- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Nem minden Nothing Phone (3) születik egyenlőnek
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fiery
veterán
válasz
Petykemano #19071 üzenetére
Szerintem ennek egyszeruen az az oka, hogy az AMD ugy gondolja, arra van igeny. Ha menetkozben kiderul, hogy sokan vennének 4 magos, 95W TDP-s Ryzent, akkor nyilvan lesz olyan is. Az AMD eddig is megprobalt mindenkinek kedvere tenni, ez ezutan sem fog megvaltozni. En azt a lehetoseget sem zarnam ki, hogy idovel lesz AM4+ vagy AM4Pro vagy valami hasonlo foglalat is, aminel kiterjesztik (ujra) a TDP keretet (pl. 140 Wattig), ezzel is harcolva az LGA2066 platform ellen.
-
Fiery
veterán
válasz
Petykemano #19067 üzenetére
Ez mar egy ideje megy a mobiltelefonoknal es tableteknek, csak me'g nem volt belole botrany... Marmint az megy, hogy egyes oldalak leveszik a hatlapot a telefonokrol, es a klima huvos levegojevel hutik teszt kozben, hogy minel magasabb pontszamot kapjanak. Nem tul real-world scenario. Es senki ne gondolja azt, hogy ez valami kis lof*** mobilos weboldal, hanem tobb, nagynevu oldal is ugyanezt csinalja. Na ez a vilag eljon az XFR-rel a PC piacra is...
-
válasz
Petykemano #19067 üzenetére
Én ezt nem érzem problémának. Nyilván letesztelik fix órajeleken is. Ami viszont érdekes lesz majd, az a táblázat, hogy melyik hűtő mekkora frekvenciát sajtol ki a Ryzen-ből. Kíváncsi vagyok, hogy működik majd a gyakorlatban. Vagy eleve oda fogják írni a hűtőkhöz, hogy Ryzen 4,562Ghz.
-
füles_
őstag
válasz
Petykemano #18990 üzenetére
More details about AMD Zen CPU core revealed at ISSCC
Feltételezem, hogy többségnek az angol jobban megy -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #18943 üzenetére
Eddig ezt találtam:
"In the same session, AMD showed its Zen x86 processor sports a 10 percent smaller die than Intel’s latest 14nm CPUs."
-
apatyas
Korrektor
válasz
Petykemano #18849 üzenetére
Kölcsönkérhetem a jósgömböt pár percre, a következő heti számokhoz?
-
Walter_White
senior tag
válasz
Petykemano #18775 üzenetére
Kiváncsi leszek az Asrock csúcs deszkáira
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #18746 üzenetére
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #18746 üzenetére
Logikus, hogy ha kupacban állnak a legyártott SMT hibás csipek, akkor először az lesz a hatmagos 6c/12t csipek helyett.
(#18748) Oliverda: Az SMT csak annyit dob a fogyasztáson, amennyivel javítja a teljesítményt. Igazából az energiahatékonyságot még javítja is, nem rontja. Nem véletlen, hogy notebookokba még az i3-ba is HT kerül.
Én is a 8/8-at venném inkább, de csak azért, mert az SMT megfelelő optimalizálás nélkül furán tud viselkedni, míg a valódi magos prociknál ezzel semmiféle probléma nem fordulhat elő. -
HSM
félisten
válasz
Petykemano #18698 üzenetére
Igen ám, de még mindig semmit nem tudni arról, ezek hogy fognak kinézni. Nem lepődnék meg, ha kettő/négy "asztali" Ryzen lenne egy lapra tokozva....
-
VirsLee
őstag
válasz
Petykemano #18698 üzenetére
Van igény a piacon a kevés magos, magas órajelű szerver procikra is, a magonkénti licensz költség miatt, úgyhogy szerintem lesz olyan is.
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #18610 üzenetére
A lényeg továbbra sem elérhető. Ki és hogyan variálta meg a cache méreteket? Milyen környezetben tesztelt? Milyen memória mellett? Így nem sokra megyünk az eredményekkel.
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #18607 üzenetére
Azta...Van baj.
Nem túl szerencsés ezt így részletek nélkül tálalni, ráadásul játékokat összemosva.Külön érdekes, hogyan szabályozták a különböző cache-méretek, milyen processzor és egyebek mellett. Mint pl. ram sebesség.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #18596 üzenetére
Erre gondoltam:
-
válasz
Petykemano #18521 üzenetére
Legújabb info szerint lesz 6/12 Ryzen verzió, amit az eddigi ismereteink szerint (forrás: The Stilt) CCX-enként 1 mag letiltásával érnek el. Azaz ha van az egyik CCX-ben egy hibás mag, akkor a másikban egyet le kell tiltani, hogy szimmetrikus legyen, így lesz 6/12.
Így nagyon szépen le lehet fedni a piacot $150-tól, ha a lassabb 4/8 verziók valóban onnan fognak indulni.
-
válasz
Petykemano #18519 üzenetére
A fenti slide-on van egy kulcsmondat: Every core can access every (gondolom L3) cache with same average latency
Ez talán azt jelentheti még, hogy nem kell a maggal együtt az L3$ szeletet is letiltani.
A 4 magos úgy képződik, ahogy fent leírtam: mindkettő CCX-ben 2-2 magot letiltanak, azaz szimmetrikus kell legyen. Ezt írta The Stilt. (Aki nem mindentudó, de nyilván több infója van, mint nekünk.)
-
Balala2007
tag
válasz
Petykemano #18426 üzenetére
Downcore: a magok fuggetlennek latszanak, ott nem latszik akadalya az egyenkenti lekapcsolasnak, inkabb az L3-mal van gond, ahogy a HotChips slide mutatja, az elso cimbitek alapjan interleave-et hasznal, igy kb. keptelenseg a negyedet kivenni. Felezni talan lehet, de az se tunik trivialisnak. Ha en mostanaban AMD lennek, elso korben biztos nem szivatnam magam ezzel.
-
leviske
veterán
válasz
Petykemano #18450 üzenetére
Ez mikor működött utoljára?
(#18448) Bucsi13: Önmagában a i7 6900K körüli teljesítmény nem újdonság (hiszen hivatalos bemutatón láttuk) és az $500 is egy ideje sejthető. Emiatt NDA kár volna. Ráadásul a X370 körüli titkolózás sem egy könnyen érthető. Az Intel nem szokott ekkora titkolózást tolni a lapkakészletei körül.
-
Darmol
senior tag
válasz
Petykemano #18444 üzenetére
Van egy megjelentetési stratégiájuk, amit követnek.
Ebben benne van a szigorú hírzárlat. Hogy ennek mi az oka én nem tudom, de bármi lehet, illetve egymást erősítő hatásra is játszhatnak. Nyilván figyelembe vették, hogy a Kaby Lake-ek miatt valamekkora forgalmat elvesztenek, de ezt elfogadható veszteségnek tartják.
Szerepelhet benne a "nagy bumm"-tól kezdve a "nincs információ, így a fizetett bloggerek dezinformációi hiteltelenek"-ig minden.
Szvsz a ZEN 5 GHz kamu, de érdemes megnézni, milyen patronokkal lövöldözik az Intel mostanság.
Azért remélem lehet majd kapni számomra is Ryzent. -
Bucsi13
tag
válasz
Petykemano #18440 üzenetére
Ha tippelnem kéne? Abu is mondta, az Athlon64et titkolták ennyire, ami rendesen odacsapott az Intelnek. Vajon egy ~500$ -os i7-6900 mennyire fog odacsapni?
-
stratova
veterán
válasz
Petykemano #18446 üzenetére
Gondolod, hogy ezt az érintett nem sejti?
-
válasz
Petykemano #18444 üzenetére
Minél nagyobb a robbanás, annál jobb PR.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #18442 üzenetére
Ja ... hát nem tudom. Nyilván azért, mert nem akarják, hogy idő előtt kiderüljön, hogy mit tud igazából. Másért nem érdemes védeni terméket.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #18438 üzenetére
Minek? Annak, hogy nincs leak? Nincs mit leakelni. A Socket AM4-es alaplapok már léteznek. X370-es leak pedig nyilván nem lesz. Erre NDA van.
A leakhez egyébként olyan ember is kell, aki hajlandó kiadni az NDA-s anyagokat. Mivel az AMD az elmúlt fél évben tisztogatott, így elég nehéz manapság leaket várni. A VEGA-ra is igen kevés slide van kint, holott decemberi a pdf. Eredményes volt a tisztogatás, és a tipikus leakelő embereknek már nem küldik el az anyagokat.
-
Sipike19
tag
válasz
Petykemano #18438 üzenetére
Nyílván a Br nem sikerült úgy mint a zen (SR, RR), és nem akarják, hogy a Br legyen összevetve a Kaby Lake-el, ezért azzal megvárják az SR-t, az SR-t azért nem mert nem akarnak el spoilerezni mindent, az RR (APU) meg csak azért mert, még szimplán nincs kész.
BR = Bristol ridge
SR = Summi *-*
RR = Raven *-* -
VirsLee
őstag
válasz
Petykemano #18426 üzenetére
Kár ennyire azért izgulni, hogy selejtet is dobjanak piacra. Ha nem adják el a selejtet, akkor is tudsz majd venni magadnak processzort. A lényeg, hogy jó áron legyenek a procik, nem az, hogy drágán a szemetet is rád akarják sózni...
-
válasz
Petykemano #18423 üzenetére
Nem tudom, miért erőlteted a 6 magos teóriát, amikor semmi jel nem utal arra, hogy lesz. Nem is biztos, hogy a CCX-ben le lehet tiltani magokat úgy, hogy maga a CCX működőképes maradjon.
Tudom, hogy olvasod a SemmiAccurate fórumot, ott is ezt írják, és ott hozzáértő emberek vannak, legalábbis nálunk hozzáértőbbek, az biztos.
-
válasz
Petykemano #18420 üzenetére
Nem hiszem, én inkább olyanra számítok, hogy az egyik gyártja a CPU-kat, a másik pedig az APU-kat, vagy desktop / szerver felosztást látok még lehetségesnek.
-
törölt tag
válasz
Petykemano #18402 üzenetére
*1 magon.
Állítólag a Samsung és a GloFo is gyártja majd, lehet majd izgulni melyik fog jobban menni: [link]
-
válasz
Petykemano #18402 üzenetére
Az a bináris stream tényleg ZenOC@Air=5G
-
Balala2007
tag
válasz
Petykemano #18374 üzenetére
Nem fake, de ahogy irjak a bevezetoben is, a vizsgalt verzio meg tartalmaz sulyos bugokat meg workaroundjaikat, emiatt a mindenkit izgato "Milyen lett a Ryzen?" kerdes nem valaszolhato meg vele.
Nekem az a legerdekesebb, hogy a cikkben vegre leirtak 2 fontos szamot:.
Ryzen HSW/BDW SKL/KBL
L2 latency: 12 11 12
L3 latency: ~35 ~34 ~44Ezexerint a cache hatranyt ledolgozta az AMD
-
Oliverda
titán
válasz
Nyilvánvaló, hogy lassabb lesz mint az FX-9590.
-
bear_
aktív tag
válasz
Petykemano #18378 üzenetére
Az. Gyanítom márciusban fog startolni. Májusban már nálunk is lehetlesz kapni.
-
leviske
veterán
válasz
Bár az eredmények elég reálisnak tűnnek, a név mellett semmiképp nem tudok elmenni. Hivatalos tesztnek értelem szerűen hivatalos megnevezést kéne alkalmaznia, nem? Az a förtelem meg gondolom nem az.
(#18376) Abu85: És ilyesmi cikkek kifuthatnak az AMD NDA lejárta előtt is? Mert annak elég komoly következményei volnának a SR megítélésére, ha pár oldal/újság a bugos variáns teljesítményét kürtölné világgá.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Hónapokkal a start előtt. Szerinted? Mégis kinek lenne végleges processzora, amikor az AMD nulla darabot szállított a média felé. Elmondom mikor lesznek tesztek, amikor az NDA lejár.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Mindenesetre érdekes.
-
Goose-T
veterán
válasz
Petykemano #18346 üzenetére
Egészen pontosan ő fedte fel a rejtélyt. Bár a következő oldalon meg azt bizonyítják, hogy mégis igazi lehet.
-
apatyas
Korrektor
válasz
Petykemano #18289 üzenetére
Így nem gáz. Az lett volna a gáz, ha otthon gyorsabban fut le az inteles
-
darealkilla
aktív tag
válasz
Petykemano #18289 üzenetére
RAM sebesség? azt még nem tudjuk, hogy mennyit támogat, mennyire számít a dual channel sebessége a zen-nél, meg hogy a teszten milyen RAM-ok voltak a 6900K mellett (gondolom a gyári spec.)
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Petykemano #18285 üzenetére
-
válasz
Petykemano #18285 üzenetére
Nem tudom mirol beszelsz. En linux alatt lefuttatam egy Core i7-3770 CPU-val es 1:50.55 lett.
-
dezz
nagyúr
válasz
Petykemano #18150 üzenetére
Gondolom, igen. Bár a cégek eleve igyekeznek bebiztosítani magukat. És az Intelnek ehhez jelenleg több a hitelessége, azaz simán megtehette. És akkor ugye miért ne tegye meg - akár az AMD-től teljesen függetlenül. Korábban az AMD is tudott ilyen korai megállapodásokat kötni.
-
stratova
veterán
válasz
Petykemano #18136 üzenetére
Nem elegendő teljesítmény pipa, ill. ha megkísérelték volna megközelíteni, az a kis gép szvsz szimplán felforr.
-
Oliverda
titán
válasz
Petykemano #18133 üzenetére
És szerinted mégis miért használtad Intelt korábban?
-
törölt tag
válasz
Petykemano #18133 üzenetére
Akkor eleve nem Dotaval demóznának...
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #18129 üzenetére
Ez attól függ, hogy mit tartanak jobbnak a marketingesek. Az AMD-nél az az elsődleges gond, hogy sokan AMD-t AMD-vel párosítanak, és nagyon sok potenciális vásárló nem tudja, hogy AMD proci mellé jó egy NV VGA is, vagy az AMD VGA működik Intel proci mellett. Erről viszonylag sokat mesélt nekem pár hónapja a hazai képviseletet ellátó személy. Az, hogy miképp akarnak üzeneteket átadni a marketingesek döntése. Egy ilyen rendezvényen kedvezőbb teljesen házon belül maradni, tehát valószínűbb valamilyen csúcs-Radeon.
-
bear_
aktív tag
válasz
Nyilván nem egy titánnal
-
Oliverda
titán
válasz
Nem, majd kérnek kölcsön GeForce-ot az Nvidiától.
-
wjbhbdux
veterán
válasz
Petykemano #18124 üzenetére
Videokártya fronton a 460-at nyomatták esport kártyaként idén, erre a Zenet egy esport játékossal mutatják be, hát ez nem sok jót jelent.
-
apatyas
Korrektor
válasz
Petykemano #18110 üzenetére
Vicces ez a weboldal, mobilon captchát dob hogy megnézhessem. Természetesen nem sikerült. Javát kösz nem kapcsolom be hozzá.
-
Oliverda
titán
válasz
Petykemano #18118 üzenetére
Ja, célszerű lett volna előtte kicsit körülnézni:[link]
-
stratova
veterán
válasz
Petykemano #18110 üzenetére
Gondolom MCM
-
stratova
veterán
válasz
Petykemano #18103 üzenetére
Szvsz ha valami az n+1. fejlesztés után egyes területeken még mindig komoly lemaradásban van, akkor kár feleslegesen önteni bele a pénzt, nézd meg mennyi lapost építettek rá eddig, pedig Brsitolnak az az elsődleges piaca
-
Oliverda
titán
válasz
Petykemano #18103 üzenetére
Nem tudod feladni a SOI mániát.
"A portolás jóval egyszerűbb, és olcsóbb, mint finfetre."
Az lehet, hogy olcsóbb, de nincs ingyen, mondjuk 60 millió helyett lehet "csak" 20. A lényeg, hogy így sem érte volna meg.
-
válasz
Petykemano #18101 üzenetére
Ó igen, elnéztem a szóközt. My bad.
Az időbeli elcsúszás még oké, csak nem mindegy mennyi. 2017-ben végig Bristolra alapozni elég merész volna a VGA nélküli szegmensben.
-
válasz
Petykemano #18049 üzenetére
Mivel nem nagyon érdekel senkit az AVX, szerintem ez nem gond.
-
bear_
aktív tag
válasz
Petykemano #18038 üzenetére
Az Intel több, mint 100 millió processzort ad el negyedévente. Ha ennek csak a fele megy desktopba, az még mindig ötszöröse az általad vizionált 10m AMD salesnek.
Másrészt rosszult fogalmaztam az előző hozzászólásomban, az AMD nem gyárt, hanem gyártat. Egyáltalán nem biztos, hogy a bérgyártóknak lesz kapacitása legyártani a kívánt menyiségű AMD chipet. Ha jól rémlik az Nvidia sem tud eleget gyártatni valaamelyik GPUjábók.
Szóval ha tényleg olyan jó lesz a Zen, mint ahogy a leakek mutatják, akkor elképzelhető, hogy nem fog tuni eleget gyártatni belőle az AMD. Konklúzió: akinek nem jut, az vesz Intelt...
-
bear_
aktív tag
válasz
Petykemano #18033 üzenetére
Valószínűleg annyit sem tud gyártani az AMD, hogy azt komolyabban megérezze az Intel.
-
HSM
félisten
válasz
Szerintem is valami ilyesmi lehet a cél. Több generációnyi négymagos Intel konfig van a felhasználóknál, ezek fölé kell erősen licitálni, ha fejlesztésre akarod bírni őket.
-
Szeszkazán
senior tag
válasz
Jönnek elő a régi Athlon időszakból az emlékek
Az a gond, éppen csak meg fogják érezni, intel mindenkit megvett kilóra rég. -
golya87
őstag
válasz
Petykemano #18022 üzenetére
Plusz korábban említette itt valaki, hogy az AMD-nek a konzumer piac tulajdonképpen csak reklám. Neki a szerver üzletág a fontos és nagyon jövedelmező.
-
leviske
veterán
válasz
Petykemano #17964 üzenetére
Túl sok a kérdőjel. Egyelőre egyáltalán nem biztos, hogy a belengetett SRx brand az Intel ix megfelelőinek van szánva. Könnyen megeshet, hogy a SR3 az i5 ellen, az SR5 a 4/8-as i7-esek ellen, az SR7 pedig a 6+ magos i7-esek ellen lesz pozicionálva.
Több szót ebbe kár ölni, mert úgyis gyakorlatban tudjuk majd meg, hogy mire gondoltak az ábrán. Az ázsiai piac eleve egy különleges dolog. Nem biztos, hogy nyugaton is így fog kinézni a termékpalettájuk. (szerk.: Itt az AM3+ és FM2+ jelenlétre gondolok.)
Az azonban érdekes, hogy a Gray Hawk-ot csak 2019-re várják az oldalon. Én meglepődnék, ha a Navi bevezetésével megint a GloFo kezébe tennék az életüket. Célszerűbb lenne 2018-ban még kiadni a Navi-s APU-t 14nm-en és a
107nm-es gyártástechnológián csak a mennyiségi növekedésre rámenni, később. -
leviske
veterán
válasz
Petykemano #17961 üzenetére
Abu85 korábbi szavaiból ítélve a 14nm-es gyártás meglehetősen drága. Ezen túlmenően a GloFo-val kötött új megállapodásban elvileg már számít, hogy mekkora megrendeléseket adnak le. Nem kizárt, hogy minden szempontból olcsóbban jönnek ki, ha a $200 alatti piacra egy darabig marad a 32 és 28nm. Az FX8300 meg a A12-9800 még el tud játszadozni az i3-asok árszintjén.
-
Goose-T
veterán
válasz
Petykemano #17955 üzenetére
Wafer Supply Agreement, vagy gyártják, amíg van megrendelés rá, az új termékek piacát nem veszélyezteti.
-
válasz
Petykemano #17884 üzenetére
Látom, olvasod a SemmiAccurate fórumot.
-
Simid
senior tag
válasz
Ennek az egész levezetésnek akkor van értelme, ha feltételezed, hogy mondjuk 16vs16 szál esetén azonos teljesítményű mint egy Intel. Ekkor nyilván az a jobb ha ezt alacsonyabb SMT hatékonyság mellett érte el. De ez így elég 'üres' megállapítás. Ennyi erővel mondhatnád azt is, hogy az a jobb ha alacsonyabb órajelen éri el ugyan azt a teljesítményt. Ennek a kijelentésnek is csak akkor van értelme ha beleveszel még egy sor egyéb tényezőt. Fogyasztás, lapkaméret stb.
Egyébként én meg azt várnám, hogy a ZEN-nel több olyan kompromisszumot is bevállalnak ami hátrányos lehet desktop fronton, de előnyös szerver környezetben. Egy ilyen kompromisszum lehet az is, amit te írtál, hogy egy szálon gyengébb, de SMT-vel már hasonló teljesítmény mint Intel, cserébe kevesebb fogyasztás vagy kisebb méret. De ilyen okok lehetnek az alacsonyabb órajelek esetében is.
Őszintén szólva nem is bánnám, ha így alakulna még akkor sem ha engem csak desktop érdekel. Bármennyire is drukkolok az AMD-nek, - ha a pénztárcámat is nézem - az volna a legjobb ha kicsit gyengébb HEDT termékeket dobnának piacra mint Intel, mert akkor az ár/érték arány biztosan jobb lesz. A presztízs termékek meg úgysem érdekelnek.
-
apatyas
Korrektor
válasz
Szerintem jól gondolkodsz az SMT yield nagyságáról illetve hogy igazából az alacsonyabb lenne a jobb.
Mert Inteléknél a HT-nek igazán az ooo mentes Atomoknál volt nagy jelentősége, meg ha jól tudom, a béna pénégyeknél. -
HERR Z
veterán
válasz
tudtommal intelnél i3 gyárilag 2 magos, nem pedig hibás 4 magos letiltva, és ez megy mobilba is (illetve qm prociknak megy valódi 4 magos)
-
lee56
őstag
válasz
Petykemano #17878 üzenetére
Túl sokat képzeltél bele. Arra gondoltam hogy az egész téma abból indult, hogy ha esetleg valamiért nem is lesz olyan jól működő az AMD féle HT inteléhez képest, akkor sem lenne nagy gáz mert valós magokkal tudják pótolni, ha szerver termékekből indulunk ki, nem lehetetlen hogy egy naplesz féle megoldás mondjuk vágott változatban akár megjelenjen AM4 termékként is ha kell, a többiet meg elintézhetik órajelekkel és magletiltogatással ahogy eddig, feltéve ha technikai hátránya nincs vagy elhanyagolható. De Fiery korábban már írta, hogy nagyon modulárisra tervezték az egész ZEN architechtúrát, szóval elviekben nincs akadálya.
Ha pedig hasonlóan jóra netán jobbra sikerül esetleg mint intelé, akkor pedig nyilván úgy használják majd mint intel is jelenleg HT-s, és HT nélküli variánsok +- 20-30% távolságra egymástól kb.
-
lee56
őstag
válasz
Petykemano #17871 üzenetére
"Annyira nincs nagy jelentősége a HT-nek, hogy túl nagy piaci réseket teremtsen vagy elfedjen szvsz.."
Ezt az apróságot jótékonyan elfelejtetted beidézni a szövegkörnyezetemből. Ezzel azért mindjárt kicsit másképp cseng nemigaz?
Nem érzem úgy hogy megcáfoltál volna, ezt az állítást továbbra is tartom. Viszont fogalmazhattam volna precízebben is, ezért elnézést kérek. Na szóval a több fizikai maghoz képest a HT maximum kiegészítő elem.. egy exta, bónusz, ha úgy tetszik, ami ráadásul kiszámíthatatlan is kicsit. Szóval jól lehet használni i3 i5 i7 esete Intel is jól használja végül is piacpozicionálásra, de valós magok azért mindig többet fognak érni, és szerintem AMD esetében sem lesz ez másként.
-
dezz
nagyúr
válasz
Az 1.3 a legjobb eset, amihez a kód optimalizálatlansága (angolosabban optimizálatlansága) is előfeltétel, amikor is túl sok a függőség, ami rontja a superscalar végrehajtást, kevés végrehajtóegységet (ALU-k, stb.) foglalkoztat egyszerre. Így az összteljesítmény nem lesz ennyivel jobb egy jól optimalizált kódhoz képest.
(#17873): Ha a buborékot nem egész mag szinten érted, hanem a végrehajtóegységek szintjén. Ami a modern implementációkat illeti.
ui. az SMT téma önmagában nem offtopic.
[ Módosította: Karma ]
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #17873 üzenetére
Így már egészen pontos.
Viszont a leírásoddal ellentétben nincsen megkülönböztetés a szálak között.
-
HSM
félisten
válasz
"Az intelnél úgy jön ki ez az 1.3, hogy a ma kapacitásából ennyi marad kihasználatlanul egy szál futtatása esetén."
Ez azért egy elég meredek egyszerűsítése lett a dolgoknak. -
HSM
félisten
válasz
Petykemano #17855 üzenetére
Amúgy szvsz nem olyan nagy varázslat ez az SMT...
Ez nem olyan, hogy generációkon át kell finomhangolni, hogy jó legyen... Intelnél sincs szignifikáns különbség a legelső (mármint a Core szériából) és az 5 generációval frissebb megvalósítás hatékonysága között. Pl. Cinebench R15 alatt ugyanazt a durván 30%-ot tolja rá az egyszálú sebességhez képest.
-
Fiery
veterán
válasz
Petykemano #17821 üzenetére
"Vagy a ccx -ek közötti koherencia a rendszermemórián keresztül fog megvalósulni?"
Nyilvan nem
De majd errol reszletesen ir Abu, amint bejelenti az AMD a Naples alapu szerver CPU-it. Meg arrol is ir majd minden bizonnyal, hogy a ring bus vagy a Naples-fele megoldas az optimalis kis- ill. nagy magszamu konfiguraciokban.
-
Fiery
veterán
válasz
Petykemano #17805 üzenetére
"hogy fog menni a koherencia?"
Nyilvan tok jol
De ezen kivul, nem tudom, pontosan mire gondolsz. A teljes cache koherencia az x86 rendszerek alapja, ehhez nyilvan a Naples-nek is tartania kell magat. Vagy arra gondolsz, hogy milyen csatornat/logikat/trukkot hasznal a Naples a koherencia biztositasahoz; mennyire lesz esetleg bottleneck az, hogy itt nem egy dupla/tripla gyurure vannak felfuzve a magok es az L3 cache szeletek, mint a Broadwell-EP/EX-nel?
-
Fiery
veterán
válasz
Petykemano #17798 üzenetére
100-nal biztos tobb helyre, de ez most hogy jon ide?
Elolvastad alaposan, amit irtam?
-
Fiery
veterán
válasz
Petykemano #17796 üzenetére
Ahhoz szerintem nem lenne elegendo variacio a "fojtasban". Maximum arra lenne jo, hogy ha kikuldenek mondjuk 100 db procit, es az egyrol szivarog a benchmark, akkor legalabb azt tudjak, hogy a 100-bol az egyik volt. De hogy azok kozul melyik, azt ilyen jellegu trukkozessel nem lehet megmondani.
-
Fiery
veterán
válasz
Petykemano #17794 üzenetére
2 verziot latok magam elott, mint magyarazatot. Az egyiket mar irtam ("mintha az AMD eddig direkt at akarta volna verni azokat, akik benchmarkot futtattak a procin"), a masik meg valamilyen fejlesztesi szempont vagy fejlesztesi orokseg, amit nem tiltanak le az ES peldanyokban sem. Specialis debug feature vagy ilyesmire gondolok. Esetleg direkt letiltottak 1 vagy tobb EU-t a magokban, de hogy ennek megint mi ertelme van, az nagy kerdes.
Az SMT semmikepp sincs kesz -- legalabbis abban az ertelemben semmikepp, ahol az Intel tart a HTT-vel --, ez jol latszik a mostani Summit Ridge ES peldanyokon. De hogy mit varial az SMT korul az AMD, azt nem tudom. Meredek elkepzeles lenne egy statikus felosztas, es a mi tesztjeink szerint sem az volt a legfurcsabb a prociban. Egyetlen szalon is nagyon furan viselkedik, amikor elvileg az SMT nem jatszik.
-
Fiery
veterán
válasz
Petykemano #17791 üzenetére
A Blendert maguknak futtattak az AMD-sek, tehat annal a tesztnel tutira kikapcsoltak a "fojtast". En ugy ertelmezem, hogy nem orajelbeli, hanem inkabb vegrehajtoegysegek szintjen mukodik. Tehat egy adott utasitast lassabban hajt vegre, mint a "fojtas" nelkul. Futtattak azzal es anelkul is benchmarkokat, igaz, kulonbozo orajelen, de az orajelt egy szintre hozva is eleg jelentos a kulonbseg. Tehat ha most valaki a "fojtott" Zenre azt mondja, hogy eleg vegyes a teljesitmenye, ez mindenkepp pozitiv iranyba fog valtozni hamarosan. Es nem, nem akarok hype-ot generalni, csak elhintem az info morzsakat
Egyaltalan nem biztos, hogy a "fojtas" nelkuli Summit Ridge brutal jo lesz, csak az tunik most biztosnak, hogy a mostaninal jobb lesz.
-
Simid
senior tag
válasz
Petykemano #17786 üzenetére
HBMnek szerintem nem csak a sávszél az előnye. Kisebb méret, kisebb fogyasztás. Ezért is lenne furcsa, ha nem pont mobilra vetnék be először. Szerintem 16-nál több CU értelmetlen, de szerintem a 12 is elég. Gondolj bele. Aki játszani akar annak vannak a dVGA-k, általános számítási teljesítményre meg még mindig nem lehet kihasználni. Most akarunk megint egy olyan terméket AMDtől ami papíron bivalyerős és majd talán egyszer pár program ki is tudja használni? Törekedjenek inkább az kiegyensúlyozott koncepcióra (tudom, kinek mi a kiegyensúlyozott).
Fiery: ... és kezdődhet a Hype!
-
válasz
Petykemano #17738 üzenetére
Ha ez igaz, akkor nem nagyon fog labdába rúgni!
-
Fiery
veterán
válasz
Petykemano #17735 üzenetére
Egyesek szerint az AMD akarta igy, azaz ok mondjak (mondtak) meg az alaplap gyartoknak, hogy mikortol kezdhetik (majd) arulni a dobozos AM4 alaplapokat. Vagy mert ugysem lett volna bele processzor (se Bristol Ridge AM4, se Summit Ridge), vagy a fene tudja miert... De me'g ez sem lenne gond, ha tele lennenek a boltok szebbnel szebb Bristol Ridge BGA notebookokkal. Akkor legalabb el lehetne mondani, hogy a Bristol Ridge-nek volt _valami_ ertelme.
-
And01
aktív tag
válasz
Petykemano #17673 üzenetére
Teljes körű eladás szerintem eléggé bonyolult és hosszú időt
venne igénybe, a sima tőkebevonás (szerintem) esélyesebb,
pláne ha az olajár némileg emelkedik.
A probléma nem a gf-vel van, hanem az arab országok az olajár
esés miatt fogynak ki a pénzből, a kiterjedt szociális ellátási rendszert
pedig félnek visszanyesni!
Márpedig a félvezető ipar tőkeigénye nagyon magas.
pl:Szaud Arábia 10%-os fizetési mérleg hiánnyal küzd az idei évben. -
leviske
veterán
válasz
Petykemano #17668 üzenetére
Persze ez csak az én véleményem, de szerintem nincsenek komoly raktárkészletek feleslegben. A Wraith bevezetése és a kuponozás mind arra enged következtetni, hogy nagyjából a valós igényeknek gyártathatnak.
Amennyiben viszont órajel-gondokkal küzdenek, semmi okuk nincs paper launch-ot nyomni. Abban az esetben talán jobban járnak, ha egy fix 3GHz-es órajelű variánst körbeküldenek a sajtónak tesztelésre.
A Bristol esetében meg kérdés, hogy mennyire kell válogatni a lapkákat, hogy megfelelő legyen az ellátottság mobil fronton.
-
Márk
senior tag
válasz
Petykemano #17668 üzenetére
Akkor még legalább 3-4 hónapig ki kell húznom a jövő februárban 8 éves Asus M3N-HT Deluxe/HDMI
lapommal és a jővő májusban szintén 8 éves Phenom II X4 940 BE@3,4GHz AM2+ procimmal.Ilyen hosszú ideig nem használtam még egyetlen számítástechnikai főbb komponenst (alaplap, cpu, videokártya) sem.
-
lee56
őstag
válasz
Petykemano #17637 üzenetére
Abszolút nem merős sületlenség, egyébként hol írtam olyat hogy az lenne!?
A kérdésem csupán az volt, hogy a most várható (talán meglódul kicsit a verseny a CPU piacon zennel, plusz az újabb API-k elterjednek stb. stb.) CPU erőben kicsit kevésbé dinamikusan bár, de szintén fejlődő, tovább többmagosodó jövőképben mi vár majd a CPU-kra ilyen téren. Bár a játékfejlesztők majd nyilván megoldják, hogy legyen miért a boltba menni ha megjelenik majd egy-egy újabb játék továbbra is, afelől nincs is kétségem egyáltalán.Csupán a dolog háttere érdekelt volna. De akkor majd térjünk vissza rá pár év múlva.
(#17636) Oliverda : Minőségi komment..
-
Fiery
veterán
válasz
Petykemano #17606 üzenetére
Az IPC-nek semmi koze az orajelhez, azt ne is keverjuk ide. A kiszivargott adatokban az a legfurabb, hogy 4 es 8 maggal, 65 es 95W TDP-vel sem skalazodik 3,2 GHz-nel feljebb a Summit Ridge. Ez arra utal, azt sugallja, hogy a gyartastechnologia tehet mindenrol, nem pedig a szivargas miatt a TDP tartomanyba nem fer bele ennel magasabb orajel. Minden bizonnyal 35W-on is ugyanez a 3,2 GHz lenne a plafon.
-
derive
senior tag
válasz
Petykemano #17606 üzenetére
Hagyjuk mar a matekot...
Azert ha azt nezed, hogy mind a 8 magos Zen, mind a 4 magos 7700K 95Wra lett hitelesitve, alighanem eleg egyertelmu, melyiknek van tobb mozgastere az orajel felhuzasara.
-
Thrawn
félisten
válasz
Petykemano #17578 üzenetére
Nem, ez arra ment válaszként, hogy a kanyarban sincs retail AM4-es alaplap.
A többit fogalmam sincs hogy fűzted ide -
Goose-T
veterán
válasz
Petykemano #17550 üzenetére
Ez egy elég gyenge felvásárlás szerintem, a cikkben is írják, hogy a befektetők nem különösebben örültek neki. Több, mint 200 millió dollárt beleöltek, aztán kapnak érte 250-et. Ez kb. az utóbbi idők leggyatrább startup-eredménye (azok közül, amelyeknek emelkedett az értéke). Azt is írták a cikkben, hogy nem tudtak akkora számítási teljesítményt felmutatni, amekkorát ígértek. Az Intel is szerintem csak azért vásárolta fel, nehogy más cég tegye, mert ha nem is hasznosítható semmi belőle, akkor is presztízsveszteség lett volna nekik, ha más veszi meg. Maga a koncepció egyébként figyelemreméltó, de a megvalósítási hatékonyság kérdéses. A másik meg az, hogy a processzorok már jelenleg is hasonlóan működnek (out-of-order), csak nem ígérnek olyat, hogy két fizikai mag futtat egy szálat.
Az AMD már csinált egyszer egy ilyen bizniszt (NexGen, ugye), ott is forradalmi architektúraváltást emlegettek, de azért nem lett olyan hatalmas durranás. Persze arra azért jó volt, hogy a K5-fiaskó után egyenesbe rántsa a céget. Mondjuk ott konkrétan kiadták a NexGen kész Nx686 termékét K6 néven, az Intel szerintem nem fog egy ilyet meglépni. Bár Atomként még kiadhatja, az a termékvonal úgysem zavar sok vizet, lehet vele kíserletezni.
-
lee56
őstag
válasz
hát, ööö...
-
válasz
Mintha lett volna erről szó korábban is. Nekem GPU-któl ellesett technikának tűnik ez az egész.
De szerintem ezt valami más témában kéne nyomni...
-
Oliverda
titán
válasz
Mi köze ennek az AMD-hez?
-
dezz
nagyúr
válasz
Petykemano #17543 üzenetére
Egy Raven Ridge vagy hasonló chip simán érdekelheti az Apple-t. Azt nem tudom, miért kell custom design. ?Mindenesetre elvileg már dolgoznak rajtuk.
Adhatna, az Apple eléggé nyomja a GPU alapú számítást. Mindig is a HW rendes kihasználása mellett voltak. Sőt, az Apple az OpenCL atyja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Autós topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Házimozi haladó szinten
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Diablo IV
- Google Pixel topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 24" Eizo FlexScan EV2146W, 1920X1200 szép, hibátlan nélkül
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest