- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Magisk
- Samsung Galaxy A12 - idén sem erősebb
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Apróbb óra érkezik a OnePlustól
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
-
Mobilarena
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
TESCO-Zsömle
titán
Nem a Ryzen-re várok, hanem a decemberre ígért Vega-ra. Sajnos 1 éve le kellett cserélnem a Phenom-ot és akkor már nem volt alternatíva az FX. Én csak azt mondom, hogy jó lett volna látni a CES-en a top deszkákat, mint ahogy tele is voltak Intel cuccokkal, de nem csak azt hiányolom, ne félj, a Noctua-t is vártam volna oda, aztán sehol nincsenek, csúcs léghűtőt egyáltalán nem láttam még. Mindegy, marad a várakozás, jobbat nem tudok.
-
-
TESCO-Zsömle
titán
-
HSM
félisten
Az eredeti Northwood P4 tényleg nem volt rossz, a Prescott-al mentek el nagyon zsákutcába.
Az FX más történet, az azért tényleg elég jól skálázódott majdnem 5Ghz-ig, korántsem szállt úgy el a fogyasztása, mint az Intelekének. Szerintem az egyetlen baja az volt, hogy túlzottan megelőzte a korát, még nem voltak kellően többszálúsítva a programok, illetve nem volt még kész a gyártástechnológia a kellően magas órajelekhez. Azért az a gyárilag 5Ghz-es FX elég jó cucc volt már úgy.
De pl. GPU-knál megnézheted, az Nv magasabb órajelre tervezett architektúrái azért elég szépen helytállnak. Szóval azért számomra korántsem egyértelmű, hogy zsákutca lenne egy ilyen próbálkozás. Jó kompromisszumot találni, ez a titka a dolgoknak.
-
HSM
félisten
Az FX szvsz azért elég jó lett, főleg a második iterációja. (83xx)
Ami kivégezte, az főleg a DX11-es játékok voltak, amikben csúnyán kikapott a gyengébb egyszálú sebessége révén.(#18493) Fiery: Én mindennek mondanám azt a 4,4Ghz tuningom, csak nehéznek nem.
A 4,8Ghz-hez már kicsit hozzá is kellett nyúlni.
Hidd el, a régi cumókkal még jóval nehezebb volt egy jó tuningot elérni. Pl. egy 2,66Ghz-es i7 920 4,2Ghz-en: [link]
Na ott észnél kellett lenni, mit és hogyan lősz be.Nyilván nem ilyen mértékű tuningot várok a finomhangolt Ryzen-től, mert 4Ghz felett tényleg gyorsabban romlanak a dolgok, de remélem azért átmegy a mondandóm lényege.
-
Petykemano
veterán
Nem tudom, van e hivatalis info a bulldozer által megcélzott órajelékről, de ha tényleg 6-8 volt, (hasonlóan a p4 10GHz-És víziójához), akkor
1) nagyon-nagyon durván elmaradtak a 3.3-3.6GHz tényleges órajellel a tervezetthez képest.
2) ha az architektúra célórajele valóban ilyen magas volt, (állítólag mindig is az L2$ volt a szűk keresztmetszet ), az megmagyarázza, hogy miért sikerült az intelnek nem speed-demon architektúrával is elérni a 4-4.5-5GHz -et, és hogy miért sikerülhet akár a Zennek is. (Ez volt a wishful thinking)Magyarul ha a bulldozer eredeti frekvenciát célja nem a végül elért 5GHz volt, hanem 6-8, akkor az architektúúrában bőven lett volna (volt) tradeoff lehetőség az ipc növelésére a célfrekvéncia csökkentésével, ami 6-8-ról csökenhetett 5-re.
-
joysefke
veterán
Sehogy: én találtam ki most a szót, mert olyan jól jön ide.
A lényeg az, hogy desktopon nincs semmiféle márkahűség, és az utóbbi években nincsenek megújuló vagy *komolyabban előre tervezhető eladások, bevételek, ezért fölösleges piaci részesedésre gyúrni.
Ha valakinek a laptopjába, egybegépébe vagy a do-it-yourself PC-jébe most egy ZEN (AMD) proci kerül az még semmiképpen sem növeli az esélyét, hogy majd a kövezkező gépcserekor vagy upgrade után is AMD szíve lesz a gépének. Akkor újra le lesznek osztva a lapok és ha az ár-teljesítmény-fogyasztás-piaci elérhetőség négyesében az intel cuccai fognak jobban állni, akkor a userek/gyártók azt fogják venni és nem az AMD-t a múlt dicsősége miatt.
Ami processzort a tágan értelmezett desktop piacra a közelmúltban vagy most vagy a közeljövőben elad bármelyik gyártó az a pénz egy egyszeri bevétel, még évekig nem fog megújulni, nem lehet arra bazírozni, hogy az a felhasználó, akinek most eladsz egy processzort az belátható időn belül újra vásárolni fog egyet. Jelenleg semmiféle jele nincs annak, hogy a közeljövőben megfordul az a trend, hogy a PC-k (laptop, pc, etc) egyre hosszabb ideig használhatóak. A 90-es években nonszensz lett volna az a gondolat, hogy valaki vesz egy gépet és azzal kihúzza 4-5-6-7 évig, most meg ez már realitássá vált.
És akkor itt már el is jutottunk oda, hogy még ha létezne is márkahűség, ez a jelenlegi 4-5-6-7 éves csereperiódus (ami a jövőben még simán növekedhet) bőségesen meghaladja azt az időhorizontot amin az AMD-nek lehetősége van tervezgetni. Ha a bevételi oldalukat nem rakják most nagyon sürgősen rendbe aminek nyilván része lehet a ZEN-is ha bejön, akkor teljesen okafogyott lesz 4 évre előre gondolkodni
Ilyen környezetben mi értelme lenne a megszerezhető maximális profittal szemben bármennyire is előtérbe helyezni egy hosszútávú a piaci részesedésen alapuló (és nem tervezhető, nem túl biztos) megtérülést? Szerintem semmi...
Piaci részesedésre gyúrni, illetve azt bárhogyan jegyezni megújuló eladásoknál illetve kapcsolt eladásoknál van értelme. Egy mobilszolgáltató vagy zenei előfizetés, cigaretta vagy fogkrémgyártó teljesítményét a bevétel és profit mellett van értelme a részesedéssel mérni, mert a felhasználó tehetetlensége, szolgáltatásba beleszokása illetve a váltás nehézkessége miatt sokkal jobban tervezhetőek a jövőbeni bevételek és teríthetőek a meglévő piaci részesedésre alapozva jövőbeni termékek.
Desktop x86 piacon egyedüli értelmes mérőszámnak én a profitot gondolom.
J.
-
-
Fiery
veterán
Nagyjabol egyszerre fejleszti az AMD a desktop es szerver Zen platformot es CPU-kat, tehat nem lehet azt mondani, hogy az AM4-es kinlodas miatt csusznak a szerver Zenek. A 2 piac teljesen mas, de teny, hogy ha a gyartastechnologia orajel korlatos, akkor a szervereknel ez sokkal kevesbe problema, mint a desktopon.
-
Dendytv
senior tag
Az olvasgatás az meg van
(estére lesz miről álmodni
) A topikot meg igen most kezdtem követni mert eddig a PC fejlesztést A-seria-ban gondolkodtam vagy egy FX 8320-ban de aztán beláttam,hogy ez nem okos dolog már ! Hisz a A-seria 4-magos-ai nem éppen jók hosszú távra (játékra de van aki azokat használja nah az ő véleményükre kíváncsi lennék ! Hogy meddig látják még elégnek azokat/azt a APU-t
) az FX-ek meg már nem mai darabok (saját vélemény természetes minden meghallgatok,és ha hasznomra válik akkor meg is köszönöm a kiigazítást !) Szóval olvasgatok
-
Simid
senior tag
Szerintem teljesen rossz a megközelítésed. Ha kicsit rosszabb a SMT és mondjuk a max 30% helyett csak 20%-ot hoz, akkor közel 10%os teljesítménycsökkenést kapunk ami manapság nem igazán megengedhető és különösen nem megengedhető ha AMD prociról beszélünk. Amikor egy generáció vagy csíkszélesség váltás jó ha hoz 3-4% IPC növekedést akkor a HT által nyújtott előny (+30% teljesítmény, 5% tranzisztortöbbletért) eléggé értékes dolog.
Ezt botorság lenne annyival elintézni, hogy majd raknak bele negyedével több magot (ami sokkal több tranzisztor, szóval nagyobb lapka, nagyobb fogyasztás). Persze a HT sem jól mindenhol, de a 'még több mag' sem az sokszor. -
Petykemano
veterán
Valóban elkerülte a figyelmem. Bocs ezért.
De akkor mit értesz túl nagy piaci rés alatt?
Én úgy értelmeztem a mondatod, hogy az amd nem fog élni az SMT letiltásának lehtőségével, mert senem ad hozzá túl sokat, se nem vesz el ahhoz, hogy például a 4/8-as és a 8/16-os verzió közötti rést lefedje.Ha ezt aqkartad mondani, akkor Én pedig erre mondom, hogy de.
Ha nézed az intel i3-i5-i7 kínálatát, ott a 2/4-es és 4/8-as közötti rést 4/4-es verzióval fedi le (najó, persze közben játszik a turbóval is)
Ha felfelé arányosítod, akkor az jön ki, h 4/8-as és a 8/16-os közé 8/8-as "illik".Ha igaz az, hogy egyenként nem lehet magot letiltani és minden legalább egy magban hibás lapka csak 4/8-as lehet, akkor nincs más lehetőség, mint h 4/8-as és a 8/16-os közötti rést 8/8-assal fedni.
Nyilván órajelekkel, esetleg turbóval lehet még játszani.Hogy mi lesz, csakis attól függ milyen hibák milyen mértékben fognak előfordulni. Ha gyakori a SMT meghibásodása, akkor lehet letiltott SMT-jű sku. Vagy esetleg rossz a chip energiahatékonysága, akkor is talán egy járható út magasabb órajellel SMT nélkül kiadni, mint SMT-vel alacsonyabb órajelen.
Számomra teljesen elképzelheteten, hogy egy ilyen magas magszámú chipet úgy tervezzenek, hogy hibás mag esetén használhatatlanná váljon az egész ccx. -
Petykemano
veterán
Az intelnél úgy jön ki ez az 1.3, hogy a ma kapacitásából ennyi marad kihasználatlanul egy szál futtatása esetén. Nagymértékben függ ez attól, hogy a frontend mennyire jó. Az intelnél ennyire.
Szerintem az Amd egyszálas teljesítménye nagyjából azonos backend felépítés esetén nem lesz ennyire jó. Viszont két szálon már rendesen ki fogják tudni aknázni a cpuban rejlő kapacitásokat.
Tehát én arra számítok, hogy az smt yield nemhogy kisebb, hanem nagyobb lesz, mint az intelnél.Ettől függetlenül nem igaz az, hogy a HT-nek nincs akkora jelentősége, hogy piaci réseket elfedjen. Ha ez igaz lenne, akkor nem létezne HT nélküli Intel sku.
Ha számolunk a fenti 30%-kal, így jön ki az effektív magszám:
I3: 2.6
I5: 4 (3c/6t esetén 3.9 lenne)
I7: 5.2Látható, hogy olyan hatalmas ugrás nincs a magszámok között. Ha ugyanezzel a 30%-kal számolunk, akkor hasonló jön ki a SR lehetséges skuira is:
4c/4t: 4
4c/8t: 5.2
6c/6t: 6
6c/12t: 7.8
8c/8t: 8
8c/16t: 10.4Ebből ami nagyon közel van egymáshoz az a 6/12 és a 8/8. De hogy végül mi lesz, azt nagyban befolyásolja, hogy lehet-e magokat egyenként letiltani. Nem világos, miért ne lehetne. De önmagában az is, hogy lesz-e kellő számú hiba. Lehet, hogy ha sok a hibátlan, akkor érdemesebb alacsonyabb Áron adni, mint tökölni a letiltással hiba nélkül. Meg attól is, hogy milyen jellegű hibák lesznek.
Nem állítom, hogy lesz sokféle sku különböző egységek letiltásával. (Bár az biztosra vehető, hogy az utolsó darabot is megpróbálják majd értékesíteni valamilyen formában), de mindenesetre az biztos, hogy az SMT nagyonis alkalmas piaci szegmentálásra, rés lefedésére. -
HSM
félisten
Hááát... Én meg épp ezzel nem értek egyet. Ha valaki sokat tol ilyen "jól skálázódó" programokat, azoknak aranyat ér egy ilyen megoldás.
Pl. egy 30% renderelés alatt azt jelenti, hogy nem egy órát kell várjon a kimenetre, hanem 45 perc múlva ott az eredmény... Aki ezzel dolgozik, annak ez óriási difi. Akit meg nem érdekel, megveszi olcsóbban SMT/HT nélkül.... Ahogy én is anno i5-öket vettem. Bár a DX12/Vulcan miatt lehet idővel játékokhoz is jól fog jönni a sok szál, de ez még a jövő zenéje....
-
HSM
félisten
Viszont adott programban eléggé hasonló módon lendíti meg a procikat. Én pl. Cinebench R15-öt szoktam nézegetni, az egy elég jó többszálon dolgozó program.
Amúgy pontosan ugyanez lesz a helyzet az AMD megoldásával, hiszen ezek a jellemzők magából a koncepcióból származnak. Nem véletlen kapcsoltam magam is sokszor ki. -
HSM
félisten
Hát ez totál zsákutca, amit írtál. Semmi ilyesmiről nincs szó.
Éppen, hogy jól párhuzamosított kódoknál segít a legtöbbet, ahol minden mag dolgozik, és nincs sok függőség. Ilyen pl. a renderelés, és a videókódolás bizonyos szakaszai.
Ezzel szemben a magok között sok függőséggel operáló kódokban még akár lassíthat is.
Szóval éppen ott dob nagyot a HT, amikor a lehető legjobban meg vannak izzasztva a magok. -
Plasticbomb
addikt
Nézd meg az i5-5675 c és r variánsát. A két proci annyiban tér el, hogy az egyik (c) az rendes asztali 1150 foglalatos, míg a másik (r) alaplapra forrasztott, "kizárólag" mac-ekben előforduló proci. Mégis dupla teljesítmenye lenne a mac-es változatnak? (A teszt szerint igen....)
-
-
Fiery
veterán
Az a gond, hogy az AMD-nel mar evek ota mindig a kovetkezo generacioban vagyunk kenytelenek bizni. Jojjon mar vegre egy olyan generacio, ami akkor es ott az aktualis helyzetben odateszi magat. A Summit Ridge (februar?) utan par honappal mar jon a Skylake-X, Kaby Lake-X, es nem sokkal kesobb a Skylake-E is. Most me'g lehet hogy jonak tunik egy Summit Ridge+, ami tegyuk fel, 500 MHz-cel magasabb orajelet tud majd, mint az elso Summit Ridge, de mire megerkezik, mar nem az lesz a konkurencia, mint most...
-
Fiery
veterán
3 GHz korul remekul mukodik a 14 nanos Samsung/GF processz, sz'al abszolut van ertelme a szerver es mobil termekekre fokuszalni. Persze presztizs, brand epites es marketing szempontbol is fontos lenne a desktopon is villantani valamit, de ha a processz nem engedi, akkor nincs mit csinalni, ki kell adni azt, ami van. En csak arra probaltam ravilagitani, hogy a tuningot erdemes inkabb zarojelbe tenni, mert az vegkepp nem fogja hozzasegiteni a Summit Ridge-et ahhoz, hogy a Broadwell-E alapu 6900K-t le tudja nyomni. Arrol meg aztan ne is beszeljunk, hogy a Broadwell-E is tuningolhato valamennyire
-
Fiery
veterán
A jelenlegi Summit Ridge peldanyokrol en azt hallottam, hogy me'g nitrogennel is eleg gyaszosan tuningolhatoak
Nem mondanek orajeleket, mert az nagyon elszomoritana itt mindenkit. Ez persze lehet az ES peldanyokra korlatozodo problema is... Vagy a gyartastechnologia komoly skalazodasi problemait mutatja.
-
leviske
veterán
Ha a Haswell/Broadwell teljesítmény megvan, akkor már azért messze nem az a szint áll majd fenn, mint eddig. Azért egészen másképp néz az ember egy i7 5775C szintű processzorra, amiben van egy RX460 ekvivalens IGP, mint mondjuk a Kaveri-re.
Persze azért nem ártana, ha a Raven megjelenéséig nőne a multiadapter-kompatibilis játékok aránya (ez több értelmet adna az IGP-nek).
(#17758) TESCO-Zsömle: Abból kiindulva, hogy milyen szemlélettel készült a Zen, szerintem az AMD a heterogén számítások terén az
AlteraIntel Stratix 10 vonalát fogja hosszabb távon lekövetni. Az APU vonal szerintem ezen a szinten fog maradni integráltságban.(#17760) Oliverda: A Kaveri esetében több oldal is előhozta a tesztekben a 4690-et a marketing diák miatt. Ezt akkor se felejtsük el. A Zen előtt ilyesmire nincs szükségük, pláne, hogy több embernek fórumokon még azt is magyarázni kell, hogy a Bristol és Summit közt a foglalaton kívül nincs igazán rokonság.
-
Oliverda
titán
Egyelőre a jövő év elejére csúszott rajton kívül nem láttam más negatív hírt, ezt pedig már nyár óta lehet tudni. A sokkal lassabb és a kicsivel lassabb között pedig van különbség, nem csak a legjobb és leggyorsabb termékkel lehet jó eredményeket elérni, bár az tény, hogy ezekkel könnyebb.
-
HSM
félisten
"Ezek szerint csak túl erős processzort vettél, az lesz itt a probléma"
Nem, nem a felvágás volt a célom.Asszem nagyon nem ment át a mondanivalóm lényege, mindegy, én hibám. Csináltam egy szemléletesebb mérést, remélem így már üvölt:
Az előzőhöz képest semmi más nem történt, minthogy levettem a CPU órajelét 2300Mhz-re, a GPU válláról meg levettem a HBAO-t és az MSAA. A lényeg, hogy így már a béka feneke alá esett a GPU-usage, miközben a proci ugyanúgy nem megy 40% usage fölé. Ez lett volna az első posztom lényege is, hogy 4 szálat remekül ki tud használni Mantle alatt a BF4, de a 12-höz hozzá sem szagol sajnos igazából. A tesztpálya egy tele 48 fős Caspian Border map volt. Ezért vagyok én szkeptikus játékra a 16 szálas procikkal.... -
HSM
félisten
Nem, ez nagyon nem nyert.
Ne nézz madárnak, ha kérhetem. Multiban, ráadásul 48-as vagy 64-es teli szerveren készült a kép.
Tessék, DX11 grafikon, imár 64 fős (teli) meccsből, minden más tökugyanaz:
Nem igazán látok változást a grafikonok jellegében.Sajnos még sokáig a szoftver fog maradni a sokmagos CPU-k rákfenéje, nem véletlen dobta az AMD is az FX dizájnját egy egymagon jóval erősebb megoldás javára.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Most is van ilyen. A DX12-es programok 12-16 szálig skálázódnak, de van az AotS, ami 32 szálig. Az új Frostbite 20 szálig fog skálázódni.
Nem értitek, hogy miért nincsenek a GPU-k normálisan kihasználva. Ezek heterogén processzorok, amiken jórészt soros feladatfeldolgozás történik. Az okozza a rossz kihasználtságot, hogy van xy grafikai munka, ami terheli a ROP-ot, a sávszélt, a tesszellátor, a setupot, és ilyenkor az ALU folyamatosan kihasználatlan. Ide egy rakás munka beszúrható. Ilyen munka például a compute kivágás, a skinning, a GPU particles, post-process, a hangokhoz a path tracing, esetleg az AI útkeresése. Az első négyet már aktívan használják is a modern motorok.
A CPU-igény nem feltétlenül fog csökkenni, mert a világ komplexitása nő, tehát több lesz a rajzolási parancs. A CPU-k egyre egyszerűbb feladatokat fognak futtatni, csak ezekből többet mint ma, jóval többet. -
Petykemano
veterán
Vízió.
Amikről Abu beszél, szerintem ilyen 4-5-6 éves víziók. Még csak nem is tervek.Figyelembe véve egyébként azt, hogy a GPU-k az utóbbi években dinamikusabban fejllődtek, mint a CPU-k, így 5+ éves távlatban azt vízionálni, hogy nagy számításigényes feladatokat 5+ éves távlatban inkább a GPU-val kéne megoldani, lehet, hogy nem merő sületlenség.
-
Simid
senior tag
Egyszerűen nem értem miért gondoljátok, hogy pont a legszűkebb piaci szegmens hordozza a legnagyobb marketing értéket. Szerintem itt abba a hibába esnek sokan, hogy magukból indulnak ki a preferenciák meghatározásakor.
Ha már mindenképp a végfelhasználók szempontjából akarjuk magyarázni egy cég általános megítélését (tehát nem csak a végfelhasználóknak szánt termékeik megítélését), akkor miért nem a mobil szegmensből indulunk ki? Jóval nagyobb piac, jóval nagyobb marketing értékkel. Elég megnézni a desktop és mobil reklámok arányát vagy azt, hogy milyen arányban használnak a cégek felső kategóriás desktopot/laptopot.
De ez szerintem mind tök mindegy a szerver piacon. Tudom nagyon más terület az IBM, de mégis csak van, hogy egymás riválisai az Intellel (LINK). Szerinted ilyen beruházásoknál mennyire számít bármit is, hogy egy tök más szegmensben, hogyan teljesít a gyártó? Vagy szerintem a Sonyt és az Microsoftot érdekelte, hogy milyen az AMD megítélése mikor a konzoljaikat tervezték?
Kíváncsi lennék vajon az IBM esetében milyen hatása volt mikor eltűntek a retail termékekből.(#17601) Fiery Így nagyjából leírva logikusnak tűnik ez az érvelés (és biztos sok ilyen van még amire én nem is gondoltam). De ha jobban belegondolunk, akkor továbbra is a 4 magos i5-i7 (minek hívják ezt? Performance?) az, amivel nem nagyon lehet konkurálni alacsony órajelekkel. Szóval tegyük fel, hogy az órajel lesz az egyetlen probléma és amúgy nagyon jó 3-3,5Ghzes termékeket tesznek le az asztalra (vagyis oda pont nem
), így komoly alternatívát jelentenek a notebookoktól kezdve az irodai és multimédiás PC-ken át még HEDT presztízs terméket is tudnak villantani. Viszont gondolod, hogy ha egy i7-7700K-ra nincs válaszuk, akkor ezért ugrik jónéhány szerver/HPC megrendelés?
Félreértés ne essék, készséggel elhiszem, hogy -ahogy írtad is - fontos az, hogy korábban mit használtak és azzal mennyire voltak megelégedve, illetve desktop-mobil vonatkozásban biztos jelentős az áthatás, de azt továbbra sem értem hogyan lehet hatással az amúgy is szűk desktop piac egy részének sikere a professzionális szektorra. -
Simid
senior tag
"Valószínűleg ez a C vagy a D terv."
C vagy D terv?
Szerintem nem azért fejlesztettek éveken át, hogy a legjövedelmezőbb szegmensekre csak mint vészterv tekintsenek. Épp fordítva, a desktop az ami 'járulékos haszon'. Az Intel sem fejleszt már nagyon régóta a desktop szegmensre. A nagy részét a mobil szegmenssel fedik le, HEDT-re meg a szerver lapkákat hozzák le. AMD sem fog szerintem máshogy tervezni, a legkevesebb kompromisszumot sem fogják vállalni a desktop piac miatt. Ezért sem értem miért gondoljátok, hogy bármit is számít a ZEN (üzleti!) sikerében, hogy mit nyújt 3Ghz felett. -
Fiery
veterán
Semmi C meg D terv nincs. Parhuzamosan folyik a desktop, szerver es mobil procik fejlesztese, mindegyik Zen alapon, kizarolag A terv van. Lesz mindenfele Zen alapu CPU es APU jovore, a kerdes csupan az, hogy melyik mire lesz jo. Ha engem kerdezel, szerintem a kritikus pont tovabbra is a magas orajelek elerese, kesobb pedig majd a kelloen alacsony TDP elerese (a tablet Zenhez). Minden mas, ami ezek kozott helyezkedik el orajelben es TDP-ben, elvileg -- relative -- sima menet lesz. Az alapok jok, ez ketsegtelen. A Bulldozernel mar az alapok is rosszak voltak.
Jos semmikepp sem vagyok. Plane most, hogy az orajel koruli mizerian ennyi all vagy bukik. Ha a kerdes az lenne, hogy 3 GHz-en eleg jo-e a Zen, akkor nyilvan a valasz egyertelmu igen. Ezt a blenderes demo is bizonyitotta, sz'al me'g csak joslatokba sem kell bocsatkozni
-
Fiery
veterán
3 GHz turo, me'g alaporajelnek is, nem hogy Turbo orajelnek. A gond az, hogy me'g mindig nem derult ki, mi lesz a plafon, a maximalis elerheto orajel a Summit Ridge kapcsan, legalabbis ami a kezdeti, elso par honapos gyartast illeti. Ha nem sikerul megutni 8 maggal a 3,7 GHz-et (1 szalas Turboval), az eleg komoly problemat fog okozni. Ha pedig 4 maggal nem erik el a 4 GHz-et (1 szalas Turboval), akkor az i7-6700K elleneben lesz eselytelen a Summit Ridge. Mert ne felejtsuk el, hogy a Summit Ridge valahol a mainstream desktop (LGA1151) es a HEDT (LGA2011v3) piac koze ekelodik be, vagy legalabbis ez a terv. De ha orajelben vastagon elmarad mindket piacon a konkurensektol, akkor a vegen me'g ugy jar, mint a Bulldozer. A Bulldozer is baromi jo lett volna, ha az eredetileg tervezett 5-6 GHz-es orajelet meg tudjak utni emberi TDP keretek kozott. Persze nezhetjuk a Zen poharat felig telinek is: ha a desktop piacon -- ami a leginkabb orajel erzekeny piac -- nem is sikerul elerni a kompetitiv orajeleket, akkor is baromi jo mobil es szerver proci lehet a Zenbol. Egy 32 magos Naples kis tulzassal 2 GHz-es orajelen is tarolhat.
-
UnSkilleD
senior tag
nem hiszem hogy az amdnek feltétlenül meg kéne vernie az intelt ipcben, sőt ez majdhogynem lehetetlen
szerintem elég az ha elég közel vannak, és egy kicsit olcsóbban adják (kisebb profittal), sikere lehet mivel a piac olyan hatalmas, hogy még 5-10% részesedés növekedés is komoly pénz főleg az amdnek
-
Feketelaszlo
senior tag
Én nem írtam kevéssé versenyképes termékről - sőt, épp arról van szó, hogy arra egy buta-Zen is képes lehet, hogy megverje a Haswellt és akár a Skylakkel konkukáljon. Első körben pont annyira kell jó terméket gyártani, hogy az Intellel egy lapon legyenek, de egy fikarsznyival sem jobbat. Ha ellövik egyben az összes ezen túli puskaporukat, akkor lenne megint sírás, ha esetleg késik az utód (márpedig az utóbbi évek tendenciáit nézve ez esélyes) és +100 Mhz-es átnevezésket kell kiadni 2-3 évig. De végülis Oliverda megválaszolta a kérdést.
-
Petykemano
veterán
Én nem tudtam, hogy a GF lenne 28nm fdsoi gyártósora.
Azt igen, hogy a samsung licencelte az st -től a 28nm fdsoit. És azt is, hogy a GF 22fdx nevében hoz 20nm beol, 28nm fdsoi feol kombinációt. Hol olvastál erről?Én tavalyra vártam volna egy a piledriver fx vonalat váltó 8 magos athlont fdsoin, de a gyártástechnológia még nem volt kész.
Egy ilyen nyolcmagos hóbelevanc 140mm^2 kiterjedéssel $99-ért nem alulárazott, hiszen az amd finfeten gyártott p11-et, ami ugyanekkora, ad el ugyanennyiért. Az ár szerintem nem feltétlenül irreális. Állítólag a finfetre való áttéréssel a 28nm dirt cheap lett, valószínűleg még annak ellenére is, hogy ezen a csíkszélességen az fdsoi újdonság.Számomra az nem áll össze, hogy cat core. Úgy tudtam, a cat core vonalat váltotta a steamrollertől indulva és az excavatorral mobilra, energiahatékonyságra kiforrott bulldozer vonal (szó szerint az a csapat vette át a fejlesztést), és a cat core-oknak vége volt. A stoney ridge ennek eredménye, az egyszálú teljesítmény sokat számít tanulság levonásának manifesztációja.
Ehhez képest az xbox slim portájáról hallani tiger magokról, itt cougar magokról. Ez persze részben érthető, ha a megrendelő jó cput akar, kell valamit fejleszteni. Csak akkor miért nem inkább ez a Bristol Ridge? Akkor mit szerencsétlenkednek az excavatorral?
Ha ez a lapka létezik, nyilvánvalóan valami melléktermék.
Azért athlon. Meg mert apunak nem elég erős az igp, fx meg a zen lesz. Amúgy biztos sok a budget vásárló venné. De közben kiderült, hogy kamu az egész' -
Fiery
veterán
En tovabbra is azt mondom, hogy ha nem kovet el hibat az AMD, ha a 14 nanos processz tudja hozni a megfelelo orajeleket, es ha a Promontory chipset "megjavul", akkor az idei rajt legalabb papiron tarthato lesz. Papiron = decemberben egy bemutato, a kiemelt sajtonak (pl. Anand) nehany tesztpeldany kiszorva, nagy buzz generalva a weben, es januarban piaci rajt szeleskoru elerhetoseggel. En most erre a forgatokonyvre kisebb penzzel mar mernék fogadni, de nagyobb penzzel csak mondjuk oktober kornyeken, ha addig nem derul ki semmi negativ fejlemeny. Nekunk egyebkent az AMD nem igert me'g semmit, csak annyit mondtak, hogy szeptember kornyeken tudnak leghamarabb Summit Ridge-et kuldeni, mert me'g a gyaron belul is keves proci van egyelore. Hogy az, amit akkor kuldenek, A0 lesz-e vagy A1, hogy mikorra lesz hozza hibamentes alaplap, azt nem tudom.
-
Fiery
veterán
AMD-nel altalaban az ES A0 utan mar a "final" A1 jon. Intelnel 3-4 stepping valtas a normalis, mielott osszeall a production stepping. A kulonbsegnek az lehet az oka, hogy az AMD sokkal jobban szereti a szimulatort hasznalni a fejlesztes soran, azaz mielott legyartanak barmit is, a szimulatorban jo alaposan kitesztelik a keszulo termeket. Az Intel inkabb legyart egy uj steppinget, es elesben, mukodo hardvert validalnak, tobb iteracioval is.
-
bil
tag
Annal kicsit ujabb, de volt olyanom is.
Jelenleg egy core2quad-om van, ami a napi bongeszeshez es space marine-hoz eleg, de azert kene haladni a korral. Egy modernebb amd apu boven eleg lenne, de kaverit mar nem akarok venni. Pontosabban ha az am4 tenyleg minden uj amd megoldast tamogat, akkor hiba lenne egy regebbi platformra beruhazni es persze kivancsi vagyok a zen-re is. -
-
Fiery
veterán
En csak azt mondom, hogy amig nincs Summit Ridge, addig nem erdemes kapkodni az alaplapokkal. Inkabb egy kiforrott alap keruljon a Zen ala, mint egy bugos, takolt szutyok. No offense. A(z AM4) BR nem akkora durranas, hogy amiatt erdemes lenne bugos alaplapot/chipsetet piacra dobni SZVSZ. De nyilvanvaloan ezt az AMD es/vagy az alaplap gyartok is ugyanigy gondoljak, hiszen kulonben mar piacon lenne az AM4 BR.
-
dezz
nagyúr
Még néhány:
- SVP (SmoothVideo Project), OpenCL alapú real-time frame-rate conversion DirectShow-t támogató videoplayerekhez.
- Motion-adaptive HQ deinterlacing (shader alapú)
- WinZIP (mondjuk nem a legjobb implementáció, remélhetőleg előbb-utóbb bekerül a WinRAR-ba, 7-Zipbe is)
- Egyes antivírusok (Kaspersky, GrAVity/ClamAV).Így hirtelen nem is jut eszembe sokkal több olyan hétköznapi(bb) alkalmazás, amit teljesítményigényessége miatt érdemes lenne GPGPU-sítani...
-
dezz
nagyúr
Itt. (->Applications)
És itt.
Meg itt.(#17040) apatyas: Dehogy nem terjed. Csak az ilyen trendek nem 2 nap hoznak nagy változást, hanem fokozatosan, de feltartóztathatatlanul, ami a GPGPU-t illeti. (Lásd linkek!) Hogy aztán a HSA lesz-e a befutó vagy valamely más szabvány, az más kérdés. Nagy fába vágta az AMD a fejszéjét (mint már nem először, bár talán mind közül ez a legnagyobb) a HSA-val, de neves partnerei vannak.
-
stratova
veterán
Nem csak, (az a G széria). Az R széria a 15-35 W-os mobil procik szinte ikertestvére:
példa:
AMD R-Series RX-421BD 35 W Market segment Embedded
AMD R-Series RX-216GD 15 W Market segment Embedded -
Fiery
veterán
Az mindegy, hogy mas megcsinalta-e mar ugyanazt elozoleg. Attol me'g az AMD, hazon belul me'g benazhat az implementacioval, mint ahogy mas ceg is benazhat.
"Ezeknek nem lehet köze a késéshez, ha át akarnák hozni desktop AM4-re is ezeket, és miért ne?"
Lehet koze, bar en nem sok eselyt latok ra, hogy pont emiatt kesne az AM4.
-
Fiery
veterán
A Myrtle referencia platform egyik alapja az, hogy keveri a Promontory chipsetet a CPU-ba integralt FCH-val. A chipset kapcsan pedig csak azert elnek a gyanuperrel, hogy adott esetben azon allhat vagy bukhat a teljes AM4 platform piaci rajtja, mert az Intel es az AMD multja sem mentes a chipsettel kapcsolatos szivasoktol. Pl. AMD-760 es a hires USB 2.0 vezerloje, Intel P67/H67 es a hires SATA3 vezerlos visszahivas, stb. A jelen helyzetben, a Zent ovezo hype kapcsan pedig nem engedheti meg maganak az AMD azt, hogy barmi bugja legyen a teljes rendszernek. A mai miniaturizalt PC-k vilagaban pedig az sem lenne megoldas, ha mondjuk kulon vezerlokartyaval oldanak meg a chipset esetleges bugjahoz a "workaround"-ot.
-
Panzika
tag
Igazat adok. Hirtelen nem fog megfordulni a világ. Az Intel még mindig jobban fog fogyni mint az AMD AMD (ismétlés)...csak mert intel
De ne fessük az ördögöt a falra.
Egyenlőre várjuk meg az AMD Live Stream-jét
Polaris GPU & Bristol Ridge CPU debut! -
-
A modulos design fő baja szerintem, hogy gyenge az FPU, ami két integer magot próbál kiszolgálni.
Akármilyen FPU intenzív progit használok (video kódolás, 3D render, stb) mindegyiknél csak 60% körüli a négy mag kihasználása, miközben nincs más szűk keresztmetszet.
Az AMD itt nem a jövőnek csinált hardvert, hanem a titkárnőknek, mert (gondolom) azzal számolt, hogy ritkábban van szükség erős FPU-ra, mint több integer magra.Igen ám, de a benchmarkok világában ez a stratégia nem nyerő.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem a nanométer számít, hanem a gyártástechnológia, és a gyártástechnológiát egy nanométer előtti szám nem tudja jellemezni. Az csak egy marketingeszköz volt régen, de ma már arra sem jó, mert ma is összezavarja az elemzőket, hogy a régi hogyan tudja verni az újat.
(#14265) stratova: Arra nincs HDL. Az AMD-nek ez sokkal fontosabb, mert többet lehet vele nyerni. Az NVIDIA kivételével másnak nincs ehhez hasonló lib-je, nekik azért reális az FD-SOI.
-
Szerintem csak így tudnak csak haladni, hogy piacra dobják, s élesben tesztelnek. Ha háttérben csinálnák, sokkal többe kerülne, hisz vinni kéne a hagyományos CPU vonalat is. Intelnél ez megy, mivel van pénz, az AMD-nek viszont muszáj egy lapra feltenni mindent (APU). Ez utóbbi eddig a konzoloknál szerencsére bejött, így a fejlesztők már ráálltak, reméljük a legjobbakat.
-
atti_2010
nagyúr
Ha később kezdik el az APU-k gyártását akkor a szoftveres emberek még ennyire sem csináltak volna semmit mert ugye minek ha nincs is mi használja, akkor az Intelt sem érdekelte volna a dolog és csak annyit értek volna el vele hogy még tovább csúszik a HSA és az egész rá épülő szoftveres fejlesztés.
-
AMD-nek szerintem ez szerverben az igazi szopás. Legalábbis az én szemszögemből haszontalan egy APU egy általános web vagy adatbázis-szerverbe. Elviekben tök jó lenne mindkettőre, főleg web, mert ott tényleg rengeteg szál fut (minden letöltéshez egy) aszinkron egyszerre. Adatbázis terén szintén jó lenne, bár itt nagyon fontos lenne a párhuzamosan több aszinkron kérés a webről (már ha nem kell egy tranzakcióban lenniük), amivel messze jobb kihasználtságot el lehetne vele érni az adatbázis-szerveren, mert jelenleg a legtöbb helyen egyszerre csak egy szinkron kérést küld a web az adatbázisnak, ami a válaszidőt hazavágja.
Közbe egy gyors gúglizással találtam egy érdekességet: PGStrom
Itt egyértelműen látható, hogy egy közös címterű APU lenne az igazi, a dGPU-t nagyon korlátozza a PCIE.
De ha ezek elterjednének, portolnának mindent APU-ra, akkor már rég nem sírnék. Egy dGPU szvsz már azért bukó, mert relatív nagyon kevés memóriája van, ami nem is bővíthető.
-
stratova
veterán
Brazos/Llano óta téma ez az integráció és ennek ellenére eddig többnyire grafikára használtuk az IGP-t. Miközben kihoztak 7 APU-t, PC-n a kompakt gépek mellett nem sok babér termett nekik. Eközben viszont bezsebeltek 2 konzolgyártót, akik legalább 5 évre biztosítanak bevételt.
-
-
Vartanus
őstag
Ezt tárgyaltuk Oliverdával,hogy ő nem is hallott még 128 bites ramról és hogy a DDR4-is csatornánként 64bites lesz szóval akkor nem ad egy modullal dupla sávszélességet.
Egyébként a Hynix által kifundált GDDR5M,lehet jobb lenne mint a DDR4..az IMC részről DDR3-as támogatás elég és a leggyorsabb modul már elég jó sávszélt hozna,mondjuk a fogyasztása jobb,de desktopon szerintem az a + 0,4V nem sokat jelent...de mobil téren vitathatlan a DDR4 előnye.
-
dezz
nagyúr
Nem olyan rossz ez. Add hozzá azt a ~3%-ot is, ami a 3.5->3.6 GHz között van!
INT single +13%, multi +17% (SHA +38%, JPEG dec. multi +28%). FP single +23%, multi +17% (ray-tracing multi +32%, és vannak +45-58%-os eredmények is).
Kérdések:
1. Fixen ezen az órajelen működtek vagy volt turbó is? (Csak nem voltak olyan hülyék a tesztelők.)
2. Az A10-7850K lesz-e a top 3.7 GHz-cel?
3. Mennyi lesz az órajel, ha nem vagy kevésbé van terhelve az IGP? Felmehet 4 GHz-re is, mind a 4 mag! És ott van még a 2-magos/1-modulos turbó is.Megjegyzem, a zárójeles FP eredmények kicsit zavarbaejtőek. +1 kérdés: hogyan lehetséges? FMA3-at használ a kód? (Bár itt szerepel egy olyan, hogy "- Expand computation efficiency".)
Az a bizonyos die-shot meg fake volt...
(#13603) Oliverda: Ha a +30% IPC-re gondolsz, az nyilván egy elméleti maximum, ami a gyakorlatban csak bizonyos körülmények között jöhet ki. Lásd zárójeles értékek az INT-nél!
-
-
Fiery
veterán
"és 10-20-50x-osára gyorsulna minden."
Tudom, hogy volt ezutan egy smiley, de azert megis, meg kell allni itt egy szora
Azert 10x-et meg annal tobbet ne varjon senki a HSA-tol. Eleve a hagyomanyos x86 CPU/FPU-hoz kepest az iGPU nyers szamitasi teljesitmenye nem annyival magasabb, mint sokan hiszik. Egy Richland iGPU kb. 640 GFLOPS egyszeres pontossag mellett, mig ugyanennek a procinak a 2 modulos FPU-ja 130-150 GFLOPS kornyeken mozog. Itt eleg nagy a difi, de pl. az Intel eseteben mar egesz mas a kep, pl. a Haswell CPU/FPU-ja 4 maggal cca. 340 GFLOPS, ami mar azert eleg kozel esik a Richland iGPU teljesitmenyenek felehez. Teny, hogy az x86 CPU/FPU-bol nehez kisajtolni ezeket az elmeleti teljesitmenyeket, az iGPU-nal kicsit konnyebb dolga van az embernek, ha sikerul megfelelo OpenCL/HSA kodot kesziteni hozza. Mindenesetre a HSA segitsegevel jo esetben kijohet 5x teljesitmeny, de 10x meg 20x nehezen, ahhoz nagyon tré OpenCL kodot kellene HSA-ra portolni, annyira gyenge kodot, amit x86-bol gyorsabbra ki lehetett volna hozni
-
leviske
veterán
"A gond csak az, hogy hacsak nem zsugorítanak jelentősen a modulok helyigényén, akkor hová dugják majd az IGP-t."
Épp ezért tippelek egymodulos verzióra. Bár mire a BDN-ig eljutnak, jó eséllyel 14nm-es gyártástechen fognak járni, bejáratott HDL tervezéssel X86-64 vonalon is és bizonyos részegségek már eleve a IGP résszel lesznek helyettesítve.
Ezek fényében egyáltalán nem érzem lehetetlennek, hogy bele tudjanak férni egy 8szálas APU-val 250mm^-be. Sőt. -
Oliverda
titán
Konkrétan ezt írtad:
"mert azért 50% pluszt magonként nem hinném hogy kicsikarnak belőle (előző gen-hez képest), és azzal is csak kb az FX-6300 érné utol csak.."
majd később ezt:
"Leggyorsabb (4-magos) Kaveri vs FX-6300-al összehasonlítva (CPU-ban), így értettem, de visszatérünk rá ha megjelenik az előbbi."
Most pedig már a négy modulos 8000-es sorozatra célzol, ha jól értem.
Minimum valamilyen látnoki képesség kell ahhoz, hogy ezt elsőre kibogozza az ember.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 12GB BE QUIET! Pure Base 500DX 650W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Update 07.01. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S23 , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest