalmasítja a hőelvezetést.
Nem is beszélve a teljesítménysűrűségről. Ha feltételezzük, hogy ez a trutyi képes elvezetni az egyes chiprétegek által termelt hőt, azok disszipációjának akkor is radikálisan csökkennie kell, mert a rendelkezésre álló hűtőfelület is korlátozott. -
TRitON
aktív tag
válasz
FireKeeper
üzenetére
Igaz is, meg nem is. Memóriachipeket már ma is készítenek ilyen technológiával, ezt a TSV (Through Silicon Via) teszi lehetővé. Ahogy az a videón is szerepel, nagy probléma viszont a disszipált hőmennyiség elvezetése. Azt például egyelőre teljesen kizártnak tartom, hogy százrétegű chipeket csináljanak (mint ahogy az a videóban szintén szerepel), mert ahhoz a mainak a századára (vagy még alacsonyabbra) kellene csökkenteni egy réteg hőtermelését. Ami elképzelhető, hogy egy tokban (MCM-ként) van egy APU+egy stackelt RAM.
-
TRitON
aktív tag
Szerintem ez hivatalosan is egy korszak végét jelenti. Az Intelnek évek óta monopóliuma van a felsőkategóriás szegmensben, úgyhogy a döntés abszolút várható volt, ráadásul a piac is ezt diktálja. Logikus döntés, nekem mégis könnybe lábadt a szemem a hír láttán...
-
TRitON
aktív tag
válasz
Remus389
üzenetére
Valamilyen szinten egyetértek, de az is világos, hogy a K8-K10-K12 már egy elavult architektúra, nem biztos, hogy jobban jöttek volna ki belőle. Maximum átmeneti megoldás lehett volna. Sokszor lett már ez ráncfelvarrva...
Kicsit dezsavűm van. Nagyjából ugyanazt láttam lezajlani, mint 2007-ben a Phenommal. Csak most mégnagyobb volt az AMD körül a hype.
Ár/érték arányban nem rossz, néhányszor utol is éri/lehagyja a SB-et, de én ennél (pontosan az orbitális hype miatt) többet vártam. Egyelőre azt hiszem, hogy marad az Athlon II X4-em. -
TRitON
aktív tag
Hivatalos teszt Anandtech-en.
-
TRitON
aktív tag
válasz
Mandarinn
üzenetére
Szerintem ez attól is függ, hogy a Llanoban lesz-e valami változás a jelenlegi K10.5 memóriavezérlőhöz képest. Oliverda K10 tuningos írásában pl. szerepel, hogy a memória valós sávszélessége nagyban függ a vezérlő órajelétől. Az én személyes tapasztalataim alapján úgy tűnik, hogy a vezérlő órajelének 20%-os emelésétől az elérhető max. sávszélesség kb 12-15%-ot növekszik. Hirtelen nem tudom, hogy a Llanoban mekkora lesz az "északi híd" órajel, ha 2000 MHz feletti, biztosan gyorsabb lesz a memóriakezelése.
-
TRitON
aktív tag
-
TRitON
aktív tag
válasz
Oliverda
üzenetére
Oli, hidd el, szakmámból adódóan egy keveset konyítok a témához.
Pontosan ezért is fogalmazódott meg bennem a kérdés.
Amúgy szintén az ASRock oldalon olvasható, hogy fejlesztették a processzor energiaellátását, ami abban nyilvánul meg, hogy kisebb a tápfeszültség ripple-je. Elképzelhetőnek tartom, hogy azért növelték meg a maximális kimenő áramot, hogy alacsonyabb teljesítményfelvételnél (pl. 95-125W) a jelenleginél stabilabban dolgozhasson a proci tápfeszét előállító konverter. -
TRitON
aktív tag
válasz
Oliverda
üzenetére
Kérdés: összehasonlítva a K10.5-alapú processzorok L3C elméleti max. sávszélességével, a fenti táblázatban szereplő értékek milyen előnyt jelentenek?
Az ASRock oldalán láttam, hogy az AM3+ processzorok max. áramfelvétele 110 helyett 14X A lehet maximálisan. Ha figyelembe vesszük, hogy a processzorok magfeszültsége jó esélyel jelentősen nem fog változni az előző generációhoz képest, ez disszipációnövekedést jelent. Újabb kérdés: ez az ASRock egyéni fejlesztése, vagy az AM3r2 foglalathoz alkotott szabvány rögzíti? Második esetben üzemi körülmények közt előfordulhat, hogy a Bull processzorok nagyobb áramot vesznek fel (jobban fűtenek), vagy csak egyszerűen headroomot adnak a tuningosoknak?
Amúgy impressive. Minden. Főleg a +1 GHz turbo.
-
TRitON
aktív tag
Már csak 33 MHz-cel van lemaradva az AMD a "valaha kiadott legmagasabb gyári órajelű processzor" címtől.
Mondjuk nem rossz, hogy ez is 125 W-os TDP-vel jött ki. -
TRitON
aktív tag
válasz
kircipeti
üzenetére
Oli azt írta nemrég egy hasonló kérdést feltevő emberkének, hogy szerinte 2000 MHz-es memóriákat érdemes venni. Én ebben csak alátámasztani tudom.
Ha minden igaz, az 1866 MHz szabványos érték, ezért ha 2000 MHz-es RAM-okat veszel, nagy valószínűséggel lesz benne 1866 MHz-re SPD. Ez (elvileg) azt jelenti, hogy beteszed a BD mellé, ha BIOS-ban AUTO-ra van állítva a memória sebessége, akkor beállítja mellé a megfelelő SPD-t és már megy is ugyanúgy, mint bármelyik DDR memóriánál. -
TRitON
aktív tag
TFH egy Asus alaplapból van egy 1.0-s revíziójú, AM3 foglalattal. A Bulldozerek megjelenésekor (vagy még azelőtt) kiadnak belőle egy 1.1-es, vagy 2.0-s (tökmindegy) revíziójút, fejlettebb tápegységgel (amilyen a Bulldozernek kell) és AM3+ foglalattal. Azért tartom ezt elképzelhetőnek, mert minimális mértékű változtatásra van szükség, ami miatt nem éri meg egy komplett alaplap vagy alaplapcsalád megtervezése, gyártása, stb.
-
TRitON
aktív tag
válasz
Hakuoro
üzenetére
"The new chips in maximum eight-core configurations are projected - by AMD's internal documents - to offer roughly 50% performance improvement over Phenom II-series microprocessors in multimedia applications."
Most akkor ezt hogyan is kell érteni? Tudom, hogy volt már erről szó, csak nem tudom, mi volt a konklúzió.
-
TRitON
aktív tag
válasz
Oliverda
üzenetére
Ez nagyon szép eredmény, tekintve, hogy 80%-át fogyasztja kb az Intel megoldásának!
Most már csak arra leszek kíváncsi, hogy 1) mennyibe fog kerülni, 2) milyen órajelen fog ketyegni, 3) b*sszus, ha ezt tudja egy mobil rendszer, milyenek lesznek az asztali változatok?! 
-
TRitON
aktív tag
Újabb info a Bulldozerekről:
-
TRitON
aktív tag
Az elmúlt hónapok hozzászólásainak végigolvasása után pár dolgot fontosnak tartok kiemelni.
Le a kalappal, az Ontario első ránézésre bitangjól sikerült. Lehet tudni esetleg arról valamit, hogy desktop/miniPC fronton fog-e indulni? Amúgy ránéztem a dieshotra és marhajól látszik, hogy ez egy GPU mellé növesztett CPU...

A Bulldozerről. Mint ahogyan Ti is, én is nagyon kíváncsi vagyok, mit sikerül villantani. Viszont amiről sokat vitatkoztatok, az a C2C teljesítmény az Intel azonos kategóriájú processzoraival.
Manapság a teljesítmény mellett nagyon fontos muató lett a fogyasztás is, vagyis az, hogy 1 óra OCCT alatt hány rántottát lehet megsütni a processzoron. Ugye, mivel a legtöbben nem processzor által leadott hővel készítjük a reggelit, ennek a számnak a nullához kellene tartania. Mint bizonyára sokatoknak ismeretes, az órajellel (nagyjából) egyenesen arányosan növekszik egy integrált áramkör fogyasztása. A processzorban lévő tranzisztorok (FET-ek) számából, a kapuelektródák átlagos bemeneti kapacitásából és az órajelenkénti átlagos jelváltások számából meghatározható az integrált áramkör fogyasztása. Ezalapján igenis számít a C2C teljesítmény, legalábbis a fogyasztás szempotjából. Márpedig ha a piac továbbra is ilyen irányban halad és valóban egyre fontosabb a fogyasztás és ezáltal a környezettudatosság (RoHS meg a többiek), akkor nem mindegy, hogy egy processzor az adott feladat elvégzéséhez 1 vagy 3 kWh villamos energiát fogyaszt.
Miért írtam ezt le? Nézzétek meg a Deneb magot. Majdnem ugyanannyi tranzisztorból áll, mint a négymagos Bloomfield i7-esek. Ott van a Thuban és a Gulftown: szintén. Fogyasztásuk is hasonló, magméretük is hasonló, teljesítmény terén mégis hatalmas köztük a különbség. Persze most lehet mondani, hogy az Intel mennyivel drágább, de...Nagyot kell alakítania az AMD-nek, annyi biztos. Van mit behoznia...
-
TRitON
aktív tag
Llano
Family: Stars (Athlon II)
Cores: 4
Process: 32nm
Socket: N/A (AM3 rumored)
Onboard GPU?: Yes
Platform: Brazos
Role: Mainstream notebook, mainstream desktop
Launch date: 2011A kiemelt szövegrészről:
Lehetetlen, hogy egy integrált grafikával ellátott proci AM3-ban működjön, szóval szerintem ez mindenképp marhaság. -
TRitON
aktív tag
válasz
Oliverda
üzenetére
"Mondjuk van egy olyan sejtésem hogy a windows ebbe bele fog köpni."
Most akkor ez hogy is van? Azt tudom, hogy a WinF*s dobálja a szálakat a processzormagok között, így nem tud normálisan működni a Kúlendkvájet. Ugyanez a hiba Intel cuccoknál is jelen van? Driverrel, vagy egy frissítéssel ezt nem lehet kiküszöbölni?
-
TRitON
aktív tag
A Thuban ereje talán arra elég lesz, hogy bizonyos négymagos i7-eket be tudjon érni. Viszont most az Intel a Gulftown-nal megint nagyot alkotott; hogy ezt a Bulldozer képes lesz-e legyűrni, majd meglátjuk.
Valóban: az Intel-féle 45 nm-es technológia más, mint az AMD-é; én ezzel viszonylag sokat foglalkoztam, sőt, az egyetemen egy rövid előadást is tartottam. Mi több - ahogy az már itt a fórumon is elhangzott többször - a 32 nm-es technológiája is merőben más lesz, mint az Intelé. Ha jól tudom s jól értelmezem, az az immerziós litográfia és a HKMG valamilyen keveréke lesz. A HKMG alkalmazásávall csökkenteni tudják majd a szivárgási áramot (gyakorlatban nagyjából a harmadára), valamint a tranzisztoraik bemeneti kapacitása is csökken, így nagyobb működési frekvencia lesz elérhető. Az immerziós litográfia alkalmazásának fontossága a maszkok elkészítésénél jelentős; nagy mértékben csökkenti a maszkkészítés költségeit.
Az első generációs Phenomok (Agena/Toliman/Kuma) brutális fogyasztásának oka egyébként épp a szivárgási áram volt. Viszonylag alacsony feszültségen jártak (1,2-1,3 V), mégis nagyon sokat fogyasztottak. Sajnos a 65 nm-es technológia nem tette lehetővé egy ekkora processzor optimalizációját. -
TRitON
aktív tag
Pár hete ezt én is olvastam. Számomra ez azt jelenti, hogy nem csak egy mag órajelére emelnek rá, hanem annak függvényében, hogy épp hány szálon kell számolni, előfordulhat, hogy a processzor több magjának a frekvenciáját is megnöveli.
Pl.: 6-mag megy 2,8 GHz-en, 4 mag használata esetén 3 GHz, 2 mag hajtásakor 3,2 GHz. Jól értelmezem? -
TRitON
aktív tag
Mielőtt bárki a torkomnak esne, én AMD párti vagyok.
Az AMD legnagyobb baja, hogy konkrétan egy egész gyártástechnológiai lépcsővel vannak lemaradva az Intelhez képest. Ők (Intel) a Bulldozer kiadásakor már egy éve 32 nm-en fogják gyártani a processzoraikat (és akkorra talán már a mellette csücsülő NB-t is). Ha az AMD szeretne kitörni ebből a másodhegedűs szerepből, a Bulldozerrel tényleg nagyot kell alkotni.
A másik dolog, amin mostanság sokat gondolkozom, hogy a dolog a Core architektúra megjelenésekor lett elrontva. A híreket visszaolvasva nekem úgy tűnt, hogy az Intel a Core architektúrát viszonylag gyorsan (~1 év) fejlesztette ki a Pentium M-ből. Mivel a fejlesztés és a NetBurst eltörlése relatíve gyorsan történt, az AMD-nek nem maradt semmi a zsebében, amit hírtelen elő lehetett volna húzni. Ennek a torzszülöttje lett a Phenom, amihez a 65 nm-es gyártástechnológiájuk fogyatékossága is igen nagy mértékben hozzájárult (lásd: Brisbane). Ha anno az első Phenomokat L3 cache nélkül adták volna ki, talán a helyzet nem lett volna ennyire ciki; úgy a költségeiket, és a processzorok fogyasztását is csökkenteni tudták volna.
A Thuban mindenféleképp nagy előrelépés. Egyrészt, mert a gyártástechnológia folyamatosan javul (jelenleg pl. nincs gyártásban 140 W-os CPU-juk; no de majd a 975BE!
), így később magasabb órajelű és/vagy nagyobb arányú turboval ellátott processzorok kiadására lesz lehetőség, illetve, ha okosan meg lesz csinálva, a "turbó mód" is sokat hozhat a konyhára.
A Bulldozertől nem várok csodát. Mivel keveset foglalkoztam a processzorok felépítésbeli lelkivilágával, nem ismerem a mai processzorok utasításvégrehajtási időit. Éppen ezért számomra semmit nem jelentenek a számok, amiket pár (tíz) HSZ-sal előbb olvastam. Annyi biztos: eltérő manőver és ilyet még senki nem csinált.De messze van az a 2011...

Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Milyen videókártyát?
- Tőzsde és gazdaság
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Spórolós topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- eGPU tapasztalatok
- Sorozatok
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- További aktív témák...
- KÜLÖNLEGES RITKASÁG! VADIÚJ Microsoft Surface Pro 12 12" Snapdragon X Plus 16GB 512GB LEVENDULA 686g
- Honor 400 Lite / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Note 20 256GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 2700X / 16GB DDR4 / GTX 1080Ti 11GB / 256SSD + 2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

), addig ez a Llano+olcsó diszkrét kártya kombó eléggé jónak tűnik.